Tko je ubio Đinđića?

Čitam po portalima odjeke Frljićeve premijere predstave \”Zoran Đinđić\” u Ateljeu 212. Izazvala je frku jer ni jedna Frljićeva predstava ne može bez frke.

\"Scarface\"
Nisam gledala predstavu ali se sjećam jedne druge Frljićeve \”frkovite\” predstave. Zove se \”Proklet bio izdajica svoje domovine\”. Igrali su je slovenski glumci iz jednog, zaboravila sam kojeg, gledališča na \”Festivalu malih scena\” u Rijeci.

Glumci su bili goli, glumice obučene. Predstava dosadna do pakla. Negdje pred kraj jedan od golaća obrušio se na gospodina \”iz trećeg reda lijevo\”. Pokazao je na njega prstom i urlao što će mu sve raditi jadnom alatkom koja mu je bespomoćno visjela među mršavim nogicama.

Nama gledateljima obraćanje glumca sirotom čovjeku \”u trećem redu\” nije bilo nimalo smiješno, a on je podivljao. Zaurlao je na glumca i rekao mu što će on njemu učiniti.

Spomenuo mu je mater, oca, usta, guzicu, turanje, vađenje, pa opet turanje…I dalje nikome od nas nije bilo smiješno ali je sve sjelo na svoje mjesto.

Glumac je imao zadatak da provocira, žrtva iz gledališta je odreagirala, po mome, onako kako je to režiser zamislio. Jebeš predstavu ako se publika dosađuje dok na pozornici nekoliko glumaca kurcem maše. Pomislila sam kako će Frljić, velemajstor provokacije, biti oduševljen.

Nakon predstave susreli su se glumci, gledatelji i autor predstave da razmijene utiske. Fenomenalan koncept.

I tada nam se dogodio jedan sasvim drugačiji Frljić. On se \”u ime Rijeke i Riječana\” \”ispričao\” glumcu zbog neugodnosti koje je doživio od publike.

Nisam mogla vjerovati svojim ušima. Ej? Tko si ti, Frljiću, da se bilo kome ispričavaš u ime Riječana? Kakve ti veze imaš sa mnom i Rijekom? I kako može biti \”neugodnost\” reakcija gledatelja koji je prozvan da reagira? Zašto je to Frljić učinio? Odakle taj prostakluk i tolika količina drskosti?

Ambiciozni režiser bio je krivo shvaćen pa se, blago rečeno, nadureno i krajnje nepristojno stao ispričavati u moje ime. Bit ću zlobna? Pred neki sam dan gledala njegovu fenomenalnu predstavu \”Mrzim istinu\”, navodno, vjerujem u to, čista biografija, pa mi je Frljićev ispad puno jasniji. Radilo se o najobičnijem nedostatku kućnog odgoja.

Danas čitam neke reakcije na predstavu \”Zoran Đinđić\”.I opet \”provokator\” u punom sjaju. Glumci krvavih ruku bauljaju pozornicom, autor \”sudi\” naručitelju ubojstva, na kraju riganje po srpskoj zastavi koja simbolizira i Srbe i Srbiju, ubojice Zorana Đinđića.

Meni je teza o kolektivnoj krivici oduvijek bila totalno suluda iako velikih zločina nikad nije bilo bez \”kolektiva\”. Ipak ja nekako vjerujem da pojedinci, koliko god bili nevidljivi, vuku konce kolektivnog zločina.

Zapravo, željela sam pisati o nečem sasvim drugom, Frljić mi je samo povod. Predsjednici država i vlada, ma gdje rasli, u Rusiji, Americi, Hrvatskoj, Srbiji, nikad nisu izabrani od naroda.

Na listu ih uvijek stavlja onaj tko ih plaća. Vidimo Obamu. On sigurno nije izabran da bi siromašnim, samohranim crnim majkama olakšao život a stotine tisuća osuđenih crnaca izvukao iz zatvora u kojima čame, mnogi samo zato jer su crni.

Ne, Obama je u službi bijelih kapitalista koji su u njegov prvi izbor uložili dvije milijarde dolara, u drugi će više. Da kojim slučajem Obami padne na pamet da krene u borbu za crna narodna prava istoga bi dana dobio metak u crni potiljak.

Obama to zna, plaćen je da radi to što radi, ubija Iračane, Afganistance, Libijce i sitnu djecu diljem svijeta, ostalo je šminka. Đinđić je glumio u potpuno istom filmu. Ni njega nije izabrao narod.

Mračni likovi poput onih američkih dali su Đinđiću zadatak da za njih odradi posao. Pristao je ali se nije snašao. Pomislio je da nije samo glumac. Da je predsjednik. Da odlučuje. Dobio je metak. Toliko puta viđeno.

Naravno da je pitanje svih pitanja tko je Đinđića izabrao za predsjednika?

Nikad se u povijesti nije otkrio naručilac ubojstva bilo kojeg predsjednika države ili vlade. Logično. Naručitelji su tajni a ubojice sa snajperom lako je zgrabiti za vrat i smiriti \”narod\” koji uvijek vjeruje da pravda pobjeđuje na kraju.

Snajperisti ne znaju naručitelja, da znaju bili bi mrtvi, a sudovi ne čačkaju previše jer su servis onih koji ubijaju svoje predsjednike kad ovi krenu misliti da nisu samo lutke na koncu.

Ima li ovo ikakve veze sa Frljićem? Mislim da ima. Ne držim mnogo do bilo kakvih zastava, za mene su sve one samo krpe ali kad se, makar i u predstavi, zastava izjednačava sa \”kolektivom\”, \”državom\”, u ovom slučaju Srbijom, onda mi se to riganje zaista čini pretjeranim.

Đinđića sigurno nisu ubili građani zemlje koju predstavlja porigana zastava, nije ni onaj koji robija, Đinđić se ubio sam kad je prestao služiti onima koji su ga uvalili u ulogu preveliku za njega.

Kao što je možda i priča o Đinđiću prevelika za Frljića. Tko je ubio Đinđića? A tko je ubio Srbe? A tko je ubio Srbiju?

337 Comments

 1. Verica says:

  Bravo.

 2. Mia says:

  Svaka Vam je zlatna, Vedrana

 3. Pacceka says:

  Jeste. To je to.

 4. miljenka jošt says:

  MA K VRAGU ,SVE KAJ NAPIŠETE IMA JEBENO SMISLA

 5. Rade says:

  “A tko je ubio Srbiju?”
  kako samo odvzvanja u glavi…

 6. Nevena says:

  Pretacno!To nije predstava Zoran Dindjic ..to se zove Oliver Frljic!Mnoogo se offira decko..pozdrav

 7. flayfinger says:

  I ja se pitam isto gđo.Rudan,a najviše se pitam za ono što niko više ne spominje:
  KO JE UBIO JUGOSLAVIJU??
  I sve Jugoslavene??
  I sve normalne ljude??
  I sve dobro i lijepo što je ta zemlja imala!!
  I na kraju,ko je ubio-istinu??
  To bih volio da znam,a Srbi,Hrvati,Muslimani i ostali će se već snaći,njima ionako sve gore nabrojano nije važno,kao ni-istina!!!

 8. OBPISL says:

  Ponekad se zetovi umetnu na tasta.

 9. filmadzija says:

  Vedrana,
  …divljenje…

 10. Bane Jevtic says:

  Poštovana Vedrana, sretosmo se pre nekoliko večeri upravo u Vašoj Rijeci nakon predstave “Elijahova stolica”, na Festivalu malih scena.
  Ne stigosmo da razmenimo utiske – Vaše o predstavi, moje o prvom putu u Rijeci i divnom festivalu.
  Pogledao sam juče Frljićevu predstavu/performans. Ne dopada mi se. Mislim da je sve to jedna velika generalizacija,
  banalna i manipulatorska priča.

  On ima pravo na to. Ja imam pravo da mi se ne svidi. Nemam pravo da to kažem naglas.

  Koga zanima šta Vi mislite o tome, ili ja? Da li nekoga zanima i zašto? Ako da – zašto, ako ne – opet zašto?

  Gromada poštovanja za Vas za sve!

  Veliki pozdrav.

 11. Mićko says:

  Kada ja, kao prosečan stanovnik provincije, znam da je Đinđić bio jezuita, kao i većina u vrhu DS.a, a Koštunica mason i da je tu nesloga od prvog dana među tom dvojicom, kako je moguće da političari, koji traže ubice Đinđića ne pomenu ni jednom ništa od ovoga. Drugo: Da studenta filozofije, koji zarađuje dodatni džeparac tucajući babe po nemačkoj, a kasnije i doktoranta nije zajašio BND i ko zna ko još, mene niko ne može ubediti. Oni su ga i progurali do premijera, garant. Prodaja železare u Smederevu je dogovorene sa nemcima. Ko zna pod kakvim pritiskom, preko noći, ta je železara prodata amerima. Negde u isto vreme, Đinđić odlazi na tajna savetovanja kod Ćosića, pod okriljem noći. Cilj, Kosovo i najbolje rešenje za Srbiju.
  U isto vreme premijera otkucava vrh DB-a najmoćnijem kriminalnom klanu na balkanu, ”Zemunskom klanu, koji je pomogao u rušenju prethodne vlasti, da im se sprema hapšenje. Svi pomenuti akteri su smrtno opasni igrači. Kome je prevršilo, vrag bi ga znao, ali je istina da je negde u debelom hladu i da nam se smeje.
  Vedrana, da si u pravu, jesi. Ovo javljanje sam iskoristio da te dopunim, o kakvom žigolo-u si pisala. A i taj Frljić, sumnjam da je časniji. Zalud tupiš zube pričajući o takvima. Da, poenta su ”U senci”, a ovi likovi su scenografija. Članak ti je odličan, kao i obično.

 12. Vesna says:

  O sveznajuća gospođo!
  Mora da je teško biti u službi velikih istina koje, s vremena na vreme, milostivo, podelite sa nama. Šta bi jadni puk da mu vi ne otvarate oči svojom veličanstvenom paranojom o američkim zaverama koje su ključ sveg zla. Tako smo zahvalni što znate odgovore na sva pitanja i što nam ih velikodušno povremeno servirate u svojim, sad već , potpunim bljezgarijama od tekstova. Mora da je hrabrost mudrijašiti o stvarima o kojima pojma nemate.
  Frljić je verovatno samo još jedna pretenciozna luda na ovom svetu, baš kao i sami što ste. Ima pravo da to bude, a publika neka sudi. U oba slučaja.
  Nije mi jasno samo što ste se toliko uzbudili zbog njegovog riganja po srbijanskoj zastavi? (Mada će to, sigurno je, biti dobro za prodaju vaših knjižica u Srbiji.) Vi ste se upravo mnogo gore izrigali po ljudima koji su, do danas, bili ubeđeni da su svojedobno izglasali Đinđića. A sad zahvaljujući vama, bednici, saznadoše da nisu. Dobro je da ste im rekli. Zahvalni su i što ste im otkrili ko je ubio Đinđića, a ko nije.
  Neke od njih bi zanimalo i ko je ubio nekadašnju Vedranu Rudan. A možda i ne bi.

 13. Borka says:

  Veoma mi se dopada tekst ! Bravo ,U pravu ste najbolje se brisu, peru ,ratni zlocini i kolektivne pare ovakvim frustriranm mozgovima ,koji zamenjuju teze !

 14. Miodrag Миодраг 妙谠 says:

  Kapitalizam je uzasan, eksploatatorski, zao, beskrupulozan, surov.

  Od njega je gori samo komunizam, cak i onaj iskreni, sa kazanom i kozarackim kolom, a da i ne govorim o ovom mafijaskom, laznom, u “mojoj” Kini, u koju sam i prvi put, a narocito sad, drugi put, dosao samo da bih nekako preziveo kroz krizu unistenja EU iznajmljujuci svoje kanadsko drzavljanstvo i zapadne postdiplomske studije univerzitetima u Juznoj Kini (u kojoj je tokom Maove vladavine terora bilo ljudozderstva zbog gladi).

  Osecam se taman kao one francuske guvernante za porodice visokih drzavnih sluzbenika u carskoj Rusiji krajem 19. veka.

  I za to sto je ovo sto imam jedina prihvatljiva opcija nije kriv budalasti diletant Fr(f)ljic, ali ima ko jeste.

 15. maja says:

  ta predstva je prikazna u vreme predizborne cutnje da nam kralj Boris jos jednom ukaze za koga da glasamo

 16. Lazar G. says:

  Svaka čast, Vedrana!

 17. radmila jeremic says:

  Poštovana,
  Čestitam pre svega na hrabrosti! Divni ste – ali čuvajte se malo!
  Treba nam po nekad ta Vaša prava reč u pravo vreme da nas probudi iz učmalosti preživljavanja!
  Volim Vas i cenim izuzetno!
  S’ poštovanjem,
  Jeremić Radmila Bgd

 18. Nenad says:

  A mozda ipak valja najpre odgledati predstava, pa onda tek komentarisati,kolumnirati, suditi i njoj i autoru. Ja jesam gledao predstavu i bila je po mene, gledaoca, bolna, teska, sramna… neophodna! Bravo Frljicu, glumcima, Ateljeu 212.

 19. roza luksemburg says:

  Pa,sta da kazem?Za sebe mislim da sam prosjecno misleca osoba,ali
  ovakav tekst i komentari me oduseve.Bravo!

 20. mario says:

  Sve napisano je moguča istina,ali svejedno malo previše viriš srbima iz guzice.

 21. Nikola says:

  Jugoslaviju (pa i Srbiju) ubio je Vojtila II. To svi znamo, nemojte se zavaravati.

 22. Lenoir says:

  Mario,upotrebi mozak ako ga imas…Ova za tebe GOSPODJA ne viri nikome iz prkna…ona pokusava da ti otvori oci,da shvatis da si mali zagrizeni…al eto jebiga ,takve kao ti treba prvo prosvetiti i nauciti da ono sto citaju i razumeju…sve sto je napisala do sada je istina i razmisljanje jedne inteligentne zene,jedne samostalne zene koja ne douzvoljava da joj lopovi i propalice unistavaju zivot…BRAVO G-djo Vedrana…uvek Vas citam sa zadovoljstvom …A ko je ovoga ubio,ma bas me briga …sto je trazio to je i dobio…

 23. Advokat says:

  Tekst je odličan i višedimenzionalan kao i svaki drugi. Frljicev rad slabo poznajem, tj. nikako osim što sam skapirala da je veoma provokativan. Da li je to ozbiljna ili kvaziprovokacija nemam pojma. Pogledaću predstavu ovijeh dana u svakom slučaju. Veoma me zanima. Ne toliko radi Frljica koliko radi teme. Đinđić je samo jedan od onih koji se uhvatio u kolo u kojem nije znao korake. Ili ih je znao ali je bio naivan. Ili nešto treće. Ubilo ga je njegovo najbliže okruženje koje šeta slobodno okolo i privređuje. A direktni nalogodavac će ostati nepoznat zauvek. Pri tom je to direktno okruženje koje je za pola sata nakon ubistva znalo za oružje, izvršioce i sve ostalo do u detalje ( Sherlock je mala beba za njihovu genijalnost) nakon nekog vremena (u cilju odvraćanja pažnje od samih sebe) optužilo Koštunicu i pozvalo na linč. Koštunici se možda može svašta prigovoriti (da je neobavešten, nacionalista, mason …. ) ali on nije iz kriminalne priče. U bilo kom obliku. Pri tom je jedan od retkih profesionalno ostvarenih političara. Mislim na prethodni život. Jer svi ostali to nisu. Niko nema pojma ko su ti ljudii, otkud su isplivali i uglavnom nisu radili ništa (do dolaska na političku scenu). Tako je u celoj bivšoj Jugi bez izuzetka. Njih neko bira i dovodi na vlast, baš takve nesposobne za bilo šta. E kad za pola sata otkriše sve, pođe hajka i hapšenja. Država Srbija, tj. njeni građani debelo i dan danas plaćaju tu “Sablju” jer je gomila njih bila u pritvoru ( neki godinama) bez ikakvih dokaza pa su oslobođeni. A svako u tom smislu ima pravo na naknadu štete radi neosnovanog lišenja slobode i svačega drugog. ( Oni su se spremali da uhapse Koštunicu ali je ambasador jedne vodeće sile- svi znamo koja je, rekao doslovce: “Pustili smo vas da se zajebavate do mile volje ali toliko da se zajebavate ne možete”.) Da srpski debilni narod zna koliko Republika Srbija daje para za nezakonit rad njenih organa (sudija, uprave, policije …) po presudama E. suda i njenih sudova ( koji za ne verovati nekada presude pravedno) sve bi političare koji direktno utiču na rad tih organa zatvorio u konc. logor. Sa malo vode i korom hleba eventualno. I pustio ih da lagano umiru. Ali kako je narod debilan, ne mogu da se otmem utisku da zaslužuje vlast koju ima. I Nikolića i Tadića, Dačića i Čedu ( inače Čeda, Srbljanovićka i Veran Matić-B92 su na svojim političkim počecima bili značajno nacionalno obojeni – onda su valjda doživeli neku vrstu lobotomije u vidu novčanog prosvetljenja), Đilasa … i ostalu gamad …

 24. Rado Pejic says:

  Jednom riječju Budalaština! Tekst i većina komentara…. Tko nije studirao u Njemačkoj (Heidelbergu) ne poznale “luteransku misao” koja je Europu i Njemačku izvukla iz dubokog katoličkog blata srednjega vijeka, taj će se voditi vedraninom balkansko-otomanskom uprošćenom logikom “uvijek nam je za našu mizeriju kriv noko drugi, neko daleki, neko nedefinirani, zao i pohlepan.
  Vedrani, kao ni većini Jugosa u glavu neide da u RH još uvijek vladaju “naši” SKJ, KOS i UDBA, i da balkanska mizerija ima svoj iskon u krvi nevinih pobijenih od teih organizacija. KOS i UDBA kao štit i mač SKJ, su ubile Đinđića i 200.000 ex jugoslovena za svoje interese, samo za takvu istinu ova stara je prestara.

 25. duleboy says:

  Ko je ubio Srbiju ?
  Postoji jedna Srbija i ona je i nama stanovnicima pomenute države PREVELIKA – Srbija nesporazuma i nesloge.
  Zoran pok. Đinđić dr tvorac je te nesloge i nesporazuma … Zapravo poželeo je da odvede Srbiju u budućnost… Srbija je prošlost , Jugoslavija je prošlost , sve države nastale raspadom zajedničke države su prošlost … Na delu je NEGATIVNI SUVERENITET … Otkrijte ko ste, ali u okolnostima koje diktira EU gde je nemoguće reći da ste to što ste i na tome insistirati, to otkriće je prva činjenica koje ćete se morati odreći.
  Spoznaj samog sebe i odrekni se toga .
  Njegova projekcija budućnosti nije se mogla kupiti na kredit već se morala uraditi u krvi ,znoju i suzama. Niko to nije hteo da radi ! Sem njega …
  Njega se sećamo , poleta kojim je obavljao početak procesa reformi u Srbiji , ali od tih reformi više ništa nije ostalo jer je opet na sceni NOVI POČETAK u uslovima koje u izmenjenom izdanju diktira proždrljiva ala EU-globalizma koja ovaj put ima žestoke stomačne tegobe.
  Srbija je na kraju svoga puta u nacionalnom izdanju – a nova se ni ne nazire.

 26. Kerber says:

  “Glumio u istom filmu”. Upravo tako. U svim serijama, kad glumci traže povišicu ili izjave nešto “neprilično” u javnosti, naprasno umru.
  Odličan tekst!

 27. Advokat says:

  Da, i ja sam potpuno ubeđena da KPJ, KOS i UDBA i dalje vladaju ovim prostorima. Među sadašnjim eksponiranim likovima dosta je saradnika tih organizacija. Mićunović, Beba Popović (koji radi za svakoga ko mu plati, uopšte nije gadljiv) itd. Ali sam takođe potpuno ubeđena da pripadnici tih organizacija, u malo izmenjenom obliku, rade za svakog ko im plati, bez ikakvog ideološkog smisla. Tu svakako ima raznih suprotstavljenih interesa koji se na nekoj tački nalaze i ne sukobljavaju. Dosijei u Srbiji se ne otvaraju zato što bi najmanje pola ovih koji se trenutno bave politikom (direktno ili indirektno) završilo u nekoj vrsti egzila (u najboljem slučaju). Da li je moguće da smo mi toliko loši ljudi?

 28. Предраг Поповић says:

  КО? Питајте Ентони Монктона!
  Не знате ко је он?
  Просто, укуцајте његово име на Гугл и сазнаћете!

 29. branka šimat says:

  Pa “DEMOKRACIJA”! Demokracija je vladavina naroda? Narod čine ovce(čast izuzetcima,al malo ih je).A ovce su za šišanje?klanje? A ČOBANI TO DOBRO KORISTE!

 30. jana 3 says:

  zanimljivo je da ovaj tekst podrzavaju mahom komenatari onih koji svoje politicke nazore grade u okviru: masoni, jezuiti, amerika-izvor zla, zavjere mocnika iz daleka…
  bijedna simplifikacijo, uvijek se isplatis.

 31. mahotinemaho says:

  KOS, UDBA, … BND, … SIS, CIA … su sve udružene u međunarodnu obavještajnu zajednicu. Tako da svaki dobar špijun mora biti višestruki, najmanje dvostruki, agent … da bi bio efikasan.

 32. Ptiki says:

  Djindjić je bio premijer, a ne predsednik.
  U Srbiji se direktno glasa za predsednika i za poslanike, a onda predsednik imenuje mandatara za premijera, kojeg zajedno sa vladom biraju poslanici.

 33. Margarita says:

  Vedrana, aj ne seri!!!! Vesna je u pravu!

 34. Bojan says:

  Pun mi k…c tih kvazi umetnika koji samo pricaju o tome kako su oni toliko superiorni da obican svet i ne moze da razume njihovu umetnost. Tako je to kada se vrsi negativna selekcija uz pomoc rodbinskih veza na svim nivoima pa i u umetnosti. U normalnim uslovima takvi likovi bi mogli samo da prodaju knjige na ulici i da laprdaju uz vetar. Ovako na zalost se njihova predstava jos i najavljuje na televiziji. Jadni smo i bedni svi na ovim prostorima… Bravo po ko zna koji put!

 35. Lukas says:

  @Ptiki;Djindjic je takodje bio predsjednik,ali vlade.Bar se to tako naziva na nasim podrucjima.A,sto se tice ubistva premijera Srbije,odgovor vam je dao Micko.Samo da potvrdim.Djindjic je najvise smetao Kostunici,Legijinim beretkama i Milosevicevim kadrovima koji ostadose iza njega.Kakav SKOJ kakvi bakraci.Ubili su ga oni koji ne zele u EU,ne zele u NATO,a zele samo”majchicu”Rusiju.Oni nisu zeljeli(niti sada zele)reforme koje je premijer zagovarao.Neko rece,jadan narod! J…s narod koji na izborima dade onolike glasove Tomi Nikolicu.A,taj Nikolic na pomen EU-a,takodje NATO-a pocne da se krsti i koluta ocima.Po cemu je onda taj narod jadan?Ali,Srbi u Srbiji mogu se tjesiti barem konstatacijom,da je u Hrvatskoj isto,a u Bosni tri puta gore.Ako se to uopste moze nazvati utjeha..

 36. Jaca VA says:

  Nisam gledala predstavu, te ne mogu ništa u vezi s tim komentarisati. Što se samog Đinđićevog stradanja tiče, možda je važno pomenuti i to da, osim što ga je “neko” (ma ko) želeo ubiti, “onaj” ko je bio dužan da ga zaštiti nije valjano obavio svoj posao. Atentat se dogodio u sred bela (radna) dana, u zgradi Vlade!? Više puta je o tome govoreno u medijima, neću da zamaram detaljima. Sem toga, ono što mnoge građane Srbije intelektualno vređa jeste zloupotreba lika i dela dr Zorana Đinđića kojoj u predizborne svrhe pribegavaju njegovi stranački saborci, kad potroše sva obećanja.
  Uzgred, danas je drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji. Neverovatno je koliko nas je koje, kao i pre dve sedmice, to uopšte ne dotiče. Godinama smo glasali priželjkujući neki bolji društveni ambijent, sa više sanši za poštene, pametne i vredne ljude. Ali… Opet prolaze partijski poltroni, beskrupulozni i bahati ljudi, rođaci i slično. Zdrava pamet odlazi daleko ili umire, ignorisana, ponižena i pregažena. Slava i čast Đinđiću, ali srpsko društvo i sam Gospod teško može promeniti. Pozdrav svima!

 37. Ivan Grozni says:

  “Recenzija” NEVIDJENE PREDSTAVE o “predsedniku” koji je bio – PREMIJER i “komentatorima” sa teatarskim “znanjem” iz… Dragaceva (na kojem se “studiraju”: jezuitske zavjere, masoni, luteranska doktrina, Obamin znacaj za zastitu “bijelih interesa” i (intelektualni) razvoj… AMEBA!). “Sjajno”… da vam i sam Krleza “pozavidi”!

  O, tempora, o mores…

  P.S.

  Vedrana draga, pod hitno zamijenite “ostru nulu” kvalitetnijim “praskom”… Ako ste zadovoljni “serijskim orgazmom” kulturoloskih silovatelja, u koje svakako ne spadaju – vesna, jana 3, ptiki, rado pejic, nenad… (mozda i mario?) – ONDA NISTA!

 38. Zna Vedrana. Tako jednostavno, a tako nedokucivo bedastoj masi. Hajde sad lijepo Srbi, tko nije, neka ode da glasa. Da misli da je nekoga izabrao. Ustvari ne nekoga, nego Tadica, to se ionako zna. A i on zna kako ce prezivjeti. Zna on koga treba slusati…

 39. Nataša says:

  Duga priča o zavjeri i nekima iznad smisla i pravde; a ima li toga u ovom svijetu bijelom?

 40. Lukas says:

  Ja na ovom postu ne procitah nigdje:”post za intelektualce!” Svako (nadam se)ima pravo dati komentar,ma kako on zvucao i izgledao.Jesmo li “demokraticno”drustvo,ili ne?

 41. alkemicar says:

  @ lukas – slazem se, 100 posto… ali, ima se pravo reci i – FLJAK!

 42. Jelena says:

  Mda, tako je i Nebojsa Spajic svojedobno na Blogu B92 ustvrdio da je Djindjic sam sebe ubio. Posle je postao glodur NIN-a. Vidim da je i Vedrana na dobrom putu da dobije neko isplativo mestance. Tim pre sto, kao i mnogi drugi “kriticari” ume da veze o nevidjenoj predstavi (pogledati, zarad podsecanja, “Steficu Cvek” i onog knjizevnog kriticara koji drobi o knjizi koju nije citao).
  Za SRBIJU je ova predstava DOBRA. Jer je neudobna, zulja, podseca.
  Jedino sto Frljicu zameram – ma kako ste samo mogli praviti dokumentarnu, politicku predstavu, a gospodju Rudan ne pitati za misljenje o Djindjicu?!

 43. Srpkinja says:

  Ko je ubio srbiju???Srbija nije ubijena kao sto stotinu puta do sad nije bila.Padala je i dizala se kao Feniks iz svog pepela.I opet ce dace Bog!!!Mnogima je Srbija bila sladak i preveliki zalogaj pa im od nje zastajala kost u grlu.

 44. hej plitki says:

  Ptiki:
  Zoran Djindjic je bio predsednik vlade – premijer. Primecujes li rec predsednik u prethodno napisanom. Autorka je na to mislila. Dakle, ne pravi se pametan.
  Inace o ovom blogu:
  Postoji ona izreka ko se maca lati od njega i strada. To se desilo Djindjicu i svim ubijenim predsednicima u istoriji. Krupne su to igre za nas male obicne ljude, ali mi je zadivljujuce koliko je narod neprosvecen, u celom svetu, da uvek pristane da kao ovca krene za svojim pastirom. Svi kao znaju da su politicari kurve koje menjaju strane i stavove kako vetar duva, ali uvek na izborima ti likovi imaju svoje glasace.
  Znam devojku, vecitu studentkinju koju su do 40. izdrazavali roditelji dok se ona borila sa ispitima, koja je dva meseca plakala nakon ubistva demokratski izabranog premijera. Nije bila clan stranke, nije ga poznavala, jednostavno je bila za njegovu ideju. Umesto da digne dupe i da ide da radi nesto u 40.godini, ona je sedela i plakala za ubijenim premijerom, proklinjala zemlju u kojoj zivi, koja joj nikakve sanse nije pruzala. E to mi nije jasno, kakav je to mentalni sklop ljudi koje tako lako mozes da zavedes? Kako to da ljudi ne mogu da misle svojom glavom, nego im je lakse da neko drugi misli umesto njih i servira im sve, a da oni kao guske u magli bauljaju kroz zivot.

 45. Aleksandar says:

  Klasicna udbaska prica… teorija zavere….mi nista nismo krvi, mi smo najbolji, najlepsi, najpametniji ali konce povlaci neko drugi (uglavnom Nemci jelte, mozda ponekad i Ameri… ali mi Srbi smo dosta slabi na nemce). Kakvi bre Nemci, kakva zelezara, o cemu vi pricate? Ubio ga je sljam i olos srBski koji ne zeli da ova zemlja ikada bude pristojna. Ubili su ga oni koji zele da budemo ruska gubernija jer u jednoj sredjenoj drzavi nikada ne bi mogli da rade to sto rade niti da imaju privilegije koje imaju. Mozete vi da kritikujete Nemacku ili bilo koju drugu zemlju koliko hocete ali tamo nema mesta za ljude kao sto su kod nas Velja, Palma i kompanija. Takvi ljudi tamo ne uspevaju. Ovde osim sto su bogati predstavljaju se i za elitu ovog drustva. A narod, prost i primitivan… prima se na razne price i eto. Hocu u nekom narednom tekstu da malo istrazite i povezete ovu pricu sa proverenim podatkom o tome da je Djindjic hitlerov unuk. Pa njega je verovatno Hitler poslao da dokrajci Srbiju kad on vec nije mogao ceteres’ i neke. Ali eto Djindjic se opametio i skrenuo sa puta je neki SS oficir ustao iz groba i naredio da ga ubiju. Jadno.

 46. Ivan says:

  Nadahnuto, iskreno, ubojito i do detalja tačno. Prosto rečeno, perfektno. Tekst za lektiru tranzicionih škartova.

 47. Colette says:

  Ave Cezare morituri te salutant! ……. u Italiji opet ubijaju neduzne podmetnutim bombama, iako od Pazolinijeviog “IO SO” (Ja znam ko su vinovnici) pa preko Delfoovog “è stato” (igra reci ‘stato’: particip glagola biti te imenice ‘stato’ = drzavni aparat) i vrapci znaju ko ubija i zasto: Popularna postapalica zvuci ovako u originalu: FOGLIA NON MUOVE SE CIA NON VUOLE” (ni listic ne susne ak’ CIA nije voljna). Pazolinija su jasno ubili, jer znati nije dopusteno !
  Pitanje ko je ubio Djindjica, tu nedavno, posle zvanicne prezentacije knjige Ceskog predsednika Havela u Parizu, prezentacije kojoj je prisustvovao svekoliki diplomatski kor te novinarska bratija, postavio mi je prijatelj i saborac, nemacki novinar dostojan svoje profesije, Jurgen Elzaser (Jürgen Elsasser). Pocela sam od okolnosti, naime, veoma je cudno da je Zoran Djindjic, koji je jos kao nemacki student jurcao beogradskim ulicama sa nemackom zastavom u ruci i ustma punim demokratije, ubijen neposredno posle izjave: “Srbi nece vojevati u Iraku, Srbima je dosta!” Pre Djindjica, svoje NE kazali su francuski i nemacki predsednici a da im ni dlaka s glave nije falila. Doduse Zak Sirak je bio ocito prisiljen jer se u Francuskoj protiv rata u Iraku digla i kuka i motika. Samo u Parizu bilo nas je milijun na nogama. Zatim, i pored “Francuzi se povlace iz Iraka” Sirak nije uslisio zahtev svog naroda da “milosrdnim andjelima” naoruzanim otrovnim osiromasenim uranijumom zabrani francusko nebo! Zaka nisu ubili, pa ni Nemca. Rekose svoje NE i ostase zivi.
  No, na Brdovitom balkanu, to ne biva. Djindjic rece svoje NE ……al ne osta ziv!

  Nabrzinu sklepani Habermasov djak se previse uziveo u ulogu “demokratski izabranog” … ?
  Jurgen je dao svoje misljenje, a on je novinar koji ne pise po libretu NATO-pakta: “Bila je to borba za prevlast dveju vele-sila; naprosto Djindjic, nemacki pijun, zrtvovan je zarad precih interesa jaceg americkog kapitala”

 48. Roza says:

  Mene je sramota u ime autorke teksta!Pa ovo su nebuloze!Najvise bih volela da ovakve persone ne uzimaju u usta ime Zorana Djindjica!

 49. Oprostite što dajem sebi slobodu, ali ovoliko neznanja i ne razumevanja društva i politike u Srbiji može se očekivati samo od beogradskih komentatora. Vi i vaši čitaoci na to nemate pravo. Morali bi ste se prvo informisati van žute štampe i kafanskih sala, odgledati?! predstavu o kojoj govorite, pa onda slobodno… Ako pristojnim i mislećim ljudima u Hrvatskoj već ne mogu mnogo pomoći, zaista pazim i da ne stajem na stranu vaših neprijatelja. Makar i nehotice…

 50. Premijerom predstave “Zoran Ðinđić”, autorskog projekta reditelja Olivera Frljića, 18. maja u Ateljeu 212 počeo je treći festival pozorišne igre “Mucijevi dani”. Prve ocene su podeljene – od pohvala za hrabrost zbog žestoke kritike čitavog niza društveno-političkih problema, do primedbi da u predstavi ima više politike nego teatra, da su zbivanja na sceni mučna, a za neke i dosadna. U predstavi nema klasičnih likova, već situacija u kojima se navode i komentarišu različite ideološke pozicije. Pozornica se koristi kao svojevrsna tribina na kojoj se pokreće mnoštvo tema koje su obeležile život u Srbiji u proteklih dvadesetak godina. Sve zajedno čini mozaik jednog društva u kojem je bio moguć atentat na demokratskog premijera. Učesnici prozivaju crkvu, političare, patriote, u jednoj sceni se sudi Vojislavu Koštunici… Tu je i scena o prisluškivanju ekipe predstave od strane vlasti, tokom proba, ali za publiku ostaje nejasno da li je to dokumentarno ili fiktivno. Posebno kontroverzne reakcije izaziva završna scena – povraćanje na srpsku zastavu. Tokom predstave izvođači se presvlače, a kostimi su svešteničke mantije, maskirne uniforme, odela japija, majice sa znakom Otpora, krvava košulja ubijenog premijera… Dekor čine maketa Hrama Svetog Save, knjiga sa natpisom Ustav na čijim stranicama je tekst “Ruke su mi krvave, ali mi je savest čista”, drveni krstovi sa imenom Zorana Ðinđića i televizori sa snimcima njegove sahrane, ali i velika slova reči demokratija od kojih se premeštanjem dobijaju reči rat, raj, komedija, kradem. OPSIRNIJE http://www.lepotani.com/articleview.aspx?articleid=697
  PISALI SMO OPSIRNO O ZORANU DJINDJICU-POSETITE: http://www.lepotani.com/articleview.aspx?articleid=463
  http://www.lepotani.com/articleview.aspx?articleid=477

 51. Lukas says:

  Narode li,narode! Sto se bunite i protestujete?Ovo su vam vecinom komentari onih,koji po starom dobrom obicaju svu krivicu za nase nevolje svaljuju na”zapadnog zlikovca!”Za sve su nam oni krivi,za ubistva,ratove i razne financijske krize.Nigdje nasih ublehasa,kvazipoliticara i kvaziintelektualaca kod kojih”zapadni zlikovac”pronadje”plodno tlo”za svoje rabote.Da nije smijesno,bilo bi zalosno..

 52. alkemicar says:

  @ colette – FLJAK 2! Ta CIA je nesnosljiva… Ona se ne bavi nicim drugim do “zavjerama” prema Srbima. Sramota! Odista bi mogla malo “sjasiti” i preci na “poslusne Hrvate”… ili Madjare (sa “osiromasenim mozgom”!). “Zemunski klan” je NJENA produzena ruka za podrucje Ade Ciganlije (i sire). Ko ne vjeruje, stici ce ga “kletva Voje Kalasnjikova” (preko Borisa Tadica), kao sto je stigla “… na brzinu sklepanog Habermasovog djaka iz Heidelberga”! Oni tamo, od 1386. godine (banda nacisticka), “sklepavaju” nekakve sociologe… (dok reknes “keks”, za 10-15 godina), umjesto da se “studira” na (cuvenom) “univerzitetu u Prokuplju”… gdje CIA ne moze ni prismirdit’! A i ako “prismrdi”, ceka je “Rubinov” vinjak i “vreca za Moravu” (s kamenom i kanapom… oko vrata”!).

  Tako CIA promice “demokratiju”, s ciljem… ocuvanja “demokratskih tekovina” Crvenih beretki, Zemunskog klana, Voje Kalasnjikova… i Borisa Putin-ovica!

  Ko ne vjeruje, neka saceka rezultate danasnjih… CIA-izbora!

  P.S.

  Ima tu jos (najmanje!) “milion teorija zavjere”… i SVE SU TACNE! Sumnjate? Ma… vi – izvan BG Pashaluka, koji je (oduvek) imao “jake veze” u Parizu i Italiji (preko Pier Paola Pasolinija… Sta, bre, kako… dolazio mi na pihtije kod “Oraca”!) – POJMA NEMATE!

 53. Advokat says:

  @alkemičar … ti fakat mislis da si pametan i da znaš nešto što svi drugi nisu dosegli i neće doseći nikada … bilo bi žalosno da nije smešno … bolje se hvataj svog dvorišta … jer o mom nemaš blage veze …

 54. Lukas says:

  PS.Najnovija(friska-taze) “zavjera”otkrivena tri sata pred zatvaranje birackih mjesta.Naime,iz pouzdanih izvora(vjerovatno,opet CIA)saznajemo da je EU cestitala pobjedu na izborima Tomislavu Nikolicu?I to,zamislite,tri sata pred zatvaranje biralista??Postavlja se nagradno pitanje:”Ko su zavjerenici”?Ko odgovori tacno,putuje u Brisel!

 55. Advokat says:

  @Lukas… a jel’ tamo sve džabe?.. jel imam jacuzzi? … i crnca da me hladi po potrebi?
  … odziv na izbore je smešan … a to ti govori da Srbe boli kurac da li će biti jedan ili drugi … jer shvataju da je to suštinski isto …. nije mi padalo na pamet da gubim pola sata na tu nebulozu … jbt. ovi iz SNS objavljuju da je Nikolić pobedio.. tek sad upalih TV …

 56. Lukas says:

  @Advokat;Ma,to ja onako malo s nogu da prostis podjebavam ove,sto u svemu vide urotu i zavjeru”zapadnih zlikovaca,”a ne vide ko im isprazni njihove”sehare.”Po ovim komentarima ovdje,nasi politicari-ublehasi ne smiju se ni osisati,dok ne upitaju one”preko bare.”Da li je smijesno ili zalosno,zakljuci sama..

 57. mahotinemaho says:

  Da, suštinski, to je isto … i što se nas, ovdje, tiče.

 58. Lukas says:

  PS.Friska-taze vijest glasi:Tomislav Nikolic pobjedio na izboru za predsjednika Srbije!Postavlja se,automatski logicno pitanje:Kako su u Briselu tri sata pred zatvaranje biralista znali da je on pobjedio i cestitali mu na pobjedi,a onda cestitku povukli??Naravno,slijedi jos jedno nagradno pitanje:”Ko je ovdje lud,a ko zbunjen”?Tacan odgovor donosi nagradu,a ona bi bila,clanska kartica stranke Tome Nikolica..

