Danas je sedmi mart

Kad sam se rodila moj je otac bio očajan. Žensko. Kad se rodila moja pokojna sestra svijet mu se srušio na mužjačku glavu. Zadrti Primorac opsjednut strahom da mu doma rastu čak dvije buduće kurve maltretirao nas je na sve moguće načine. Kajšem, šakama, opakom jezičinom.

Jezičina je i najviše boljela. Bio je siguran da će nas mlaćenjem pretvoriti u izvrsne kuharice, u mom se slučaju zajebao, jako, vezilje, pletilje i krojačice. Ne znam da li je očekivao da mu rodimo unuke, ako jest bio je siguran da ćemo roditi djecu i biti djevice.

Sto puta mi je knjigu iščupao iz ruke urlajući kako mi ona \”neće kruha dat.\” Ovo mi nije prvi put da se obračunavam sa mrtvim ocem. Žao mi je što i mrtav u meni budi ubilački bijes. Jednom sam ga pokušala ubiti. Nije mi uspjelo i lagala bih kad bih rekla da žalim zbog toga.

Zašto mi otac ne izlazi iz glave? Ne volim ga mrtvoga onako kako ga nisam voljela živoga zato jer je u mene usadio tezu da su svi muškarci u suštini svinje koje samo rokću na različite načine. Žao mi je što iz svoje kože ne mogu.

O mužjacima, zahvaljujući činjenici da sam okružena muškarcima koji s mužjacima veze nemaju, razmišljam samo s vremena na vrijeme. Ne želim si trovati dane koji su mi preostali. Nažalost, kad se približi Osmi mart ne mogu a da posebno žestoko oko sebe ne osjetim strašnu mržnju koju hrvatski gadovi u sebi za nas čuvaju kao zjenicu oka svog.

Davno sam spoznala da pripadam vrsti koju ona druga vrsta želi umlatiti na tisuću maštovitih načina. Ja se ne dam. Oni mrze mene ali ni u ludilu toliko koliko ja mrzim njih. Na svoga sam oca. Kad volem volem, kad ne volem…Mrzim. I uvijek pružam otpor. Na ovome svijetu ne postoji muškarac koga volim više nego sebe ili, ne daj bože, bezuvjetno. Ili će biti sve po mom ili neće biti!

Mislite da ja i nisam neka ženska, da sam zapravo muško? Nema šanse. Ja sam prava ženska, drago mi je da sam ženska i nema tog mužjaka koji će u meni probuditi osjećaj krivice jer ne mogu pišati stojećki.

Nije sve u pišanju. Ima nešto i u ogromnoj ljubavi koju osjećam prema sebi i svojim sestrama. Znam da nam nikad svaki dan neće biti Osmi mart. Imamo sitnije šake, manje kila i manje mržnje u sebi. Slabije smo, nema veze, ali u borbi je spas. Treba sutra proslaviti Osmi mart. Velika je stvar biti žena. Velika ko kuća. Zato, cure, zabavite se sutra.

Zašto pišem danas? Zato jer ću se večeras napiti i najvjerojatnije prespavati naš praznik.


Posted

in

by

Tags:

Comments

97 responses to “Danas je sedmi mart”

 1. OPRČNIK - HOS Avatar

  E jebi ga Vedrana.Ispada po tvom da smo svi mi muški, mužijaci na dvije noge sa parolom “Evo mene nosim ga u ruci, što u ruci u …… uvuci” E pa nije tako.Moj me tata nikad nije ružio, a kamoli namlatio.Uvijek je imao blagu savjetodavnu rječ i puno razumjevanja.Zato sam ga volio.Od mene je napravio muškarca (slučajni odabir spermatozoida) mogao sam biti i curica, koji poštuje i voli žene, cjeni njhovu ličnost i smatram ih sebi ravnima.To što češ se ti nadrmati 7 Marta, ništa ne znači, jer sutra je ipak 8 Mart, i valja ga dočekati i ispratiti.Tvoj je izbor.Jebi ga, čaču nisi mogla izabrati, ali si mogla dio života urediti da budeš poštovana žena, roditelj,novinar ili bilo šta drugo. Mislim da ono što si sad napisala je samo “fasada” jedne u osnovi, zdrave, jebizovne žene, mahera od pera, a krinka ti služi…… znaš ti čemu. Pusetina

  1. Lucija Avatar
   Lucija

   Prvo pa muško! 🙂 hoću reć’ ovo je prvi koment na ovaj Vedranin arlauk i odma’ mi se prvi svidio! Ja sam žensko, od jednog takvog oca kao šta je Vaš i sudeći po reakcijama svjetskim pa i Rudanovim riječima, mi smo neki marsovci jer je izgleda malo takvog svijeta kao naši očevi, a onda i nas kao njihove djece. Kroz život idem već desetljećima bez problema i bez muškoženskih sukoba jer takva kakva jesan izgleda ni ne privlačin te “mužjake”, a i klonim se svake sile ni ne razmišljajući sa kog pola dolazi. Za današnji dan mogu samo poželit’ svim ženama ovog svijeta da sretnu, upoznaju muškarce koji su samo ljudi i dozvole im da im priđu i pokažu da muško može bit’ i čovjek.
   Vedrana je vjerujem ovo napisala u ime svih nesretnih žena koje nisu imale našu sreću.

 2. CguBg Avatar
  CguBg

  Zivela Klara Cetkin i ostale zene koje su se borile za nasa prava. Izmedju ostalog i da bi Verdana mogla uopste da pise i to jos ovako opako!

 3. sanjči Avatar
  sanjči

  moj tata je divan. no dijelim istu mržnju prema muškarcima kao i ti draga vedrana :), a još sam mlada, vjerujem da će se mržnja još više s godinama produbiti.

 4. Bobby Fankhauser Avatar
  Bobby Fankhauser

  SUPER

 5. Milorad Avatar
  Milorad

  Sretan 8. mart!

 6. obogaćeni uranijum Avatar
  obogaćeni uranijum

  Vedrana, očekivali smo da ćeš svoj osmomartovski komentar upriličiti na kritičniji način prema ovom licemjernom “prazniku”. Zar nije čista hipokrizija muškog šovinizma, da mužjaci ženama, od 365 dana u godini, poklone samo jedan dan pažnje, kojim nastoje da se iskupe za sve grehove i nepravde koje ženskom rodu nanesu u dugoj godini?!
  Neću ti čestitati sjutrašnji datum.
  Čestitaću ti 66. rođendan, kad stigne.
  Ako Bog dozvoli i 69.
  A večeras žmul dobrog vina u ruke. Ali nemoj se opjaniti. Dopusti samo da se malo zagriju uši.
  Jebeš komercijalizovani 8. mart.

  1. Beba Avatar
   Beba

   Ma krivo gledate na taj dan: 8Mart je posvecen (i treba da se obiljezava) svim zenama stradalim u pozaru u fabrici u Njijorku gdje je izgorilo preko 170 zena. Klari Cetkin i drugim borcima za regulisanje gradjanskih prava zena. A to sto su, prije svega same zene, prihvatile tu komercijalizaciju tog dana, primanje poklona i drugih gluposti su same krive i to rade iz neobrazovanosti i vlastite gluposti. Pamtim kako se kod nas u Yugi slavilio 8. Mart, vise muskarci po kafanama s radnim koleginicama i zavrsavalo bi obicno nekim prevrtanjem itd…ogavno u svakom slucaju…Znaci nisu krivci samo oni(muskinje) nego i mi koje smo dozvolile takav nacin i zaboravile na zrtvene i stradale heroine iz, ne tako davne, proslosti. Taj dan je dan postovanja na borbu i dobiv en rezultat tih hrabrih i pametnih pripadnica naseg pola. One su to uradile za sve nas. Duzno postovanje!

   1. emma Avatar
    emma

    Meni samo nikako nije jasno zašto u Americi nikada nisu čuli za taj događaj 8. marta, Klaru Cetkin i ovu priču s kojom smo odrasli.

  2. obogaćeni uranijum Avatar
   obogaćeni uranijum

   Žene u nekoj zemlji neće biti diskriminisane onog dana kad ustavnom kategorijom budu zastupljene u svom parlamentu sa najmanje 50%. Lično mislim da bi svijet bio srećniji i manje nasilan kad bi se o mnogim stvarima pitale žene.

   1. Bojan Avatar
    Bojan

    I kad ih bude 50% u rudnicima, na bauštelama, vojsci (i to borbeni dio), vatrogastvu, čišćenju ulica, grobarima, drvosječama, ribarima, vozačima kamiona itd. Te 50% među nobelovcima i inovatorima a muškaraca bude 50% radilo u vrtićima i na blagajnama.

 7. Nevena Hodzic Avatar
  Nevena Hodzic

  bravo Vedric jos jedan pun pogodak u sridu muske populacije. Sad te jos vise volim😘😘😘

 8. Bobby Fankhauser Avatar
  Bobby Fankhauser

  mislim da je tvoj otac u tebi ugradio sve najbolje osobine koje imas

 9. Ich Avatar
  Ich

  ‘KAD VOLEM VOLEM,KAD NE VOLEM…ONDA MRZIM MRZIM’
  Zakon…!
  Dakle…
  Onda je jasno da kad VOLIS,definitivno ne pruzas otpor…
  A,da ne VOLIS svoga muzica-ne bi imala kome ugadjati cak i kad NE VOLES sto MORAS;))
  HAPPY 8.MART!
  pa,valjda ces dobiti kiticu cvijeca-bez pruzanja otpora…!
  Kad VOLES,onda VOLI VOLI;))

 10. damir Avatar
  damir

  Vjerojatno je Vedranaeki doživjela i u ljubavnom smislu havariju pa sada prezire sav muški rod i obmanjuje žene da mrze muškarce.Pričajuću o šestoj ženi koja trpi batine demonizira cjelokupnu mušku populaciju kroz svoj feministički svjetonazor, a o feminizmu neću ni pričat jer je to ideologija rata između muškaraca i žena koje je Vedrana dobro prepoznala i svojim člancima i stavovima samo produbljuje taj današnji ionako dekadentni odnos između spolova.

  1. Ich Avatar
   Ich

   Ja ne vjerujem u SUKOBE te vrste…
   To je SAMO PRICA ZA JAVNOST!
   svaka ZENA se ustvari SRAMI sto BI SVE NA SVIJETU UCINILA ZA MUSKARCA KOJEG VOLI…
   ali,TO NE SMIJE PRIZNATI-
   zbog DRUGIH ZENA;))
   KUD CES VECE OSUDE,od ZENE ZENI?
   SVAKA ZENA VOLE KRITIZIRATI DRUGU ZENU-
   J.A.V.N.O…
   POTAJICE,I ONA JE ZENA KOJA SE ZBOG DRUGOG BACA NA KOLJENA…samo sto to niti jedna druga NE SMIJE ZNATI;))
   KUD CES VECEG LICEMJERJA-
   OD ZENSKOG LICA…
   TO JE ZENSKO LICEMJERJE PREMA DRUGOJ ZENI…
   A,ZENA KAD VOLE,ONDA VOLE SVE STO I DRUGE ZENE…;))

 11. Србин Православни Avatar
  Србин Православни

  Браво Госпођо,
  Показали сте да се не разликујете о почившег оца ни за јоту.Мрзите га јер имате исти ментални склоп.Мрзећи њега још више мрзите себе што сте такви.Ко одабере мржњу као стил живота остане сам, а ваши текстови баш то откривају о вама.
  Ма колико мрзели мушки род,без њега не можете јер да нестане кога би сте мрзели.Саму себе,али ви то и сада већ радите само у слободно време.
  Срећан вам Дан Жена 8 Март.

