Pendrekom po zakonu

Mi koji živimo van Zagreba pomalo smo zbunjeni akcijama hrvatske policije. Ne tako davno neki su demonstranti pokušali mirno spriječiti privatnog investitora da gradi u Varšavskoj ono na što je, navodno, u skladu sa zakonom imao pravo. Naglašavam da su demonstranti mirno prosvjedovali. Uzalud.

 Bandić je na njih poslao policiju koja ih je, da bi omogućila privatnom investitoru da nastavi sa, navodno, gradnjom u skladu sa zakonom, strpala u marice i otpremila u pritvor. Demonstrantima iz Varšavske činjenica da \”mirno\” prosvjeduju nije bila olakotna okolnost.  Svaka policija pa i hrvatska mora se ponašati u skladu sa zakonom bez obzira da li su demonstranti mirni ili živahni.

 U ponedjeljak smo u Zagrebu opet gledali demonstracije. Kako reče policija, \”ovaj put mirne\”. Prosvjednici su uredno najavili skup, mjesto radnje Cvjetni trg, vrijeme radnje 18.00 sati. Sigurno su rekli i koliko dugo misle urlati, \”Dolje Vlada\” ili \”Jaco, odlazi!\”

Policija u ponedjeljak nije trebala imati većeg posla.  Okružiti Cvjetni trg sa svih strana, omogućiti prosvjednicima da tamo viču i traže što ih volja dok ne istekne vrijeme okupljanja, a onda ogorčenim građanima osigurati, pomoći ili ih prisiliti da se mirno raziđu, sve u skladu sa zakonom.

 Što se dogodilo? Nositelji megafona i transparenata  koji su smjeli demonstrirati samo na Cvjetnom trgu rasuli su se po čitavom gradu, urlali na ulicama i pred ustanovama po vlastitom izboru a policija je kaskala za njima. Nije joj padalo na pamet poštovati zakon jer su trkači bili \”mirni\”. 

Podsjećam, i oni u Varšavskoj su bili mirni pa ipak… Da li sam to ja protiv demonstracija? Ne suosjećam sa mladošću koja pokušava najzad reći što misli o korumpiranoj vlasti? Ne pada mi na pamet. Ovo je priča o vlasti ne o prosvjednicima.

Policija će i danas, reče njihov glasnogovornik Borovac,  također jednako postupiti ako prosvjednici budu \”mirni\”. Vlast se očito boji da bi strogo poštivanje zakona moglo dignuti na noge, umjesto nekoliko stotina ljudi, nekoliko desetaka tisuća bijesnih građana koji, za sada, sjede pred ekranima i gledaju kako im se djeca bore za \”pravdu\”.

Opako.  Druga Tita svi držimo diktatorom jer je rekao da se zakona ne smijemo držati kao pijan plota.  Zato bi me jako veselilo da se, kad nova tura demonstranata izađe na ulicu, poštuje zakon ma koliko demonstranti bili \”mirni\”. Neka viču \”Dolje Vlada\” na mjestu koje odaberu, u skladu sa zakonom, neka tamo i ostanu onoliko dugo koliko je to dozvoljeno, u skladu sa zakonom.

 Ako opet policija bude dozvolila da pet stotina ljudi čitav Zagreb drži u kaosu onda je to nama, koji se ne slažemo ni sa ovom vlašću ali ni sa selektivnim tumačenjem zakona, jasna poruka: bjež\’te, ljudi, od fašizma dok avioni još lete.