Republika Todorić

Mi stariji sjećamo se kako su nekad samo najhrabriji mislili da Partija nije u pravu. Poneki bi to i rekli. Njih je Partija doživljavala ili kao neprijatelje Jugoslavije, odlazili su na robiju, ili kao ridikule, te bi zatvaralo samo kad bi se kroz njihovo mjesto u kadilaku provozao Tito. U njih je spadao Riječanin Ive koji je znao glasno zajecati, druže Tito Josip Broz, Ive ti je gol i bos.

Najglasniji derači protiv Partije bili su udbaši. U svakom bi većem društvu krenuli revati Vilu Velebitu. Sve koji bi prihvatili pojeo bi komunistički mrak. Ne ponovilo se, a ipak se ponavlja. Danas nas umjesto Partije jebe Crkva.

Šalje nam pisma,okuplja vjernike i objašnjava: drkanje je pogubno za razvoj ličnosti,  nema tucanja prije prve bračne noći, spolne bolesti smiju prenositi  samo misionari, jebati se smiju samo popovi, silovati djecu smiju samo popovi, dečkima dečki smiju pušiti samo ako su popovi. Sve je ostalo grijeh, preveliki grijeh.

Građani koji su za vrijeme Tita svi bili članovi Partije, njih desetoro koji nisu držalo se bolesnicima, pokorno su po školama i radnim organizacijama čitali i proučavali upućene im naputke kako dosegnuti svijetlu budućnost, prevedeno na današnji jezik, stići u raj.

Na isti nam način danas drug Bozanić poručuje što će našu djecu \”razoriti\”. Put naše djece u normalan život smije biti popločen samo Bozanićevim namjerama. Sve ostalo je hereza. Autore koji misle i pišu drugačije ne može se sprašiti na Goli otok, na ogromnu žalost Crkve u Hrvata, ali im se smije na svakom kutku Katoličke Naše turnuti u ruke letak. Treba naučiti napamet da drkanje u čovjeku može ubiti sve što je hrvatsko.

Moramo se moliti,  vjerovati u druga Boga koji sve vidi i sve zna.  O natezanju sitne djece, štrcanju popovske sperme diljem Naše i sijanju dječice koja imaju oca u mantiji, zato ga nemaju, ni u jednom letku da bi riječ napisali.

Ni Partija nije bila sklona svojim ovcama govoriti o grijesima pastira. Krali su, ubijali, zatvarali, govorili kako je religija opijum za narod. Popisivali su one  koji su se usudili otići na polnoćku i pred nekadašnjim partijcima hrabro pjevati Svetu noć dok su njihov pijev predvodili današnji partijci.

Znam da se nikad ništa ne miče što ne znači da ovaj jezivi kontinuitet ne može uznemiriti čovjeka. Svi u ovoj zemlji osjećamo jezu kad se sjetimo što nas čeka i snažan osjećaj krivice kad svoj strah pokušamo ublažiti posezanjem za ono što nas neblagoslovljeno mami među tuđim ili našim nogama.

A gdje je drug Tito u našoj priči?  Zove se Todorić, Ivica Todorić. Njemu u ovoj zemlji odgovaraju i Vlada i Crkva. Uvijek je kako On kaže. Svi smo mi Todorićevi, Todorić je naš. I kad ne plaća porez i kad krade i kad živi u hotelu i kad ograđuje nekad narodnu plažu u Medveji  i kad državne firme svojim uposlenicima dijele Konzumove bonove umjesto božićnica…I kad…Razvali najpoznatiju jugoslavensku turističku agenciju Atlas iz Dubrovnika, otme joj nekretnine, radnike pošalje u kurac a onda turističke aranžmane prodaje u svojim prodavaonicama.

Svaki građanin Hrvatske može na istom mjestu kupiti nakurnjak, časopis sa golim kurvetinama, uzeti letak kojim nas Partija skreće na pravi put ili na rate uplatiti put u daleko, daleko. Ljudi iz turističkih agencija veliju da to baš i nije u skladu sa zakonom, ostali trgovački lanci ne smiju prodavati turistička putovanja, srećom, ovo nije zemlja bezakonja. Uskoro će Vlada prilagoditi zakon, ako treba i sto zakona, tako da ćemo, ako nam Bog da zdravlje, dat će nam ga ako ga pokrijemo gumicom kupljenom u Konzumu, moći napustiti zemlju samo uz Todorićevu pomoć.

Mnogi koji znaju što se sprema tiho brundaju kao da su sve zaboravili. I za vrijeme Jugoslavije pasoš su mogli dobiti samo oni koji su klicali Titu. Zato, drugovi i drugarice,  miiiiirnoooo! Svi urlati: \”Todorić, Partija, robovi, akcija!\”


Posted

in

by

Tags:

Comments

53 responses to “Republika Todorić”

 1. frida Avatar
  frida

  sve si u pravu i upravo je tako zato cu reci samo jedno dok sam živa ni ja ni moja obitelj necemo više uci u konzum i ina mu poduzeca….

 2. choopo Avatar
  choopo

  Potpuno se slažem s Vama mademoiselle

 3. Matej Avatar
  Matej

  Najebali smo ako ne poduzmemo nešto. Hrvatska je nažalost globalno najuspješniji experiment implementacije neoliberalno-kapitalističkog korporativnog fašizma, sve je tu, prodani političari, pohlepni tajkuni, po zdravlje opasni mediji, religiozno pranje mozga… Sve je ovo dio globalnog porobljavanja a mi smo medju najsjebanijima.

 4. Domagoj Bogoljub Avatar
  Domagoj Bogoljub

  GOSPODJA FRIDA, ZASTO NECETE UCI U KONZUM? PREMA UPUTAMA UPRAVO TU CETE NACI “ZDRAVLJE” U OBLIKU PAR KILA KONDOMA, A KAD OBOLITE ZBOG TOGA, I NA SRECU, ODETE U RAJ, OSTATAK KONDO-CUVARA ZDRAVLJA , IZ KONZUMA, PONESITE DA VAS, I U RAJU CUVA, OD NAPADA KOMARACA I KURVETINA.- ZIVJELA SIDA !

 5. ninna Avatar
  ninna

  Ih bre niste vi bili u Srbiji, onda bi ste znalo ko je najsjebaniji….istina gospodicna Rudan je bila, ali videla je samo Beograd nocu, najbolji je , sto jes, jes…i skrece paznju sa sjebane surove dnevne stvarnosti ….

 6. Domagoj Bogoljub Avatar
  Domagoj Bogoljub

  ZASTO JE CRKVI DO ZDRAVLJA? -JR KAD SVI POKREPAMO, ZBOG TOBOZNIH-“ZASTITNIH SREDSTAVA” ZA KUPLERAJ I SEXIZAM, CRKOVNE PIJAVICE I PARAZITE, OSTA-CE BEZ HRVATSKE STOKE (U SRBIJI NIJE BOLJE),- IZVOR SVJEZE KTVI ZA SVOJE DVORCE OD MRAMORA, SAGRADJENI U ZAGREBU NEDAVNO (KAO I U BEOGRADU)

 7. vito Avatar
  vito

  ne slažem se sa prva dva odlomka, a da ju (crkvenu politiku) je trebalo držati dalje od politike to stoji i vidi se iz sadašnjeg stranja, kaj se tiče pasoša imali su ga svi normalni bez klicanja partiji i Titu( pa i svi katolici koji su odlazili redovno u crkvu i slavili božić ) – zbog čega se treba danas buniti ak si nekad mislila da partija nije u pravu – živjela promjena sistema i uživaj u crkvenom kapitalizmu

 8. Libero Avatar
  Libero

  Gospodjo Vedrana, sve sto ste napisali o Titu pripisujuci to isto i Todoriću, i obratno, je cista laz, bar sto se Tita tice. To bi vi mogli nekome drugome prodavati muda za bubrege, koji nije rodjen u to vrijeme i u njemu nije zivio poprilican broj godina i nije propustio niti jednu “polnocku”, a osjecao se potpuno slobodan u jednom uredjenom drustvu, kome ovo sada nije niti nalik.