  1. Bojan Đurđević Avatar
   Bojan Đurđević

   Dragi moj Srbine, odakle ti pravo na osudu i da se “kamenom bacas” na “gresnicu” Pravoslavce moj, bratu po veri i nacionalnoj pripadnosti (sasvim slučajno jer nisam birao roditelje i mesto rodjenja). Kada budeš bio ustoličen za Boga lično imaćeš pravo da sudiš, ali pre toga trebalo bi da usvojis jevrejsku veru jer hrišćanski bog ne kažnjava niti sudi i presudjuje. On je bog ljubavi, praštanja, empatije, samilosti i svega onoga što u prvom razredu veronauke niste naučili. Patriotsko prijateljski savet: Natrag u kanije (školske klupe) pa Jovo nanovo, sedi 1 !

   1. Svjetlana B.K. Avatar
    Svjetlana B.K.

    Bojane, sudite drugima, jer oni sude drugima….tragikomicno….))

 12. Beogradjanka Avatar
  Beogradjanka

  Iskreno, jebe mi se za 8. mart. I to nema veze sa mojim osećanjima prema pokojnom ocu, mišljenju o muškarcima-muškarčinama-slinama, ili s tim da se ikada osećam više ili manje ženom. Slavim kad mi se slavi, a i vino pijem onda kad mi se pije. Svaka godina donese mnogo vrednijih dana nego sto je otrcani, ofucani, izvikani osmi mart, kao izmisljen za sve folirante ovoga sveta. Kupi mi cvece onda kad osetis potrebu, ako osetis potrebu, a ne na osmi mart zato sto tako treba!

 13. dragoslav pavkov Avatar

  Ljudi moji prestanite sa ov(ul)acijama, Vedrana jednostavno voli da mrzi. O cemu bi inace pisala i od cega bi pobogu zivela?!
  Juce mrzi Hrvate pa joj Srbi podvriskuju i kupuju njene knjige, onda oplete po crkvi pa joj levicari svih fela aplaudiraju, raspali po Izraelu a Pravasi i Obraz pomisle kako “ima nesto u toj Vedrani”… Ovo pisanije je vredno taman koliko i mantra o jadnim crncima koji ne mogu biti rasisti jer su ih svojevremeno neki amerikanci drzali kao robove. To sto su u isto vreme njihovi rodjaci rostiljali jedni druge – nema veze, a ja sam rasista kad mi takvo sta uopste moze pasti na pamet 🙂
  Pravim zenama srecan sutrasnji praznik, Vedrana … Sta da ti radim, sama si se “izopcila” 🙂

 14. Dušan Petrov Avatar
  Dušan Petrov

  Poštovana Vedrana. Neću ni o sadržaju ni o umetničkoj vrednosti nego o tuzi koju sam osetio u vašem tekstu. Rodjen sam u porodici gde su žene to jest moje sestre bile boginje i željno očekivane. Gde su roditelji znali da će ih samo one oplakati posle smrti jer muški odlaze i vode svoj život. Žene su bile te koje znače život i tako smo se i mi muški vaspitali. Nisam znao da ima delova bivše nam zajedničke domovine gde se pogled na muško i žensko toliko razlikuje. Posle vašeg pisanja poželim svima da se rode u banatu i mestu Crnji jer su žene i muškarci ovde uvek bili samao naša voljena deca. Imam dve ćerke i neka ih Bog blagoslovi kao što su i moje sestre blagosiljane bile. Šteta da nista bili voljeni kao i mnoge druge žene. Tuga. A što se tiče 8. Marta, mi ga ne slavimo jer su naše žene i pre njega bile emancipovane. Pozdrav od onog koji mnoge stvari nije znao dok ne prročitah i vau ispovest i ispovest drugih žena.

  1. Ich Avatar
   Ich

   Bas,bila bi TUGA DA SE UKINE OSMI MART zbog EMANCIPACIJE!
   ako netko SLAVI DJEDA MRAZA,onda neka se slavi i DAN ZENA…;))
   osim toga…
   SUPER JE VIDJETI ‘TKO TO I KAKVO CVIJECE’ NOSI SVOJOJ KOKI;))
   A,CVJECARNAMA konacno malo naraste prodaja…
   Dan ZENA i DAN CVIJECA-
   LJUBAV CVJETA U ZACETKU PROLJECA…
   eto…
   Koliko to moze biti LOSE?
   NATJERATI MUZJAKE DA BUDU ROMANTICNI
   JEDAN DAN U GODINI sa CVIJECEM U RUCI:)))
   KARANFILI SU HIT…
   NIVES PAMETNO KAZE;))

   1. Beba Avatar
    Beba

    Postoje muskarci ,iliti muzevi, koji svaki put kad odu na pijacu, a to je obicno subotom, donesu kuci buket cvijeca svojoj dragoj, bili oni ljuti ili ne; eto finog gesta nekih finih ljudi, mislim muskaraca.

 15. boboGame Avatar
  boboGame

  E vidiš mila mojati, znaš za onu tenisačicu Monika Sereš. Al si ga nakenjala kilo pa još i više. Možda mi mužjaci jesmo svinje jer seremo i jedemo iz iste zdjele, ali nismo svi tako loši. Možda ste vi kučke neka više neka manje ali generalno bičarke. Nemoj nas generalizirat nije fer.

  1. Bojan Đurđević Avatar
   Bojan Đurđević

   Eto boboGame, kako ti generaliziras da su sve kučke, neke manje neke više, ali generalno bičarke_? Zapitaj se kako to da uvek na takve nailaziš i zaslužuješ li bolje kada njih u tvom svetu nema, a one ipak postoje, samo su retke i retkima se daju 😉 Srećno u menjanju svesti!

 16. Bojan Đurđevićor Avatar
  Bojan Đurđevićor

  Draga Vedrana,
  Veliki sam fan Vaše pisanne reči.
  Toliko je okrepljujuće u moru mediokritetskih piskaranja nekih koji se samoprozvano drže titule Novinara, sa velikim N. Vaš duh i smisao za sarkastičnu provokaciju cilja tamo gde treba, ali ne dolazi uvek svima onima koji bi iz toga “bezobraznog” pera žene kao što ste Vi, mogli i koristiti kada bi namesto tirade uvredljivih poruka prekinuli shvatati lično to što im nesebičn poklanjate, kada bi makar na kratko suzbili svoje mužjačko-mačističke nazore i destruktivne porive. Privi put čitam o nesreći odrastanja uz takvog oca, i žao mi je što ste kako izgleda, najčešće nailazili na otpor i osudu onih koji bi već odavno morali biti trajno zatvoreni kao pošast društva i virus koji intelekt i duhovne kapacitete gradjanstva drže u okovima neznanja, sthaova, strepnji i organizovanog zaglupljivanja. U Tako hrabroj, vrednoj i nadasve plemenitoj ženi punoj duha i humora, siguran sam da postoji mesta i za muškardine koji su karakterni, empatični, druželjubivi, sposobni, vredni i humanosti nastrojeni, i tačno je da je njih malo, ali inače u svakom društvu, više je potreba poremećenih koje niko još nije uhvatio i strpao u tapacirane sobe kako bi svoje bjesove mogli prazniti ne škodeći nikome više. Želim Vam i svim ostalim divnim ženama srećan sutrašnji praznik u nadi da svako može naći upravo ono što poželi, samo treba znati i privlačiti to za šta jesmo pored satire kojaha ismeva sve ono što “mi prosvetljeni” nismo još uvek ili se borimo za to. Mnogo dobrih vibri iz Beograda šalje vam čovek koji voli dobre i samosvesne žene 🙂 … a nisam fićfirić, bezopasni “cool” lik koji je po default-u nasmejan samo radi nasmejanosti, kako se to na engleskom prevodi? … Gay ? … not that I’m against them, ima ih mnogo koji vrede više od bezoblične mase mozga bez. Živela Vedrana! No Passaran Cara Amiga 🙂 !!!

 17. zgubidsn Avatar
  zgubidsn

  Imam kolegu Engleza ozenjenog za Ukrajinku. On je naucio da je 8 mart vazniji i od godisnjice, Bozica, Valentinova i koje cega drugog. I mucenik gleda da ga ne zaboravi i kupi cvece i sto cuda. Ja na srecu mogu da se izvucem i kazem da taj praznik vredja zene i da imaju svih 365 dana. Btw, posebna ironija je da su se zene borile za pravo glasa i da budu birane.

  1. Ich Avatar
   Ich

   E,pa…
   Bravo majstore!
   Izvuci se kad god mozes-
   Na racun EMANCIPACIJE;))
   kad treba zakucati čavao na zid,ili bilo koji kucni majstorski posao…
   Ti reci,da moze i sama-
   Posto je RAVNOPRAVNA;))
   Neka…
   E,to su PAMETNI MUZJACI-
   KOJI ZAKUCAJU KONTRU ZENSKOJ EMANCIPACIJI DRITO U LICE;))
   a,eto…
   Neka se prihvati ČEKIČA,kad moze SAMA…
   ne treba ni poklone kupovati-jer to vrijedja…
   Ni na vecere izvoditi-
   Neka ih PLATI…
   posto je RAVNOPRAVNA I FINANCIJSKI…
   itd…itd…
   Nekako mi se cini da na kraju SVE ZENA MORA SAMA…?;))

   1. Haters will hate Avatar
    Haters will hate

    Budalast komentar, Ich.
    Prvo, mnogo bi se muskih osjecalo kastrirano kad ne bi bili potrebni da zakucaju cavao. Pa, pustiti ih je onda bolje nek zakucavaju te cavle ako se ocito tako osjecaju vise muskima, iako zakucati cavao moze I dijete od 10 godina, musko ili zensko.
    Drugo, nije tajna nazalost da muskarci i dan danas su vise placeni I lakse im je napredovati nego zenama, cak I kad imaju iste kvalifikacije I rade isti posao. Dokazano u svim zemljama, u svim profesijama.
    Tako da, nazalost, nismo ravnopravni. I pored toga, ima toliko muskaraca s kojima ako odes na rucak, veceru ili kavu samo misle da oni moraju platiti (zasto? Zar to neka zena kaze I trazi to?) jer se tako osjecaju mocnijima I vise muskima. Zene to bas I ne razumiju mozda, ali da ne uvrijede, puste neka bude kako oni zele. Toliko je povrijedjenih pogleda I recenica, “A, ne,ne, dama ne placa. Ja placam rucak (kavu, veceru)”. Zasto?! Ajde, kad vec hoce, ionako je placen vise od mene iako je manje obrazovan I govori samo jedan jezik (ja govorim tri).

