Umorni smo?

Iza mene je najodvratnija godina otkako imaju Hrvatsku. Za vrat su me udruženim snagama zgrabili mafijaši i mantijaši. Kako se iskobeljati iz klinča. Revolucijom? Što je revolucija?

To je kad narod kukom i motikom, kalašnjikovima i \”koktelima\”, kamenjem, noževima, motkama i bijesom krene na… Koga? Na koga bih ja krenula da sam revolucionarka? Koga bih zapalila, zaklala, utopila u žlici vode? Ne znam odakle da krenem? Na njemačku telefonsku kompaniju koja mi svaki pogled na telefonski aparat naplaćuje u zlatu?

Na poslodavce koji našu djecu za bijednu lovu drže na poslu trinaest sati dnevno, svaki dan u tjednu, pa ih otpuste zbog učinjene \”greške\” a na njihovo mjesto zaposle svježe meso? Na banke? Krenula bih na banke. Zašto plaćam trinaest posto kamatu kad u marketu plaćam račun?
Na kompanije koje distribuiraju struju? Sada spuštaju cijene a kad unište državnu kompaniju svanut će proizvođačima svijeća.

Na trgovca cvijećem koji je pred dvadeset godina pred grobljima dilao karanfile a danas ima Hrvatsku?
Na političare koji su Hrvatsku pretvorili u raščupanu, raščerečenu kurvetinu? Na Crkvu koja propovijeda skromnost i ćudoređe a živi u raskoši i bludu? Na…

Bože, s kakvom nostalgijom gledam na dobra stara vremena kad je gorjela Hrvatska. Vukovar. Četnici i ona JNA krenuli su na grad a mi smo se doma tresli od užasa i bijesa. Kako će skončati naša braća i sestre? Da li će patiti dječica dok im se bude približavao četnik ili će ga, prije smrti, razdragano čupnuti za prljavu bradu?

Dubrovnik, jedan od najljepših gradova na svijetu, nestajao je pod crnogorskim bombama. Kako me to pogodilo. Pred očima čitavog svijeta raspadala se prekrasna zemlja a baš nam nitko nije htio pomoći.

Kako sam željela mir. Mir, mir, mir, željela sam samo mir.

Eto mi mira. Moja djeca koja su za vrijeme rata bila premala da bi se borila za slobodu svoje zemlje danas se bore kako platiti lihvarske kredite u zemlji koja nikad neće biti njihova. U Vukovaru je za vrijeme najtežih razaranja stanovala nada, danas tamo raste očaj. Dubrovnik, prodan, u hrvatskom miru blista a sjat će još žešće kad ga opašu golf tereni i okuju rezervati u kojima će živjeti belosvetski gospodari i dubrovačke sluge.

Naši nas političari ovih dana uvjeravaju da će nam biti bolje tek kad dotučemo liječnike i učitelje, ostali ionako polucrknuti bauljaju u lovu na poslić plaćen 1600 kuna. Jedini kojima je zaista svanulo u ovoj sekularnoj takozvanoj državi su svećenici. Hrvatska je davno sklopila pakt sa vatikanskim vragom pa zato u svim institucijama imamo dobro plaćene Božje namjesnike.

U bolnicama bolesnike oslobađaju od depresije i nekretnina. U školama djecu uče da će ih drkanje doći glave. Mlade Hrvatice, u crkvi udane, već su naučile da se posebno žestoko moraju kresati kad imaju plodne dane, bez kotracepcije, osim ako pilule ne dila Crkva.

Ponekad sanjam: kako bi bilo krasno da u Hrvatskoj opet počne rat. Neka nas napadne tko god hoće. Neka opet gori od Vukovara do Dubrovnika. Neka sve izgori! Brisnuli bi naši mafijaši i mantijaši. I neprijatelj bi nas napustio. Kome treba spaljena zemlja?

Bili bismo gladni, goli, bosi, bolesni. Bili bismo ono što smo danas ali ipak na dobitku. Našu nesreću ne bi škropili cinični popovi, političari nam ne bi govorili da moramo stisnuti kaiš jer u čitavoj zemlji ne bi bilo ni jednog jedinog kaiša. Rat. Baš mi nedostaje.

Zašto se ne bunimo? \”To se zove sindrom stečene bespomoćnosti. Njime se objašnjava zašto su zatočenici koncentracijskih logora krotko dopuštali da ih odvedu u plinsku komoru, poput janjadi na klanje a da nisu pružili posljednji otpor, unatoč tomu što su svi znali da ne idu pod tuš. Ionako bi umrli, pa zašto u posljednjem času ne zaurlati? Zašto ne izaći iz reda i dati da ih pokosi metak, što je ipak dostojanstvenija smrt. Zbog tjelesnog i duhovnog umora.\”*

U meni još ima nade. Možda ćemo u idućoj 2014. ipak \”izaći iz reda\”?

*Lucia Etxebarria, \”Sadržaj tišine\”, Izdavač: Oceanmore

foto: Landahlauts


Posted

in

by

Comments

98 responses to “Umorni smo?”

 1. […] Preuzeto sa bloga autorke Vedrane Rudan […]

 2. […] Преузето са блога ауторке Ведране Рудан […]

 3. Zoran Micevic Avatar
  Zoran Micevic

  Protjerali ste Srbe i etnički očistili zemlju i možete u prvom licu naconalne usamljenosti da se zločin ne isplati. Zamolite svoje protjerane komšije da vam oproste počinjena zla kroz vijekove i da se vrate, možda će te ponovo naći hrvatski mir okrivljujući Srbe za sve loše …. Jebite se gđo Rudan i čupnite me za bradu kad budete pisali novi text. Srdačan pozdrav, vaš i samo vaš Zoran

  1. goca Avatar
   goca

   divno….hahhahah….a posebno ono “cupnite me za bradu” hahahah I love Zoran, a Vedrana me sada strasno razocarala. Bljak.

   1. bivsi vukovarac Avatar
    bivsi vukovarac

    Bravo zorane a ti goco prestani da se drogiras to nije zdravo. Gdj. Rudan eto potrosila 25 godina da shvati ono sto su neki vidjeli jos prije 25 godina, pa umesto da se uhvatimo puske, mi se uhvatili pasosa pa zbrisali. Jebite se do groba GOSPODO hrvati, nije vam valjala juga u kojoj je bio goli otok sa 1000 nevinih i zemlja sa 20 miliona zadovoljnih, sada imate 20 miliona na golom otoku i 1000 zadovoljnih. To je vasa pamet, sto ste trazili to ste dobili pa uzivaje, zajedno sa Rudankom.

  2. Nelezeusa Avatar
   Nelezeusa

   Ti,a I neki drugi,folate poentu.Samo zamjni imena,pa mjesto Hrvat stavi Srbin,Bosnjak,Slovenac ili bilo koji drugi.Ista prica.Nista se nije promjenilo.Sve je ostalo isto.

  3. Rhine Avatar
   Rhine

   Браво Зоране!!!

