uncle sam

“Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”

Danas građani Srbije više ne mogu pratiti program N1 i Nove TV. Kad netko u Srbiji poželi pogledati što će mu javiti ove dvije televizije vidi zamračeni ekran i na njemu tekst “Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”.

Slobodni mediji? To je čisti oksimoron. Možda me čitaju nogometaši pa ću prevesti što je oksimoron. To je jezična figura u kojoj se spajaju dva kontradiktorna pojma. Prepisujem s mobitela. “Glasna tišina”. “Topli led”. “Mlada starost”. “Pametna glupost”.

Zašto bi itko normalan mogao pomisliti da su N1 i NovaTV slobodni mediji? Ovaj tekst o “mraku u Srbiji” bez ovih televizija nije čak ni “pametna glupost”, to je čista glupost.

O čem se zapravo radi? Ove dvije televizije nemaju nacionalnu frekvenciju, diktator Vučić ih je odjebao, to ja prevodim da bi me ceo svet mogao razumeti. Ako se na ekranima tvoje države ne pušta američka televizija, znači da živiš u mraku. Mi sretnici Hrvati, i ne samo mi, valjamo se u blještavilu američke demokracije, našoj sreći kraja nema. Gledamo istinu i samo istinu, tako nam Bog pomogao.

Sad bez zajebancije. Mene već godinama kopka zašto neke zemlje s Amerikom na čelu jedine imaju metar kojim se mjeri demokracija? Kad izmjere da negdje u Iraku, Iranu ili Rusiji demokracije nema, onda…

Onda što? Onda će je Ameri i saveznici nedemokratskim narodima ognjem i mačem uvaliti u nedemokratsku guzicu. Pitam se ono što se vjerojatno nitko iz “civiliziranog svijeta” ne pita. Zašto svi moramo živjeti u demokraciji?

Odgovor je samo jedan. Diktature i kojekakvi fašizmi su neprihvatljivi. Zašto su neke diktature ipak prihvatljive, a druge nisu? Imamo Saudijsku Arabiju. Kad su Ameri i Zapad izvukli demokratski metar i jebali Saudijcima nedemokratsku mater?

Sjećamo se, ma ne sjećamo se mi ničega, zato ću vas podsjetiti. Bilo je to 2018. godine. U Generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu pilom ili nečim drugim na sastavne je dijelove rastavljen Jamal Khashoggi, saudijski i američki novinar i američki građanin.

I? Jesu li Ameri pritisnuli Saudijsku Arabiju zbog, blago rečeno, nedemokratskog čina? Joe Biden, to je onaj nonić Amerikanac koji nikad ne zna ni gdje je ni zašto ga je mama ostavila samoga, on je rekao saudijskom princu, ne da mi se guglati njegovo ime, da se “to više ne smije ponoviti”. I to bi bilo to. Nakon Bidenovoga mahanja prstićem građani Saudijske Arabije mogu bez straha nastaviti život i nitko im danas ne smije reći da žive “u mraku” ili, ne daj bože, diktaturi.

Kakve ja gluposti valjam? Ako je išta jasno, onda je jasno da je Vučić diktator, da od demokracije bježi k’o kurva od spolne bolesti i da se to pod hitno mora promijeniti. Ako treba, za početak, i ukazanjem onog kretenskog teksta na mračnom ekranu.

Ja sam za Vučića? Ne. Ja sam protiv toga da nas zapadnjački mediji drže budalama i da nam svoj sad već nimalo sofisticirani fašizam prodaju kao demokraciju. Nisam za to da N1 i NovaTV dobiju nacionalnu frekvenciju? Naprotiv. Navijam za njih iako im moja podrška ne treba. Oni će svoj problem riješiti “demokratski”, vizualni štos je samo skretanje pažnje neukom puku da “problem” postoji.

Ako nisam za Vučića, ako nisam za demokraciju, ako nisam za fašizam, za što sam? Pravo je pitanje, protiv čega sam? Protiv sam svih onih koji me žele uvjeriti da postoji demokracija, da postoje slobodni mediji, da je Amerika svjetski Crveni križ.

Kad svijet, ako ikad, skuži da demokracija ne cvate tamo gdje lova caruje, možda na crnim ekranima nećemo čitati kretenske slogane jer neće postojati ni mediji koji su danas uvijek i svagdje samo glas svoga gospodara.

Za uznemirene demokrate iz Srbije i okolice. Ne sekirajte se. Uskoro će bljesnuti danas mračni ekrani, televizije će dobiti nacionalnu frekvenciju, valjda vam je jasno da pravda uvijek pobjeđuje na kraju. Posebno američka.

(Ilustracija: Midjourney)