    1. Ich Avatar
     Ich

     Samo sam htjela reci kako se svatko moze izvuci na racun ‘ZENSKE EMANCIPACIJE’…
     pa i ja-
     Nisam kriva za ‘budalaste komentare’,to je samo moja ZENSKA PAMET…
     nisam kriva STO SAM ZENA!
     takve smo,pomalo budalaste;))

 18. Zoran Avatar
  Zoran

  Vedrana ne bi bilo zgoreg da neke stvari zadržiš za sebe. Ne moraš baš svu svoju bljuzgotinu izneti u javnost. Zadrži nešto u svovoj duši. Praviš sebi lošu reklamu i odaješ utisak nenormalne osobe koja u sebi krije ubicu koji može proraditi u svakom času.

 19. Pesa Avatar
  Pesa

  Vedrana,draga,na tvojoj priči netko fali i to glavni lik …MAJKA!! Da li je ona hriščanka ,prava , koja bez obzira na njezinoj pasivnost (ili možda borbenost) bit če od SVIH na kraju opravdana ! A po opisu tvoga oca ,kao dao su ga sa dalekog istoga vaspitali , a ne u srcu Evrope ! Mi kao djeco prepoznamo istinu ,i to vrlo rano, samo nam treba puno vremena da to glasno priznamo . Ne dao ti BOG , da se drugi uključe i popuju, ili ti pripovedaju , jer češ se tek tad raspleti u mrežu,u mrežu koje se zove propalo djetinjsvo (ili ti “svjetla budučnost” ).Ne zaborvi glava, istina da je otac , ALI vrat je majka (baš za sve prilike … i neprilike ).Sretno… (ups ,opet se spotakla …u “vašoj” mreži)

 20. Miro Avatar
  Miro

  -Ili će biti sve po mom ili neće biti!– svaka cast za toleranciju i kompromis.

 21. Kira Avatar
  Kira

  Dan žena – sprdačina i zajebancija na tu temu cijeli dan. Halo, starija populacijo,sjećate li se zabavetina u firmama, sve počinje sa crvenim karamfilima za drugarice, balkan-platama i jegermajsterima, da bi podnapiti drugovi nakon dernera kod kuće istukli žene, bijedne kućanice, jer su se usudile čekati ih na večeru.

  1. Beba Avatar
   Beba

   Bravo!

  2. lady Rosita Avatar
   lady Rosita

   Kako koji drugovi ,ja sam rodjena u porodici dide pukovnika koji nikad nije bija agresivan i nije dolazija pijan doma vec sa buketom cvica za moju babu -to mi je ostala lipa jer bi mi unucad se smijali kad bi ga vidili jer bi znali da slijedi poljubac izmedju dide i babe ! To nije bija jedini dan kad bi joj donija cvice ,donosija bi on s pazara cesto buket! Pokaza nam je sto znaci voliti i postovati zenu 🙂

 22. Danilo Vasic Avatar

  Relativna stvar je ko je pametan a ko lud. Jedina razlika izmedju pametnog i ludog je u tome, sto lud nikad ne zna da je lud i opak. Neko se rodi lud pa ludo zivi i misli da je najpametniji na svetu. Zato mu zivot prodje u veselju, a pametan se budali uvek skloni sa puta. Zato i kazu da pametniji popusta…!!!

 23. Bela Avatar

  U ime oca i sina,amin..
  Moj se otac razboleo i završio u bolnici na vest da je dobio bliznakinje jer u kući ima već jednu devojčicu. Tad se napio ,kažu bila mu tolika muka da je ispovraćao i ono što nije pojeo, zbog tog iskustva klonio se alkohola, tako da ga nikada pijanog nisam ni videla. Trudila sam se, da budem muško, da ga odobrovoljim, da zajedno sa njim majstorišem, imam razumevanja za njegova interesovanja (koja me i nisu zanimala), igram se rata sa dečacima i branim sestre u dečijim sukobima. Tako valjda nastaju muškobanjaste devojčice, intuitivno osećaju da pater familijasu treba sin, i počnu ga glumiti, imala sam i fazu pokušaja piškenja stojećki. U jednom trenutku otrežnjenja i opredeljenja na našu žensku stranu shvativši da tu i nema nekog razloga za transformaciju, narugah se samoj sebi i neuspeloj mimikriji. Taj čovek, možda ima svoje razloge da pati što nema sina, a ja nemam nikakvog razloga da želim da budem sin. U razredu dečaci nisu pokazali tu superiornost, sem jednog koji se mogao nositi sa matematikom, ostali nisu ništa shvatali ili su bili podjednako uspešni kao devojčice.
  Moj otac bukvalno nije ništa nasledio od svoga oca jer ima tri kćerke, dok njegov brat ima dva sina. Njegov uzaludan trud da zadobije ljubav moga dede bio je osuđen na propast jer se mama nije usuđivala da ponovo rodi -šta ako sad budu trojke devojčice? Užas. Tu je stao ukopan u svojoj nesreći i definitivnoj odbačenosti od svoga oca. Kasnije je dobio šamarčinu (od Boga), kad se moja sestra porodila i donela na svet bolesnog dečaka. Plakao je ko dete dotučen nesrećom. Valjda je shvatio da su deca sreća za roditelje samo ako su zdrava, drugo nije bitno…Kako je tek bilo mojoj ponosnoj majci koja je u svakom trenutku naglašavala da ima tri kćerke i to dve bliznakinje. Mora da mu je išla na živce. Ona se hvalila neverovatnim podvigom ( u kome je i on učestvovao) samo on se on nije dičio. Ne kažem da nije bio dobar otac, požrtvovan…ali njegova neostvarenost kao oca kome se ,,loza,, (ne)nastavlja bila je shvatljiva svima ko bi ga upoznao. A osmi mart je za njega poseban praznik, slave ga četiri žene, sve njemu uz nos i za inat. Ja pogotovo nazdravljam nama ženama koje se rađamo neplanirano i opstajemo uprkos muškim šovinističkim porodičnim patrijahalnim i verskim običajima. Nije istina da je ovo samo praznik žena, moraju ga ispoštovati (mada ga ne poštuju) i muškarci uprkos činjenici da je taj dan dan koji im se ruga u facu. I dalje mislim da bi klonirana deca bila isključivo muškog pola na radost očeva. Kad bi se oni pitali svi bi piškili stojećki. Zašto? Na Balkanu imaš pravo na uvažavanje, ljubav i nasledstvo ako imaš u nizu otac-sin. I molitva ,,u ime oca i sina Amin… podržava ovaj sled stvari. Nema u ime majke i ćerke Amin. Patrijahalna religija, patrijahalni narodi i mi žene u večitom dokazivanju da je Bog i nas stvorio iz njemu shvatljivih razloga, samo muškarci nikako da shvate Božije razloge. Zato su i smislili molitvu njima na radost.
  Dvadeset i prvi vek i duga evolucija moralnog uzmicanja od nasilja ka humanom poimanju činjenica da postojimo, da smo sposobne i moguće ravnopravne pred pravom (ne običajnim ). Još uvek bi nam nataknuli marame i sakrili sa ulica da ne ,,sablazne ,,svoje čestite oči. Još uvek bi slali Ofelije u manastir, još uvek bi kamenovali preljubnice (ne i preljubnike), još uvek bi nas iskoristili za pokušaj rađanja sinova (inkubatori majke tek će da se stvore, naučnici vredno rade), još uvek trpe naše proslave 8-mog marta…dokle?
  Ako se danas otac oduševi što ima kćerku, svoj ponos izrazi pevajući: ,,Ti si kćerko, tatin sin, zbog toga se ponosim,,. I kako da se uvredimo pred tolikim izlivom ljubavi? Kako da ne slavimo ovaj dan koji nam je omogućio da glasamo njih (i 3 procenata žena zbog zakonske kvote), dan kada smo se izborile za pravo (jednakost – ma šta to značilo), dan kada će nam kupiti nešto i ispoštovati. Poštovati nekoga i ispoštovati nije isto a 8 mart je ipak dan kada nas muškarci ispoštuju, što je ružno. Neke su se žene javno odricale prava na 8 mart i obrazlagale njihov besmisao, ja mislim da ima smisla i da nas on održava na nivou osvojenih prava (ma kojih).

  1. xyx Avatar
   xyx

   Tradicionalizam je teška mora.Religgijski podržan i branjen,mMnogim ljudima obilježi život ,a ne bi moralo biti tako.Samo da je netko mogao da tom čoviku raširi obzore.Da je imao sreće sresti kvalitetnog profesora,prijatelja…Mogao je provesti sretan život sa kćerima,umisto muke i nesreće.Jer muško i žensko se razlikuju taman -ništa!Kad se dobro zagledaš i ništa drugo ne vidiš,tad se puno razlikuju.Ako širiš sliku ,pa vidiš i prirodu,cvijeće i drveće i životinje..tad se već razlikuju -malo!Ako jo širiš sliku pa uključiš svemir i neograničena prostranstva u kojima ko zna što i kako sve postoji,tad pogled na muško i žensko stvara-istovjetnost.Bez ikakvih razlika koje bi bile vrijedne spomena…Dakle ,samo je raširiti sliku.

   1. Ich Avatar
    Ich

    E,pa svako je ŠIRI(sliku) na svoj nacin…
    NEMA PRAVILA o tome…
    Ali,ČESTO SE NUDI SVOJ SVJETONAZOR kao JEDINI ISPRAVNI VIDOKRUG-
    i u tome je problem…
    NEMA PRAVILA…
    SVATKO S.A.M BIRA!

    I uostalom,SVATKO IMA PRAVO BITI OGRANICEN,ili USKOG POGLEDA-
    ni to takodjer NIJE ZABRANJENO…
    AKO je netko SRETAN takav-
    Onda ga OVI ŠIROKOVIDNIJI ne bi trebali MALTRETIRATI i PRISILJAVATI da se ŠIRI…;))
    to je takodjer NASILJE!
    NASILJE JE SVE ono sto NEKOG T.J.E.R.A NA SILU!
    To NITKO NEMA PRAVO(he;))
    npr.
    Cak i kad VOLIŠ nekog tko TE NE VOLI,VRSIS NASILJE ako ga NE OSTAVIS NA MIRU…
    NETKO IMA PRAVO NEKOG NE VOLJETI,i biti ostavljen na miru…
    Nije istina DA LJUBAV sve RIJESAVA;))
    Mnoga su NASILJA proizasla iz LJUBAVI(eto…ŠIROKOGRUDNOST nije isto sto i ŠIROKOVIDNOST,dzaba ti DALEKI VIDICI ako nemas ŠIROKO SRCE;))

    1. xyx Avatar
     xyx

     Slažem se da je nasilje nekome na silu širiti vidike.Ali kakvo li je tek nasilje nekome na silu sužavati vidike?Svaka strana se služi nekom silom.I oni koji žele šire obzore i vidike,kao i oni koji žele uže vidike.Razlika je čisto u fizici.Onaj koji širi obzore,naprosto otvori prozore i vrata.On može bez sile,odnosno s minimalnom silom.Za zaprti vrata i okna treba sila.Za zauzdati konja treba sila.Zato su uvik agresivni i ratoborni oni koji žele druge suziti u vidicima i obzorima.A zašto im to treba ,kad to moraju silom?Zar im nije lakše pustiti milom,slobodnom voljom život da teče?Nije.Oni žele biti nadređeni,dominanti.Njima pokorena i s vidicima sužena pastva ,služi.Daje im energiju ,mast i slast.