  4. Rhine Avatar
   Rhine

   Bravo Zorane!! Veliki pozdrav

  5. pejo Avatar
   pejo

   A ko je koga vodio u gasne komore,? ne spominje se u tekstu , a brade smetaju…e jebiga ja nisam nosio bradu i nisam ubijao neduznu decu , naprotiv…,, i nisam nikoga mucio ni nekom naneo bol..a bio sam u Vukovaru a Ja sam Cetnik…

  6. Miroslav Avatar
   Miroslav

   Sta ces Zorane .Cinjenica je da je Hrvatska napadnuta iz Srbije I iznutra I da je svaki dobro informisan Srbin trebao da bude uz narod koji brani svoju zemlju to jest Hrvate.U dokumentarcu koji je snimio BBC Vojislav Seselj kaze da ga je Milosevic cesto zvao I tvazio da posalje dobvovoljce u Hrvatsku .I on je to uvijek cinio kaze vojvoda s ponosom.Cinjenica je da su neki Crnogorci granatirali Dubrovnik.mislim da je crnogorska vlada to priznala I placa odstetu.
   Problem je u I tome sto je tadasnja sovinisticka vlast u Hrvatskoj iskoristila taj rat da ostvari ciljeve (protjerivanje hrvatskih gradjana srpske nacionalnosti)koji su mozda bili odranije planirani tako da je domovinski rat postao nepravedan kada je taj cilj ostvaren.Da je netko normalan bio na celu tadasnje hrvatske drzave trebao je da povrati teritorijalni integritet I suverinitet drzave,sudi ratnim zlocincima I vodjama pobunjenika, a ostale da amnestira.jedna od zrtava je bila O tome je takodjer gospodja Rudan cesto pisala ali su nasi gebelsi naucili da budemo selektivni I pristrasni
   Inace jedna od zrtava prljavog balkanskog rata je I moja koju je neki “ junak” ubio u Pakracu.Za njenu smrt kao I za smrt ostalih krivim iskljucivo tadasnju vlast u beogradu I zagrebu I novinare koji su ih podrzavali.

 4. Apis Avatar
  Apis

  Istina je gosp.Rudan da ste poprimili Hdz-ovsku retorilku.Od koga ste se vi to oslobadjali.Od ljudi koji su vjekovima zivjeli na SVOJOJ zemlji , uzgajali SVOJ vinograd imali svoju / vasu osobnu kartu / bili radnici u SVOME gradu i selu.pa od koga ste vi to oslobadjali zemllju ??? zar ste i Vi zaboravili , ko pokla porodicu Zec.zar ste zaboravili selotejpe i sumpornu kiselinu.zar ste mislili i Vi da ce Srbi opet u kolonama ici u jame kao 1941..e Vidite gosp.Rudam , tu pocinje prica…znm da je i Vama tesko ISTINU prevaliti preko usta.I ja koji vam ovo pisem sam zrtva USTASA , al ne krivim NIKOGA.Krivim vrijrijeme u kome sam zivio i sada zivim.znam da Vam se ovo nece dopasti al tako vam je to gosp.Rudam i Vi to znate al pobogu Hrvatica ste i mrznja prema Srbima vam je urodjena zar ne..

 5. Ljubo R. Weiss Avatar
  Ljubo R. Weiss

  Gđa Tama Rudan piše.
  …Zašto se ne bunimo? “To se zove sindrom stečene bespomoćnosti. Njime se objašnjava zašto su zatočenici koncentracijskih logora krotko dopuštali da ih odvedu u plinsku komoru, poput janjadi na klanje a da nisu pružili posljednji otpor, unatoč tomu što su svi znali da ne idu pod tuš. Ionako bi umrli, pa zašto u posljednjem času ne zaurlati..
  Gospođo Tamo Rudan, a da i vi niste umorni? SVI su znali da ne idu pod tuš..??? Sve vi znate, baš sve..A što s onima iz logora smrti Jasenovca koji nisu išli pod tuš, nego pod malj??

  1. Slaven Hrvatin Avatar

   Svi se umaraju, ali Ljubo ne. 🙂

   1. Ranko Avatar
    Ranko

    😀

 6. Mićo Pavlica Avatar
  Mićo Pavlica

  Свака ти је на месту Зоране Мићевићу! Браво на коментару!
  Ведрана ме је овде мало разочарала!

 7. Banjalučanka Avatar
  Banjalučanka

  Zorane! Rekla bih, po tvom veoma pismenom komentaru da si učen čovjek, ali, mislim da nisi dorastao tekstu gđe Rudan. Naprosto nisi razumio ono što je pisac želio da kaže, jer, pretpostavljam, ništa njeno, prije ovog teksta, nisi pročitao, ili čuo od iste. Izguglaj malo po netu, pa će ti sve biti jasno. Gdja Rudan je sjajna žena, a bilo bi još sjajnije da i među nama, Srbima, ima ovakvih kao što je ona … Pozdrav za gđu Rudan …

 8. nataša Avatar
  nataša

  ….revolucija je kad nasiljem svrgneš staru bandu da bi instalirala novu, koja će kad-tad procvjetat na isti način…spas je u poeziji i ignoranciji…ne znam samo čemu čudjenje oko kamata…novac je skupa roba…dugosatni rad gang und gebe u kapitalizmu…mene ubija samo svjetonazor…zatucani..klerofašistički….živa bila i bori se perom kako najbolje znaš….!

 9. mka Avatar
  mka

  Nije Vedrana nikog protjerala.

 10. Rob Avatar
  Rob

  – Roditelji, nemojte djecu slati da šiju cipele, tj. da rade u kožarstvu i tekstilu. Tamo će ih vrijeđati, zlostavljati i tjerati da previše rade. To što rade je ubojstvo s predumišljajem. Pričao sam s njima, svjesni su da će radnik u 50-oj postati invalid. Lako će potom uzeti drugoga s burze

  http://www.vecernji.hr/sjeverozapadna-hrvatska/dijete-ce-vam-u-kozi-i-tekstilu-zlostavljati-i-uciniti-invalidom-903859

 11. maja Avatar
  maja

  Iščitavajući komentare koje je izazvao Vaš tekst mislim da ste dobili više nego jasan odgovor na Vaše pitanje…jer zašto da se bunimo kada je lakše živjeti u vremenu prije 20, 30 ili 60 god. nego se boriti sa današnjicom, pogledati same sebe ujutro u ogledalu i zapitat se za svoje grijehe ili još gore, za svoje (ne)djelovanje…najlakše je kritikovati one koji imaju hrabrosti da uoče i javno progovore…nije dovoljno da gori od Dubrovnika do Vukovara…treba nešto jače.. da nas vrati jedno 3ooo godina u nazad pa da lijepo krenemo opet iz početka…

 12. dado Avatar
  dado

  HAHAHA… koliko vidim, samo srbi citaju Gdju. Rudan.

  1. Siman Avatar
   Siman

   Pa đe si Dado, brate Srbine!

  2. Banjalučanka Avatar
   Banjalučanka

   istina, jer je to i sama rekla na HRT 1, u emisiji “Nedjeljom u 2” kod Aleksandra Stankovića (evo i link) http://www.hrt.hr/enz/nedjeljom-u-dva/229388/, da je u Srbiji ljudi obožavaju …. Sjajna žena, nema šta … A. Stanković je sjajan novinar, i mnogima je stao na žulj, ali gđa Rudan nema žuljeva ..

  3. Vanja Avatar
   Vanja

   Krivo vidis.

 13. dragan Avatar
  dragan

  …ne bih poredio ovo stanje s onim u logorima i ratu ali mislim kako od povijesti možemo naučiti kako nas sadašnjost uvijek iznenadi novom razinom okrutnosti…nema revolucije koja bi nam pomogla ali evolucija, možda. Otkriva se nova razina ‘okrutnosti’ koja će od nas tražiti ultimativni iskorak prema tome da konačno postanemo ljudi ili nas neće biti.

