Otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović *

Boh, Koli!

Pišen ti po domaći aš si naša i zato ča nisi čakafski pozabila za sen tega ča si već po svete nego doma. Ne pišen po grobniški aš nisam Gromišćica ma ćeš sejno razumet. Lepa moja i naša hrvacka i srpska i od seh drugeh manjin Koli. Ja mislin da si ponemela kad si videla ča nan se dogaja. Mi švicarci smo va kurce s kega nas morda moreš ti zvuć.

Zač ti pišen? Zato ča si friška. Si okol tebe su gnjusi z pedigrejon. Pedigre? Kako se pedigre reče na čakafsken? Pitaj boga. Kada rečen da su si okol tebe gnjusi ne mislin samo na tvoji z hadezeja nego i na oni z ezdepeja i oni z… Ki bi ih se pobrojil? Pišen ti i zato ča si za vreme kampanji vapila, žile na vrate su ti bile kako špagi, da si ti tu kade si aš oteješ pomoć semi ki živeju va Hrvackoj.

Jako su ti srcu mili ribari, delafci, težaki. Razumen te, ti si z Grobnika, ženska z naroda, tvoj otac ni za vreme Jugoslavije bil ni ministar ni poslanik, ni se ono ča su bili oci od oveh drugeh. Kolinda Nacijonale, to si ti. Koli, ako nan sada nećeš pomoć, ako sada nećeš, biš ti rekla, tresut šakom po stolu, kada ćeš?

Ima nas jeno tristo tisuć ki će, ako ti ča ne storiš, krepat od glada. Neki nan govore da smo privilegirani, imamo delo, da nimamo ne bimo dobili kredit, zdignuli smo kredit da bimo kupili stan, kako da se ne more živet i bez krova. Si mi smo misleli da je jeno od osnovneh čovečjeh pravi pravo na krov nad glavun.

Zajebali smo se aš su nas prevarili. Banke, političari, mediji. Banke aš njin je to delo, političari aš su korumpirani, mediji aš su banke najveći oglašivači. Vlasnik tvojga i mojga Novega lista je Zagrebačka banka. Z Jutarnjega lista nan poručuju da je za se nas najboje da gremo va lični bankrot. Zač ni njihov Pavić šal va lični bankrot? Zač su banki uz velu pomoć Grobničana Linića EPH-u oprostili ki zna koliko milijuni kun a mi moramo poć na cestu i još banke ostat duži.

Koli, ti si svecka ženska, ne biš va NATO finila da nisi, špjegaj mi kako to da Mađari ki nanke more nimaju moru banki poslat va šesni kurac a mi ne moremo? Udri po nekakovemu stolu i zavapij onako kako ti to znaš: \”Hrvati i Hrvatice, građani i građanke, ribari, seljaci i težaci, ja sam ovdje zbog vas. Spasit ću vas!\”

Spasi nas. Si govore da si sluškinja od onega Karamarka ki se nasmeje jedanput va deset let. Nisi ti njegova sluškinja. Za ki mesec će i on doznat da si veći Karamarko od njega. Verujen va te. Ti si mi jedina nada. Va nedeju na polne, dvajset i petega jenara, ja ću v Reke stat pred Privrednu banku Zagreb, tamo puli Kosega turna. Pridi doma, daj nan podršku. Ako nas spasiš bit ćeš doživotna precednica Hrvatske. Vapit ćemo ti: \”Mi smo Kolindini, Kolinda je naša!\”

Koli, naši domaći judi, tvoji i moji, užaju reć, krepat ma ne molat. Jeno govore, drugo delaju. Jeni su krepali, drugi su molali. Draga Kolinda, ti si nan jedina nada. Ti ćeš prvo krepat nego molat. Takovi nan rabe. A moreš malo poćakulat i z onen Orbanon Viktoron z Mađarske. Dva više znaju nego jedan.

Boh, Kolinda moja mila. Smiluj nan se.