 9. Poncije Avatar
  Poncije

  Dovedite mi tog Bozanića!
  Može i ovog drugog.

 10. Zoran Avatar
  Zoran

  Malo si surova, luda i jezicava a sto je najgore u pravu si i pises istinu.
  ( Zato i citam sta pisete Vedrana, samo napred, raspali )

 11. nada Avatar

  Srpska poslovica: “Lija, lija pa dolija”. Sve dolazi kraju pa kao i komunizmu doci ce kraj i lopovima i politicarima u ma kojoj se zemlji nalazili.

 12. Zmrki Avatar
  Zmrki

  …Cast i postovanje vernicima,ali toliko se govana nakupilo u Bozijim hramovima,da je to strasno.Kad vidim ove popove ovde kako izlaze iz dzipova,mercedesa,audija,svaki sa po kilu zlata na sebi,jeb’o bi im mamu svima redom.A narodu propagiraju skromnost,kao najvecu vrlinu.Deru kozu sirotinji za slave,krstenja,vencanja,sahrane,dace-dzepovi na mantijama su im po metar dugacki.Jedini Bog u koga ja verujem je-Moja Princeza.Ostali-nek se jebu!!!

 13. branko Avatar
  branko

  Zašto ja kao ateist plaćam crkveni porez?
  Predlažem pokretanje inicijative za referendum – crkveni porez plaćaju dobrovoljno samo deklarirani vjernici. Pa da vidimo u čije ime govori Bozanić.

 14. Andro Mošić Avatar

  Šjora Vedrana piše oštro i jebitačno, što meni ka Dalmatincu po materi ne smeta, ali bi mogla zaglavit u Pakal, jer neće dobit vizu za Raj – i tu je mom komentaru kraj… Svit ne more bez dežurnih jebatsa, a crkva uvik mora pridnjačit!

 15. gordana cvijic Avatar
  gordana cvijic

  Pa zar vas, dragi nasi Kroati i Serbi, milicija odvodi u crkvu svezane…????pa zar to nije slobodna vasa odluka… sto se toliko zalite na popove…vi im dajete od sveg srca da vas handre….. a sto se tice ovoga sto gospodja/djica Vedrana pise o komunizmu i Titoizmu….to ipak nije istina….mora da je mlada, pa je slagali oni koji su joj o tom vemenu pricali….pa svi su sa radoscu i najslobodnije isli na polnocku, prva pricest i sl.,a i na svakodnevnu jutarnju misu, pogotovo Hrvati/Katolici, a Srbi koji su inace lijencine teske nisu, vecinom im bile birtije na putu do crkve pa nisu mogli stici na sluzbu Bozju….zato sad moraju da se opravdaju popovima kako im to Tito nije dao….pa Tito je bio u najboljim odnosima sa Papm i kardinalima, sa parijarhom i ostalim crkvenim sluzbenicima….Svi smo najslobodnije slavili
  Bozice i Uskrse i ostale narodne obicaje…vecina smo iz tog doba krsteni u crkvama i imali smo potpunu slobodu….ali vasi oci i djedovi su htjeli biti neko vece ‘mudo Marjanovo’ pa su zato bili clanovi Komunisticke Partije….i zato im je navodno Tito sve ovo branio…lazu, branili su sami sebi, pa su zato njihove matere i zene krisom od njih samih krstili dijete i krisom ih vodili u cerkvu ….aaahahahahahaha ….ne dajte se varati dragi moji….ovo vam je ziva istina….slagali vas preci, lazu vas sad i popovi……a vi kukate jer vas silom odvode do crkve…nikom se od vas ne svidja sta vam popovi propovijedaju, ali se plasite nekakvog izmisljenog bozijeg gnjeva….aahaahahha …kad umremo nema vise nista,,,,,mrak potpuni …… okrenite se nauci a ne praznovjerju….i podrzite uvodjenje zdravstvenog obrazovanja…..djeca ce nam postati bolji ljudi, ako nesto pametno nauce…..A nastavite postovati tradiciju i obicaje svoje familije, za to nam ne trebaju popovi da nas uce, valjda su nas naucili nasi roditelji…

 16. jeca Avatar
  jeca

  Znaci on je uzeo “moju” plazu u Medveji…najlepsa na svetu 🙁
  Nadam se da ce jednog dana otici i vratiti je kamperima!!!
  Srecni praznici svima!

 17. prolaznik Avatar
  prolaznik

  Tito, Tuđman, Todorić, Tajkuni, Takujini, Thanatos… – slovo “T” ima izgled obješenog kurca – novac i moć oduvijek su bili neka vrsta viagre za izgubljeni ili nikada pronađeni Eros

 18. baka Avatar
  baka

  Poštovana gđa.Vedrana,

  članak kao i uvijek odličan.Da nije istinito bilo bi smiješno.Ovako …
  Honore de Balzac /u knjizi Čiča Goriot/ je napisao ….. Svećenici,pjevač i crkvenjak dođu i dadu sve što se za sedamdeset franaka može dati u doba kad vjera više nije toliko bogata da bi molila besplatno./napisano u rujnu 1834/ Dakle, ništa novo…..

 19. malte Avatar
  malte

  nama nema spasa.to je vec gotova-stvar.

 20. Advokat Avatar
  Advokat

  Tekst ubistven! Ali po koga? Plašim se da je gđa Rudan preterala sa iznošenjem istine. Nek joj je “Bog” na pomoći. Inače, zaobilazila sam u širokom luku Miškovićeve Maxi, delta, šta god … ili i ako nisam ni mrtva nisam kupovala nekakve njegove tzv. Premia proizvode. I sad ih ne kupujem mada više pojma nemam da li je to njegovo obzirom da su lanci trgovina prodati strancima … pretpostavljam iz razloga što su samo oni imali toliku lovu … a ovi što rade u njima imaju u vr’ glave 300e platu.
  Elem, pozdravljam hapšenje Miškovića ali kako sam advokat plašim se da će, radi nesposobnog tužilaštva i drugih državnih organa (čitaj:suda i policije), država na kraju njemu morati da se izvine i plati štetu (čitaj: narod) … a ovi gore što hvale komunizam nemaju imaju veoma kratko pamćenje ili su se debelo okoristili o isti (dobili stanove za 5 DM ili sl.) …. moguće je da s eje on, u pogledu ljudskih prava drugačije manifestvovao u raznim milim nam republikama. Sećam se (k’o da je juče bilo), ženio se od očeve rođene sestre sin, u crkvi. Moji roditelji (uzorni komunisti) su stajali oko 200m od crkve za vreme venčanja a mene je uvela tetka -made in Bosnia and Herzegovina (btw. imala sam 8 godina kad sam prvi put ušla u crkvu, tada)… mada crkvu ne smatram nekim posebnim mestom sada (ni tada) jer je duhovnost tog tipa za mene u sferi najdublje intime … zaključak:mislim da se treba navići na postojeće stanje stvari jer je zlo toliko duboko, tj. ne može se iskoreniti pa makar Mišković zauvek ostao u zatvoru, a Todorić takođe u neko dogledno vreme …

 21. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  Kada čitam sve ove crne prognoze, možda je šteta što se nije desio smak sveta. Ako možemo sve to da istrpimo, onda naše ropske duše treba da idu na onaj svet.
  Oni koji lepo žive najviše se plaše smrti. Oni koji najviše imaju u nekoj zemlji, poslednji su na listi njenih branilaca. Ostaloj raji je rat, a njima je rat brat, jer su posle njega još bogatiji. Komunističko jednoumlje, ne hvala! Liberalni pljačkaški kapitalizam – ne hvala ! Rešenje ipak postoji, ali sa mišljenjem da ništa ne možemo i da nam nema spasa – ništa bolje i ne zaslužujemo !