 59. Advokat says:

  @MTNM … moguće je da se meni riga na obojicu iz sasvim drugih razloga iz kojih se riga tebi … apropo Vedraninog teksta … ubeđena sam da ni jednog ni drugog nije narod stvarno izabrao … tj. da se demos ne pita ništa … ali mislim da se u načelu možemo složiti … oko lika i dela i jednog i drugog … mada iz drugog ugla …

 60. Advokat says:

  @Lukas… normalno da su znali, oni su ga proziveli … samo im treba javiti da ih štancuju u prevelikoj meri.. ne možemo više izdražati… tj. da ih usrdno zamolimo da ukinubar treću smenu …

 61. Lukas says:

  Koji je ovo scenario?Ni A.Hitchcock ne bi bolje rezirao.Zamislite ovu kombinaciju..gradonacelnik Beograda clan DS-a, a predsjednik drzave,predsjednik SNS-a!Majko mila,koja kombinacija..Hitchcock je “mala beba”za ove mesetare iz Brisela..Sad je meni jasno zasto 20 g.u Bosni pobjedjuju ostrasceni nacionalisti.Briselska i jos ponecija kuhinja..”Jebe lud zbunjenog”al’ zaozbiljno..

 62. mahotinemaho says:

  @ Advokat
  Već smo se složili, a moguće da ni ugao nije bitno različit ?

 63. Mićko says:

  Alkemičaru, molim te da potražiš knjigu ”Dnevnik agenta CIA” Napisao je odbegli agent CIA, po imenu Phillip Age. Sklonio se negde u skandinavskim zemljama, ako nije patka i prikrivanje traga. Radio je u prestonici Ekvadora. Na početku knjige opisuje princip i metod vrbovanja, provere i način školovanja budućih agenata. Njima je , kao studentima, za obuku u ispitivanjima, poslužio i najčuveniji komunistički disident, Milovan Đilas.
  Sedeo je u sali, vezanih očiju, da ne prepozna nikoga i odgovarao na pitanja studenata. Prilično jadno za jednog od najbližih saradnika J.B. TITA.
  Aleksandre, Ako je pok. Đinđić tako nevin i naivan i svetac, šta je tražio iste godine, kad je postavljen za premijera, u Dubaiju, sa Stankom Subotićem, Žapcom. Njegovim privatnim avionom je otišao na doček nove godine u jedan od najluksuznijih hotela, na svetu. Za one, koji ne znaju, Cane je kralj duvanske mafije u miloševićevoj yugi. Po povratku u zemlju, ”digla se prašina” zbog tog putovanja, pa je pok. premijer objasnio da nije putovao o trošku države. Zašto bi mafijaš častio premijera? Svakog čoveka je šteta, kad ga ubiju, ali ne pravi se naivan i ne brani najvećeg hohštaplera na ovim prostorima. Neko je lepo rekao Uzeo je preveliki zalogaj. Pomislio je da se i on može pitati za nešto. Cane živi na ženevskom jezeru i ne sme u srbiju. Nedvosmisleno mu se šalje poruka da će biti uhapšen, osuđen i zatvoren na veliku kaznu. Zapravo, optužen je za ”zloupotrebu službenog položaja”, pa Švajcarska policija ne može da ga uhapsi, jer ne poznaje takvo krivično delo. Ali, mnogi moćnici u srbiji, od tajkuna do političara nisu gadljivi na desetine miliona dolara, koje im Cane daje. Možda sam i ovo izmislio, ili … Jbg ovo je bilo poznato dok je pok. premijer bio živ, ali nije demantovao nikada.

 64. Pavle says:

  Sjajno Vedrana ! Lep pozdrav iz Srbije !!!!!

 65. alkemicar says:

  @ avokat – moja malenkost koja NISTA NE ZNA (i presretna je sto TO ZNA), cestita vam (iz svoga… privatnog dvorista) – najavljenu, zasluzenu, demokratsku i cistu kao suza (bez navodnika… ne salim se, majke mi) POBJEDU FASIZMA… u vasem dvoristu.

  vas (veliki) trijumf nicim ne dovodim u pitanje, jer je produkt kolektivne svijesti srpskog naroda i njegove zelje (nedvosmisleno iskazane izborom cetnickog vojvode tomislava nikolica za novog predsjednika republike srbije), da konacno pocne zivjeti sa svojom, sada vec neoborivom – ISTINOM.

  ovim cinom, srpski narod je potvrdio svoju (patriotsku) odanost chichinoj ideologiji i sjenima popa djujica, nikole kalabica, koste pecanca i njihovih nesretnih (haskih) sljedbenika: vojislava seselja, radovana karadzica – dabica, ratka mladica i brojnih drugih srpskih lidera… koji su zrtvovani za ovaj dugo (i brizljivo) planirani uspon… ravnogorske misli.

  obzirom da nisam pristalica teorija zavjere, zelim izraziti (osobno) uvjerenje da nikolicevom izboru ovaj put nisu kumovali… ni rimski sotona, ni prokleta amerika, ni europski demoni, ni jezuitsko-luteranski masoni… a ni phillip age. izbor (vjernog) drazinog sljedbenika na selu drzave srbije, kako javljaju (strane) agencije, mahom je ovjeravan kaziprstom umocenim u… krv!

  poraz diktatorskog rezima borisa tadica-putinskog (nema navodnika) smatram ZASLUZENOM KAZNOM za njegovo napustanje izvorne politike… na brzinu sklepanog habermasovog djaka (ma, kakvi navodnici!) po imenu zoran djindjic… (bog da mu dusu prosti).

  ujedno apliram na ostalu razbracu iz bivse, zajednicke nam drzave, da se pridruze cestitkama… demokratski izabranom fasistickom pobjedniku nikolicu, te da se ubuduce ne daje (pre)veliki znacaj … propuhu ispod ceone kosti (glavnog) ravnogorskog advokata (za unutarnje poslove sa razbracom iz susjedstva), jer je taj propuh uzkrokovan (klimatskim) neprilikama u regionu, pri cemu je 7-dnevna oluja, 1995. godine, ostavila trajne posljedice na psiho-ficiki status tih izbjeglica… iz sopstvene koze (provjetravanje je nuzno zbog neprestanog brkanja uzroka i posljedica… olujnog nevremena).

  duboko iskazivanje postovanja prema (vecinskoj) volji srpskog naroda (po mogucnosti… do jaja), vise je nego pozeljno narednih dana.

  srdacan pozdrav – iz moga… u vase (dvoriste).

 66. Advokat says:

  @alkemičar … preko tarabe (plota) gledaš ali nedovoljno … uzmi malo veću i stabilniju stolicu … i sve će biti OK … a maneken je bio budala i na početku i sada … kako je tebi svaki Srbin fašista osim Čede (nedajbože da neko otvori Čedin dosije) verovatno … i ev. Nataše Kandić i Sonje Biserko (prodavci magle), tvoja reakcija je krajnje očekivana … on će da radi ono što mu se kaže makar bio fašista 1.000.000x … kao što je radio i maneken … demokrata k’o što je i Obaminog Obame Obama …

 67. Cukunio says:

  Kad bi postojao samo Petar Luković, novinar i ljudina iz Beograda, bilo bi i onda aksiomski jasno da svi Srbi nisu četnici ili velikosrbi. Isto se može reći i za Jacu Va – koja ovdje uvijek piše humano i konstruktivno. Pa – ako više od 50% ljudi nije ni izašlo na izbore – pretpostavljam da ogromna većina njih ne potpada pod spomenute kategorije. Valjda bi to trebale ipak biti notorne istine da su generalizacije nepotrebne(štetne, kao i teza o kolektivnoj odgovornosti (bilo kojeg) naroda. Mi Hrvati biramo HDZ ili SDP (ja osobno ne) i te nas partije “kažnjavaju” – jer smo to navodno zaslužili?! Ni oni koji su ih birali nisu ih birali da budu takvi kakvi su bili/jesu.
  Nažalost, nema brzog ni lakog rješenja u “popravljanju svijeta”. Povijesno iskustvo bi nas trebalo naučiti da u revoluciju ne vjerujemo previše…Ali govoriti (i slušati) istinu često je vrlo dosadno…Mnogima su zato draže praznoglave galamdžije…

 68. Jaca VA says:

  Hvala Cukunio! Cast mi je s Vama podeliti uverenje. Svega 46,2% gradjana Srbije je izaslo na izbore. Dakle, vecina nas to nije ucinila jer ne vidimo vise smisao glasanja i za i protiv nekoga. Ove izbore je mnogo vise izgubio Boris Tadic nego sto ih je dobio Toma Nikolic. Izgubio ih je u svim delovima Srbije osim u Vojvodini. Neki analiticari smatraju da je razlog tome besprizorno bahato ponasanje lokalnih funkcionera DS-a. Verovatno su u pravu.
  Da, nisu svi Srbi ni cetnici, niti ideoloski ikako zaslepljeni. Zaista, u vremenu u kojem zivimo, takva se glupost ne sme dozvoliti. Velika vecina nas masta samo o normalnom zivotu u najbukvalnijem smislu te reci. Ko ne veruje, dobro dosao da se uveri u bilo koji grad Srbije;)))

 69. Lukas says:

  @Cukunio;To sto je na izbore izaslo samo 46% gradjana,govori samo da su se gradjani umorili od glasanja,a ne sto ne podrzavaju ovu,ili onu opciju.Sto je na izborima pobjedio T.Nikolic nije kriva politika niti politicka vlast nego, ipak narod.Taj isti narod zna da je Nikolic falsifikovao diplomu,napravio trik sa kobajagi falsificiranjem izbora i da je na kraju,primitivac u najgorem smislu te rijeci.Ima biografiju nacionaliste i desnicara,a takodje biografiju krvavih 90-tih kao pomocnik V.Seselja.Povezuju ga sa zlocinima u Antinu u Hrvatskoj ’91g.Vjerujem da ce pitanje njegove licne i politicke transformacije biti stalno testirano od strane EU i Amera.Ali,treba covjeku dati sansu da pokaze treba li ulagati u njega ili ne?Brzo ce se vjerujem pokazati, da li je Brisel mamuzao mrtvog konja,ili nije..

 70. alkemicar says:

  @ advokat – Fljak…

 71. Cukunio says:

  Lukas, Mislim da je malo površno ovdje reći da je “Nikolića izabrao narod” , a sigurno nije baš konstruktivno u smislu jačanja povjerenja među narodima. Nikolića (koji mi je blago rečeno “antipatičan”) sigurno nije izabrao cijeli narod, već samo dio (manje od 1/4) naroda. Logično je pretpostaviti da oni koji nisu izašli na izbore (koji su zaista od toga “umorni”) zaista nisu
  motivirani glasati ni za koga. Da jesu – izašli bi na izbore. Po mome iskustvu žestoki nacionalisti su u pravilu motiviraniji izaći na izbore nego umjereni građani. Za moj ukus je previše da i jedna četvrtina građana glasa za Nikolića – ali ne mogu tu činjenicu zamjerati onoj tri-četvrtini građana…

 72. Ivan Grozni says:

  @ cukunio – Zbog postavljanja banera Srpske napredne stranke na portal e-novina u toku predizborne kampanje… sto je kod (razumne) manjine u regionu protumaceno kao cin – PODRSKE CETNISTVU (mada se vlasnik i njegovi suradnici “ubijaju” dokazujuci kako je to uradjeno… iz ekonomskih razloga!), doskora ugledni portal i njegov glavni urednik Petar Lukovic sinoc u (srpskim) glasilima “proglaseni” – REZIMSKIM MEDIJEM!

  Perini (blizi) prijatelji kazu da TO nije (nimalo) smijesno… Ni meni! SMIJESAN je (ispao) – Lukovic, sa svojom serijom (odbrambenih) komentara koji se mogu svesti pod (zajednicki) naslov – ODBRANA “SOKRATOVA”… I SMRT!

  p.s.

  Odricanje krivice srpskog naroda za ishod jucerasnjih predsjednickih izbora u Srbiji (slabim odzivom na glasanje!) isto je sto i poricanje odgovornosti Nijemaca za Hitlerove zlocine… jer je i Adolf Hitler izabran – demokratski (nakon sto su “neutralni” propustili izaci na biralista!).

  I pored (stalnog) “upozoravanja” javnosti da je BIRACKA APSTINENCIJA “formula uspjeha” fasista (jos tada… 30-ih godina proslog stoljeca!), srpski narod nije izvukao “naravoucenije”…
  Boris Tadic nije figura za kojom treba zaliti… ali ni Nikolic nije lik cijem se dolasku na celo Srbije valja radovati (njegove najvatrenije pristalice ionako su ekstazi… i takvim okolnostima nije ni moguc trezven dijalog).

  Medjutim, postoje analiticari (cije znanje i iskustvo postujem), koji smatraju da ce ova (radikalna) tranzicija “donijeti vise POZITIVNOG… nego sto bi to bio izbor, sada vec zvanicno porazenog, bivseg srpskog predsjednika putinovske provenijencije, Borisa Tadica”… ne u smislu politickog “zaokreta” Beograda, jer ni (sadasnji) DS nije izgradio distancu prema nacionalizmu i sovinzimu… vec za “otreznjenje” COVJEKA, koga su balkanski politikanti u minulih 25 godina, IZVARALI do brutalnog ogoljenja jednog krajnje primitivnog (sociopatskog) stanja.

 73. Advokat says:

  … Tadić vam je bio nacionalista i fašista do juče jer navodno ne dozvoljava stabilizaciju “Frankeštajn” države, liže se sa Dodikom, itd.. e sad vam je on demokrata jer je Nikolić naravno fašistoidno četničko govno koje je navodno počinilo ratne zločine, ne znam gde … pa ljudi moji sam Gospod Bog nije u stanju da stabilizuje Fdrzavu ..

 74. alkemicar says:

  @ advokat – Fljak!

 75. Lukas says:

  Ja ne mogu nikako da se sjetim,kada je i ko je Tadica nazvao demokratom?Jedino sta on ima sa demokratijom je naziv njegove stranke,nista vise.Zato je i kaznjen na ovim izborima,jer je skrenuo sa”demokratskog kursa.”Advokat,nama je svejedno ko pobjedi na izborima u Srbiji,svi su isti.Politika prema Bosni se ne mijenja dugi niz godina.Kakva god da je,(moze i Frankejstan)trebalo bi da dozvole da je mi uredjujemo,a ne komsije.A sto se tice odnosa Dodika i Tadica,ta cinjenica stoji.Dodik je bio i ostao Tadicev glasnogovornik,svi to znaju.Uostalom,oni to i ne kriju.Tadic je cijelo vrijeme svoga osmogodisnjeg mandata vodio licemjernu(citaj,duplu)politiku prema Bosni.Kakav odnos ce imati Toma Nikolic prema Bosni,brzo ce se pokazati.Ja bih zelio da ta politika bude mnogo zdravija za regiju od dosadasnje Tadiceve.PS.Spomenuo sam ga za navodnu umjesanost u zlocinu u Antinu’91g.jer su to objavili Hrvatski mediji,nista drugo.Ne tvrdim,samo prenosim vijest iz medija.

 76. Monika says:

  Fakat jeste 🙂 Sveukupno stanje…”Jebo lud zbunjenog”, da mi svi redom oprostite na izrazu 🙂 MI normalni smo gotovi, nema nam spasa 🙂

 77. Ja says:

  bla, bla, bla… u zadnjih 60+ godina kojih imas, pokraj dorucka i nekog jela, sta si ti i tvoji proizveli da bi iko koristio po Hrvatskoj?

  Verovatno nista, imajuci u vidu da samo duvas preko svojih usta pa na tastaturi… bla, bla, bla…

 78. mr. gramzibagins says:

  Jao bre ljudi dokle više ova prepucavanja na liniji hrsrb, pa kad ćete već jednom da shvatite da su nas milošević i tuđman sa svojim ekipama družno odrali do gole kože? I što je najstrašnije dosta je toga dokumentovano.. samo nema tih medija ni tih sudova gde će to izaći na videlo. Pa ukucajte Domagoj Margetić i tko je naručio ubojstvo zorana đinđića u gugl. Za početak.

  Pa onda recimo pogledajte malo šta piše o Tomislavu Karamarku.

  Nije lud jebe zbunjenog, nego visoko organizovani kriminal jebe lude i zbunjene. I izdatno finansira generiranje zabune.

 79. Miki Maus says:

  @alhemičar says:
  ZXUYEOFKFJHGOGO…….
  Kakav cinizam i kojeg izbija frustrаcija i elementarna neobaveštenost. Nema zavera, sve je jasno kao dan… sve šta kaže TV i štampa je istina, na svjetu vlad pravda…To se može zaključiti iz pisanja alhwemičara. Pravi pseudonim,
  Šta mislite koliko procenata Amera veruje da je Li Harvi Osvald sam ubio Kenedija? Sa snajperom je gašao pokretnu metu i za dve sekunde ispali šest hitaca sa takvom preciznošču. ŠIJE MI GA ĐURA! Svaki rdov, remac …koji je gađao običnom puškom na nepokretnu metu zna da je ta teorija ubistvu Kenedija čista NULA. Kenedija su ubili mafijaši koje je organizovala CIA i FBI. Kenedi se zamerio mafiji, klu-kluks-klanu, Pentagonu (Knedi nije hteo da napadne Kubu) itd. Američki predsednici su naučili lekciju i sada slušaju vladare iz senke: razaraju Irak, Jugoslaviju, Avganistan, Libiju, a SUTRE ĆE IRAN! Bili živi pa videli. Ko ne sluša vladare iz senke – biva kažnjen! OBAMI su dali Nobelovu nagradu za mir! KO I ZAŠTO ? E moj ivane jarane, nisi ti ni neobrazovan ni naivan, pre bi rekao da možda navodiš vodu na nečiji mlin – veoma prefinjeno – u rukavicama. VEDRANA JE U PRAVU 99%, Sto odsto mogu biti u pravu samo oni iz NWO, neokolonijalisti i svetski policajci!

 80. alkemicar says:

  miki maus je dobar… za diznilend!

 81. Ivan Srbija says:

  Pozdrav za autora ovog teksta, koji je pogodio u centar, jer se neradi ovde o nekakvoj odbrani Srba i Srbije, vec se radi o odbrani dobrog ukusa, i estetike uopste. Zlostavljati publiku u Rijeci , Beogradu , Moskvi ili Londonu sve jedno je. Pogotovo ako se radi o poltronstvu trenutnoj vlasti ili trendovima iopste.

 82. Cukunio says:

  Ivane Grozni – Zašto Peru Lukovića zbog jednog (možda čak i navodnog – on IMA ekonomskih problema) gafa proglasiti za smiješna – ako je po tisuću puta imao “kičmu” i izlagao se silnim neugodnostima pišući britko, duhovito i inteligentno pod punim imenom i prezimenom?! Nije li apsurdno njega prozivati i za “č” od četništva? Ako je i napravio gaf – zašto biti toliko (nerazumno) strog? Zašto tražiti kolektivnu odgovornost (bilo kojeg) naroda – čak uključivo njemačkog u vrijeme Hitlera? I onda je bilo i djece i naivaca i “poštenih intelektualaca”. Mislim da su to nepotrebne i grube simplifikacije – koje treba izbjegavati.

 83. brana says:

  ćetnici i ustaše???
  gde vi živite..i kad

 84. brana says:

  tekst je malo manjkav jer su glavni problem ti frljići, ili kako već… upravo ga slušam na sajtu peščanika.. naime nekada su intelektualci bili pametni

 85. Ivan grozni says:

  @ cukunio – Nisam rekao da je Petar Lukovic cetnik… (provjeri) i, takodjer, mislim da NIJE ni “CH” od cetnika, vec da se prodajom banera Srpske napredne stranke na portalu E-novina stavio u funkciju (ne)specificne “propagagande zla”!

  Lukovicevi “razlozi” meni su posve razumljivi – srusiti Borisa Tadica (po svaku cijenu!)… jer Tadicev (diktatorski) rezim, cija je produzena ruka tuzteljica Gordana Malovic, godinama “ubija gradjanina Lukovica”! Za mene je tek “sporno”… treba li se dostojanstven covjek (tesko se otimam svome dubokom uvjerenju da je Lukovic iznimno casna novinarska figura), “iz ekonomskih”… i bilo kojih drugih razloga – staviti “u funkciju zla”, makar to bio i jedan obicni baner retrogradne stranke (SNS) i njenog lidera sa dugogodisnjim “seseljevskim renomeom” (sada vec predsjednika Srbije Tomislava Nikoica, koji u svojim prvim izjavama nije propustio naglasiti kako se “ponosi E-novinama”!)… zarad “suzbijanja” DRUGOG ZLA (Tadiceve autokratije).

  Odgovor ce dati vrijeme (vrlo brzo)… Personalno smatram da tim (nesmotrenim) potezom, Lukovic nece narocito “profitirati”! Naprotiv…

 86. brana says:

  @ branka šimat
  PojMA TI NEMAŠ O DEMOKRATIJI
  demokratija ti je ko US top lista …sabiraju se glasovi svih radio stanica uključujući najveće seljačine.. u tim zabitima pobeđuju kojekakvi lokalni idioti ali manjina kulturnih ipak glasa za Džejmasa Brauna Aretu Frenklin i ostale prave vrednosti.. na lokalu Areta nikad ne pobeđuje.. ona pobeđuje samo na nivou cele Amerike kad se zbroje glasovi svih kulturnih koji glasaju manje više slično jer imaju izražem ukus i kriterijume.. kauboji glasaju svako za svog lokalnog idiota pa nijedan nema puno glasova na nivozu cele zemlje.. tako na kraju bude prvi onaj ko je stvarno kVAlitetan..E TO TI JE DEMORATIJA APSOLUTNO SUPERIORAN SISTEM!!! … nioje čudno što je početak kraja demokratskog sietam ukidanje američke top liste i uvođenje MTV-a u kom nema izbora već urednci nameću kojekakve idiotkinje koje ne nose gaćice ispod suknje i neznaju da pevaju..

 87. brana says:

  eks JU se raspala tako što su udruženi lokalni idioti sprečili (ratom) sabiranje glasova na nivou cele zemlje (čitaj savezne izbore) pa su lokalni galamdžije i ove bez gaćica zavladale republikama ..više je nego jasno koja bi pratija ubedljivo pobedila na saveznim izborima (a nema šanse ni na jednom republičkom)

 88. Miki Maus says:

  TRLA BABA LAN DA JOJ PROĐE – DAN!!! Slavenu Hrvatinu: Kakve veze ima naziv teme: ” KO je ubio Đinđića sa izborima Tomislava N.” Nek vječiti virtuelni ratnici se sele sa posta na post i samo TAMBURAJU istu ariju, pljuju Srbe i Srbiju.
  Ako je na izbore izašlo 46% glasova, a SNS u Parlamentu je dobila trećinu, pa koliko je to Srba “četnika” glasalo za Tomislava “četnika? MNALO MATEMATIKE I MALO MOZGA, ALI IZGLEDA DA NEKIMA FALI I JEDNO I DRUGO!

 89. Miki Maus says:

  @alkemičar
  KAKO TO DA JE PRVOOPTUŽENI ZA ORGANIZOVANJE UBISTVA Z. ĐINĐIĆA IMAO HRVATSKI PASOŠ, a nije imao “četnički” ? Kada ti sve znaš hajde malo to i objasni (pasoš je po serijskom broju pripadao konzulatu RH u Mostaru)!? Ma, mora da je i tamo bi neki “četnik” sa bradom do zemlje, ali mudžahedini imaju veće brade, pa ih je teško prepoznati! Tko to zna, tko to zna…

 90. alkemicar says:

  miki maus – … prema tome, odgovornost za atentat na zorana djindzica snosi – konzulat rh u mostaru! 🙂

  p.s.
  otet’ ce te – rusi, miki maus… oni (se) otimaju za – “pametne”!
  bas me briga, mene nece… jer sam glup. 🙂

 91. Advokat says:

  @alkemičar … to smo shvatili …

 92. alkemicar says:

  @ advokat – tebe nece, ti ces nazad… (u padinsku skelu!) 🙂

 93. Verica says:

  Opet ja. Čitam tekst iznova, i opet kažem : BRAVO !
  Za komentare nemam živaca.
  A ni za predstavu.

 94. Miki Mau says:

  @alkemičar
  Molim te da ne izvlačiš zaključke na osnovu formalne logike!
  Ja sam već odavno priznao da SAM JA GLUP jer traćim dragocjeno vreme na glupe rasprave. Znači da smi na istom nivou. Pa hajd da idemo na pivu, jarane moj!!! Malo je zahladilo, ali može neki gutljaj!

 95. Vesna says:

  Jako cenim Vedranu i njene stavove, kao i način razmišljanja, ali ipak ..

  Meni je teza o kolektivnoj krivici oduvijek bila totalno suluda iako velikih zločina nikad nije bilo bez “kolektiva”. Ipak ja nekako vjerujem da pojedinci, koliko god bili nevidljivi, vuku konce kolektivnog zločina.

  Dve opaske na tekst bih stavila .. prvo, apropo kolektivne krivice .. ZATVOR je kolektiv u kojem se nalaze kriminalci – njima ne treba pojedinac da sugeriše šta će i kako će, dovoljno su zli da sami preduzmu inicijativu u okviru svog kolektiva i krenu da seju zlo .. elem, htedoh da kažem da se kriminogene ličnosti lako snadju u smutnim vremenima i ne treba niko da ih navodi kao pojedinac, oni se sami prepoznaju i udruže .. mali kolektiv u okviru većeg kolektiva.

  Drugo, što se tiče Djindjića i izbora za predsednika, ja sam lično glasala za njega i članovi moje porodice takodje, mi ga prepoznasmo kao predsednika i glasašmo za njega .. on nije pao sa neba niodkuda, nego je bio na političkoj sceni Srbije dugi niz godina i apsolutno je bilo nepotrebno da ga neki pojedinac protežira.

 96. jakoja says:

  ”Očajni su. Moji srpski prijatelji. Četnik im je postao predsjednik
  države. Nikako ih ne mogu utješiti. Govore mi kako Srbi ovim izborom
  šalju svijetu poruku da se vraćaju u pećinu.”

  Ти Руданкини српски пријатељи су стварно неке тешке сплачине од људи. Замисли, стиде се пред потомцима јасеновачких крволока ( дакле пред народом који на савести има 750.000 зверски покланих Срба и пола милиона протераних ) што им је ”четник постао председник државе”. На страну што Тома и ”четништво” имају везе колико жаба и венчаница, али није овде поента у Томи, него у тоталној мизерији тих Руданкиних српских пријатеља, који су брука и срамота наше нације.
  А Хрватица ко Хрватица, колико год се трудила да буде објективна, не може ипак да не онако препредено не протури: ”Suosjećam sa svojim srpskim prijateljima iako je meni teže nego njima. Četnici su, htjeli to oni priznati ili ne, ipak njihovi.”
  Па и усташе су, Руданка, хтели ви то признати или не, ипак ваши, хрватски. А што је најважније, између четника и усташа, хтели ви то Хрвати признати или не, постоји КОСМИЧКА РАЗЛИКА. Наиме, четници су били ЈЕДИНА ЛЕГИТИМНА ВОЈСКА на простору окупиране Југославије у Другом светском рату, састављена од краљевских официра и званично призната од тадашњег законитог владара ( краља Петра II Карађорђевића ). Насупрот четницима, усташе су били сателити нацистичких окупатора који су извршили један од најмонструознијих геноцида какав не памти историја човечанства. Четници су били родољубива, одбрамбена и ослободилачка војска, а усташе издајничка и агресорска. Јер да није било четника, хрватски геноцид би сасвим искоренио Србе на просторима Лике, Далмације, Славоније, Босне, Херцеговине. Према томе, да имате мрву части и образа, ви Хрвати би са Јасеновцем на савести морали да се покријете ушима и ћутите наредних хиљаду година, а на да серете и изваљујете овакве дрскости Србима у лице.

 97. matijavid says:

  Alkemičar,
  oprosti, malo kasnim da ti se zahvalim na čestitkama ali kako je to aktualnost koja traje možda baš i ne kasnim…
  Preletela sam tvoj post od 21. marta 2012.g. u 7,20 te sledi samo kratak pozdrav iz mog u tvoje dvorište:
  Daj ne seri!
  Gledano u celini, bili ste i ostali fašisti do današnjih dana a teškom mukom uz pomoć raznoraznih bezuspešnh kozmetika i silikona pokušavate da prikrijete fašisoidnu fizionomiju. Nešto slično kao što je tebi problem da sakriješ svoj golemi stomak: stisneš kaiš preko pupka a on curi odozgore i odozdole. Tvoja domovinica je vezala remen preko fašističkog pupka ne da bi se dopala nama (taman posla, nisam ni pomislila) nego lepotici EU. Varate Dojčland, sram vas bilo. Samo NAS ne možete slagati, mi vas DOBRO ZNAMO. Nema laži, nema prevare; što nije u izlogu znamo da je u dućanu.
  Zato se bolje poklopi ušima i ćuti. Možda imaš streću da su ti i one goleme kao i cijenjeni trbuh.
  Što se Tome tiče, ja ga ne volim. Ali to je – što je.
  Kaj bum bilo, bum vidjeli.
  Ako ti tako kažeš da je pobedio fašizam, onda je! Jer ti sve alkemije poznaš. Samo budi onda brat pa dozvoli i nama malo fašizma, da vidimo kak i to zgleda. Možda ćemo ko i vi tako lakše osvojiti srce evropske nam unijice…

 98. alkemicar says:

  @ matijavid – zaboravila si pustiti vodu… fuj, mada od “seratora” ni to ne treba ocekivati! “cucavac kao sudbina” ocito je tvoj najnoviji hit”… turboolk-kozo!

 99. Advokat says:

  @matijavid .. pogodila si alkemičara pravo u fašistoidni mozak
  P.S. Pretpostavljam da fašisti nemaju srce:)

 100. alkemicar says:

  @ advokat – vlastiti fasizam se ne pere dernjavom o tudjem, guskice… ne mogu se oni kojima “zakon u topuzu lezi” (a “tragovi smrde necovjestvom”) iskupiti “prizivanjem” ustastva!

  to je proces, advokatska guskice, od (kolektivnog) priznanja krivice do NEMINOVNE (teske i bolne!) kazne, kojega ce dolazak tomislava nikolica na vlast u jednoj, po mnogo cemu izbezumljenoj zemlji, samo – ubrzati.

  meni je savrseno jasno da takvi ne mogu voljeti predstava olivera frljica “ko je ubio zorana djindjica… jer “dira” u zivu ranu! (pocetak predstave):

  “Zbog vas smo u Srebrenici pobili 8000 muslimana.
  Zbog vas smo proterali 850 000 Albanaca sa Kosova.
  Zbog vas smo snajperima čuvali Sarajevo
  Zbog vas smo ubili Srđana Aleksića.
  Zbog vas smo morali da ubijemo gardiste na Topčideru.
  Zbog vas smo granatirali Dubrovnik.
  Zbog vas smo žrtvovali ljude u RTS-u.
  Zbog vas smo se prijavljivali u dobrovoljačke garde.
  Zbog vas smo bacili Stambolića u kreč.
  Zbog vas smo prenosili Arkanovo venčanje.
  Zbog vas smo postavljali balvane i barikade.
  Zbog vas smo dobili narkomane od 12 godina i heroin
  od 400 dinara.
  Zbog vas smo zapalili ambasadu SAD-a.
  Zbog vas smo dobili decu od 15 godina koja misle da je svaki
  Šiptar govno za logor, da je svaki Hrvat ustaša, da je svaki
  bosanski musliman balija, da svakog treba zaklati.
  Zbog vas smo gledali Đokovića dvadesetičetiri časa, kako ne
  bismo imali vremena da se bavimo ozbiljnim problemima
  Zbog vas smo ubijali novinare: Ćuruviju, Dadu i još neke…
  Zbog vas smo dopustili da nam B92 i slični sole pamet.
  Zbog vas smo uhapsili Miloševića.
  Zbog vas smo dobili Miškovića… da nam sisa krv.
  Zbog vas smo poznati po masovnoj grobnici u Batajnici.
  Zbog vas smo pustili Cecu iz zatvora u kućni pritvor.
  Zbog vas smo pristali da se jebemo u “rijaliti” programima.
  Zbog vas smo dozvolili da zaštićeni svedoci žive bolje od nas.
  Zbog vas smo Miru Marković ispratili u Moskvu.
  Zbog vas smo doveli Dobricu za predsednika.
  Zbog vas smo ubili Zorana Đinđića!”

  alkemicar vas (sasvim) razumije… preostalo je da se, nakon 22 godine “upoznate” sa – SOPSTVENOM ISTINOM! praznom puskom … na (cetnickom) ramenu, nikoga vise ne mozete ni uvrijediti, kamoli zaplasiti!

  nikolic je tek “kec na 11” za (zavrsni) obracun svijeta sa lazima u koje vas je uvukao milosevic… a kostunica i tadic “pomeli pod tepih”, pa sad “skupljate” poraze, k’o dijete klikere!

  (shibri, guskice…)

 101. Advokat says:

  @alkemija .. smešan si .. ali nemam vremena da se bakćem tvojim nebulozama .. jbg .. izvini .. imam rano obaveze … drugi put .. pusa

 102. alkemicar says:

  @ matijavid – … a ti navuci taj svoj GUNJ preko glave, prije nego sto te alkemicar – KLONIRA! presitna si “riba”, morat ces sacekati da se “evrupete” otkuhaju, a trenutno imam (puno) precih… ovi su “iz vrha liste”:

  http://protest.ba/v2/pocela-istraga-novinarskog-huskanja-devedesetih/

  (i ne zaboravi… alkemicar “klonira” DOK FASISTI (POTPUNO) NE KLONU! nesto kao simon wiesenthal… samo zesce i – JAVNO!)

 103. alkemicar says:

  @ advokat – prvo – POPUSHI (kao i uvijek)…

 104. antifriz says:

  “ti-ko-ti” – Boli te, naravno. I nista ne pomaze! 🙁

 105. matijavid says:

  Alkemičaru dragi,
  ja da pustim vodu za tobom – ne biva. Bojim se zaglavićeš se u srpskoj kanalizaciji tako trbušast a kako idu poplave možeš se i udaviti. Ostavljam te da smrdiš sam u svojoj ukakanoj šolji pa se oko puštanja vode nekako snađi. Ako pak ne znaš kako se spira govno pitaj Dojčland jer oni poznaju sve napredne izume a nama je jasno da se u tvojoj domovinici do sada učilo samo to – kako se lijepo ukakati po Lijepoj vašoj.
  Koristim i kao šlagvort i kao epilog ono što si rekao Advokatici:
  “VLASTITI FAŠIZAM SE NE PERE DERNJAVOM O TUĐEM”!
  Pa ako si iole inteligentan, makar toliko da ti pogled doseže dalje od usranog nosa, sve ćeš sam razumeti.
  A primećujem i pozitivnu promenu kod tebe. Od kad te obrađujemo ja i Advokat nisi više onako uštogljen. Postaješ brate skroz prirodan, lepo sam te ja ocenila “šta nema u izlogu ima u dućanu”. Čak šta više, počinješ da ličiš na izvornog Srbina, onog na čučavcu, što tepa govancu pjevušeći narodne pjesmice i smišlja s kim će se danas napsovati. Napredak je očigledan, pa nešto mislim, da se nećeš možda prerušiti i u Tomu…?

 106. matijavid says:

  Zajebo si se Merline,
  ne vidiš šta pišeš, zloba ti je pomutila epruvete pa ne znaš da ćeš kloniranjem dobiti još mnoooogo srpskih klonova koji sigurno neće klonuti dok je tebe nama, Mengele.
  Ali mislim dragi, da ni to ne znaš da radiš dobro, ko što se iz petnih žila upinješ da budeš humoreska a ispadneš burleska.
  No niko nije savršen pa ni ti. Dovoljno je što se trudiš da dosegneš Srbina u zajebanciji, to ti je već vic dana.

 107. matijavid says:

  Advokatice,
  šta da ti kažem….ja sam za njega ricinus. Ali to sredstvo uglavnom ne deluje na mozak, a ni na srce….
  Pozdrav tebi

 108. silver surfer says:

  Koja ste vi tu hrpa kretena koji se po cijele dane prepucavaju na nacionalnoj osnovi kakav god Vedranin članak izašao,daj “oladite” malo i jedni i drugi,naporni ste…

 109. antifriz says:

  Ti bokca, MatijaVid, kak si se to uneredila, pa k tomu jos u teatru? Daj se malo kontrolirati! Se razme, bolest je bolest (dizenterija, ne?), ali nemres bas na javnoj pozornici. Tak prosto, kak prasica!

  Probaj si razumit urbanu kulturu, ak joj vec ne pripadas! Vis’ kak gospon Surfer protestira! A ima i pravo, da znas. Taj ti se vonj cuje do Kvatrica? Mos si mislit ak’ sve te fekalije stignu do Cvjetnoga? Pa, Slaven ce morat zvat komunalce! Tu mu vis air-spray nis ne znaci… 🙂

  Pa, ni ti ovo “Pozoriste u kuci”. Kaj ne bu probala nac nekog gastrologa, ak ti alkemicar ne mre pomoci? Bush klonula od tog SRANJA! 🙁

 110. Miro says:

  @alkemicar …. RESPECT, decko svaka cast za tvoje postove!!! advokatusa je potkupila rep u medjunozje i hrabro nestala …. buzzyyyyy je- prava poslovna zena…… uvjek “zdimi” kad zagusti….. 🙂
  a matija se jos uvjek batrga i koprca u svojoj nemoci da ti kontrira …. nesuvislost joj je u venama argumenata nema a fakta su joj nepoznanica …. primitivizam joj curi iz svake pore!!!! ali je zlobna ocigledno i zato mi je nije zao u njenoj nemoci!!!!!

  pozdrav

 111. alkemicar says:

  @ miro – zahvaljujem… kao sto vidis, osnovne karaktersike fasistoidnih po-cetnika su: nesuvislo etiketiranje, bjesomucna vulgarizacija – SVEGA, izvan sopstvenim nacionom zarobljenog uma!

  najprimitivniji oblici fasizma ne poznaju niti vlastitu “ideologiju”, a pogonsko gorivo im je patoloska mrznja prema izvanjskom svijetu, prema svemu – drugom i drugacijem, razularena (nehigijenska) “retorika” i apriorno odbacivanje argumentacije, kao nepozeljnog uljeza u bunker spoznajne samoizolacije (“MI”), okruzen sizofrenicnom imaginacijom “neprijatelja” (“ONI”).

  problem suvremenog svijeta nije u detekciji te fasisticke nemani, vec u neprestanom potcjenjivanju njegove destruktivnosti (“pusti budalu”!).

  greska… i u najmodernijim mentalnim ustanovama “budalu” valja – vezati, zbog opasnosti po okolinu! dokle god svijet ne shvati nuznost (opceg) suprotstavljanja tom demonu, svugdje i na svakom mjestu, on ce se (ciklicno) pojavljivati… u razlicitim reinkarnacijama, od naizgled “bezazlenih” (za naivne) kakva su medijsko-blogovska “prepucavanja”, preko crnokosuljaske i subara-ikonografije pod firmom “domoljublja” (“patriotizma”) na nacional-sovinistickim seansama koje se (jos uvijek?) nazivaju “koncertima”, homofobicnom divljastvu (split, beograd, etc.)… sve do genocidnih zlocina (jasenovac je najdrasticniji primjer iz predposljednjeg bratoubilackog rata na ex-jugoslovenskoj teritoriji, a srebrenica u novijoj crnoj kronici balkanske fasizacije)…

  “konzekvence” olakog shvatanja fasizma posljednjih godina su – anders behring breivik, narcisisticki terorista sa norveskog ostrva utoya, ubica vise od 70 neduznih mladih ljudi… koji je na facebook-u (mjesecima) nesmetano propagirao svoju “privrzenost ultranacionalizmu, desnicarskom populizmu, islamobofiji, cionizmu, antifeminizmu, “bijelom kulturalizmu” (klasicni rasizam) i paramilitarnim metodama obracuna sa neistomisljenicima, po uzoru na “skorpione”, slobodana medica…

  tebi, miro, neka je laka noc… a “coravima” je – uzalud namigivat’!