  1. ninna Avatar
   ninna

   Dragane potpisujem ispod tvog teksta, bio Srbin ili Hrcvat, u istom loncu nas kuvaju, ili kuhaju, svejedno, isto boli

   1. Vladimir Avatar
    Vladimir

    Ma kakva evolucija? Pa ljudi postaju sve gori. Treba da okrenemo malo smer i da počnemo da poštujemo prirodu, lao što to rade životinje, ako mislimo da ova planeta opstane. A što se konc logora, ubijanja, mržnje, zločina tiče, gđo Rudan, možete samo da žalite što ste pripadnica svog naroda. Smisao života vam je u mržnji prema Srbima. Samo, najtužnije je što je “poturica gori od Turčina”, a vi ste ustaškom i vatikanskom strategijom “trećinu Srba pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu proterati” učinili da su većina Hrvata do skora bili Srbi. Pa upravo zbog toga se u Dalmaciji najviše upinju da dokažu kako su najveće ustaše. Bivši Srbi. Tuga Božija. Tamo je do pre sto godina Hrvata bilo samo na nivou statističke greške. Ali kad imate tako dične prijatelje poput Vatikana i i za zločin spremnih Nemaca, gde će vam biti kraj? Samo, suočavate se sa nestašicom motiva, sad kad nema više Srba u ljepoj vašoj. Koga sad da mrzite i čime da zadojite decu koja nisu ni videla Srbina? Težak posao. Ne bio vam ja u koži.
    I samo još jedno: ma šta vam papa pričao i pravdao vam zločine, verujte, Bog postoji i vidi sve.

 14. Ivan Avatar
  Ivan

  Hej vi tamo bradati “Zorani” nije samo Jasenovac postojao. I u Ljotičevoj Srbiji služili ste fašistima. U logoru na banjici za godinu dana od 10. (deset) tisuća Jevreja likvidirano je preko devet tisuća. Pa zatim cigani
  pa drugi.
  A ako niste svesni (od 1918 do1991.) bilo je dobrog suživota, ali ipak vi bradati kako 1918 tako 1991. ipak ste okupatori! Dobro ste i prošli. (mada mi je žao ljudi bez obzira na nacionalnost).

  1. pamtimonegadnedane Avatar
   pamtimonegadnedane

   Procitam ovu (ivanovu) umotvorinu gospodji Ljiljani, staroj beogradskoj Jevrejki, stojim ispred prekrasne starinske komode na kojoj se ponosi srebrna menora; ona sjedi na jos ljepsoj kao kraljevskoj stolici, pa mi kaze: “Taj jad od jada (citaj crnogorskim naglaskom) nije vredan ni da na nj’ budes ljut”.

   1. Ivan Avatar
    Ivan

    Vas vrijeđa “umotvorina” ili da su Srbi jednim dijelom služili fašizmu (kolaborírati (s kim) dv. 〈prez. kolabòrīrām, pril. sad. -ajūći, pril. pr. -āvši, gl. im. -ānjeostvariti/ostvarivati suradnju s kim, sudjelovati u čemu s kim (prema kontekstu često ima negativne konotacije)) 1941 kao i od 1984 što je od sociologa nazvanom kao perverzijom od fašizma – prvenstveno se misli na period vladavine Slobodana Miloševića tokom samog rata od 1991

   2. Ivan Avatar
    Ivan

    U žurbi i nervozi izbljuvao sam greške koje primjećujem kroz 24 sata, sada me mrzi da na istu temu ispravljam krivu Drinu. U svakom slučaju htio sam reći da i oni koji optužuju Hrvate za kojekakva zla u prošlosti!, namjerno zaboravljaju da su i njihovi sunarodnjaci činili zvjerstva prema drugima.

    1. pamtimonegadnedane Avatar
     pamtimonegadnedane

     Sto si neurozan? Pripadas, koliko vidim, vecinskoj grupaciji koja se hrani i odrzava na mrznji prema 2 naroda: Srbima i Jevrejima. Mozda te preplasilo saznanje da, ipak, neki Beogradjani s gadjenjem odbacuju tvoje umotvorine, jer jedno od tvojih prebivalista je mozebitno i vrlolakotno u tom smusenom gradu. Smusenom, jer ne zna ni ciji je, ni koja to sorta po tko zna koji put upravlja njegovom sudbinom. A rado bi ti da te koji Jevrej/Zidov primi u svoje drustvo. I cemu zurba? Imas cijelo vrijeme ovoga svijeta da izbljuses svog bijednog organizma sadrzaj na one koje najvise mrzis, na Srbe, a rado bi da se lijecis njihovom dobrotom. I eto vidis sto se dogadja u zurbi i neurozi pobljuvao si sam sebe pa sad smrdis na sve strane. Nista te, ama bas nista, oprati ne moze.

 15. Mr.NO Avatar
  Mr.NO

  žestoke riječi, ali nedaleko od istine. Ejajajajaj!. Kad mi Gđa. Rudan imala prilike biti među glavešinama Hrvatske, siguran sam da bi se lopovi u saboru i inim državnim institucijama dali u bijeg!.. Bravo Gđa. Rudan, pratima Vas i volim Vas. Daj vam Bog još duuugo vremena zdravlja i pameti i možda koji sretan moment da uspijete uskočiti u vlak zvan Vlada RH!.Zakaj ne?!

 16. Zeljko Avatar
  Zeljko

  Gospodjo Rudan! I vas i nas narod kaze kako “nada poslednja umire”,a dok god u” vasoj lijepoj” postoji i jedan srbin,za vas ima nade.Kad poslednjeg proterate,e onda jbg, vise vam nema spasa ,jer na koga onda svaliti krivicu.Nije bilo ni potrebe da vasa deca ucestvuju u “borbi za slobodu”cak i da su bila velika,pa vi ste imali toliko vojnika da vam na brojnosti moze pozavideti u najmanju ruku Kina i Rusija zajedno., a svaki se od njih borio u Vukovaru i cupkao cetnika za bradu,svaki na prvoj liniji,svaki uteko sa streljanja ,svaki od njih godine proveo u cetnickim kazamatima, svakome ste dali spomenicu,imate vise generala nego vojnika , vala i zasluzili su,trebalo je imati muda pa uci u prazna sela Slavonije ,Like,Banije ,Korduna ,Hercegovine.,stvarno je trebalo imati jaja pa pobiti nemocne starce ,zene i decu,bombardovati kolonu izbeglica ….G-djo Rudan drzava kosta,treba platiti, “hrabrost”generala,propagandu popova,a ni vasi tradicionalni prijatelji nemci, nisu kuvali za dzabe , pa sad kusajte sto ste zajedno skuvali, samo nikada nemojte zaboraviti da ZAPRSKA dolazi na kraju,a onda ce te nas povuci za nesto malo tvrdje od bradice.

 17. Igorche Avatar
  Igorche

  Nekada davno na Balkanu je postojala jedna država, sastavljena od 6 manjih. Kažu da su ljudi u toj, jednoj, velikoj državi živeli u blagostanju i čak su se međusobno dosta dobro slagali, uprkos razlikama. A onda se desio rat, po mnogima orkestriran sa zapada. Rat koji Vi, poštovana gospođo Rudan, tako svesrdno prizivate. Zar ne želite da se vrati vreme kakvo je bilo pre tog rata?!? Šta je to tada bilo toliko loše, a nije ga bilo u toku rata? Molim Vas, recite mi, jer sam zapamtio rat, a ne mir, napredak i slogu pre njega.