    2. Ich Avatar
     Ich

     Mislim da se u danasnja vremena bas APSOLUTNO SVE PROMIJENILO,pa tako i nacin razmisljanja i KOMUNIKACIJE sa drugim ljudima…
     Danas je gotovo svako VERBALNO IZRAZAVANJE u svakodnevnom govoru svedeno ili na KVOCANJE o ‘PAMETNIM TEMAMA’ ili NESUVISLU ZAJEBANCIJU…
     ljudi su postali EXTREMNO ZAMORNI,DOSADNI,I NEKVALITETNO TRABUNJAJU cisto zato DA SE NESTO VERGLA…
     jer,SUTNJA je nepozeljna…?
     Danas je TESKO NACI KVALITETNOG GOVORNIKA ili SLUSACA…
     cisto zato jer ILI NE MOZES DOCI DO RIJECI,ili nisi u SLICNOM MENTALNOM SKLOPU…
     a,kad se netko OBRUŠI ‘KOMUNIKACIJSKOM DIJAREJOM’,
     nema druge nego ISKLJUCITI SE cepicima za usi,i klimanje glavom…
     Bas ono-
     KOJI KURAC??!
     Sve je stvar PRISTOJNOSTI-
     nekad je najbolje biti PRISTOJAN i POZDRAVITI ljude koji NE ODGOVARAJU…
     (a,ne UBIJATI SE U POJAM ‘zbog nekog’…pa neka taj netko bude OGRANICEN na SIGURNOJ DALJINI;))

     Inace,SUSTAVNO…logicno je da SUSTAV ODREDJUJE GRANICE-
     da stiti SVOJ INTERES i drzi ljude U SUSTAVU i razvija ih u SMJERU U KOJEM SE ZELI RAZVIJATI…
     dakle,da…
     SUSTAVNO se svi RAZVIJAMO UPRAVO TAKO:
     SKOLUJEMO SE,CITAMO I RAZMISLJAMO bas kao NAJPAMETNIJI MUDRACI,da bi SVAKODNEVNO POPOVALI medjusobno…a,pri tom NETKO DRUGI MORA STAVITI ‘CEPICE ZA USI’;))
     fakat’
     TREBA MALO UVESTI ‘NASMIJANOG OBRAZOVANJA’…
     gdje su NESTALI DUHOVITI,NORMALNI LJUDI???!

 24. vanja Avatar
  vanja

  Draga Vedrana ,bas mi je zao sto si imala takvo iskustvo.Ali dok citam ovo sto si napisala mislim na mog divnog oca, djeda i muza, pa ne mogu da nadjem nit u srcu koja me veze sa tvojom pricom.Ali znam da je tesko mrziti,veliko je to breme.I na zalost ,prica ide u krug mrzim,mrzis, mrzi,mrzimo ,mrzite,mrze.Steta,mozda je lakse i ugodnije pokusati razumjeti,oprostiti i osloboditi sebe od tih pretuznih i preteskih osjecanja.Sve najbolje…

 25. Duca Avatar
  Duca

  BOGINJA ste Vedrana!! Jos kad bi imali takvog lidera lu nasoj domovini.. znalo bi se za nas i u SVEMIRU!! Ne sumnjam da bi bili na dnu dna kao sto su nas sada doveli te muska govna! Imate pravo sto ne zalite oca, je da vam je otac ali i monstrum i hvala bogu sto vas je ostavio u zivotu pored svega! Sretan vam 8 mart Vedrana,i vama i svim zenama svijeta!

  1. Duca Avatar
   Duca

   grska u pisanju ! 😉

 26. Duca Avatar
  Duca

  BOGINJA ste Vedrana!! Jos kad bi imali takvog lidera lu nasoj domovini.. znalo bi se za nas i u SVEMIRU!!
  Ne sumnjam da bi bili na vrhu medju najboljim ,a ne kao sada na dnu dna kao sto su nas sada doveli te muska govna!
  Imate pravo sto ne zalite oca, je da vam je otac ali i monstrum i hvala bogu sto vas je ostavio u zivotu pored svega!
  Sretan vam 8 mart Vedrana,i vama i svim zenama svijeta!

 27. Miki Avatar
  Miki

  Moram reci da je Vedranin otac bio jako glup covek. Bas zato izgleda da je ona izrasla u jednu jako pametnu curu … ma curicu 🙂 … prijalo bi mi da je malo slusam 😉

 28. miloš škrbović Avatar
  miloš škrbović

  Ja se nebih baš zalepio za Vedrninu osmomartovsku ispovjed kao biografski podatak, ali komentari kao obično pokazuju da je pogodila u “sridu”.Ono što obeshrabruje je da i pored našeg očiglednog(muškog) truda -žene ovaj dan više doživljavaju kao dan žalosti.Ipak je 8-mi mart fešta , a mi sa ovih prostora obožavamo feštati,mada su povodi često nepoznati(ali koga briga)

 29. elvira Avatar
  elvira

  Zao mi je sto si dozivljavala i prosla takvo vrijeme,narocito kroz mlade godine koje bi trebalo da si uzivala biti draga kcerka tvoga oca.
  Ronila sam suze kad sam to citala.Probaj na neki nacin da napravis veseliji zivot .Mozda ces imati svoju djecu i dozivit srecu u njima i da im pokazes ono sta ti nisi imala.Budi SRETNA

 30. Ich Avatar
  Ich

  Po komentarima se moze zakljuciti da ne bi trebalo cvijece kupovati za 8.mart,nego cesce?
  I,da ‘ljubav nema nista sa time’?
  To ipak ne umanjuje znacaj 8.marta…
  Da se ŽENAMA nikada ne moze udovoljiti je dokaz i ova ‘borba za zenska prava’-da se ‘prespava’,preskoci…ukine DAN ZENA…?
  Dakle,onda to izgleda ovako…
  Muzevi,opet ste OSLOBODJENI od ŽENA na DAN ZENA:)))
  Nemojte je slucajno vrijedjati…CVIJECEM…
  nemojte joj NI CESTITATI ‘taj dan’…
  Ili,uopce spomenuti…
  Po reakciji na NECESTITANJE,shvatiti cete ‘koliko je ŽENA’…
  I po mogucnosti izgubite se sa ostatkom svojeg ‘muskog krda’ na drugu SLOBODNIJU stranu pasnjaka…
  Sa ženama se NIKAD NE ZNA-
  jer na kraju price…moguce je da se OPET UVRIJEDI;))
  ŽENA cesto svoja ŽENSKA PRAVA ostvaruje BORECI SE SAMA SA SOBOM-i reagirati ce ovisno o ‘borbenom raspolozenju’…
  Moguce da se predomisli,pa se PROBUDI umjesto da prespava ‘taj dan’…
  A,onda JAO vama BEZ CVIJECA;))
  (trknite do obliznjeg vrta,livade…ili sl.)

  Vedrana ima pravo-
  DANAS JE JAKO TESKO BITI ZENA!

  Kako da MUŠKARCI postuju zene,kad ZENA ZENU ne postuje?

  Koliko se god ZENE trudile,nikada nece imati RAVNOPRAVAN POLOZAJ MUSKARCA-
  PRIRODA,DRUSTVO I GENETIKA su sa razlogom napravile SPOLNU RAZLIKU…
  i SVE OSTALE POVLASTICE KOJE IDU MUSKOM RODU U PRILOG…
  od toga da ne moraju brinuti za izgled,do toga da su SLOBODNI KAO PTIČICE-a bas su UVIJEK NAJBITNIJI;))
  Da,slazem se…
  TESKO JE ZENI,ne biti ljubomornom na sve te muske povlastice…;))
  Ali,jbga…
  Bog je prvo sebi stvorio bradu,a onda ZENU da je gladi;))

 31. Important Avatar
  Important

  AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA…. tu smo ptičice… To je uzrok tvojih frustracija koje prenosis na papir… Sam da znas, ima i očeva koji jako vole svoje kčerke…

 32. Virgina Avatar
  Virgina

  Frustrirano je mnogo nas ali ne umemo da to “prenesemo na papir“ na ovakav nacin.Iskustva su razlicita a obelodaniti ih pred svetom ,mogu samo pojedini hrabri ljudi.Drugi ce se sloziti ili ne jer neko to moze razumeti a neko ne-u nasem kraju se tako gledalo u vecini kuca na devojcice ,,nek je zivo i zdravo i samo nek je musko “:-) U svakom slucaju,Vedana,hvala za iskrenost i pricu koju ste podelili s nama.

 33. Virgina Avatar
  Virgina

  Izvinite,Vedrana-lepo ime,samo sto Vedrana i nije uvek vedra,like many other.

 34. Ich Avatar
  Ich

  Nego…
  Koliko je ZENSKA PAMET kaoticna sluzi onaj primjer iz Rajskog vrta…
  Sve je bilo savrseno,dok ZENSKA PAMET nije dala JABUKU Adamu…
  Hvala,EVI;))
  PRVOJ ZENI sto je UPOTRIJEBILA ZENSKU PAMET protiv SVIH;))
  Od tada,kaos ne prestaje…
  Eh,MUSKARCI…gdje vam je bila pamet,ZENU SLUSATI?
  Zapela je u grlu?
  Adamova jabucica je SIMBOLICNA OZNAKA da za NISTA NISTE KRIVI-
  posto ste PROGUTALI SVA ZENSKA SRANJA na NAGOVARANJE;))
  ZAKON…

 35. xyx Avatar
  xyx

  Ruralni ,seljački ,religiozni život s religijskim usadcima kao osnovom svijesti.Život na zemlji i od zemlje. Tako je bilo tisuće godina!.Puno djece bila je potreba da se bolje odrade poslovi .Djeca su umirala u dječjoj dobi.Stoga ih je trebalo što više napraviti.Muškarci su bili poželjniji.Mogli su bolje raditi .Nosili su prezime i rod dalje.Religija je podržavala i održavala takve odnose.Da bi se održavali ,”batina je iz raja došla!”.Pater familias je batinom disciplinirao svoje leglo.Leglo je moglo opstati ,stvoriti višak za državu i crkvu.
  Hranu,vojnike i podanike……Pozivati se na stara dobra vremena znači pozivati se na surovost,lošu i nepravednu prošlost.Naročito za ženski rod.

