Centar za hitnu medicinu Sušak

Ne mogu riječima opisati koliko mi se gadi ova vlast. Hadezeovci su mi bili mnogo draži jer nisu bili licemjeri. Svi smo znali koliko su puta premazivali tunele, koliko koštaju Sanaderovi satovi, tko su bossovi u Zadru, o Bajiću da se ne govori.

A onda su na izborima pobijedili ovi. Nakon izbora postasmo i službeno prkno Evrope. Predstečajne nagodbe koje nam prodaju kao \”borbu za čuvanje radnih mjesta\” podržava i MMF. Najpoznatiji svjetski Crveni križ. Umjesto Bajića dobili smo njegovog pomoćnika a Bajić će postati njegov pomoćnik. Nije drek nego se pas posrao.

Obični građanin kome sistem odmah sjeda na račun ako ne plati struju ili vodu pita se zašto se pavićima otpisuju dugovi a Liniću ne pada na kraj pameti da im prije \”predstečaja\” oduzme imovinu koju su stekli kupujući je na kredit koga ću ja platiti. Kad obrtnik digne glas i pokuša od države naplatiti ono što mu duguje ona mu već idući dan pošalje kazneni bataljon na vrata koji danima, tjednima, ako treba i mjesecima, istražuje gdje je obrtnik zgriješio. Država ne vraća dugove, ona je tu da naplaćuje harač.

Vlast upravo otvoreno nasrće na radnička prava. Dave sveučilišta, učitelje, liječnike… Kad smo već kod liječnika. Noćas sam bila na Centru za hitnu pomoć na Sušaku. Kao i obično tamo je smak svijeta. Stari, mladi, slomljeni, zapomažu, stenju, gledaju prazno u strop i nadaju se pomoći. Boksovi sa dva ležaja bez pregrade. U boksu još i dvije stolice za one koji se nisu dokopali ležaja.

Pacijent nema baš nikakve privatnosti ali Riječani se, kad uđu u bilo koju od svojih \”bolnica\”, više ničemu ne čude. \”Krepat ma ne molat\”, geslo je svakog Primorca. U priči. U stvarnosti smo bijedni miševi prestravljeni pred svakom vlašću i spremni za nju i krepat i molat. U ovoj esdepeovskoj rupetini čovjek se izbezumljeno okreće oko sebe i traži bar nešto dobro što bi ga moglo spriječiti da si prosvira metak u čelo.

Ja sam to dobro osjetila u Centru za hitnu pomoć na Sušaku. Sestre, liječnici, gospođa koja prima pacijente… Nevjerojatno je koliko strpljenja imaju ti ljudi. Čovjek to ne očekuje od ljudskih bića koje ova vlast sustavno vrijeđa i ponižava. Ima u tome logike. Naši se političari, kad su u frci, neće predati u ruke našim liječnicima. Pozvat će, u skladu sa zakonom, stranca da ga ovdje operira ili će otići u inozemstvo i poslati nam jasnu poruku, što dolikuje carevima ne dolikuje volovima.

Doktorica koja je o meni satima brinula mlada je žena, zove se Petra Šverko. S jedne se strane čudim što ne odlazi iz ove esdepeovske mračine. S druge strane… Kako bismo mi očajnici preživjeli sve ovo što nam se dešava kad bi nas napustili svi ljudi koji nisu život posvetili predstečajnim nagodbama, prebijanju poštenih građana kad kažu istinu, laganju, pljačkanju, siktanju na nas sa ekrana.

Da mafijaši. Oni, navodno, imaju neki kodeks. SDP je mafija bez kodeksa.

foto: Jarle Naustvik

10 Comments

 1. Milorad 26.02.2014
 2. Jugoslovenka 26.02.2014
 3. Made in Serbia 26.02.2014
 4. miloš škrbovićm 27.02.2014
 5. Teuta 27.02.2014
  • pamtimonegadnedane 27.02.2014
 6. Dubdy 27.02.2014
 7. Miki Maus 27.02.2014
 8. Ed 27.02.2014
 9. Ed 27.02.2014

Centar za hitnu medicinu Sušak

Ne mogu riječima opisati koliko mi se gadi ova vlast. Hadezeovci su mi bili mnogo draži jer nisu bili licemjeri. Svi smo znali koliko su puta premazivali tunele, koliko koštaju Sanaderovi satovi, tko su bossovi u Zadru, o Bajiću da se ne govori.