 22. majzl Avatar
  majzl

  he, pitam se pitam: duga je konzumova ruka i zna da udari podmuklo i besčujno. Sad još u strateškom partnerstvu s nad-institucijom još bogatijom i bahatijom.

  Zato vlada sveopšti muk u lijepoj, a i šire…. psssst

  kladim se u pola Dajle da će ovaj blog uskoro nestati.

  draga mi je Vedrana, ali sad je udarila pravo u lice gorile

 23. VLADO Avatar
  VLADO

  Rekoh sebi neću više čitati tekstove na ovom blogu, a još manje komentirati, ali kao da i u meni ima dosta sado-mazohizma. Postavljam si opet jedno te isto pitanje, možda dva na koje nemam odgovora.
  Prvo: Zbog čega Rudanka najvećim dijelom u svojim tekstovima laže?
  Drugo: Kako je moguće da joj se mnogobrojni čitatelji dive i nakon svih tih laži?
  Netko će reći da Rudanka koristi hiperbole u cilju postizanja jačeg i većeg efekta, ali ja mislim da bi to bilo vrlo jednostrano objašnjenje. Prije bih rekao da se tu može upotrebiti onaj poznati propagandni slogan: MNOGO PUTA PONAVLJANA LAŽ JEDNOM ĆE POSTATI ISTINA. Nakon toga moglo bi se zaključiti jedno,a to je da Rudanka u svojim otrovnim tekstovima bljuje magmu protiv Katoličke crkve, protiv Todorića, protiv Amerike, Židova i svega onoga što i inače ne volite, ali nikada baš nikada, ne propusti da sa najvećom mržnjom opali Jugoslaviju, Tita i socijalizam. To ne može biti samo radi ravnoteže ili simetrije mržnje, to je zato jer ona stvarno i neprestano duboko mrzi tu propalu zemlju i njezinog mrtvog vođu. Oni koji znaju razloge njezine mržnje će me razumjeti , a oni koji ne znaju neka ju i dalje hvale. Osim mene još nekoliko čitatelja nije moglo progutati prijesne laži o njihovoj prošlosti pa su i naveli mjesta gdje je Rudanka tendenciozno lagala. Ljudi ne dajte se tako naivno i sirovo lagati, promislite nekoliko puta prije nego što ćete uputiti panegirike toj lažljivoj babi.
  PS: Nešto bih dodao komentarima onih čitatelja koji su se pobunili protiv bezočnih laži o životu u Jugoslaviji, a smatram vrlo bitnim: U Titovoj Jugoslaviji, a to je bilo poznato, živjelo je najviše 10-15 % članova Saveza komunista i na njih i samo na njih su se odnosila ograničenja o kojima Rudanka piše i koja želi prepisati na cjelokupno stanovništvo zemlje, a pošto je nešto trtljala i o polnoćki moram joj, na njezinu veliku žalost objelodaniti, da je na primjer u Sarajevu polnoćka radila non-stop, a da su u mimohod dolazili brojni znatiželjnici iz drugih vjera i mnogi bezvjerci. Pitajte Miljenka Jergovića koliko je puta u životu bio na polnoćki u vrijeme dok je živio u Sarajevu.

 24. Diogen Drugi Avatar

  @Advokat says:
  “Elem, pozdravljam hapšenje Miškovića ali kako sam advokat plašim se da će, radi nesposobnog tužilaštva i drugih državnih organa (čitaj:suda i policije), država na kraju njemu morati da se izvine i plati štetu (čitaj: narod) … ”
  Advokatice, nešto si zaboravila da pomeneš. A NEKI ADVOKATI koji potplaćuju NEKE SUDIJE!?

 25. Mimi Avatar
  Mimi

  Neverovatno je kako se isti scenario primenjuje na ovim prostorima, Vedrana piše o Todoriću, Konzumu, crkvi, sve je to isto i ovde u Srbijici, u Sloveniji se zahuktava, Makedonija isto tako, sve je isto samo njega nema. Ovde su kobojagi počela provetravanja po brojnim institucijama.Hapsi se Mišković, najavljuju se čistke u svim vodećim gigantima, policiji, Zvezdi, čak i u crkvi. Ali valjda smo se svi umorili, pa baš i nema neke preterane euforije, jer i dalje profitiraju najnamazaniji, maženi i legalozovani, i njihovo održavanje na vlasti traje.
  Malo, malo pa se na blogu lamentira nad Jugoslavijom, to ne bi bilo tako strašno da se taj lament ne prilagodjava momentalnoj situaciji i da se istina ne kreči i iznosi onako kako kome odgovara u datom momentu. Mi smo ovde uglavnom svi ozbiljni ljudi, i trebali bi snagom argumenata i istine tako i delati.Mnogi od nas su i tvrdoglavi ljudi koji insistiraju na svojoj istini, koja je, zbog svoje ekstremne subjektivnosti, iskrivljena. Tako je i sa Jugoslavijom, Englezi su rekli u svom maniru, šta je Jugoslavija. Za njih je “Jugoslavija bila dopola Karl, a otpola Gručo Marks”(za neupućene – Gručo Marks je jedan od braće komedijaša – glumaca). To je bila jedna neprirodna i nenormalna skupina ljudi, koji su bili nesposobni da žive u takvoj zajednici. Mada, kada se osnovala i ujedinica imala je neki smisao. Znalo se, seljaci su bili na selu, a gospoda u gradu. Posle su se stvari malo zakomplikovale, jer su i na selu pronadjena gospoda. Nazvali su ih kulacima i nisu se dobro proveli u izvesnom istorijskom trenutku. U gradovima su obeleženi ali i podeljeni na “poštenu” u “nepoštenu” inteligenciju. Naročito se situacija zamrsila kad su drugovi posle rata odbacili svoje drugarice i kao deo ratnog plena poženili se balerinama, glumicama i lepoticama iz gospodskih familija. U odnosu na njihove očeve, pa i prote i lekare, bili su ambivalentni. Nije lako reći: “”Druže proto”, malo je lakše bilo “Druže doktore”, ali sa velikim zortom, jer su im davali život u ruke. Kad već lamentiramo o Jugoslaviji i o uzrocima ovog svega što nam se dešava ima i onaj fenomenalan vic iz tih vremena o tome kako je Mika Špiljak, lik i političar povezan i sa Srbijicom i sa Hrvatskom prilikom audijencije kod pape na njegovu ljubaznost:”Pozdravite gospodju” on uzvratio “Pozdravite i Vi Vašu”. Konsterniranoj pratnji se opravdavao:”Pa nisam mogao reći drugaricu, ipak je papa”:
  E to su ovi danas koji su na vlasti, potomci tih i takvih, zaboravljajući da je za stvaranje vrsnih političara, privrednika, intelektualaca potrebno bar tri generacije, da je prosto nemoguće iskočiti iz opanaka u cipele. Prečica je jedino moguća preko umetnosti ili izrazite intelektualne snage, ali toga ovde, na prostorima bivše Jugoslavije, a pogotovo u ovim malim usitenjenim zemljicama, ima jako malo. Zato i gledamo sunovrat naših privreda , u bescenje prodatih dobrih firmi, upropaštavnje svega što je dobro i pozitivno, jer to nema i ne ume niko da vodi, jer i u državi kao i kući moraš se ponašati kao dobar domaćin. Jer ako se ne ponašaš tako, propada ti i država i firma. Dokaz je ovaj lopovluk koji isplivava na svim prostorima diljem bivše naše.
  I za kraj da citiram veliko Cicerona koji je imao odgovor na sve što se dešava u državi:” Siromah radi, bogati ga iskorišćava, vojnik brani obojicu, poreski obveznik plaća sa svu trojicu, pijanac pije za petoricu, bankar potkrada svih šest, advokat zavadi sedmoricu, lekar ubije osam, pogrebnik pokopa svih devet, a političar živi na račun svih deset”.
  Neka nama Vedrane, neka samo talasa, jer da nema nje, ona ipak u nama probudi svašta, i ono dobro i ono loše.

