Habemus HRT

Priznajem, sviđa mi se novi papa. Ima ono što mora imati svaki trgovac koji nudi trulu robu, neodoljiv šarm. Kako je samo sa balkona narodu rekao, dobar večer, braćo i sestre. Ni Mikdžeger ne bi bolje. Zašto me, tako sretnu, ipak dotukla katolička histerija koja je poharala Haerte?

\"Papa
Kad je krenuo sukljati bijeli dim na našoj su nacionalki proglasili opsadno stanje. Krenulo je sa okruglim stolom za kojim su sjedili najugledniji vatikanisti i nagađali tko će se ukazati na balkonu. Najviše je glasova pobrao neki Skola iz Milana, čini mi se. Voditelj je bio pred orgazmom.

Da li će habemus papem reći kardinal koji boluje od Parkinsona ili ipak netko tko boluje od nečeg drugog? Nazočni su se složili da će se ipak na balkonu ukazati parkinsovac i reći, habemus papem. Saznali smo i da će papa, \”ako uopće bude putovao\”, najprije krenuti put Hrvatske.

Na ekranu su ogromna rimska zvona zvonila, onaj je dim sukljao, uživo nam se sa Trga javio reporter okružen milijunima čekača na habemus i papem. Reporter je bio strašno uznemiren. Toliko nam je toga trebao reći, nacija je bila prikovana uz ekran, a vremena premalo.

Što ako ne stigne reći da su za budućeg papu sašivene haljine u tri veličine, M, L i XL. Ako kardinali izaberu nekoga van svih kategorija doći će krojač pa će se habemus papem morati odgoditi. Osim toga novi papa nakon izbora mora smjesta otići u neku sobicu koja se zova sobica suza i tamo određeno vrijeme plakati.

Reporter nam je rekao da je okružen vjernicima koji su svi veseli jer habemus papem je baš ono zbog čega su i došli u Rim iako nisu svi zbog toga došli nego su neki bili samo na proputovanju ali kad su čuli da je u tijeku habemuspapem, onda su oni rekli, kad smo već tu, sačekat ćemo, pa su ti na proputovanju sačekali i dočekali.

Nažalost, papa se nije ukazao prije Dnevnika pa nas je u Dnevniku dočekala voditeljica sretna kao da je rodila trojke o kojima će do njihovog sedamdesetog rođendana brinuti Katolička crkva. Naravno da smo vidjeli bijeli dim i čuli i zvona i reportera, vidjeli smo i vjernike pod kišobranima i utvrdili gradivo na temu onih koji su bili samo na proputovanju pa su čuli za mogući habemus pa ostali…

Nisu velika zvona zvonila samo u Rimu. Ne, ne. I zagrebačka su zvona grmila ali pred Katedralom nije bilo žive duše. Kao da građani Metropole nisu bili baš preludi za habemusom. Kamera je uhvatila samo dvije gospođe koje su šprintale doma. Voditeljica je bila očajna ali je to vješto sakrivala. Čekali smo i čekali.

Prvi put u Hrvatskoj povijesti ostali smo i bez sporta i bez prognoze, čak i bez reklama. Sve je stalo. Sjetila sam se dokumentarca o drugu Titu. Kad je umro naš voljeni vođa svi su satovi na Brionima spontano stali u tri i pet. Trideset i nešto godina kasnije Hrvatska je spontano stala u oko dvadeset. A onda se na balkonu ukazao Franjo i pozdravio, bonanote, frateli e sorele.

Voditeljica se obznanila pa vratila. Jes! Franjo je najbolji izbor, on se bori za potrebite i siromašne zato se i zove Franjo koji je zaštitnik Talijana.

Idućeg dana, to je bilo jučer, voditelj Dnevnika na Hrtu pročitao nam je sa blesimetra da ćemo o habemusu i papi slušati idućih dvadeset od trideset minuta koliko traje Dnevnik. Slušali smo dvadeset i dvije minute. O izborima u Kini tri minute o sirotinji u Hrvatskoj pola minute. Sve je to logično jer habemusa nema svaki dan, Kinu tko jebe a hrvatska sirotinja je dosadila i sebi i Bogu.

Bože, koliko smo toga doznali. Naš Franjo voli putovati autobusom ali ne voli pedere, zalaže se za kondome ali ne i za abortus i istospolne brakove. Ispovjednik mu je, naravno, Hrvat koji o njegovim grijesima, nažalost, nije mogao govoriti za Hateve.

Priopćeno nam je da papi fali komad pluća zato jer je na njegovo plućno krilo skočila bakterija koja nije htjela odskočiti pa su mu odrezali taj komad pa je papa ko novi. Jedan od tisuću dopisnika, gostiju ili vatikanista rekao je da papa ima 76 godina i da će živjeti još deset.

Čuli smo da je u Rimu sam platio sobu u hotelu u kome je odsjeo, noćenje šezdeset eura. Nije oko vrata stavio zlatni križ, kardinalu koji mu ga je ponudio rekao je, nosi ga ti. Zadržao je svoj željezni. Iz Kapele se odvezao, zaboravila sam kamo, autobusom \”sa dečkima\” a ne odvojeno od dečkova. Na sebi nije imao crveni kaputić iako je Hrvatska to od njega očekivala nego je bio bez crvenog kaputića.

Voditelj Dnevnika je, dok je čitao bitne podatke iz života čovjeka nakon čijeg izbora u Hrvatskoj više ništa neće biti isto, bio u predorgazmičnom stanju. Ni vijagra mu ne bi učinila ono što mu je učinio habemuspapem. Naravno da smo opet malo utvrdili gradivo.

Vidjeli smo dim, čuli zvona a iz Rima se javila urednica Dnevnika koja je na Trgu pitala ljude kako se osjećaju otkako habemuspapem. Svi su se odlično osjećali.U dvadeset i trećoj minuti Dnevnika voditelj se olakšao pa pročitao nekoliko rečenica o izborima u Kini.

Naravno da su mnogi gledatelji bili razočarani naglim prekidom ali im je obećano da će o habemusu biti još govora. Posebno će se tom temom pozabaviti urednici emisije \”Mir i dobro\” koja će iznimno trajati dvadeset i četiri sata.

Hvala Bogu dragome da novi, šarmantni papa pojma nema što mu rade na Hateveu. Da zna, sigurna sam, rekao bi im, odjebite, braćo i sestre.


70 Comments

 1. kap@
  • Marijabela
 2. boorazz
 3. Босанац 2
 4. Remus011
 5. MIlorad Ivanić
 6. Dubravko Sambol
 7. martina n.
 8. teuta
 9. Hanna
 10. Hanna
  • magnaterra
   • Marijabela
  • kuca grad
 11. Aida
 12. enny
 13. Mihovil
 14. Tin
  • eric
 15. darko gašparović
 16. Dositej
  • antiprofa
 17. Glas razuma
 18. marko
 19. certus
 20. vanda
 21. Poncije
 22. Mimi
  • Miki Maus
 23. Hanna
 24. Hanna
 25. Hanna
 26. Mimi
 27. Hanna
 28. Mimi
 29. scorpiorex
 30. andrej
  • Marijabela
 31. Mimi
  • Miki Maus
 32. matijavid
 33. matijavid
 34. domagoj.bogoljub
 35. matijavid
 36. Hanna
 37. Mimi
  • verab
  • Marijabela
 38. verab
 39. J. B.
 40. Mimi
 41. Ja
 42. MMMM
  • J. B.
  • certus
 43. Hanna
 44. Tmurna Rudan
 45. Petar
 46. magnaterra
 47. Mimi
 48. Miki Maus