R.I.P.*

Navijač Hajduka iz Požege, oprostite, Županje, devetnaestogodišnji mladić Marko Azapović umro je nakon što se vratio doma sa policijskog ispitivanja. Još se ne zna, a sve se dogodilo 21. ožujka, da li je umro jer ga je premlatila policija ili \”prirodnom smrću\”. Što je \”prirodna smrt\” kad si navijač? To je kad umreš od policijskog pendreka ili te umlati letva mrskog neprijatelja. Upravo sam pročitala da se zna da je umro \”prirodno\”. Kad tako kaže ministar…

\"Huligani\"
Priča o smrti navijača bila bi banalna, ti klinci stalno pogibaju, da ova nije izazvala revolt diljem svijeta. Navijači kojekakvih klubova na utakmicama razvijaju transparente na kojima piše kako žele da Marko Azapović R.I.P. i traže odgovor. Da li je policija ubila dječaka?

U takvim bizarnim situacijama, kad na nekoj utakmici u Njemačkoj Nijemac žali za navijačem iz Požege, opet ja Požega a nije Požega nego Županja, koju ni mnogi Hrvati ne bi znali naći na geografskoj karti, mediji od \”stručnjaka\” traže da analiziraju \”fenomen\”. Od učene gospode tako doznajemo da su mreže \”čudo\”, preko noći mogu na noge junačke dignuti stotine tisuća mladih ljudi.

Njih, kažu sociolozi, najčešće pogađaju prebijeni ili ubijeni navijači i na smrt bolesna dječica. Udružuju se, suosjećaju sa žrtvama i pomažu. Nevjerojatno kako te ljude nimalo ne uzbuđuje da su im majka i otac ostali bez posla a pred njima je budućnost roba. Ne mogu se školovati, krezubi hodaju svijetom, tenisice im se raspadaju, a do boce piva koju moraju ispijati ako žele biti \”cool\” dolaze kad je ukradu u marketu.

Nema veze. Sve je normalno osim kad policija prebije ili ubije iako je plaćena da prebija i ubija? Izazov je i platitu put na liječenje u Ameriku metastazama razorenom djetetu. Što to govori o nama ljudima? Glupi smo. Palimo se na teme koje nam podmeću korumpirani mediji. Najveći svjetski problem nisu mrtvi navijači ni dječica na samrti nego živi mrtvaci koji ne vide ništa oko sebe, još manje pred sobom.

Blaženi ti klinci. Svršavaju kad ispod teksta o do smrti prebijenom navijaču mogu napisati R.I.P. Čak i oni koji ne znaju engleski. Na isti su način sretni kad za neko dijete na samrti uplate deset kuna od kojih im  država ukrade dvadeset i pet posto. Slučaj Marka Azapovića pokazuje kako malo treba da se udruže budale svih zemalja.

\”Ljudi se danas ponašaju paradoksalno. To je tako dosadno i nezanimljivo\”, napisa davno  Oscar Wilde. R.I.P.

* počivao u miru
foto: hercegsport.info


Posted

in

by

Comments

12 responses to “R.I.P.*”

 1. zon Avatar
  zon

  To je ta “demokracija” koju smo tražili, dobili smo je, i dobijat ćemo, ovo je još ništa što tek slijedi.

 2. Sg Avatar
  Sg

  što reći..

 3. Višnja Avatar

  Slažem se u potpunosti i imam potrebu to Vam i reći.
  To je to!

  Lp,

  Višnja

 4. ACAB Avatar
  ACAB

  Gospođo, jedino glupo ovdje je što mislite da ne treba reagirati kad policija ubije dečka jer im to spada u opis posla?!

 5. domagoj.bogoljub Avatar
  domagoj.bogoljub

  NIJE EINSTEIN TAKO ZNACAJAN, ALI ZBOG POPULARNOSTI CU GA CITIRATI:” LJUDSKA GLUPOST JE BEZGRANICNA.”Da je jasno Einstein, je bio puno iza Edisona na ranglisti u Americi, ali se zalagao da se dio palestinske zemlje oduzme i daje zidovima, po imenom Izrael, sto je omogucilo da USA vlada Afrikom i Bliski istok. ALI EINSTEIN JE IPAK BIO U PRAVU. INACE NEBI NEDAVNO ZA RUGANJE S ZIVOTOM JEDNOG DJETETA SVI POSTALI “DOBROTVORI”. TO SMO MI- OLOSE. Priznam trpeli smo Sanadera, da dere drzavu i svih nas bez ogranicenja. SANADERA SMO ZAMRZILI KAD JE PRESTAO NAS GAZITI,OLOSE SMRDLIVI. MESICA JOS HRANIMO, SEKSA- GLAVASEVOG SERIFA. Lizemo petu svakoj vojnoj cizmi koja nas gazi olose- to smo mi “ljudi”. PROGLASAVAMO KOSOVO ZA REPUBLIKU, JER BEZ NASEG ODOBRENJA, TO NE BI BILO MOGUCE.Karakter imamo!!! cak i jaci od proljeva…svaka nam cast!!!