 26. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Mimi,
  Ej, bre, bolan, zemljakinjo iz koje je ex-Yu banana republike taj Ciceron kada tako dobro definiše stanje na prostorima Balkana !? Mora da je mnogo mlad, …ha, ha, ha,…ILI SE NIŠTA NIJE PROMENILO U OVOM LUDOM SVETU !

  @Vlado,
  Nisam advokat gospođe Rudan, a ona je britko rečita, pa joj drveni advokat kao ja i ne treba. Ne znam odakle ti ideja da kažeš da ona laže ? Ona je u svom postu, na svom blogu opisivala stanje u Hrvatskoj, a ti živiš – koliko vidim u Sarajevu.
  E, pa vidiš, ja sam rođen u Hrvatsko i živeo sam tamo do svoje 25 godine, a posle toga živim u Srbiji i CG.
  Ne, nisam iz traktorske kolone. Ja sam ranije shvatio šta nam se sprema, još u srednjoj školi kada je moj “drugar” Žugić nožem “bockao” ćirilični natpis na dinaru i kao u “šali” rekao: Sve Srbe bi trebalo poklati”.
  Za tu svoju “šalu” nije dobi ni ukor. Tada nije bilo Vukovara, ni Srebrenice, …samo Jasenovac, Golubnjače i druga stratišta.
  Tada sam ja na svoju sreću shvatio kakvi vetrovi duvaju i šta nam se sprema. Bilo je pitanje samo vremen kada će doći neki novi poglavnik.
  Pa, Vlado, mogu ti reći da je “Rudanka” opisala stanje tačno u 90 % u RH, a 99 % u Srbiji. Budući da ti u to vreme nisi živeo u RH, pa ni u RS, svaka polemika je bespredmetma.
  Srbi su bili najveći internacionalisti, najveći Jugosloveni i najveći ateisti, nevernici, a najveći obožavaoci lika i dela pokojnog J.B. Tita.
  Neki skojevci su u to vreme posle rata jahali popove, a jedan od njih je danas vliki demokrata i drž lekcije iz demokratije.
  Neka crkve su u Srbiji bile pretvarane u magacine i druge pomoćne objekte, što nije bio slučaj u RH i BiH, a da ne govorimo u SLO.
  Titovo vreme je imalo mnogo dobrih trenutaka, ali i loših. Tito je bio neosporno vrhunski političar, ali u čiju korist, a na čiju štetu. Bila je to ipak diktatura “proleterijata” odnosno KP/SK, a čuvena UDBA i ljudska prava su posebna priča.
  Nikada u istoriji radničkog pokreta, radnik nije imao veća prava i viši nivo dostojanstvo, barem formalnoi, ali i stvarno !
  Današnji radnik je obični najamnik i poslodavac može da briše pod sa njim. Razdrovljeni sindikati sa potplaćenim šefovima od strane poslodavaca i pod pritiskom vlasti koja se dodvorava krupnom kapitalu ne štiti interese radnika – čast izuzecima.
  Politički protivnici su u Titovo vreme bili tretirani strožije od stranih neprijatelja države. Nemci u zarobljeništvu posle rata su živeli u raju u odnosu na logoraše na Golom otoku.
  Na kraju, ne slažem se ni ja u mnogo čemu sa gospođom Rudan, ali mi to ne daje pravo da je nazivam pogrdnim imenima, jer ona nije uputila kritike meni, pa ni tebi.
  Da je ona takvakakvo je ti Vlado smatraš – NE BI TVOJ KOMENTAR UGLEDAO SVETLO DANA.
  Nađi mi na Netu niki blog na kome mož vlasnika da vređaš do mile volje bez ikakvih poslediva.
  Samo da te podsetim, nisi anoniman na Netu kako ti misliš, a vidim i neki drugi i za uvrede se može iči na sud. Pogledaj malo šta znači reč NETIKET (BONTON NA NETU) !
  Neko reče: Sebi smo najbolji advokati a drugima najstrože sudije.

 27. Sale Avatar
  Sale

  Ajde da vas malo nasmejem jer jedino tako čovek može ostati normalan na područjima bivše YU danas znanim kao Jeboslavija.

  Nit´ su oni ludi…
  Nit´ smo mi zbunjeni…
  A ipak sve nekako funksioniše!

 28. branislav Avatar
  branislav

  Draga Vedrana, sto se tice JBT (Tita) i vremen u dosba njegove vladavine pocela si da KAKIS. KO VELI SVI PLJUJU PO jbt PA DAJ MALOI JA. Savremenici koji su posteni pa bilo da su ovde ili u inozemstvu misle i dan danas da smo mi bili “Amerikka” i to ne za Amere nego za ceo svet.Ako i dalje nastavis da me blatis JBT prestacu da citam tvoja proseravanja. Samo da dodam “Sto je vise kleveta i lazi Tito nam je miliji i drazi>” pozdrav B.

 29. Advokat Avatar
  Advokat

  @Diogen D. Majstore, može biti ali advokati nisu državni organi (hvalim te Bože za to) … a u svakoj profesiji ima kukolja… kol’ko ‘oćeš …

 30. VLADO Avatar
  VLADO

  Uvijek se nekako zakačim za Miki Mausa, ima tu neka opasna privlačnost. E pa dragi Miki moj problem sa Rudankom je moj problem. Neka ona dokaže da ne laže pa ću ja povući svoje riječi, a osim laganja nisam joj ništa drugo pripisao. Što se tiče njezine širokogrudnosti u vezi sa objavljivanjem kritika, ne vjeruj u to, pa ona kakva je sve to obožava jer i sama potpiruje vatru u kojoj se kuju zlatnici. Što više reklame, a najbolja je negativna (kako to radi Beneton) više se proda robe-lažne ili prave.
  Nisam mislio baniti JeBoTe, tj. Josipa Broza, jer to me nikamo ne bi odvelo, samo sam branio svoj život od laži i to je sve, ali ipak ti želim odgovoriti na jedan stereotip koji se javlja među napisima naših ljudi iz svih republika i koji treba dokinuti (i nemoj mi govoriti gdje sam ja živio). STEREOTIP je da je cijela Jugoslavioja patila na Golom Otoku. Mislim da treba već jednom otvoreno reći da je Goli Otok bio finale jednog unutrapartijskog obračuna i da su tamo SAMO jedni komunisti prevaspitavali druge komuniste. Ne mogu reći koliko je tamo bilo nekomunista, ali je jasno da su JBT-u bili opasni samo oponenti iz reda članova njegovog Saveza, kojih je kako već rekoh bilo u toj zemlji od 24.000.000 stanovnika manje od 2.000.000. Točka.

 31. scorpiorex Avatar
  scorpiorex

  Siora Rudan,vulgarnost nije ni n od novinarstva,a ko vas u zvijezde kuje,jadno njegovom kriticnom umu!!!