  1. Bela Avatar

   Upravo TO, xyx, jasno i sažeto, Bravo.

 36. xyx Avatar
  xyx

  Što se tiče tog edenskog vrta i tih strašnih genocidnih biblijskih izmišljotina o krivnji ljudskog roda ,posebno žena,nadam se dočekati dan da ta supergenocidna knjiga -tzv biblija,bude zabranjena ustavima modernih država.Naravno ,ne zabranjena za čitanje .Nek ljudi čitaju na kojim je genocidnim budalaštinama građena civilizacija.Ali zabranu primjene njenih dogmi u javnom životu-svakako!

 37. xyx Avatar
  xyx

  Usput budi rečeno ,jutros čitam da se u Europi prošle godine obrezalo 66.000 djevojčica.Obrezalo im onu stvar,dakako.Samo u jednoj godini.U Europi!!!!To je ludilo što te tzv svete knjige rade ljudima.To što popovi i hođe uče na svojim fakultetima ,pa to je da ne poviruješ!Uče služiti izmišljenim višim bićima!I to zovu duhovnošću.I u to ime žrtvuju ljudski rod!Strava.I to u Europi.Religija je opijum za mase ,radi pokoravanja i iskorištavanja.Ništa drugo ,osim to.

  1. Bela Avatar

   Bela Masajka,
   autobiografski roman govori i o potresnim sudbinama kastriranih žena iz Kenije. Čitajući pomislih” hvala Bogu toga kod nas nema, kako su primitivni i surovi”. Isti mesec iz razgovora sa jednom muslimankom saznadoh za vehabijski novi običaj OBREZIVANJA??? žena iz Novog Pazara na brutalan i surov način, protiv njihove volje. Kaže zna najmanje 5 žena kojima su to uradili (to je bilo pre 3 godine), jedna je iskočila kroz prozor i pobegla svojim roditeljima jer je suprug doveo svoje ,,drugare vehabije (nisu doktori u pitanju) i najavio kastraciju. Uz pretnje da će joj pobiti familiju vraćena je i čin je izvršen. Isto tako nedužne devojčice u suknjicama, pripadnici ove verske zajednice ,,šibaju prutićem po nogama,, jer se nisu pokrile. To se dešava 50 km od Kraljeva, u Srbiji, u Evropi?
   Bavljenje ,,međunožjem,, kao imperativnim fokusom pažnje svih religija govori upravo o budalaštinama serviranim uz versku ,,duhovnost,,.Kao Bog nije znao da je greškom napravio višak kožice pa sad hajde da se to ispravi. Mi ljudi, pokoravamo se idijotlucima iz primitivne potrebe da pripadamo nekoj zajednici.Ova sakaćenja vrše se uz gozbu i zabavu verske zajednice, i niko ne sme da se usprotivi. 60 000 obrezanih žena u Evropi je poraz Evrope, Evrope koja ne može da se suprotstavi nasilju nad tim devojčicama. Inovativni čin kroz novo shvatanje Islama daj bože da se zaustavi samo na ovome. Šta ako uvedu obavezu nošenja metalnih zaštitnih korpi preko lica svojih voljenih žena? a i toga ima u nekim vanevropskim zeljama. Crno nam se poše ako se ne pobunimo svim oblicima ugnjetavanja žena. Slične tekstove posle saznanja o ovoj novoj “modi,, u Južnoj Srbiji slala sam na razne adrese naivno misleći da će se neko pozabaviti ovom patologijom. Naivno sa moje strane. Kao da su zagarantovane verske slobode unutar verske zajednice dovoljan razlog da se niko ne bavi ovim kriminalom. Ponovo sam “opširna,,ali moje neslaganje sa ovim moram izneti na način da vam probudim reakciju, nije lepo da ćutimo o nečem što je zadesilo naše sugrađanke, a nas se kao netiče jer nismo u toj verskoj zajednici. Gde su doktori, da kažu s medicinskog aspekta kolika je to šteta (i fizička i psihička) koja se ženama nanosi? Gde su pravnici, razne nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima, pravima žena, gde su tradicionalne verske vođe da objasne različite standarde u pogledu ispravnog ispovedanja vere, gde je evropska kulturna javnost da stane na put ovom zlu? Ako i žene,kojima je ovo urađeno, danas slave 8 mart neka se zapitaju šta slave? Evropa nije više oaza napretka i civilizacijskog prosperiteta ideje humanost, poklekla je tolerišuši sve i svašta. Tolerancija na zločin nije napredak demokratije, bar ja tako mislim, a nadam se i VI.

 38. Ich Avatar
  Ich

  Mene NE ZANIMA RELIGIOZNI ZNACAJ ‘RAJSKE PRICE’…
  nego SAMA PRICA O RAJSKOM VRTU-
  koja je bas SVAKOM POZNATA;))
  SVI ZNAJU PRICU O ADAMU I EVI-
  to je samo SLIKOVIT PRIMJER o ZENSKOJ PAMETI…
  I,kako ZENI NIKADA NIGDJE NIJE SAVRSENO…
  i U SAVRSENSTVU-STVORITI CE NERED…
  DOK SE MUSKARAC UOPCE NE OPTERECUJE,boli ga ONA STVAR…
  ZENA UVIJEK MANIPULIRA,NAGOVARA I KORISTI LUKAVA SREDSTVA da upravlja MUSKARCEM…
  DOK MUSKARAC UOPCE NE RAZMISLJA O TOME DA JE ZENA ‘VJESTA ZMIJA’;)))
  MUSKI ROD JE MANJE INTELIGENTAN po tom pitanju…
  NE RAZMISLJA…
  JEDE JABUKE bez opterecenja;))

  1. Mina Avatar
   Mina

   Znaci da su glupi?
   Cini mi se da je ovo napisao muskarac, hahaha.

   Salu na stranu, a zar je ta prica o Adamu i Evi istinita i stvarna prica? Zar to netko stvarno vjeruje? Kako su onda mnozili se ljudi, u incestu? Zar je bog to dozvolio? A ne dozvoljava danas? Ako su Adam i Eva bili prvi ljudi, I onda su Adam i Eva imali djecu, a kako su ta djeca imala svoju djecu, osim ako se nisu medjusobno… Bili bi svi degenerirani u takvim incestuoznim vezama, zar ne. Blesav prijmjer iz bajke, biblije. Grcka mitologija, kineske legende, africke price, sve to ima drugi pogled na pocetke ljudske rase i na spolove. Ich, bas ogranicen pogled na svijet.

   1. Ich Avatar
    Ich

    Nisam ja izmisljala pricu o Adamu i Evi;))
    Osim toga…
    Ti ocito nisi nikada imala posla sa PRAVIM ZENAMA;))
    Kad naidjes na jednu PRAVU ZMIJICU,bas kao iz GRCKE MITOLOGIJE…shvatiti ces STA TI JE ZENSKA PAMET…;))
    i sta sve moze uciniti bilokojoj drugoj ZENI,MUZU…bla…
    Muskarci su GLUPI I BEZAZLENI-
    macji kasalj naspram toga…
    Zene su mnogo suptilnije…

    osim toga-
    Ne treba obracati paznju na to ODAKLE POTJECE PRICA,ako prica ima dobru pouku;))

    1. Mina Avatar
     Mina

     Pouka samo ovisi o interpretaciji. Svaki pojedinac pricu tumaci drugacije, to je ipak samo PRICA ili bajka.
     Cinjenice su nesto sasvim drugo.
     Mene je rodila zena! Moja majka. Odgojila moja baka. Ne mislim o njima kao o zmijama. Tvoje rijeci govore samo o tebi i s kakvim se ti kompleksima ti jos boris.
     Zmija ima jako puno, bez obzira na njihov spol, dob, nacionalnost, i boju koze. Ziveci na tri kontinenta i prozivljavajuci 50 godina na ovoj nasoj planeti, toliko razumijem.

    2. Ich Avatar
     Ich

     Fakat’…
     Interpretacija je bitna…
     Ja nisam htjela reci da je SVAKA ZENA ZMIJA…
     nego da to potjece od Zene…
     To je tako…

     Ali NE TREBA VJEROVATI MENI…
     ja imam SAMO DVIJE DOBRE PRIJATELJICE…
     A,ostatak drustva je u MUSKOM RODU:)))
     Ja sam ZENA i NE RAZUMIJEM ZENE-
     cesto mi se NE DA SLUSATI PRICE O DJECI,KUHANJU,LJUBAVNIM JADIMA,VARANJIMA,SMINKI…I,da…
     Gdje se sta kupuje??!
     Moje DRUSTVO SU MUSKOG RODA,vise manje….
     I,fakat’ CESTO SUSJECAM sa njima-
     posto u ZENSKOM DRUSTVU NEMAJU NISTA PAMETNO ZA CUTI;))
     tako da…
     MENE ZENE INACE MRZE…
     A,POSLIJE OVE ‘ZMIJE’…
     LJUBAV JE PROPALA DO KRAJA,he:))

  2. Bela Avatar

   Priča o izgnanstvu iz raja zbog toga što je Eva bila radoznala može se tumačiti i kao želja za saznanjem. Zabrana da se ne uzima sa drveta poznanja, je u stvari priča o radoznalosti koja je uslov svakog novog otkrića. Svaka zapitanost pred tajnom je ujedno i mogućnost sticanja znanja. Evin karakter je ono što je dovelo da probanja jabuke i što je dovelo do samospoznaje. Šta se desilo kada su probali jabuku? Shvatili su da su nagi i sakrili se. Jabuka saznanja dovela ih je do samospoznaje. Tako piše u Bibliji, a to da se ova epizoda tumači na način da se Eva optuži, je nametnuta interpretacija. Knjigu može svako pročitati, ali nije svakome dato da je razume. Doslovno ako je drvo jabuke nazvano drvetom poznanja, onda se jedino može tumačiti narav ženska kroz želju za saznanjem, to da ni Adam nije bio nezainteresovan stoji, ali i objašnjava večito traženje krivca u ženi. On je to uradio po njenom nagovoru, znači nije kriv. To su karakterne matrice zbog kojih ovi izgnanici iz Raja imaju da budu prokleti. Da se zapitamo Da li je Bog bio lakoveran i nije poznavao prirodu bića koje je sazdao po sebi? Teško, ako verujemo u njegovu svemoć i sveprisutnost onda je ovom epizodom (prvo davanje zabrane za koju zna da će nužno biti prekršena) pokazao neminovnost patnje. Eva radoznala iz potrebe za saznanjem ( a nema mudrosti bez potrebe za znanjem) udara temenje razvoju svesti.