Vedrana Rudan

* U nedjelju dana 25. siječnja u 12.00 stajat ću ispred riječke Privredne banke pokraj Kosog tornja. Švicarci i oni koji su uz nas, pridružite mi se. Smrt lopovima! HOĆEMO ŽIVOT!

foto: Roberta F.


Posted

in

by

Comments

37 responses to “Otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović *”

 1. milos lujic Avatar

  nece ona pocakulat,prije ce pocuculat,a zatim i zabit

 2. Milomir Avatar
  Milomir

  Vedrana, u pravi cas na pravu adresu ,ti si prava ,. Podrzavam te ,biras prave adrese, Orban je pozitivan lik , cenim svakog ko voli svoju zemlju i svoj narod i ne ugnjetava druge..

 3. dona kihot Avatar
  dona kihot

  Niti najveci genije nas ne moze spasiti od vlastite gluposti.
  …a bilo je pokusaja.

 4. Dragan Avatar
  Dragan

  Nek Vam je sa srecom od srca !

 5. Ich Avatar
  Ich

  Hah…
  Zakon!
  domaća ŠPREHA;)))

  SKUŽAJTE,ne znam tako pripovedati-
  Ali kapiram;))
  Nikad mi nisu isli ti SVJETSKI JEZICI iz okolice GROBNIKA i ostale rijecke okolice koja PARLA po svom URODJENOM DIJALEKTU…
  ja sam iz CENTRA RIJEKE;))

  AKO KOLINDA LUPI ŠAKOM PO.STOLU-
  znaci…
  SLOMITI CE CIPELU?;))
  sta nije po domaci POSTOLA-
  CIPELA?
  ili…
  Postole?
  KAO,CIPELE u mnozini?;))

 6. Ich Avatar
  Ich

  Nego…
  SLAZEM SE SA VEDRANOM-
  ako KOLINDA RIJESI PROBLEME-
  bilo šaketiranjem,ili cipelarenjem…ili kako god zeli-
  BITI CEMO UZ NJU…
  njena desna šaka…pa,i lijeva cipela…
  Stogod…

 7. Verica Avatar
  Verica

  Joooj, Vedrana, nasmejah se od čiste muke. I mi ćemo ovde krepati od gladi, dok o nama odlučuju gnjusi s pedigrejom. Od sveg ovoga tužnog teksta, najmilije mi je što sam skužila da znam čakavski 🙂 .

 8. zelenaš-kamataš Avatar
  zelenaš-kamataš

  Jednog dana Nadvojvoda Rudolf, prvi (nesuđeni) prestolonasljednik Habzburškog trona, sin cara Franja Josifa i carice Elizabete-Sisi, i češka kontesa Marija Večera, kao zaljubljen par, jahajući svoje konje, nekontrolisano su ujahali u privatni posjed nekog seljaka. A kakve to ovde veze ima sa “švicarcima”? Ima! Jer se dešava ono što je u ovom trenutku interesantno: Vlasnik imanja ih je na to upozorio! Uslijedilo je, sa nevjericom, pitanje – Da li ONI znaju ko smo MI? (to ONI nije značilo treće lice množine, već drugo jednine, a MI nije bilo prvo lice množine, već prvo jednine – to je normalno obraćanje budućeg Cara prema podaniku). Odgovor je bio – Znam Vaše carsko visočanstvo, Vi ste Veliki nadvojvoda Rudolf, u društvu Kontese Marije Večere. Ponovo pitanje – Znaju li ONI što im MI možemo uraditi? I odgovor – Znam Vaše carsko Visočanstvo i Vi bi to sigurno uradili da nije suda u Beču! Nastavak i epilog ovog dijaloga uopšte nije bitan. Bitna je poruka: PRED SUDOM U BEČU SVI SU RAVNOPRAVNI – I CAR I CARSKI PODANIK!