  1. Mr.NO Avatar
   Mr.NO

   Igorce?!.. zar ne shvaćaš poantu cijelog texta?!.. Poanta je ta koju si navel. .. malo dublje gledajte, prorezimirajte, pa onda pišite!Gđa Rudan nije štivo za novine, đake i.t.d. Ima tu i prenesenog značenja

   1. Igorche Avatar
    Igorche

    Poštovanje, Mr.NO,
    Nisam razumeo u potpunosti tekst gospođe Rudan, otuda moje pitanje u pretposlednjoj rečenici. Rođenjem sam zakasnio da ispratim druga Starog, tako da ni ne mogu pamtim kolektivnu žalost ’80. Prosto mi nije logično da neko žudi za najvećim mogućim zlom čovečanstva, bez obzira u kakvom paklu trenutno živi. Pozdrav.

 18. nada Avatar
  nada

  Dosta više o klanjima i protjerivanjima to je iza nas a problem je što je rupa ispred nas kase prazne ,nezaposleni gdje su komunisti da sve to poprave ajde da iz zamolimo

 19. tambura Avatar
  tambura

  I ja sam Srbin koji je zivio u HR, a vidim da ovdje poneki nisu shvatili text gospodje Rudan. Citao sam mnoge njene textove i nikad nigdje nije pokazala mrznju prema Srbima, a zanimljivo je to da je Vedrana popularnija u Srbiji nego u Hrvatskoj:

  1. suzi Avatar
   suzi

   Ovim tekstom mogu biti isprovocirani i razočarani samo ljudi koji ne poznaju rad gospođe Rudan i ne razumiju kako ona piše. Nisam nešto posebno oduševljena ovim tekstom, ali ni tekstopisci nisu uvijek jednako lucidni i motivirani, no shvatila sam poantu. Da, i ja sam žalosna kad vidim kakva nam je zemlja i iz današnje perspektive užasi rata se čine minornim. Nažalost! Usput, nije istina da ju čitaju i štuju samo u Srbiji, iako je vjerojatno ondje popularnija jer bez dlake na jeziku govori o našim negativnostima, što mi ovako narcisoidni i fašistoidni teško podnosimo.

  2. Akomenepitate Avatar
   Akomenepitate

   ga VEDRANA je KRALJICA PERA !

   Zašto mnogi ne razumeju njen tekst. Ako želi da saopšti svoje misli nemoguće je NE POMENUTI ČETNIKE,USTAŠE,VUKOVAR ,DUBROVNIK, jer su to sinonimi za najveća zla koja su dodirnula i hrvate i srbe !

   Ustvari, svaka vam čast ga.RUDAN !
   Žlim Vam svo dobro u 2014 godini .

   1. Banjalučanka Avatar
    Banjalučanka

    Upravo tako …

 20. mikelle Avatar
  mikelle

  “U bolnicama bolesnike oslobađaju od depresije i nekretnina”. . . . .
  po komentarima vidim da većina nije shvatila poentu!?
  I to je objašnjenje : glup smo narod, i mi ovde i Vi tamo. Nema nam pomoći, jer i posle ponovne apokalipse, prvo bi se uzdigli mafijaši i mantijaši.

 21. nenad Avatar
  nenad

  “Drumovi će poželjet’ Srbalja,
  a Srbalja niđe biti neće”.
  Protjerali ste Srbe – seljake iz Krajine, Kotara, Like, Korduna. Uništili ste srpsko selo. Zato sada plaćate jagnjetinu i teletinu mnogo skuplje nego prije
  “domovinske vojne”.
  Ne tuguj, gospođo Rudan, ipak je bolje i praznog stomaka
  nego slušati fijuk metka oko uha.
  To malo dekor-Srba po gradovima što je ostalo u lijepoj vašoj, to i nijesu neki Srbi. Vjeruješ li da je Milorad Pupovac Srbin?
  Ja ne vjerujem.

  1. mahotinemaho Avatar
   mahotinemaho

   Nijesi ni ti neki Srbin. Ti si Crnogorac.

 22. ЕРЦЕГОВАЦ са дна каце Avatar
  ЕРЦЕГОВАЦ са дна каце

  Vedrana je odlična! To što je malo sebi dala umjetničke slobode da pi se posrala po svima je sasvim OK.Ali svaka čast i g.Mićeviću na duhovitom odgovoru…Mlaćenje prazne slame je sad stavljati neke tagove i tome slično…Il se slažeš il ne slažeš sa tekstom. Ipak, kako god, da nema Vedrane, valjalo bi je izmisliti 😉

 23. MIlorad Avatar
  MIlorad

  Postoji način da se izvede smena vlasti bez ikakve frke i bez prolivene kapi krvi. Jedino je potrebna dobra organizacija i velika jedinstvenost.
  Potrebno je da ceo narod, apsolutno SVI, privremeno odu iz države.
  Oni gore, kad ostanu sami – propašće sami od sebe. Onda se narod vrati. Eto.

  1. Ranko Avatar
   Ranko

   Dobra ideja.Ali stvarno.

  2. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   Nemoj bolan, bre, živ i zdrav mi bio u 1014. i na dalje, a šta će biti ako navale cetnici, Bosanci i samoproterani Srbi i zauzmu ono što su pre nekoliko stotona fodina doneli na opancima ?
   A, tek Albanci sa KiM i Šipnije? Neće ostati ni jedna poslastičarna ni pekara od Ulcinja grada bijeloga, pa do Trsta grada italijanskog.

 24. lotuloki Avatar
  lotuloki

  Ima smisla revolucija, dobro usmjerena i organizirana, ali tko tko će je voditi. Narod je glup i kratkovidan, a nove generacije su lijene i ispranog mozga jer kod nas ne postoji jedna istina već 4 000 000 istina jer svi, pa i stariji gledaju samo sebe, a ideali i idealisti su u ovom društvu nepotrebni i ismijani, pogledajte oko sebe, svi mole boga da djecu uhljebe u državnim upravama i firmama, a nitko ih ne želi učiti da se bore za poštenje i iskrenost. Novinari u ovoj zemlji su posljednji šljam, koji živi od “donacija” novih mladih nada politike, opisujući ih kao mlade sposobne i energične koji eto rade i grade i zapošljavaju, ali izostavljaju reći tko to sve plaća i kako i koliko provizije svaki bijedni seoski načelnik uzima za bilo koji “javni natječaj”. Ali mi smo problem nisu oni, mi smo ti koji svaki dan šutimo, mi smo ti kojima je moral upitan, jer kad neki idealist istupi i kaže nešto protiv mi smo ti koji mislimo – vidi ove budale ili ima on pravo al bolje mi je šutit da me ne špotaju kao i njega ili još podmuklije napasti ga da se uguzimo budućim gospodarima za uslugu.
  Da nije problem u njima problem je u nama i tome kolike smo moralne nakaze postali.
  Ima li pomoći – ima, kad kruha budemo gladni, i kad nas iz kuće izbace i sve nam uzmu onda će nam iz guzice u glavu doći, i žalit ćemo što nam nitko ne želi pomoći i sjetiti se onog idealiste koji je dobro govorio, a mi mu leđa okrenuli kao što i nama sad svi “prijatelji” okreću. E tek onda ćemo i mi prestati šutiti i biti više osjetljivi na patnje drugih i povezati se svima u istoj muci i udariti na one kojima smo se uguzivali.