 32. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Vlado
  ČESTITKE ZA KOMENTAR ! Eto vidiš kako nije teško biti kulturan, odmeren i pristojam. Mogu reći da si me uverio u mnogo toga što si rekao. Jedan od razloga što nije reagovao moj odbrambeni mehanizam i superego ! Mislim da ti nisi zlobna osoba, samo si emotivac i idealista.
  Vlado, zadržimo dostojanstvo, to što je neko vulgaran mislim da nije razlog da i mi budemo isti takvi. Moramo da se razlkujemo i to je dobro, ali svako ima svoje muke.
  Neko želi da bude originalan, otvoren i iskren do srži, a neko želi da bude licemer i dvoličnjak do beskonačnosti.
  Mislim da ni jedna KRAJNOST nije mudra, ali reče narod: koliko ljudi – toliko ćudi!
  Nemoj da se ljutiš na “Rudanku-sudanku” – kako si je ti nazvao – pa vi ste kumovi, a kum nije dugme!
  Vlado, svi smo mi grešni, jadni, uski, sebični, dvolični, dobri, loši, plemeniti…Nako manje, neko više i svako na svoj način!
  Svi smo mi samo prolazni glumci na ovoj pozornici života.
  Čovek čoveku treba oprostiti – osvata je najveći luksuz, kao i bezrazložna mržnja.
  Život, moj jarane Vlado, proleti dok trepneš. Evo i ova godina prođe!
  Sve najlepše Vlado, jarane u Novoj Godini !

 33. Simon Saivil Avatar

  Ja nevjerovatno sporo citam, kao da slovkam. U vr’ glave 9 stranica na sat, pa stoga moram biti probirljiv sta da citam. Urodjen odbrambeni mehanizam mi namece da odlucim sta da odbacim, prije nego i procitam, kao nevredno citanja.
  Ja se ne libim da priznam da sam od onih koji sude knjigu po koricama!

  Sa ovim ogranicenjima dosao sam do zakljucka da su Pilsel, Rudan, Jergovic i Ivancic nase gore list. Malo je zajebano, naravno, da i ovi nasi i oni njihovi svojataju tu goru, ali preko toga se moze preci. Srbima bar to nije tesko jer su velikodusni, naivni, i, iznad svega, teski. Da bi se opstalo u teskim okolnostima treba biti tezak, pa se Srbi, zato, nikad nece naci na listi ugrozenih. Kao korov opstaju. Cigani!

  Pitam se, zato, otkud ovaj neukrotivi, romanticno osvajacki, Srbofilism kod ovog quarteta? Sta se oni toliko izlazu porugama i mogucim sukobima sa zakonom u Hrvatskoj da tako velikodusno zagovaraju prava, i oplakuju sudbinu, Srba?

  Na nekim drugim mjestima sam, na brzinu, (sporo citam, ali brzo pisem!) dao misljenja i stvorio podobar broj protivnika (medju Srbima!) sto sam ukazao na licemjerje (jel’ to isto sto i dvolicnost?) ljudi kao Vedrana i ove trojice.

  Osnovni problem njihovog pisanja je intelectuallna dvolicnost. Pisu uglavnom, kabajagi, o tabu temama – progonima i nesreci Srba iz Hrvatske, i ostale Jugoslavije, ali sa gledista neprikosnovensti status-a quo. Quixoticki bi bilo sada opozivati cinjenicu o stvarnost Hrvatske, njenog drzavljansta, granica, nacinalnog identiteta. Isto se govori i o Kosovu. Cinjenica, da je Hrvatsaka izrasla iz jednog patoloskog, ustasoidnog enthusiasma Tudjmana, ustaske emigracije (kao Drago Pilsel, molicu fino i na primjer _Nusic!), i izopacenja istorije, se precutkuje. Jergovic i Pilsel cak pokusavaju proturiti patku da je Goran Alavanja, Srbin, milicionar, ubijen kod Obrovca, prva zrtva za “oslobodjenje” i nezavisnot Hrvatske. Srbin koji je bio zanesen idejama Tudjmana i polozio svoj mladi zivot za ustaske ideale.

  Prostor ovdje ne dozvoljava da ulazim u detalje, ali moram reci da mi se gade ova oplakivanja Srba od ovog cacophonskog quarteta. Srbi su cuveni po socnim psovkama, i ovih cetvoro su se gotovo uvukli u taj dio srpske psyche – psuju imenicama i glagilma.

  Ostaje mi da im kazem tim jezikom koji nam je, ocigledno, zajednicki: Jebite se sve cetvero, pun mi vas je kurac!

 34. Rada Avatar
  Rada

  ‘….Rudanka u svojim otrovnim tekstovima bljuje magmu protiv Katoličke crkve, protiv Todorića, protiv Amerike, Židova i svega onoga što i inače ne volite, ali nikada baš nikada, ne propusti da sa najvećom mržnjom opali Jugoslaviju, Tita i socijalizam. To ne može biti samo radi ravnoteže ili simetrije mržnje, to je zato jer ona stvarno i neprestano duboko mrzi tu propalu zemlju i njezinog mrtvog vođu….’
  Mrznja i ‘prostakluk’ su dva najvaznija zacina u njenim tekstovima.
  Vedrana ume da izabere pravu temu, ali onda, verovatno odusevljena, zaboravi u procesu pisanja onu prvu ideju, ili point, ili pouku, moze i ‘naravoucenije’….i izgubi se. Vrlo cesto me podseti na dete koje ima previse igracaka, pa ih onda sve slozi na gomilu (hrpu) i pocne da sutira…pa kud koja stigne. Kad na Vedraninu ‘gomilu igracaka’ dodate i mrznju…onda je stvarno nemoguce da ispratite svaku igracku (rec, recenicu, pasus), jos manje da predvidite da li ce nekoga da povredi…
  O ‘stilu i nacinu kazivanja’…bolje da ne komentarisem.
  Za sve negativne komentare imamo i ‘coveka iz sveta Zlihologije’ koji ce da se pobrine da ‘njegova bude zadnja’….u stilu ‘sklon se sa matere u mene’ .

 35. Simon Saivil Avatar

  “….ali nikada baš nikada, ne propusti da sa najvećom mržnjom opali Jugoslaviju, Tita i socijalizam. To ne može biti samo radi ravnoteže ili simetrije mržnje, to je zato jer ona stvarno i neprestano duboko mrzi tu propalu zemlju i njezinog mrtvog vođu…”

  …sto je bilo povod mom otvorenom pismu: Rudani, Miljenku, Viktoru i Dragi. Ova cetvorica su ne samo ratni nego i mirski profiteri. Cinjenica da je Hrvatska, i druge banane republike koje su “nasljedile” Jugoslaviju, zasnovana na lazima, bode oci neumoljivo. Oni stoga zele svesti ovo “krecenje u bijelo” istorijskih cinjenica na lose (kriminalno) ponasanje nekolicine kao Tudjman, Mesic, Josipovic.

  Oni ostaju odani lazima na kojima je zasnovana drzava, drustvo i ideologija u kojoj zive, ali se zato “uzdizu licno” iznad toga i izigravaju intelctuallni humanitarism pripisujuci progon Srba nekolicini kriminalnih licnosti, umjesto systemu koji je to sproveo u ideologiju, u kojem oni zive i ne vide nikakve moralne ili intelectuallne poteskoce da pomire te lazi sa farsiejskim humanismom i Srbofilismom koji prodaju. To se na nasom takodje zove “prdavanjem muda za bubrege!”