 112. matijavid says:

  O, Antifriz i Miro!
  Evo i novih jataka iz jata gospodina Merlina!
  Niš vam ni jasno, bokca vam tupog!
  Zloba, pakost i jednostrana obaveštenost se plaća zajebavanjem.
  Nadobudno i proizvoljno lupetanje se plaća zajebavanjem.
  Nemoć arogancije i arogancija nemoći se takođe kažnjava zajebavanjem.
  Kaj drugo da Vam velim?
  U “Kazalištu u kući” koje se prikazuje gosin Rodoljub Čarobnjak argumentira sledeće:
  “VLASTITI FAŠIZAM SE NE PERE DERNJAVOM O TUĐEM”!
  te tak i ja ako smijem, kontraargumentiram:
  “VLASTITI FAŠIZAM SE NE PERE DERNJAVOM O TUĐEM”!
  Tema skroz elaborirana, ne bum se više s tim smarala.
  Jedina nepoznanica je ovdje kolko Hrvat ume otrpjet zajebanciju,
  pa bih ja još jednom, ako smijem argumentirala:
  Dovoljno je što se muči da stigne Srbina u zajebanciji,
  to vam je već vic nad vicevima, upravo vic dana.

 113. matijavid says:

  Merline,
  zašto se, bokca ti, toliko mučiš sa tim Vujaklijom? Daj se skuliraj čovječe, ta kome treba tvoje fraziranje i kompromitiranje vremeplova. Ti kao da si se juče probudio iz dubokog zimskog sna. Stvari su otišle mnogo dalje, već smo u 21. veku, ta sada je i napredni Tomo predsednik, a ti gnjecaš neke fraze iz tvog zarobljenog, pardon zaboravljenog uma. Dobro jutro Čarobni!
  Ali ja slutim zašto nam ti takav pedantan, to tako pedantno radiš.
  Kad pročitaš sam sebe nakon mukotrpnog mudrosranja sigurno se upiškiš od sreće nad svojom pameću.
  E, blago si ga tebi, zavidim ti.
  Vidiš, ja to ne umem…ni nad svojom, a kamoli nad tvojom.

  Daj se nemoj više kompromitirat. Ili baš uživaš da fraziraš

 114. matijavid says:

  Merline,
  zašto se, bokca ti, toliko mučiš sa tim Vujaklijom? Daj se skuliraj čovječe, ta kome treba tvoje fraziranje i kompromitiranje vremeplova. Ti kao da si se juče probudio iz dubokog zimskog sna. Stvari su otišle mnogo dalje, već smo u 21. veku, ta sada je i napredni Tomo predsednik, a ti gnjecaš neke fraze iz tvog zarobljenog, pardon zaboravljenog uma. Dobro jutro Čarobni!
  Ali ja slutim zašto nam ti takav pedantan, to tako pedantno radiš.
  Kad pročitaš sam sebe nakon mukotrpnog mudrosranja sigurno se upiškiš od sreće nad svojom pameću.
  E, blago si ga tebi, zavidim ti.
  Vidiš, ja to ne umem…ni nad svojom, a kamoli nad tvojom.

 115. antifriz says:

  Ti bokca, gospodja MatijaVid… vi se jos niste otpravili od te vase sracke. Pa, to je strasno! Cim si stavljate duple postove, nekaj nije u redu, ne? K tomu jos zaljubljeno citirate gospon Alkemicara bezbroj puta!? Budite obazrivi, covjek je mozda zenjen, a i ne mozete u zivotu imat sve sto bu htjeli, je l’ tak?

  Da probate s tim vasim Tomom? Jest da je grobar, al’ vam (mentalitetski) vise pashe… Nije moje da se petljam, no, dajte se malo kontrolirati. A i taj citat, kaj vam se tak dopada… Ma, ni vam to nish… (“VLASTITI FAŠIZAM SE NE PERE DERNJAVOM O TUĐEM”!). To ste si trebali daaaaaaaaaavno znati.

  Nego, shtel bi’ vam pomoc, ak’ vi to hocete, se razme!? Mi ovde imamo finu travicu od stolisnika (vi si tam vidte kak to zove taj vas Vujaklija, jer mi uzimamo Klaica, iako je i taj vas – Hrvat po mjestu rodjenja… Niste to znali, ma oni su vam iz Slunja).

  Znaci, uzmite si stolisnik (kak god ga zvao taj vas Vujaklija)… i nemojte ga mjesati s nekim jeftinim sjenom… ak to vec trosite, mozevam poskodit’! No,, dobro ga prokuhajte i pijte bez cukera, vise puta dnevno! Sracka ce nestati kao odnesena… (rukom one vase advokatice!). 🙂

  Mozete vi taj caj piti i “po Vujakliji”, to je vasa stvar, ali nemojte ga nami nametat’, molim ljepo. Ni hrvatskim se ne morate (toliko) opterecivati… Za nas je kazaliste drugi dom, no, mi odlicno razmemo i – pozoriste. Samo, ne (vise) U SVOJOJ KUCI!

  Javite mi ak’ bude sta… BOLJE!?

 116. alkemicar says:

  Mozda ta “sracka” vise nije za… zajebanciju, gospon Antifriz? To kao da je nesto… KRONICNO?!

 117. Advokat says:

  @al(eu)kemija = neizlečivo sranje ..

 118. antifriz says:

  Ste vidli, gospon Alkemicar, kak’ je naivna ova “advokatica”… Hoce si prati ruke novom – SRACKOM! 🙂

 119. alkemicar says:

  Tako joj je je to svaki put… (ne moze se odmac od svoga – SRANJA!) 🙂

 120. Advokat says:

  Granice “umetničkih sloboda” U subotnjem kulturnom dodatku Politike (19.maja 2012.) na prvoj strani izašao je zanimljiv prikaz Ivana Medenice o predstavi “Zoran Đinđić”, autorski projekat hrvatskog reditelja Olivera Frljića na sceni Ateljea 212. Medenica nam osim samog osvrta na “umetnički domet “slikovito opisuje pojedine scene iz predstave. Tako saznajemo da glumci na početku predstave utapaju do lakata ruke u bure krvi na kom piše: “Novija srpska istorija”, da u horu ispaljuju optužbe po srpskom narodu, i da na kraju predstave jedna glumica povraća po srpskoj zastavi. Ali to nije sve, jer tu je i prikaz policijskog saslušanja Vojislava Koštunice, a takođe je impresivna scena kada mitropolit Amfilohije Radović sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve puca u mrtvog Đinđića, a onda svi oni odbacuju mantije i ostaju u uniformama Crvenih beretki. Takođe, piše Medenica, glumci na sceni punim imenom i prezimenom prozivaju srpski narod i sve njegove glavne institucije za taj zločin. E sada, kada bi se neko usudio da pita kako je moguće da se ovakve predstave kod nas uopšte dozvoljavaju, bila bi mu zapušena usta od raznoraznih nevladinih organizacija i njima bliskih medija, kako se uopšte usuđuje da dovodi u pitanje slobodu govora i izražavanja umetničkih uverenja. Očigledno smo ovakvim gestom postali mnogo veći katolici od Pape, a naš neograničeni kosmopolitizam je u “slobodoumnom svetu” dobio dodatne pohvale i tapšanja po leđima. Iako ne želim da pravim bilo kakve insinuacije, niti paralele između naše i hrvatske stvarnosti, nešto bi me silno zanimalo. Postavljam logično pitanje na koje bi mogli da mi odgovore apologete ovakvih “umetničkih sloboda”. Pretpostavimo da npr. beogradski režiser u nekom uglednom zagrebačkom kazalištu napravi sličan performans gde bi glumci gurali do lakata ruke u bure krvi na kom piše:” Stvaranje hrvatske države”, i gde bi katolički kardinali i sveštenstvo pucali u mrtve jasenovačke žrtve pa po odbacivanju odora ostali u ustaškim uniformama, i da se u predstavi saslušava npr. Franjo Tuđman za zločine protiv čovečnosti i genocid nad srpskim narodom, i da na kraju neki glumac povraća po šahovnici a glumci u horu psuju hrvatski narod i sve njihove institucije. Kako bi na to reagovalo hrvatsko javno mnjenje, katolička crkva, i njihovi slobodoumni mediji i nevladine organizacije predvođene Ivanom Zvonimirom Čičkom, Slavenom Leticom i sličnima? Da li bi takve predstave uopšte mogle da se postave u zemlji koja iduće godine ulazi u Evropsku uniju i koja je prihvatila sve zahteve i uslovljavanja za pristup zajednici slobodoumnih evropskih demokratija?

 121. Advokat says:

  P.S. Po prethodnom opisu, predstavu su naručili Beba Popović, Čeda i dr. “domoljubne” kreature a pozlatio narod …. ali majka Srbija je izdržala i mnogo gore stvari …izdržaće i povraćanje po zastavi … jebeš to …

 122. Ivana says:

  Odličan tekst, Gospodjo Rudan! Dodala bih da ova predstava otkriva jednu širu psihopatologiju mrzitelja, koji svoju neku kolektivnu krivicu pokušava umanjiti i sebi opravdati upirući prstom i povraćajući po zastavi jedne druge zemlje. To je najprije pokazatelj nepoštovanja drugog a i sebe i sopstvene zemlje. Meni je neobično drago što nakon užasnih i fašističkih operacija Oluja i Bljesak, u Srbiji nije osvanula neka ovakva predstava i ništa slično njoj. Još uvijek vjerujem u kršćanske vrijednosti i vjerujem u dobrotu. Srbija je osim gubitka njenog premijera, koga je pojeo mrak čim se počeo zalagati za srpsko Kosovo, izgubila pravo da se brani. Bombardovana je iz nepoznatih razloga, a razlozi svojevremeno navedeni su, ispostavilo se, bili čiste laži. Da, Srbija je dobila uranijum, zbog čega su njeni susjedi bili u presretnoj ekstazi. Ti isti susjedi smatraju da je sasvim prirodno protjerati sve manjine, jer je to tzv. njihova lijepa. Još jedna u nizu psihopatologija. I na kraju, naš volšebni režiser umjetnički bljuje po istoriji, i to novijoj, jednog naroda koji je upravo u novijoj istoriji najviše postradao od ruke susjeda, čiji je i sam potomak. Jasenovac je riječ koja se od strahote ćuti, ali ona mi ne daje za prava da mrzim i bljujem po istoriji i kolekitvoj svijesti mojih susjeda, jer prije svega poštujem sebe i moje stradale u stratištima. A potom poštujem i volim dobre ljude, kao što ste Vi, draga gospodjo Vedrana, i kao što je toliko divnih ljudi u Hrvatskoj. Zbog njih ja vjerujem u pobjedu dobra nad mrakom, quasi-intelektualizmom i mržnjom.

 123. matijavid says:

  Dragi Antifriz, niš ti ja ne razumijem taj tvoj rvatski!
  Rveš mi se tu sa riječima cijeli dan do podne, a riječnik ti miriši po nekom slavonskom svinjcu, kaj ne? Jest, kontam ja, tam ni od Vujaklije, ni od Klajića, niš od teg u te nema, pa te sasma razmem što si trošiš tu tvoju travicu da ti pročisti mozak.
  Više sranja, manje lupetanja, narod ti je uvijek bio mudar, tak si mi i ti bistar ka krpelj iz tog svinjca. Kontam ja i to bokca ti, da bi mi htio doskočit, al zapravo da te nekaj naučim – prvo moraš skočit. No jedno ti priznam, ne mogu si pomoć, tak benast svidiš mi se više od gosin Čarobnjaka, onak, manje si dosadan a ja i to jako cijenim kod komada.
  Kad sI ovak prijateljski govorimo nekaj bum te pitala. Za kaj si se, bokca ti, tak uzbudil za zdravlje ti mudrog profe? Opet kontam, jes bilo i s razloga. Ta on si ni guzu ne umije obrisat kako spada a još da si skuha jebeni čaj protiv mudrosranja, to si je za njega kad nad Vujaklijom snijeva tak vulgarno, tak preprosto, posve nečuveno. Aj mi kaži kak da se odrazi ova duša skromna da za ukus tog gospona ostane preskromna….
  Opet kontam kak pomoći tom ubogom profi, da ne visi, da ne čuči na toj ružnoj kofi. Ne znam recept al znam lijeka, čuven je dovijeka. Tog je lijeka na pretjeka, Smrdljevak se zove, šalje mu ga brza pošta iz Srbije ove, komšinice vaše Lijepe, Napredne i Nove. Tvoj će profo smesta skočit na noge lagane jer Smrdljevak milmiriše i s ćorave strane. Vata daha tužni profo, nešto i zausti,
  al izmače Vujaklija, ode sanak pusti….

 124. antifriz says:

  @ matijavid – Vasa se prijateljica “advokat-ica” napokon odmakla od nehigijenskog rjecnika, pa makar i citiranjem (bez navodnika!) iz “Politike”.

  Dok ne bu te prestali razgovarat kak u svinjcu, nemam si namjeru s vama polemizirati.

 125. ivan grozni says:

  @ Ivana – Vi ste se u startu “potvrdili” kao jedna od (standardnih) kreatura koje “vladaju cinjenicama” – kao Srbija drzavom! Za “lekciju” koju prezentirate (“…. lud zbunjenog”) i u obdanistu biste dobili – CISTU NULU.

  Aplaudirat ce vam (kao i obicno), slicne (patoloske) figure, kakvih na ovom blogu vec ima – u izobilju.

  Sretan vam put… U PONOR BLASFEMIJE.

 126. Lukas says:

  @Ivana-Nazivati “Oluju” i”Bljesak”fasistickim operacijama je cista demagogija i ludost.Po tebi,medjunarodno priznata drzava nije imala pravo da brani svoj suverenitet i integritet!Zaboravila si napomenuti da je Milosevic aminovao te akcije.Ostavio vas je na cjedilu,izdao vas je.Njega Krajina ni najmanje nije interesovala,vec Bosna i Hercegovina.Sa krajinskim Srbima naselio je RS gdje su postali ogromna vecina,a takodjer i Vojvodinu kojom su do tada dominirali Madjari.Slika se potpuno u Vojvodini izmjenila dolaskom krajinskih Srba.Postali su tamo vecina.Otkud ti to Ivana,da je Srbija bombardovana iz nepoznatih razloga?Razlozi su ti poznati, isto kao i svima ostalima.Ti razlozi su lezali u hladnjacama koje su se nalazile na dnu jezera,a u kojima su bili pobijeni civili Albanci.Naveo bih ti jos mnogo razloga,ali se bojim da bi bilo beskorisno.Nismo mi bili na drugoj planeti kada su se desavale takve stvari u Hrvatskoj,Bosni i na Kosovu,pa da nam sada podastires neku svoju verziju rata.Vjeruj,komentar ti je za najnizu ocjenu,a djeluje pomalo i smijesno.

 127. alkemicar says:

  Srdita Ivana, kaze, izmedju ostalog, u svom osvrtu na predstavu “Ko je ubio Zorana Djindjica”:

  “… Naš volšebni režiser umjetnički bljuje po istoriji, i to novijoj, jednog naroda koji je upravo u novijoj istoriji najviše postradao od ruke susjeda”!

  Daleko od toga da srpski narod nije stradao (i to bas od susjeda)… ali – U NAJNOVIJOJ ISTORIJI tog istog srpskog naroda, dogodilo se, pored ostalog… i ovo (DANAS JE 31. MAJ, SVJETSKI DAN BIJELIH TRAKA):

  Na danasnji dan, prije ravno 20 godina, u gradicu Prijedoru (BiH), koji je sada pod upravom Republike Srpske, nesrpskom stanovnistvu naredjeno je da na rukave stave – BIJELE TRAKE, a kuce i prozore obiljeze – BIJELIM CARSAFIMA (odnekud mi je to poznato… samo je u pitanju drugacija boja!).

  Istoga (i narednih…) dana, hiljade Prijedorcana nesrpske nacionalnosti odvedeni su u koncentracione logore Omarska, Keraterm i Trnopolje, odakle se mnogi vise nikada nisu vratili…

  Tadasnji predsjednik Opcine Prijedor Milomir Stakic, osudjen je zbog ove naredbe i zlocina koji su potom cinjeni u prijedorskom kraju (direktno odgovoran za vise od 1500 ubijenih!), na 40 godina zatvora (kaznu sluzi u Francuskoj) i nedavno je ODBIO da se ponovo pojavi u Hagu, ovaj put kao svjedok Karadzicevee obrane!?

  A ovo je snimak jutrosnjih dogadjaja… u Beogradu!

  http://youtu.be/YhvonaGrubU

  Duboko postovanje za Stasu Zajovic… I jos dublji prezir za sve one koji (uporno) poricu genocidne zlocine (s bilo cije strane), a posebno za nacelnika Stanice javne bjezbjednosti Prijedor, koji je danas (31. maja 2012. godine), 20 godina nakon fasistickog akta Milomira Stakica, izdao (novu) naredbu… kojom se “zabranjuje obiljezavanje prijedorskog zlocina”, sto ga je najavilo Udruzenje Prijedorcana “Izvor”.

  Gradonacelnik Prijedora, Marko Pavic prethodno je izjavio da takvo okupljanje “smatra provokacijom”… i da on “ne zna ni za kakve zlocine u Prijedoru”.

  Da, FASIZAM je jos uvijek tu, medju nama (… a nama ne pada na pamet da mu… skocimo za vrat!).

  P.S.

  I Prijedor je GRAD ZABRANJENOG SJECANJA… Ivana! Vi mozda niste culi ZA TO… Ili se “ne sjecate”… !?

 128. matijavid says:

  Tako je Antifriz, uze mi riječ iz usta:
  “Dok ne bu te prestali razgovarat kak u svinjcu, nemam si namjeru DRUGAČIJE s vama polemizirati.”
  A onda se ponovo vrati na citat o neoustaškoj predstavi u Beogradu pa dobro prouči deo teksta koji je po tvojoj želji sada pod navodnicima:
  “Postavljam logično pitanje na koje bi mogli da mi odgovore apologete ovakvih “umetničkih sloboda”. Pretpostavimo da npr. beogradski režiser u nekom uglednom zagrebačkom kazalištu napravi sličan performans gde bi glumci gurali do lakata ruke u bure krvi na kom piše:” Stvaranje hrvatske države”, i gde bi katolički kardinali i sveštenstvo pucali u mrtve jasenovačke žrtve pa po odbacivanju odora ostali u ustaškim uniformama, i da se u predstavi saslušava npr. Franjo Tuđman za zločine protiv čovečnosti i genocid nad srpskim narodom, i da na kraju neki glumac povraća po šahovnici a glumci u horu psuju hrvatski narod i sve njihove institucije. Kako bi na to reagovalo hrvatsko javno mnjenje, katolička crkva, i njihovi slobodoumni mediji i nevladine organizacije predvođene Ivanom Zvonimirom Čičkom, Slavenom Leticom i sličnima? Da li bi takve predstave uopšte mogle da se postave u zemlji koja iduće godine ulazi u Evropsku uniju i koja je prihvatila sve zahteve i uslovljavanja za pristup zajednici slobodoumnih evropskih demokratija?”
  Udostoji me svog iskrenog odgovora,
  i no, no, bez krivotvorenja, molim…

 129. matijavid says:

  Bravo Ivana,
  Izdvajam neke delove tvog teksta koji rečito govore o suštini mentaliteta i miroljubivog razmišljanja najveće moguće većine srpskog stanovništva.

  “Meni je neobično drago što nakon užasnih i fašističkih operacija Oluja i Bljesak, u Srbiji nije osvanula neka ovakva predstava i ništa slično njoj.
  Da, Srbija je dobila uranijum, zbog čega su njeni susjedi bili u presretnoj ekstazi. Ti isti susjedi smatraju da je sasvim prirodno protjerati sve manjine, jer je to tzv. njihova lijepa. Još jedna u nizu psihopatologija.
  Jasenovac je riječ koja se od strahote ćuti, ali ona mi ne daje za prava da mrzim i bljujem po istoriji i kolekitvoj svijesti mojih susjeda, jer prije svega poštujem sebe i moje stradale u stratištima. A potom poštujem i volim dobre ljude, kao što ste Vi, draga gospodjo Vedrana, i kao što je toliko divnih ljudi u Hrvatskoj. Zbog njih ja vjerujem u pobjedu dobra nad mrakom, quasi-intelektualizmom i mržnjom.”

  Zanimljivo je zaključiti na osnovu svega što znamo o sebi i drugima da se perverzno samozadovoljavanje nije potrošilo. Urušavanje drugog (čitaj Srba), neprestano poništavanje njegovih vrednosti i uzdizanje njegovih greha a radovanje njegovim umiranjima, samo govori o tome da se nekrofilni ritual ne završava ni rečima ni delom.
  Ako je zlo upravo takvo, po svojoj prirodi metafizičko, ono zauzima iracionalni stav prema biću kao takvom (čitaj srpskom), ne samo prema ovom ili onom njegovom delu. Ono ga upravo u bitnom smislu nastoji iskoreniti.
  Baš o tome i govorimo sve ovo vreme.

 130. matijavid says:

  Šta pričaš ti Lukas, kakva demagogija o Oluji i Bljesku, baš me iznenađuješ!
  Neka su se, kako kažeš, drugi i izmakli i gledali sa strane, ipak je međunarodno priznata država orgijala po svojoj metodi, performans već viđen i uveliko poznat….
  U tom smislu možeš da tumačiš i Srebrenicu. Takođe se šuška da je i to bila uspešna nameštaljka: međunarodnjaci se dogovoriše i izmakoše, al ne pre nego što će eksponirati krivce za budući haški sud.
  Nego pusti to, čista demagogija….

 131. duleboy says:

  Super odgovori super cura matijavid i Ivane – da se doda zapisniku -@Lukas “Nazivati “Oluju” i”Bljesak”fasistickim operacijama je cista demagogija i ludost.Po tebi,medjunarodno priznata drzava nije imala pravo da brani svoj suverenitet i integritet!” od koga Lukase – od svojih GRAĐANA ! E sad mi je potrebno zaista vešto pravno tumačenje kako se brani suverenitet i integritet od sopstvenih građana – jer Lukase pa zar nije to isto tako rađeno , po istovetnom obrascu i na Kosovu ? Desio se KVRC – pa je bilo i BUM , ali rezultati su različiti. Nažalost međunarodnoj -čitaj NEMAČKOJ zajednici svakako je više mila varijanta udrobljene Srbije -jer ostali ionako nikada neće moći biti samostalni. No Srbija , jedina koja je na ovom tlu uz Grčku umela i mogla d apravi DRŽAVE , ta Srbija ima da se uništi baš isto kao i Grčka . Za ostale znamo…

 132. ivan grozni says:

  Eto, Ivana… Kao sto je bilo jednostavno pretpostaviti da cete dobiti aplauze od “provjerenih boraca” za (vasu i njihovu) PROPALU STVAR, jos je lakse ustanoviti kako je… Gazimestan “podmetnut” Slobodanu Milosevicu (i Kosovo, 1389. godine, je “podmetnuto” caru Lazaru!), i “oslobadjanje” Vukovara je – “podmetnuto” (legitimnoj!?) JNA, i Dubrovnik je “podmetnut” Strugaru, Galicu i Vucurovicu… i Konavle, i Zadar, i Sarajevo, i Srebrenica, i Prijedor, i Trnopolje, i Keraterm, i Mahnjaca…

  I krec za Ivana Stambolica je “podmetnut” onima koji su iznimnog srpskog intelektualca u njega bacili… i Legija je “podmetnut”, i Arkan, i Bagzi… i hladnjace pune mrtvih Albanaca su “podmetnute casnim srpskim borcima, dragovoljcima, skorpionima, crvenim beretkama, belim orlovima, dobrom i postenom Karadzicu i Mladicu”, Ovcara je “podmetnuta”, naravno, Rada Djokic je “podmetnuta”, Milomir Stakic je “podmetnut” (a i ovaj Marko Pavic)…

  I Oliver Frljic je “podmetnut” – “CASNOM NARODU SVIJETLE ISTORIJE… KOJI JE PRAVIO DRZAVE NA BALKANU”… a “ONI” mu nisu htjeli pomoci, vec su pomogli – razbraci i izdajnicima. “Nas” su na sve to “nagovorili”, a onda su nas “ostavili na cjedilu”!?

  Sve TO treba izbrisati, zabraniti, spaliti dokumente, ukinuti pamcenje… (iz “malog mozga”), utuci to “perverzno samozadovoljavanje i uzdizanje grehova” (… Stase Zajovic, Petra Lukovica, Natase Kandic, Vesne Pesic, Filipa Davida… i slicnih “prodavaca magle”!?). Treba zabraniti predstave Paola Madjelija… (i Seksipra treba zabraniti… neka se “vrati” na Otok, samo tamo i nigdje drugo… i Nusica i Steriju treba ukinuti u Zagrebu i Sarajevu!?), a “Glembajeve” u Novom Sadu i Beogradu!

  SVE TO… treba zatuci – lazima i (gebelsovskom) propagandom! Treba (neprestano) pricati o “slavnoj proslosti” i zlocinima DRUGIH (koji su “krivi”… za “svijetle te(n)kovine srpskog naroda”!

  E, pa… Jasenovac NIJE PODMETNUT! On je produkt izvitoperene pavelicevske (ne)svijesti, nakalemljene na hitlerovski nacizam! Obzirom da se “kalem” (masovno!) PRIMIO… hrvatski narod snosi (teske) posljedice svoje zablude vec vise od 70 godina! I treba da snosi… jer se nije (adekvatno) suprotstavio DEMONU!

  “Oluja” i “Bljesak” – NISU PODMETNUTE, vec su legitimne akcije zastite suvereniteta nezavisne (i priznate) drzave… od “balvana” i “balvanskih SAO krajina”, u kojima su se dogodili (strasni) zlocini nad srpskim civilima (zenama, djecom i starcima), zbog kojih Hrvatska MORA biti kaznjena i MORA snositi (nove) posljedice svoga vlastitog zavaravanja… (jer SAMA nije kaznila njihove pocinitelje, a mogla je!). Medjutim, legitimnost “Oluje” i Bljeska” se nece moce poreci… koliko god se pri tome upinjala “takovska propagandna masinerija”. To je isto kao kad bi se “ponistio” znacaj NOB-a zato sto se desio (a desio se, zar ne?) Blajburg!

  Da… treba “ubiti” i Olivera Frljica, promijeniti temu predstave
  (i glumce, naravno), treba promijeniti “krvna zrnca” u onom crvenom buretu…

  Treba SVE poslati u… TRI (zagrebacka) KAZALISTA! Pa da onda vidimo “cija majka crnu vunu prede”! Koji Krleza… koja “Agonija”!? I treba vec jednom ZATUCI tog Zorana Djindjica!

  E, moj “Hamlete”… iz Mrduse Donje!?

 133. Lukas says:

  duleboy-matija; Draga gospodo-dje,ja nemam razloga da izmisljam”toplu vodu”,glede Hrvatske.Nisam rodjen u njoj,ne zivim u njoj isto tako.Rekao sam samo,da su to bile legitimne akcije regularne vojske protiv onih koji su pokusali da stvore drzavu u drzavi,kao sto je uradjeno u Bosni.Dajte,razuvjerite me da to nije bila namjera.Da je uspjelo,danas bi u Hrvatskoi postojala jos jedna republika koja bi se takodje zvala”Republika srpska Krajina”.Porediti Srebrenicu sa tim dogadjajima,stvarno je suludo i uvredljivo.Naravno,desio se egzodus nevinog i neduznog naroda,desili su se i zlocini,ali glavnu odgovornost za taj egzodus snosi “dvojac sa kormilarem”(Amerima)Tudjman i Milosevic.Takodje,oni koji su cinili zlocine treba da odgovaraju,ma gdje se nalazili.Na zalost,oni koji su glavni kreatori svih tih”gibanja”na prostoru bivse nam drzave,mrtvi su.Da mogu da ustanu,pa da nam svima fino objasne kako su se njih dvojica lijepo i kulturno dogovorila o preseljenju stanovnistva iz Posavine u Hrvatsku,a s druge strane Srba iz Krajine u RS-u i Vojvodinu.I,sta je tu sporno oko toga preseljenja?Za mene,nije sporno nista,a vi mozete da mislite sta hocete.PS.Zao mi je,ako sam neke razocarao svojim komentarima.Nije mi bila namjera uvrijediti nikoga,nego samo iznijeti svoj stav povodom tih nemilih dogadjaja,nista vise..

 134. Ivana says:

  Stovani Ivane Grozni, zaista je strasno staviti ime naseg nadri-rezisera i njegovo djelo naspram velikog Shakespeare-a, Nusica, Beketa… Mislim da to mnogo vise govori o vasoj ostrascenosti i neobrazovanju, a manje o nasoj temi. Preporucam toplo da procitate (ili pogledate) Henry-ja V koji ce vam otvoriti mnoge vidike. Sto se tice ostalih vasih postavki, necu ih niti komentarisati, jer zaista nemam rijeci.
  Ostajte dobro i ne jedite se toliko! Sve sto mrzite u Srbima naci cete i kod sebe, jer smo mi jednostavno jako slicni. Nazalost ili na srecu, ne znam. Pa i vas nadimak je u vezi sa Srbima. Znate li da je Ivan Grozni bio srpskog porijekla, iz porodice Jaksica…?!

 135. ivan grozni says:

  @ Ivana… A odakle vama ideja da moja malenkost NIJE porijekla o kojem govorite? Sta cemo, ako (recimo)… JESTE? Hocete li me, u tom slucaju, svsrstati u neku drugi “ormar” (mrzitelja sopstvenog naroda, kao sto to pokusavate… u nedostatku argumenata za svoje prerasude!?).

  Ostrascenost je etiketa kojom se (najcesce) sluze oni kojima takvo (patogeno) “oruzje”… venama kola! Ne poricem da sam NEZNALICA (ali, ja to – ZNAM!), za razliku od vas (i slicnih) koji u to NE VJERUJU! No, ono sto ste “servirali” u svome postu, zorno potvrdjuje da imate (ozbiljnih!) saznajnih teskoca

  Dodavanjem Samuela Becketta u kontekst moga posta (koga nisam ni spomenuo, a iznimno ga cijenim, pokusavate uvjeriti “auditorij” u svoju “sirinu”… I (toplo) mi “preporcujujete” Henrika Petog (opet sa – nesuvislom predrasudom!) da ga (“vjerojatno”!), nitko nije procitao… osim vas?). Ali ja (jako) volim i Borku Pavicevic, recimo… I ne bih je (niposto) potcjenjivao, cak ni pri Beckettovom spominjanju!? A vi govorite o “nadri-reziseru” Oliveru Frljicu! Cime to mozete potkrijepiti? Jeste li gledali ijednu njegovu predstavu, jeste li isli na premijeru “Zorana Djindjica? Ili (kao i Vedrana) zelite pisati “recenziju” nevidjene predstave i razgovarati o onome sto pise “Politika”, a citiraju “advokat” i “matijavid”!?

  Hvala, ne! Nadjite si drugog sugovornika za “… suska se i kako pise “Politika” (imate ih ovdje nekoliko). Ne pada mi na pamet da raspravljam o… besmislicama, no “fakti” koje nudite za “raspravu”, sasvim jasno kazuju na kojem ste stupnju ZAROBLJENOG UMA!

  Nisko, SUVISE NISKO… Ne mogu se bas spustati ispod SVAKOG KRITERIJA. Kada umjesto “… na zalost ili na srecu, ne znam”(!), ponudite nesto meritornije, mozda i nastavimo dijalog!

  Do tada vas ostavljam (predvidjenim) “komplimentima”… koji me (jos uvijek) zasmijavaju… I vasem neskrivenom JEDU, pod kojim, objektivno i ne mozete ispisati NISTA sto bi bilo – validno (igdje, osim u svom – ispraznom samoljublju!).

  “Steta”… (Serbedzija Rade, iz PRVE PLEJADE “dasaka koje zivot znace”). Ostajte mi… ZDRAVO, Ivana (u svakom smislu).

 136. ivan grozni says:

  … O, da Ivana: SVOJIH srpskih prijatelja, razumije se, nisam se niti dotakao… kako ih ne bih izlagao “riziku trpanja u onaj isti “kos” kojim ste napunili – Vedranine” (za koje, takodjer, vjerujem da su – IZVANSERIJSKI!).

  Oni su za mene – DRAGOCJENI i ja se sa (istinskim) prijateljima – ne poigravam… “Stereotipi” su ioanko izvan svakog moga zanimanja!

 137. Advokat says:

  Interesantno kako svi srbomrzitelji koji vole Borku Pavićević i Natašu Kandić (najveće lelemudanke pod ovim nebom) pređoše preko gore navedene usporedbe Kosova i Hrvatske … Oluja i Bljesak protiv Srba bejahu legitimne, a Kosovo je vekovna kolevka NATO pakta, SAD i Šiptara (sad će me napasti srbomrzitelji svi od reda i reći, kao prvo: da nisam politički korektna i kao drugo da je Sloba mrzeo male Šiptare i etnički ih čistio i to sve tako da je etnički očistio Srbe a ne Šiptare) .. ili nešto nisam dobro razumela … 🙂 … Sloba ustvari nije počistio Šiptare jer da jeste po ugledu na braću ‘rvate ta akcija bi bila legitimna i proglašena oslobodilačkom … k’o što su naravno Oluja i Bljesak …

 138. alkemicar says:

  KASNO “ADVOKAT” NA KOSOVO STIZE… ostavimo na trenutak borku i natasu i dozvolimo “roniocima u plicaku” da o njima misle sto god hoce, jer se ni te iznimne osobe (moje misljenje) ne osvrcu za onima koji ih pljuju (“lelemudanke”, “prodavaci magle” itd.), obzirom da je, u osnovi, rijec o ljubiteljima “sabranih (ne)djela ljiljane bulatovic!

  kosovo je ONO sto (najvise) boli brata srbina i kosovku djevojku (“advokaticu”!)… koji “vidaju srpske rane” jos od 1389 – te!

  kosovo JESTE (bila) – srpska zemlja i s tim nemam NIKAKAV problem! “problem” je nastao onog trenutka kada je beograd shvatio da je – srpska zemllja (bez navodnika) RASPRODATA ALBANCIMA! skoro sve osim pecke patrijarsije, visokih decana… i “par ari” za – balvanski sverc!

  vise od 90 posto srba NIKADA nije bilo na kosovu, a (zdusno) “navijaju” za onu saku staraca s jednom nogom u grobu, od ’81. godine… (kao sto su arapske zemlje do 67. “navijale” za egipat, dok anvar el sadat nije sklopio mir sa izraelom i porucio “braci”… da sad oni idu na sinaj, a egipcani ce… “navijati”!).

  djeca kosovskih srba, koja se vec decenijama radjaju u veleljepnim kucama oko kragujevca, NIKADA nisu krocila na rasprodatu “cacevinu” (a i ocevi im se “slabo sjecaju starog kraja”!?). niko im nije ni pomogao da ostanu na zemlji kojom je vec uveliko odjekivalo “eho, eho…”!

  90 (i kusur) procenata albanskog stanovnistva je “magicni broj”, rapidno uvecavan sedam vijekova, na kojem se kod kosovara razvio “irski sindrom”! i upravo tu je “razlika” izmedju hrvatskog legitimiteta nad krajinom (koja nikada nije bila srpska zemlja, osim u seseljevoj i nikolicevoj glavi) i legitimiteta srbije nad (prodanim) “lazarevim carstvom”! treba li vam naglasiti, “advokatice”, da vec po tome – “oluja” i milosevicev neuspio pokusaj izgona kosovara u albaniju – nisu uporedivi.

  milosevic je povukao “panic button”, kada je vec nanizao seriju poraza zapadno od dunava i drine i “ohrabren” euro-americkim aminovanjem “oluje”, pokusao uciniti “ISTO” ili slicno onome sto je (na jedvite jade i uz nesumnjiva prekoracenja zenevskih “pravila i obicaja rata”!)… nekako “proslo” tudjamnu, koji je visestruko (zlo)upotrijebio svoje geopoliticko znanje i (staru) vojnu strategiju (milosevic je, ipak… samo bankar, pa u “trgovini teritorijama” i nije prosao toliko lose, koliko na vojno-strateskom planu).

  ocajnicki potez protjerivanja sada vec (izrazito) vecinskog albanskog naroda na kosovu (srbi NISU bili vecina u hrvatskoj) i svijet (pre)zasicen milosevicevom politicko-vojnom arognacijom (nije htio doci u pariz da potpise neku vrstu kosovske autonomije… cime bi, vjerojatno, izbjegao i hag i gubitak kosova), otvorili su prostor za nato-intervenciju.

  epilog znamo…

  nakon svega, “salonski beograd” (s dobricom cosicem na celu) i dalje pokusava uvjeriti svoj narod kako je kosovo jos uvijek srpska zemlja, mada je kumanovu, ‘99. godine, srbija potpisala – KAPITULACIJU… koja se u beogradskim (rezimskim) medijima naziva “sporazumom”? 🙂

  tadicevo (neuvjerljivo) nastojanje da odgodi priznanje kosova kao nezavisne drzave (barem u svom mandatu, kako ga srpska istorija ne bi obiljezila izdajnikom… “koji je prodao Kosovo”, iako on, realno, nema skoro nista s tim, napokon je “procitano” i (uglavnom) ZBOG TOGA novi predsjednik srbije je toma-grobar!

  o svemu ostalom mozemo se (beskrajno) lagati… ako to nekima ovdje (i dalje) prija!?

  najnovije ulijevanje (lazne) nade da je sa dva-tri balvana “moguce” sacuvati kontrolu, makar i nad pedljem nekadasnje metohije, savrseno se uklapa u razmisljanja beogradskog pisca srdjana cesica, koji je istovremeno (botino!) zalaganje – za evropu i kosovo, duhovito nazvao pozivom na sex i celibat! drugim rijecima, tadic se htio jebat’ (sa evropom), al’ da mu ne udje (iz pristine). nece moci, naravno… ma koliko beogradska vlast uvjeravala srbe da je ta besmislica, ipak, moguca.

  kosovo je (samo) jos jedna izgubljena bitka dedinja, za cije (dublje) sagledavanje valja potraziti – vecu dioptriju, “advokatice” (ili srbiju prepustiti kanceroznom oboljenju beonjaca!?).

  to da je kosovo (bilo) srpsko (ma, jeste… van svake sumnje) valjalo bi zapisati (masnim slovima) u hronikama (teskih) poraza “nebeskog naroda”, kome je (krajnje) vrijeme da malo… hoda po zemlji!

 139. Miki Maus says:

  @Alkemičar & Ivan Grozni
  Iako se na slažem sa svim vašim stavovima i sudovima – što je i normalo – moram Vas obojicu pohvaliti da ste u poslenjim postovima mnogo objektivniji i pristojniji. Shodno tome i mnogo ubedljiviji. No, Alkemičar je dao šlagvort pominjanjem norveškog monstruma – čovekolikog dvonošca koji nije sa Balkana i nije ubijao ni četnike, ni ustaše, ni balije, ni naliste, ni belogardejce ni … već svoje malde sugrađane. On se nije svetio, jer nije imao razlog, a ni motiv za to. On je jednostavno izvršio odmazdu nad nevinim ljudima da bi kaznio vlasti!? Šta je to što od male bespomoćne bebe pravi takvog monstruma ? Geni, ideologija, religija, (ne)vaspitanje, mediji, (ne)obrazovanje, kompleksi, bolest – ili sve pomalo?!
  Kako se takvi monstrumi mogu nazvati ljudima?
  To je tema za ovo vreme.
  Koliko je porastu nasilja doprinela ” TV – mala kutija koja širi velike laži! Toliko filmova punih krvi i tučnjava, pa čak i u crtanim filmovima za decu!
  Šveđani su još pre 30 godina zabranili Diznijeve crtane filmove! TV se licemerno bavi temom nasilja među mladima,
  A TV JE U VELIKOJ MERI DOPRINELA PORASTU NASILJA!
  Da čujem nešto pametno, dosadilo mi je papagajsko ponavljanje nekih floskula, termina, fraza i drugih trivijalnih besmislica. Hajde da pričamo o uzrocima i posledicama porasta nasilja, pa i verbalnog!

 140. Miro says:

  hmmmmm …. uzroci nasilja???? ….. procitah danas razmisljanje i stav o toj temi pa da to podjelim sa ovim zabranjenim diznijevskim likom —–
  “Svakog proljeća, od aprila do juna, Bosna i Hercegovina se ukazuje kao zemlja koja je uzduž i poprijeko posijana toponimima smrti. U ta tri ili četiri mjeseca, prije dvadeset godina, počinjeno je najviše ratnih zločina. Etničko čišćenje i masovna likvidacija civila i zarobljenika nastavljeni su i kasnije, ali su vojne, paravojne i policijske snage Republike Srpske već u prvoj polovini prve ratne godine praktično ostvarile glavni strateški cilj.
  Tada i kasnije, zaključno s padom Srebrenice i Žepe, žrtve su stradale na širokom prostoru, na različite, najčešće surove načine. Muškarci, žene i djeca, mladi i stari, ubijani su gdje god ih je stigla ruka krvnika – na kućnom pragu, u selima i gradovima, u logorima i zbjegovima, završavajući u bezdanima, jamama, napuštenim rudnicima i tajno iskopanim masovnim grobnicama. Njihovi preživjeli rođaci još tragaju za mnogim kostima, bacaju ruže u Drinu i Savu, u Korićanske stijene i druge bezdane, u očajničkoj nadi da će pronaći tijela pobijenih i dostojanstveno ih sahraniti. Sahrana je običajni kult u svim balkanskim kulturama, moralna ljudska dužnost prvog reda.

