Imaju li žrtve pravo na malo mira?

Nedavno se u BiH ukazala Angelina Jolie. Taj Događaj može se po važnosti usporediti sa onim iz daleke 1981. kad se u Hercegovini ukazala Gospa. Nije Angelina Jolie samo holivudska glumica, ona je prije svega Majka Tereza našeg vremena i Majka sa ogromnim M.

 Što je htjela i što još uvijek hoće svima nam mila svetica? Gospodična želi u BiH snimiti film, scenarij nitko nije pročitao ali se priča o tome, o ljubavi između Srbina i Bošnjakinje koju je taj Srbin silovao. Banalna priča o žrtvi koja se zaljubljuje u svog zlostavljača? Mnoge smo holivudske filmove gledali na istu temu.

Primjerice film o Iračanki koju siluje nekoliko američkih vojnika, ona među njima izabere najljepšeg pa oni američkim vojnim avionom krenu u Ameriku, tamo se ožene, na vjenčanju mlada preko ramena baci vjenčani buketić, njega uhvati njena najbolja prijateljica Iračanka, za ruku je drži krupni bijelac koji je, dok su je silovala šetorica Amera, bio treći ali njenom srcu najdraži? Zato jer su ostala petorica bili crnci.

Ne sjećate se toga filma? Zašto pišem tekst o banalnoj temi? Zato jer je o njoj ovih dana pisala Slavenka Drakulić najveća živuća hrvatska spisateljica i najveća stručnjakinja za silovanja u BiH. Što ju je uznemirilo? Ministarstvo kulture BiH zabranilo je Svetici i Majci i Terezi snimanje filma na području tog entiteta zbog toga jer su to tražile predstavnice Udruge koja okuplja Bošnjakinje koje su tijekom rata bile mučene i silovane.

Drakulićka tjeranje iz BiH Majke Svih Majki drži \”cenzurom\”. Objašnjenje za tu tezu bilo bi presmiješno da nije prestrašno. Gospođa Drakulić Bošnjakinjama poručuje da se opuste jer Židovima nikad ne bi palo na pamet cenzurirati filmove o Holokaustu u kojima se Židovka zaljubljuje u Nijemca. Mila majko!

Danas, kad se spominje \”cenzura\” Židove proglašavati svecima u najmanju je ruku cinično. Može li maštovita gospođa Drakulić zamisliti kako Majka Jolie unajmljuje brod, na njega smješta filmsku ekipu, oni kreću prema Gazi, tamo ih prima Ministarstvo kulture Gaze. Pa im otvara sva vrata.

Samo vi, gospodo, na miru, snimite film o Palestinki kojoj je Izraelac pobio majku, oca, braću, sestre i sve nećake a ona mu na kraju filma pada oko vrata, pa onda oni zajedno sa židovsko-palestinskom bebom u palestinskom trbuhu veselo kreću na put prema Izraelu. Na brzinu će se vjenčati, medeni će im mjesec trajati pet dana, mladoženja se mora vratiti u Gazu i tamo glađu moriti i pobiti još ono malo preostale rodbine svoje supruge.

Po meni, to bi bio pravi ljubavni film današnjeg vremena, to ne bi bila židovska cenzura. Uspoređivati svježe rane bosanskih žena sa patnjama davno pokojnih Židovki smjelo bi se da se u međuvremenu Židovi nisu malo promijenili.

Drakulićka strašno zamjera Bošnjacima koji \”nerado gledaju kad im se stranci petljaju u \’njihove stvari\’ jer već samom činjenicom da su žrtve sebe smatraju najkompetentnijim, ako već ne u umjetničkom, onda barem u moralnom smislu\”.

Zaista ne bih spominjala Židove da to nije učinila Drakulić ali i oni, sprečavajući brodove da pomognu logorašima Gaze također \”nerado gledaju kad im se stranci petljaju u \’njihove stvari\’ \”. Nikad, baš nikad Drakulić na tu temu riječ nije napisala. I neće. 

Židovi su tvrd orah iako im je, po njoj, \”cenzura\” nešto totalno strano. Tko je u pravu? Drakulićka koja je digla glas u ime Civilizacije ili Bošnjakinje koje vrište jer ne znaju da bi njihova jeziva priča mogla postati svjetski hit a onda bi im se i u Republici Srpskoj priznao \”status civilnih žrtava rata\”.

U Federaciji ga već imaju samo zahvaljujući filmu \”Grbavica\” legende Jasmile Žbanić. Taj je film o silovanoj Bošnjakinji koja je nakon preživljene redaljke ipak rodila pa se ludo zaljubila u svoje dijete, u svakom zlu ima i nešto dobro, jel\’te, pogodio civilizirani svijet u srce.