 36. Kira Avatar
  Kira

  Evo, neki dan kod nas u jednom mjestašcu u Slavoniji, gospodin svečenik priznao da se zaljubio, da je živio nestrašno, pa čak i da je dragoj nam vjeroučiteljici napravio dijete. Pa stoga, da ne pukne sramota, ostavlja crkvu, ženi vjeroučiteljicu, tako da nam presveto dijete ne postane kopile. A to što je vjeroučiteljica već 5 mjeseci trudna, to nije bitno, Vjerojatno je čekao da bude malo manje trudna. Molio se čovjek i za to čudo, ali se ne desi. Toliku vezu kod Boga baš nije imao. Toliko o moralnim vertikalama u našim malim sredinama. Bitno je da su pozvani da se u sve pletu, o svemu raspravljaju i moraliziraju.Sve lažnjak do lažnjaka.

 37. mici Avatar
  mici

  Dobra kao uvijek…..

 38. Diogen Drugi Avatar

  @Kira,
  Malo je deplasirano da ja kao pravoslavac branim katoličke sveštenike, ali ja sam kao i gospođa Rudan često “anti-protivan”.
  Mislim da je mnogo veća greška Katoličke crkve što zastupa celibat – a to je protivno prirodi i Božjem učenju.
  Bog je stvorio Ženu! Prema tome, neprirodno je sprečavati nešto što je po Bogu i prirodi. Nije Bog naredio celibat, već crkveni velikodostojanstvenici. Iako je Katolička crkva u mnogo čemu efikasnija i naprednija, ali u tom pogledu Pravoslavna crkva je bliža ljudskoj prirodi.
  Ako je Bog stvorio ženu, ko daje pravo bilo kome da se “pravi veći Bog od Boga”.
  Pedofilija i pederastija nisu prirodni odnosi, a normalni odnosi između muškarca i žene su ne samo nagonska potreba sa samoproduženjem vrste, već i Božja volja.
  Dakle, Kiro, ko je protiv prirode, taj je i protiv Boga, ma šta on propovedao.
  Treba ukinuti celibat i eliminisati licemerje, čime bi crkva dobila na ugledu, a sveštenici koji imaju decu su po prirodi stvari saosećajniji i, u principu, humaniji!
  Ne vrti li se sve u svetu oko 3P (pare, politika i p…).
  SVIMA NA BLOGU SVE NAJLEPŠE U NOVOJ GODINI !

 39. Običan čitalac Avatar
  Običan čitalac

  Posle Martina Lutera, evo (blago) nama još jednog reformatora Katoličke crkve… i to, ni manje-ni više, nego na blogu Vedrane Rudan… i to, ni manje-ni više,nego glavom i bradom “naslednik” i imenjak starogrčkog filozofa – pripadnika “kiničke škole”.

  Vidim koliko su ovi naši pravoslavni popovi, koji ne podležu celibatu, pa, shodno tome, logično da imaju decu, “po prirodi stvari”, saosećajni i humani… baš si pogodio, nema šta… k’o prstom u pekmez…

  Kad čujem (ili pročitam) ovakve genijalnosti “propsujem se dok kažeš: ‘Sneško’ ” (da citiram, kao običan čitalac, poznatu komentatorku sa ovog bloga Katarinu S).

  Ajde, “odmori” malo mozak, blagi dani su, brale… Znaš onu anegdotu, kada je neki “učen” čovek počeo da pametuje o nebesima i nebeskim telima (i tako to…), pojavi se odnekuda tvoj “kolega” kinik, pa ga upita: “Da nisi ti (kojim slučajem) sišao sa neba?”

 40. Diogen Drugi Avatar

  Običan čitalac says:
  “Ajde, “odmori” malo mozak, blagi dani su, brale… Znaš onu anegdotu, kada je neki “učen” čovek počeo da pametuje o nebesima i nebeskim telima (i tako to…), pojavi se odnekuda tvoj “kolega” kinik, pa ga upita: “Da nisi ti (kojim slučajem) sišao sa neba?”
  Ne, otkud bi ja to znao, čekao sam da mi ti kažeš.
  Lepo si to citirao, ali argumenti ti nisu jaki.
  Gospodine, nisam se obratio tebi, već Kiri!
  To što se tebi ne sviđa moj komentar – nije moj, već tvoj problem ! Nisi ti vrhovni sudija, a ni cenzor, a nisi ni Papa!
  Umesto da se baviš mojom malenkošću – napiši kontra argumente. To bi ličilo na kulturan dijalog.
  Pusti te ” mangupske” fore i fazone. Ima ona narodna: Kakav um – takvi argumenti. Zbog toga ti odgovaram na tvoj način.
  Poznato mi je tvoje visoko umno komentarisanje iz rasprave sa Miki Mausom.
  Tebi je more do kolena, a ti se ponašaš na ovom blogu kao vrhovni sudija i deliš packe. Moramo se. čini mi se, za sve tebi obratiti pre nego što iznesemo svoje mišljenje.
  Da li je ovo tvoj blog ili blog Vedrane Rudan. Što se javljaš kada se nisam tebi obraćao ? Jednom si pomenuo narodnu poslovicu: “Ne budi svakom loncu poklopac.”
  U većini slučajeva su ljudi koji imaju decu samilosniji i imaju više empatije prema drugima. Izuzetaka je uvek bilo i biće !
  Ljudi koji nemaju dece su okrenuti samo sebi. Oni se ” žrtvuju” samo za sebe, a oni koji ne dele ništa sa najbližima, ne mogu biti više humani od onih koji od rođenja deteta, pa do svoje smrti stalno brinu i bdiju nad svojim najbližima, a to su svakao deca, a kasnije i unuci.
  Ako misliš da nisam u pravu, trebao si da navedeš argumente, a ne da se paušalnim trivijalnim osvrtom obračunavaš sa mojom ličnošću.
  Poznati su mi tvoji komentari i molim te da me poštediš istih.
  Koliko ti imaš obzira vidi se što nisi sačekao da prođe Nova Godina, već si požurio da se pokažeš prosipanjem svog nadmenog stila. A meni poručuješ da se odmorim !?
  Na kraju, ovu diskusiju smatram završenom.

 41. Kira Avatar
  Kira

  @ Diogen Drugi
  U potpunosti se slažem s tobom, a pogotovo kada se uzme u obzir da sam ateista, pa samim tim imam ponešto drugačiji pogled na ckrvu , a što se tiče celibata, vjerujem da je to sve čisto ekonomske prirode, budući da bi se ženidbom svečenika rasipalo nemalo crkveno blago. Iako, da ne budem previše zlobna, rado bih vidjela kako bi izgledala podjela imovine između brojne rodbine nakon odlaska predragog nam pokojnika. Sigurno ne previše svetački.

 42. Običan čitalac Avatar
  Običan čitalac

  Diogen*ius*e,
  Ja ti onako čovečanski kažem da odmoriš malo, a ti se ljutiš…
  A , je l znaš (?!) onu doskočicu: Ko se ljuti, uvalim mu kruti! Ne verujem da znaš, to nije tvoj intelektualni nivo, ali ti ova doskočica nekako lepo stoji uz novogodišnji dezen. Baš mi je žao što si (kao i Maus dr Miki) morao da se spustiš na moj nivo u trivijalni kal običnog čitalaštva, ali sudbina ume nekada da bude i nepravedna, pa i da se poigra sa vrhunskim intelektualcima. Uostalom, u skladu sa svojim virtuelnim imenom trebalo bi da se u blatu osećaš kao kod kuće, pa se onda valjaj do mile volje… (“Izvol’te u govnima!”, što bi rekao Dragan Nikolić).