  Dakle, kad bi bilo potpore u zakonu, već bi i do sada svi dužnici digli kolektivnu tužbu protiv banaka za povraćaj “protupravne” dobiti.
  To što je Mađarska Vlada donijela nekakav “dekret”
  o obeštećenju štediša, “švicaraca”, moguće je ako su na to pristale banke-zelenaši. Biće interesantan epilog ako banke ne pristanu.
  Hrvatska je u mnogo boljoj poziciji. Koli je u obraćanju u pobjedničkoj noći obećala Hrvatima i Hrvaticama da će Hrvatsku učiniti najbogatijom zemljom u Europi! I u svietu!!
  Ako banke ne pristanu da podijele dobit sa ojađenim dužnicima, Koli će to namiriti “švicarcima” iz državnog proračuna.

 9. suzana Avatar
  suzana

  cakavski ili kajkavski???

 10. skoric Avatar
  skoric

  prevedite da i ostali razumiju

 11. Ciril Avatar
  Ciril

  Otvoreno pismo je isto što i otvoreni šlic. Svi ga vide (čitaju) samo ne onaj koji bi trebao viditi (čitati).

 12. Đorđe Avatar
  Đorđe

  Pre svega: Pravo u sridu Vedrana!
  Drugo, onako lično (osobno):.
  Dugo, dugo ovde u Beogradu (ne znam kako je sa tom stvari u Hrvackoj) nisam čuo i pročitao tekst na čakavskom.
  Milina mi je čitati.
  Drugi put sam čitao glasno da ga čujem.
  Nisam odavno!
  Srce mi je (iako sam štokavac + Helen ili
  obrnuto) na mestu!!!

 13. zgubidsn Avatar
  zgubidsn

  Fe – no – me – nal – no!

 14. vasa Avatar
  vasa

  kolinda treba da se strpa u zatvor.Čim pre to bolje. Onda ne mož da se kandidira više ni za predsednicu kućnog saveta.Lepo ima da se pridruži Ivotu, Nadanotu i Milančetu u bajboku. A mi lepo ponovimo izbore, pa će da opet bude nova pravednost. To je pravi put, ko ti smeta i nije na liniji, apsi ga i rešio si se za duže vreme. Muzičara za doživotnog predsednika!

 15. NESAVRŠEN Avatar
  NESAVRŠEN

  GNJUS S PEDIGREJOM -ubi me prejaka reč ! Smejaću se i na samrti ! Zaista ni sa čim nismo zaslužili jače igrače i politici ! Balkane, Balkane, Balkane moj – budi mi silan i dobro mi stoj !

 16. Zorica Calic Avatar
  Zorica Calic

  A kako bi bilo da se dogovorite da do daljneg ne placate rate bankama?
  Svi za jednog i jedan za sve?
  Pravila igre su luda i slobodna za interpretaciju, cini mi se.
  https://www.youtube.com/watch?v=pRlkt-0cDEk
  Puno uspeha

 17. Akademica Avatar
  Akademica

  Vedrana nadmasila samu sebe. Super!
  Fali mi Primorska ponestrica! Za krepat od muke
  ili smijeha! 😉

  1. millica Avatar
   millica

   I meni.

 18. lemi Avatar
  lemi

  Svaka čast!

 19. milan Avatar

  Da bi ca rekal…..,
  mi va Moskve,
  kako bi se po domacu reklo
  va dijaspore, smo zate……..,
  i Putina bi naputili………

 20. ni ipe kune ni kunelica Avatar
  ni ipe kune ni kunelica

  Nebi ja is’o pred Privrednu banku, ta privredna banka je sumnjiva, nju su prvi osnovali Srbi pred skoro 100 godina pa im onda oteli oni sto su dosli 41-e, pa njima oduzeli oni sto su dosli 45e, pa tako islo islo do nekakve Postanske stedionice koju su preoteli oni sto su dosli 91-e. Oni sto su dobrovoljno morali napustit hrvatsku ostali im novci. Koje su oni sto su mirnodobno prognali ove sto su dobrovoljno morali bjezat, prenijeli u svicarske banke, mislim oni sto su mirnodobno proganjali nepodobne, pa onda Svicarska onima sto su ostali svoji na svome i na tudjemu dala kredite – ali pod njihovim terms &conditions. kako netko rece.

