Zašto Rijeka nije moja?

Dogodilo mi se nešto nevjerojatno. Već znate, VBZ mi je u suradnji sa Večernjim listom objavio knjigu \”Daboda te majka rodila\”. Najprije sam je predstavila na blogu a onda u Večernjem listu. To je od mene tražio izdavač jer je logično da prvi intervju daš listu koji je tvoj suizdavač.

Izašao je intervju, krenula je reklama preko televizije i Večernjeg lista, knjiga je stigla na kioske, prodaje se uz Večernji list, a k meni je došla novinarka Novog lista i sa mnom napravila intervju.

Živim u Rijeci, na neki sam način \”riječka\” spisateljica, Rijeke ima u svim mojim knjigama, pa mi je bilo izuzetno ugodno dva sata razgovarati s izvrsnom novinarkom koja godinama prati hrvatska kulturna događanja. Radovala sam se ukazanju mog intervjua na stranicama \”moga lista\”. A kad tamo.

Jutros mi stiže mail:\”Kolegij i glavni urednik odbili su naš intervju uvrijeđeni što je Večernji list izabran za predstavljanje nove knjige riječke autorice, a ne Novi list.\”

\”Da li je to moguće\”, zaurlao bi Mladen Delić da je živ. Čiji je list Novi list? Da li je to glasilo grupice meni nesklonih kolega ili bi on ipak trebao biti glasilo za ljude grada u kome živim?

Da je intervju objavljen moji bi dragi sugrađani saznali da su mi knjige prevedene na jedanaest jezika, da će se predstave uprizorene prema mojim knjigama uskoro igrati u Ljubljani, Varšavi i Budimpešti, da su moji \”Crnci u Firenci\” ovih dana izašli u Poljskoj, da se \”Crnci u Firenci\” prevode na ruski, da će u Rusiji izaći čak tri moje knjige, da će se u Poljskoj prevesti knjiga \”Kad je žena kurva, kad je muškarac peder\”, da se predstava\” Uho, grlo, nož\” u Varšavi igra već četvrtu godinu…

Zašto ja Riječanka ne smijem sve to reći u riječkom listu? Zašto mi se zamjera što sam prednost dala zagrebačkom listu? Čije je glasilo Večernji list? Nama neprijateljske zemlje? Rijeci neprijateljskoga grada?

Znam da će mi nakon ovoga vrata Novog lista biti zatvorena ali se nadam da će mi se možda otvoriti vrata neke druge zagrebačke, dakle Novom listu mrske tiskovine. Neka mi Novi list odgovori, makar mailom, koje je zemlje Zagreb glavni grad?

4 Comments

  1. Macka u martama 03.05.2010
  2. Primorka 03.05.2010
  3. Nomest 07.05.2010
  4. Slaven Hrvatin 07.05.2010