 25. nives Avatar
  nives

  Najteže je gledati u oči već dobro poznatoj neprospavanoj noći. Na žalost, da ćemo biti robovi u vlastitoj zemlji sam već naslućivala kasnih 90-ih. Grozno mi je gledati kako se to realizira. Vrijeme je da shvatimo da smo individualci koji moramo sami nešto napraviti u zadanim okvirima – nitko to neće za nas napraviti, a ni za našu djecu. Treba nastaviti pozitivno u zadanim uvjetima. Ne čekati upute već misliti vlastitom glavom. Lp

 26. Ranko Avatar
  Ranko

  I umorni i zatupljeni i izmanipulirani i strašljivi i rezignirani ………. Možda buduće generacije nešto naprave.Ove sad su beznadni slučaj.90-ih godina je masa ljudi radila mjesecima i godinama bez plaće i tako zajebala generacije iza njih ostavivši im u naslijeđe kmetski mentalitet.

 27. sasa Avatar
  sasa

  NARODE U RUKE VILE I MOTIKE I BOC BOC SVAKO SVOJE DA VRATIMO JUGOSLAVIJU PA KAKO U AMERICI I OSTALIM ZEMLJAMA ZIVE SVA GOVNA SKUPA IZGLEDA DA OVDJE I TO SAMO OVDJE SVAKOME OD NAS PO NA OSOB HRVATIMA SRBIMA MUSLIMANIMA SLOVENCIMA I OSTALIMA GOVNA MIRISU

 28. Slovenijanac Avatar
  Slovenijanac

  Da li je moguće da niko od mojih,Srba ne shvata Vedranin cinizam i ironiju?Ona postavlja na svoje mesto i jedne i druge,šta je tu problem?Ona je glas razuma,definitivno.

  1. NATA Avatar
   NATA

   Mnogo je teže biti čovjek nego Hrvat, Srbin,crn ili žut. Čovjek ne priziva ratne strahote bilo kom drugom čovjeku, ali hrvat, srbin, crn ili bijel – oni prizivlju. Da, povijest je jako stroga učiteljica i ne zaboravlja ni Jasenovac, ni Srebrenicu, ni crne robove ni 400 utopljenika koji nisu stigli do Lampeduse…oni koji će se sutra probudit trebaju čisti zrak, čistu vodu, kruh i ljudsko dostojanstvo. Da, jako je teško biti ČOVJEK.

 29. ekaterina mala Avatar
  ekaterina mala

  Ovo je raj za mazohiste! Krenite gospodjo Rudan bucno, kao francuski kmetovi ,ili tiho gandijevski, neplaceanjem rezija i bojkotovanjem svega sto ovi guzicari od nas traze! Povedite nas, sledicemo Vas! Bolje je uciniti nesto nego ziveti u agoniji i strahu! Svoj zivot scepaj ili krepaj!!!

 30. sonja Avatar
  sonja

  A da se odmetnemo od hulja žednih vlasti… kao Zeleni kadar onomad, ali da idemo u šume i pljačkamo bogataše već da pokušamo da stvorimo normalan život u kojem se poštuju vrednost, moral i pravo. Ima u svakoj instituciji, bar se tome nadam, makar po jedan pošten čovek. Naranžasti kadar, ljubičasti… šta god volite, draga Vedrana. Pošto ste najhrabriji među, vi birajte

 31. Libero Avatar
  Libero

  @ Zoran Milicevic i ostali uvrijedjeni Srbi

  Zaista je smijesno koliko se ovdje najednom naslo uvrijedjenih Srba. Kao protjerani iz Hrvatske !? A gluhi i slijepi, operisani od istine i sjecanja iz ipak bliske proslosti. Zbog toga moram samo da napomenem.

  Ovi nasi ratovi su poceli zbog toga sto su Srbi odlucili da vise ne zive sa ostalim nasim narodima i narodnostima. Odlucili su da zive svi zajedno, ali iskljucivo u Srbiji. Zbog toga je izmedju ostaloga proglasena i tzv Republika Srpska Krajina na teritoriji Hrvatske.

  Postojale su samo dvije mogucnosti a to je:

  1 – da Hrvati priznaju jednu takvu tvorevinu na teritoriji Hrvatske i da Srbi tako naprave svoju “Republiku Srpsku” u Hrvatskoj, kao sto je imaju danas u BiH i

  2 – da Hrvati ne priznaju jednu takvu tvorevinu na svojoj teritoriji, a onda bi Srbi morali sami otici, jer pobogu, oni ne mogu da zive nisakim. Tako su napustili i dijelove Sarajeva nakon Dejtona, pri odlasku paleci svoje domove.

  A sami znate sta se desilo, jer prva varijanta je bila ipak malo moguca.

  “Otadzbinski rat” o kome se toliko puno trubi i nije bio rat. I o tome je Vedrana pisala. Srbi su otisli sami. Druga je stvar sto Hrvatima godi da se prica da su pobijedili u tom ratu.

  Neki zajednicki zivot Srba u Hrvatskoj zajedno sa Hrvatima nisu Srbi razmatrali niti u jednoj varijanti. Isto kao sto ni Jugoslaviju kao zajednicu svih nasih naroda i narodnosti, nisu razmatrali, a da oni u njoj ne vode glavnu rijec.

  Srbi ce morati ovo da shvate jednoga dana, ali ne vidim da jos uvijek shvataju.

  1. demolition man Avatar
   demolition man

   Bravo Libero! Kratko, jasno, precizno i istinito.

  2. Dusan Avatar
   Dusan

   Libero od savesti, libero od hrabrosti da pogledas istini u oci i priznas vase ustastvo. Prvo ste iz ustava izbacili Srbe kao konstitutivni narod a onda su dosli balvani jer potomci preklanih nisu hteli pod noz i malj a ni miniranje kuca im se nije bas svidelo.Ostalo si mogao da procitas kod Zorana. A ovo da su ”Srbi otisli sami” i kako je Srbija htela da u Jugoslaviji vodi glavnu rec (samo zato sto je htela da pokraine budu pokraine a ne republike), je ruganje istini i Bogu. Neka ti je Bog u pomoci kad vec Libero Milosevic nije to ucinio jer mu je bilo vaznije da crta mape sa Tudjmanom. Toliko od mene, i ovo je bilo predugacko, niste zasluzili ni ti ni Vedrana. Bogu hvala sto ne zivimo vise u istoj drzavi. Pokrstili ste, poklali i proterali a poneke i zive gurnuli u jamu. Ostavite nas vise na miru. Daleko vam lijepa vasa, dosadni ste sa vasom bolestinom.

  3. Siman Avatar
   Siman

   Jesmo Libero, jesmo. Razmišljali smo mi i o suživotu sa Hrvatima. Ali da nam ne dolaze po kućama oduzimati lovačke puške i da imamo pravo na svoj jezik i pismo. I da vi Hrvati kažete da smo autohtoni narod, a ne dođoši sa strane, koji su zaposjeli hrvatsku zemlju.