  Ja k’o velim nije u redu da zamaraš svoj mozak temama kao što je ustrojstvo Katoličke crkve, jer em si antički mislilac, pa mu to dođe nekako anahrono, em si ubeđeni pravoslavac, što, opet, nije u saglasju sa tvojim virtuelnim imenom, ali ko sam ja, jedan obični čitalac, da sudim i presuđujem umovima poput tvoj-ega i još se usuđujem da se oglašavam kada mi se NjKV Diogen(ius) nije obratio lično i personalno, svejedno (valjda, ili možda i nije?).

  Nisam, pri tom, vrhovni sudija, cenzor, a ni papa, pokušavam samo da budem (kao što rekoh) običan čitalac, ali mi ni to, nekako, u poslednje vreme ne polazi za rukom… kada čitam i “proučavam” ovako delikatne tekstove poput tvojih i sam se nekako osećam neobično, pa mi sve dođe milo oko srca, porastem za pedalj, pa se i moja malenkost oseti nekako važnom… Ej, pa ja čitam Diogen(ius)ove tekstove! I kako onda da ti se ne obratim, brate mili?!

  Moja se malenkost nikada ne bi usudila da se bavi dogmama vezanim za instituciju kakva je Katolička crkva. Naravno da tebe, iako nisi ni Hrvat ni katolik, intelektualni kosmopolitizam obavezuje da se baviš i temama kao što je celibat katoličkog klera koji je jedan od tradicionalnih – vekovnih postulata na kojima počiva katoličanstvo… Šta ti je svestranost i obrazovanost, brale moj… intelektualac na (novogodišnjem) zadatku – a pri tom sasvim slučajno i Srbin – ne može da spava mirno dok ne reši pitanje libida katoličkih sveštenika!

  Ja bih samo onako u prolazu (baš kao nekada Mija Aleksić, prvak srpskog glumišta) da iznesem nešto što bi možda i moglo da liči na argument, ali se ne usuđujem da ga tako nazovem (kao običan čitalac ne znam imam li prava na tako nešto?)… Čudi me da tvojoj ingenioznosti nikako nije palo na pamet da upravo sveštenici koji imaju porodice, poput pravoslavnih, gledaju da što više napune buđelar, jer treba da “zarade” za džip, zlatnu kajlu od par kilograma, zlatni krst veliki još malo kao Raspeće, popadiju, njene ondulacije, Gucci kreacije, decu i njihove “zanimacije”, šatro porodična poklonička putovanja u Grčku, Rusiju i Jerusalim ( a istinski odlazak u šoping preko grane i provod). O kakvoj empatiji, onda, govorimo kada sve to mora da plaća blagoverni (a ja bih rekao lakoverni) narod?!
  Onda, nekako, dođe i logično da će pastir koji je svoj život svojom voljom posvetio Bogu, zakleo se na celibat, ako pri tom svoju misiju obavlja savesno, mnogo manje vremena posvetiti trpanju para u sopstvene džepove, a mnogo više pažnje onome što bi trebalo da bude njegov zadatak – svojoj pastvi i njenim potrebama i problemima.

  Ne želim da ovo bude moj kontraargument, jer je to opštepoznata, trivijalna stvar, baš kao i tvoja “inventivna” tvrdnja o nagonskim potrebama, saosećajnosti i humanosti oženjenih sveštenika. Takođe ne želim i ne smatram se kompetentnim da se bavim pitanjem ustrojstva Katoličke, pa ni Pravoslavne crkve. Zato ste tu Mika Špiljak i ti da “ženite” pape i “starate” se o libidu katoličkih popova. Vidi, slave ti, namiri i zadovolji ih, a posle toga, vođen svojim intelektualnim kosmopolitizmom pređi i na rešavanje sličnih problema u drugim religijama… ima ih dosta – islam, budizam, judaizam…

  Na kraju ću se ipak usuditi da ti čestitam Novu godinu i da ti poželim da lepo provedeš Božić – ovaj naš, pravoslavni. Ne znam da li je ovakva čestitka primerena pošto ovo nije moj, već blog Vedrane Rudan, a i ko sam ja, običan čitalac, da čestitam praznike velikom misliocu Diogen(ius)u?!

 43. Diogen Drugi Avatar
  Diogen Drugi

  @Običan čitalac says:
  Džaba ti visokoumne fraze i pokazivanje načitanosti, to ne osporavam, pa čak ni književi dar. Ovaj put si izneo argumentaciju i takav način komuniciranja je OK, jer će neko iz toga nešto i da sazna. Međutim, tvoja doskočica: ” A , je l znaš (?!) onu doskočicu: Ko se ljuti, uvalim mu kruti!” GOVORI SVE O TEBI. Sada si se deklarisao i moram ti reći da ja pripadam suprotnoj kategoriji ! Kako reče MAHOTINEMAHO volim žene, a ne muškarce!
  Ta tvoja doskočica je na nivou pubertetlije, uličnog skupljača blaga ili seoskog đilkoša iz šezdesetih godina.
  Sretna ti Nova Godina i daleko ti “lepa kuća”.

 44. Običan čitalac Avatar
  Običan čitalac

  Nešto si mnogo požurio da se izjasniš kao strejt…
  “Volim, volim, volim, volim, žene”…
  Sudeći po vremenu kada si poslao post – tačno 4:44 (ujutru, zapravo noću, kada sav normalan i pošten svet spava), imaš neki gadan problem… Verovatno te brine što “dečki, katolički svećenici” nemaju šta da tucaju pred Novu godinu… Dok je saosećajnih i humanih “intelektualaca” poput tebe ne treba brinuti za njihove “animalne nagone i porive”…

  Možda si ti samo deklarativno heteroseksualac, a negde na “periferiji” kore tvog grandioznog mozga, čuči pritajeni gej? To je čest slučaj kod “intelektualaca” – tašna, mašna, žena, deca, kad ovamo neiskazani i prikriveni homić… Čista (i primenjena) psihologija, psihopatologija i pomalo anatomija… Čak i sam izbor tvog pseudonima upućuje na tako nešto… U antičkoj Grčkoj je pederastija bila sasvim noramalna i opšteprihvaćena pojava… Preispitaj se i samoanaliziraj tokom predstojećih praznika, pa mi se tek onda ponovo javi… Jer, kako mi se čini, biće ovde još polemike… Kao i sa tvojim kolegom Mausom – sve nešto kao nećete da diskutujete i to je ispod vašeg “nivoa”, ali ništa ne “žulja” tako opako i strašno kao polupismenost i kvaziintelektualizam…

  A što se mene tiče, ne brini… ne bih te opalio ni za šta na svetu – “doskočice i poskočice” služe samo efekta radi … “da mu daju po dojmu”…

  Pucaju već prangije i čuju se udaljeni talambasi… Doviđenja u Novoj godini…

 45. Kira Avatar
  Kira

  Gospodo draga, toliku količinu netolerancije mogli ste svesti i na puno manje teksta. Za ovo blagdansko vrijeme i za vjernike kakvim se neki od vas smatraju, ne priliči se u tolikoj mjeri prosipati žuć. Sretna ili srećna Vam Nova godina, potpuno je svejedno (barem meni) i budite mi dobri. Pišemo si.

 46. glas razuma Avatar
  glas razuma

  @Običan čitalac says:
  Vi, mora da ste zaista veliki intelektualac – po vašem mišljenju – jer sve osobe sa kojima dolazite u sukob, ponižavate, vređate i posmatrate kao kvazi intelektualce ! Svi su kod vas “intelektualci!”. Stil i sadržaj vaših komentara ukazuje da bi vas pre drugih koje pominjete u tom smislu, trebalo tretirati kao “intelektualca”.
  Žalosna je Srbija ako su svi “intelektualci” takvi kao vi. Iz vaših komentara izbija bahatost, narcisoidnost, primitivizam i emocionalna nezrelost. Pogledajte se u ogledalo, ali u pravo !