   1. xyx Avatar
    xyx

    Sve biblijske priče su izmišljotine sa predumišljajem.Trebale su zastrašiti ljude,popraviti ih ako se može..Kreatori biblijskih tekstova ciljano su proizveli i redigirali razne tekstove i tako napravili mozaik ,koji je stoljećima pio vodu kod većine puka.Edenski vrt je tipična pričica za okrivljavanje ljudskog roda.Smušeni bog otac nije svjestan kakva je bića napravio ,pa ga ona iznevjere!Čudan neki svemogući i sveznajući?I kako li tek padnu ta njegova bića!Ni manje ni više nego se usude biti radoznali!!!Strašan grijeh!!A žena,ta kučka od rebra napravljena ,kao ispomoć mužjaku,je sve skrivila!I zato će je bog otac prokleti svom snagom!Za sve vijeke vijekova!Tu je frajer baš koncizan i odlučan.Prava suprotnost onog smušenog šeprtlje ,koji pravi bića na svoju sliku,a nema veze o vezi šta zapravo pravi!!Neka kazni sebe samoga,ako je dasa.Još bi trebalo i slaviti ime njegovo za takvo njegovo uzvišeno djelovanje?Komedija od svetih pričica.

   2. Ich Avatar
    Ich

    Nego…
    Super mi je sto se mogu nadovezati na Adama i Evu,sa jos jednom spoznajom zahvaljujuci dobrom Belinom opisu(sto je dokaz da nadovezivanje na temu moze biti konstruktivno;)),a upalo mi u oko:
    Izgleda da je Bozja namjera bila da hodamo GOLOGUZI po svijetu?
    To je jos jedna RADOSNA VIJEST…za muskarce?;))
    Jer cim su skontali da su goli,oni se ZAGRNULI SMOKVINIM LISCEM…
    Danas nije TAKO JEFTINO POKRITI GOLOTINJU…
    a,i GOLOTINJU treba PLATITI da STOJI KAKO TREBA?!
    e…
    Da Eva nije ubrala jabuku,nitko NE BI ZNAO KAKAV JE KAD JE GOL,hah

    1. Ich Avatar
     Ich

     Jer bi ‘bili NESVJESNI GOLOTINJE’;))
     nego,da…
     TO JE OPET SIMBOLICNI ZNACAJ u prici…

     Volim price simbolicnih znacenja…
     Bas kao i bajke,mitologiju…bla…
     Sve TO IMA NEKI SMISAO…

 39. kondor Avatar
  kondor

  GOSPOĐI RUDAN I SVIM ŽENAMA NA OVOM BLOGU – SREĆAN PRAZNIK: DOBRO ZDRAVLJE, SREĆA I LJUBAV, A NARAVNO I USPEH (NOVAC I OSTALO).
  Još jednom: srećan / sretan 8. mart.

 40. mirsad Avatar
  mirsad

  Vrlo iskreno i otvorenog uma.Uvazena Rudan ,iako bi vas osudili tj dali losu dijagnozu ili jednom rijecju to okarakterisali psihopatologijom,ja vas necu optuziti a niti kvalifikovati i posto vidim da ipak imate nesto mozga za razliku od mnogih i zenskih a i muskih navescu pa prosudite kako vam volja.Znam da to nece biti za vas problem vec za druge zene.Pitam se ….ko i zasto sputava zene i znam da stoji i ona da je put do pakla poplocan dobrim namjerama sto me ipak nece sprijeciti da kazem da neko pogotovo nas kome smo dodjeljeni kao djeca ima nedostatak ljubavi potkrepljen strahom za nas neiskusne i nezrele kad nas uci necemu sto mi tada mozda ne razumijemo ili pogresno shvatamo.Dakle ne mislim da bilo sta rjesavamo sto mrzimo bilo koga a pogotovo cak do pomisli na ubistvo toga koji nas uci.Zar smo u tim trenucima i stanju tada a i mnogo poslije tako razmisljati do ubistva .Ne ne mislim da je to dobar put jer u protivnom bi i mene proglasili kandidatom za neku ludacku ustanovu na tretman mozda jos ludjima.Licno mislim i da je praznik zena 8 mart prevara od onih koji mrze i preziru zene pa ih tog dana i tim dodjeljenim im jedinim naglasenim danom ,zele pridobiti tj kupiti a ustvari bi mozda na taj dan ako su zaista zeljeli skrenuti paznju na zene,trebali pricati o zeni i njenoj prirodi zbog koje je izreceno i ovo dajeZENA najvece blago u ljudi,ludost je reci da to nije tako ,ona nam nudi zivot dobro svako ,ona nam cesto smrt i otrov nudi.Takodje je receno da ce stotinu promjeniti vjera da ucini sta joj srcu drago .Zatim i ovo da je zena poput vatre i da ako si joj suvise blizu mozes se isto piti a ne valja ne daleko biti od nje jer nam treba.I u mudrim knjigama stoji da je zena po svojoj prirodi Bogom danoj i od strane iste tj zene zasluzenoj, manje inteligentna ,vise pozudnija i zbog toga sklonija grijehu.E bas zbog te prirode zenu treba da stiti njen roditelj tj muskarac do nene 25 god i da je vaspitava i uci zivotu .Svakako se podrazumjeva da to otac cini zajedno sa majkom ali je u ovom slucaju on i zastitnik a potom da se ona treba udati te ce njen zastitnik biti njen muz a ako muz umre ona ostaje zasticena najstarijim sinom .Dakle u svako slucaju se zeni treba pruziti zastita njenih najblizih .Postujem zenu kao i njenu bogom danu prirodu ali takodje cijenim da je treba zastititi od te njene prirode da ne pretjera u pozudi tj zadovoljenju cula.Svakako vi zene kojima se nece svidjeti ovo bar probajte same ako vam nije potrebna pomoc da obuzdate svoju prirodu i cula budite sto umjerenije u uzivanju i nije samo da je danas taj dan vec je svaki dan vas jer vi znate bolje od glupih muskaraca da uzivate u ovom svijetu koji je stvoren ta uzivanje u obilju Bozanskog svuda naokolo.Nemojte se opijati alkoholom vec ljubavlju i nemojte spavati ogorcene na muske budale nego budite vesele i mozete me pozvati samo na razgovor jer sam se obecao samo jednoj mojoj zivotnoj pratilji kojoj pomazem i stitim je a i ona mene i inspirise me i podsjecakad se zaboravimpridrzavati svetih duznosti muza.

  1. Bela Avatar

   Mirsade citiram Vas
   ” u mudrim knjigama stoji da je zena po svojoj prirodi Bogom danoj i od strane iste tj zene zasluzenoj, manje inteligentna ,vise pozudnija i zbog toga sklonija grijehu.E bas zbog te prirode zenu treba da stiti njen roditelj tj muskarac do nene 25 god i da je vaspitava i uci zivotu .Svakako se podrazumjeva da to otac cini zajedno sa majkom ali je u ovom slucaju on i zastitnik a potom da se ona treba udati te ce njen zastitnik biti njen muz a ako muz umre ona ostaje zasticena najstarijim sinom. “…Dakle u svako slucaju se ženi treba pruziti zastita njenih najblizih”… i kad se tako obrazloži podčinjenost i nadziranje, nemanje slobode ni imetka onda šta reći. Kako sve zvuči krajnje HUMANO. Gospodine žene su fizički slabije, a kriminalna istorija i statistika pokazuju da je oholost, svirepost, gramzivost, nepromišljenost i inpulsivnost odlika jačeg pola. Puni su zatvori kriminalaca, ubica, silovatelja, pljačkaša, razbojnika, iznuđivača, provalnika, zavisnika itd. Žene se na tom polju nisu baš istakle, valjda nisu čitale te mudre knjige po kojima su večito maloletne, nezrele i neobuzdane. E na stranu što su ti isti zatvorenici tutori svojim ženama i majkama (po knjizi tako treba da bude). Niste li se zapitali ko je uopšte tu ISTINU umetnuo u KNJIGU i iz kojih pobuda. Ne sumnjam da imate divnu sliku svog položaja i ženinog u braku. Na kraju krajeva da sem muškarac uopšte mi ne bi smetalo da moj ego i položaj punim takvom podrškom. Ako se od čega imaju štititi žene, onda je to od muškaraca i njihove neobuzdane prirode jer su one fizički slabe da se odbrane. I još nešto to odazivanje na ispunjenje ,,bračnih dužnosti,, nije li to ,,ispoštovano ponašanje,,.Žene ako biraju za koga se udaju to rade iz ljubavi isto kao i njihovi muževi. Gde nema ljubavi brak funkcioniše po moranju i dužnosti. Ne sumljam ja ni malo samo sam primetila da ste tako opisali ispravan život koji vodite po mudrim knjigama. Drago mi je što ste nam čestitali praznik i pozvali se na premudre knjige po kojima smo manje inteligentne i od Vas naravno, jer ste Vi muškarac.

   1. mirsad Avatar
    mirsad

    Postovana Bela treba li da se na danasnji dan postidim kako bih vam se dodvorio .Navescu da to nije moje misljenje i da ja cijenim one koji su poznavaoci prilika bolje od mene kao i prirode pa i zene u prirodi.Dakle ,sta sam ja kriv tu ako je to priroda zene uopste i sa takvim culima i umom kao i sklonosti ka uzivanju u ovom materijalnom svijetu za koji se vise vezuju od muskih.To ne iskljucuje mogucnost da nema zena boljih i pametnijih od muskaraca kao i sposobnijih za bilo sta medjutim govoreci globalno to jeste tako i to mnogi znaju iz iskustva koje nam prenose a i ja to potvrdjujem.Nisam mrzitelj zena vec pobornik da se oslobode prvo svojih budalastina u koje upadaju laskavcima koji njima manipulisu porobljavajuci ih bas zbog te prirode.Zao mi je sto se slazem s autoritetima cije znanje i misljenje ne odgovara egu tj prirodi zene kao takve.Postovanje zenama i takve prirode i njihovog neznanja ali ih se treba cuvati ako su neobuzdane u svojim zeljama bez granica a sto vodi u propast i takve zene a i muskarce uz koje su.Neka su zive zene medju kojima ima svakako dobrih i pametnih poput vas koje treba to i da primjerom pokazete a to najbolje moze da se vidi po cistoj kuci,kuhinji,kadi te vesu i garderobi ,wc solji i zadovoljstvu koje iz ljubavi cini a ne duznosti a sto se takodje odnosi i na muskarca.Sve treba da se cini iz ljubavi a ne duznosti jer ljubav nije cudo ali cini CUDA .O LJUBAVI PISU ,PJESNICI JOJ KLICU ,NJOM JE PROZETA TV ,RADIO I DRUGI MEDIJI KAO I MREZE RAZNE A NJE SVE MANJE I SVE JE MATERIJALISTICKA POZUDA ,POHLEPA ,ZAVIST ,GNIJEV I NA KRAJU LUDILO TE RATOVI .To vi zene mozete sprijeciti svojom ljubavlju i vi ste sad na redu ali ne raspustene i da izigravate muskarce jer dobro ste rekli da su zagovnali onakvi kako ste ih opisali .Dakle ja polazem puno u vas zene ali zene u pravom smislu ,majke i brizne supruge kao i kceri koje ne zaboravljaju svoje .Svakako ne ocekujem da se ubijate u trci za ravnopravnost sa takvim ludacima koji su unistili ovaj svijet.dOK ZENA BUDE BICE I SVIJETA.