  Civilizacijsko načelo nalaže da se o svim žrtvama mora reći istina. Njihova imena su bila različita, njihova nacionalna i vjerska pripadnost takođe. Reći kako su Srbi bili zločinci, ali ne i žrtve zločina, ili kako su Hrvati, makar u znatno manjoj mjeri, činili slična zlodjela prošavši nekažnjeno, te kako su samo Bošnjaci teško stradali a da ni mrava nisu zgazili, bilo bi licemjerno. Niko ne može reći da je u proteklom ratu bio nevin, o čemu svjedoči lista haških optuženika. Kad je riječ o ratnim zločinima, Evropi je, sviđalo se to nekome ili ne, svejedno da li su oni počinjeni u agresiji ili odbrambenom ratu. Ali, to ne znači da treba da zažmirim pred činjenicama i preskočim vlastiti moralni zid. Nekakav civilizacijski red valjda nalaže da se svako osvrne (Osvrni se u gnjevu!) na zločine počinjene u ime vlastitog naroda. A tu su stvari više nego jasne – najviše ostrašćenih ubica regrutovali su Srbi, a najveće žrtve etnički motiviranih zločina bili su Bošnjaci.

  Što se, dakle, moje malenkosti tiče, nemam s tim niti sam ikada imao nikakvih problema. Živim u jednom te istom filmu, po cijenu sve veće usamljenosti. Uzalud osluškujem, ali ne čujem ništa novo među Srbima ni s ove ni s one strane Drine, ništa što bi ih moglo spasiti od nacionalističkog zaglupljivanja i sličnih budalaština. Uzalud osluškujem ne bi li se s te strane začuli glasovi pijeteta prema žrtvama vlastitih zločina. Srbi ne shvataju da će Srebrenica u kolektivnoj memoriji bosanskih i evropskih muslimana ostati ono što je Auschwitz u kolektivnoj memoriji Jevreja. Srbi su jedini Evropljani koji ne priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid. Nevjerovatna je bešćutnost njihovih lidera, bilo da je riječ o Koštunici, Tadiću ili Dodiku. Umjesto da se pridruže rodbini Bošnjaka koji su prije dvadeset godina pobijeni na Višegradskoj ćupriji i bačeni u Drinu, i bace u rijeku nekoliko ruža, lokalni vladari su tog istog dana priredili “svečanu smotru” tzv. Višegradske brigade, čiji pripadnici, bar neki od njih, sigurno nisu čistih ruku.

  Mnogi od paćenika koji su ubijeni iz čistog mira poznavali su svoje krvnike. Kako su se bezbrojna poznanstva, čak i višegodišnja prijateljstva, preko noći pretvorila u krvoločnu šovinističku mržnju – jedna je od misterija pokolja iz 90-ih. U tekstu objavljenom početkom prošlog mjeseca u Bosanskoj pošti, dr. Šaćir Filandra ističe da se to ne može pravdati neumitnošću povijesti, svetošću vlastite nacije, niti stvaranjem vlastite države i sličnim determinističkim glupostima. “Posljednjih dvadeset bosanskohercegovačkih godina, piše Filandra, specifično je posebno po tome što je skinulo veliku masku s lica takozvanog malog čovjeka. Karakteristika ovoga doba je da su se mali ljudi, susjedi, kolege s posla, iz škole, iz sportskog kluba, raja iz kafića pokazali bezobzirnim zločincima. To je karakteristika nekog novog modernog vremena, i to što se nama Bosancima i Hercegovcima desilo da su zločini bili najbrutalniji tamo gdje su se zločinac i žrtva najbolje poznavali, nije postalo tema ozbiljnijih znanstvenih istraživanja izvan zemlje, budući da se mi u zemlji tim odnosima slabo bavimo, ali to smatram važnim antropološkim otkrićem i zlokobnim znakom duha vremena u kome živimo.” Za žrtve mržnje, smatra dr. Filandra, uopće nije bitno da li je etnička mržnja i nepodnošljivost samo proključala ili su je nove nacionalne elite stvorile. Činjenica je da se ona u svoj žestini iskazala.

  Podrazumijeva se da je u raščišćavanju poslijeratnih računa sudsko procesuiranje konkretnih počinilaca ratnih zločina prioritetna stvar. Dugoročno gledano, još je važnije da se objasni kako je došlo do toga da se ogroman broj nekad mirnih, neupadljivih građana preobrati u bestijalne zlikovce? “Svi su znali da je zlo grijeh i da ništa dobro ne može doći iz zla. Ali, više skoro da i nije bila vještina okrenuti porok u vrlinu i klevetu u istinu, nemoć u umjerenost, aroganciju u poniznost, pljačku u čovjekoljublje, lopovluk u čast, huljenje u mudrost, brutalnost u domoljublje i sadizam u pravdu. To je mogao učiniti bilo ko; to uopšte nije zahtijevalo nikakvu pamet. Jedino što je to zahtijevalo je da čovjek nema karaktera”, piše američki novinar Peter Maas u svojoj izvanrednoj, mnogo puta citiranoj knjizi “Ljubi bližnjega svoga”.

  Međutim, neko je širom otvorio vrata tom “malom čovjeku”, lišenom karaktera. A to je učinila država i njene institucije. U Nürnbergu je suđeno ne samo nacističkim glavešinama već i njemačkoj državi zbog političke i moralne odgovornosti za rat. Haški tribunal nije razmatrao takvu odgovornost, pa je Srbija ostala nekažnjena. “

 141. duleboy says:

  Lukas – ništa lično u mojoj priči i nije bilo osim jedne stvari- Srbi o kojima je reč u Bljesku i Oluji nisu bili došljaci u Hrvatsku – kako je to vešto spinovao gospodin Stjepan Mesić 90-ih -oni su bili GRAĐANI te tada socijalističke republike. Imali su sva prava kao i ostali GRAĐANI Hrvatske. A ovaj stav – “Rekao sam samo,da su to bile legitimne akcije regularne vojske protiv onih koji su pokusali da stvore drzavu u drzavi,kao sto je uradjeno u Bosni.” – ima svoju kvalifikaciju – UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT i aktere gospodu GOTOVINU i MARKAČA ! Nemaju dakle te akcije legitimitet i nisu regularne… Priča o Republici Srpskoj uvučena u vaš post Lukase NIJE ISTA jer je legitimno stvaranje tog entiteta NESPORNO !

 142. Lukas says:

  @duleboy;Ne bih se slozio sa konstatacijom “stvaranje RS-a je legitimno”.Koliko je meni poznato(a i vama)vec je pet ili sest ljudi osudjeno za genocid,a u toku su sudjenja glavnim akterima za to”legitimno”stvaranje RS-a.Spominjem samo genocid, jer ne bih mogao pobrojati na ovako malo prostora sve one koji su osudjeni-optuzeni za ratni zlocin protiv covjecnosti,UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT,silovanja itd.Prema tome,stvaranje tog entiteta uopste ne moze biti legitimno,ma sta vi mislili o tome.Kako moze biti legitimno,ako se ima u vidu,da je kompletno vojno i politicko rukovodstvo RS-a osudjeno,ili mu se sudi u Hagu?Zar se ne sudi Francu Kosu,Stanku Kojicu,Zoranu Goronji i Vlastimiru Golijanu za genocid(sudjenje zavrseno i ocekuju se presude)u Srebrenici?Koliko se sjecam,Radislav Krstic je osudjen za genocid,isto kao i Milorad Trbic,Vujadin Popovic,Ljubisa Beara i Drago Nikolic.Ako su nam poznate sve ove cinjenice,kako mozemo govoriti o legalnosti stvaranja RS-a?

 143. Advokat says:

  @alkemija … iz svake tvoje reči izbija srbomržnja i žalim te radi toga … kakav ti bre treba ili ne treba da imaš “problem” oko toga čija je Kosovo zemlja? To samo govori da ti imaš ozbiljan problem u glavi. Pri tom si zaboravio da je to država Srbija u kojoj Šiptari jesu manjina koja se rapidno uvećala planski i organizovano, a što su bivše komunističke vlasti podržale zdušno. Kada kažete da su Oluja i Bljesak legitimne (obrambene do kurca) vojne operacije kažete sve o vama. I tu je, što se mene tiče, svaki komentar suvišan.

 144. Antifriz says:

  Vi ste se, gospodja “advokat” (oprostite, ak ste gospojica), opet vratili svojoj staroj spiki: BJES i PROSTACENJE (“… obrambene do kurca”!).

  Tim “kontra-argumentima” si dokazujete NEMOC… kak niste sposobni parirat gospon Alkemicaru! To sam vam zamijetio i prije, no, mislio sam da bute se vremenom koncentrirali na ono kaj govorite? Kak sam se opet prevaril’?

  Vi si mozete imati stav da “Oluja” nije legitimna, to je vasa stvar, kak je i moja “stvar” zakaj mislim da ste si vi izabrali – cetnika za precednika, ali mu ja ne sporim LEGITIMITET. Jer, i ste tak shteli i to je meni psove u redu.

  Ali vi si tu (i pri nekim slicnim stvarima), imate krupan problem! Kak da ste neki cudak (pu, pu, pu). Ak ste pravnik (kak se predstavljate, ne?), trebali bi znat kaj je to legitimitet?

  Jos me cudi (moja zena veli da sam i i ja – CUDAK, al ona vam tak ne misli), zakaj vi to podmecete covjeku (ne mrem rec jednoj gospodji da laze?) ono sto tam ne pise!

  Alkemicar nigdje nije rekel da je “Oluja” obrambena akcija (to si ja mislim, zaprav sam siguran, al se nemam namjeru uvjeravat okolo toga). Gospon kaze da “Oluja” i protjerivanje “Siptara”, kak vi (jako ruzno!) zovete Albance – “nisu uporedive akcije”!

  I dobro, vi si niste obvezatni s tim slagati, al ne mora bas svatko ovde vidit kak ih prezirete (skoro kak i Hrvate, ne… pa, to je strasno!). I onda si jos lupetate da gospon Alkemicar mrzi Srbe?

  Znate sto, meni se nesto mota po ovoj ludoj glavi, da bi vam on… (a kak bi drugshe znal sve te vase stvari?), lako mogel bit – Srbin!?

  I kak vi to “tumacite” da si drugi nemaju sta mislit o Kosovu? Ampak gospon Alkemicar… (jos ak je Srbin?). I kak si to mislite da je Kosovo (jos uvijek) u drzavi Srbije? Dajte mi rec koju tu “drzavnotvornu” funkciju Srbija danas ima u Pristini! Ak vam fali muhur UN-a, brzo ce to… A vish i nije tak vazno kaj “UN-i” veliju.
  Nitko to ne drzi za ozbiljno, ne?

  A vi se SAMOZAVARAVATE… O tomu vam govori Alkemicar, al’ kao da ne razmete, ne? Pa si zvucite izbezumljeno… A ja vam tomu nikak nisam rad, bez razlike u gledanju na stvari oko Kosova.

  Ne bi shtel da me gledate kak “advokata” gospon Alkemicara (nisam vam ja tu kvalificiran, a ne bum se lazno predstavljal, ja sam vam priprost clovek, koji si misli svojom glavom, nikad “glavom” svojih politicara… koji su vam i veci prostaci neg sam ja).

  K tomu si mislim da gospon Alkemicar sve ovo zna rec puno bolje (ak’ hoce?). No, zivo me zanima, ak vam ne bi bilo tesko, da mi reknete… (vise puta sam procital njegov post, da budem siguran je l’ ja to ne vidim dobro, il’ sam bas bedak?), kak ste vi tu prepoznali “srbomržnju” (“iz svake njegove rijeci”!). Otkrijte mi “tajnu”, bit cu vam zahvalan.

  Nemojte se jedit, ali vi si to umisljate, jer nemrete mu parirat (i “Miro” je to pronashal, a kod nas veliju… “ak ti dva kazu da si p’jan, valjaj se!), pa vam jos samo zelim pomenut (onak, izmedju nas, ne), da bu se Antifriz dobro mislil, ak bi vas trebal za advokata (znate kak vam je to v selu: mi se sudimo oko meje, vi tam pravite rat oko carine?!).

  Nekak mi se cini da – NISTE LEGITIMNI To vam ja, onak u sebi mislim. Nemojte si opet bjesnit zbog jednog drugseg misljenja!

  I mos’te si slobodno mjenjat ono slovo “c” za “k” (ak vam vise pashe?)… Al sve vam je to ISTO!

  Ste radi jednome puseku? 🙂

 145. Advokat says:

  @antifrizura … naravno da jesam čim vam rođena majka popuši :). Ja nisam ovde da bih nekome parirala već da bih razmenila mišljenje. Ako vi ovo doživljavate kao borbu prsa u prsa to je, jbg. samo vaš problem. I drugo, uopšte me ne zanima šta je gospodin po nacionalnosti, ali obzirom na činjenicu da su Srbi od svih naroda na Balkanu najskloniji autodestruktivnosti vaša konstatacija sasvim stoji.

 146. Antifriz says:

  @ Advokat – Kak ste SAMO (bedasto i nepopravljivo) PROSTI… I kak bu te razmjenili “misljenje” kad ga vi uopce NEMATE!? I dalje BJESNITE i PARAFRAZIRATE (tak se SVI koji su SUPLJI razotkrivaju… imate PROPUH, ne?). K tomu jos nemate (ni trunku) duha!

  Da probate mjenjat “potpis” u – ULICARKA? Ljepse bu vam pristajal (i ne bi bio tak NEPRIMJEREN, kao ovaj kojim obmanjujete – SEBE!). 🙂

 147. duleboy says:

  @Antifriz – imamo ovde jedan neprimeren iskorak iz etikecije – dame imaju prednost zar ne ? Jeste @advokat ima reč ponekad i jaku -( kako reče Branko Miljković -pesnik iz Niša , eto obesio se u okolici Zagreba pod nerazjašnjenim okolnostima )- UBI ME PREJAKA REČ ! Bol koji ste izrekli i reč koja vas je siguran sam povredila @antifriže na žalost okončana je kvalifikacijom koja se dami ne izriče ! I uopće imam primedbu na RVACKU SPIKU o srpskim komentatorima na ovakvim mestima – ništa od kulture , a mnogo prostakluka i naravno mržnje prema srpskom narodu. No srce nam je na mestu – i pevate i stojite mirno uz našu LIJEPU NAŠU ! Josif Runjanin SRBIN sa prijateljem Antunom Matunovićem HRVATOM sastavi to o čemu govorim u KARLOVCU, u vojnoj akademiji KundK monarhije, u inat toj monarhiji. Danas su druga vremena -trči se pod skute novom RAJHU , a neprijateljstvo nikad razvijenije. A zna se kako ćemo svi sa ovog prostora proći u novom RAJHU …

 148. Antifriz says:

  @ duleboy – Mene vam ULICARKE koje vi, gospon, pokusavate proizvesti u “dame”… ne mogu povrijediti (sluze su mi za zabavu… i ZALJENJE!).

  A vi ste tak (gorko) otrovani svojim CETNISTVOM, da vam i “stih”: “… čim vam rođena majka popuši”(!) slici na Miljkovicevu “prejaku rec”?

  Meni ne, gospon, jer Miljkovic je bio izniman lirik, koji se nije opterecivao (kak ni ja) time zakaj je rodjen u Nisu, a ubio se u Zagrebu (za vas je to “kontroverza”… jer zelite “otkriti” ubojicu Hrvata!).

  Samo se vi “hranite” SVOJIM glupostima, u koje spada i ova spika o Runjaninu i Matanovicu? Mene vam cini sretnim fakat da je jedan tak fini Srbin napisao predivnu “Lijepu Nasu”. To nije bilo moguce bez iskrenog osjecanja i stovanja prema ambijentu o kojem pjesma govori, se razme…

  Al meni ni bas jasno sta vas tu tako (strasno) BOLI? I Tin (Ujevic) je proveo mnoge godine i napisao predivne stihove u Beogradu i Sarajevu. To nikoga (normalnog) ne boli. A i zasto bi, molim ljepo…

  I kaj zapravo hocete reci s tim svojim stavljanjem “rajha” u kontekst svoje (po)cetnicke “muckalice”? Imate zal zakaj Hrvatska ide k Europi, a vi ostajete u balkanskoj crnoj rupi! Ni vam to neka sreca, gospon, ali je (puno) VECA NESRECA ostati na tom vasem – MIZERNOM RAZMISLJANJU.

  p.s.

  I ak vam ne pase “hrvacka spika”, vi si ljepo mijenjajte blog… To vam nitko nemre zabranit, pogotov ak se osobno (a i ostali “srpski komentatori”!), NE OSJECATE KOMFORNO.

  Ili ostanite, osobno nemam nish protivu teg… (a ostacete sve dok Slaven ne shvati koja ste – ZLOCA, kak i onaj “maljchik” sto ga je otpuhal!).

  Ali ne bu vam ja (dotad) pravio “komfor”… za BEDASTOCE kojima se (vi i ti vasi “komentatori”) sluzite. Ostali kak hoceju. Jer, ja vam idem u birtiju u koju hocu (za svoje pare, ne). Vase me “birtije” nikad nisu ni zanimale… I ne bum zvao ni da idete z menom u Europu! Koji cete mi MOJ… kad vas ni Europa ne zove?

  Ak vam je MALO “hrvacke spike” za danas… nish si ne brinite, bit cu ja tu i sutra. Samo (i jedino) zakaj vam drugi nece rec kak se PROSERAVATE… A za sve sto znate nemrete dobit’ vise od tri “evra” (na sat)… Tol’ko ja placam za NOSENJE KUFERA u Frankfurtu!

 149. Advokat says:

  @antifrizura … mislim ste vi onaj koji treba da promeni blog hitno … na vašem uzvišenom putu ka Evropi …jer normalan svet ne stremi tome a još se manje diči budalaštinom zvanom EU … naime, opet ste pomešali bake i žvake 🙂

 150. Alkemicar says:

  @ Antifriz – 🙂 Ha, ha, ha… Pa, nisi bas tako “naivan” kako sam mislio, Gospon Antifriz! Fino si im ga “sprashil” :), u paketu, za (dobar) vikend! Ostaj mi VESEL’…

 151. Antifriz says:

  @ advokat – Bu me ULICARKA sprijecila da idem kam ja hocu? To ni moglo ni 90-te, nekamoli sad! A ti si sjedi tu GDJE SI… ni za “gdje si” NISI… ak ti tak pashe, ne? ( Nema vise ni – vi, niti “gospodja”, jer si – TO sto JESI).

 152. Miki Maus says:

  Advokat says:
  KOME TI TO POSTAVLJAŠ PITANJA – kamenu u mlinu?! Jednokanalnim umovima koji ne umeju da slušaju, već samo pišu, pričaju? Oni su 1005% i uvjek u pravu.
  “Ne šapući gluhom na uho i ne namiguj ćoravom!”
  “Postavljam logično pitanje na koje bi mogli da mi odgovore apologete ovakvih “umetničkih sloboda”. Pretpostavimo da npr. beogradski režiser u nekom uglednom zagrebačkom kazalištu napravi sličan performans gde bi glumci gurali do lakata ruke u bure krvi na kom piše:” Stvaranje hrvatske države”, i gde bi katolički kardinali i sveštenstvo pucali u mrtve jasenovačke žrtve pa po odbacivanju odora ostali u ustaškim uniformama, i da se u predstavi saslušava npr. Franjo Tuđman za zločine protiv čovečnosti i genocid nad srpskim narodom, i da na kraju neki glumac povraća po šahovnici a glumci u horu psuju hrvatski narod i sve njihove institucije. Kako bi na to reagovalo hrvatsko javno mnjenje, katolička crkva, i njihovi slobodoumni mediji i nevladine organizacije predvođene Ivanom Zvonimirom Čičkom, Slavenom Leticom i sličnima? Da li bi takve predstave uopšte mogle da se postave u zemlji koja iduće godine ulazi u Evropsku uniju i koja je prihvatila sve zahteve i uslovljavanja za pristup zajednici slobodoumnih evropskih demokratija?”

 153. Miki Maus says:

  TKO JE NARUČIO UBOJSTVO ZORANA ĐINĐIĆA?!?
  http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1944&Itemid=1

 154. Advokat says:

  @miki m. .. ovo što si postavio dokazuje da ubistvo Đinđića nema suštinske veze sa politikom već ima sa kriminalom širokih razmera koji je nama običnim smrtnicima nepojmljiv … i da živimo 100 života verovatno ne bi smo mogli shvatiti jedan prosečan kriminalni um, npr. Mlađana Dinkića … što opet implicira da je Đinđićevo najbliže okruženje do lakata u krvi .. u svakom smislu … što, po meni, opet implicira besmislenost poslednjih ratova, besmisleno razaranje države koja je bila u stanju da proizvodi sve što je potrebno, pozadina uopšte nije bikla nacionalna već ekonomska … a mi možemo da jedni drugima jebemo ustašku, balijsku i četničku majku danonoćno što su nam oni u amanet ostavili, a što je ubedljivo najkvalitetniji paravan za njihove kriminalne poslove … nahranili su narod srpstvom, hrvatstvom i bošnjaštvom … e neka se taj narod istim tim hrani zauvek što se mene tiče – govnima jer drugo nije ni zaslužio a to potvrđuju i ovde neki komentari … jebeš ti i Oluju i Kosovo i Srebrenicu i Prijedor, to je samo kolateralna šteta sa jedne strane … a sa druge služi cilju ishrane istim govnima …

 155. Lukas says:

  @advokat;Poslije duzeg vremena jedan zaista dobar komentar,s kojim se slazem u potpunosti.Volim takve komentare,u kojima nema licnih animoziteta,licnih uvreda i koji ne podrzavaju ni jednu oligarhiju na prostorima bivse drzave.Navela si sve ono sto bih ja uvijek i u svako doba podrzao i potpisao.Sto je jako interesantno,komentar nije dug,a kazuje nam mnogo.Jos jednom,svaka cast na komentaru..

 156. Advokat says:

  @Lukas … hvala … samo sam pogrešila kada sam napisala prosečan kriminalni um, naime, Mlađan D. i dr. su natprosečan kalibar kriminalca jer ja obične kriminalce srećem svakih nekoliko dana, tj pos’o mi da ih branim … naime, oni su nedonoščad …

 157. Lukas says:

  @Advokat;Tacno tako..Isto vazi i za Bosnu i Hercegovinu i ostale republike nastale raspadom bivse nam drzave.Mnogo se tog sljama pojavilo nakon raspada Yuge.Mene kao gradjanina BiH najvise pogadja danasnja situacija u drzavi.Prije svega,mislim da sve ovo sto se desava nije primarno iznutra.Nije ni sekundarno od susjednih drzava.Primarno je iz medjunarodne zajednice sta god ko pod njom mislio.Trebalo je da padne Juga,i to je Naomi Klein u svojoj cuvenoj knjizi”Doktrina soka”lijepo napisala.Da se kod nas desi slucaj Sanader,vrlo tesko.Samo neke sitnije ribe koje se nisu dobro uklopile u svojim strankama, su zrtvovane.Svi kradu,pljackaju,a da ne odgovaraju.U Bosni ne postoji prava inteligencija.Kvaziinteligencija se uklopila u stranacko-vjerske tokove,zivimo u drustvu partiokratije,gdje partije vladaju,i zato nikome nije stalo da se stvori drzavna infrastruktura.Zasto bi stvarali drzavnu,kad oni drze svu infrastrukturu u svojim rukama,tamo gdje vladaju.Sta god da urade domaci kriminalci-politicari, kazu da je to vitalni nacionalni interes!!Zar je to vitalni nacionalni interes da narod sve slabije zivi,da nam djeca nemaju nikakve perspektive,da vlada ogroman nepotizam?U Bosni je nemoral legalizovan,nema ljudskosti,samo da si privrzen stranci i vjerskom poglavaru-poglavici.Daj Boze da grijesim,ali bojim se da nije tako.Kad ce ovo ludilo prestati?Po meni,prestace onoga momenta,kada medjunarodna zajednica,odnosno svjetski kapital po ovoj Naomi Klein,kazu”hajde da ovim balkancima napravimo nesto”.A do tada,hranice nas nacionalizmom i mrznjom,da bi oni mogli na miru da kradu i pljackaju.Na kraju ovog komentara dodao bih samo ovu tvoju zadnju recenicu o kolateralnoj steti..Skroz si u pravu..

 158. Miki Maus says:

  @Lukase,
  Da ti nisi pogrešio nešto!!! Da ti ne živiš slučajno u Srbiji ? Tako si lepo opisao situaciju u Tamo daleko! Možda si ti neki insajder? Živiš u BiH, a opisuješ stanje u Tamo daleko. Ipak smo mi braća – ja to kažem – sada po muci. Ali, nemoj da se bre, bolan sekiraš – biće gore. No, navikli smo mi i preživećemo i sve to. Mi i nismo navikli na mnogo bolje. Spasa nam nema, ali propasti ne možemo!

 159. Advokat says:

  @Lukas .. sad će ovi visokoparni blogeri koji su skloni autofelaciu (mada sam od nekih i ja bila velikodušno ponuđena nakon čega im pomenuh majku) da nas optuže za sklonost teorijama zavere … ali bolje biti ovo drugo nego ovo prvo … elem, potpuno se slažem sa tobom … oni će da kažu da su Milošević ili eventualno Tudjman kriv za sve njihove nedaće, kao što je izostanak polnog odnosa sa ženom ili ljubavnicom npr. … meni je to smešno … i krajnje naivno … takva demagogija služi samo gore navedenoj prehrani ..

 160. Advokat says:

  Neka budala gore je kazala da je Milošević naselio u Vojvodini Srbe iz Hrvatske a da su do tada tamo u većini bili Mađari … link u prilog navedenoj nebulozi sledi-etnički popis stanovništva u Vojvodini iz 1991.
  http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5#.D0.95.D1.82.D0.BD.D0.B8.D1.87.D0.BA.D0.B8_.D1.81.D0.B0.D1.81.D1.82.D0.B0.D0.B2_2

 161. Lukas says:

  @Miki Maus;Ja bih mogao postaviti tebi isto pitanje;Da slucajno ti ne zivis u Bosni,posto tako dobro poznajes prilike u istoj.Ali,salu na stranu..Gdje god da zivimo,karakteristike su iste.Mogu se prikazati u istom obliku za bilo koju drzavu,nastalu raspadom Juge.Slicni ljudi(neljudi najgore vrste)vladaju nasim drzavama,nasim sudbinama.Poigravaju se sa sudbinom i perspektivom nase djece,a mi udarili,evo vec 20 god.u sirenje mrznje,netolerancije i sirenja najgore vrste nacionalizma.Samo njima cinimo ustupke, praveci od sebe kreature,poslusnike i sljepce pored vlastitih ociju.Ti bi komotno mogao da zivis u Bosni,a ja u Srbiji,i zivot nam se ne bi promjenio ni za jotu.Bio bi potpuno isti.Vec sam u prethodnom komentaru najavio,do kada bi ova”rasomonijada”mogla trajati.Naravno,ako budemo jos uvijek interesantni”stranom kapitalu”ili “zapadnim zlikovcima”kako ih je nazivao sve do nedavno “gruban.”Morao bih na zalost sada prekinuti,a imalo bi se jos stosta reci.PS.Mogu ti reci da mi se svidja tvoj zadnji komentar,mada tukne na pesimizam najgore vrste.Srecom,ima u njemu i malo humora koji razblazuje taj pesimizam.Ostaj mi zdravo…

 162. matijavid says:

  Dragi postaši,
  razonodite se još jednim biserom naše Muze Vedrane kako bi se diskusija odmakla, (ili se ne bi odmakla), s mrtve tačke:
  —————————————————–
  NIN, broj 3202, 10.05.2012.
  VEDRANA RUDAN

  POSTOJI SAMO KOKA-KOLA
  Kako će izgledati Srbija nakon izbora? Uzmite u obzir da ovaj tekst pišem prije vaših izbora. Naravno da ne pratim izbore u Srbiji. Nisam pratila ni izbore u Hrvatskoj. Čemu? Ali nešto o kandidatima ipak znam. Vaš bivši predsjednik je prekrasan muškarac. Onako visok, pa malo sijed, pa tamna mrlja, pa mršav, pa psiholog, pa košarkaš… Jednom smo se u Ateljeu 212 grlili, više sam ja grlila njega nego on mene, dok nas nije rastavila njegova ženska plaćena da ga brani od ludih obožavateljica.

  Znam, nažalost, i vašeg možda novog predsjednika. Toga sam divljaka upoznala u jednoj teve emisiji dok je još bio u fašističkoj fazi. Rekao mi je da će uz njegovu pomoć Karlobag postati srpski, što me za srce ujelo jer je Karlobag rodno mjesto moje pokojne bake. Bila mi je prestrašna pomisao da će takva jedna spodoba ujahati na bijelom konju u moj Karlobag i tamo čupati komade mesa sa prasca na ražnju i biti svoj na svome. Naravno da se političari mijenjaju. To im je posao. Kako čujem, taj je vaš gospodin u međuvremenu odustao od Karlobaga i moje pokojne bake. Ne vjerujem u promjene, jednom fašist, uvijek fašist ali to zaista nije bitno.

  Tko će upravljati kojom zemljom u današnjem svijetu ne bi trebalo zanimati takozvane male ljude. Nikolić? Tadić? Gdje je tu razlika osim u visini, šarmu, pogledu, osmijehu? Sve ostalo je uvlačenje u guzicu Evropi, Americi, Rusiji… Srbija? Što je Srbija? Nekoliko milijuna frustriranih ljudi od kojih oni mladi pojma nemaju što su u prošlom ratu činili oni stariji. Neki zato što su u rat bili potjerani, drugi za dušu. Srbija? Nekoliko milijuna gladnih koji turaju glave u kontejnere, nadaju se da će Kosovo prestati biti republika pa će ih onda obasjati sunce i još će dobiti posao.

  Srbija nakon izbora? Studenti koji će štrajkati jer će studij postati skup sport, penzioneri će crkavati od gladi i uzalud čekati hitnu pomoć, mlade žene će prestati rađati male Srbe jer mali Srbi koštaju, nožice im brzo rastu a pampersice se u zlatu plaćaju. Srbija nakon izbora? Radnici će bauljati Knez Mihajlovom dok se ne sudare sa specijalnom policijom koja će ih ispendrečiti jer radnici ne kuže da nemaju pravo ni na život ni na rad ni na urlanje ni postavljanje pitanja. Srpski radnici će i nakon izbora ostati “stoka sitnog zuba”. Tako je naš pokojni predsjednik Tuđman tepao nama Hrvatima. Sjećam ga se s nostalgijom zato jer je, za razliku od njegovih nasljednika, bio iskren, ovi koji su došli iza njega nas uvjeravaju da smo stoka krupnog zuba. Da, još nešto vrlo bitno, Tuđman je krao mnogo manje od svojih nasljednika.

  U Srbiji će se nakon izbora i dalje bolesnicima rušiti stropovi na glavu, citostatike će primati samo privilegirani. Ni nakon izbora vam nitko neće reći koliko je bombi obogaćenih osiromašenim uranom palo na Beograd i koliko Srba umire od raka baš zato jer su se obogatili osiromašenim uranom.
  Srbija nakon izbora? To će biti zemlja poput one prije izbora. Krasno mjesto za mafijaše, lažove, silikonske cure, lažljive političare, Amere koji će vas pretvoriti u svoju bazu. Ili Ruse koji će vas pretvoriti u svoju bazu. Za Kineze čiju ćete jeftinu i otrovnu hranu jesti. Da, nakon izbora Srbi i Hrvati će opet postati braća jer će imati zajednički cilj. Morat će se bratski boriti protiv “svjetskog terorizma” koji vlada svim zemljama u kojima teče nafta.Naravno da će vas primiti nu EU. I u NATO, ako već niste tamo.

  Napisala sam da baš ne pratim dešavanja u Srbiji. Zašto? Ipak smo susjedi. Dok ovo čitate kužite da se zezam i jasno vam je da ja jako mnogo znam o Srbiji i vašem budućem životu. Naravno da sam pametna kad znam da se vama neće dogoditi ništa osim onoga što se nama već dogodilo. Jad, bijeda, bolest, nepravda, batine ako digneš glas, otkazi… Vjerujem da nemate nijednu svoju banku, ako vam je koja ostala nakon izbora će je prodati. I vaša polja i brda, sve doline i sve nizine. I hotele i motele i bolnice i ludnice. Službeni jezik će vam postati engleski, ruski ili kineski. Nemojte pasti u depresiju.
  Poput vas žive i Španjolci, Talijani, Grci i, radujte se, Hrvati. Da, jesmo pobijedili u ovom ratu, porazili smo vas jeeeeeeeeee, ali nam to više ne hrani dušu. Mi koji smo vama i tamo daleko i jako blizu shvatili smo da se na dulje staze ne može živjeti od srpske nesreće. Još nam je nešto jasno. Imamo granice ali nemamo zemlju. Tražimo od vas papire kad ulazite k nama kao da “nas” ima. Nema nas.
  Nema ni vas ali vi to možda još ne znate. Izbori su iza vas. Proći će neko vrijeme. Mjesec, dva, deset i saznat ćete.
  Ne postoji Srbija.
  Postoji samo Koka-kola.

 163. Advokat says:

  @matijavid … odličan tekst…

 164. Miki Maus says:

  @Lukas
  Da parafraziram naslov romana E. M. Remarka: “Na Zapadu ništa novo!” Ja bih rekao: “Na Balkanu ništa novo!”
  Ovde u Tamo daleko se kvazi politička elita bori za “podelu kolača vlasti!” Dinar tone u bezdan, dugovi rastu, a ONI VLAST SHVATAJU KAO KOLAČ, A NE KAO ODGOVORNOST I OBAVEZU prema narodu i državi!
  Oni koji su se pre desetak godina međusobno ubijali u nameštenim saobraćajkama danas “kohabitiraju” i žive sve bolje, a oni jadnici koji su se na mitinzima suparnika ubijali na Terazijama, kao i mi ostali, živimo sve gore.
  NEMOJ MI REĆI DA I NAROD NE SNOSI DEO KRIVICE ZA SOPSTVENU NAIVNOST I GLUPOST, A SREDSTVA MASMEDIA POSEBNO. To su sredstva za zaglupljivanje naroda kako reče Noam Čomski (na postu na njegovom Tweeteru).
  Izvini na pesimizmu, iako ne vredi kukati, ponekad je lakše kada se izjedaš !
  Moramo se boriti svim legalnim sredstvima, prvo protiv onih faraona u sopstvenim redovima, a time pomažemo i borbi drugih.
  Gandi je rekao: “BORBA ZA MIR JE KAO I BORBA PRAVDE PROTIV KRIMINALA!” Isto je i sa borbom protiv politokratske oligarhije i savremenih faraona. Mislim da moramo da svi mi pomalo da preuzmemo i sami mrvicu odgovornosti. Krivi smo što smo dozvolili da nas zavedu jeftinim populizmom i demagogijom. Ne mislim da su narodi kao nacioni krivci u globalu, ali ako mućnemo glavom i priznamo sami sebi da smo u najmanju ruku bili naivni – neko malo, a neko mnogo više.
  Ipak, moramo se probuditi i misliti na budućnost naših potomaka, a o prošlosti neka brine istorija. Ionako svako ima svoju istoriju.
  OVAJ ŽIVOT JE ISTO TOLIKO LEP KOLIKO JE I RUŽAN! Radujmo se svakom novom danu. Neka nas malo teši i činjenica da oni najbogatiji nisu i najsrećniji!

 165. matijavid says:

  Advokat,
  pregledavala sam na brzinu propuštene komentare i vidim devojko, da istrajavaš u “borbi”. No, ti već znaš da to nema mnogo smisla dok oni sami ne shvate ono što im i Vedrana dobronamerno veli “da se na dulje staze ne može živeti od srpske nesreće”.
  Imamo mi ovde dovoljno veselih Mapetovaca, al ponajviše mudrosera i baksuza poput one dvojice (Alkemičara i Antifriza) nabrijanih matoraca iz lože. I dok se te starkelje onako anahrone, pa još na uzvisini VIP pozicije detinjasto raduju svakoj svojoj konzerviranoj bedastoći, predstava o kojoj bogorade uvlačeći se jedan drugom, uveliko im ispred nosa promiče. Ali, oni moraju da su tu kad su si već kupili ulaznicu za zluradovanje, dok na pozornici radnja razigrano otklizava napred, takoreći nadohvat lože a ipak sa rukom u vazduhu, pošto najzad svaki show must go on…

 166. Lukas says:

  Svakako Miki,potpisujem.Danas na prostoru bivse nam drzave,vlada partiokratija,supermacija enormnog broja stranaka.Tacno si ih okarakterisao kao faraone,tako se i ponasaju.Samo,bojim se da ce mo jos dugo da pisemo ovakve postove,a da drugo nista ne ucinimo,za bolje sutra nasoj djeci.Daj Boze da grijesim,ali ne vidim izlaza iz ovoga mraka.Ne vidim licnosti,institucije ili neke grupe koja bi zapocela”balkansko proljece”.Opet kazem,bojim se da prizeljkujemo da nam to neko drugi ucini umjesto nas.Stalno su nam misli okrenute prema “Amerima-spasiteljima”,a oni nas licno uvalili u”jedan kazan”u kojem se gusimo vec punih 20 godina.Mozda si ti u pravu(ma,sigurno jesi)sto si toliki pesimista.Drzave nam boluju od “kancerogenog granuloma”,a lijeka niotkuda.

 167. Miro says:

  Htjeli vi to priznati ili ne, situacija je takva kakva je zbog toga sto je u nasim zemljama ogromna vecina stanovnista (posebice u Srbiji) neobrazovana, primitivna i poludivlja, opijena nekom fiktivnom slavom svijih “plemena” i podlozna da zasniva naucne rasprave na bapskim pricama, mitovima i iskreno receno izmisljotinama.
  Nedostatak respekta prema ljudskom zivotu i slobodi svakog pojedinca, drugima i drugacijima je kronican. Izljecenje je jako dug proces i bojim se da ga ja necu dozivjeti mada sam relativno mlad.
  Gade mi se ovi kvazi i pol intelektualci koji su intelektualci samo povremeno….. i uz tesku muku i napor …..

  PS. @Matija ….. eto izgleda da ni ja nisam saaaaaam shvatio to sto nam Vedrana ( a Boga mi i ti zajedno sa advokatom i ostatkom ekipe) tako fino i dobronamjerno veli!!!!
  Ja ne prizivam sprpsku nesrecu …. nema potrebe jer vi tto sami najbolje radite ….. jedino sto prizeljkujem je da nas ostavite na miru i da pocnete brinuti svoju brigu …. a mi cemo se hrvati sa “sr@njem” u koje smo se uvalili bez vase pomoci…. prizeljkujem dan kada cete prestati pokusavati odredjivati sudbinu drugih bez da vaas itko moli za takvo nesto!!!!!

 168. Advokat says:

  @Miro… baš si me prijatno iznenadio konstatacijom da ste se sami uvalili u svoje govno … jer smo vam uvek mi bili krivi … što postojimo i podsećamo vas na Jasenovac i dr. slične krvave destinacije .. to mi govori da napredujete i za svaku je pohvalu …

 169. Miro says:

  @advokat …. drago mi je da sam te bar za trenutak pozitivno iznenadio ali ti moram napomenuti da poenta nije bila na sr@nju (usput receno previdjela si znake navoda – a nadam se da znas sto to znaci) i ko je koga uvalio u bilo sto …. poenta je da je vrijeme da se otrijeznite i pocnete rjesavati svoje probleme umjesto da ih pravite po susjedstvu ….. da svi pocnemo da se bavimo svojim brigama, ili da upotrijebim tvoju i matijinu najupotrebljavaniju rijec, sranjima!!!!!!!