  1. далибор Avatar
   далибор

   svaka čast!

 6. rip Avatar
  rip

  Dadogda i ministru umrli svi najmiliji prirodnom smrcu kao sto je umro navijac iz Požege…

 7. Miloš iz Zemuna Avatar
  Miloš iz Zemuna

  Imam 31 godinu. Prošo sam kroz mnoge faze u životu ali mi nikada nije padalo na pamet da budem huligan. Što se mene tiče: SVE TE HULIGANE TREBA POBITI jer su oni u stvari izvor extremizma

 8. Dunja Sporer Avatar
  Dunja Sporer

  Ne znam zasto bi policija ubila bas ovog navijaca, kad ih je u zadnjih dvadeset godina tisuce divljalo po ulicama ili stadionima. Mozda zvucim glupo, ali zar nije , mozda neki drugi divlji navijac potpomogao toj nesretnoj smrti, da ne kazem preglupoj?

 9. smilja Avatar
  smilja

  Bolje ikakva reakcija nego bas nikakva,bolje ikakvo povezivanje nego bas nikakvo.Da, svi smo glupi ,sjedimo iza komjutera ,komentiramo kojekuda ,lajkamo i trazimo svoju pravdu.Nastojimo se pronaci u ovom grotlu informacija , teorija zavjera ,dezinformacija,slika ,videa i jos koje cega.

  Koliko smo glupi ,toliko i je glupost sveprisutna..Slabo se izlazi na ulice .Prvo treba doci do guse,pa ce se u sveopci ustanak i to jos k tome na internacionalnoj razini.Pustimo onda da se neko i zabrine nad prirodnom smrcu umlacenom ili pak metastaziranim djetetom makar i ta fora pali mozda samo nekoliko puta.Moderna vremena,Neka bude kako mora biti.

 10. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  Gospođo Rudan!
  Kada ste čuli da je policija priznala da je zbog njihove torture neko preminuo?
  Policajci – čast većini, ali ne i ogromnoj manjini – su po mentalnom sklopu likovi veoma slični kriminalcima – samo sa druge strane zakona, ali ne uvek!
  Da li je možda uzrok njegove smrti ime Marko i slova -vić- sa kojima završava njegovo ime.
  Ništa nije isključeno!
  Slušo sam kako su policajci pretukli ovde u Tamo daleko oficira za vreme čuvenog diktatora Slobe M. Iako tada policija, barem po Zakonu, nije smela da hapsi vojna lica osim u slučajevima kada se delo kažnjava sa kaznom većom od pet godina.
  Nisu , naravno, svi policajci isti,ali oni su tu da čuvaju vlast i državu IAKO IH NAROD PLAĆA!
  Na saslušanju povodom ubistva predsednika Đinđića umro je “prirodnom smrću” čuveni slikar Tapi!
  Dolazila su bolnička kola jer mu je pozlilo i otišla, a on je ostao i umro i – nikome ništa!
  Sila Boga ne moli.
  Tu jedino pomaže ono staro: “Oko za oko – zub za zub” – pa bi u tom slučaju ti bahati policajci razmislili tri puta pre nego bi digli pendrek na nekog.
  Među njima ima i sadista. Svojim ušima sam slušao od jednog čuvara u zatvoru kako priča da je “omastio šake”. Kaže, zna se koga smeju da biju, a koga ne smeju da pipnu!
  Postoje i u zatvoru “klase” i mase!
  Dakle, samo: “Oko za oko – zub za zub!”
  To treba poručiti i huliganima i kvazi policajcima i kvazi sudijama i svim drugim.
  U tom slučaju će SVI POŠTIVATI ZAKON I PRAVA ČOVEKA! Nema treće.
  Ovako oni ubiju čoveka. Tu su oni iz vrhova službi, politike, biznisa, sudova…advokati, koverte…večerinke i – nikome ništa, a mladi čovek u ledinu “prirodnom smrću!”
  Štampa, piše tri dana i opet – nikome ništa!
  Kada bi te bahate barabe na obe strane znale šta ih čeka, drugčije bi se ponašali i huligani i brutalni sadisti sa obe strane Zakona.