Pet jebača Apokalipse

Čitav svijet je odahnuo.  Bezubi starci otkrivenih ramena gledaju u kamere i šalju poruku, spašeni smo, spašeni smo. Kako se samo „spas“ poklopio s Božićem? Nekako ispada da nam je sam Bog dragi poslao spasenje. Nije. Našli su cjepivo. Tko? „Dobri ljudi“, „pametni ljudi“,  mudraci novog doba uz pomoć velikodušnih sponzora.

Imena želite? Guglajte! Pratite trag love! Tko će najviše zaraditi na cjepivu? Tko je najviše zaradio na koroni?

Korona je svijet promijenila preko noći. Nema putovanja, nema susreta, nema „samita“ ni na vrhu ni na dnu, nema štrajkova, nema prosvjeda, nema čak ni ratova. Nešto se sitno ratovalo na kineskoj granici, onda su Kinezi krenuli na neprijatelja oružjem koje ne ubija, ali neprijatelju izaziva ključanje krvi u žilama. Pa neprijatelj bježi. Jebeno je pržiti se u mikrovalnoj.

Avioni su ili bačeni na skladište starog aluminija ili pretvoreni u nosače svega što može na vaša vrata stići ako naručite preko Amazona. Vlasnik Amazona je jedan od jahača, Gates drugi, Zuckerberg treći, Ali Baba… Države ne postoje, samo granice, još neko vrijeme.

Nema više zajebancije, nema skrivanja. Postoji korona, postoji cjepivo, pa se pojavio strah od cjepiva, odmah je osvanula nova, još opakija korona. Upravo stiže i u naše krajeve. Uvodi se robotski rad, robove će pobiti korona. Njihovo se održavanje na životu Jahačima već dugo ne isplati. Treba nas biti manje, mnogo manje.

Sve je ovo samo uvod u Apokalipsu. Već nam je sad normalno da je normalno „život“ provoditi u pidžami, gledati Netflix serije i slušati koliko je jučer bilo mrtvih. Nikome ne padaju na pamet borbe za ljudska prava. Samo najveće budale među nama ne vide da je u nama ubijeno sve što smo ne tako davno zvali „ljudskošću“.

Pred neki sam dan pročitala kao brejkingnjuz da engleska djeca umiru od gladi, „prvi put nakon rata“. Ta vijest nije dugo razbijala medijski prostor jer se Englezi i pred vlastitom katastrofom prave „Englezima“. Ako mali Englezi u Londonu obilaze javne kuhinje, što možemo očekivati mi na „divljem Balkanu“? Samo isto. Konačno ćemo mi „divljaci“ biti izjednačeni s onima koji žive na „civiliziranom Zapadu“. Postat ćemo braća po pravu na glad, muku i smrt.

Ja sam luda jer ne vjerujem u šišmiše? Ne vjerujem u cjepivo? Ne vjerujem u povratak na staro? NE VJERUJEM! Da je vama netko lani u ovo doba godine rekao da ćete raditi „od kuće“, nositi maske, gledati roditelje preko skajpa, da će svi kafići, sva kina, kazališta, klubovi i restorani biti zatvoreni… Da će sva okupljanja „više od deset ljudi“ biti strogo zabranjena… Da će vam biti nemoguće iz Rijeke otići u Opatiju bez „propusnice“… Da će vam djeca odlaziti u školu ne mičući se iz sobe…Što biste rekli tom nekome na lanjsku Staru godinu? Da je lud, naravno.

Danas nam je sve normalno. Ove godine će nam još gore biti također normalno. Mi bivši ljudi žilavi smo, ali ne toliko koliko roboti koji dolaze. Ostat će vas onoliko koliko bude trebalo petorici jebača Apokalipse. Koliko će to biti?

To bi trebalo njih pitati. Ne tako davno spominjali su sitne brojke, i ta se vijest pogubila među onima o broju umrlih od korone. Kako bilo, previše nas je. Ne, nisam pesimista. Nikako. Jahači misle da su jači i od sudbine. Nisu. Mi ćemo prvi otići. A onda će otići oni. Treba samo baciti oko na globalnu prognozu vremena.

Tko zna je li netko bahatim jebačima rekao da i njima ističe rok trajanja? Ako i jest, ne vjeruju mu. Ne kuže, opsjednuti lovom i moći, da se Zemlja vrti i bez dinosaurusa i bez stotine tisuća ostalih prelijepih životinja koje smo pobili. „Prljavo kazalište“ je pjevalo, Zaustavite Zemlju, silazim. Bahati dečki. Jebe se Zemlji za naš silazak.

Žohari, štakori, sretno!