 170. boce says:

  Još jednom bravo Vedrana

 171. Advokat says:

  @miro … izvini ali sam propustila čas na kojem su učili o znacima navoda … niko nije savršen 🙂 …. ali živo me zanima ko to “mi” treba da pusti koga “vas” … prosto ne razumem na šta se to tačno odnosi … ko koga treba da pusti i povodom čega? .. što se mene lično tiče, ne brini tvom blogu neću ni prići kada ga budeš imao … a što se tiče ovog, koliko shvatam ovde su svi dobrodošli, manje-više … bez obzira na pol, rasu, versku, etničku i geografsku pripadnost, seksualno opredeljenje, uzrast, tj. nema cenzusa ….

 172. Lukas says:

  @Advokat; Mislim da si razumjela na sta je Miro mislio,isto kao sto smo i mi razumjeli.Ali,dobro..Mislio je Miro na mijesanje Srbije u unutrasnje stvari svojih susjeda,prvenstveno Bosne i Hrvatske.Ja licno smatram,da je na to mislio.

 173. Advokat says:

  Dragi Lukase ja nijesam retardirana ali ako ostavljam takav utisak nema veze … Srbija se miješa vama koliko i vi njoj … gledano sa aspekta svega onoga što rekosmo u par prethodnih komentara … a i nemam pojma kakve to veze ima sa mnom i zašto se meni obraća .. čim saznam adresu novog predsednika, javim mu pa neka se obraća njemu koliko god mu volja … apropo mešanja … kukovima … 🙂 , a Vlada je još uvek u Nemanjinoj 11 pa može dok se predsjednik lijepo ne smjesti, pisati i njima … 11000 Belgrade …

 174. Miro says:

  Da Lukas , odlicno si sazeo poentu moga posta. Hvala, mada znam da je i Advokat to shvatio mada sam je tek “dotakao” (nisam joj se uopce obratio)
  Nije mi bila namjera obratiti se nikomu osobno a jos manje nekoga uvrijediti. Govorimi u kontekstu drzavnih i nacionalnih pollitika u ovoj “prokletoj avliji” sa namjerom da se ne prioritiraju dogadjaji u kojima vjerojatno nitko od nas nije ucestvovao …. nece nam pomoci ni vjecito vracanje na turski zulum i zloceste ustase i cetnike, niti Blajburske zrtve i krizni putevi, niti “zapadni djavo i Vatikan, ako se svi ne pozabavimo, trenutnom situacijom u svojoj avliji bez da grabimo iz tudje!!

  PS! A sad osobno za advokatusu ….. Srbija je ratovala sa skoro svima i svom okruzenju pa i sire …. ali ne na svom teritoriju! Ni Slovenci ni Hrvati ni Bosnjaci nisu slali svoje momke da siju smrt po Srbiji niti tezili uzeti komad drzave Srbije tako da ta tvrdnja o mjesanju kukovima zvuci malo neumjesno!!

 175. Proma-trač says:

  Pa eto, nadam se da ćete se svi složiti s time da se treba boriti za kontrolu političara. Oni će po prirodi stvari (jednopartijstvo koje je dogogodišnjom, moj stari kaže već od 1943, selekciom stvorilo takvog političara), uvijek biti loši ljudi (bar dok se nekvaliteta neće toliko nagomilati, da će morati sami da odu). Degeneracija je nešto što traje, kako sami znate iz genetike. U međuvremenu se valja boriti za kontrolu trenutnih političara, udruživanjem u nevladine udruge, jer ipak dok samo jedan viče, nitko se neće obazrijet na nj.
  Intelektualce je teško sakupit u jedan tor (čitaj ideologija), no pošto to nije moguće, zašto se “gerilski” ne bi borili, kroz lokalne akcijske grupe (čitaj nevladine udruge), kojima bi jedini cilj bio da “gledaju” i prate rad lokalnih političara i da upiru prstom u njihov loš/netransparentan rad. Tu počinju velike ribe, koje drmaju našim narodima kasnije na višim položajima, tu stvaraju bazu. U lokalnoj se samoupravi svašta radi, a nepravde čovjek može ispravljati samo preko advokata. Trebali bi biti naši servisi, a prave su utvrde mafijaštva. Njih ste zaboravili spomenuti, a možda i ne mislite na njih. Rep gospodo, rep, ne glava.
  Eto, svi kukakte, svima nam je isto, a nitko ništa ne čini da se konkretno nešto promjeni.
  Inače komentari su vam super, sa svime se slažem. Samo što ste došli samo do diagnoze, gdje su vam doktori koji, ako još ne mogu liječiti, da bar, na osnovu diagnoze, neke smjernice za liječenje dadu, gospodo ?

 176. Lukas says:

  @Advokat; Vjeruj,nisam imao namjeru da te uvrijedim sinoc.Ja sam ispao pomalo “retardiran,”kada nisam shvatio tvoj komentar,a ne ti.Greska mi je,sto ponekad na brzinu preletim preko komentara,a da ne primjetim sarkazam i ironiju u istim.Toga nam ne manjka na svim postovima.Kada bi se organizirala takmicenja u sarkazmu i podjebavanju(oprostite na izrazu)na svakom bi osvojili zlatne medalje.PS.Sto se tice Mirovog komentara,slazem se s njim.Volio bih da se niko nikome ne petlja u unutrasnje stvari,ali to je izgleda nemoguce ocekivati,kad je u pitanju BiH.Svi se petljaju u prilike u BiH,a ponajvise Srbija.Ali,to petljanje u unutrasnje stvari u BiH Srbiji je omogucio Daytonski sporazum,koji ona maksimalno koristi.Imala je i Hrvatska ista ta prava glede Hrvata u BiH,ali su to ukinuli prije par godina.Nazalost,Srbija to ne zeli da ucini.I dalje imaju”specijalne veze”(previse ih koriste)sa RS-om.Radi dobrosusjedskih odnosa,trebali bi odustati od tih”specijalnih veza”kao sto je to uradila Hrvatska.Tada bi odnosi u regionu bili ravnopravniji i posteniji(bez figa u djepu).

 177. matijavid says:

  Miro,
  da li si ti nama pao s Marsa ili Jupitera? Pa dobro, imali smo mi nekad jednog Jupiterijanca koga je pokupio Minimax, možda si baš ti taj…
  Dakle, ne znam o čemu pričaš kad kažeš da priželjkuješ da vas se ostavi na miru. Pa sve vreme mi to od vas tražimo na razne (i posprdne i podrugljive) načine očekujući da prestanete da plešete uz istu izgrebanu ploču o profašističkoj, pročetničkoj, vulgarnoj, nastranoj i kakvoj sve ne našoj svesti koja, za tvoju svježu informaciju iz prve ruke, više odavno nije u modi. Kad bi zbilja umeo biti objektivan prema srpskoj sceni (pošto nam je jasno da je pratite “jer sve što odavde izađe kao prdeno vama stigne ko trešteno” onda bi znao da se itekako bavimo sobom, i samo sobom, i to na vrlo razigran i uzbudljiv način, tak da se za vas nema vremena čak ni u post scriptumu. Možda biste vi baš želeli da nam i dalje budete jednako važni, pa i da vam određujemo udes ničim izazvani, ali veruj, niste. Imamo si mi još mnogo nedovršenog svojeg posla, dok ste vi za nas eto skroz “urađeni”, onak ex dovršeni posao za vijek i vjekova, amin. S druge pak strane gledano, istina i je u tome da vam situacija u Srbiji na posredno nepobitan i neizmenljiv način još kako utiče na balkansku stvarnost, no šta je tu je. Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo što za taj fakat niš nismo krivi, šta ćeš, rekoše da smo važno mjesto, tu si već ne možemo pomoći.
  Otkad si imamo jedino zajedničku granicu, za nas u vezi s vama jest bitno samo to da se može bezbedno ući i izaći iz Lijepe Vaše i da se onaj ko skupi parice za plavi Jadran vrati kući u Lijepu našu nepolupanog auta i čitavog nosa. I da, imamo i zajedničke kriminalce pa nam policije živo sarađuju, onak pravo dobrosusjedski.
  E moj stari, ne puštaj si bajate filmove, ti i tvoji pajtosi gubite dragocjeno vrijeme. Pa ni po kinotekama se više ne gleda “Samoubojstvo iz srpske zasjede” a i “Umri muški za mrtvim Srbinom” ti je prilično neuspjela produkcija.
  Napolju ti je tak ugodna klima, osvanuo je baš lijep novi dan koji obećava.

 178. Advokat says:

  @Lukas.. nemoj da se izvinjavaš, nemaš radi čega i meni se desi da preletim jer neke komentare čitam sasvim površno.. svaki peti red otprilike … ti s eslažeš sa njim, ja se ne slažem i to je sasvim legitimno … nemam nikakav razlog da vređam nekoga ko ima npr. dijametralno suprotno mišljenje od mene… Naime, ja mislim da Srbi imaju legitimno pravo da teže suživotu u istoj državi na balkanskim prostorima … i da treba da se bore za to svim sredstvima (kao što su se mnogi borili svim sredstvima da izađu iz zajedničke im države pa su je i dobili što je sasvim druga tema) pa ako im uspe za 100 godina, dobro je a ako im ne uspe ostaje im da se prilagode postojećim uslovima (kao što su trenutno) … lično mislim da se ne bore dovoljno … i da te kako ih ti zoveš “specijalne veze” nisu dovoljno čvrste, po meni … dakle, ti i ja u tom pogledu imamo dijametralno suprotne stavove ali ja tvoj stav sasvim poštujem i ne pada mi na pamet da te vređam radi toga … … prosto ne mislim da je život samo onaj koji ja živim, tj. doći će mnoge generacije posle nas … koje će uređivati život (suživot) po svom nahođenju … moje viđenje Bosne u političkom smislu je sasvim drugačije od tvog ali to ne znači da ne možemo podeliti razmišljanje koje nam je zajedničko a to je ekonomska propast nastala zahvaljujući neznanju i nezajažljivosti i vaših i naših koji se samo vrte u krug i gade mi se svi, bez izuzetka … a narod je glup da gluplji ne može biti, sedi i gleda to i nečemu se valjda nada … što je po meni čista utopija … nada na Balkanu ..

 179. matijavid says:

  Oh, Miro, opet trabunjaš…
  Srbija jest bila glupa što je ratovala.
  Ali kad se rat počeo uveliko zahuktavati putem raznih bratskih podvala i destrukcija, ex YU je još uvek bila celovita država sa glavnim gradom Beogradom, vojnim vrhom u njemu, i okeanom pogubnih odluka. Na nesreću, loše odluke se ne donose unapred kao loše, već to postanu unazad kad se njihove konsekvence više ne daju reprogramirati.
  Čuo si za nuklearnu energiju? A za fisiju i fuziju? Lančanu reakciju? E vidiš, to se nama desilo, razbijanje atoma uz oslobađanje ogromne količine ubistvene kolateralne energije.
  Srbija, za koju se složismo da je bila glupa, jeste podsticala odbrambeno delovanje vojske (potpuno nedužne i nevine koja se MORALA ponašati u skladu sa vojnom zakletvom)
  “u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta cele države”, naravno prvobitno prepadnuta (baš se pitam zašto!) nad prizorom šta bi se moglo desiti Srbima prepuštenim na milost i nemilost vaše ljubavi. Ne znaš da se kod vas dešavalo “jevrejsko” proterivanje Srba sa posla, iz stanova, kuća, morskih vikendica, na čije ste mesto dolazili vi u trijumfalnom bljesku pomućenog uma? …Mešoviti brakovi su se kao nakazne institucije preko noći uništavali razvodom ili ubistvom, organizovana je ubilačka zavera protiv službenih oficira JNA (ekstaza Martina Špegelja), dok se sve to ovde posmatralo s nevericom kao kad se bokser u ringu još drži na nogama ne verujući da je upravo nokautiran. (Uzgred, to se u Srbiji nikada nije desilo niti bi se desilo, ali to sad nije tema).
  Tako je nekako i počelo lančano divljanje svih strana, tačno je to, na vašoj teritoriji, ali zato što su jedni (vi) u strasnoj mržnji uništavali, a zato što su oni drugi strasno se braneći se, mrzeli. Još kad su na scenu stupile i razne paravojne formacije i dobrovoljačke garde da “pripomognu” opštoj stvari, ona se već u najvećem bila otela ne samo kontroli nego i vragu (koji znamo, voli da odnese šalu).
  Ne zaboravi, za svaki razvoj događaja bitan je sam početak priče, impuls sile koja je stvara. Nikako ne smetni s uma da je srpska zabluda o “jednoj zemlji” njen najjači pogubni impuls, a ne osvajanje tuđe. U toku tog vihora vi postadoste ugurana (inaugurisana) država (gospode Bože, oni su pevali Danke Dojčland umesto Tebi da se poklone), pa tako ispade da su se srpske agresorske bande raspomamile na tlu jedne suverene i dostojanstvene države.
  Sa drugima je, spram motiva, bilo bitno drugačije.
  Kad misliš na Sloveniju, vojska je odande posle nekoliko dana izašla podvijena repa i sa nekolicinom mladih žrtava (jadničići, mislim da je bio i jedan Makedonac među njima). Bosna, to je moja tuga, krvarila je strašno, ali luđe i iskrenije od vas…zato što Bosanci kao ni Srbi u ratu ne umeju biti lažnjaci i fariseji… I niko osim vas nema niti jednu tako “olujnu”, tako “blještavo” jadnu akciju na koju je preponosan, koja mu je jedina domovinska dika….
  Povratno, vi stvarno niste “sijali smrt po Srbiji” a ne biste ni htjeli (možda ste samo maštali), jer kao svoj impuls sile niste imali ni jedan od gore navedenih, glupih ali verodostojnih razloga, pogotovu sad kad ste već imali svoju državu. A da ste i pokušali da se obrukate tako nečim niskim (da startujete Srbiju u kojoj nema ukupno pet i po Hrvata i nikom ne fali ni dlaka s glave, te nemate kod nas ni Hrvatsku Krajinu), možda bi vam oduzeli državnu licencu oni koji vam je dadoše. Mozgalica veli: što je sigurno, sigurno je, bolje da se ne rizikuje. Ma, niste mi vi tako naivni, a ni miroljubivi, samo ste jako talentirani za lukavost…
  Elem, ako i niste bili “borci” na našem terenu nadoknađeno vam je time što su to drugi uradili za vas. Tako se poklonu baš nežno izradovaste kao za državni praznik, što vam se komšije nagojiše siromašnim uranijumom pa moraju vazda trpjet kosovsku dijetu koja za sada uspešno djeluje.
  Nije zgoreg da zaključim, ne mogu si pomoći, da je malo toga što vam je na radost i veselje stečeno vašim istinskim moralnim zaslugama. Pre bih bila sklona da mislim da vam je astrologija bila naklonjena, hrvatski Bog Mars, ili tako šta. Ali kosmičke konjunkcije su promenljiva kategorija, pa je takva relativnost jedino večno nepromenjeno stanje stvari.
  Znam ja da je sada vladajuća era Vodolije, ali ko mi može zabraniti da verujem da će stići i era Srbije.

 180. Šašava says:

  Dobar dan…

  Čitam ovaj post, i čitam i čitam… Postoje dani, kao danas, kada moram da zabušavam da bi u ovoj istoj Bosni preživela… Postoje, tako ti dani kada se izrevoltirana svim poželim i javiti. Nisam kao Vi, objektivna, jasna i pismena. Ni ne pada mi na pamet da pratim kad je ovo pisano, ni kad komentarisano. Čak me i ne interesuje da li ćete pročitati.
  Ali, radi svih nas, koji smo u Bosni učili čitati uz sveću (ko je je imo, srećan bio), hoću da nešto kažem… Eto i hoću 🙂
  Čitam, tako, i vidim svi mi poštujemo jedni druge, iako smo dijametralno različiti, jel tako?
  Ali, kroz sve ove komentare, nazirem nešto… A to je da, komentarišu baš ti neki ljudi, i baš Vi, intelektualna osovina bivše nam države. Pričate svi Vi o tome, kako je bilo kad bi bilo, pišete i o tome ko je kriv i kome… Pišete Vi…
  Mogu li pitiati, hoćemo li se vačno trovati mržnjom međusobno, hoće li iko raditi za ove narode?
  Evo u Bosni idu neki izbori… za koga glasati? Zašto, je dopušteno da niko ne radi, zašto je dopušteno da deca u školi ne čitaju, zašto i ovo i ono? I zašto, gajite i gajimo decu pričajući im o razlikama? Zašto kažemo da smo različiti,a dobro znam da svaku mi reč razumete?
  Tako… i moj dan bez plate protiče, pa i ja kao i Vi pišem… Dok čekam, hoće li se ko setiti uplatiti doprinose, o plati i ne sanjam i ja ću pisati i upuštati se u bescilje… sa samo dvadeset i nekom.
  Mada bi volela da me ne pitate ko sam, jer znate ne znam ni ja… volela bi i da ne naslućujete po komentaru ali pomenu Bosnu 🙂
  Dvorišta su nam ispred svih kuća zapuštena, ostavih nekad davno u Hrvatskoj sve… kažu zaraslo u korov… u Srbiji su odavno kosti najstarijih mojih, s jedne strane, čupaju i glasaju i dalje pogrešno; u Bosni i Hercegovini je moj život!
  Gajiću decu, i Vašu i svoju, da nikad ne okrive druge za majčin loš izbor i da nikad ne mrze ni jednu tu zemlju gde ja dvorište ostavi ne sređeno:) Tako da bi volela, da svi mi i od 5 i 55 godina radimo na boljem…
  Neću više pisati, želim nam svima sreće malo 🙂

 181. Miro says:

  Na zalost nema nam srece dok je ovakvih “umova” poput Matije!!!!
  Procitajte gdjice draga sta sam napisao!!!! Dajmo da se pocne respektirati pravo nasih drzava da same odlucuju o svojoj sreci …. cak i ako nam je draze pjevati Danke Dojcland to niste vi koji si mozete uzeti za pravo da o tome odlucujete. Vama nitko takve pjesmice nikada nije pjevao … niti ce!
  Srbija se izvukla od ratnih razaranja a nije bombardirana radi Hrvatske ili BiH i to ne trebate stavljati na nas racun. Svi znamo kada i zasto je NATO uradio to sto je uradio. Bez obzira da li je nama bilo drago sto se to desilo to nismo mi koji su vas napadali ili izazvali da vas bilo tko napada. Nije tocno da niste progonili drugo i drugacije u samoj Srbiji …. to radite odavno i to vas je kostalo Kosova, a moram sa tugom pomenuti i 19 drzavljana Sr i CG (Bosnjaka i Hrvata) koji su bili zrtve vase “casnost”i i navodnog postenja —– tuzna storija upravo o ono sto vam se, kako vi slagaste, nije desilo i zbog cega ste tako presrecni. Koga lazete???? Nas ne mozete! Ostajete sami sebi— spremni na laz. Znate li da se sudi u Hagu nekim spodobama za progon nesrpskog stanovnistva iz Srbije (koja nije bila u ratu…. hahaha). Ahhh … zaboravio sam …. to je samo jedna od mnogih podvala “zapadnog djavola” ….. 🙁
  Ja mozda jesam pao sa Marsa ali za vas se da konstatirati da ste pali sa planete koja se jos za dugo nece uspjeti otkriti!!

 182. Advokat says:

  @miro .. govoris o jebenih 19 ljudi… gde ti je 300.000 Srba covece? Okreni se malo oko sebe i sredi svoje dvoriste … aman za aman …

 183. Šašava says:

  @Miro… Poštovani, ne znam da li se meni obraćate ili se meni učinilo u ove kasne sate… Nemojte mi zameriti. Verujem da sam bila korektna, i krajnje iskrena za prvo “javno” obraćanje.
  Ne, ja ne krivim nikog… I da, verujem da u Vašoj i mojom budućoj deci ima snage da svi budu srećni… Mozda sam romantičar, entuzijasta ili jednostavno budala ali da, verujem.
  Mene je samo izrevoltiralo, što i dalje pišemo, svi ne bitno ko to bili. I koliko ko patio, o pojedincima, o ruznom ajde što pišemo, nego se i tim trujemo dalje i dalje i dalje… Nemojte mi zameriti, Miro, Vama se obraćam, ali sve te tri zemlje koje pomenu ja najiskrenije volim.
  Mene više brine, zasto nećemo da utičemo mi ljudi, o čijim se zivotima radi, na nase zivote. Što su nam sela prazna, što nemamo zita, što nam porez udaraju na sve…
  A to, ko je počeo ovo i ono, ko je kriv i zašto? Pa ko smo mi da sudimo i pričamo o tome??? Sve i da znamo istinu, da li bi je iko ikad i saslušao? Pravo i pravda nisu isto, tako da i među svima Vama, svako ima pravo na svoju istinu i svoju pravednost i potpuno je u pravu…
  Meni je lično zao, što niko neće da shvati, mojoj generaciji je loše… Gledamo, i trazimo uzore, ima li ih?
  I da se vratim na temu g-dje Rudan… piše se o tome i svaka čast što se piše, ali mislim li da je to bitno?!?
  Zalosno je to, što nijedna drzava (ne kazem da je YU, valjala) nece napredovati sve dok svi mi budemo podređeni prošlosti…

 184. Šašava says:

  I da, što se tiče ovog gore navedenog g-dina (ovo je stvarno dobro, mozeš napisati i šegu i šalu i pošalicu i prostu rečicu i rečenicu ) u Bosni i Hercegovini postoji jedna izreka, od prilike ovako glasi, ko bolje zna nek me uputi: “Ne staje vojska, da bi kobila pi..la”…
  tako da ništa promenjeno nije, niti će biti… Zivot ide dalje.

 185. Lukas says:

  @G-djice Sasava,komentar je upucen matijavid.Zar je to tesko primjetiti?

 186. matijavid says:

  Šašava,
  nisi ti šašava, ti si jednostavno….divna!
  Pogodilo me je tvoje pisanje i mogu ti reći samo jedno:
  I “mene sve rane moga roda bole i moja duša s njim pati i grca”.
  A za svoj rod i dalje smatram, iako porodica više nije na okupu, sve uboge narode bivše zemlje, a naročito nesrećnike koji u ratovima nisu videli sredstvo zadovoljenja interesa, nego jedino način da se užasno pati. Neizrecivo žalim, i žaliću do kraja, zbog velikog greha s kojim se na ovim prostorima živi otkad se ruka podigla na svoga brata….gde god da je to bilo i ko god da je to učinio…
  Da, “bilo je to u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu”…..
  Umesto svega što sada nemamo, imamo božju kaznu što proigrasmo dobru kartu. Već uveliko žalosno gledamo za potonulim brodovima koji na horizontu pučine nestaju sa vidika i svako za sebe treba tiho zaplakati “da je sam na onoj obali koju su napustili i predali bezvoljno”.
  Zato je sve što si čitala, ili što ćeš čitati jedan veliki ljutiti lament nad rasprodatim životima, bar ja najčešće tako shvatam većinu postavljenih tema a i odgovora na njih, kako god oni izgledali….
  Ali i posle najvećih tuga uvek svanjava novi dan, “sa drugačijim pokretima i navikama”….Dan koji se hoće boriti za svoj spokojni večernji smiraj i onda kad je nad njim “nebo od olova”.
  Zato ima srećnika poput Tebe, draga Šašava, koji su obdareni da nevino misle, koji su zbog ljubavi u srcu, bezrazložne i čiste ali tim jasnije i veće pozvani da pre svih zakorače na “tajne puteve Gospodnje”.
  Molim te, ne budi tužna. Raduj se svakom danu bez obzira da li želiš da mu zabušiš da bi ga preživela, ili kad gledaš u zapuštena dvorišta, i kad čekaš platu niotkuda, ili kad sebi postavljaš sva ona pitanja na koja ne dobijaš odgovor….
  Raduj se zato što u toj praznini imaš priliku da čuješ svoje srce koje ti govori kuda poći, koja ti je staza zasuta prkosom, na kojoj ti strani izlazi sunce, po kom ti se kamenu proliva svetlost, s koje te strane greje ono što te drži… Jedino na takvim dušama počiva trajanje onog što nam je za opstanak nasušno nužno: Neupitna Ljubav i Iskrenost…
  Zato verujem da si možda i pronašla svoju misiju. Ako ti to još uvek ne znaš, znaće pre tebe tvoje dobro srce koje zove…

 187. Mimi says:

  Dragi blogeri, svaki komentar koji pišete verujem da je iskren i da dolazi iz srca, samo jedno zapažanje za Mira, možda ste malo previše oštri za moj ukus, a možda i grešim, ali nije u pitanju pravo naših država da same odlučuju o našoj sreći, stvar je u tome što one u stvari odlučuju o našoj nesreći. Jer koliko pratim, pošto sam porodično vezana i za Srbiju i Hrvatsku i za Bosnu, najbliža porodica mi živi u sve tri republike, a i ovaj blog gospodje Vedrane mnogo se više bavi našom zajedničkom nesrećom, mislim da ste preoštro reagovali, daleko smo mi svi od sreće, nego baš naprotiv svi smo u istom nesrećnom brodu.

 188. Miro says:

  @ Šašava …. draga moja !! nijedna od rijeci koje sam napisao nije bila upucena tebi niti je tvoje predivno i ljudsko pisanje moglo biti povod tomu! Takve osobe (prosudba donesena samo na osnovu tvojih postova) ne mogu iznervirati ili naljutiti bilo koga normalnog.
  Imate moj naklon!

 189. Miro says:

  @ gdja Mimi …. prihvatam kritiku ….. samo biste bili puno vjerodostojniji da ste kritikom dotakli i onoga tko je “isprovocirao” moj post …. i jedinu koja na njega niije reagirala!!!!!
  Umjesto toga je poslala svog glasnogovornika “Advokata” koji/a bez imalo srama izvce moje navode folirajuci da nije shvatio/la sustinu mog posta. NJih dvoje(Matija i Advokat) to onako u smjenama odradjuju ….. obratis se jednoj a odgovori druga … i obrnuto….. dvojna licnost ili sestre ???? tko zna!!! 🙂
  Bestidno omalovazavanje jednog sramnog dogadjaja, o kojem zasigurno zna vise nego ja, i kojega sam naveo samo kao mali primjer ikontra argument Matiji, sigurno zasluzuje kritiku. Insinuacija je i ovih 300.000 …. cega ???? ubijenih???? tih 300.000 je na isto kao i onih 700.000 protjeranih Albanaca zbog cega i jeste dobili dozu (necu ustvriti da je i zasluzeno) “trumanovih jaja”….. ili toliko Bosnjaka iz istocne Bosne , Krajina itd….gdje su bili u vecini a danas vise ne postoje!!
  da li je progon Hrvata, Madjara i drugih u Srbiji tako beznacajan ???? to ocigledno ne misle u Hagu. Ako se sve to moglo desiti u Srbiji “koja nije bila (Boze sacuvaj) u ratu zasto se to nije moglo desiti u HR ili Bosni koje su bile napadnute i gdje se ratovalo.
  Sta je sa Bosnjacima u Srbiji? Trebaju li i oni postupiti “vasom” logikom i traziti i raditi ono sto vi 1990-tih?? Ili oni nemaju isto pravo kao drugi … ppogotovu ne kao Srbi!?

 190. Advokat says:

  Miro, vi očigledno ne razlikujete status manjine od statusa konstitutivnog naroda ( u ovom slučaju u Bosni i u Hrvatskoj su to bili Srbi). O kakvom progonu Mađara, Hrvata i drugih vi pričate? To su bili pojedinačni slučajevi. Sto se tiče Albanaca nemam pojma koliko njih je u nekom trenutku bilo proterano sa Kosova ali koji god da je to broj (bilo 7.000, 70.000 ili 700.000) oni su se vratili a Srbi su otisli. Pri tom su oni otišli baš sa tim ciljem, unapred spremni na to. U cilju bombardovanja tokom kojeg su tek u većem broju krenuli da beže. Najveći egzodus Albanaca je bio tokom bombardovanja, normalno da su bežali. Da li vi mislite da je trebalo upotrebiti isti arsin i bombardovati Hrvatsku kako bi se Srbi vratili ili mislite da je proterivanje Srba kao konstitutivnog naroda sasvim legitimno? Ovde valjda srpska glava najmanje košta, tj. najjeftinija je. Najjeftinija je bila i od 1941-1945, posebno kod vas u Hrvatskoj. Tj. nije koštala ništa. Vi ste užasno sretni bili kada je srpski narod bombardovan od strane 100x jačeg neprijatelja (koji nam je btw. zajednički neprijatelj ali vi to verovatno nikada nećete shvatiti) i to proizilazi iz svake vaše reči. Ja nisam takav čovek i nikada se ne bi mogla radovati tuđoj nesreći (čija god ona bila).

 191. Miro says:

  @Advokat … Postajem umoran od ove sektivne informiranosti koju pokazujete …. vase tumacenje je iskrivljen, povrsno i opcenito selektivno. Ono sto vi smatrate da je vrijedilo za Srbe u vrijeme YU vrijedilo je i za ostale konstitutivne ili si po starom obicaju dajete vise prava nego drrugima???
  Srbi su kao i Hrvati, Slovenci, Bosnjaci, Makedonci … i da ne nabrajam dalje bili konstitutivni u nasoj zajednickoj drzavi koja je bila federacija 6 republika a svi su bili konstitutivni u svojim maticnim zemljama – u BiH su i Hrvati i Srbi uz Bosnjake konstitutivan narod. Srbi u HR nisu bili konstitutivni kao ni Hrvati u Srbiji—- znaci netocna tvrnja o konstituttivnosti Srba u HR!!
  Necu nasjesti na provokacije vezane za nacisticku NDH ali cu napomenuti da ste danak u krvi debelo naplatili u Blajburgu i zato ne trebate time argumentirati.
  Nicijoj se muci nisam nikada radovao a u vezi tvrdnje o zajednickom neprijatelju samo cu napomenuti da je HR clanica NATO-a. Pokazujete tipicne simptome “srpskog mentalnog sklpoa” —- kratko sazeto “mi znamo sto je za sve vas bolje od vas samih” —- kada cete se otrijezniti i prestati sa tim floskulama i prestati pokusavati odredjivati nasu sudbinu!???

 192. Advokat says:

  @Miro …Žao mi je ali elementarno ste neinformirani i svaka druga polemika sa vama je suvišna. Pozdrav

 193. Advokat says:

  P.S. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni sve do dolaska F. Tuđmana.

 194. Baron says:

  @ Advokat – Oprostite na smetnji, jedno cisto pravno pitanje. Vidim da ste “advokat”, prve klase(?), pa me zanima – jesu li Hrvati u Srbiji konstitutivan narod (“od dolaska F. Tudjamana” ili od odlaska iz sela Antina? )… ili su KONSTITUTIVNI, kao sto je to npr. fudbaler Adem Ljajic, koji “ne zna da peva”: … Složi srpsku braću dragu, na svak dičan slavan rad, sloga biće poraz vragu, a najjači srpstvu grad”!

  Eto, lijepo Vas molim da mi to (kao advokat, razumije se 🙂 ) objasnite i, onako usput, da mi kazete (pravnichki) – da li bi bilo “lepse” da u reprezentaciji Srbije, umjesto Ljajica, igra Bora Chorba? Osobno mislim da bolje “peva”, a ima i… bradu!?

  Zahvaljujem vam unaprijed na (iscrpljujucem…) odgovoru.

 195. matijavid says:

  Miro, moje poštovanje!
  Nisam ti se s ove planete stigla juče javiti što ne znači da sam izbegla. Imala sam potrebu da malo utešim Šašavu, a iz mog obraćanja njoj možeš osetiti sasvim drugu energiju koju odgajam za nesrećne, nevine i iskrene. No ne mogu u sebi naći pomilovanje za aroganciju redovno podmuklog i zluradog definisanja svega srpskog na bazi vaših nerazrešenih frustracija i zamena teza, a pogotovu patološke potrebe da se likuje nad svakom našom nevoljom. Imam utisak da svoj jasni odraz jedino nalazite na pozadini tog negativa. Nekako otprilike, ne biste znali ni šta ste ni ko ste kad se ne biste ogledali u ogledalu srpskih gluposti. Pri tom ne mislim na tebe lično, već na jednu utvrđenu klimu koja se u tvom podneblju odavno neguje spram srpstva. Otud i dolazi ono naše gađenje koje osećaš kad se pominju vaši ponosni trijumfi, vaša isprošena državnost i šta sve ne. Vidiš, u tome je suštinska razlika između tog i ovog bića. Da bismo bili to što jesmo (ili nismo) mi se rukovodimo svojim instinktima, glupostima, strastima, nadama, planovima, revizijama a ne vama kao reperom. Ne znam da li me shvataš, ali nama ni vaša sreća ni nesreća nije potrebna da bismo osetili svoje postojanje. Znamo se mi itekako posipati pepelom, još bolje nego što nam to drugi čine. A opet svesna sam i toga, ne toliko zbog kajanja koliko da bismo napipali put napolje iz ćorsokaka. Mi smo inače jako zbunjeni oko tog kajanja pošto znamo da smo pravedno želeli (narod) a pogrešno mislili i postupali (političari i ostali kreteni). Ali vi niste čak ni pravedno želeli, samim tim što ste jedinstveno zdušnim progonom i ubijanjem Srba odradili sve što je potrebno da postanete Hrvati. I zbog toga mi se uvek okreće stomak od odvratnosti kad obeležavate (čini mi se 5. avgust) trijumfalnu domovinsku ofanzivu nad babama i dedama. Zato moram da ponovim ono što sam rekla gore, a što ti je Advokatica taksativno objasnila umesto mene: mi nikad nismo konstituisali državu koja se rađa na načelu nečijeg istrebljenja bilo da je to NDH ili ……. To što stalno za repliku uzimate Šiptare i Kosovo je uporno sabiranje baba i žaba, još jedan non sense kojim se tešite. Srbija je na tom prostoru imala nespornu državnost (umanjenu time što je mu je bila data autonomija a što je vremenom postalo samo jedan korak do nezavisnosti) koju je izgleda prekasno htela na svaki način očuvati u trenutku kad su se sve sile urotile protiv toga. Pokušaj samo da zamisliš da je bilo obrnuto, da je Krajina htela postati Republika posredstvom namnoženih mladih Srba i njihovih diverzija i sabotaža…Ali ne mogu iredentisti biti krezube babe i dede sa dušom u nosu, oni su zgodni samo za proterivanje… i za laku i britku domovinsku pobedu… Ako ti nećeš, ja mogu zamisliti šta bi bilo kad bi bilo…
  I još nešto. Sve što je u Srbiji nažao učinjeno tvojim sunarodnicima bilo je sporadično (čista pojedinačna volja i bes) a mi govorimo o masovnoj pojavi i globalnoj politici koja se vodila protiv jednog naroda (i to ti je Advokat lepo objasnila).
  A na Kosovu, razna orgijanja obeju strana mogu ti izgledati i kao atak na narode (albanski ili srpski, no ti verovatno čitaš samo albanski jer su te tako naučili) a u stvari su jedna te ista inercija za opstanak i utvrđivanje državnosti, Srbije za srpsku, Šiptara za republjiku. Naravno, nemoj da brineš, nije nam nepoznato da pobeđuju Šiptari.
  I to za bombardovanje (opet advokat) je skroz tačno, ali više nije bitno…. Ti i ne znaš kojih je sve podvala dole bilo da bi se stvorila slika koja se slala… Može jedino da bude bitno to što vas nikada nisu zanimale prave informacije ili zbog radovanja niste do njih stigli. I to da glupa Srbija nikad nije umela da pravi svoju pozitivnu propagandu (trebalo je učiti školu od Hrvata i Šiptara) baš zato što je bila uverena da “prosto bode oči” koliko su njeni ciljevi jasni i ispravni.
  Otuda valjda što nije umela da se nekom dodvori sa jednim “Danke”, Srbija nije ni slutila niti bila svesna da će proći kako je prošla. Kad malo bolje razmislim, nije ti loša ona ideja o zahvaljivanju. Pa vi i Šiptari za sve što sada imate treba da zahvalite baš glupoj Srbiji.
  A advokat i ja nismo sestrice, ali kao da jesmo, pošto znamo svoju porodičnu situaciju.
  Pozdrav sa one neotkrivene planete.

 196. Lukas says:

  Nemojte se gospodo i g-dje gadjati s floskulama u vezi konstitutivnosti bilo kog naroda.Takva rijec nije ni postojala u vrijeme Tita.Pojavila se sklapanjem Daytonskog sporazuma.U vrijeme Tita,svi narodi su bili ravnopravni na cijelom podrucju bivse nam drzave.Kada je njega nestalo,nestalo je i ravnopravnosti,a pocetkom rata Srbi nisu bili ravnopravni u Hrvatskoj,kao i Hrvati u Srbiji.Jedino gdje su ravnopravni(sada konstitutivni) Hrvati i Srbi,to je u Bosni.Dakle,ono sto se nekada zvala ravnopravnost,pocetkom rata je ukinuto i do danas tako funkcionise..

 197. Miro says:

  @ Advokat …. tko je neinformiran se vidi iz svakog vaseg posta!!!
  Srbi su kao sto rekoh bili ustavno konstitutivni u SFRJ (prestala da postoji priznanjem SLO, HR … i BiH), u Srbiji i BiH!
  Gdje ste kupili diplomu???? mozda u zapadnoj Hercegovini???
  Baron ti je postavio par interesantnih pitanja koja sam ja dotakao u svom postu i bilo bi jako zanimljivo cuti pravno misljenje jednog vrsnog odvjetnika o drzavotvornosti te “sacice” Hrvata i malo vise Bosnjaka u Srbiji!!? Ili je ta sveobuhvatna konstitutivnost samo privilegija “bozanskoga naroda”. Nemojte komplicirati i maltretirati nas tutorstvom koje vas dvije “sestrice” konstantno pokazujete …. potcjenjujete nas intelekt kao kolektiva a nerijetko i kao pojedinaca! …. necim sto mi kao nikako da shvatimo a vi nam dobronamjerno i bratski pokusavate “otvoriti oci” … i sve to samo da bi nama bilo bolje … ma dajte molim vas!!!

  Iako osobno nikada nisam krocio nogom u Srbiju niti imam potrebu i zelju da to uradim razumijem da je jako puno ljudi povezano na najrazlicitije nacine i zeli se moci kretati preko granica bez da rizikuje kamenovanje autobusa poslije odmora ili mozda poslije nekog rukometaskog susreta ….. Ako se vratite na moje ranije postove onda ce vam biti jasno da sam samo apelirao da se razmislja u tom pravcu – normalizacija. Proslo je vrijeme ratovanja i mjenjanja granica i da svi trebamo poceti ispravljati svoje greske i tako stabilizirati nase zivote.

  PS. Od nekoliko iznesenih tvrdnji najsmjesnija, ali ne i jedina, je ova “Zato moram da ponovim ono što sam rekla gore, a što ti je Advokatica taksativno objasnila umesto mene: mi nikad nismo konstituisali državu koja se rađa na načelu nečijeg istrebljenja bilo da je to NDH ili ……. ” tu niste trebali stati nego produziti i dodati srpske krajine po HR i jos zivucu Republiku srpsku u BiH …. tu definitivno niste imali namjeru nikoga istrijebiti!!!!!!????? 🙁 to vidimo i danas nakon 20 godina gdje cijela istocna Bosna i Krajina buja od suzivota Srba sa Hrvatima i Bosnjacima….. ahh da …. zaboravio sam da mi nista ne znamo i da je to isto neka podvala … vi u Srbiji ste dobro informirani za razliku od nas!

