Pokojniku ima tko da dopiše

Ne zvuči vjerojatno ali je istina. Večeras na Brionima igra Nušićev \”Pokojnik\” u režiji Lenke Udovički. To možda i ne bi bila neka vijest da Nušić za hrvatske potrebe nije ijekaviziran.

Što je na tu temu u programskoj knjižici napisao ijekavizator Miljenko Jergović:

Tekst \”Pokojnika\” za brijunske je prilike prilagođen ijekavskom uhu i izgovoru.

Razlog nije političke naravi:trebalo je poništiti svaku ceremonijalnost, pokazati da je pokojnik tu među nama, a ne u Beogradu tridesetih godina dvadesetog stoljeća, i da ga se mi ovdašnji i današnji na sve načine pokušavamo riješiti.

Pokojnik je netipičan njegov komad, jer nije čvrsto ukorijenjen u lokalnu srbijansku i beogradsku sredinu. Kao da je pisan po marginama suvremenih, zagrebačkih crnih kronika, za današnje indolente.

Nije riječ o prijevodu već o jezičnoj adaptaciji. I redateljici Lenki Udovički i meni vrlo je važno da pokažemo da je ovaj komad primjenjiv na današnje hrvatske prilike i to je jedini razlog jezične adaptacije.

Nušićev \”Pokojnik\” koji govori o čovjeku koji je zabunom proglašen mrtvim pa se onda vraća u svoj grad, Jergović drži toliko tipično hrvatskom pričom da je treba slušati na jeziku koga svaki Hrvat može da razume.

Mi Hrvati smo očito osuđeni na zločine širokoga spektra bez mogućnosti ikakve obrane. Gule nas banke, lažu političari a sad nam još i bolesnici pokojnoga Nušića oživljavaju infuzijom ijekavice.

Kao da Nušić nije pisac za sva vremena, za sve ljude. Umjesto da nam vrhunski srpski glumci Jelisaveta Seka Sablić i Miodrag Krivokapić i vrhunski svjetski glumac Zijah Sokolović govore Nušićevim jezikom oni će na Brionima nekolicini šminkera recitirati Jergovićev prijevod.

Otvori se crna zemljo! Projekat nije samo glup nego i uvredljiv. I za Nušića i za građane Hrvatske. Jergović nam poručuje kako se strahote o kojima je autor \”Pokojnika\” pisao događaju samo danas i samo u Hrvatskoj.

Dok je Nušić pisao Srbija mu je pružala azil? Ni slučajno mu nije bila inspiracija? Treba ijekavizirati Nušića da ne bi kojim slučajem Srbi pomislili kako je pokojnik dok je pisao \”Pokojnika\” mislio i na Srbiju danas?

Zgrožena sam ovim zločinom. Kako se netko usuđuje Nušića proglasiti piskaralom opterećenim današnjom zagrebačkom crnom kronikom? Doduše, svatko ima pravo kasapiti pokojnika kako hoće. Autorska su mu prava davno istekla.

Pitam se samo da li ovaj suludi projekt plaćaju autori iz svoga džepa ili tu ima i mojih para?


38 Comments

 1. Colette
 2. Branka Sekely
 3. branka
 4. Pacceka
 5. Nushich
 6. Zoe Ford
 7. Krešimir
 8. Baron
 9. Visnja
 10. Rada
 11. prolaznik
 12. nada
 13. Olga
 14. sasa aleksandrovic
 15. Miki Maus
 16. darko gašparović
 17. Baron
 18. Rada
 19. Miki Maus
 20. Alchiviadi al Nuşa
 21. natalie
 22. Rada
 23. SKARLET
 24. Alkemicar
 25. Baron
 26. Onogost Montenegro
 27. lakegirl
 28. rade
 29. matijavid
 30. darko gašparović
 31. matijavid
 32. darko gašparović
 33. Visnja
 34. matijavid