 41. kondor Avatar
  kondor

  Zaboravih da pomenem: 8. travanj!
  Gospođa Rudan i ostali, a posebno “xyn”, su lepo opisali naš i ne samo naš mentalitet patrijajhalnom društva.
  Žalosno je, da, na primer, ima slučajeva kada se roditelji stide ako prvo dete bude devojčica, a ne dečak.
  Ako je, pak, prvo dete dečak, tada je situacija drugačija.
  Očevi porodica vole da se prvo rodi dečak jer on nastavlja porodično stablo, njegova deca nose prezime porodice.
  Osim toga, ranije je to značilo i jedan fizički radnik više i jedna puška (vojnik) više…
  Danas, kao što znate, mnogo toga se promenilo.
  Što se tiče odnosa konzervativnih i patrijajhalno vaspitanih očeva, što je karakteristika za ruralne, a posebno planinske krajeve, to je isto tako više stvar prošlosti.
  Danas, na primer, u nekim selima u CG, pa i u Srbiji skoro da nema ženske mlade osobe u selu, samo muškarci koji su ostali da čuvaju stare roditelje.
  Oni ostaju večite neženje i porodice se gase, a sela nestaju.
  Ženski rod je željan svetala velegrada i topline asfalta.
  Ko može da gaca blato u štiklama?
  Hedonizam i konformizam je zavladao mladom generacijom.
  Svi hoće sve i odmah sa što manje truda!
  Niko neće obaveze, a posebno lepši pol.
  Njih privlači više moda, kultura, provod i …
  To je valjda “civilizacijska tekovina” 21. veka?!
  Uspomene gospođe Rudan govore o traumama detinjstva koje stvaraju komplekse koji nas prate ceo život i na neki način određuju našu sudbinu podsvaeno bez naše volje!
  Oni su duboko u nama, ali uvek se jave kada se ličnost nađe u nekoj konfliktnoj situaciji i na prekretnici u životu!

  1. mirsad Avatar
   mirsad

   Postovana Bela treba li da se na danasnji dan postidim kako bih vam se dodvorio .Navescu da to nije moje misljenje i da ja cijenim one koji su poznavaoci prilika bolje od mene kao i prirode pa i zene u prirodi.Dakle ,sta sam ja kriv tu ako je to priroda zene uopste i sa takvim culima i umom kao i sklonosti ka uzivanju u ovom materijalnom svijetu za koji se vise vezuju od muskih.To ne iskljucuje mogucnost da nema zena boljih i pametnijih od muskaraca kao i sposobnijih za bilo sta medjutim govoreci globalno to jeste tako i to mnogi znaju iz iskustva koje nam prenose a i ja to potvrdjujem.Nisam mrzitelj zena vec pobornik da se oslobode prvo svojih budalastina u koje upadaju laskavcima koji njima manipulisu porobljavajuci ih bas zbog te prirode.Zao mi je sto se slazem s autoritetima cije znanje i misljenje ne odgovara egu tj prirodi zene kao takve.Postovanje zenama i takve prirode i njihovog neznanja ali ih se treba cuvati ako su neobuzdane u svojim zeljama bez granica a sto vodi u propast i takve zene a i muskarce uz koje su.Neka su zive zene medju kojima ima svakako dobrih i pametnih poput vas koje treba to i da primjerom pokazete a to najbolje moze da se vidi po cistoj kuci,kuhinji,kadi te vesu i garderobi ,wc solji i zadovoljstvu koje iz ljubavi cini a ne duznosti a sto se takodje odnosi i na muskarca.Sve treba da se cini iz ljubavi a ne duznosti jer ljubav nije cudo ali cini CUDA .O LJUBAVI PISU ,PJESNICI JOJ KLICU ,NJOM JE PROZETA TV ,RADIO I DRUGI MEDIJI KAO I MREZE RAZNE A NJE SVE MANJE I SVE JE MATERIJALISTICKA POZUDA ,POHLEPA ,ZAVIST ,GNIJEV I NA KRAJU LUDILO TE RATOVI .To vi zene mozete sprijeciti svojom ljubavlju i vi ste sad na redu ali ne raspustene i da izigravate muskarce jer dobro ste rekli da su zagovnali onakvi kako ste ih opisali .Dakle ja polazem puno u vas zene ali zene u pravom smislu ,majke i brizne supruge kao i kceri koje ne zaboravljaju svoje .Svakako ne ocekujem da se ubijate u trci za ravnopravnost sa takvim ludacima koji su unistili ovaj svijet.dOK ZENA BUDE BICE I SVIJETA.

 42. Lama Avatar
  Lama

  Svaki dan za koji mislite da je vredan slavlja i stihijskog opijanja je vas dan.Batalite istorijske,drustvene,moralne,crkvene i ostale datume.
  I zapamtite cim dodele taj neki dan znaci da generalno niste ravnopravni.
  Za one muskarce koji neshvataju poentu : Nije normalno maltertirati i tući svoje dete ma kog pola da je,a narocito ne zato sto je zensko.To je psihopatsko nasilnicko ponasanje i treba ga iskoreniti.Naravno da ga mrzi.Ona je bila dete i nije joj bilo jasno zasto je otac takav.A nije samo njoj,citav Balkan,citave generacije zena su tako stasavale.Prirodnije je da roditelj voli svoije dete nego obrnuto. Mnog, mnoge zene ne vole muskarce.Bas zbog toga kako su docekane ,,na ovaj svet”.Da, sa vama smo bitisemo,radajamo decu,instikti su cesto jaki i prevare nas.Ali mnoge od nas pogotovu vas Balkanoide-ne volimo.Sta vise- mrzimo. Ne zato sto smo takve nego ste nas vi takvima napravili.To je vas krst koji nosite.

 43. sabina Avatar
  sabina

  so your dad ruined your childhood. you didn’t have much say in that. mine was disappointed that neither me nor my sister were boys too and i never really learnt how to be in a healthy relationship.

  but… why do you give men so much power over your life, of you hate them that much? you don’t want to be with a guy – you don’t have to. but you don’t have to hate them either. live your life, enjoy it. be nice and kind – to yourself and to others.

  we can blame our parents / fathers – but at some stage, we are responsible for our own lives.

  i chose not to have a partner. not because i hate men, but because i’m no good in a relationship.

  and on the other hand – you’re giving your dead dad the power to still rule and ruin your life.

  i refuse to give people that hurt me, the power to change me. i will do it, if i want to do it, but if i like being trusting – someone betraying me will not take that away from me. i will remain trusty, because i like that character trait of mine. if i get hurt, i’ll survive. but i will continue to be the person *I* chose to be – not the person other people made me be.

 44. Mimi-Mini Avatar
  Mimi-Mini

  Nisam ljubitelj praznika. Nikakvih. Ta glupost od praznika mi posebno ide na živce. Podnosim novogodišnje i uskršnje praznike, jer okitim kuću na poseban način i to me jedino veseli. To je kao neki dan ravnopravnosti žena, davanje prava glasa, neko izjednačavanje, makar šta. Kada će mi biti izjednačeno vreme provedeno za šporetom i u ribanje kuće sa vremenom provedenom na radnom mestu? Ko će mi to ikad platiti? Nikad i niko. Ni meni, ni dobrom delu žena koje poznajem. Sada će neko reći: “Trebaš biti sretna, jer imaš i posao, šta bi neko dao da ima bilo kakav posao”. E, pa ja nisam sretna, sada bih volela da sam imala nekog muškarca pored sebe koji je dobro zaradjivao, a ja sedela kući, gajila mu decu i pravila mu svaki dan princes krofne. Biti žena je jezivo, zavidim srećnicama koje su vesele, danas i uvek. Žena je uvek jednom nogom u zemlji, a drugom na zemlji od porodaja, pa do duboke starosti, ako je doživi. Danas će mnoge dobiti samo jedan šamar umesto dva-tri uobičajena, danas će mnoge žene prati i spremati pijane muževe koji su došli sa pajtašima kući iz neke kafane da nastave da slave njen dan, danas će mnoge majke plakati od tuge i gutati suze kad im njihova dečica daju papirne čestitike, rukom oslikane bednim, kineskim bojicama jer nisu imali jedan, jedini dinar da kupe cvet, danas će mnoge žene biti sretne jer su legle večeras u krevet žive i bez modrica, jer se mrcina napila i zaspala pre Dnevnika. Da, da danas će mnoge žene biti neplanski srećne.

  1. kondor Avatar
   kondor

   @MIMI-MINI
   Ma nije sve baš tako crno!
   Život je i svetlost i tama, kak reče pesnik.
   Širite ljubav, jer se ona vraća istom merom, kao i mržnja mržnjom.
   P.S. Reci ti nama što ti je mužić kupio za vaš veliki dan?

   1. Mimi-Mini Avatar
    Mimi-Mini

    Valjda ne misliš Kondor da pišem iz svog sopstvenog iskustva, ja ovaj blog posmatram isključivo ka zabavan, za primesama ozbiljnosti, mada ono što sam napisala konkretno na ovom postu mislim ozbiljno, ima dosta takvih slučajeva, s tim se surećemo svakodnevno, ja sam osoba koja nikada ne bi dozvolila ni sopstveno, niti ičije maltretiranje u svojoj blizini, ako imaš aluzije takve vrste, možda sam ja to pogrešno protumačila, izvinjavam se ako grešim, to je jedno, drugo ja to ne smatram “velikim danom” kao što ti kažeš, to je jedan isti, uobičajen dan koji svaka prosečna žena ima u godini, kad kažem prosečna, mislim na one koje imaju uobičajene obaveze radne i porodične, moji veliki dani su rodjendani mojih najmilijih i godišnjica braka, tada se dobijaju pokloni, a ovo je za mene jedan običan, bizaran dan, kao što sam rekla, što ne znači da sam u pravu, žene ga mogu slaviti kako žele, ja lično ga ne slavim.

 45. Ja Avatar
  Ja

  Draga Vedrana u pravu si 200%
  naravno da svugdje ima izuzetaka pa i u muskom rodu ali……
  Imam prijateljicu , kad je imala 15 god TATA je silovao [ davno je to bilo-> prije 40 god]. Mama je otisla sa mladjim bratom da posjeti bolesnu baku a kcerku je ostavila sa MANIJAKOM kod kuce.Kad je kcerka majci sve ispricala sta se desilo majka je rekla”CUTI KCERI AKO BUDES TO PRICALA I PRIJAVILA POLICIJI – TO CE BITI SRAMOTA ZA FAMILIJU’!!!
  Kcerka se izeslila iz kuce, mjaka je ostala sa ocem, rodila jos jednog sina…
  Kcerka vise nikad nije progovorila ni sa majkom i sa ocem.Nije nista prijavila policiji ali ih je izbrisala iz svoga zivota.Majka je umrla moleci je za oprost ali kcerka joj nikad nije mogla to da oprosti.
  Svaka cast kad muz, otac ili brat postiva zenu ali to je manji procenat. Veci procenat je ISKORISTAVANJE ZENE DO MAKSIMUMA!!!!
  Zena je obavesna da bude DEZURNA 24/7 za sve : kuhanje, ciscenje, peglanje, “pusenje”. *ebanje, nasmijana da docekuje goste i kad je u bolovima, medicinska sestra kad neko dobije temperatutu ili treba na hitnu, trener ili vozac na raznorazne aktovnosti, i uvjek na raspolaganje …
  Ne, Vedrana nije nista preuvelicala u svom pisanju.Sve je to istima koju pojedinci ne zele sami sei priznati
  Ne zelim roditi zensko dijete jer znam da ce biti *ebena strana cijeli zivot!!!!