 198. matijavid says:

  Miro,
  Da, posle Dejtona baš sve buja od radosti i sreće, vidi se po nama. Dejton je samo silom uveden “mir u kući” po sistemu “kom opanci kom obojci” jer ko zna kako bi taj mir izgledao da smo mi nastavili da ga krojimo…
  Ali iluzorno je dalje diskutovati jer po pravilu preskačeš sva bitna mesta koja su ti predočena i za koja si priupitan. Izvini, ne samo ti, nego i svi drugi raniji diskutanti. No to je takođe poznata praksa verovatno što nam nisu isti izvori informacija. Neki su i dalje zagađeni a neki tvrdoglavo uporni, ja bih nas svrstala u ove druge. Stravična ratna istrebljenja koja su zločin po sebi nisu u istoj ravni sa konfiguracijom strateškog čišćenja, što će reći spadaju “u ona kola koja su uveliko krenula da se lome niz brdo” dok je sasvim druga priča kako kola voze dok su još na brdu….Meni to “strateško” liči na zločin sa predumišljajem a to i na sudu ima drugačiji tretman od zločina iz strasti, da pitamo našeg Advokata.
  Znam da ćeš opet o Šiptarima, a ja ću opet da te pozovem na ono gore što rekoh i iza čega stojim… i tako u nedogled…
  Nikad vam zemlja nije bila u takvoj decenijskoj mat poziciji pa ne znate o čemu vam govorimo. Ima jedna narodna izreka: “rodi, pa kritikuj” što će reći da ne možeš znati šta bi sve bio u stanju da uradiš na nečijem mestu kad na tom mestu nisi…
  Eto, meni je u svakom smislu dovoljno i dosta kosovske priče, ja bih da se krene dalje…..sa njim ili bez njega.

 199. Šašava says:

  Dobar, dan!

  Hvala Vam, svima 🙂 Slatko sam se nasmejala, ne zato što pišete nešto smešno… Nego ipak ja dobi odgovore, i nisam tužna. Razočarana sam 🙁
  Ostaće nama sve isto, ali i dalje verujem da će biti sve dobro.
  Evo sad mog laičkog poznavanja, prava, istorije, pravde i te životne energije…
  Napokon je došlo vreme, da se zatvori priča o YU, da je valjala i trajala bi…
  Hrvatska, ima svoju državu, Hrvati su u njoj i narod i narodnost, nesporno… I naravno da imaju manjine…
  Srbija ima svoju državu, sama je dala Kosovo, i nikad njeno neće biti, u Srbiji su Srbijanci ( mada kažu Srbi, a ta me klasifikacija strašno nervira) sa svojim manjinama, pa sad i Lale oće da su manjina u svojoj “matici”…
  Slovenija je Slovenija, evropska država puna gladni Bosanaca 😀
  CG, je šta more i kamen, ali je država i u njoj žive Crnogorci, sa svojim manjinama…
  E Bosnu ću na kraju pomenuti jer je ona sama kao vic:D
  Da li je teritorija dobro podeljena, da li su svi na svome, i ko je koga više ubijao, zar je bitno? OK, ako mi ko od Vas navede da je bitno i da to više čini čini čoveka, čovekom, molim onda da mi se dovede jedan otac da ga ubijem, da bi naplatila svog.
  Pišem Vam kasnije odooo raditi 😀
  A svi ste mi postali izuzetno dragi, i ne znam zašto ne shvatamo jedni druge 😀

 200. Miro says:

  @gdjice Matija …. vi nikako da shvatite, uz svo duzno postovanje, da ja kao i vecina puka u HR(a vjerujem i u BiH) uopce nije zainteresirana za Kosovo, jos manje za Srbiju a ponajmanje za vase medjusobne odnose!! Ono sto nas interesira su pitanja koja se mogu direktno odraziti, da ne kazem ugroziti, nasu sigurnost …. i apsolutno nista vise!! Totalno ste neinteresantni u svim drugim aspektima.
  Nasa je velika zelja da i vi pocnete tako razmisljati o nama!! i nadam se da cete nam je uslisiti. Unaprijed hvala!!
  Sto se tice preskocenih pitanja potjecam vas na “Baronova” na koja, kao ni na moja, jos nitko nije pokusati dati neko pojasnjenje glede ustavne konstitutivnosti naroda u SFRJ!

  PS… gdicna Šašava! Vi imate moj duboki naklon ….. ne zato sto se u svemu apsolutno slazem vec sto po vasem pisanju sudim da ste jedno cestito mlado bice koje zasluzuje puni respekt ….

 201. Baron says:

  @ Miro – Tlapnja, poluistina, laz, izvrtanje cinjenica i njihovo prekrajanje prema vlastitom nahodjenju, osnova su dogme na kojoj je utemeljen taj mentalitet. Na besmislenoj nacionalnoj patetici koja granici sa imaginacijom, izgradjen je citav sistem navodnjavanja dnevno-politickim fekalijama. To su (nakriticniji) razlozi zbog kojih se razumsko svelo na simbolicne procente u srpskom miljeu. Zato ni dijalog sa tom strukturom ne treba shvatati (pre)ozbiljno, niti mu davati mjesto izvan iracionalnog…

 202. Lukas says:

  Slazem se u potpunosti sa Mirom i njegovim zadnjim komentarom.Samo postovanje,respekt i priznavanje suvereniteta,(uzajamno)unutrasnjih i vanjskih granica omogucit ce normalne odnose u regionu.Nemjesanje u unutrasnje stvari jednih prema drugima,donijece zdravije i bolje odnose izmedju drzava.Mene da se pita,ukinuo bi”specijalne”veze izmedju Srbije i RS-a.Te veze proizvode samo probleme unutar BiH.Radi se o dve medjunarodno priznate drzave,i ne vidim razloga za nekim”specijalnim”vezama izmedju pojedinih dijelova BiH i Srbije.Dovoljni su dobri i korektni odnosi izmedju drzava,a ne entiteta i druge drzave.To je po meni,mjesanje u unutrasnje stvari BiH..

 203. matijavid says:

  СРЦЕ ПОД ПРИТИСКОМ
  Мирјана Бобић Мојсиловић

  Камера и мрак

  Има нечег у пољопривреди – иначе не би баш сви политичари одреда у својим кампањама кренули ка завичају, све дробећи црницу међу прстима, не би ли нам показали колико поштују село и сељаке и колико ће, мајке ми, да учине за пољопривреду која је, као што се зна, наша велика шанса. Речју, знање имање.
  Многи од њих радо су се сликали са кравама, коњима и осталим домаћим животињама, зналачки меркајући кравља вимена, не би ли нас уверили да су заинтересовани, генерално, и за стоку.
  Да се град не би осетио запостављеним, ето ти њих на трговима и улицама, како се рукују са народом. Срдачности и руковању нема граница, а што је још невероватније наши политичари ових дана, изгледа, иду пешке.
  Силазак у народне масе је опробани предизборни трик – чим се заврше избори нико не може да их ухвати ни за главу ни за реп, а камоли за руку, они нестају из стварности и могуће их је видети само на телевизији.
  За то време динар пада, неумољиво – као женске сузе, евро, наравно, расте, а Србија сигурним кораком гази ка Европи. Многи се заклињу у европски пут са кога никада неће скренути, а неки међу њима су имали храбрасти да нам саопште како је то пут без повратка, и, на жалост, нису погрешили. На Косову хапсе Србе, али шта је то у односу на Европу у којој нам је загарантована љубав, и кредити, и статус, и светла будућност, само кад нас приме. Кад нам је један политичар лепо објаснио да сваког од нас Косово кошта двадесет евра дневно – можда ће се неко ових дана досетити да су и деца доста велики трошак? Све је скупо, и историја, и сећање, и традиција, само су избори, хвала Богу јефтини, сигурно нас мање коштају.

  Чека нас, иначе, божанствена будућност.
  Прексиноћ – у десет сати и два минута, у локалној самопослузи, продавачица ми је из корпе извадила лименку пива. Камере, каже, снимају, и она не сме да ми то прода јер ће да изгуби посао? Нисам имала појма о чувеном ЗАКОНУ.
  У земљи у којој су увезени милиони сумњивих вакцина – у два минута после десет пунолетна особа не може да купи лименку пива! У земљи у којој се организује “Бир фест”, који се рекламира на националним телевизијама како бисмо показали да смо део ЕВРОПЕ, и где се од јутра до сутра испијају галони пива, одједном у десет увече имамо камере, у служби Закона, које нам кроје живот! У земљи која се прославила ГУЧОМ, у земљи која се прославила “Егзитом” и либералним ставом према дрогама на том фестивалу (како би била део Европе) – у десет и два минута не можете да купите лименку пива, јер се све снима камером у локалној самопослузи!

  Имам право да питам – живимо ли ми већ у европском логору, у полицијској држави у којој камере не снимају лопове док пљачкају банке, нити дилере који децу навлаче на дрогу по школским двориштима, нити мужеве који туку жене, нити силеџије по лифтовима, нити докторе који траже мито, нити политичаре који узимају мито, али снимају обичне људе у самопослугама јер се неко досетио да је закон о забрани продаје пића после десет увече најбржи начин да трезни и “на суво” уђемо у европско чистилиште? И ко је платио толике камере? И ко их је набавио? И колико су коштале? И ко плаћа контролоре да проверавају примену фамозног закона?
  Пиво пожелим да попијем једном годишње. Нисам га попила, и у шоку сам стајала пред касирком која ми се клела у све на свету да је њен сат тачан, да све снимају и да може да изгуби посао. Сцена у самопослузи била је, најблаже речено – логорска. Морбидна фарса, у незгодном, предизборном тренутку! Никада такав осећај неслободе и понижености нисам осетила. Јер, од тога да своје пиво за своје паре нисам могла да купим у комшијској самопослузи, неколико минута после десет увече, преко најаве закона којим ће да нам забране да пушимо у својим кућама, до тренутка када ће да нам јаве да се у десет увече иде на спавање, само је један корак. Плачи, вољена земљо!

  У кампањама су уста свима пуна светле будућности. Само што нам нико није рекао да нам ту светлу будућност режира Велики Брат. После овога, сва је прилика да постоји само једна једина реч за ово што нам се спрема – МРАК.

 204. Šašava says:

  Poštovani,
  Miro, Lukas, Baron… prošlo je par dana, nisam ni stigla pisati. O BiH. Ali vidim, da se potpuno razumemo. Možda, bi ja to prostije i ležernije opisala, ali ste Vi pogodili suštinu.

  Jednostavno je, svako ima svoju državu, dopadalo se to nekom lično ili ne i trebamo se pozabaviti životom u njima i sa našim sagrađanima, sunarodnicima ili kako god se zvali međusobno.

  Volela bi da manje čitam o tome kako Srbi u Srbiji znaju kako je Srbima u Srpskoj ili ti BiH, ili ipak Hrvati kako je Hrvatima u BiH, RS i slično… Ova zemlja, koja ima naziv Bosna i Hercegovina, verujte jako lepo živi (na svu jadnost i ekonomsku krizu) nekako mi se čini (a trebalo bi i da sam pozvanija jer živim sa njima) da mi ovde svi zajedno manje polemišemo o nesrećnim okolnostima. To je i ono što bi želela za sviju nas, da se oslonimo jedni na druge i gradimo bolju budućnost…
  Iako tako reći, poitičem, i jesam iz tih nekih genocidnih gradova, znate? (dok vam mediji ne serviraju i ne znate da ste iz tih gradova)… Moje su komšije i Srbi i Hrvati i Bosanski muslimani, i Romi, i neki Jugosloveni. I nismo se menjali…
  Morala sam iz Hrvatske u Bosnu, ali iz Bosne me niko nije terao, a Srbija nije ni htela da čuje za mene, jer sam jbg Bosanka Hrvatskog porekla 😀
  Tako da mislim da mnogo moćniji i čuveniji ljudi od nas Bosanaca pišu i pričaju na pogrešan način o nama. Nismo mi divljaci! Mi nekako smo kao svi Vi, mi ovde smo slika, onog najboljeg i najgoreg što se moglo dobiti od svih država iz sastava bivše Juge…
  I da, iskreno bi voleli i mi da nam se niko u ovaj naš Bosanski lonac više ne meša, ali jednostavno tako,a to neće… Srbijanci (zamene su svi u Srbiji to) Hrvati (važi isto kao i za Srbiju) misle da su ugroženi ovde interesi svih onoh koji nisu ni Bošnjaci ni Srbi u R.S., ne! nisu…
  Ima naravno, fanatika, na svakoj strani, od sve tri ili 10, ali i u toku rata,a i dan danas mi svi živimo zajedno, sarađujemo, učimo, školujemo se i družimo se!
  Meni lično niko ne može reći da se ne oseća sigurnim ni u Sarajevu ni u Banja Luci ni u Mostaru, Bihaću, Sanskom Mostu, Drvaru, Prijedoru, Bijeljini, Zenici…
  Obiđite te gradove i videćete kako tamo žive dobri i dragi ljudi…
  Ovde su najbolji domaćini, dobrodušni i otvorenog srca.
  Zato, bi volela da ne slušam priče o ovom i onom…
  Inače, nemojte pogrešno razumeti niko ovde nije zaboravio ni 41. ni 92. godinu, ali ne da bi bilo: “oko za oko, zub za zub”…; već da nebi nikad više to dopustili sebi.
  Treba, možda, ekonomisati sa našom nnesrećom, pa gradove sa bitkama pretvoriti u turističke atrakcije, treba prodavati ove “istorijske” činjenice, i treba raditi da nam svima bude bolje… 😀
  Ugodno popodne želim, i ako ima zanimljivija tema javite mi gde se skrila 😀

 205. Advokat says:

  @Šašava … ako se za tebe svi koji žive u Srbiji zovu Srbijanci (što niti je državljanstvo, niti narodnost, tj. etnička pripadnost jer se ovde nacionalnost zove srpska, a državljanstvo Republike Srbije) zašto Hrvate u Hrvatskoj ne zoveš Hrvatijancima, a ne Hrvatima?
  @Matija … genijalan tekst … Mira je sjajna … jedna od retkih (medijskih) mislećih bića ovde .. kao Vedrana tamo ..

 206. Baron says:

  @ Advokat – Vi (jos) ne vidite da ni Srbe (ni Srbijance), ni Hrvate (ni “Hrvatijance”!?), ni Bosance (ni Bosnjake), NITKO (i nigdje) odavno – NE ZOVE, vec se mahom pojavljuju – nepozvani… Bas kao i ovo vase “strucno” tumacenje drzavljanstva i etnicke pripadnosti. Srbijanci su, naravno – Marsovci, a “Hrvatijanci” su (pravno?) – Jupiteri(r)anci!

  Krhko je znanje… (kuku “meni”!).

  p.s.

  “Shashava”… (pre)dobra si, mada se ne bih potpisao pod sve sto kazes? Cuvaj se – LOSEG DRUSTVA!

 207. Baron says:

  @ Šašava … Osobito “Mirjane (Bobić)… medju šljivama”!? Ti karadzicevsko-mladicevski “glasnogovornici” nisu (vise) toliko opasni, koliko njihove (najnovije) antieuropske “teze”… sve pod firmom – “ja cu u Pariz” (kad god mi se navije, narocito otkako mi je sestra Zorica – Tadicev “diplomata” u Francuskoj!), makar jos malo, dok se “grobari” ne dosjete? A vI – … “ostajte OVDJE, sunce “tudjeg” neba nece vas grijati!”?).

  Ta vrsta licemjerstva odnekud mi je (jaaaaako) poznata!? Samo – u pamet… “malo moje, (pre)dobro”!

 208. Advokat says:

  Bas sam sita te NGO demagogije koja izvire iz svake reči gos’n Barona (Minhauzena) .. svi mi koji se zgražavamo nad EU i njenom toplom dobrodošlicom … kao i obiljem svega što ona nudi (zabrana kupovine alkohola posle 10 – što je budalaština teška, verovatno će uskoro zabraniti i kupovinu lisnatog testa posle 22 jer goji) tako da me uopšte ne pogađa karađžićevsko-mladićevski (čitaj:četnički) pridev koji se kači svim slobodno mislećim ljudima kako bi se sasekli u korenu .. jer mi ne treba ništa da mislimo, EU će ionako to za nas da radi .. a u njoj je zabranjeno misliti drugačije .. elem, Boba je, između ostalog, kriva što joj je sestra ambasador, e jebiga Bože …

 209. alkemicar says:

  @advokat – zgrazavaj se, tko ti brani! i jedi (lisnato)… po “vasceli” dan! tupi o drzavljanstvu i etnickoj pripadnosti “hrvatijanaca”, “prodaji” alkohol (i maglu… zajedno sa bobom “sljivarkom”!)… onima sto idu u trecu smjenu, ulicnim alkoholicarima i gangsterima (civiliziran svijet je davno uveo tu zabranu… “grobari” ne moraju, nitko ih iko na to moze na prisiliti!?). chuchi tu… i “uzivaj” u svom BESMISLU

  P.S.

  zorica tomic je tek “mala od kuzine” u pariskoj ambasadi srbije… (koji, bre, ambasador… ti bas nemas tri chuke NI O CEMU!).

 210. Šašava says:

  @Advokat… Moje mi i godine, i krhko znanje i krhko iskustvo, dopuštaju gospodo, da ponekad nazive pobrkam… Da, ste ranije i pročitali, videli bi da se i tu ogradih 😀
  Nisam ni dobra, samo pokušavam biti, i ne! mrzeti, ni svoje u Srbiji, ni svoje u Hrvatskoj ni svoje u Bosni… A to kako će ko koga imenovati meni je nevažno, ali najiskrenije…
  Mudrost i praktična pamet nekako (već neko rekao) neidu skupa, ali isto tako i svi smo mi ljudi malo je ko čovek… 😀
  Mogla bi i ja do Ilindana, Markovdana, Uskrsa, Bajrama, Božića i ostalih nam blagdana i praznika rasipati se ponekim terminima… Ali budimo iskreni i priznajmo da na Balkanu ni suverenost jedne države nije to što nas uče na pravu, ili se bi, kaže što piše na papiru 😀
  Naravno, da ima divnih pisaca i pera koje vredi pročitati…!

  P.S. Baron, hvala… nadam se da neću biti u gorem društvu nego u kom odrasto (aludiram na ratne godine ), a pojedinci s njima ću lako. A to da biiiiii licemerno pokupila prnjicce i nestala prvim busom ka EU, ma jok… Imam hiljade razloga da ostanem ovde!

 211. Advokat says:

  @Šašava … Pitanje mrznje je, za mene, bespredmetno jer mislim da su normalni ljudi liseni tog osecaja. To je čisto rasipanje energije koju lično trošim na mnogo lepše i pametnije stvari.
  Samo ljudi koji ne vide dalje od svog nosa, kojima je IQ ispod 90 i pri tom su zadojeni vlastitom mržnjom i lišeni sposobnosti logičkog zaključivanja vide mržnju kod drugih i nalaze je tamo gde je nema. Ima ih ovde koliko ti duša ište. I spremni su da neke od nas nazovu raznim imenima koja sve zajedno stavljaju pod pojam velikosrpske gramzivosti, i naravno četničke orjentacije … i ko zna čega još … paranoidna šizofrenija je očito uzela maha … i ne vidi joj se kraj .. ne znam da li na to da se smejem ili da plačem … tragikomedija se nastavlja … 180009876554 čin ….

 212. Advokat says:

  @alkemija … ti si odlično upućen kao i tvoj prijatelj baron Minhauzen u ambasadore Republike Srbije u svetu … ja nemam pojma.. niti me zanima, znam da ona ima nekog posla u toj ambasadi ali me zabole da li je ambasador i ko je uopšte ambasador… ali ukoliko mi bude trebalo veoma lako ću to saznati … takođe nemam pojma kako se zove predsednik Hrvatske ili hrvatske Vlade a još manje Federacije BiH, a kamoli da znam ko su vam ambasadori … i ne znam tko se tu zanima kime … i u kojoj meri … gledajte u se i u EU, pustite srpske amabasadore … i male od kujne .. pri ambasadi … verovatno znate i ko je vozač srpske ambasade u JAR npr … jbt. imate li vi uopšte neku drugu duševnu hranu?

 213. Baron says:

  @Advokat – Pati (se)… kao i dosada (kad god nemas ni “a” od argumenata!?). Ogoljena si “do koske” u svom neznanju i gluposti i nikakvo etiketiranje drugih ne moze ti pomoci da popravis (veoma) losu sliku – O SEBI!

 214. Advokat says:

  @Baron M. … Ovde je ogoljen neko drugi i njegova interesovanja … a ti se ne sekiraj za moju sliku … sekiraj se za malu od kujne u srpskoj ambasadi u Parizu …

 215. Miki Maus says:

  Baron says:
  09:14 on Jun 9th, 2012
  @ Miro – Tlapnja, poluistina, laz, izvrtanje cinjenica i njihovo prekrajanje prema vlastitom nahodjenju, osnova su dogme na kojoj je utemeljen taj mentalitet. Na besmislenoj nacionalnoj patetici koja granici sa imaginacijom, izgradjen je citav sistem navodnjavanja dnevno-politickim fekalijama. To su (nakriticniji) razlozi zbog kojih se razumsko svelo na simbolicne procente u srpskom miljeu. Zato ni dijalog sa tom strukturom ne treba shvatati (pre)ozbiljno, niti mu davati mjesto izvan iracionalnog…
  KAKVA BISTRINA UMA, KAKVA LOGIKA ZASNOVANA NA NAUČNIM ČINJENICAMA, KAKVA TERMINOLOGIJA I STIL. VEOMA UČENO!!!
  BARONOV INTELEKTUALNI I MORALNI AUTOPORTRET!
  Čovekoliki dvonošci sa takvim shvatanjima su nas uvalili u sve strahote. Šta on traži na sajtu VR koji u biti protivreči njegovom načinu poimanja.
  Želi samo da sije mržnju i da nastavi satanizaciju srpskog naroda. DOSTA BRE VIŠE. Priznali smo sve. MI SRBI SMO ZA SVE KRIVI, VIJETNAM, HIROŠIMU, HAMBURG, DREZDEN, IRAK, LIBIJU, SIRIJU, BIH, RH, MK,CG, SVI SU FINI, SAMO SMO MI LOŠI. SJAŠITE BRE JEDNOM I PRESTANITE SA GEBELSOVSKO-ĐDANOVSKOM PROPAGANDOM!

 216. Lukas says:

  Gospodo draga,sta se to desava sa vama?Gdje nestade post o Zoranu Djindjicu?Koliko vam postova treba da pokazete svoje animozitete jednih prema drugima?Zasto se bar na jednom postu ne drzite teme,zasto uvijek skrecete udesno?Umijete li vi”voziti pravo,”ili “skrenuti nekada u lijevu ulicu?”Pokusajte,nista ne kosta..

 217. matijavid says:

  Advokat,
  pitanje mržnje je za tebe bespredmetno ali kao što vidiš, ona time ne nestaje. Probni uzorci sa tog zagađenog terena dragi Baron Minhauzen i Mađioničar, ponovo isijavaju njene odbleske. Na kraju krajeva nisu oni toliko ni krivi za svoj provincijalizam. To mentalno stanje samo pokazuje da palanačkim frustracijama nije lako dolijati, jest, trošenje nešto zlobe i pakosti privremeno razrešava unutarnji konflikt ali ne oslobađa od bolne presije na ego. Zato bi jako prijateljski, pa čak i lekovito bilo pozvati ih u kosmpolitsku Srbiju, a naročito Beograd koji im može priuštiti sve rasterećujuće medikamente za psihogeni trening. Verujem da bi im sa tim oblogama otečenost naduvenog provincijalnog ega naglo splasnula na prihvatljiv nivo. Šta više, moglo bi se desiti i to da se vrate kući potpuno izlečeni i opijeni novostečenom srećom zbog spoznaje sebe kao Jugoslovena…
  Za mržnju vazda ima leka, a ljubav se zove. Ipak, iskustvo kaže da je posednutog pacijenta najteže na to privoleti…
  Možda prvo egzorcizam….ili šta već…., ne znam šta misli konzilijum?

 218. matijavid says:

  Lukase, pa vrati nas ti na temu ako se o njoj ima još nešto reći.
  Ali šta god da se kaže, ipak svi putevi vode u Rim. Zato pusti….
  Kad budemo upoznali Rim kao svoj džep onda ćemo valjda i na neku drugi destinaciju……

 219. matijavid says:

  Draga Šašava,
  Citiram te,
  “Mi nekako smo kao svi Vi, mi ovde smo slika, onog najboljeg i najgoreg što se moglo dobiti od svih država iz sastava bivše Juge…”
  Jeste, Bosna je ekstrakt svega dobrog i lošeg što imamo svi zajedno i tim više ja sam srećna da kao dobre komšije umete živeti jedni uz druge i jedni sa drugima i da vam je lepo. Tako treba, tako mora, jedino je tako stvarno i moguće. Rekla sam već da je Bosna bila moja tuga, a sad evo postaje i radost nakon tvojih iskrenih reči…. Samo me nemoj previše zanositi u radovanju jer u mojoj mašti taj idilični prizor počinje da liči na preteču neke nove Juge… Ne bih htela da ispadnem naivna, ali znam da sam uvek naivna kad mislim da to nikad nije smelo postati nemoguće….

 220. Advokat says:

  @matija … konzilijum kaže prvo isterati đavola … a onda mogu doći i u Beograd … ali ne mislim ja da bi oni tu nesto naučili … jer njih boli ta srpska širina i zaboravnost … njih to pojede … oni ne mogu shvatiti da postoje ljudi drugačiji od njih … ne samo ovde, nego bilo gde drugo … pri tom, uopšte ne razumem mazohističku potrebu posećivanja bloga na kojem je svaka druga reč uperena protiv EU i NATO … ali ja njih donekle razumem, oni na svojim TV imaju takvu trovačinu (Hrvatska i Federacija BiH) … kod njih je na repertoaru svaki dan velikosrpska agresija i genocidni Srbi (četnici, šta god), dok je kod nas emisija o Jasenovcu i Kravici, npr. svake prestupne ili u najboljem slučaju za neku “prigodnu” godišnjicu … i nema nikakve ustaške i balijske terminologije (četnici, genocidna tvorevina, memorandum SANU) što je kod njih kao dobar dan na TV… i tako 20 godina, pokušaj se zamisliti na njihovom mestu …. e sad to što oni ne shvataju i verovatno neće nikada da ih oni filuju kako bi ih ubedili kako je super imati samostalnu državu i nemati hleba … i kako su isplative sve žrtve od 1991. na ovamo … to je druga tema … jbt. oni znaju ko je kod nas sekretarica, ili nešto slično, ambasade u Parizu … blago njima kad nemaju preča posla … a ja danas konačno zapamtila prezime predsednika Hr. (zahvaljujući ovom blogu) …

 221. matijavid says:

  Advokat,
  super si, kao da si prepričala moje misli. I ja sam mnogo puta to isto rekla na svoj način na šta se gospodin Alkos silno uvredio pa je našo da se žali Lukasu…
  Ovde prdeno, tamo trešteno. Nikako da shvate da se njima ne bavimo ni blizu ozbiljno i temeljno osim što smo si dopustili malo analize na ovom blogu, kad nas već vuku za reči. Nije mi poznato da svako malo neki naš mudroser u medijskoj difuziji daje osvrt prema toj strani. Ako se išta i pominje javno to je uglavnom samo pokazivanje dobre namere da se sintetiše pomirenje i neka nova saradnja. Međutim kod njih je kao kompenzacija na frustraciju još uvek na snazi domoljubna retorika koja mi se gadi. Krajnje je vreme da se i njima zgade sve te poštapajuće floskule o slavi i trijumfu koje pogubno deluju na pojedine mozgove, već smo ih ovde dovoljno upoznali. Kome je na umu zdravlje njihove nacije treba da prestane da im servira omiljeno jelo sa četničkim afrodizijakom i da već jednom pokuša da spravi neku zdravu hranu sa novim rokom upotrebe…

 222. TKO JE UBIO Dž. F. KENEDIJA ?
  Post i komentar nije mesto za naučna objašnjenja, pa je teško naći način da ukratko iznesete suštinu.
  Iako naslov komentara može izgledati bez osnova, velike su razlike, ali ima i jedna velika sličnost. Plivanje protiv struje uzvodno je uvek bilo teško. Treba pogledati i razloge ubistva A. Linkolna, U. Palmea i drugih državnika.
  Lakonski zaključci – ubica je XY i on je jedini krivac. Ko stoji u pozadini ? U slučaju Kenedija i Đinđića ima jedna sličnost. I jedan i drugi su bili u sukobu sa ultrakonzervativcima i mafijom. Iako je spoljnopolitička komponenta kod Kenedija imala daleko veći uticaj na atentat, ona je prisutna i kod Đinđićevog atentata. Posle njegove izjave u Beču o problemu KiM, on je izgubio simpatije Zapada i svrstan je u umerene nacionaliste. Kakve su posleedice te klasifikacije svima je jasno. Uloga antihaškog lobija je takođe znatna. Međutim, hobotnica zvana narko mafija u sprezi sa njihovim saradnicima iz DB je saznala za namere Đinđića da se obračuna sa njima. Bilo je – ili mi ili on! Svi ostali faktori su bili samo dopunski tegovi na tasovima vage. I u ubistvu braće Kenedi, mafija u sprezi sa FBI, CIA i Kubancima je takođe odigrala značajnu ulogu.
  Potpunu Istinu nikada nećemo saznati. Ostaje nam samo da nagađamo!

 223. Miro says:

  @advokat i matija ….. budite ljubazni i postedite nas ovih pateticnih i jadnih komentara …. razmjenite e.mail adrese i komunicirajte na taj nacin koliko hocete! Unaprijed zahvalan!!!

  PS. ne uobrazavajte si nista … jako ste nam nebitni i ne zelimo nista znati o vama ukoliko to “nesto” nije prijetnja za “nas” …. pojasnio sam vam to u ranijem postu.

 224. matijavid says:

  Miro,
  Pa upravo si sam pojasnio da ja tu ništa ne uobražavam. Ako ostavljaš makar i mogućnost za to “nešto što bi bilo pretnja po vas” eto ti i razloga da ti budemo bitni iako se od toga braniš. Ej dečko, opameti se… već nebrojeno puta dokazuješ frustraciju. Baš okapasmo to vam govoreći, jer pogotovu takav razlog za bitnost ne postoji. Ali kako tebe uveriti da “što je ovde prdeno tamo odjekne trešteno” kad ne shvataš šta to znači. To ti je otprilike ono “u strahu su velike oči”. Da li zbog srbofobije ili iz naopake naklonosti tek… stvarno ste dosadni koliko preuveličavate svaku srpsku prdešku. Šta bi tek bilo sa sranjem, ne smem ni da pomislim. Ajde de, potrudi se i dobro zapamti te narodne umotvorine. I daj se molim te skuliraj, ne diži nam cenu. Ne treba prevod, govorimo isti jezik. Ni na pamet nam ne pada ništa slično, samo ti meni mirno spavaj. Najzad primi k znanju da smo od svih bitnosti mi sebi ipak najbitniji.

 225. matijavid says:

  Diogen,
  u svakom zarezu se slažem sa tobom a i o tome se po Srbiji šuškalo takoreći odmah od nastanka rebusa “ko je ubio Đinđića”. Neobično je da sve odgovore znamo a istinu još uvek ne. Pitam se gde se skriva ona pravedna gospođa sa terazijama u rukama i maramom preko očiju….

 226. Baron says:

  @ Miki Maus – Glavni “junak” jedne (otrcane) “knjige”… dosao mi da se zali: divno bjese “glavni” biti… dok GA nisu procitali!

  Velis: “… DOSTA BRE VIŠE. Priznali smo sve. MI SRBI SMO ZA SVE KRIVI, VIJETNAM, HIROŠIMU, HAMBURG, DREZDEN, IRAK, LIBIJU, SIRIJU, BIH, RH, MK,CG, SVI SU FINI, SAMO SMO MI LOŠI. SJAŠITE BRE JEDNOM I PRESTANITE SA GEBELSOVSKO-ĐODNOVSKOM PROPAGANDOM!”

  Pa, jeste, imas pravo, Miki Maus. Ko god prodje “seoskim sokakom”, pljusne vam “cusku”… ‘nako, da je covjeku prosto neprijatno? E, sad, tu je “Miki Maus” (Made in Disneyland), da “naredi”… prestanak “sataniziranja srpskog naroda”!

  Jer, za sve TO su krivi – imperijalisticki inkvizitori i (masonske) teorije zavjere, a “mi smo (samo) branili (nasu voljenu) Jugoslaviju… i usput pobili par stotina (hiljada) ljudi (za ONO u Srebrenici su nas “nagovorili” Holandjani… sto jes’, jes’!).

  Tako je i Hico “nagovorio” Pavelica na Jasenovac… pa gdjegod u svijetu neki Hrvat “digne glavu” (vec 70 godina!), odnekud “izroni” – Jevrej (najcesce) i slozi mu… samarcinu! Zasluzeno…

  Ne bih htio da te uznemiravam “najnovijim vijestima”, Miki Maus…
  ali kao (jako!) dobro “upucen” covjek (u “Kurir”, “Press” i slicno smece) red je da (i ti) saznas: BERLINSKI ZID JE SRUSEN… (nisam rad da te strefi – infarkt… od silnog iznenadjenja!).

 227. matijavid says:

  Da li ti je Barone, sada nešto lakše kad si ispraznio crijeva?

 228. Advokat says:

  @matija … nije mu lakse jer on ima vlastitih govana koliko hoćeš … i za par narednih života …

 229. Advokat says:

  @matijavid a jesi li snimila kako je baron M izostavio Srbe kao jasenovačke žrtve rekavši: “Tako je i Hico “nagovorio” Pavelica na Jasenovac… pa gdjegod u svijetu neki Hrvat “digne glavu” (vec 70 godina!), odnekud “izroni” – Jevrej (najcesce) i slozi mu… samarcinu! Zasluzeno…”
  Elem, prema gornjim navodima normalno je očekivati da kada svaki ‘rvat digne glavu izroni neki Srbin opali mu šamar … zasluženo …
  … koliko frustracije … na jednom mestu i na blogu ove sjajne žene … tko bi rekao? … čovek pomisli da će ovde doći neki normalni, svesni i samo misleći ljudi … kad ono … ćorak …

 230. baron says:

  @ Matija & Advokat – Fekalna “konverzacija”… koja vam ne izlazi iz usta (i osobe koje se koriste takvim nacinom “polemiziranja”!), nisu predmet moga zanimanja… Tapsite se 24/7, ako to pomaze vasoj frustraciji!?). Tek cijenim… NIJE VAM LAKO!

 231. alkemicar says:

  @ advokat – virus gluposti ne dozvoljava ti da se odmaknes od razmisljanja – amebe! uzmi (jaci) antibiotik, da ti malo spusti temparaturu, onda (dobro) razmisli (… mozda ti se, napakon, posreci da smislis nesto – suvislo?), popij casu (hladne) vode i sacekaj (sekundu)… da “matijavid” uputi (novu) POHVALU tvojoj “filozofiji palanke” (… kao da te genijalni radomir konstantinovic “preslikao” u svom epohalnom djelu!).

  p.s.

  ako (nista!) ne pomogne, opet… padinska skela (sta se moze?)

 232. Antifriz says:

  Ma, bush ih pustil’, Gospon Alkemicar… Neka si jedan drugoj lizu to kaj su se uneredile!

 233. Miro says:

  @Matija …. nemojte nam se cuditi gospodjice draga. Dozvolicu si malo vaseg omiljenoga prostakluka pa reci da se lose iskustvo od vase nedavne “prdnjave” nije zaboravilo, ne jos uvjek – prefrisko je i nesto pocesto patite od loseg stomaka i prdnjave od cega pocesto drugi podlegnu … i to u velikom broju – pa nam nemojte zamjeriti sto je nas interes iskljucivo vezan za taj segment vaseg zivota (mislim na probleme koje imate sa gasovima u stomaku) …. a da ste u svemu ostalomu apsolutno neinteresantni, zaboravljeni …. i ponavljam da se isti takav tretman ocekuje i u drugom pravcu!!!

 234. Lukas says:

  @Diogen;Svaka rijec ti je tacna u vezi Djindjica i Kenedija.Samo bih dodao za U.Palmea jednu nepoznanicu(mozda je i poznata).Naime,godinama se suska i provlace se price da je Palmea ubila svedska obavjestajna sluzba.Ja podrzavam tu”pretpostavku”,jer ubistva visokih politicara, ne mogu se realizovati bez upliva domacih obavjestajnih sluzbi.I podzemlja,naravno..

 235. alkemicar says:

  @ advokat – vidi, vidi… a i ti bi da “dijelis” shamare! e, ne moze to: ti si ovdje (samo) – da ih PRIMASH… “od sada, na dalje i ubuduce”!

 236. matijavid says:

  Miro, dušo moja naivna i neiskvarena
  Što se prostakluka tiče moram te podsetiti na kom se mestu nalaziš. Upravo si se udobno smestio u kuloaru gospođe Rudan koja ne bira izraze kad želi biti dovoljno ilustrativna. Neke stvari se mediokritetima najjasnije mogu predočiti samo plastičnim opisima jer se oni najbolje pamte, a i vrlo uspešno pobuđuju maštu….
  Što se tiče naše, kako kažeš “nedavne prdnjave” moram te i tu ispraviti: to ti je dragi, bilo sraaaanje i to pravo….. A sve ovo ostalo što vi trčite pa pomirišete jeste zaista obićna prdnjava koja nije opasna po zdravlje. Ali ako taj bliski miomiris baš tolko smeta vašim istančanim živcima, nemojte više hodati za njegovim tragom. Jednostavno si okrenite nosiće na kontra stranu ili si iselite dupiće… Druge vam nema.

 237. matijavid says:

  Antifriz dragi,
  ti izgleda jedini znaš kamo spadaš. Umesto da se ganjaš sa raznim prdnjavama, eto tebe gdje redovno skromno izviruješ iz guzice gosin Alkosa kad ti tamo već bolje miriši, te jednim potezom učinje dva dobra. Lijepo i tebi i njemu.
  “Svoj svojemu, tebi tvoj doliči,
  tuđe popljuj a svojim se diči.”

 238. matijavid says:

  Dragi Alkos,
  zamolila bih te da ne ponavljaš moju terminologiju i rečnik. Znam da ti se dopada sve što kažem ali ipak, budi malo svoj. U protivnom, neću više moći da te čitam jer kao da čitam sebe. Hajde potrudi se, znam da možeš. Cijenim da se razlikuješ od ostalih osrednjakovića makar i sjedio na Antifrizu dok smišljaš novu dosetku. A možeš ga privremeno isprdeti napolje, za razmišljanje bi ti bilo znatno udobnije. On će već znati kako da ti se vrati natrag u toplu nutrinu.

 239. Monika says:

  Aman zaman…s.anje još traje…nikako da se krene naprijed :-)korak naprijed,tri nazad…i tako već mjesecima…a ja se ponadala da je krenulo…nabolje 🙂

 240. matijavid says:

  Baron, tebe neću zamarati fekalnom konverzacijom jer ti očito ne prija. I bez nje si jezivo konfuzan i haotičan pa pretpostavljam da te nešto više od toga tako surovo brije…

 241. matijavid says:

  Monika draga,
  naravno da je krenulo napred, kako gde i kako s kim….
  S tobom sigurno. A i pozdravi mi Mahu.

 242. Miro says:

  @Matija duso moja prepotentna i bahata …. je li mi se to cini ili se stvarno poredis sa gdjom Rudan?? nemrem verovati!!! Ili su sva ova govna i prdnjava iz tvojih usta samo izraz frustracije i nemoci? loseg kucnog odgoja??? ili cega vec??

 243. Advokat says:

  @Miro … Mv nije tvoj odraz u ogledalu .. pogrešio si…

 244. matijavid says:

  Miro, dragi, ni s kim se ja ne upoređujem jer sam neuporediva….uostalom kao i ti…..
  Ali pošto sve moram da crtam a ti moraš da zbrkaš, mrzi me da ti više kovrdžam vijuge…
  Ne može se sve imati….. i ovce i novce, osim u reklami.
  Da, imam jako loš kućni odgoj. Da, nemoćna sam i frustrirana.
  Nadam se….. zadovoljan?

 245. alkemicar says:

  @ matijavid – … i (pri)glupa, naravno!

  turbofolk-termonologija (za polaznike “skolice” sa posebnim potrebama), resavska tradicija prepisivanja tudjih misli i kolumna cesto bez navodnika i navodjenja izvora, sto je cisti kriminal… (uf, kakav vonj primitivizma!), prenosenje aforizama iz
  (pred)potopnog doba i viceva iz bizatske ere, kanalizacioni rjecnik i kojekakvi pjesmuljci… slika i (ne)prilika radio-sapca!?

  i koji zanos, povrh svega (“kao da citam sebe”… ha, ha, ha). mastaj, nije zabranjeno… samo se malo odmakni (i nabaci jaci dezodorans!).

