Subota

Odlučila sam, danas neću analizirati vrijeme u kojem živim, činjenicu da mi se djeca dave u dugovima i stresu, umro mi je znanac, prijatelji imaju problema jer ne znaju kako platiti i kredit i struju. Ne, svoj ću užas danas držati pod kontrolom. Hoće li moja djeca imati manje dugova ako ja budem luda?

Zato sam ispržila kozice na maslinovom ulju. Posebno ću dinstati češnjak, kapulu i peršin a onda jako zapržiti rižu, kad lagano požuti ulit ću malo vode, malo bijelog vina a onda nakon petnaestak minuta spojiti kozice sa rižom i umakom od rajčica iz konzerve pa to servirati kćeri, zetu, mužu i unuci. Ispeći ću štrudlu od jabuka, sama rastegnuti koru. Jabuke ću posuti šećerom i cimetom. Neka se kuhinjom širi miris moga djetinjstva. I juha se kuha.

Da, prestrašno je vruće ali kakve to veze ima? Da li bi bilo manje vruće kad bih mlatila po mobitelu i jadala se znancima kako je ovo danas gore od pakla. Možda pakao uopće ne postoji? U knjzi koju preporučuje naša ugledna liječnica i članica Hrvatske akademije Vida Demarin, \”Dokaz da postoji raj\”, autor dr Eben Alexander tvrdi da postoji raj. U njemu lete šareni leptiri, nema ni frke ni trke ni kompova ni mobova.

Možda ću u raj već danas a možda za deset godina, prelomila sam, ove subote će oko mene letjeti šareni leptiri a ja ću gledati u usne moje unuke tamnoplave od kupina. Koliko nam treba za sreću? Koliko meni treba za sreću? Oduvijek sam govorila da mi za sreću treba samo duševni mir. Da nisam u svađi sa samom sobom. Da se bijesno ne nadrkavam na ono što ne mogu promijeniti.

Oko mene ima malo ljudi koji me zaista vole zato ću za neke od njih danas peći, frigati, postaviti stol, spremiti i salatu i ohladiti sok. Reći ću im kako ne treba uključivati klimu koju nitko od nas ne podnosi jer je normalno da je ljeti vruće i nije ovo što iz nas cijedi vodu opaki hir zlog Gospodina. Mala digresija. Muž je ovoga trena ušao u kuću i donio mi bijeli, holandski ljiljan.

Ove subote, danas, sve je oko mene u savršenom redu jer ni na što ne mogu utjecati ali na sebe mogu. Da, mogu! Da, hoću! Fenomenalan je osjećaj kad sjedneš za stol, pogledaš u zid i odlučiš, danas ću biti sretna. Šta ću sa sobom sutra?

Sutra? Sutra ću biti milostiva prema kronično nemirnoj gospođi koje danas u meni nema.


28 Comments

 1. ana
 2. slavica
 3. milica
 4. Sonja
 5. ivica lolic
 6. Iva
 7. trta
 8. nada only
 9. Sandra
  • Miki Maus
 10. Verica
 11. zeljka besic
 12. Lumbardez
 13. sreten
 14. petar
 15. Rina
 16. NZS
 17. olja
 18. jedna Vedrana
 19. Poncije
 20. Miki Maus
  • Kira
 21. Poncije
 22. Darko