 21. vojbel Avatar
  vojbel

  E moja Vedrana,puno lipih riči i točnih konstatcija.
  Ma ča će od sega bit,ćemo viit.

 22. Nochobdija Avatar
  Nochobdija

  Ajde Rudanice, ne muljaj.
  Koli ti je friška kao Patagonijski smznuti lignjun.
  Vrati pare, Ankice! I to u švajcarcima!

 23. Dicus Biggus Avatar
  Dicus Biggus

  Koji dio čakavskog “šesnog kurca” ne razumijete? To je ono kamo nas (i čime) već 25 let vode. Bravo gđo Rudan.

 24. Ich Avatar
  Ich

  Za one koji su sposobni znaju reci da imaju 6-to čulo…;))
  Kod nas svima štima ŠESNO ČULO koje spominje prethodni komentator…

  Kolinda je fizicki zakinuta po tom pitanju,ali ipak iz kontexta prezimena moze se izvuci culnost…
  To je taman da bude na razini MUŠKOG ZADATKA…
  tj.
  Da bude prva ŽENA-PREDSJEDNIK…

 25. AutonomnaIstra Avatar
  AutonomnaIstra

  Ma Veki ća ti znači i da ste u istoj bolnici rodjene, takvi bi i majku si prodali, nedamo naše a tuđe nećemo, sad je vec kasno …ni ona ‘naša’, sad smo opet krajina zapadnog rimskog carstva, a nedaj bože da naša predsjednica još spomene braću srbe jer cemo opet rovove kopat!

 26. Za Hrvatsku BEZ komunista Avatar
  Za Hrvatsku BEZ komunista

  kmeeeeeee

 27. ivanka Avatar
  ivanka

  Bravo Vedrana! Sve sam razumjela sta pises iako sam iz ravne Podravine.Simpatican mi je oduvijek bio vas dijalekt.A i o Kolindi sta pises dobro je, samo nisam sigurna da ce nas ona izvuci iz ove mocvare.Narod se raspametio i glasao za nekog novog kao da ce mu vec sutra doci taj obecani bolji zivot.

 28. ivanka Avatar
  ivanka

  Cisto sumnjam da ce kapitalisti vise voditi brigu o obicnim ljudima nego komunisti.OVO NISU VISE KOMUNISTI OD PRIJE, OVO SU SOCIJALDEMOKRATI KOJI SU U SVAKOM SLUCAJU HUMANIJI OD NEOLIBERALNIH KAPITALISTA!!!!

 29. Jerko Avatar
  Jerko

  BRAVO VEDRANA!!! SJAJNO!!!
  Žali se Milojica prijatelju što je rat završen, jer bi šao u partizane da postane narodni heroj. A sad je to više nemoguće kaže Milojica.
  Priajtelj mu kaže da može i sada da bude proglašen za narodnog heroja.
  Kako pita ga Milojica?
  Pođi u Zagreb i na sred Jelačićevog trga uzvikni: “Ja sam Srbi!”
  Odmah će isječi na komade i Srbi će te proglasiti za narodnog heroja.
  Ode Milojica u Zagreb i vikne: “Ja sam Srbin!”
  Skoći gomila ljudi na Milojicu i linčuju ga .
  Posmatra to Štefek i kaže prijatelju da bi on volio biti narodni heroj i Matija Gubec. Ja bih volel tak umret, onda bi me slavili u povijesti kao Matiju Gubca. To ti je lako. Pođi u Beograd i na Terazije vikni:”Ja sam Hrvat!” Srbi će te iskasapiti na komade.
  Pođe Štefek u Beograd i na sred Terazija poče da viče da je Hrvat.Svi pored njega prolaze smiju se i misle da je blesav. Štefeka to zbuni i uhvati jednog od prolaztnika za ruku i snažnoga povuče i viče:”Ja sam Hrvat, ja sam Hrvat, Ja sam Hrvat!” urla Štefek.
  kad ovaj Srbin kaže: “Burazeru ja ti tu ništa ne mogu pomoći. Idemo da popijemo kafu i piće. Ali zaista ti tu nemogu pomoći što si Hrvat!”
  Bio sam dete u logoru Jastebarsko!BRAVO VEDRANA PROČITAJ I OVU ZAJEBANCIJU, ALI OZBILJNU KOJA KAŽE SVE!!!

