Zločinci mira

U posljednje nas vrijeme mediji dave uhićenjima ratnih zločinaca o kojima generacija koja se rodila devedeset i neke pojma nema. Tko je Mladić? Tko je Hadžić? Što će im učiniti Haški sud i zašto je vijest dana da je neki Goran uhvaćen u srpskoj vukojebini?

Uskoro  će ga oni koji još u Hrvatskoj bulje u teve gledati kako u Hagu izjavljuje, nisam kriv, časni sude, ili urla nešto nesuvislo. Ratni zločinci su ili pristojni ili divljaci ali, neka mi dragi bog oprosti, te me spodobe više ne zanimaju. Njima su vođe zemalja na ovim prostorima trgovale, trguju i trgovat će.

 Prema Amnesty Internationalu \”u regiji\” ili \”regionu\” slobodno šeta još tisuće ratnih zločinaca. Hvala bogu da ta Amnesty ne broji one na drugim prostorima, morali bi zaposliti tisuće ljudi. Tko bi to platio? Preživjele žrtve i rodbina ratnih zločinaca? Teško.

 Mi stariji koji smo već pomalo zaboravili rat i oni mlađi koji ne znaju ništa o njemu danas imamo sasvim druge probleme i posla sa drugačijim zločincima. Oni nas ne lišavau života samo nam ne daju da živimo. Kad je uhvaćen onaj Hadžić, ne pitajte me tko je on, naš je Josipović maštovito i nadahnuto izjavio kako je \”pravda spora ali dostižna\”.

 Da nemamo tako otkačenog predsjednika trebalo bi ga izmisliti. I dok se usporeni Josica kupa u zadovoljstvu baš ga briga što Hrvatskom u ovom trenutku haraju zločinci mnogo opakiji od Hadžića i hadžića. On se naravno ne bi s tim složio jer pravi razliku između onih koji su ubijali nožem, puškom, kalašnjikovim i kamom od onih koji ubijaju kamatom.

 Erste, Hypo, Privredna, Zagrebačka…Tko može nabrojiti sve zločince koji švicarcima dave Hrvate? Josipović ih ne drži mirnodopskim zločincima većim od Hadžića, Mladića, Šešelja, Miloševića, da nabrojim samo njihove, naprotiv. Oni su njegovi prijatelji kod kojih čuva svoju veliku lovu. Zato nama pridavljenima nikad na vrata neće zakucati spora pravda.

 Ostat će nedostižna onako kako su nam nedostižni bahati političari koji lupetaju frazetine okruženi svojim slugama i sluškinjama daleko od žrtava lihvara krvopija. Što možemo učiniti mi žrtve mira? Isto ono što su učinile žrtve rata kad su ovim prostorima vladali Milošević, Tuđman, ime onog trećeg sam zaboravila kao i imena svih onih Amera, Nijemaca i Nizozemaca koji su se \”borili na našoj strani\”.

 Možemo dželatima pružiti vrat, to i činimo, da nas nekažnjeno dave dok ne ispustimo dušu. A kad se ipak, jednoga dana one Erste, Hypo, Privredna, Zagrebačka…, tko bi ih sve nabrojio, odluče spustiti kamatu za o,oooooo1% neki će dvadeset i peti Josipović reći kako je \”pravda….\”

 Živimo u groznoj i pregroznoj zemlji u kojoj običnog čovjeka više boli licemjerje lopina na vlasti nego beznađe u kome trunemo. Osudit će Sanadera, oprostili su sve Pavićeve grijehe tako da Hadezeu može žestoko pušiti još neko vrijeme, Bajić će otići na brifing budućim gospodarima…Da li je bolje krepati u znanju ili neznanju kad ionako za nas nade nema?

 Krasna su bila vremena kad su se naši neprijatelji zvali Dragiša, Draža, Milošević, Halibešićbeširevićmuseirović, Janez…Pred dvadeset godina sve se moglo riješiti jednim ubodom, jednim rešetanjem. Danas?

Danas kad uđeš u Privrednu banku i uplatiš ratu siguran si: prvo, da iduću nećeš moći platiti, drugo, da Privredna nikad neće u Hag, treće, da ćeš ostati bez krova nad glavom, četvrto da za Privrednu i njoj slične zločince Josipovića boli kurac. Blaženi rat.

16 Comments

 1. Miloš 20.07.2011
  • Miki Maus 28.08.2012
 2. Jasmina 20.07.2011
 3. Novak Zorić 21.07.2011
 4. Modiljani 21.07.2011
 5. Ljiljana 21.07.2011
  • Miki Maus 28.08.2012
 6. Novak Zorić 21.07.2011
 7. Mni 21.07.2011
 8. Branko Komadina 21.07.2011
 9. Branko Komadina 21.07.2011
 10. Novak Zorić 21.07.2011
 11. ANO- 21.07.2011
 12. Stanko Vrazovic 23.07.2011
 13. Budimir Novakovic 23.07.2011
 14. pera 23.07.2011