 246. Advokat says:

  … kaže se bizantske …

 247. Miro says:

  @Matija …. ne bih se slozio u svezi tvoje neuporedivosti. Naime tvoja je glupost i drskost jako uporediva sa advokatovom, pa mi je jako tesko ocjeniti tko je od vas dvoje gluplji a tko drskiji. Sto se tice primitivizma u komunikaciji ste neuporedivi postto ste tu identicni!!!
  PS! @advokat … mi koji pisemo iz svoje glave i ne koristimo copy/paste pravimo i greske u tipkanju …. sto zbog brzine sto zbog debljih prstiju … tako da je ovaj seljacki komentar o “bizantu” -gdje je vise nego jasno da je obicna “stamparska greska” bio totalno neumjesan i nepotreban!!!

 248. Alkemicar says:

  @advokat – … A moze i – BIZONSKE! To je “posebna” “kategorizacija” (viceva), iskljucivo namijenjena: advokatima – bizonima… amebama i slicnim (pod)vrstama!

 249. Lukas says:

  Eh,sta imamo danas na repertoaru?Hocemo li opet(vec mjesecima)imati na”meniju” licne animozitete i licne uvrede?Diogen vas je pokusao vratiti na temu posta,ali nije uspjeo.Gdje se dedose oni lucidni,inspirirajuci komentari od matije i nase pametnice Jace?Zaista,uzivao sam u pojedinim njihovim komentarima.Njih dve to uspjesno rade,ali samo kada hoce.Od ove retorike koja je vec duze vremena”na meniju”,niko nema nikakve koristi.Tiste nas isti problemi,zamajavaju nas slicni,ako ne i potpuno identicni kvazipoliticari,a mi udaramo mjesecima u licne animozitete i licne karakteristike(citaj,uvrede).A vani,inspirirajuce fino,ljetno vrijeme..Dusu dalo za fine komentare..

 250. Ivan Grozni says:

  @ Lukas – Ako vec imas potrebu za balansiranjem, daj se malo potrudi i “poredaj” – uzroke i posljedice (kao sto to cini Miro)… Dotakni se (bilo kojeg i bilo cijeg) posta koji iznosi argumente i onda (pazljivije) pogledaj “reakcije” (uvijek iste grupice), koja u principu NE RAZGOVARA o onome sto je – jasno (i provjerljivo), nego u principu “odgovara”… vulgarizacijom. Jer ono sto se (ne) moze poricati, naprosto, “ne odgovara” takvom nacinu razmisljanja!

  To nije “razmjena misljenja”, vec besprizorno (i drsko… kako to precizno artikulira Miro) – etiktiranje “komentatora”! Mada to nije nista novo u ambijentu za kojega je “demokartija porez na budale”, (pre)usmjeravanje dijaloga izvan teme nuzno vodi do kontraproduktivnih besmislica, koje se ogledaju u “korekturi” (simbolicnih) tipkarskih pogresaka, hvalospjevima (notornoj) gluposti (i “resavshtini”), cime se polemika neminovno odvodi na pogresan kolosijek…

  Treba li reci da je to (nerijetko) veoma tendenziocno i, uglavnom, POSLJEDICNO – totalnom odsustvu spremnosti na suocavanje sa cinjenicama…

  U takvom kontekstu je, bez ljutnje, molim… i tvoje “prepozavanje” danasnjeg… lijepog dana!? Pa, jeste, dan je (pre)lijep, ali to se da primijetiti cim se – otvori prozor (i oci!?).

  S iskrenim uvazavanjem,

  Ivan

 251. Lukas says:

  @Ivan Grozni-Ma,u pravu si Ivane.Balansiram s razlogom,vjeruj mi.Nisam navikao da se prema zenama ophodim na neljubazan nacin,i zato sam sve potrpao u jedan kos,s nadom da ce dame da shvate i prihvate drukciju konverzaciju.To je jedini razlog moga”balansiranja,”nista drugo.

 252. matijavid says:

  Alkos,
  vidiš kako se može kad se hoće?
  Čak si potpuno prevazišao moja očekivanja! Ukarikao si najzad na samom kraju školske godine da ste ti i tvoji pajtaši polaznici turbofolk školice za retardirane, pa mislim, ipak nerado, da ćemo morati produžiti nastavu bar još jedan semestar. Jebi ga, kad vam lakše ulazi u guzicu nego u glavu dopunska nastava se ne može izbeći.
  Nego plašim se da ćeš pasti i na ispitu retoričke improvizacije pošto si hteo pokazati znanja za koja ti nisu postavljena pitanja. Pokazuješ elementarno nepoznavanje bizantske kulturne književnosti i mentaliteta njenog resavskog eposa a pačaš se u taj složeni mozaik skupljajući loše uzorke iz etera radio – šapca…
  …Sve se pitam, kako li do mene ne stigoše njegovi talasi a ti svoj jadni intelektualni dignitet odgajaš na njima… A i sve drugo što izvrćeš, prevrćeš, seciraš, tranžiraš, kalemiš, praviš u svojoj alkemijskoj radionici samo ti stvara jedan nakazni laboratorijski hibrid koji će pre otrovati tebe nego mene.
  Da te naučim još nešto za popravni ispit: navodnici se stavljaju kad citiraš ili parafraziraš delove nečijeg teksta a ako tekst stavljaš u celosti sa imenom autora svakom pismenom će biti jasno da se ne kitiš tuđim perjem….
  No sa navodima ili bez, mi ti samo širimo skučene vidike, pa gde ti je onda zahvalnost, oholi, surevnjivi Alkos?
  Za prepotentne i pakosne baljezgarije ima samo jedan način da se dovedeš u red: Neizostavno i smesta da se izviniš!
  To će naročito prijati tebi a onaj otrovni hibrid neće ti oštetiti srce. U tom slučaju prihvatići taj argument izvinjenja kao jedini suvisli koji si do sada izneo. Ako budem dobre volje možda ću ga primeniti i na sva druga istorijska mesta koja čekaju vaše izvinjenje tako da se ne moraš ponižavati više puta. Vidiš kako te ohrabrujem, koliko sam ti velikodušna.
  Za kraj da te obogatim još jednom bizantskom kulturnom floskulom (pod navodnicima je, kako bi mi se ti lakše snašo) koja je tebi na tvom evolucionom stupnju još uvek nejasna i nedokučiva:
  “….Sve se čovjek bruka sa čovjekom,
  gleda majmun sebe u zrcalo….”
  Opet se uzdam u tvoju visost da će shvatiti šta je pjesnik time htio reći. Pomoći će malo one mašte koju si dopustio meni.
  Cc: Miro, Ivan Grozni

 253. matijavid says:

  Oprosti Miro,
  ostalo mi je nejasno iz čije glave vi to pišAte….
  Možda Kurcove? Jedino ta vam se izgleda ponekad podiže. Što je još gore, veruje da ume da misli zbog nedostatka one druge.
  “…Što je babi milo to joj se usnilo…”
  Ju kakva neuporidivo zdrava primitivna komunikacija spram bolnih izdisaja sa spečenih jezika; prava napast za krhkost i lomnost bledoliko civiliziranih devijanata…

 254. matijavid says:

  E moj dobri, dragi Lukas!
  Zato što si i sam iskren i pošten prepoznao si nešto od toga i kod mene pa si našao da te mogu inspirisati neka moja pisanija. Tvoje reči mi čine čast.
  Za sve druge animozitete se mnogo ne sekiraj pošto sam ti jednom već rekla da je ovo mesto takve prirode: “tvoja Reč protiv moje i ništa više od toga”. Pošto se sagovornici “od preko puta” gade na svaku tvrdnju koja se suprotstavlja njihovoj “argumentaciji” te je proglašavaju nekvalifikovanom to za suzbijanje njihove grozničave arogancije i bahatosti na repertoaru čitaš ono ….što čitaš!
  Što se mene tiče ostajem ne samo pri svakoj reči nego i zarezu u iznošenju mišljenja (na strani 4.). Mi takođe svedočimo o istini, ona nije samo u njihovom uljuljkanom krilu. Na sve istine i o njima i o nama, imamo ne samo sva srpska i ljudska prava nego i svu potrebnu volju da se ona brane dogod je to potrebno.
  Ko nije kritičan prema sebi ne može mu se uzeti za ozbiljno kad je “objektivan” prema drugima. Zbog te loše interregionske instalacije kanalizacija im se iza svih trulih ćoškova svako malo razliva po nosu. Ako si čitao one tekstove od Bobićke i gđe Rudan koje sam bila umetnula, to ti najbolje govori da mi još kako volimo da se poigramo na svoj račun. Otvoreno srce jasnije vidi. Al Bobićku odmah opoganiše i smestiše joj da je “šljivarka” (prema pesmi Oskara Daviča “Oj, Srbijo među šljivama…”)
  Kad ćeš od njih išta slično dobiti? Oni trnu i od svoje senke a kamoli od bremena urušavanja lažnog dostojanstva, a sedenje po anemičnim busijama i mlataranje beskrvnim jezicima uz baba Vanginu čarobnu kuglu dođe im ko favorite party…
  Lepo ti kažeš, samo napolje na svetlost, ona valjda vraća boju svakoj istini. Inače opasnost vreba; onaj mrak što se širi oko kugle hoće nemilosrdno da proguta paćenike…

 255. Lukas says:

  Eh,matijavid..Samo pokusavam biti normalan, u ovo suludo vrijeme,nista vise.Covjek mora biti realistican,ponekad..Ja priznajem,tvoji komentari su inspirirajuci,djeluju umirujuce i mogu se citati,a da ne zastanes.Iskreno,mislim upravo to sto napisah.Ali,ponekad te nesto zasmeta,izritira i onda se zaboravis malkice.Razumljivo,komentari ponekad znaju biti iritirajuci,provokatini i uvredljivi.Ja nisam za takve komentare.Zasto se stalno vracamo u proslost?Zar ne bismo mogli nesto i oprostiti,nakon toliko godina?Nisam za zaborav,ali jesam za oprost.Ljudski je oprastati..

 256. matijavid says:

  Dragi moj Lukas,
  u pravu su, vreme je suludo a ja sam tako željna tihog pomirenja…
  I veruj mi, moje veselo srce prašta još istog časa kad je povređeno…. Ali mozak voli da se igra, dobri moj, plemeniti, časni Lukas.
  Budi mi pozdravljen i ne brini za svoju normalu. Ti je ni u ludom veku ničim što nosiš nisi ugrozio…

 257. alkemicar says:

  @ matijavid – razumljivo je da onaj tko non-stop pravi buckuris od prezvakanih tlapnji… i kome su (neizostavni) “zacini” – fekalije (… s varijacijama), pa se, uz sve, jos (uporno) “prosipa” prepisivackim “umijecem” (zadnja posta – Resava), objektivno ne moze znati pravilnu upotrebu padeza, palatalizaciju i slicne (osnovne) gramaticke postulate!

  tako je to kad se pohadjaju – vecernji kursevi (s varjacom u glavi, umjesto gramatikom u torbi!). problem je, medjutim, sto upravo TAKVI – “sole pamet” cestitom svijetu svojim bezprizornim lupetanjem po tastaturi, napadno mu nudeci kojekakve “litetarne isprdke”!

  p.s.

  isprike se salju – PRISTOJNIMA, pod uvjetom da je ucinjena neka greska ili izrecena nekorektnost!? ovdje greske nema, jer je nedvojbeno u pitanju (ne)ljudsko i (a)moralno DNO DNA (citiram): “… ostalo mi je nejasno iz čije glave vi to pišAte….Možda Kurcove?” primjer sluzi tek za ilustraciju niskoprofilnih gabarita iz groteske: “matijavid medju seoskim cucavcima”!)

  hvataj se ti kacamaka i proje! ali, pazi da ti (opet)… NE PODGORE?

 258. matijavid says:

  Opa Alkos,
  Neuspeli skok na preponu završio je opet s nosom ti u kačamaku. Pa tebi baš ništa ne ide od ruke, a ni od noge. Odustani molim te dok se skroz ne slomiš, ta nije ni vreme ni mesto da sad dovodimo i ortopede. No, to što nisi talentiran za prepone nije tako strašno koliko fakat da si neznalica i jedan nevaljali dečak pa te uz najbolju volju ne mogu preporučiti za drugi razred školice za edukaciju ograničenih potreba. Od palatalizacije dalje ne umeš ni da bekneš, a radili smo i kongruenciju (slaganje), semantiku (značenje) a naročito nepostojano H koje se tebi na jeziku izvrće u nepostojano S. Ej jadni, sa govornom manom i kad brkaš slova ni pomisli nema da upišeš Resavski fakultet a baš sam bila rada da ti izdejstvujem neku protekciju kako bi udahnuo miris očitovane kulture, te savladao govor i krasnopis. Eto drag si mi, zato sam te ničim izazvana htela izvući iz civilzacijskog šoka da osvežiš to malo pristojne duše što ti je ostalo spokojem vekovnih bizantskih tišina. No šta je tu je. Ne preostaje ti drugo, Ofelijo, nego da zagrliš surovu stvarnost i odeš u manastir nekom uvoštenom fratru te tamo doglaviš ostale alhemijske trikove. Ponovo verujem u te, dokazaćeš domete svih svojih sposobnosti pa ne sumnjam da ćeš “Ime ruže” uspešno premetnuti u “Ime trnja”. Ni to nije tako loše spram tvojih vokacija, resavski te profesori, dapače, tome ne bi mogli naučiti.
  I još jedna olakotna okolnost za izbor koji ti se nameće. Kako tamo nemaš fekalija jer fratri ne kakaju, moraš čim prije svoje osjetljive nosnice priviknuti na endemski miomiris krvi, u okolišu dobro poznate supstance za spravljanje alkemijskih hibrida. Taj ti je recept nadasve čuven ali i ljubomorno skrivan od očiju neposvećenih. Zato prioni na ono gde te stomak vuče i mani se brige oko moje proje, bićeš skroz zadovoljan i utešen. Tamo gde za razonodu nema radosnog kakanja, na bazi istog čudesnog recepta ima drugih odličnih veština. I to ubistveno odličnih.

 259. Lukas says:

  hehehe..kao da citam Vedranu.Ne bih sebi niposto pozelio,da mi budes protivnica,matijavid.Izgubio bih sve bitke,a na kraju i rat,u borbi s tobom.S postovanjem,tvoj citalac..

 260. Advokat says:

  @matija … kraljica …

 261. Alkemicar says:

  matijavid – vec po obicaju, nisi u stanju ponuditi NISTA izvan zamornog ponavljanja (olinjalih) fraza, bjesomucnog dokazivanja svoje provincijalne narcisoidnosti, isprazne skribomanije i… ocajnickog grca kuharice iz palanacke menze u kojoj se sluze – SPLACINE!

 262. matijavid says:

  Alkos,
  dobro si to osjetio, ovo i je bilo namenjeno da zamara tebe i tebi slične… No bila ja isprazni skriboman ili ne daj si sagledaj kakvim se ti olinjalim i rogobatnim konstrukcijama služiš začinjenim orgazmičkim pakosnim osvrtima. Otkad sam te prvi put primetila osećam zadah tvoje zlobe i zluradosti pa te zato i ne ostavljam na miru. Nije baš da me zanima toliko argumentacija koliko psihološki profil koji diše iza onoga što govori. Da bih bila shvatljivija pozivam tebe a i druge trenutno dokone čitaoce da se vrate na bar jedan tvoj post od 30. maja u 8.58 pa da ocenimo sa kakvim zanosom ti skribomanišeš i svršavaš “nad svojom intelektualnom supremacijom”. A mene guraš u kujnu da kuvam kačamak… pa nisi fer!
  No kako si negde rekao da si “na koljenima unazad” u porodično neprijateljskom odnosu sa nasiljem i svakom vrstom dekadentnih svesti čudila sam se kako se zaigravaš na tastaturi dajući suviše smele i radikalne kvalifikacije na račun “onostranih mislilaca”. To mi samo govori da ti je lako probuditi baš onaj arijevski ego koji te smeta, koji želiš potisnuti al ga se ne možeš lako otresti jer počiva na istom iracionalnom kolektivnom biću koje se pravi da spava…. Nije lako obmanuti posvest, zato te ja svesrdno podržavam u nastojanju da se s njom izboriš.
  Seti se da sve što baciš uz vetar on ponovo vraća u lice, pa te moram i ovoga puta nerado podsetiti na ofucani pesnički isprdak iz “Gorskog vijenca” koji te se nikako nije dojmio:
  “Niko miran a niko spokojan, niko srećan i niko dovoljan;
  sve se čovjek bruka sa čovjekom, gleda majmun sebe u zrcalo…”

 263. matijavid says:

  Dragi Lukas,
  nikada ti ja ne bih mogla biti protivnica jer me Ti od prvog trenutka ne izazivaš na protivljenje.
  Juče sam na OBN dotakla nešto malo od VOX POPULI … i dopalo mi se. Ima li ikavih izgleda da kritike deluju na one kojima su upućene?
  Kod nas je Vuk Drašković najzad dobio spor vezan za onaj atentat (čini mi se) u Budvi….
  A da li će najzad i pravda za Ćuruviju videti svetlost dana – videćemo, a tek “ko je stvarno ubio Đinđića” – ne znamo. Što se odgovori više penju ka vrhovima oligarhija to su zagonetniji njihovi rebusi…
  Očekujemo ponovno uključenje Advokata…

 264. Miro says:

  @ Matija … ostao sam bez texta!!!!

 265. matijavid says:

  Miro,
  Najzad. Onda ću i ja.

 266. Šašava says:

  @Matijavid
  reću Vam, malo je drugačije… nije YU :/
  kao što napisa i svima… BiH nije ni polovina onog što želite reći ili misliti o nama. Ovde smo svi nekako u loncu, i vatra se raspiruje na sve strane… Kako gore reče neko Miro, čini mi se, ja sam za oprostiti, ne mogu zaboraviti. Ali nekako mi Bosanci, oprostimo, mada svi oko nas nadaleko i naširoko pominju sve i svašta, argumentovano ili ne?!? Da li je bitno? Istoriju pišu pobbednici, ko li je ovde pobednik? Nije nama sjajno, ali su se skupili i Srb do Srba, i Srb do Bošnjaka, i Bošnjak do Hrvata, i Hrvat do Hrvata i Hercegovac do Bosanca… i živimo.
  Inače, u BiH se pominju i obeležavaju, i Jasenovac, i Srebrenica, i Kule, i svaka Jama, i Oluja, i Prijedor i Sanski Most, ali i juče tragična smrt 12 bebe u inkubatorima na Paprikovcu, u Banjojluci… Sve mi to zajedno prošetamo… Jedni danas, jedni sutra, a opet kasnije pijemo kavu, kafu ili kahvu skupa… i teško nam je, i smešno nam je (od nas ovde nema čini mi se morbidnijeg humora)
  Nisam, htela nikog uvrediti niti nadovezivati se na polemiku tipa Ko je počeo rat?… već jednostavno reći da moramo dalje.
  Svako sa svojom, istinom, boli, svojim genocidom i svojom laži… da i to su sve stanja svesti a dragi moji priznajte, organizam mora i nešto jesti:D
  E, i da specifičnost ove države i njena veličina je u tome, što jedan I.G.Kovačić napisa Jamu, što jedan Skender Kulenović napisa Stojanku majku Knežopoljku! To je ono što bi i rekla braći preko Drine, znamo mi ovde svi sve i pamtimo, ne treba nam niko ni od Une, ni od Save, nit od Drine da kaže ej ti tamo su ubili naše i slično…
  Nije ovo mala YU, kad bolje pogledam ovo je više Evropa od cele Evrope… i ne ne žurimo mi njoj i nemamo potrebe, (da hoće to naši političari ovi entitetski shvatiti bilo bi nam super), ovo Srcoliko parče zemlje je sposobno nahraniti sve nas…
  Želim da svi radimo. Želim da opet proizvodimo, da nam fabrike ne stoje, da gradimo i čuvamo divnu prirodu koju imamo…
  Da se vratim na Đinđića, zato ja gore napisa, zar nam je bitno… krenimo dalje i budimo srećni što smo živi.
  Možda preemotivno delujem, ali priroda mi je takva, uvek progovorim, kada vidim da se i dalje i dalje petljamo svi u svačije… Sredimo svoja dvorišta i budimo pristojni susedi.
  Veliki pozdrav za sve Vas, i naravno g-dju Rudan…

 267. alkemicar says:

  @ matijavid – od kacamaka do (para)psihologije… (uz “ukuvanu sa secerom”!), od turbofolklora do “gorskog vijenca” (daj nauci bar jos jedan stih… s ovim jednim vec davis mjesecima!), od fekalnog mazohizma… (taman covjek pomisli da su te “popustili” gasovi, a ti ih “prikacis” uz – njegosa… bruka jedna za “ostrascenog lirskog zaljubljenika”!)… i sve tako do nacionalne euforije (“sve za srbiju, srbiju ni za sta”!) i socijalnih kompleksa (“je l’ de, maho, da ja nisam – razbojnik”)…

  ma, nisi matija, ti si samo… bez veze! (ka’ ce vise taj prebranac, akobogaznas?). 🙂

 268. Advokat says:

  @alkemija … čoveče ti očigledno ne znaš kada je dosta .. takvima se postavlja staratelj u civilizovanim društvima … ali kako smo na Balkanu ti ćeš verovatno još dugo da zagađuješ okolinu svojiim alhemijskim reakcijama ..

 269. matijavid says:

  Alkos,
  Ja te tvrdo čekam ko kuče ispred kasapnicu jer kad pustim svinju u klozet ona i sapun izede.
  A i dosadan si bre ko gaće bez lastiš. Ne staješ s lupetanje ko prazna vodenica zajedno s otvoren prozor na promaju, a na mene nadolaziš ko smrt na babu. Da l znaš da si pošo s golo dupe međ pijane Turke pa se zato treseš ko trovan miš a mene me držiš ko prizetko testament.
  Cvrčiš mi tu ko mekika na zejtin i razbacuješ se s mozak ko gram sira na ektar gibanicu… A ja se budala zacopa ko vrana u šupalj ora pa si odma ne vido kolku muku mučiš, ama isto ko kaluđer s go kurac u ruke.
  Sad znam da si se smorio ko Spajdermen u Vojvodinu pa ću ti pomognem da se iščupaš iz problemi dok me zacopajka još drži. Eto, ako ne možeš s nji da se poigraš, il da ih poješ, …slobodno zamočaj i idi dalje.

 270. matijavid says:

  Šašava,
  ponovo si me zagrejala svojom toplinom i ljudskošću.

  “Inače, u BiH se pominju i obeležavaju, i Jasenovac, i Srebrenica, i Kule, i svaka Jama, i Oluja, i Prijedor i Sanski Most, ali i juče tragična smrt 12 bebe u inkubatorima na Paprikovcu, u Banjojluci… Sve mi to zajedno prošetamo… Jedni danas, jedni sutra, a opet kasnije pijemo kavu, kafu ili kahvu skupa… i teško nam je, i smešno nam je (od nas ovde nema čini mi se morbidnijeg humora)…”

  Srećna sam zbog te vaše male Evrope, molim te samo nastavite da je negujete… Niko bolje od vas samih ne ume i ne može biti ujedinjen u zajedničkom stradanju i pomirenju. Vi poznajete jedni druge, i vašu bit, i prošlost i vašu nužnost. Prosto sam uverena da je ta prelepa srcolika zajednica neuporedivo čovekolikija od one u koju nas teraju da idemo. Šta će nama hladna i ravnodušna Ujedinjena Evropa kad mi očito imamo toliko vrelih strasti koje samo treba da pokupimo iz rasejanog stanja i usmerimo na generator napretka! Ni meni se tamo u EU nikako ne žuri!
  A tek gde bi nam kraj bio kad bismo mogli živeti u skladu sa znanjem “da nas sunce tuđeg neba neće grijat ko što ovo grije”. E, da se ja nešto pitam ja bih hitala u zagrljaj našem ujedinjenom regionu a ne Evropi. Sigurno bi nas i ta stara gospođa tada više poštovala i ne bi nas tako olako mogla ucenjivati svojim trulim kodeksima “o obliku krastavca i veličini paradajza”….
  Raspevah se znam, a znam i da ne mere…
  Evropa nas hoće baš takve, male i bespomoćne sa vapajem da bez nje ne umemo sami ni disati a kamoli živeti…Eto, kao uboge sirotane ona će nas rado primiti u to visoko društvo ali kroz vrata za služinčad….. Al koliko shvatam situaciju brzo će nam ta gospa u penziju, nešto mi se mnogo batrga ko da je na izdisaju. Ako joj ikada upalimo sveću možda ćemo doći i do svoje nove prilike. …Koju nikako ne treba prihvatiti ako se nema i nove pameti…

 271. Ivan Grozni says:

  @ Matijavid – Nevjerojatno je dokle sezu granice (ljudske) gluposti!? Pa, vi toliko jaucete… kao da vas Europa “vuce za rukav”(!), kao da vas “utjeruje” u EU, kao da vam “otima” te vase fine “male krastavce”… A “ona (kao) umire” (Europa, dabome!)… Samo cete “vi” prezivjeti (nego sta!), vec 753-i “smak sveta” u proslom i ovom stoljecu… (i amebe se ostati… sve do Tokija, naravno!).

  Draga gospodicna, ne zove vam ta Europa ni puno vece “marke” od vase, u mnogo cemu – izblamirane otadzbine… (kao, uostalom i moje domovine), da se ne lazemo!

  Bojim se da cete vi jos (poprilicno) cekati na taj europski prikljucak i da se iza toga krije sav vas animozitet (i zal!?) za necim sto vam je u ovom trenutku – nedokucivo! Prirodno je to, nemojte se sekirati…

  Zato, samo se opustite i ostanite uz “svoje krastavchiche”, jer sumnjam da ce vas “zapasti”… da se prosetate Parizom i Londonom bez (temeljite) pasoske i carinske kontrole? To su priviliegije civiliziranih naroda, draga gospodicna, a za one slicne vama, put do tog cilja, jos uvijek je… (veoma!) dugacak, vjerovali vi u to ili ne!.

  P.S.

  I ne mslim da bas imate “pravo” (svakodnevno) maltretirati ove blogovce svojom malogradjanskom patetikom… Uostalom, kako god hocete! Za sada vam je garantirana (samo) – tursija… (od ‘finih malih krastavaca”!).

 272. antifriz says:

  @ Advokat – Kaj si ti, ulicarka, opet isplivala iz svoga… SHAHTA? Kak ne vidis da te nitko ne zarezuje niti dva promila… I opet si tvrdoglavo trazis “musteriju”. Ne bu ti dosta, a? I da znas, ovoj ti Matiji ni potrebit “odvjetnik”, pogotov ne kak ti, jer nemres ni sebe (o)branit… Ona ti je pojela “pun kufer” (ludih) gljiva i treba joj – ispiranje zeluca (mozak joj je davno ispran!). Vish da si cvili kak… kokosarka u ‘apsani… Ti bokca!

  Kak da gledam… bude vas Gospon Alkemicar opet podrapal! 🙂

 273. alkemicar says:

  @ antifriz – 🙂 ha, ha, ha… NE BUM, ak’ me ti nastavis ‘vako zasmijavat’!

  ps: “oj, matija, medj’ sljivama”, kaj to cinis s (ludim)… “gljivama”? 🙂

 274. Advokat says:

  @antifrizura .. ne dao Bog da me zarezuju poslovno nesposobni … kao ti ..

 275. matijavid says:

  Ja činim to da ukucam na Google “Alkemičar” a on za njega odmah izbaci terapiju……
  Ako si je ti već probao pa kažeš da su gljive, može biti – nisam upućena, al kolko vidim, djeluje…
  Gosin Alkos, jako sam sretna da si me poslušao i da si već uglavnom sve zamočal.. kak se i očekivalo ako terapija počne uspješno djelovat. Malo sam se plašila…….znaš…al sad sam odahnula.

 276. alkemicar says:

  @matijavid – nista se nemoj plasit… samo nemoj stavljati te “ludace” u – tursiju! kakva si, opet ces ih se dohvatit… pa novo ispiranje
  zeluca (i mozga!), a toliko vec patis s tim gasovima (i prolivom!), da ti necu moci garantirati… povratak u (normalan) zivot! u svakom slucaju – cuvaj se (i budi uporna… kao i dosad), mozda ti se jednog dana posreci da se (malo) odmaknes od… turbofolk ocaja!? 🙂

  p.s.

  javi mi kad se smire ti tvoji (duhovni) grcevi… sada idem na vikend, pa ako nesto hitno… javi se dr ivanu (on takve bolesti kao sto je tvoja, lijeci – bez narkoze! (priznat ces, alkemicar je, ipak, malo humaniji). 🙂

 277. antifriz says:

  @ advokat – eh, kak da je nuzna (neka) “frizura” za… ulicarke! dva-tri “grosha” i gotova stvar… ali, ja ti se ne petljam na tak (niskoj) razini… 🙂

 278. matijavid says:

  Gosin Grozni,
  Ne znam tačno šta si mislio kad kažeš da nema granica ljudskoj gluposti osim da si možda hteo opisati sebe, ali ni to ne verujem pošto dobro znaš da je tvoja granica jasno iscrtana, gadno tijelo u okovima a pogana duša u snovima. I ne znam što me ne čudi da si tako iskompleksirani palanački prostak koji se prepao da mu moji krastavci ne pomrske evropske konce kad si ne umeš ispasti gospodin koji treba znati da se o ukusima ne raspravlja.
  I pogledaj se samo na šta ličiš dok čekaš da ti dragi Bog (čitaj EU) prizna da postojiš a tebi već spale velikomučeničke gaće jer te strah trese ko otrov miša….. nije ti jasno ni da l je to dovoljno nego bi da se odrekneš i svih krastavaca i paprika samo da te obožavani Životvorac primi u naručje makar i golog golcatog, od majke rođenog. Ej jado, blizak si mi i tako grozan pa žalim i tugujem koliko je neizmerno glupa tvoja bolna žrtva.
  A još kad pomislim da ćeš se na kraju i prodati ko mačka u džaku da bi prošao kroz sve drage carinske zone makar te dobri carinici i za repić vukli, prosto se ja osećam neprijatno u tvoje ime… ali dapače, ako je to tvoja volja ona je za mene zapovest, pa baš volim gledati u tvoju guzu koja odlazi i nestaje ko sjaj u travi…
  I dok milom gledam tebe gde me napuštaš a silom čekam taj EU priključak, navreše na mene evropska sećanja kad sam nekoliko meseci hodala Londonom u jednoj plemenitoj misiji, a bogami…… i Parizom, radi ravnoteže.
  U tim predivnim gradovima gde svet vrvi od jezika, boja i rasa a etnička nečistoća prosto sija u ljubaznim plastičnim osmesima, zaista ima topline na kojoj se otapaju sve zaleđene provincijske grimase čak i mačkama iz džaka.
  Zamišljam i radujem se kako će to prijati tvome u džaku smlaćenom biću te kako ćeš najzad moći protegnuti glasne žice i do mile volje na mesečini ponovo dostojanstveno maukati svoju već zaboravljenu pesmicu zahvalnicu. Ljudima sa razvezanim osmesima to neće biti posve jasno ali će te i oni prijateljski povući za repić i ostaviti samog i srećnog u tvome zanosu…
  I da znaš, nipošto ne sumnjam u tebe; prema soju od koga si napravljen dočekaćeš se ti blago meni, uvek na noge, kao mačka sa njenih devet života….
  A ja recimo, ipak ne odoleh staroj slabosti. Popustila sam svojoj prevelikoj žudnji da se vratim ljudima sa pravim osmesima odnegovanim na najlepšim krastavcima i paradajzu na svetu. Prosto sam zaključila da se meni niko zdravije, prirodnije i lepše ne može osmehnuti od moje Srbije. A to nekom vredi više i od svih devet mačjih života.

 279. matijavid says:

  Alkos,
  Kad bi ti recimo, pao
  sa nivoa svog ega na nivo svoje inteligencije,
  verovatno bi recimo, poginuo…..
  Zato te lepo molim da se pripaziš na toj visini i odmah kreneš ka podrumu metodom bezbednog spuštanja. Nemoj da ti se desi da se ponovo otkačiš, sećaš kako je prošli put bilo bolno….
  Tako se bokca ti, usled težine brzinski sunovraćuješ da ti ni ja ništa ne mogu pomoći.
  Mogu jedino da gledam ……. i da se krstim.

 280. Miki Maus says:

  BRE, BRE, BOLAN DOSTA!!!
  OSTRAŠĆENI BOJOVNICI !Kako ste zapjenili ? Obrišite pljuvačku sa usta i pogledajte se u ogledalo. Ne lečite svoje komplekse na sajut VR. Ovdje je tema: Tko je ubio Đinđića! Ne prosipajte vašu sujetu i ne hranite vaš narcisoidni um! Sliku svoju ljubim! Ne napadajte LIČNOST, već napadajte njene loše STAVOVE ! Ne lepite etikete i ne iznosite geklarativne sudove – dajte i neki istinit argument!
  Gospodo, samo nas smarate, niste na pijaci ! Vaše ponašanje nema nikakve veze ra rečima i porukama gospođe Rudan! Gospodo – VI STE ZALUTALI I DAJTE SE KONTROLIRAT !!!

 281. alkemicar says:

  @matijavid – vec si se i sama UKISELILA, zajedno sa tom svojom TURSIJOM… bljak! 🙁

 282. Advokat says:

  @matija … zabrinuh se za tebe .. sad znam da je sve u redu 🙂
  Elem, pojedine praživotinje koje se razmnožavaju multipla deobom dolaze ovde provokacije radi obzirom da su po mentalnom sklopu ili zalutali ili dolaze sa zadatkom (UDB-a i OZN-a još nisu umrle i ne zna se ka’ će) pod parolom širi mržnju, širi mržnju, širi mržnju jer ona je jedina koja nas održava u životu(nož, žica, Srebrenica) i na lovorikama koje pootimasmo od naroda … , a sve ka putu u EU … NATO i ZAMLATO … Pozdrav

 283. alkemicar says:

  @ matijavid & advokat – sovinisticka KRPA (matijavid) +
  (po)cetnicka ZAKRPA (advokat) = NACIONALISTICKO SMECE.

 284. Lukas says:

  @Miki Maus-Djaba tupis zube,Miki..Ovdje je na sceni ona:”Ko sljivi Djindjica,on je davno proslo vrijeme”.Sad je u pitanju vlastiti ego..Naravno,povrijedjeni ego.Na sceni su takodje i licni animoziteti(zato se licno i vrijedjaju).Ja bi im samo porucio:”Quo vadis gospodo?”

 285. matijavid says:

  Alkos,
  nisi me poslušao!
  Pošto si izgleda ipak pao
  sa nivoa svog ega na nivo svoje inteligencije,
  verovatno si dosad i poginuo…..
  I to u sred moje turšije, kakva šteta….
  Ono ako ćemo pravo, nije mi zbog tebe nego zbog turšije,
  još će se više ukiseliti….

 286. matijavid says:

  Ma Lukas, šljivimo Đinđića, ja čekam od vas da me pothranite novim podacima, ta već sam neki dan postavila pitanje….
  Obično se srpske istine bolje poznaju u regionu…
  Kad smo kod premijera, šta vele vaše udarne vesti, je l istina da je Dačić novi predsednik srpske vlade il je opet po sredi neka novinarska patka……….?
  Na ovo pitanje može civilizirano da odgovori i gosin Alkos, saslušaću ga pomno, iako će kad se javi već znatno zaudarati po turšiji….

 287. matijavid says:

  Advokat,
  sjajna kao i uvek………..

 288. Lukas says:

  @matijavid;Pa,na njih sam i mislio,kada sam pomenuo ego..Nisi valjda pomislila,da sam ciljao na tebe?Njih dvojica-trojica bi trebali nesto i da progutaju,kada su u pitanju dame,bar ja tako mislim.Medjutim,mozda ja i grijesim..Tesko je danas na ovom”vaktu”pronaci dzentlmen…Gdje se dedose,za ime Boga?

 289. alkemicar says:

  @ lukas – tursiju (dzentlmenski) prepustam “strucnjacima” poput matije i obozavateljima njezinog “rasola”… poput “advokata”!

  o ubistvu zorana djindjica, cije ce posljedice (dugo… mnogo duze nego sto se to, zasad, pretpostavlja!) snositi zemlja srbija, takodjer sam rekao sta sam imao (i o predstavi olivera frljica,koju sam, naravno, gledao… za razliku od vecine “komentatora” na ovom blogu, ukljucujuci i vedranu!?).

  prestalo mi je… (sa par rijeci tek, mada vrlo nerado!) podsjetiti lukasa na olake (pr)ocjene u koje se upusta (nicim izazvan?).

  balansiranje je, dobri moj lukas, u principu – ljigav posao, cak i kada covjek zeli biti – dzentlemen! jer, dzentlmen se ne moze biti tek tako… to je proces, uglavnom odgojno-iskustveni (dijelom i genetski, mada ne obicavam tome segmentu davati preveliki znacaj, cak ni kada je on neporeciv), a bogme i edukativni…

  mojoj malenkosti je neobicno zao sto u “dijalogu” o ovoj vec sasvim izlizanoj temi, nisi u stanju (pre)poznati dvije (globalno!) suprotstavljene ideologije, vec (svoju) impresiju podvodis pod – “licne animozitete” i “povrijedjeni ego”!?

  veoma je bitno pri tome znati da “licni animoziteti”, realno, nisu moguci medju ljudima koji se, u stvari, ne poznaju… osim po onome sto ovdje pisu i time (selektivno) “otkrivaju” dio svoga personaliteta, katkad i (cijelu) idejnu opciju, a najcesce (osobnu) percepciju dogadjanja u blizem ili sirem okruzenju…

  iz posljednjih primjera (“noz, zica, srebrenica”!) i, turbofolklornog “patriotizma” (“… meni se niko zdravije, prirodnije i lepše ne može osmehnuti od moje Srbije”!), jednom priprostom oku, lako je uocljiv pokusaj izrazito primitivne podvale (agresivnog) fasizma i, naizgled, “romanticnog nacionalizma (dobro je poznato da se iza takve vrste “domoljublja”, uglavnom kriju – hulje!).

  naime, srebrenicki genocid i patolosku floskulu “noz, zica, srebrenica”, nisu proizeveli – eskimi, lukas, vec oni koji su… i u cije ime je pocinjen traj stravicni zlocin! svaki pokusaj minimiziranja te fasistoidne posasti i njezinog svodjenja na (nesuvislu) impresiju o nekakvom “licnom animozitetu”, za mene je… kraj dijaloga!

  ako nadjes slican, kamoli identican primjer u mojim postovima, s (dubokom) isprikom cu ovaj PAR ULTRANACIONALISTA “prepustiti”… tvojoj miroljubivosti! medjutim… (pre)dobri moj lukas, to ni tebe, niti bilo koga drugoga na ovom svijetu, ne oslobadja odgovornosti za (grubi!) previd SUSTINE… sve pod firmom: “ko nas, bre, zavadi”!?

  so long…

 290. Lukas says:

  @alkemicar; Moram priznati,slabost su mi zene…Vazda bile..Nije mi djaba ciganka rekla:”Zene ce ti doci glave.”Sta cu,podrzavam ih i kad grijese,sve u nadi,ispravice one svoje greske,kad-tad.Jbg,mozda sam i naivan,ko zna..Samo,nemoj misliti alkemicaru da je Lukas dobro prosao u proslom ratu.Naprotiv,grdno sam stradao i veoma sam ostecen,bas od strane pojedinaca iz tog istog naroda.Ali,ne mogu vjecno da mrzim sve ljude iz toga naroda,nisu svi “losi momci.”Ne zamjeri,ne zelim da zivim s mrznjom cijeli svoj zivot,a isto tako ni moja djeca.Mrznja razara tkivo u covjeka,ubija ga postepeno i polako,a da ni svjestan nije.Necu ja takav zivot.Vjeruj,bio sam vise puta u Srbiji,i upoznao mnogo dobrih ljudi.Mnogo,mnogo vise dobrih, nego onih drugih,netolerantnih.No,dobro..Najbolje,da ja pokupim cahure i da se povucem.Ako sam nekoga razocarao,izvinjavajte,nece se ponoviti..