 46. Smajli Avatar
  Smajli

  I tako nasednete na provokaciju pametne Vedrane, a ona, ako ima vremena da pročita sve vaše opservacije dobije ideja za tomove svojih štiva. Vedrana je samo čovek, ali pametan.

 47. Ich Avatar
  Ich

  Mislim da bi bilo vrijeme da Vedrana napise jedan pravi text o SVIM ZENSKIM LICIMA…
  i,TKO/ŠTO SU TO USTVARI PRAVE ZENE?;))
  jer,danas naci PRAVU ZENU/PRIJATELJICU
  ne moze vise NI MUSKARAC,a bogami ni ZENA…
  Ne znam STO SE TO DOGADJA ZENSKOM RODU?,

  mozda VEDRANA moze satiricnim prikazom objasniti…?
  Kroz naslov:
  ZENSKA LJUBAV prema DRUGOJ ZENI-kroz sva lica PRIJATELJSTVA
  Ili kako god…

  Ta vjecita ZENSKA PRICA O DISKRIMINACIJI,UMANJIVANJU I TUCNJAVI je vec STARA PRICA…
  Nitko nema PRAVO nikog tuci,a kamo li ZENU…
  ali,NIJE SVE SAMO U FIZICKIM UDARCIMA…
  u cijeloj toj prici O ZENAMA nedostaje taj drugi dio price:
  KAKVE SU TO ZENE jedna prema drugoj?
  I da li je ISTINA da ZENSKA LJUBOMORA NEMA GRANICA?
  jer vise manje,u ZENSKOM SVIJETU sve se temelji na te DVIJE EMOCIJE:
  LJUBAV i LJUBOMORA…
  to je dovoljno da IZBIJE RAT ‘monstruoznih proporcija’;))
  I sta su sve zene spremne napravati VODJENE TIM EMOCIJAMA…
  da li su TO PAMETNE ZENE?
  Mnoge imaju FAKULTETE i visoku naobrazbu;))
  A,opet…smijesan je razlog zbog kojeg su SPREMNE ‘OCI POVADITI’…
  jeste li ikada vidjeli ZENSKE OBRACUNE?
  TO TREBATE VIDJETI;))
  Nema niceg SMIJESNIJEG od ZENSKOG OBRACUNA…bas,DVIJE KOKOŠKE se nasle KVOCATI…
  i,sl.
  Ugl,da!
  LJUBAV ZENE prema ZENI CVJETA-
  i ispravite me ako grijesim;))
  I,da…
  ZENA sam koja se SRAMI sto je ZENA,zbog drugih ZENA-mnogo puta…
  I,NE!
  nemam razumijevanja prema ZENSKIM GLUPOSTIMA…
  tako da,ZAO MI JE STO cesto moram RAZOCARATI ZENSKI ROD;))

 48. Melita Avatar
  Melita

  zakaj su slova tako blijeda? mučim se čitati pak ne mogu komentirati… 😉

  1. Slaven Hrvatin Avatar

   Što je blijedo i na kojem uređaju? Meni se vidi dobro.

   1. kondor Avatar
    kondor

    Gospodine Slavene, ne mogu vam čestitati 8. mart, ali zato Vam čestitan na novom dizajnu sajta.
    Mnogo je moderniji i lakši za navigaciju!
    Srećno!

   2. Melita Avatar
    Melita

    pa slova su blijeda ili siva ili kakveć se to stručno izgovara, ono…mučim se gledajući u njih na ekranu…….

 49. Muška Svinja Avatar
  Muška Svinja

  Vedrana, ako si se već uhvatila pera onda pretpostavljam, da kao i svaki drugi majstor svog zanata, vodiš računa i o odgovornosti. Jedno je kritizirati društvo radi napretka, a drugo je usađivati mržnju.
  Napiši nešto lijepo ponekad. Ubij dvoje jaja u tavu pa to lijepo opiši da nam svima zamiriši.

 50. Ja Avatar
  Ja

  Molim vas DA koristite crna slova I meni je tesko ovo citati

  Unaprijed hvala

  1. Slaven Hrvatin Avatar

   Pogledat ću danas ili sutra, kad stignem.

 51. Ich Avatar
  Ich

  Ja vidim odlicno…
  Taman u nijansama sive boje;))

  Nego,ima jedna SUPER ZENA u politickim krugovima koja moze posluziti za primjer ZENSKE zmije…
  ovaj put iz GRCE MITOLOGIJE, prema slikovnom prizoru MEDUZE koja ima citav snop ZMIJA na glavi;))
  Žarka Sekulović alias Marina Lovrić Merzel-
  To je vec jedan dovoljan splet/snop/zavrzlama/klupko koje je SAVRSENO UPETLJANO i kao stvoreno za POLITIKU;))
  Zena lijepo ima svoj mandat u Hrvatskom Saboru-
  I naravno,IZDRZALA JE SVE OPTUZNICE bez ijedne ogrebotine;))
  Svaka cast!
  Obozavam SPOSOBNE LJUDE-
  koji se ČVRSTO DRŽE ZAKONA,bez imalo MORALNIH VRIJEDNOSTI…
  to bi rijetko kojem MUSKARCU poslo za rukom-
  Merzelica je ZVIJER od ZENE…
  Kad imas TAKVU PERIKU mozes bas SVE STO HOCES;))

  Meni je to zastrasujuce…
  Ali,tako je!

  1. xyx Avatar
   xyx

   Što se tiče dotične spodobe ,ne virujem da će proći tek tako.Načeta je .Negdi je falila. U nekom dogovoru je zakazala.Prešla granicu ili slično..

   1. Ich Avatar
    Ich

    Ona je vec odavno presla svaku granicu PRISTOJNOSTI-
    ali,vrlo SUPTILNO…
    ona je zena koja ‘jebe mater sa SMIJESKOM NA LICU,bez imalo povisenih tonova…
    Ona je pribrana,stalozena,CVRSTA i STABILNA…
    odlucna…
    I,upravo ZNA SVE ZAKONE-
    Tu je zenu NEMOGUCE IZBACITI IZ TAKTA-
    jer ona ZNA STO RADI i to RADI PO ZAKONU…
    A,kad tako VJESTO ZNAS KORISTITI ZAKON,onda nisi kriv…tj.
    Ona to gleda ovako:
    Kao Zupanica Siska imala je SVA PRAVA na Audi A6…
    A,to je drugi par rukava sto to nije MORALNO ISPRAVNO:
    u jeku krize kupiti SUKUPLJI AUTO…
    SUD ne ulazi u MORAL,kad ZAKON nije prekrsen;))
    To je na NJEZINU DUSU…koje ocito nema?
    Ima…;))
    Jer kako ona VOLI reci,to NIJE ZAKONSKI PROTUPRAVILNO;))
    a,nakon svih inzistiranja da joj se objasni da to nije MORALNO,ona opet kaze:
    da je pitanje MORALA SUBJEKTIVNO PITANJE…i da kad bi se razgovaralo o MORALU,imalo bi se SVASTA ZA RECI,a opet…to je UPRAVO NEBITNO ZA ZAKON…
    itd…itd…
    P.S.
    nakon sto je ‘usla u Sabor kao nezavisna kandidatkinja’,popila je kavicu sa Linicem…bivsim ministrom financija,koji je takodjer nezavisan…
    Sto to govori?
    I o kome to vise govori:
    O Marini?,ili o Linicu?
    Oni valjda nemaju problema sa time ‘TKO JE KAKAV’?;))

 52. slavica iz SA Avatar
  slavica iz SA

  Iz nekog razloga, rado bih prespavala ili (k’o onaj ker!) u bunaru provela skoro sve praznike. Posebno 8. mart! Tješim se da je to zato što slabo ferceram na baterije i sihire. Moguće je da su razlozi puno dublji, ko će ga znati.
  Malo je falilo da ovogodišnji Dan žena zapamtim kao jedan od ljepših: bio je neradni dan, a ta okolnost podrazumijeva p o š t e d u u raznim aspektima. Al’ ne lezi vraže – pogledah „Nedjeljom u 2“.

 53. kondor Avatar
  kondor

  OVI JE NAPISNO JOŠ DALEKE 1910. GODINE,
  A KAO DA JE NAPISANO 2010. GODINE!
  Svakog dana napredujemo u svakom pogledu! (Film; Secas li se Doli Bel)
  Владислав Петковић Дис: НАШИ ДАНИ
  Развило се црно време опадања,
  Набујао шљам и разврат и пороци,
  Подиг’о се трули задах пропадања,
  Умрли су сви хероји и пророци.
  Развило се црно време опадања.
  Прогледале све јазбине и канали,
  На високо подигли се сутерени,
  Сви подмукли, сви проклети и сви мали
  Постали су данас наши суверени.
  Прогледале све јазбине и канали.
  Покрадени сви храмови и ћивоти,
  Исмејане све врлине и поштење,
  Понижени сви гробови и животи,
  Упрљано и опело и крштење.
  Покрадени сви храмови и ћивоти.
  Закована петвековна звона буне,
  Побегао дух јединства и бог рата;
  Обесимо све празнике и трибуне,
  Гојимо се од грехова и од блата.
  Закована петвековна звона буне.
  Од пандура створили смо великаше,
  Достојанства поделише идиоти,
  Лопови нам израђују богаташе
  Мрачне душе назваше се патриоти.
  Од пандура створили смо великаше.
  Своју мудрост расточисмо на изборе,
  Своју храброст на подвале и обеде,
  Будућности затровасмо све изворе,
  А поразе прогласисмо за победе.
  Своју мудрост расточисмо на изборе.
  Место светле историје и гробова
  Васкрсли смо све пигмеје и репове;
  Од несрећне браће наше, од робова,
  Затворисмо своје очи и џепове.
  Место светле историје и гробова
  Остала нам још прашина на хартији
  К’о једина успомена на џинове;
  Сад сву славу пронађосмо у партији,
  Пир поруге дохватио све синове.
  Остала нам још прашина на хартији.
  Под срамотом живи наше поколење,
  Не чују се ни протести ни јауци;
  Под срамотом живи наше јавно мнење,
  Нараштаји, који сишу к’о пауци.
  Под срамотом живи наше поколење.
  Помрчина притиснула наше дане,
  Не види се јадна наша земља худа;
  Ал’ кад пожар подухвати на све стране,
  Куда ћемо од светлости и од суда!
  Помрчина притиснула наше дане.
  1910.