Lijepa Naša NDH

Kraj je godine 2011. Od \”onog\” rata prošlo je sedamdeset godina. Pa ipak, u našim medijima, kao da su ustaše jučer klale a domobrani sudili. Izbjegavam čitati naše novine jer kod mene izazivaju žestoko povraćanje, povraćanje pad kalija u krvi, pad kalija u krvi aritmije, aritmije treskavicu i jeziv nemir pa me hitno voze na hitnu a onda moram popiti čašu u koju mi uvale tabletu kalija i uvijek kažu:\”Izdržite, gospođo, malo je gorko, zašto čitate novine?\”

\"Stepinac\"
U gluhe uši. Upravo sam se vratila sa hitnog trakta, u želucu mi se valja ona gorka voda a sve zato jer je muž u kuću unio Večernji list. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Razvališe Večernjakovi \”istraživači\” na tri velike stranice i jedan dio četvrte turbo aktualnu priču. Otac Vesne Pusić, akademik Eugen Pusić, bio je \”natporučnik sudac u vojsci NDH\”.

 Autor teksta Zvonimir Despot je zbog toga jako zabrinut, kako i ne bi bio, gospođa Pusić će postati naša ministrica vanjskih poslova, pa Igoru Kolmanu, glasnogovorniku HNS-a šalje pitanje: \”Hoće li detalji iz životopisa možda biti prepreka u odnosima Hrvatske s Izraelom i SAD-om koji, kao što je poznato, seciraju sve biografije hrvatskih dužnosnika koji dolaze u službene posjete? Hvala na razumijevanju!\”

 Hvala na kakvom razumijevanju? Ako je grijeh Vesne Pusić činjenica da je kći Eugena Pusića, \”natporučnika suca u vojsci NDH\” zašto će joj to biti \”prepreka\” u kontaktima sa Amerikom i Izraelom a baš nikakav problem u Zagrebu? Jesmo li svi mi, iako nam otac nije bio \”sudac u vojsci NDH\”, ipak u srcu ustaše,  turbo tolerantne prema \”djeci\” u šezdesetoj kojoj su očevi sudili u NDH?

 Dokle ćemo živjeti u NDH? Može li išta o šezdesetogodišnjoj \”djeci\” reći mrtav otac? Moj je otac četrdeset i neke bio kuhar na talijanskom ratnom brodu, pet dana, pa partizan, pa zastavnik u JNA, pa su ga izbacili, pa ribar, pa vrtlar, pa je susjedima čitav život kopao vrtove i sjekao drva za ogrijev jer od plaće nije mogao živjeti.

 Pred dvadeset godina, kad smo \”dobili Hrvatsku\”, on je od \”Hrvatske\” dobio mirovinu tisuću kuna a od Italije mirovinu 500 maraka i zaostatke 70.000 maraka. Da nije bilo fašističke Italije moj bi otac bio krepao od gladi u demokratskoj Hrvatskoj.

 Tko sam ja, žena u šezdeset i trećoj, u toj priči? Da sam ovih dana postala ministrica vanjskih poslova \”istraživači\” bi se upitali da li će me Ameri prihvatiti jer su pred sedamdeset godina bili u ratu sa Italijom a moj je otac na fašističkom brodu kuhao špagete?

 Nikad nisam vidjela i nikad neću vidjeti vezu između očeva i prastare djece? Po meni, da je otac Vesne Pusić bio Ante Pavelić ona bi slobodno mogla biti ministrica vanjskih poslova jer šezdesetogodišnje \”dijete\” moramo suditi po njegovim djelima.

Naravno da Večernjak nije zabrinut za naše odnose sa Amerikom i Izraelom. Despot nije baš toliki glupan. Zna da se međudržavni odnosi temelje na interesu. Ameri u Hrvatskoj imaju svoje baze, naši dečki ginu u njihovim ratovima, u našim lukama peru svoje osiromašenim uranom zagađene brodove, kakve veze s tim ima pokojni Pusić?

  Izraelci su bez gađenja progutali živog Đapića, zašto bi im mrtav Pusić smetao? NDH, odvratna epizoda iz hrvatske povijesti najzad bi trebala postati epizoda koja nema baš nikakve veze sa nama koji živimo sedamdeset godina kasnije. A da Vesnu Pusić kao i sve naše političare stvarno treba secirati to je notorno.

Njen problem sigurno nije pokojni otac ali jest živi Čačić i lopovska ekipa koja je okružuje. Večernjakovce oni ne zanimaju. Previše su živi i previše opasni za razliku od pokojnog profesora Pusića koga bi, da su minimalno profesionalni i pristojni morali ostaviti da počiva u miru. Da su minimalno profesionalni i pristojni… Ti sigurno ne bi radili u hrvatskim novinama.

13 Comments

 1. Zoran Zmrzlikar 10.12.2011
 2. Milos 10.12.2011
  • Slaven Hrvatin 10.12.2011
 3. Mario 10.12.2011
 4. Roman 10.12.2011
 5. Nena 10.12.2011
 6. Milos 10.12.2011
 7. antifašist 11.12.2011
 8. Slaven Hrvatin 12.12.2011
 9. toto942 18.12.2011
 10. Goga 21.12.2011
 11. Jasna Karan Pančić 23.12.2011