 291. matijavid says:

  Alkos,
  pogrešila sam što sam ti dala još jednu šansu pa sad konačno moram da ti neopisno, bez alegorija, personifikacija i aluzija nepatvoreno kažem šta mislim o tebi:
  Tako teška, uobražena, nadmena i šupljoglava govnojedica odavno nije viđena na ovim prostorima. Ko si bre ti, majmunčino ustaška, da nekom nepoznatom iz posta u post govoriš da je nacinalističko smeće…? Aj mi leba ti ispričaj koji je to film pa i ja da ga gledam, jer sam vaspitno zapušten slučaj pošto sam se edukovala na Operaciji u dvadeset šest slika. Mora da si neki sjebani profa ili škartirani pisac nacionalne geografije, još pri tom pijan, dok se ovde proseravaš o tuđem fašizmu i nacinalizmu a smrdiš do Evrope koliko si od njih zagnojio. Nemaš uma ni kolko autistično pile, a hteo bi da podjebavaš nečiju maštovitu inteligenciju od koje si ti lično operisan i kad treba da pronađeš svoju patku u gaćama, a kamoli dalje.
  Nebrojeno puta si upotrebio fašisoidnu mržnju, i iste takve reči ti ne prestaju da silaze sa usta dok misliš da si nekom uleteo u šesnaesterac. Tako trapav i paralizovan u mozgu daješ si samo autogolove i gubiš bestidnu utakmicu, pa je krajnje vreme da svršiš, oklizneš se i odbauljaš do klupe. Ti se bre skroz pogrešio ligu, na ovom terenu se ne igra više tvoj omiljeni fašizam i ne daju golovi voljene mržnje.
  Čini mi se da ja tebe do danas nisam direktno oslikala takvim pojmovima pa iako te sve vreme slušam kako me prezireš i gledam te sa ustaškom kokardom na mozgu, nisam to baš htela uzeti za preozbiljno, računam otoplićeš u zajebanciji. Do sada sam samo sporednim putevima podjebavala tvoje mudrosranje u kome onanišeš i uzdišeš, pa sam i tu računala da ćeš se najzad samozadovoljiti kad ustvrdiš da smo ipak veseli likovi i da tvoje lekcije koje nemaju nikakvog efekta, ne idu ni na pravu adresu.
  Dokle ćeš, čoveče, da hodaš svetom prepun zaraze…..?
  Zar zato što sam na ruganje (Ivana Groznog, na moj krajnje nevini post upućen Šašavoj)) odgovorila ruganjem da eto, ipak ne volim EU a volim svoju zemlju, ti mene proglašavaš nacionalističkim smećem i ponovo raspredaš patetične teze o srpskom fašizmu………..?
  Daj bre, smoru, kud si ti uopšte pošo i gde li ćeš uopšte stići…….?
  S tobom i šaljiva zajebancija postaje krajnje dosadna.
  Znam nešto o tome pa ti velim da je šteta što me nikad nećeš upoznati jer bi sigurno obogatio svoju ustajalu i prozuklu ličnost. A i sreća je što te nikada neću upoznati, ostariću na čistom i nezagađenom zraku.

 292. Advokat says:

  @matija… da ima imalo mozda zaćutao bi konačno … baš sam jutros kad pročitah ovo seljačko patetično proseravanje pomislila “koji ja to šlagvort njemu dadoh da me krsti u nekakvo nacionalističko-šovinističko ili kakvo god smeće”.. međutim, poenta je u sledećem … on sebe gleda u ogledalu kada vređa nas… neizlečiva frustracija, nažalost … i svako ko ne misli kao on, je za njega to … on obožava ove koji ko kiša oko Kragujevca nešto lelemudaju ili ove koji govore o ljubavi (znaćeš na koga mislim), koje kao šatro mrava ne bi zgazili … i pitaju se što se mi to kao prepiremo … ko da su pali sa marsa… on se tu oseća nadmoćno … on može podneti samo istomišljenike jer svako ko ne misli kao on dobije pridev nacionalističko-šovinistički, još ako je uz to Srbin, pun pogodak … na svaki sledeći post (šta god da kreten napiše) .. treba reći, da u pravu si, treba li i da ti popušim (vreme i mesto po njegovom izboru) … to su ti oni što im je svaki sistem dobar … socijalistički, postsocijalistički (čitaj:ratni), postratni i proevropski … sve ista govna … koja su nas držala u socijalističkom kazamatu, koja su dovela do rata, sad izigravaju mirotvorce i proevropski orijentisano smeće … on ti je tipični predstavnik te bagre … ako ja npr. kažem da u Srebrenici nije bilo genocida i dam pravne argumente zašto tako mislim, on će me proglasiti nacinalistom par excellence .. i mrziteljem svega što nije srpsko … gde je to bre normalno? … u njegovoj vukojebini možda jeste (mislim na vukojebinu u njegovoj glavi a ne na mesto življenja)… to što neko ne misli kao ja nije nikakav razlog za animozitet bilo koje vrste.. ali on je čoveče zaslepljen glupošću nesagledivom ….

 293. alkemicar says:

  @matijavid & advokat (u paketu) – DUHOVNA KANALIZACIJA, tipicna jazbina frustriranih FASHISTOIDA… koji bjeze od cinjenica “k’o vrag od krsta”!

  p.s.
  imajte barem malo pristojnosti prema (ostalim) blogovcima, pa “uklopite” taj svoj SHAHT kako valja (zaudara, bre… u ovo doba godine ostaci tursije se… bacaju!), jer ocigledno nitko nije “impresioniran” tim vasim – (samoljubivim) SMRADOM!

 294. Advokat says:

  @matija… nadah se ali sam podsvesno znala da nema mozga i da će se javiti …

 295. antifriz says:

  @advokat – A kaj se ti javljas – ULICHARKA, kad te nitko nish ne pita!?

 296. alkemicar says:

  Bumo s(v)e “vidl’i” iza vikenda, Gospon Antifriz… (ne trosim slobodno vrijeme na “INTELEKTUALNE” AMEBE, kao sto znas!). Ostaj mi vesel’ 🙂

 297. matijavid says:

  Vidiš Lukas,
  onaj intelektualni Kvazimodo i tebi deli lekcije o ponašanju jer ga razjaruje bilo kakvo balansiranje na temu srbofobije. Zato mislim da treba da ti je ispod časti da se ponovo izvinjavaš što nisi sposoban da nas mrziš, a i da pravdaš svoju dosadašnju reputaciju skroz dobronamernog čoveka koji je pritom i radoznao i istinoljubiv. Pošto mu je spala ustaška zavesa sa fašističkom kićankom odsad treba da znaš s kim imaš posla, a tu su ti žene samo bile od pomoći. Naprotiv, kad već imaš takve lepe sklonosti onda se ipak drži žena, jer će ti svakako ovakve izopačene spodobe pre “doći glave” nego one. Nadam se da shvataš da je nesrećnik potpuno satruleo na otpadu na koji je bačen pa se poluživ još malo batrga kako kontaminacija ne bi potpuno zgasla. Ali tu se njegova smrdljiva misija i završava jer svako iole pronicljiv zna da je širenje propagande o svesrpskom žigosanju samo pokrivka pod kojom treba da se uspavaju istine o grozomornim logorima i pogromima hrvatsko – ustaške doktrine. Ali zajeb! Na kugli zemaljskoj nema tog mesta gde se večnim snom takvi specijaliteti mogu uspavati. Jedino gde jesu ovekovečeni to je ulaz u nemačku katedralu na kojoj je urezano: “Bože sačuvaj nas gladi, kuge i Hrvata”. Zato se ne zanosi objašnjenjima ovom bolesnom i olinjalom Alan Fordu koji radi po zadatku Broja Jedan, jer je toliko očito da će dobiti honorar ako uspe da osedi makar i jednu srpsku vlas. Zato ti kažem druže, pusti ga nek se trudi da zaradi tu prljavu kunu, on je i onako otpisan za život izvan karantina. Ja znam da mu za poodmakli stadijum njegove truleži čak i moja duhovna kanalizacija dođe ko sabrana dela antičke kulturne misli. Ali i kad me zaprepašćuje ja ga ipak žalim, jer što mu je skučeniji moždani prostor i što mu više zlokobne zapadne promaje duva kroz lobanju sve su strašnije muke u kojima izdiše ta neman zla. Ne dao Bog nikom takvu metastazu, umreti od mržnje za šaku dolara, to ni Juda ne bi umeo. Neka mu je Bogom prosto, amin.

 298. Lukas says:

  @matijavid; Primljeno k’ znanju matijavid,zahvaljujem..Kao sto rekoh nedavno,tako cu i ponoviti jos jednom.Volim jedan dan provesti srecan i veseo sa svojih dvoje djece,nego zivjeti u mrznji hiljadu dana.Rekao sam,mrznja razara organizam covjeka,neprimjetno i lagano.Sto bi rekli nasi stari:”Iz’em ti takav zivot.”Pozdrav,s postovanjem..

 299. Baron says:

  @ matijavid – Trula dinjo fasisticka: ubijas se nad ofucanim lamentacijama o “tudjem” nacionalizamu, a bazdis u svom sovinistickom smradu… na kilometre! Ni obraza, ni stida, ni karaktera, ni pameti! Da ti je mati znala u koju ces se PRDIMAHOVINU izvitoperiti, davno bi te zamijenila za – majmuna!

  Gospodin Alkemicar se nijednog trenutka nije odmakao od svoga dostojanstva… mizerijo SRBOFILNA (tipican primjer bolesnog “tkiva”, koje je nanijelo najvise zla onom casnom srpskom dijelu, svojom tupavom paranojom po kojoj su su (svi!) Hrvati – ustase, Bosanci – balije, Nijemci – nacisti, Amerikanci – ubice, itd.)… a “Srbi – casni i neduzni”!?

  Fuj, FEKALIJAVID… i svi tebi slicni!

 300. matijavid says:

  Barone,
  Vidim da ti ime sanja da si postao Glembaj ali se u tebi svirepi ustaški mozak upravo raspada od besa, pa od dekadentnog gospodina ispade samo ustaški ukiseljeni degenerik. Pretpostavljam da ti je ostalo bar toliko sivih ćelija koliko ima trula dinja da ne smetneš s gnjilog uma sledeće:
  Ako te tolko boli što ZNAM da su vas vaši voljeni Nemci nacrtali po sred božjeg hrama i to za vjek i vjekov, i ako te tolko boli što ni sva tvoja usrana zahvaljivanja ne mogu izbrisati svetu molitvu tvojih prijatelja, a ti mi se smesta osveti da ti pobesneloj duši bude lakše. Idi nas odmah tuži “našim Rusima” pa probaj da izdejstvuješ da se i oni zgroze na nas istim molitvenim načinom. Možda ti se tako ceptećem i posreći da bar u sramoti budemo fifti – fifti. Kako sada stvari stoje, pošto svi to već davno priznaše pa se i ja pridružujem “teška srca”, u dalekoj ste prednosti što se sadističkih i pogrebnih izuma tiče jer inače se ne biste tako batrgali što nismo u stanju da vas u korak pratimo iako je bilo i takvih zaduvanih pokušaja. Očito umete da budete toliko uspešni u pravljenju pičvajznih brodeta da je i vašim drugovima ponestalo daha pa su osetili potrebu da vas, tamo nekad, ovekoveče na čisti i jasni nemački način kako ne bi gubili vreme u beskrajnom ponavljanju utvrđene istine. S obzirom na datum uklesane spoznaje, još da su znali kakve tek grozovite istine slede verovatno bi ostavili mesto da pridodaju još neko njeno parče. Što se mene tiče i ne treba više, dovoljno je rečito kad i samo kužno ime stoji pored kuge. Ali znaj “kamen s puta nećeš pomeriti mišlju”, zato put pod noge i vataj skelu, penji se na katedralu i guli sramotu. Pa ako ti to i uspe možda će tužno “danke” naći svoje zasluženo mesto pod suncem tuđeg neba.
  A tvoji plemeniti baronski opisi mene samo zasmejavaju pošto i trula dinja ima prijatniji zadah od zadaha mržnje ukiseljenog i sjebanog ustaškog vampira. Mislim da je to zato što je trula dinja, kao i fekalija ili prdimahovina, jedna potpuno čestita i prirodna bogomdana pojava za razliku od fašističkog vampira kome ne bi pomogo ni go kolac ni go kurac. Zato su poštovani Nemci i morali da se obrate svemogućem Bogu, jer samo on zna šta od alata i zanata treba za okadit od zloduha.
  Eh, eh, ke mizerija……

 301. matijavid says:

  Lukas, neka su ti živa, zdrava i vesela tvoja dečica i neka bar malo ispadnu nalik na tebe, biće sasvim dovoljno. Međutim takvih ljudi na svetu, ko što vidiš, ni blizu nije dovoljno…..
  Pozdrav

 302. alkemicar says:

  @ matijavid – nacionalizam je, prije svega – paranoja: pojedinacna i kolektivna… ti nedvosmisleno pripadas – OBJEMA! harakiri bi mogao biti rjesenje… ali ne za “izbjeglicki (samoubilacki) karakter”!

  nemoj, “deca ce, bre, da… placu”!

 303. Lukas says:

  @matijavid; Bio sam malo odsutan,sad sam uocio tvoju poruku,na kojoj ti se zahvaljujem,od srca. PS.Primi jednu dobronamjernu sugestiju,ako zelis,naravno..Bjezi sa ovoga posta,koji vrvi od uvreda(licnih)i animoziteta,baziranih na nacionalizmu i netrpeljivosti.Ima tako mnogo drugih postova,jako dobrih i dobronamjernih,gdje se trazi i pise samo o temi posta,nista vise.Ti si pokazala da imas dara za pisanje,steta bi bila da tako ne nastavis,na nekom drugom postu,naravno. Srdacan pozdrav…

 304. matijavid says:

  Lukas,
  Hvala ti na lepom mišljenju i razmisliću o tome.
  Pravedna reč je kao šećerna trska; bila duga, bila kratka, podjednako mi je slatka.
  Malo mi se ne da da bojovnike i bjegunce lišim svoje pameti, jer tragovi u vetru ipak ostaju i kad se mešaju s prašinom i dimom.
  Pominjući netrpeljivost shvatio si poslovične istine na koje ću se i ja slično osvrnuti:

  Kao što se u ogledalu nečiji lik može pokazati, tako se i sadašnjost iz prošlosti može upoznati, a zlo koje se boji da se za njega sazna sigurno je veliko, kao što se ni vatra koja živi u drvetu ne može videti dok se ne raspali.
  Zato i svaka zemlja ima svoju vatru u drvetu, u jednoj je to iskrena ljudska reč, a u drugoj lavež pasa. A i samo njeno drvo se poznaje po svome plodu pa nema stabla koje bi nosilo tako zle plodove kao što je zao čovek, niti takav čovek može poznati svoj sopstveni zadah.
  ….I ti i ja znamo da nije ljudski stalno ukazivati na crnu odeću onoga ko ju je već svukao ali svrake ne prestaju da pričaju čavkama kako su gavrani crni. Zato sam i htela da im budem gavran, jer kad je sama, laž svračja je debela i masna, ali čim ima svedoka brzo smrša. Veruj mi da nije najveća mudrost uvek mudro ćutati, pošto onaj ko trpi staru nepravdu novu ćutke poziva u kuću.
  Zato što imam vidovito srce dozvolila sam svojoj čistoj savesti da ima odvažan jezik, jer ako sam na prvu uvredu i oćutala na drugoj već lomim kosti. Prosto tako mora: što u početku nismo popravili malom motikom, kasnije ćemo popravljati velikom lopatom. Mada i kad stenu uspemo raspući zlobno srce ne možemo omekšati.

 305. Miro says:

  Matija je definitivno pogresno protumacila moje “ostao sam bez texta”!!!
  Jos uvjek zamara normalne ljude svojim primitivnim izrijekom oponasajuci Rudanovu ( ni blizu) … copy /paste je i dalje najupotrebljavanija metoda u sterilnom pokusaju da imponira Lukasa a jedinu stvarnu podrsku ima od svoga drugoga “ja” – advokata.
  Mi ostali se ne zelimo spustati na njen intelektualni nivo – bar meni je to ispod svakoga nivoa jedne normalne komunikacije.
  Oratorsko umjece, tj komunikacija je, sazeto receno, iznijeti svoj stav sto jasnije, krace i sa sto manje rijeci (u Matijinom slucaju se misli sa sto manje lupanja, ponavljanja, bez kilometarskih postova copy/paste, za koje jedino besposleni advokat ima dovoljno vremena da ih procita do kraja, sto je u ostalom i besmisleno raditi jer je smisao zaboravljen u beskonacnom ponavljanju mase rijeci bez ikakve medjusobne poveznice i smisla, poruka je obicno vulgarna i primitivna …. kakva je i sama osoba.
  Zalosno!!!! :(-

 306. matijavid says:

  Daj, Miro, ne seri. Pametniji si kad ćutiš kao i svi tvoji truli fašisti. Od slepe krtice poput tebe nisam ni očekivala darovitiju komunikaciju nego da izmiliš iz rupe kad si pomislio da je pala noć. Danima si mozgao kako da me impresioniraš pa si najzad odlupetao svoju odu radosti.
  O kulturi ti je zabranjeno diskutovati jer nisi stekao elementarno obrazovanje za korišćenje stranih izraza poput tvog famoznog uverenja “da sam pokušala da imponiram Lukasa”. A da ne govorimo koliko ti još brojnih života treba da bi dostigao duhovnu kategoriju uz koju bi bio sposoban da razumeš o čemu JA govorim. Potrudi se da budeš za nijansu inteligentniji i opet ostani bez teksta kao što su učinili i svi ostali ustaški vampiri. U svakom slučaju, iznad tvoje rupe čeka ona moja motika a ako bude bilo potrebno, spermila sam i lopatu.
  S druge strane nisam ja baš ni tako stroga. Možda te i poštedim kad znam da si izmileo da bi ponovo dobio koju lekciju iz pismenosti. Vrlo cenim svačiji trud koji je žedan obrazovanja, pa da budem iskrena, to mi čak vrlo IMPONIRA….

 307. baron says:

  @ matijavid – U osnovi su svi fasisti – isti (kao matijavid, advokat i sl.)… Oni u drugim ljudima iskljucivo vide – SEBE (fasistu!) i nikakva druga kategorija ljudi njih ne zanima…

  Oni bljuju, prijete, laju, “drze lekcije”, svakome tko im suprotstavi, a nakolnjeni su (iskljucivo)… svojim (fasistickim) poltronima! Njihova “muzika” je – graktanje (crnog) gavrana, njihova “lirika” je – kreket zaba!

  Siroto blebetalo ovako se obraca sugovornicima: “Daj ne seri”… ” “O kulturi ti je zabranjeno diskutovati”, “… Opet ostani bez teksta kao i svi ostali ustaški vampiri”, “… iznad tvoje rupe čeka ona moja motika a ako bude bilo potrebno, spermila sam i lopatu”. itd.

  I onda se javi Lukas-balansero, sa svojom “pohvalom gluposti” (pitaj tu “bushu bosansku”, siroti covjece… koja se pati sa ekavicom otkako je izbjegla iz rodnog kraja, kako se rijec – BALANSERO “prevodi” u Sarajevu? Zna ona to, jos kako! To je “obavezna gramatika” za – PAPKE!). I onda “besni” u svojoj sovinistickoj nemoci”… ne bi li pronasla (bilo kakav) “smisao” u KRESTANJU SVRAKE!).

  Nema ga… Jer to – nije moguce, FEKALIJAVID (perfektna karakterizacija, kao i ona ranija – DUHOVNA KANALIZACIJA).

  Ti si (samo) jedno KULTUROLOSKO SIROCE, beznadezan (psihijatrijski!) slucaj – SHIZOFRENI NARCISOID!

 308. Antifriz says:

  Kaj si trazila… fekalijavid :), to si i dobila. Tak si “sjela” Gospon Baronu na – centarsut! I vise… NE “jedi govna” (uostalom – JEDI, ak’ vec volis?).

 309. Advokat says:

  ..gamad ponavljačka … ništa svoje ne mogu smisliti … u OZNI vam isprali mozak … varikinom … u nepovrat …

 310. Miro says:

  @ Matija ….. hahaha …. mala seljancica si je umislila puno toga … 🙂 ….. stvarno…. ja zivim samo da bih imponirao kojekakve nule poput tebe!!
  Ne znam u cemu je gdja seljanka prepoznala moj fasizam i “ustaski vampirizam” ali potpisujem objasnjenje i odgovor koji je dao baron. I tko su to “tvoji truli fasisti”???? mozda Hrvati u cjelosti????

  Tko su fasisti je danas vise nego jasno … bili i ostali. Gospodo genocidasi !!!!! vi vise nemate pravo nazivati druge nacistima !! Vi ste sampioni !!! 🙂 a Matija je dobar primjer. Novi holivudski negativci jos uvjek zive u svojim zabludama, guslaju svoje stare mitove i legende, odlazu povratak normalnom zivotu.

  PS. Jedno je ipak pozitivno u njenom zadnjem postu – duplo je kraci od prethodnih 🙂 … i to se da primjetiti i pored gov@na koja su joj stalno u ustima!!! 🙂

 311. Antifriz says:

  @ advokat – Opet ti, ULICHARKA! Pa, nije vam ovo Ravna Gora, da si mozete blesavit’ do “bogojavljenja”? Kak je spushila OZNA (ti su kreteni upravo – VAMA… sprali svaku vijugicu, kozice mala!). A tak ce vam isto spushit i – chetnishtvo (i vi zajedno s njim!).

 312. duleboy says:

  MATIJAVID @ ADVOKATICA – Ustašluk se ne da lečiti u ovim likovima koji su umislili da će u EU ući jer su lepi i pametni. Radim za Nemce i oni RVATE vode pod POD DUŽNI i ROBLJE.
  Kod nas još uvek uživaju , a i može im se jer korektno i tačno na vreme plaćaju za obavljeni rad.
  ANTIFRIZI I OSTALI DELOVI STROJEVA :
  Žao mi neznalice latinske , ali propali ste ko muda kroz pocepane gaće te će vam to uskoro i postati jasno kad shvatite da Rusima , Nemcima , Šveđanima, Italijanima imate platiti naknadu za korištenje plaža i ligeštula na Jadranu. Ostalo ste izgubili …odavno i nažalost ostade vam samo ustašluk , no čega se pametan stidi tim se budale ponose .
  Napomenute dame su SRPKINJE te se treba to znati i poštovati … Četništvo , hm , ne znam , najveći broj brkatih i bradatih žena ipak sreo sam i video u Dalmatinskoj Zagori ,Zapadnoj Hercegovini , Bosni sa pretežno hrvatskim stanovništvom koje se razmnožavalo ne mešajući se sa drugim narodima…
  Mogle bi proći zbog HAIRY LOOK-a kao četnici … Dakle pomenute dame su dame i malo uljudnosti ne bi škodilo . Ustalom kad prvi put ubijete svog premijera o ovoj temi moći ćete pričati – dotle spremajte pare jer doći će vam zemljaci kojim dugujete imovinu sa prvim danima u EUROPSKOJ UNIJI – normalno obeštećenje ćete raditi po TARIFI EU . Pa nije valjda da ste pomislili da će vam oni dati pare za budalaštine koje su vam temelj državnosti…

 313. Karlo says:

  @Duleboy ….. odjebaus …. i to u kratkim skokovima od 25cm ….. i brini svoju brigu. Pusti Hrvatsku da kao clanica EU sama placa svoje “dugove”.
  Mentalni sklop advokata i matije, kojemu izgleda i sam pripadas, ne moze dobiti rrespekt samo zato sto su zene (mada to nije sigurno obzirom na nacin na koji komuniciraju). Ustastvo je ruzni dio hrvatske povjesti kojim se nitko ne ponosi – za razliku od “srpskog ustastva” tj cetnistva koje se rehabilitira i kojim se dicite ….. zato ces biti puno vjerodostojniji ako prestanes, kao pripadnik jednog genocidnog naroda, da osudjujes tudji!!!

  • Karlo, to i mene čudi. Kada netko u Hrvatskoj počne drobiti o tome kako ustaštvo nije bilo toliko zlo kao što “komunistička” povijest kaže, svi ga s pravom prozovu kao lažova i fašista. Revizionizam četničkog pokreta i priče kako je DM bio, u stvari, antifašist, tamo su sasvim normalna stvar. Možda je i Pavelić podrivao nacističku Njemačku iznutra?

 314. karlo says:

  Pa da Slavene ….. ako je Drasko bio “saveznik” mozda je i mali Antisa bio dvojni agent i pomagao saveznike u rusenju sila osovine … tko zna 🙂

 315. duleboy says:

  @KARLO-GENOCIDNI NAROD ??? Siguran sam da ti ne znaš o čemu pričaš. A ja sam pripadnik upravo onog dela naroda kojem duguje tvoj narod pa znam o čemu pričam. Znam da ćete mi platiti. Ne pomaže oštrina kojom nastupaš na ovom blogu… Tužna je tvoja priča – rasplaka me eto . Zamisli tek SRPSKO USTAŠTVO – dakle stvarno si neznalica …
  Karlo čuvaj zdravlje – pamet nećeš moći da sačuvaš !
  Zapamti glupavim izjavama političari koji ti sipaju ta sranja u mozak zadižu ti rep da bi ti zabili znaš već šta i gde…

 316. Karlo says:

  @ Dule breee …. jesi li malo ogranicen pa nis’ ne ku’s ili glumis dalabu`? posalji broj racuna da ti uplatim koju banku za taj “dug” 🙂

 317. Alkemicar says:

  @duleboy – Pa, gde si ti… “chedo”? Jako si nedostajao svojim ravnogorskim SERATORIMA ovih dana! Sirotice, nema tko da “brani”, pa DULE-PAKSHU (opet) isplivao iz septicke jame… sa svojom “brigom” za susjede? Bolje da kupis prnje… dok ti susjedi ne naplate (s kamatom!) sav taj vonj kojega siris sa svojim (fekalnim) fasisticko-rasistickim SMRDOSERKAMA (po europskoj tarifi!).

 318. Baron says:

  Mozda imas i pravo, Slavene… Svi “oni” rade – IZNUTRA! Eto, novoizabrani “precednik Toma”, Seseljev vojvoda s blagoslovom popa Djujica, navodno je vec pripremio prvu tacku dnevnog reda nove vlade… cim je onaj Milosevicev isprdak (Dacic) formira: zvanicni pozdrav u Republici Srbiji, bar tako pisu “rezimski” portali, od 1. VIII bit ce – GROBARDAN (!). 🙂

 319. Antifriz says:

  @ dule-welle… Sprem’te se, sprem’te – za (nove) SANKCIJE! 🙂

 320. Advokat says:

  @duleboy…zamisli da imaju lepote, pameti ili riba u moru koliko imaju mržnje prema Srbima …. gde bi im kraj bio … sklona sam da verujem da je to def. genetska patologija… neizlečiva …. ali onda opet kažem sebi…. možda tri – četiri budale nisu dovoljno reprezentativan uzorak …

 321. Advokat says:

  @Slaven H. …Vi ste izgleda od onih koji slabo razlikuju geometrijska tela … baš me ne zanima zašto ne pokušate rehabilitirati nekog od poglavnika NDH … zato što ste pametni, zato što ste od iskona antifašisti … ne, nego zato što veoma dobro znate da bi ste dobili po guzici … odmah … jer su za ceo svet tu stvari kristalno jasne … tj. mišljenja su nepodeljena … (osim naravno u vašem dvorištu) … žao mi je što to moram reći ali glede DM i Jugoslovenske vojske u otadžbini fali Vam malo elementarnog obrazovanja i dobrog ukusa …

 322. Advokat says:

  @Slaven H. …P.S. .. verovatno se pitate zašto civilizirani svet ne daje ni 5 para na reh. DM i kako to da nam već nisu uveli sankcije … zato što ti neki imaju malo onoga što fali antifašistima i domoljubima od iskona … koji iznesoše antifašističku borbu na svojim nejakim hrvatskim plećima …

 323. Advokat says:

  http://www.youtube.com/watch?v=kQo_tRkePSc&feature=related

  …svaka reč posle ove je suvišna …

 324. duleboy says:

  Advokat – TAKO JE ! Nemam komentara više.

 325. Lukas says:

  Nema sta,mora vam se priznati,uporni ste i ne popustate ni za milimetar.Ja pomislio jednoga trenutka,da su”rovovi i transei”zatrpani,i da dolaze bolji dani,a ono se desi, obrnuto.Puca se iz svih oruzja,a od barutnog dima nista se ne nazire..Opet se preslo sa Djindjica na”Draska i Antisu”..Jednom za sva vremena mora se objasniti ovima koji kvalifikuju”Draska”antifasistom,on to nije bio nikada,kao sto to nije bio ni”Antisa”.Te izjave su cista blasfemija,nista drugo.Ali,dok god se vi iz Hrvatske budete bavili”malim od kuzine(Dacic),”vojvodom”(Nikolic),dotle ce se ovi iz Srbije baviti ustastvom,”Antisom”i Jasenovcem..To je sustina problema izmedju Hrvatske i Srbije,a na kraju,”ceh”obavezno plati Bosna i Hercegovina?Zar nije krajnje vrijeme,da se jedni drugima ne mijesaju u unutrasnje stvari,da prestanu gledati preko”plotova”.To nece donijeti koristi ni jednima,ni drugima,a boga mi ni trecima(neutralnim).

 326. Miro says:

  Pa Lukas !! ako si malo pratio ono sto je od mene potencirano u svim ranijim postovima je upravo to. Svi se trebaju okreniti sebi i svojim brigama…. a ne kao Dule koji lije krokodilske suze nad Hrvatskom a njegovi problemi su puno , puno veci ….
  Moram biti konkretan. Iz svih postova advokata i matije … dule nije vrijedan spomena – zraci primitivizam, cetnicki duh i mentalni sklop … ponos na svoju cetnicko-nacisticku proslost i sve zlocine ukljucujuci genocid, koje je ta ideologija peoizvela puno prije WW II u toku WW II i poslije toga u novijoj povijesti!!! Kako tretirati one koji te zlocine opravdavaju i podrzavaju nego cetnicima. Konstantno pozivajne na nesumnjivo velike ustaske zlocine nikada vise im nece moci legalizirati fasizam koji buja u danasnjoj Srbiji. RH je neovisna drzava i uskoro clanica EU a sa svim svojim manama ali sa voljom – izrazenom mnogo puta – da postane civilizirana, pravedna demokratska drzava po uzoru na stare zapadne demokracije. Na tom putu su radjene greske … i biti ce ih jos …. ali je opredjeljenost vise nego jasna!!!!
  Moja velika dilema je za sto je opredjeljena danasnja Srbija!!!!!
  Slika je jako tmurna sudeci po desavanjima u toj zemlji a i po skoro svim komentarima koji otuda dolaze.

 327. Advokat says:

  @duleboy… a najubitačniji mi je poslednji deo gde kaže: “U bezumlju gledaš ko će nove kame oštije i ljuće opet da ti skuje, čiju li ćeš pušku obesit o rame, ko najbolje ume da ti komanduje”

  Pisano 1942., dakle, rat tek počeo, još se konačne žrtve ustaških zločina nisu ni nazirale … ali ostaje za sva vremena … sad su skapirali da im je EU uzdanica (čitaj: Amerika) … tj. zvezda vodilja … priželjkuju nam sankcije ili neko bombardovanje … njima hleb ne treba … dovoljne su im igre nad srpskim nebom … i biće vazda siti ..ovce ostaju ovce… samo ih jebe to što Srbi nikada više neće biti ovce … glede braće ‘rvata ….

 328. matijavid says:

  Advokat, Duleboy,
  moji sjajni Srbi!
  Znam koliko nas mrze. Znam koliko su očajnički netrpeljivi i zaslepljeno neskloni svakom vetru sa istočne strane….
  Ta pogledajte šta se sve ovde sliva otkad sam ih (smo ih) konačno direktno nazvali ustašama i fašistima! Brana se slomila i ustaški mulj, gnojni otpad, kužna zaraza i neizlečiva srbomrzna strast teče kao lavina najzad oslobođena uzdržanosti lažnih obzira. No grešim, nije tu ni bilo nikakvih obzira, ni lažnih ni pravih, samo su se malo komotnije poigravali omiljenim kvalifikacijama za koje dobro znaju da su njihova paradigma. Ali otkako im se govori da svaki srpski gavran zna za njihovo ime i prezime, čudovište se još zlokobnije raspomamilo i uznemirilo. Tako da sada konačno sa totalnim pravom možemo govoriti o otrovnoj ustaškoj kanalizaciji koja se ponovo izliva iz svoga teško kontrolisanog toka. Da, ustaška kužna kanalizacija ovekovečena i na katedrali u Minhenu naspram duhovne kanalizacije Fekalijevida, kako to gordo i različito zvuči, prosto nezdravo kontrasno da bi ti pojmovi mogli stajati jedan uz drugog…..
  ……..No i nauka takođe ima svoju reč o mozgovima na talasima patološke mržnje. Naime, patološka mržnja je često za većinu nerazumljiva, sumanuta, ostrašćena, bizarna, maliciozna i preterana. U ovom našem slučaju ona je u funkciji očuvanja jednog patološki uspostavljenog balansa između ustaškog pojedinca i njegovog srpskog okruženja. Njena je funkcionalnost samo prividna, jer ovakvo osećanje, pre ili kasnije, dovodi do sloma adaptivnih mehanizama (psihičkih i socijalnih), pa su njene posledice gotovo uvek negativne, kako za pojedinca, tako i za sredinu u kojoj ovaj deluje. Što će reći da žestoka i bolesna mržnja koja se ovde očituje i dalje neprikosnoveno vlada jezgrom iz koga dolazi, pa iako nije u pitanju akcija već samo stanje, ona svejedno ukazuje na neuništivost dispozicije ubice i žrtve gde ubica mrzeći žrtvu mrzi i svoje sećanje na zločin, te svedočanstvo nevine žrtve ne može drugačije ukaljati nego joj projektovati svoje mrzeće osobine. Tako se postiže lazna distanca od sopstvene mržnje, odnosno zločina, radeći na uverenju da je žrtva, odnosno svedok u stvari isto što i i on, i da ne može biti drugo nego on, jer je budući akterom u vidu žrtve pri svaranju samog destruktivnog dela morao postati, biti i ostati omrznuta suština izvršioca.
  Može i prostije, otprilike ovako: ja sam zarazan i sve sam učinio da te zarazim; ali ako od toga ne umreš mrzeću te beskrajno što u tome nisam uspeo i ostalo mi je da verujem da ćeš na kraju ipak krepati od moje mržnje… pošto je ona moj večni oganj na kome ti moraš izgoreti…. znaj da je to smisao mog zaraženog postojanja, mog identiteta i mog integriteta….
  Ipak neka, čoveku pripada strast, razum je samoobmana.
  Ako je tako, ako ta mrzna strast odražava samo jedan segment stvarnosti, a samoobmana ne može nikako obuhvatiti čitavu realnost u svoj njenoj složenosti, prepustimo ih najzad njihovom košmaru iz koga se ne odrasta.
  I posle svega, ja ih zaista ne mogu mrzeti…..
  A šta osećam prema njima? ……. Ne znam baš…..
  Osim da imam neodoljivu potrebu da ih neumorno zajebavam.
  A primetila sam da mi to jako dobro ide…..

 329. Miro says:

  Ja ne znam kakvu mrznju vi ugrozeni placljivci uvjek osjecate, o kakvom ustastvu pricate a da istovremeno mrzite sve svoje susjede ihvalite cetnistvo kao drugu stranu istog novcica. Ja osobno mrzim i ustase i cetnike podjednako, i ne vidim nikakvu razliku medju njima – uostalom poslije ove vremenske distance boli me briga i za jedne i za druge.
  Sto se tice mrznje prema Srbima ja je nemam i ne osjecam je, niti je glumim —- jos gore … prema Srbima ne osjecam nista ….ja sam totalno ravnodusan prema nasim istocnim susjedima … uz nadu da ce i oni osjecati isto prema nama …. i odustati od osvajackih planova prema svim svojim susjedima.
  A za malu Matiju cemo lako … njeno seruckanje ili “zajebavanje” kako ona to naziva cemo lako …. od “primitivizma preko zice” jos nitko nije nastradao … 🙂

 330. Advokat says:

  @matija .. pravo da ti kažem Milorada Pupovca sam uvek posmatrala kao “lutku sa naslovne strane” … ali otkad je izjavio u Jadovnu da je Jadovno generator svih potonjih zločina 20. veka … (što je po meni genijalna misao) malo sam promenila mišljenje … a onda su se ustaše primile neviđeno … i kazale da to ne amnestira Ovčaru….Lovas … i ostale srpske zločine …
  .. normalno da ne amnestira … to zna svaki debil…
  ..elem oću da ti kažem, glede mržnje o kojoj si govorila… razlika između nas i njih je samo u tome što nas niko nije učio da mrzimo … mi to nemamo u arhetipskom potencijalu .. na sreću ili nažalost … ne znam … Lovas i Ovčaru su počinili Srbi ali je nisu smislili, kao ni Srebrenicu … što nikako ne opravdava Srbe … ali u svakom žitu ima kukolja draga moja … i to kol’ko hoćeš … i mene i tebe je sramota tog kukolja … oni za sramotu ne znaju niti je osećaju jer ne mogu od zaslepljenosti mržnjom … zakržljala rasa … pozz i dobar vetar …

 331. Baron says:

  @ dule-shupak, fekalijavid & ulicharka – Grobardan, CHETNICI! Danas je 9. Srpnja, jedan od onih dana kada castan svijet obiljezava 17-tu godisnjicu najveceg zlocina u Europi nakon Drugog svjetskog rata (… vi niste taj castan svijet i samo uzalud pokusavate saprati tragove GENOCIDA koji je ucinjen – u vase ime i pod chetnichkim oznakama, godine 1995-te). Vasi “tragovi (jos uvijek!) smrde – necovjestvom”…

  I dok se (SVI) ne okupite na obalama Drine… jednog Srpnja u buducnosti i bacite po jednu ruzu za svakog ubijenog u tom stravicnom pokolju, nikakvo prizivanje “jasenovaca” i ustastva, kojih se svaki razuman Hrvat – stidi, NECE i NE MOZE vas oprati ni Drina (ni Sava ni Dunav!).

  Prezreni ste od cijelog svijeta zbog svojih lazi i mrznje prema svemu civilizacijskom… jer (jos uvijek) ne poznajete rijec – KRIVICA, kamoli da zbog nje imate – griznju savjesti!

  Ova tri SMRADA samo su jedan banalan primjer – okretanja glave od istine i ne znace bas nistanista u mrtvilu Dositejeve “Mocvare”, koja vec uveliko razara i posljednje ljudsko tkivo vasih postenih sunarodnika… koji se crvene (godinama) zato sto VI… POSTOJITE!

  Vi mali, smrdljivi fasisticki stakori, sto bjesomucno lamenirate nad “svjetskom zavjerom protiv Srba”, Europe i najblizih susjeda…

  Podanici Tome GROBARA, stanite mirno pred zlom koje ste prihvatili kao svoju odrednicu, sadasnjost, a po svemu sudeci – i buducnost!

  Trajace to, razumije se, sve dok (skupo!) ne platite svoje vec 20-godisnje divljanje po Balkanu… a sa svakim novim danom vase beskurpuloznosti, cijena ce biti – veca i veca!

  Znate vi to, jako dobro, kao i oni vasi PSI… sto ce istrunuti u Hagu zbog svojih (i vasih) pasjaluka!

  Grobardan… GROBARI!

 332. alkemicar says:

  (Pod)sjecanje na SRAMOTU koja je zgrozila planetu…

  http://protest.ba/v2/rijeka-obiljezila-17-godisnjicu-genocida-u-srebrenici/

 333. Advokat says:

  Pesma vas je održala
  http://www.youtube.com/watch?v=kQo_tRkePSc&feature=related

 334. SF-SN says:

  Ovih zadnjih par desetljeca burne nam povijesti kao i ovih par dezurnih cetnika koji jasu na ovom blogu iz teme u temu, doveli su me u dilemu glede ustastva koje bezuvjetno osudjujem …. da li su oni prozreli ove jahace apokalipse i udruzili se sa samim djavlom da bi se rijesili jos vece nemani koja orgija vec evo 20-tak godina ovim prostorima a posebice Bosnom???? Ne znam … ne mogu da se odlucim!!!

 335. Advokat says:

  @baron Minhauzen… da, čula sam da o tome piše u Britannica-i … hahahahahahaha

 336. Svakoj fešti dođe kraj. Zaključano.