Maškare u Zagrebu

Neobrazovana sam ženska, zato nisam znala tko je \”rektor\”. Onda sam ovih dana na državnoj teve vidjela jednog \”rektora\” pa sam zaguglala \”rektor\”. \”Rektor\” je šef sveučilišta. Sveučilište je institucija koja provodi visoko obrazovanje. I to sam skinula sa Gugleta.

Zašto me onaj rektor sa ekrana uznemirio do te mjere da sam išla guglati? Zato jer je lik ludilo. Zove se Boras i rektor je Sveučilišta u Zagrebu. Kad ga je neka ekipa proglasila rektorom on je, siroče, zaplakao jer je, kako reče, Sveučilište kome je on na čelu \”ogledalo Hrvatske.\” Siroti čovjek. Biti šef \”ogledala Hrvatske\” ne da je za plakat, to je da se ubiješ, jebote.

Naš Boras se ipak nije upucao. Dapače, obrisao je suze i odlučio sebi u čast u Zagrebu organizirati maškare. Nisam gledala direktan prijenos pa ne znam previše detalja ali sam na teveu vidjela komadiće fešte. Boras u bekstejdžu na sebe navlači kostim u kome će stupati na čelu maskirane povorke. Vi koji niste gledali jer vam se možda jebe za \”ogledalo Hrvatske\” mnogo ste propustili.

Elem, u tom bekstejdžu je ovaj rektor, čovjek 60+, uz nadljudske napore pokušavao debelog, oznojenog čovjeka pretvoriti u debelog, oznojenog rektora. Uspio je u tome. Na predebelo tijelo navukao je ogroman kaput, ruke su mu nestale u širokim rukavima, izgledao je poput biskupa kome na jednoj slici Egona Schielea časna sestra puši li ga puši. Borasu, na žalost, studentica nije fafala tako da to oblačenje jest bilo napeto ali je moglo biti i napetije. Dok je Boras na sebe navlačio kostim sladostrasno se smiješio u kameru. Ljude danas u Hrvatskoj svašta dovodi do orgazma.

A onda sam čula kako Boras neće sam prijeći cestu od točke A do Hrvatskog narodnog kazališta. Ne, ne. U koloni će biti horda maskiranih mužjaka i poneka skrušena ženica. Gospođe su djelovale nekako izgubljeno obučene u muške kapute iz kojih su im virili pileći vratovi okićeni zlatnim lancima koji bi i za Severinu bili tumač.

Taj Boras je na svoj marš pozvao sve hrvatske političare i predstavnike stranih zemalja koji moraju ovdje živjeti. Stranci su bili maskirani u finu gospodu a naši političari u normalne ljude. Dernek sa jedenjem, sviranjem i pjevanjem održao se u Kazalištu. Vrhunac fešte je bio kad se na pozornicu popeo…A tko bi drugi? Predsjednik Josipović. Nisam ga previše pozorno slušala, ipak sam zapamtila da su rektori u hrvatskoj povijesti odigrali važnu ulogu, ako je to istina sve ih pokojne jebao pas. I još je dodao kako su mnoge hrvatske ulice zbog te njihove važne uloge dobile njihova imena. Zašto Hrvati razbijaju samo ćirilične table kad su oni rektori u hrvatskoj povijesti igrali važnu ulogu?

A onda se Josipović nasmiješio. Kad će ako neće sad u ovo predizborno vrijeme. Slušalo ga je 600 maškara koje su jedva čekale da Predsjednik svrši da bi mogle navaliti na švedski stol. Čuli smo da je hrana bila besplatna. Zaustavljanje prometa u Zagrebu dok su maškare prelazile cestu bilo je besplatno. Svirači, gudači i ostali zabavljači gudili su i pjevali besplatno. Kazalište je svoje dveri otvorilo maškarama za samo 20.000 kuna a kako je Kazalište javna kuća onda je i ono besplatno jer je jedna hrvatska javna kuća platila drugoj hrvatskoj javnoj kući što znači da nitko nije nikome platio. To jest, sve sam ja platila.