  4. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   @Libero momče, nije sve baš tako kao što pričaš. Posledice manje više nekako i kužiš, ali uzroci su dibidus okrenuti naopačke.
   Moram da ti priznam da mi je muka od mene mnogo više nego od tebe.
   Tačno je da su Srbi u RH, podigli ustanak, što nije bilo pametno, iz straha da se ne ponovi sudbina 1941. godine. Ipak, situacija je bila drugačija, ali neki su se ponadali da će se osvetiti za ono što su njihovi preci doživeli 1941-1945.godine.
   Tačno je to da su hteli tzv, Republiku Krajinu, a većina vojno sposobnih je pobegla u Srbiju ili inostranstvo, jer su videli da je besmisleno ratovati.
   Međutim, Libero, vidi se da si mlad, pa ti se oprašta.
   Zaboravio si progone Srba. Imao sam tamo rođake i odlazio sam dosta često. Otpuštanje sa posla, miniranje i pallenje srpskih vikendica na primorju, izbacivanje Srba iz Ustava (Srbi su bili većina u partizanskim jedinicama do kraja 1943. godine u Hrvatskoj), prebijanje i ubijanje Srba po Hrvatskoj, premlaćivanje dece u školama, pisanje pogrdnih grafita: Srbe na vrbe, Marš u Srbiju…Sve je podsećalo na zlokobnu 1941. godinu. A, koga zmija ujede, taj se i guštera boji.
   Treba pomenuti i Tuđmanov govor posle izbora, pre rata i pobune: Hrvatska do Zemuna.
   Srpske porodice se pod besom povampirene ustašije uvezene iz inostranstva i domaćih lumpenproletera i puštenih robijaša (oko 7500) sklanjaju u kasarne JNA, MUP RH razoružava policajce Srbe u stanicama sa većinskim srpskim življem ( oduzima duge cevi). Sve se to dešava pre pobune i podseća uplašene Srbe na 1941. godinu.
   Srbima je prekipelo i huškani od lokalnih nacionalista i onih van granica RH počnu širiti krilaticu. “Neće više pet ustaša voditi 100 Srba na klanje!
   Prave glupost i dižu “balvan revoluciju”, a rezultat je poznat. Milošević ih je prodao Tuđmanu na sastanku u Sremu.
   Mi Srbi smo pouznati da ćesto činimo mnogo toga u korist svoje štete.
   Jedan hrvatski general je rekao: Srbi su sve činili što smo mi hteli.
   Na kraju, muka mi je, ali moram ponoviti čuvenu izreku FT. “Da Hrvatska nije htela rat, rata ne bi bilo.”
   Otac nacije je bio teško bolestan i znao je da neće dugo, pa je hteo da kao istoričar uđe u istoriju kao otac nacije.
   Rat, uz podršku Nemačke, Vatikana, Austrije, Mađarske i SAD bio je najkraći i najbrži put.
   Stvorena je NDH, a ko ju je prvi priznao: Nemačka, Vatikan…
   Nije li sve više nego jasno – za sve one koji misle svojom glavom. Naravno, niko ne može opravdati pojedinačne ili grupne zločine koje su činile razne paravojske ili jedinice TO, pa i pojedini pripadnici JNA, ali ko je prvi bacio kamen na SFRJ.
   Mudri Slovenci koji sada ćute, a još nisu vratili pare koje je Ljubljanska banka otuđila. Još ne plaćaju penzije koje su tamo zaradili Srbi.
   No, to im ne smeta da sa prezirom pričaju o necivilizovanim južnjacima – čitaj Srbi, Hrvati, Crnogorci, Makedonci….

 32. Boris Avatar
  Boris

  Dobar Vam je ovaj članak, slažem se s vama 120%. Treba izaći iz reda, probao je to i Hamed Bangura ali je brzo odustao, shvatio čovjek s kojim snobovima ima posla. Mi hrvati smo stoka od naroda, nije nas krivousti, otac nacije uzalud prozvao stokom sitnog zuba. Zato se slažem s vama više nego ikad sam siguran da ovo sranje kod nas može samo revolucija promijeniti, a šta ako se to i desi pa opet isplivaju neki cvječari, vozaći autobusa itd. na površinu? Gdje smo onda, opet na početku!

 33. ozzyserb Avatar
  ozzyserb

  @ Libero & Gdja Rudan

  Citajuci komentare g. Libero nisam stekao utisak da su Srbi uvredjeni, naprotiv. Srbima je jasno bilo ’90 sta se sprema kada je Mesic javno pozivao ustase da se vrate. Srbi i ustase u jednoj drzavi ne idu, morate se sloziti sa tim.
  Gospodjo Rudan
  “Da li će patiti dječica dok im se bude približavao četnik ili će ga, prije smrti, razdragano čupnuti za prljavu bradu?” Ma dajte samo jedno ime deteta neka se zna zauvek. Ime, pak, dvanaestogodisnje Aleksandre Zec ce biti zauvek ispisano u vasoj svetloj istoriji. Budite ponosni na vasa dela.

  1. Libero Avatar
   Libero

   @ ozzyserb

   A zbog cega niste cuvali Jugoslaviju, nego ste se priklonili cetnicima?

   Da li ste ocekivali da ce vas cetnici zastititi od ustasa?

   Ja nikada nisam cuo niti za jednu bitku izmedju ustasa i cetnika, niti u Drugom Svjetskom ratu, a niti u ovom zadnjem.

   Zar vam to nije po malo cudno?

 34. ozzyserb Avatar
  ozzyserb

  I jos nesto gdjo Rudan. Zasto toliko gorcine i samosazaljenja u recima? Vi kao kolumnista nemate pravo da dogadjaje o kojima pisete prihvatate i prezentujete kao svoj licni poraz ili pobedu. Kada to shvatite postojati ce mogucnost da vas porede sa velikim Tijanicem ili Tanjom Torbarinom

 35. miloš škrbović Avatar
  miloš škrbović

  Gospodjo Rudan!
  Nije sve tako crno.Gospodin “Agrokor” je kupio Merkatorje, pa je sada lider(na Balkanu) .On je nekako sve bogatiji ,dok je ostatak Hrvatske sve siromašniji ali prosek je dobar, pa bi ste i Vi trbalo da se osećate, da prostite bogatije.

 36. Oleg Prstojevic Avatar
  Oleg Prstojevic

  Ovaj tekst je dokaz da nema nikakve razlike izmedju ustasa i komunista . Porucujem gospodji Rudan da nece dugo trebat cekat vraticemo se mi cetnici tamo gdje je uvijek bila Srpska zemlja a vi pravite revolucije u Vatikanu ili Italiji jer tamo ce mo vas poslat , zajedno sa ovim nasim izdajicama kao sto su Arsen Dedic ,Oliver Dragojevic,MIso Kovac,T. Perkovic i da ne nabrajam sve te izdajice pa ce mo mi napravit etnicki cistu drzavu mamu vam jebem fasisticku da vam jebem. Jebo vam Poglavnik majku bolesnu mi Srbi imamo lijek za ovu posast novog doba zvanu fasizam . a to je metak u celo. Jer jedino tako mozemo pobijediti zlo

 37. baba goga Avatar
  baba goga

  zašto komentare pišu ljudi,koji nisu razumjeli tekst…ili su pročitali samo ono što im paše?

  1. Slaven Hrvatin Avatar

   Tako to uvijek ide. Pročitaju dijelove koji im odgovaraju, uzmu kantu govana u ruku i opale po “onim drugima”. Veliki Hrvati, veliki Srbi i velika govna.