Svi su skočili na noge, svi pomogli BiH, zato ona ovako izgleda. Zašto te Bošnjakinje, ovaj put po meni, toliko reže na Angelinu Jolie? Zato jer je ta svetica 21. vijeka simbol svijeta koji je svojim nečinjenjem uništio BiH. Bošnjake i Bošnjakinje nisu silovali samo Srbi, bilo je tamo i Francuza, i Amera i Britanaca, o Nizozemcima da se ne govori.

U međuvremenu je Jolie  izjavila kako je odustala od \”silovanja\”. Bravo! Cijela je Bosna silovana na sve moguće načine i tisuću puta. Još jedno tucanje, ovaj put od strane Majke Jolie, sigurna sam, prevršilo bi svaku mjeru. Neka Bosna liječi svoje teške rane daleko od razularene holivudske gomile.

9 Comments

 1. bravo says:

  Bravo Vedrana, svaka čast. Samo tako i dalje.

 2. Nadžija says:

  Zaista ste jedna od retkih koja na pravi način promatra aktuelna zbivanja. Pogadjate u srž problema, bez dlake na jeziku. Imponuje mi što još ponegde postoje ovako dobri novinari, a sve ih je manje. Često se plašim da vaš način razmišljanja, pravi način razmišljanja, postoji još samo u onim nekim generacijama koje su znale šta je to ponos, čak i na ovim našim prostorima. Ne znam da li vam je to kompliment, ali zaista pišete muški :). (Verovatno bi ste mi na ovu konstataciju umeli odgovoriti oštrim tekstom 🙂 ) Svaka čast.

 3. Mostar says:

  Hvala, Vedrana.

 4. sanda beros says:

  Oj Vedrana, kako je dobro kad nas ima jos sto vidi “iza kulisa”. I kako je dobro kad nam sopstvene misli i stavovi dobiju oblik duhovitog i nadasve inteligentnog komentara na licemjernu stvarnost tzv. ljudske elite.
  Gospa nam lako ne bi ovo ni shvatila, a ima i preceg posla. A Slavenka bi da vise i mi balkanci postanemo “cool i moderni”. Vedrana “brije”. Koji ventil!

 5. svjetlana kovačević says:

  I još jedno veliko HVALA iz Zenice

 6. Damir Nikšić says:

  Ne radi se o zaljubljivanju u silovatelja. Radi se o predratnoj ljubavi, simpatiji između dvoje mladih ljudi i o tome da je taj momak jedini nije silovao u logoru, tj. da joj je pokušavao pomoći. To je po istinitoj priči, po izjavama svjedoka u Hagu. A o tome da se zaljubila u silovatelja i o “Štokholmskom sindromu” je počelo tako što je takvu interpretaciju filma provukao ženama Srebrenice i ministru kulture niko drugi do Željko Mitrović, direktor PINK-a kako bi onemogućio snimanje filma nakon što su ga producenti istog tog filma ignorisali. Dakle ne radi se o Holivudu, već o PINK-u i medijskom ratu, o manipulaciji ženama Srebrenice i ministra za kulturu BiH od strane medijskog magnata Željka Mitrovića, bivšeg člana JUL-a. O manipulaciji svih nas – uključujući i vas i gđu Drakulićku.

 7. pediculis pubis says:

  Svaka cast Vedrana, u pravu ste, Sveta Majka je došla nanovo pisati povijest, uciti zrtve sto se njima zapravo desilo te iste one Amere koji nisu u stanju naci Ameriku na karti svijeta servirati jos jednu tugaljivu pricu zbog koje ce majke ridati, stopa kriminala ponajvise silovanja u ˝zemlji prilika˝ drasticno pasti, mnogi vjernici nanovo spoznati Boga, dignut ce se mase koje ce srcano vikati: ˝Srbe na vrbe˝, ˝Majku im cetnicku˝, u Srebrnici ce se otvoriti Mc Donalds ili bar tvornica Coca Cole, Rusi ce stati u obranu brace Srba i Svetu Majku nazivati Ustaskom Kurvetinom, dignut ce se revolucija u kojoj ce po ko zna koji put Dobro pobijediti Zlo pretpostavljajuci da smo Mi na strani Dobra, kazem vam ne gine nam 3. Svjetski rat u kojem ce Sveta Majka biti nasa Ivana Orleanska koji ce skoncati nakon milijarde mrtvih, osakacenih, silovanih,…ma znate vec kako to ide…

 8. Papatya says:

  Da li je scenarij takav ili ne, ne znamo. Mislim da je dosta Bosancima i Hercegovcima rata čak i na filmskom platnu.

 9. jojjoj says:

  Zeljko Mitrovic ih je napalio,nije niko procitao scenario od ovih sirotica! To je onaj covek sto drzi televiziju Pink i obogatio se prodavajuci maglu preko TV-a,tj. TURBO FOLK! Covek ce uskoro imati sve medije u regionu! To je nas najveci Srpski sljam …
  Ratni profiter iz JUL-a.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*