Haendem

U Varšavskoj je velika frka. Meni koja nisam iz Zagreba, u Rijeci nemamo Varšavsku, nije bilo jasno o čem se tu radi. Nazvala sam neke prave Zagrepčane, oni veliju da je Varšavska i ulica i javno dobro. Grad ju je oteo i poklonio tajkunu Horvatinčiću.

 Javno dobro? Javno dobro, ako je u Hrvatskoj, trebalo bi biti i moje dobro. Jedan komadić Varšavske je i moj, moj je i jedan list sa ubijenih stabala, a nitko me nije pitao želim li pokloniti onom Horvatinčiću moj komadić Varšavske i jedan list.

Bilo bi dobro da je tako, ali ta teza ne drži vodu. U Hrvatskoj ne vlada anarhija nego demokracija. Postoje ljudi za koje smo glasali, oni u naše ime imaju pravo dijeliti naše dobro kome hoće. Tko su u ovoj priči ti ljudi? To je očito jako teško pitanje, oni Zagrepčani koje sam nazvala nisu se mogli složiti.

 Neki veliju Bandić, drugi Dropulić, treći SDP, četvrti HDZ…I tako ja pojma nemam tko je u moje ime i za moje dobro tajkunu poklonio javno dobro. U cijeloj priči spominje se i neka \”rampa\”.

 \”Rampa\”? \”Rampa\” je nešto što će voditi u veliku, višekatnu podzemnu garažu. Ta garaža je od velikog javnog interesa jer će tamo Grad dobiti nekoliko parkirnih mjesta koje će građanima naplaćivati. Kako se bez \”rampe\” ne može ući u veliku garažu koja je od javnog interesa svima je jasno da je  \”rampa\” od još javnijeg interesa.

 Zato će, navodno, Grad pomoći izgradnju te \”rampe\” sa, navodno, 12 milijuna kuna. Dobro da sam napisala \”navodno\” jer će iznos biti možda veći a možda i manji. U demokraciji čovjek nikad ne zna koliko će oni za koje si glasao platiti nekome za tvoje dobro.

 Pišem što sam čula što ne znači da razumijem o čemu pišem. Da, u cijeloj toj priči ne smije se zaboraviti na hrabre ljude koji su svojim tijelima branili Varšavsku. Tu je i hrabra policija koja svojim tijelima brani Varšavsku od tijela onih koji svojim tijelima brane Varšavsku. Policiji je mnogo gore jer je u punoj opremi na plus šezdeset dok su klinci goli.

 Toliko različitih tijela na istom zadatku? Frka se digla do neba. Kako može policija nasrnuti na svoje građane? Na čije će građane nasrnuti hrvatska policija? Na švedske? To bi bio međunarodni škandal, ovo što naša policija radi samo  je omogućavanje institucijama sistema da rade svoj posao. Tako je u Dnevniku rekao najduhovitiji teve voditelj, uvaženi gospon Šprajc. I još je dodao, onako opako šaljiv, \”nitko nije ni ogreban\”.

 Hrvatska teve je očekivala da će hrvatska policija nekoga ogrepsti? Tek bi tada to bila prava priča? Koga je, po Šprajcu, policija trebala grepsti? Curice, dečke, glumce, profesore, građane grada Zagreba koji misle da mogu zadržati Varšavsku jer je njihova? Glupi građani.

Dobro je rekao Horvatinčić, tolika se galama diže umjesto da svi budemo sretni jer ćemo, aleluja, dobiti Haendem. Svatko tko je ikad u tom dućanu kupio tri majice za dva eura zna koliko će Haendem promijeniti naše živote. Nikad više zbog  njega nećemo morati otići u Beč. Kad Zagreb dobije Haendem postat će Beč.

Neki veliju da za razaranje Varšavske nisu postojale sve dozvole. Kakve to veze ima? Čitav projekt košta nekoliko desetaka milijuna eura. Horvatinčić je vrijedan i pošten čovjek, on ih ne može imati. Gospođa Dropulić je državni službenik gole guzice. Bandić radi kao konj što znači da i misli kao konj, konjusinama inteligencija nije jača strana, da jest ne bi radili kao konji. Konji nemaju love.

 Želim reći, pojma nemamo čije su pare u igri ali smo u filmovima gledali, i nedavno u Zagrebu na obali nekog jezera, što se dešava onima koji odbiju održati obećanje.  Ostaju bez ruku, nogu, očiju, prstiju, života. Zato sve ovo skupa ima smisla. Zagreb će dobiti Haendem a trojka će još dugo  mahati i rukama i nogama.

One Response

  1. prolaznik 16.07.2010