   1. Banjalučanka Avatar
    Banjalučanka

    baš tako, slažem se …

 38. NESAVRŠEN Avatar
  NESAVRŠEN

  Sic transit Gloria Mundi ! Eh ta lepa vremena prođoše – oni nas “napadaju”, a mi se dostojanstveno i herojski branimo od njih – a do juče smo se sa njima ženili i decu rađali .Teško nas je uopšte razlikovati jer smo isti narod , duhovne su nam vođe pobudalile , političari totalno nesposobni ,narod neobrazovan i jedino što bi nam opet pomoglo je da započnemo rat da se izvrši nova preraspodela resursa u kojoj “JA MOGU DA DOBIJEM AKO SE DOBRO NAMESTIM”. Ali Broz je umro tako davno da se i danas dobro sećamo tih vremena …Zamislimo se ipak nad dobro poznatom činjenicom – nikome nije poznato ko je i odakle bio Josip B.- možda vasksrne ? A možda zaista vaskrsne ? TITO USTANI -mi bi da legnemo!

  1. Banjalučanka Avatar
   Banjalučanka

   baš tako …

 39. Banjalučanka Avatar
  Banjalučanka

  Nevjerovatno, kako Srbi i Hrvati uvijek nađu gdje će se posvađati. Ko je kriv, ko nije kriv, ili ko je najviše kriv? Ma krivi smo svi redom, i to podjednako. Za svađu je potrebno dvoje, a treći noge spleće (a znamo ko su to bili ti treći). Svi se mi palimo na istinitost zločina koji je počinio svaki od naših naroda (tu ubrajam i Bošnjake – muslimane), i ljutimo se kad neko, nedajbože, “uvrijedi” naš narod nazvavši ga zločincem. A šta to znači? Znači da onaj koga vrijeđa istina, zapravo prezire svaki oblik zločina koji je počinio njegov narod, bilo to 1941. ili 1991. godine, i stidi ga se na svoj način. Gđa Rudan čita ove naše komentare i slaže se sa svima nama, jer to i jesta cilj (poenta) svake njene priče, zar ne ..

 40. aida Avatar
  aida

  Ja mislim, a to je samo moje malo, skromno mišljenje, da ovdje nije riječ ni o četnicima ni o ustašama, već o srži ljudske prirode. A to je da čovjek uvijek vidi neprijatelja van sebe, a ne u sebi. Jer dokle god nosimo ljutnju, razočarenje, želju za osvetom u srcu, nećemo moći sagledati stvari iz svih perspektiva, u pravom svijetlu. Ne možemo biti realni

 41. Cincar Avatar

  Izgleda da je OLEG PRSTOJEVIC pravi cetnik, ne znam da li ima bradu. Ili su cetnici bili pametniji, ovaj je bas primitivan.

 42. Domagoj Avatar
  Domagoj

  Opet svaka na mjestu. Ne govori se tu o ratu, stranama, srbima itd. Treba gledati širu sliku i povezati s prošlim tekstovima. Zapad nas je sve napravio ovcama, natjerali da se pobijemo, onda nas opljačkali, a političari nam oduvijek truju mozak protiv onih drugih.

  1. Ivka Avatar
   Ivka

   Bravo! Zavadi pa vladaj..

 43. vgsuca Avatar
  vgsuca

  Bravo!!! Pametno zboriš ali je jako malo pametnih koji trebaju shvatiti tvoje riječi.

 44. branko Avatar
  branko

  otprilike da imamo istu ciljnu grupu po kojoj bismo delovali. slazem se gospodjo Rudan sa vama u potpunosti. ono sto ne valja u svemu tome, iako ponovicu da mi se vas nacin razmisljanja apsolutno uklapa, jeste to sto svaka revolucija jeste jedan lonac u kome se krcka , a to znaci da stalno je nesto gore a nesto dole. pitanje je trenutka sta ce biti gore kada bi se to desilo. nekako to obicno bude neka fukara. i sta smo onda dobili. no , opet u ime nade ne treba propustiti priliku da se proba napraviti nesto bolje. najbolje bi bilo , sto kaze jedan Vas citalac, da to umesto revolucije, bude evolucija, samo sto ja u to nesto sve manje verujem. pozdrav iz kg.

 45. kunj Avatar
  kunj

  Ni Ljubo isto nije razumio. Ne bi trebalo baš banalno shvaćati ovaj tekst. Sve je vrlo jednostavno.

 46. Bezbradica Avatar
  Bezbradica

  Jedini gospođin problem je što nije odmah u startu shvatila da se u Vukovaru stvarala OVAKVA,i nikakva drugačija Hrvatska!

 47. Zoran Avatar

  Ovo je izazvalo toliko mnogo komentara da mi je dojadilo čitati ih do kraja, svi kažu gore dole isto na različitom načinu. Definitivno tekst nije o Srbima, Četnicima, Ustašama i.t.d., ovde se definitivno radi o tome da je Rudanici kao i svima nama iz bivše Yuge, skurčila zapadna demokratija i sve njihove domišljate načine kako nas opljačkati, ponižiti i doterati u ćošak sa njihovim “zakonitim” metodama. Definitivno je Bravar bio najbolji, u tom sistemu nisu stvarali samo oni koji nisu htjeli, ili oni koji su bili kriminalci i zapadni špijuni, koji su htjeli novi sistem kako bi mogli u mutnom da zgrabe što više za sebe. Nažalost u svim je republikamam pobjedila ta bagra. Nemožeš izvesti revoluciju jer kad sjaše Murto popeti će se Kurto, a to ti je nekako isto.

 48. Mimi Avatar
  Mimi

  Potpisujem vaše zapažanje g-dine Bezbradica i primećujem odredjenu deponiju i konsternaciju u tonu kojim daje svom pisanju g-din Libero, gde se tvrlo koncizno i precizno elaborira stanje srpske svesti i savesti. Srpsko je uvek sinonim za tursko ili četničko, ko* da kažeš Hrvat i ustaša, isti kurac da se izrazim onako pežorativno, a pošto je naš srpski koeficijent inteligencije i pamćenja na nivou kalamegdanske veverice, mi nikada stvarno nećemo razumeti “dobre” namere rvacke vlade i gradjanjstva, mi nikada nećemo shvatiti koliko oni u stvari rade i koliko su pogotovo u prošlosti radili, za dobrobit nas Srba tj. kako ja volim da se izrazim više, Krajišnika, nekako više volim da koristim tu imenicu i odrednicu. Zašto?Zato što smo mi ponositi kršni narod, koji je u srpskoj kulturi sinonim za hrabarost, izdržljivost i nedavanje na sebe.
  U skladu sa tim su nas Hrvati u popularnoj kulturi poznati kao pičke-pizde, pre 70 godina vredno poklali u šestocifrenom broju bez nekog organizovanog otpora, a pre 20 naterali u najveću traktorijadu ikad zabeleženu.

