Sve je ljepše kad si slijep

U Nedjeljom u 2 nastupila je Dalija Orešković buduća hrvatska političarka. Neki hrvatski mediji već duže vrijeme najavljuju njezino ozbiljno ukazanje na ekranima naših sirotih života. Ipak, jedno su portalčići i tjednik u kome su tekstovi o knjigama mnogo napetiji nego oni o politici, drugo je Nedjeljom u dva, jedina emisija kojoj se još u \”Regionu\” vjeruje.

Gospođa je pametna, obrazovana, za ženu nikako zanemarivo, i lijepa. Govorila je dugo, Stanković je nije prekidao ni upadao joj u riječ. Novinar koji trenutno nosi, blago rečeno, odvratne kaubojske brčine, najčešće je blag prema \”ženicama\”, osim ako mu osobno ne idu na živce. Prema gospođi Orešković bio je milostiv.

Ja, ipak sam žensko, ne mogu gospođi Orešković oprostiti što je stalno o sebi govorila u muškom rodu. \”Ja sam pravnik, ja sam pravnik…\” Njezina svekrva, gospođa Letica, jedna od najvećih jugoslavenskih feministica, mora da ju je zapanjeno gledala i siktala: \”Ti si pravnica, pravnica, pravnica…\”

Ovo su, naravno, sitnice. Veliko je ono drugo što je gospođa Orešković spominjala. Ona će, kad krene u politiku uz ekipu, imena nismo čuli, zaratiti sa korupcijom, srediti sudstvo, kad ona dođe na vlast crno će se pisati Bandiću, lišo neće proći ni Mamić, crkva treba izaći iz škole, u Hrvatskoj se djeca moraju učiti toleranciji, njezina su djeca išla u židovski vrtić iako su katolici… Da, ona će se za svaki glas boriti hodajući \”od vrata do vrata\”, Predsjednici bi dala ocjenu nula…

Na osnovno pitanje koje joj Stanković nije postavio, znamo iz filmova kako kaubojima koji nose opake brkove misli znaju odlutati kad razgovaraju s damom, nije mogla odgovoriti.

Ključno pitanje svake politike je samo jedno, tko će to platiti?

Naši političari nisu osamljeni jahači. Bandić koji ne bi prošao liječnički pregled ni za dozvolu za vožnju dječjeg bicikla nije kreator katastrofe koja se dešava Zagrebu. Hrvatski suci ne donose odluke samostalno, oni su plaćenici određenih interesnih skupina i pojedinaca čije fotke ne vidimo na portalima.

Kad neki hrvatski kriminalac i dođe na sud, danas će to biti Sanader, brane ga najbolji odvjetnici kojima ni dobronamjerni i pošteni suci, kad bi takvih bilo, ne bi mogli ništa jer jednostavno ne znaju znanje. Nobilo može biti poražen samo od njemačkih korumpiranih sudaca.

Šepam prema onome što želim reći. Hrvatska nije otok. Ona je, nažalost, članica EU i NATO-a. Ništa što se dešava u njoj nije nešto što se ne dešava u čitavom \”civiliziranom svijetu\”.

S gađenjem svi pratimo priču o klanju saudijskog novinara Jamala Khashoggija koga je Saudijska Arabija, nemojmo se zajebavati, dala smaknuti javno, da odjekne. Saudijci sigurno nisu toliko glupi da ne znaju da im je amabasada bila ozvučena. Danas i najveća budala koja vara ženu iz mobitela izvuče bateriju jer zna da je praćena, ma kako nebitna bila.

Dakle, bahata Saudijska Arabija poslala je svojim neprijateljima jasnu poruku. Pred čitavim ćemo vas svijetom naživo i uživo komadati i raskomadati, ni Amerika vas neće zaštiti.

Koliko su Saudijci moćni ne treba naglašavati. Njemačka je ove godine zločinačkom režimu prodala oružja u vrijednosti od pola milijarde eura, sigurno su više ali neće priznati, Ameri naoružavaju najvećeg svjetskog izvoznika nafte godinama, jebeš kamenovanje preljubnica, rezanje glava po trgovima, jebeš i klanje američkog kolumniste, sve jebeš kad je lova u pitanju. Čak i majušna, bijedna, sirota zemljica Hrvatska je 2016. zločincima prodala ostatke jugoslavenskog oružja u vrijednosti od 78 milijuna eura. Oni su ga poslali u Siriju. Podatak je objavila balkanska istraživačka mreža BIRN, prenio Index.

Želim reći, nije sve tako jednostavno kako izgleda, odnosno jest. Svi koji žele ući u politiku moraju imati sponzora. Jedan popularni književni junak znao je reći, ideje moje, benzin vaš.

Dalija Orešković ima odlične ideje za koje benzin nikad neće naći. Ili će naći benzin, Hrvatskoj politici očito trebaju nepotrošena lica, ali ništa neće promijeniti. Svjetska, ne hrvatska, svjetska politika počiva na zločinu i korupciji. Sve ostalo su lažni osmijesi, lažna obećanja ili glupost ljudi dobre volje. I to je legitimno. Zna razgaliti slijepce.