Quod licet Iovi, non licet bovi

Portal The Telegraph 2009. godine objavio je sljedeći tekst Henryja Samuela.

Maurice Sinet (80), koji djeluje pod pseudonimom Sine, optužen je za \”poticanje rasne mržnje\” zbog kolumne koju je prošlog srpnja objavio u satiričnom tjedniku Charlie Hebdo. Tekst je izazvao žustre polemike među francuskim intelektualcima i završio njegovim otkazom.

Tekst pod naslovom \”L\’affaire Sine\” komentirao je zaruke Jeana Sarkozyja, sina francuskog predsjednika za 22-godišnju Jessicu Sebaoun-Darty, židovsku nasljednicu lanca prodavaonica elektronike. U svom komentaru na neutemeljenu glasinu da će predsjednikov sin prijeći na judaizam, Sine je napisao: \”Taj momčić će daleko doći.\”

Visoko rangirani politički komentator napao je kolumnu zbog predrasude o Židovima i socijalnom uspjehu. Urednik Charlie Hebda, Philippe Val, od Sineta je zatražio ispriku. Sinet je odbio, dodavši da će si radije odsjeći muda.

Valovu odluku da otpusti Sinea podržala je grupa istaknutih intelektualaca, uključujući filozofa Bernard-Henry Levyja, ali dijelovi slobodnjačke ljevice su ga podržali argumentom o pravu na slobodu govora.

Prošlog tjedna, Sinet, koji je nedavno utemeljio svoj tjednik \”Sine Hebdo\”, tužio je Claudea Askolovitcha, novinara koji ga je prvi optužio za antisemitizam, zbog klevete.

\”Smrzao sam se kad sam čuo da me smatraju antisemitom,\” rekao je na suđenju dodavši da, u slučaju da je naletio na Askolovitcha, novinara ne bi tužio već bi ga udario glavom.

U drugom procesu Sine je tuženik u procesu koji protiv njega vodi Licra, grupa koja se bori protiv rasizma i antisemitizma.

Pitanje antisemitizma, koje je već osjetljivo u državi koja još uvijek pamti slučaj Alfreda Dreyfusa, židovskog vojnog kapetana koji je u 19. stoljeću pogrešno optužen za špijunažu, postalo je još složenije zbog izraelske ofenzive na Gazu. Francusku je pogodio niz antisemitskih ispada, uključujući i napade na sinagoge Molotovim koktelima.

Mladi gospodin Sarkozy se u međuvremenu oženio. Porekao je glasine o prelasku na judaizam.

foto: Mona Eberhardt


54 Comments

 1. MariLu
  • kalašnjikov
 2. tanja
 3. Miki
 4. Ko sam ja da sudim
 5. Pera Ložač
 6. Ich
 7. Pera Ložač
 8. Ich
 9. Vlado
  • kalašnjikov
 10. Vlado
 11. Mimi-Mini
 12. Djole
 13. Ich
 14. admir
 15. admir
 16. Dragan
 17. didi
 18. branko
 19. Miki
 20. Miki Maus
  • miloš škrbović
 21. Ich
 22. Ich
 23. miloš škrbović
 24. Ich
  • na
 25. Ich
 26. Ich
 27. Ich
 28. Glas Razuma
 29. Cukunio
  • Glas Razuma
 30. Ich
 31. Ich
 32. NATO
 33. Wahrheit
 34. slavica iz SA
 35. Glas Razuma
 36. Lejla
 37. Kira
 38. Miki Maus
 39. Ich