Maslinova grančica

Pred desetak dana pozvala me jedna od mnogobrojnih udruga žena koje se bore protiv nasilja nad ženama da odem na Korzo i tamo prolaznicima dijelim maslinove grančice. Ostala sam doma.

Silovanje…

Muškarci vole silovati. Greg Laden, arheolog sa Sveučilišta Harvard, postavio je kontroverznu teoriju pod nazivom \”prekidač za silovanje\”.

Laden kaže da muškarci u svom mentalnom sklopu već imaju sposobnost i volju za silovanje. U određenim životnim situacijama taj će prekidač uključiti i muškarac koji se inače ne bi mogao ni zamisliti kao silovatelj.

Ono što naš prekidač drži pod kontrolom su društveni status, norme ponašanja i strah da ćemo biti uhvaćeni. Ali stavite nas usred građanskog rata u Bosni i veselje ubrzo počinje.

Iako ova teorija još uvijek nije potkrepljena s dovoljno istraživanja, ako razmislite o tome vidjet ćete smisao. Muškarac usred noći, usred ničega, pokupi autostopera. Nema svjedoka pa ga siluje.

Muškarac na ratištu sudjeluje u \”oslobađanju\” neprijateljskog teritorija. Pritom \”oslobodi\” žene koje pripadaju mrskom neprijatelju pa ih siluje jer se i tako neprijatelju pokazuje tko je gazda.

Muškarac se zavjetovao na celibat i okružen je djecom. Nad njima ima moć i nitko mu ne može ništa jer njegovi kolege nisu završili u zatvoru za isti zločin. Pa ih siluje.

Drugi faktor rizika jest da žene znatno jače i češće doživljavaju grižnju savjesti od muškaraca, a više studija je potvrdilo da muškarcima nedostaje empatija. To im olakšava da na svijet gledaju kao na dućan u kojem im se nudi sve što mogu poželjeti, samo trebaju odabrati što će skinuti sa polica.

To što će neke od njihovih odluka druge povrijediti ili ih trajno emotivno oštetiti, muškarce ne brine previše…Jedini lijek za zvjerstvo je spoznaja da nismo toliko plemeniti kao što mislimo i da se trudimo postati bolji.\”
(Slaven Hrvatin, \”Zlihologija\”)

Nedavno su sve hrvatske novine pisale o \”studentu ekonomije iz Splita\” koji je na zabavi silovao djevojku. To u Hrvatskoj ne bi bila vijest, silovanje je naš nacionalni sport jer Državi ne pada na kraj pameti da ga ukine, da \”student ekonomije iz Splita\” nije bio posebno maštovit.

Umjesto da su se mediji potrudili sakriti detalje silovanja djevojke koja je možda sačuvala živu glavu ali sigurno nije zdravu, sve smo saznali. Zato jer su vlasnici medija muškarci koji bolesno uživaju u silovanju preko delegata.

Najprije je naciji priopćeno da se ne zna kako je djevojka silovana, pa se u naslovu kao oruđe razvalio \”mikser\”, pa onda nije mikser nego šaka, pa nije šaka nego cijela ruka…

Ugledni kirurg i, nadajmo se, nerealizirani silovatelj, slikao se za novine i objavio kako tako nešto nikad nije vidio, on je bio i na ratištu, ni tamo toga nije bilo.

Čitali smo kako su curi razvaljena crijeva, pa zašivena crijeva, pa koliko je dobila krvi, pa što joj je u utrobi razoreno…Naravno da nam je dano na znanje da je djevojka najvjerojatnije bila pijana, da je silovateljev otac otišao u bolnicu pa djevojku \”pomilovao po čelu\” a njenim roditeljima \”pružio ruku\”.

Pitaj boga na čemu im je čestitao. Novinari su se posebno čudili što je zločinac \”student ekonomije\”. Da li bi mu grijeh bio manji da studira novinarstvo?

Izbljuvala sam se nad naslovima, tekstovima i izjavama. Izrigat ću se i na presudu kad do nje dođe, ako dođe. Rigam i kad naletim na tezu da muškarci siluju jer su ih tako \”odgojile majke\”. Očevi ne odgajaju? Kako je ova priča toliko hrvatska i toliko banalna ma koliko \”oruđe\” bilo \”nevjerojatno\”, ničemu se nisam čudila.

Sto smo puta čitali isto. Svaka silovana cura je ili bila pijana, ili je šetala prekasno, nosila je kratku suknju, otišla na zabavu sa \”studentom ekonomije\” umjesto da doma gleda Sulejmana…

Hrvatskim mužjacima ne pada na pamet da žene smiju i noću hodati ulicama, pokazivati noge, prolaziti kroz park kada se kasno vraćaju kući sa posla, napiti se na zabavi i ipak ne biti zbog svojih grijeha silovane.

To nije jasno ni čitateljima novina, ni novinarima koji se čude \”studentu\”, ni sucima, ni sutkinjama, ni odvjetnicima silovatelja, ni roditeljima zločinca.

Za svakog silovatelja postoji milijun olakotnih okolnosti, za žrtvu ni jedna. Nad njom se najprije iživi silovatelj a onda čitavo društvo. Gdje su u toj priči njeni roditelji, uvijek se pitam.

Imam kćer. I ona se često vraća kasno sa posla. Ulica je mračna. Pokušavam ne razmišljati o tome. Sto sam joj puta rekla da bez noža ne bi smjela šetati Hrvatskom ali me ne sluša.

Da joj se dogodi neko zlo napravila bih listu zločinaca. Ime i prezime urednika novina. Ime i prezime novinara. Ime i prezime suca ili sutkinje. Danas razvaljivanje glava bejzbolskom palicom nije skupo a kako sam kreditno sposobna mogu dobiti nenamjenski kredit bez problema.

A silovatelj…On bi bio moja briga. Našla bih ga. Čekala bih svojih nekoliko sati. Dvojica bi ga držala a onda bih mu sprašila metak među noge. Pa drugi. Proučila bih literaturu da to učinim tako da stoka ne crkne odmah.

Neka urla, neka moli da ga ubijem. A onda bih ga ubila. Pa mu u mrtvo oko zabila maslinovu grančicu.

19 Comments

 1. Medico D Espana 28.11.2012
 2. Andro Mošić 28.11.2012
 3. shorty 28.11.2012
 4. Zoran Zmrzlikar 28.11.2012
 5. Diogen Drugi 28.11.2012
 6. Vjetar 28.11.2012
 7. Slaven Hrvatin 28.11.2012
 8. Admir 28.11.2012
 9. Domagoj Bogoljub 28.11.2012
 10. Nema Os 28.11.2012
 11. Nena Os 28.11.2012
 12. Poncije 28.11.2012
 13. Katarina S 28.11.2012
 14. L. Avica 29.11.2012
 15. Jaca VA 29.11.2012
 16. Mimi 29.11.2012
 17. helitra 30.11.2012
 18. Budimir Novaković 02.12.2012
 19. Dunja Sporer 03.12.2012