 47. boki Avatar
  boki

  Kao i uvijek,brutalno iskreno i u sridu 😉

  Fala vam i naravno da će svatko normalan među nama bojkotirati todorićeve hramove…

 48. VLADO Avatar
  VLADO

  Dragi moj Mišu, hvala ti na lijepim riječima. I ja tebi želim sretnu Novu Godinu 2013. iako pisanje na ovom blogu nisam shvatio kao dopisivanje rasrđenih ili dobrohotnih čitatelja. Znao sam od početka da to poduzeće koristi samo Rudanki čak i onda kada je ekstremno negativno. Onda, postavlja se pitanje koji sam k. uopće uzeo “pero u ruku”? Samo zato, dragi moj Miki (i ostali supatnici) jer su mi se ogadili panegirici upućeni vlasniku ovog bloga, ovog malog kupleraja. Panegirici i nekritičko glađenje repa jednom pisanju koje je puno ishitrenih neistina, koje je zadihano od mržnje i egocentrično do krajnosti. Smišljeno je tako da neprestano dodiruje bolne točke u psihi potlačenih posttitovskih ex-jugoslavena, a daleko, daleko od toga da ponudi bilo kakav apaurin,aspirin ili makar shitt.

 49. Običan čitalac Avatar
  Običan čitalac

  Providno! Odaje te znak interpunkcije (“!”) koji pišeš sa razmakom i “aktivna” leksika… žuljaju “opet” cipele koje si kupio za Novu godinu… problemi sa IQ… beše “natprosečan”?

  U krajevima iz kojih potičeš cipela i nije svakodnevna obuća. Navići ćeš se jednog dana… Dotle se izuj, pa hodaj bos kao hobit.
  Pozdrav od Tolkina!

 50. Katolik Avatar
  Katolik

  Nije zato što sam katolik, ali eto, ako mogu da iznesem svoje mišljenje… stvarno jadno i loše… upoznat sam s vašim stilom, ali ovo je prvi put da nešto čitam… i stvarno prejadno, prostački i totalno neprimjereno za “damu” poput vas… tekst je površan… a što se tiče Crkve… Ona je više od Bozanića i ostalih svećenika… a vjera je nešto više od Crkve… imam osjećaj kao da ateisti baš ne vole kršćanstvo ni vjernike, da im ono baš smeta… većina ih samo čeka priliku da se istovari protiv (a neizostavni argument su popovi pedofili)… i tipa LGBT zajednica, jadni žrtve ovo ono, hoće da ih se prihvati, a oni ne prihvaćaju drugu stranu uopće, malo licemjerno… a sprdaju se na veliko s kršćanstvom, javno bez beda i sve nas smatraju budalama koji vjeruju u bajke, da smo manje kvalitetni i kompetentni, da ne kažem glupi, primitivni jadni i slično… neznam što da kažem… ja sam matematički tip, imam 20 godina i već sam sad vjerojatno uspješniji nego što ste ikad vi gospođo bili… živim moderan život, a uz to njegujem tradiciju, zabavljam se, imam masu prijatelja, u društvu me vole, mislim da dosadan nisam, imam curu… a pobožan sam, tako da, ako postoje predrasude među Vama, savjetujem da ih se riješite… ja ih apsolutno nemam, prema ateistima i prema homoseksualcima (ali onim pravim – jer danas su ljudi takvi više zato što je kul i što žele biti “drukčiji od drugih”, nego zato što zapravo jesu)… a što se tiče “drkanja” i sexa, mislim da su to intimne stvari i da stvarno tome nije mjesto u školama… sex se prezentira kao zadovoljavanje potreba, što ja znam, užitak neki… sex je danas čisto ispoljavanje niskih strasti, kao da smo životinje… a ljudi smo, duhovni, misaoni, trebali bi se izdić poviš nagona… nemam ja ništa protiv sexa, niti mislim da je prije braka nužno štetan, ali kad se to izmakne kontroli, onda stvarno može doć do rugla i do kvarenja osobe, nastranost, orgije, eksponiranje… jadno, životinjski… to je primitivno… a Jovanoviću bi bilo bolje da počne razmišljati o problemima školstva ko što su ti što ljudi završavaju škole i faxove a blage veze nemaju i onda ne žele radit ništa ispod svojih kvalifikacija, to što svaka budala upiše fax, a nerijetko i potplati prolaz, to što su program i stručno osoblje katastrofalni i neka napravi model plaćanja studiranja a ne besplatno!… nek se tim bavi a ne drkanjem i glupsotima… eto to je to, sve najbolje vam želim :))

 51. Slaviša Vajner-Čiča Avatar
  Slaviša Vajner-Čiča

  Još je stari Charles Darwin doprinio da se TEORIJA DEGRADACIJE zamjeni TEORIJOM EVOLUCIJE. Pa stoga, imam pitanje: Tko je taj Bozanić, i šta hoće taj Bozanić? On je kurac od ovce, da parafraziram druga Antu Tomića. Ma more marš stoko jedna…19 stoljeće je poodavno zanama! Vozdra !

 52. Zora Avatar
  Zora

  Vedrana, verujem da vi nemate ništa protiv vere i verovanja već protiv profitabilne multinacionalne kompanije zvane “crkva”. Vera i crkva nisu isto. Forma i vera nisu isto. Tu se ovaj “Katolik”, koji je sa 20 godina uspešniji od vas, malo pobrkao. Nije samo katolička crkva željna zlata i mladog mesa. Imamo i mi našeg Pahomija kome je, gle Božje volje, zastareo slučaj pedofilije. Imam utisak da su homoseksualci u istoriji masovno pristupali crkvi jer su tamo imali dupeta u izobilju. Mame i tate su tako postajali ponosni roditelji monaha umesto da idu na stub srama zbog sina pedera. I sve štima, svi srećni. A o tome kako tinejdžeri doživljavaju seks nekom drugom prilikom, mislim udaljiću se od teme.
  Apropo tog master-majnda koji je iznad države i crkve: imamo i mi u Srbiji jednog koji je navikao da nam kroji kapu godinama, da uništava sve što stigne jer odavno ne može da doživi erekciju pa se pali na moć, moć, moć. Impotencija koja se mora kompenzovati potencijom druge vrste. Taj piše zakone, namešta vladu, isisava novac u ofšor kompanije, cereka se i ruga gladnima koje je brutalno zgazio. Nego, horoskop mu u poslednje vreme nije naročito naklonjen, da li je Saturn ušao u 3. kuću ili je nešto još gore, ali: jedan kurčevit a patetičan ga je strpao u zatvor pre nekih mesec dana. Zamislite, najbogatiji Srbin svih vremena kenja naočigled dodeljenog mu cimera i sam čisti svoj wc. Šeta ukrug svaki dan. Besan je sigurno kao ris, sprema pakleni plan – sigurno im neće oprostiti ovo poniženje, osveta će postati njegova nova životna misija! Bar ja tako volim da mislim, šta ću sirota, naslađujem se jer je i mene zajebao i pokrao kao i milione srpskih ovaca. Ne ulazim u to ko mu je dao moć, ko mu se sklanjao a koga je keširao. Ne ulazim u to da li će ga za nešto osuditi ili pustiti. Jedino želim da, ako ostane u prdekani, ne živi o mom trošku. Neka mu lepo uzmu pare pa u neki investicioni fond da se obrću pa tek onda u budžet. Neću da ga hranim i grejem, ima u Srbiji mnogih koje bih radije hranila i grejala. I taaaako. Šta ću, grešna sam.