Krv i čokolada

Čitam, u Belgiji je panika. Dogodilo se čudo u zemlji dosade i čokolade. Jedan je bolesnik, ne terorist, teroristi su u Afganistanu, Iranu, Iraku, Pakistanu…, odlučio na glavni trg u idiličnom Liegeu baciti nekoliko granata i kalašnjikovim ukokati jadnike koji su se u krivo vrijeme našli na krivom mjestu.
Da li je moguće da i Liege može biti krivo mjesto? Kamo ide ovaj svijet? Ako čovjek nije siguran u Belgiji gdje je siguran?

 Zar se svijet više ne dijeli na muslimanske zemlje u kojima žive samo teroristi i civiliziranu Evropu u kojoj netko poludi jednom u nekoliko godina? Poput onog Norvežanina koji je ukokao, više i nije bitno koliko djece, ali smo doznali ono što smo i znali da ćemo čuti, gospodin je luđak, ne terorist.

 Što je zaista terorizam? Terorizam je kad živiš u zemlji kojom vladaju razbojnici koji ni tebi ni tvojoj djeci ni tvojim unucima a neće dati ni tvojim praunucima šansu da žive od svoga rada.

 Terorizam je kad imaš fakultet, govorim o Hrvatskoj, dvoje djece, radiš petkom i svetkom pa ili ne dobiješ plaću ili dobiješ četiri tisuće kuna jednom u šest mjeseci. Terorizam je, govorim u Hrvatskoj, kad političar tjedan dana prije nego će postati ministar u novoj vladi dobije ogroman kredit za svoju propalu firmu.

 Terorizam je kad živiš u zemlji u kojoj nikad nećeš dobiti stalni posao. Terorizam je kad možeš dobiti plaću, čak i dnevnicu, jedino ako u Afganistan odeš ubijati “teroriste”.

 Terorizam su bankarski krediti koje dižeš da bi kupio kruh i mlijeko, u najgorem slučaju garsonijeru na trideset godina.

 Terorizam je kad si slab i star i bolestan ali ne možeš doći do lijeka. Terorizam je kad odeš u privatnu kliniku a u svim su ordinacijama kamere koje te snimaju i polugologa i gologa.

 Terorizam je kad ti u državnoj bolnici padne strop na bolesnu glavu. Terorizam je kad Ameri, koji nikad nisu bili vizionari ali jesu kreatori, najave da će uskoro u Evropi buknuti rat.

 Terorizam je kad ti tvoji političari, mislim na Hrvatsku, opisuju Evropu kao raj u koji ćemo ući, a još nisu raspisali referendum. Terorizam je kad je lopovska Evropa u koju ćemo tek ući već ušla u našu zemlju u obliku banaka, osiguravajućih društava, privatnih poliklinika…

Terorizam je kad ubijaš djecu u Afganistanu, Iraku, Libiji, Pakistanu, Gazi, za koji dan Iranu, pa onda to nazivaš borbom protiv terorizma.

Da, terorizam ima tisuću lica. Kad netko u Evropi uzme kalašnjikov u ruke, pa baci nekoliko granata na bilo koji trg u zemlji u kojoj se trenutno nalazi, to nije terorizam. To je odgovor na terorizam.


25 Comments

 1. Violeta - Podgorica
 2. Petko
 3. jovan
 4. Nena
 5. Kvrnjica
 6. Zoran Zmrzlikar
 7. Jasna Karan Pančić
 8. vuk
 9. ognjen
 10. Nevenka Kekerovic
 11. olgica kneževic
  • Slaven Hrvatin
 12. ivan
 13. Budimir Novakovic
 14. nani
 15. Jovanka
 16. Miladin
 17. Trpimir od Trpljenja
 18. Admir
 19. Ibrahim
 20. jaca VA