 49. Dubajic Zivana Avatar

  Malo je kazati: “BRAVO VEDRANA !!!” ali to je zbilja JEDINO prili^cno – ovom (njenom) TEKSTU… U ovome ^casu NAPISATI i USUDITI se objaviti takav^clanak u NDH br.2 ravno je mo^zda SAMO-UBOJSTVU !? Rudan Vedrana ih je(sve tamo !) STAVILA na svoje mjesto,pa se bas^radi toga NE TREBA na nju OBARATI ovim komentarima Srba poni^zenih i uvredjenih (^cupkanje^cetnikove brade je RUGANJE sa ratnom propagandom koja se u med. H.naveliko vodila za raspirivanje mr^znje i rata 1991.) VEDRANA stoji rame uz rame sa Viktorom Ivan^ci- c’em,Borisom De^zulovic’em,Predragom Lucic’em (picaferajima zabranjenoga”FERALA”!).Ona je^zena koja’ce svojom^zestokom satirom mo^zda SATRATI SATRAPE u NDH br.2 jer obi^cnim LJUDIMA u toj povampirenoj dr^zavi daje nade i volje da se BUNE pa makar samo u mislima i na PAPIRU,dok^citaju njene kolumne(pogledajteOtvoreno pismoPÂPI-Fr.1)! i kada pi^su replike i komentare,a to je PRVI korak ! Odli^cna je VEDRANA i vrijedi ZLÂTA sve^sto misli i pi^se…Nakon (Marije Juric’) Zagorke,Vesne Parun, Jelene Lovric’,Tanje Torbarine,ona je hrv.Br.NU^SIC’ ili Ra.DOMANOVIC’… Treba rec’i :svaka joj^CAST !!! SRETNA NOVA GODINA 2014.svima koji^citaju,pa budite ZDRAVI i VEDRI sa VEDRANOM,a ne jâlni i zluradi (jer je poslje kom^sijine krave i na^sa odavno crkla…) Te^sko ‘ce biti VRATITI dobra stara vremena sada kad je UNI^STENO (sve^sto su mogli!) ratom i prljavom politikom 20-tak godina zatim ali^zivjeti se MORA i boriti se TREBA pa kud PUKLO da PUKLO ! Pozdrav iz Francuske(oti^sla iz Hrvacke 1991.pod ZAKLETVOM:PROKLET bio izdajica svoje domovine jer je meni tô bila JUGOSLAVIJA! USTA^SE – jebite se(u dupe!) a po^stenim ljudima u Hrvackoj savjet je da vas pobiju dok se ne RASKOTITE jos^i vi^se…jer ONDA su skroz PROPALI,a to ZNA i Branko Lustig i Bob Dylan,pa i VRAPCI pjevaju na granama E.U.)

 50. tomo Avatar
  tomo

  Postovana gosodjo Rudan da li Vi zaista ne vidite razliku izmedju pojmova Srbin i cetnik. U tekstu su Vam svi Srbi cetnici sto je gnusna laz i glupost. Srbi u Hrvatskoj su najvecim brojem bili partizani a cetnika je bila poneka guba oko Knina.
  Ovo Vam je prva zamjerka.

  Gospodjo Rudan preko 500.000 Srba rodjenih u Hrvatskoj je protjerano od 1991. do danas iz svojih domova u Hrvatskoj. Najveci broj njih je bio godista Vase djece koji nisu bili u situaciji da drze oruzje u ruci a Vas narod ih je protjerao iz njihovog zavicaja.
  Kako bi bilo Vasoj djeci gospodjo Rudan da ih neko protjera iz njihovog zavicaja, da im zapali kucu, da im posijece vocke, unisti imanje, da im unisti igracke uz koje su rasli u svom dvoristu. Sada se tim dvoristem igraju Vasa djeca ili je dvoriste zaraslo u travu.
  Ne dao Vam bog takvu nesrecu da Vam djeca ostanu bez rodnog zavicaja, gospodjo Rudan.

  Da li cujete te bolove izbjegle srpske djece u daljini koja jece za ukradenim im zavicajem u i njihovoj Hrvatskoj.
  Priznacete da je Vas narod 1995. bolje ocistio Srbe iz Hrvatske nego sto je to nekoc radio Pavelic nozem, bombom i koncentracionim logirima.

  Da li vi zaista vjerujete u sve price o Vukovaru gospodjo Rudan?
  Da li misite da ce bojovnici danas pricati istinu o Vukovaru rizikujuci svoje mirovine?
  Budite ozbiljni gospodjo Rudan.

  Nadam se da cete imati hrabrosti pustiti ovaj komentar. Hvala.

 51. tomo Avatar
  tomo

  Gospodjo Rudan,
  dok god bude normalnih Hrvata u Hrvatskoj, sve ce Vas peci savjest za zlocin progona ogromnog broja Srba iz Hrvatske sa svojih ognjista.
  Strah od bozije pravde ce vas uvijek progoniti za ucinjeni izgon cijelog jednog naroda sa svojih ognjista.
  Biskupi, fratri i druzina vam nece moci pomoci da otklonite dusevnu patnju zbog grijeha kao sto nisu mogli pomoci ni Jasenovackim koljacima Budaku, Artukovicu i drugima.

  Gospodjo Rudan, i Vi i svi normalni Hrvati znaju da su Hrvati mogli na miran nacin izaci iz Jugoslavije, bez krvi i rata.

  Vi dobro znate da Srbi u Hrvatskoj nisu nikakva neskolovana i divlja horda vec da se sa njima moglo zivjeti i dogovarati, ali Hrvatima je treba rat u kome ce ocistiti Hrvatsku od Srba.

 52. Zoki Avatar
  Zoki

  Stvarno mi je teško vjerovati da ima likova kao mnogi ovdje koji čitaju tekstove Gđe. Rudan bukvalno,ne razumiju poantu niti to ne žele….Jedino što su vidjeli u tekstu je rat….a zapravo ga nigdje u tekstu nema…naivci.

 53. Dorćolac Avatar
  Dorćolac

  Braćo Srbi i sestre Hrvatice! Kako biste se osećali da je tekst ovakav? “Bože, s kakvom nostalgijom gledam na dobra stara vremena kad je gorjela Hrvatska. Glina, Knin. Ustaše i one Zenge krenuli su na gradove i kasarne a mi smo se doma tresli od užasa i bijesa. Kako će skončati naši sugradjani? Da li će patiti dječica dok im se bude približavao ustaša ili će ga, prije smrti, razdragano pipnuti za slovo U na kapi?”

 54. pamtimonegadnedane Avatar
  pamtimonegadnedane

  Za Slavena:
  gosp Slaven, jesam li ja to dobro uocio da Vi brisete neke komentare (moje) iako u njima nema ni trunke vrijedjanja, mrznje niti u kojem obliku, samo malo duhovite odbrane od onih ciji komentari sadrze upravo sve ovo gore nabrojano i jos puno vise i gore i opasnije (ivan)?

  1. pamtimonegadnedane Avatar
   pamtimonegadnedane

   Slaven, povlacim svoj zadnji koment upucen Vama jer upravo pronadje ono sto sam mislio da je izbrisano. Stojte dobro u najnovijoj godini zajedno sa Vasom mamom.

 55. vera miskovic Avatar
  vera miskovic

  Draga moja,tako me uvek potresu tvoje reči.Mislim da stvarno otvaraš oči.I stvarno sam zahvalna na svekoj tvojoj reči koja zaseca svojom istinom.Boli ali i leči.U kakvoj smo mi zabludi

 56. Zeko Avatar

  Bravo! Gospodjo Rudan!!!!

 57. Zeko Avatar

  Ponovo sam procitao.Svaka vam cast ima nade da se promjene dogode.Samo napred pozz !