 30. Arkadijue Avatar
  Arkadijue

  Ubiše Milojicu i isjekoše na komade kao porodicu Zec u sred Zagreba.Niko nije osuđen.
  Štefek pođe u Beograd da ga Srbi iseku na komade.Štefeka povedoše u Skardaliju i do zore lumpovali. Štefeka svi grle, malo popio nekolike šljivovice i odjednom iz svega glasa vikne: “Živjela Vedrana rudan! Vedrana ponosu hrvatski voli te tvoj Štefek i čim se vratim u Zagreb postaću Srbin. Vedrana , viče Štefek, ti si najbolji cenarfor koji Hrvatima zabijaš golove, a to boli što im zabija Hrvatica. Bravo Vedrana!

 31. Đuro Avatar
  Đuro

  KOLINA JE SEXI ! Ja volim sex na ex.Vedrana mnogo si zaostala, jer narod voli sex zato je glasao Kolinu na ex, a radujem se što je otjerala onog bezličnog Josipovića, što bi se dalo kazat šonja. Vedrana budi napredna, jer ti nisi za “savremeni” svijet, Kolina će u Briselu i pred Amerima pkazati da će voditi politiku koju od Hrvatske zahtjeva “savremeni! svijet, a “savremeni” svijet je; gdje se brat sa bratom ženi, gdje jedan drugom noge dižu, a gdje dvije sestre jedna drugu ližu. Vedrana taj “savremeni” svijet je srušio Jugu i najebali smo svi. Bravo Vedrana živjela 101. godinu, a stonu zajebavala ovaj “savremeni” svijet. Samo budale tebe napadaju!

 32. Pekeš Avatar
  Pekeš

  Bravo Vedrana !Tko se zna zajebavat zlo ne misli. Kolina mi se kao riba dopada. Ja bih volel bit sa njom jednu noć, možda bi onda zavolela Srbina.Ja volim lepe i tempoaramentne žene. Sudeći po prvim izjavama Kolina je jako temparamentna žena. Zbog toga Kolina je moj tip.Vedrana nemoj da se ljutiš koliko je sjutra Kolini pišem pismo i izjavljujem ljubav!

 33. miloš škrbović Avatar
  miloš škrbović

  Izgleda da je Predsjednica Kolinda pročitala ovo pismo i već se najenergičnije obratila OUN tražeći od Ban Kia da uhapsi Šešelja.Siroti Ban sada prolazi ubrzanu policijsku obuku.Neko bi se zapitao kakve veze imaju Švajcarci sa Šešeljem.Odgovor je čudan ali opšte prihvaćen;To je sve normalno, jer više nema onih koji bi rekli da je to idiotska logika.

 34. je suis charlie Avatar

  Vedrana, stvarno, ostavite se pisanja, to Vam nikad nije išlo. Pišete gluposti, Koli će Vas vadit iz krize? Smiješno.

 35. proba Avatar
  proba

  A NAŠA VEDRANA JE GLASOVALA ZA SOCIJALISTIČKOG FAŠISTU JUSIPOVIĆA

  samo da se ne zaboravi

 36. Hrvatska Avatar

  Ne znam sto da kazem na ovo