Republika Kocka

Moj se muž jutros probudio u 03.02 urlajući:\”Ne, nee, neee…\” Jecao je: \”Ponekad gubim vjeru. Modrića su ošišali, Šuker se, javljaju portali, zaljubio u Severinu, ne možeš istovremeno voljeti Severinu i brinuti o Hrvatskoj…\”

\”Zlato, svašta novine pišu. Negdje sam pročitala da je Josipović ofarbao jaja u bijelo i crveno da bi tako dao podršku Kockastima. Siroti naš Joško. Nije otišao u Brazil jer to ne bi dobro odjeknulo, Hrvati gole guzice, a on leti…\” \”Ne seri!\” \”Ne prostači na ovaj Sveti dan!\” \”Trebao je biti tamo! Ovo je hrvatska Bitka svih bitaka!\”

Moram biti strpljiva. Ako danas izgubim živce napustit će me zbog one male droce. Poslala mu je poruku, vdimo se većeras Kod ante. Nepismena krava misli da mi može oteti muža na Dan Republike samo zato jer ima sise broj pet i trideset godina manje.

Izbrisala sam četiri poruke, u tri je spominjala Antu i Kockaste, u četvrtoj da se smoči kad se sjeti moga muža. To se meni već dvadeset godina ne dešava. Napaljena kuja. Na četvrtu sam joj poruku odgovorila, oprosti, među nama je gotovo, volim ženu više nego hrvacku. Njegov sam mobitel stavila na mute i bacila ga u košaru sa prljavim rubljem.

Večeras moramo svi biti skupa. Doći će nam i djeca i njihovi bračni partneri i naše troje unučadi. Pjevat ćemo, još Hrvacka ni propala dok mi živimo! Poslala mi je kći fotku, Vito danas ima godinu dana, možda je to znak?

Preslatka fotkica. Mali u kockastom dresiću sa kockastom kapicom na glavi i kockastim tenisicama na nogicama sa kockicama na debelim obrašćićima gleda u nonu, mene, i maše mi zastavicom na kockice. Suze su mi na oči došle. Ja sam kćeri poslala sebe u kockastoj majici, jedva sam našla XXXL, i kockastim bermudama i još imam na glavi kockastu kapu. Ako danas mi Hrvati i mi Hrvatice ne budemo svi za jednoga, jedan za sve, kad ćemo biti svi za jednoga i jedan za sve. Kad?

\”Malo sam mislio, da te ne gnjavim, ti ne voliš nogomet…\” \”Ja ne volim nogomet? Ja? Pokazala sam mu kapu koju danas nosim na glavi i kockaste bermude i kockastu majicu. Ja ne volim nogomet? Želiš reći da nisam Hrvatica, želiš reći da sam iz miješanog braka…\” Ja jesam iz miješanog braka, pokojna mama mi je bila Mađarica što ne znači da ću navijati za Mađarsku. Moje je srce kockasto!

\”Mislio sam skočiti do Ante…\” \”Djeca će nam doći, sve hrvatske porodice moraju večeras biti skupa, Božić je kurac od ovce prema ovome danas, kurac…\” \”Ne spominji kurac i ovcu na Sveti dan. Iako, kad malo bolje promislim, ako ih večeras ne nabijemo na kurac…\”

\”Što ako popušimo?\” \”Ti nisi normalna, ti stvarno nisi normalna. Danas kad sve hrvatsko što diše hrvatsko našim dečkima šalje tople misli i pozdrave, ti…\” \”Ne viči na mene, i ja se nadam da će Modriću narasti kosa i da će Severina Šukeru roditi sina, nisam ja bez srca, ali ako ipak… I ti znaš da Hrvati uvijek useru kad je biti il ne biti.\”

Nisu Kockasti samo Hrvati. Za nas igraju dva Brazilca, jedan Švicarac, selektor nam je Nijemac, glavne nade su nam Bosanci…\” \”Onda smo na konju.\”

\”Bila bi Hrvatska na konju da za nju ne igraju Hrvati.\” Spustila sam se sa kreveta i kleknula: \”Dragi Bože, dragi Bože, dragi Bože, spasi nas! Oslobodi nas kuge, vojske, rata i Hrvata.\”

foto: Inga Vuljanko Desnica


33 Comments

 1. Darkwood
 2. helitra
 3. danica
  • Biljana
 4. Choopo
 5. Ena
 6. Danica
 7. boki
  • pamtimonegadnedane
   • boki
    • pamtimonegadnedane
    • boki
  • boris
 8. mika
 9. Robert
 10. Janoš
 11. domac
 12. domac
 13. Maša
 14. branislav
 15. Edi
 16. Knedla na pari
 17. magnaterra
 18. Zola
  • boki
 19. boki
 20. ya
 21. ya
 22. Lejla

Republika Kocka

Moj se muž jutros probudio u 03.02 urlajući:\”Ne, nee, neee…\” Jecao je: \”Ponekad gubim vjeru. Modrića su ošišali, Šuker se, javljaju portali, zaljubio u Severinu, ne možeš istovremeno voljeti Severinu i brinuti o Hrvatskoj…\”