Vraćam se Josipoviću. Već sam rekla, Predsjednik se nakesio kad je spomenuo pokojne rektore i one ulice a onda je pogledao u maskiranog Borasa pa mu zaželio da i on jednoga dana postane ulica. Jeees! Vriskala sam i skakala na kauču. Jeeeeeeeeeee! Što Hrvatskoj treba da bi izašla iz krize? Ulice, ulice nam trebaju.

Da se mene pita već sutra bi šesto hrvatskih ulica promijenilo ime. Dobro, dobro, odbijmo od te brojke one strance.


Posted

in

by

Comments

22 responses to “Maškare u Zagrebu”

 1. Ros Avatar
  Ros

  Zakon 🙂

 2. Ranko Avatar
  Ranko

  Mislim da je u cijeloj toj priči hrvatsko sveučilište bilo manje u fokusu, HNK još manje.Bitan je stol.I to švedski! 🙂

 3. dunja Avatar
  dunja

  Vedrana, ti si za moju kuću. Svaka ti čast!

 4. Milomir Avatar
  Milomir

  Ljubim te tako pametnu,divim ti se Carice!

 5. ya Avatar
  ya

  Pa…
  Sta reci nego,kad je BAL nek’ je Maskenbal…
  taj Rektor-i ‘kazalisni-politicki’ sektor u povorci mi se cine taman prikladno odjeveni…
  Vjerujem u Vedranin ukus;))
  Nekome to vjerovatno ne bi izgledalo UMASKIRANO-ili kao maskare?;))
  Pa…
  Da…
  Treba ULAGATI U SVE STRUKTURE VISOKOG OBRAZOVANJA-
  zato treba POMPOZNO PRIREDITI DOCEK NA TEATRALNOM CRVENOM TEPIŠICU-za 600 uzvanika..
  da dosetaju SVI oni koji SU SPREMNI
  sudjelovati u ‘CUJTE I POCUJTE’ o JEDNOM TE ISTOM…samo ovaj put na temu VISOKOG OBRAZOVANJA…;))
  SRETNO IM BILO…
  jednog dana-
  NETKO OD TIH ‘VISOKO OBRAZ.ovanih’ imati ce VLASTITI ‘ULICNI NATPIS’;))
  Zivim u RI…
  ul..nije bitna-ali,bas sam proguglala
  Ulica NOSI IME Tajnika Talijanske Unije-inace Rijeckog Profesor u Talijanskoj gimnaziji(LICEO)
  Rijeka/Fiume je bila/jos uvijek je izlozena utjecaju TALIJANSKE KULTURE(1917-1998)…
  inace,Rijecani ne bi bili FIUMANI;))
  pa…
  Eto…
  Fakat’…
  Cemu ONDA PROTIVLJENJE CIRILICI?!
  kad ce jednog dana-onaj TKO STUPA VISOKIM OBRAZ.ovanjem STAVITI SVOJ NATPIS na CITAVU ULICU kojom ce KORACATI LJUDI I STANARI ionako drugacijih SVJETONAZORA,he;))
  A,eto…
  NETKO MORA ODOBRITI TAJ ‘SLAVAN NATPIS’…
  i PRIKRPATI TO ‘IME I PREZIME’ na LICNU/OSOBNU ISKANICU nekom STANARU I MALO.GRADJANU;)))

 6. ya Avatar
  ya

  I,da…
  I ja se slazem…
  JEDINI MOTIV je-
  SVEDSKI STOL i HRVATSKE STOLICE;))
  To su SVEDSKI HRVATI;))

 7. ya Avatar
  ya

  …koji jedu STOJECKI ili SJEDECKI?!:)))
  moguce da im se ne da stajati UZ SVEDSKI STOL-
  sto je inace pravilo…;))
  Eh…
  BOG I
  HRVATI!…
  TO SU TAKVI KULTURNI OBICAJI-
  sve moraju POHRVATITI…ili pokvariti?!;))

 8. irena Avatar
  irena

  Vedrana, da te nema trebalo bi te izmisliti.

 9. Zla baba Avatar
  Zla baba

  Pretjerujete po obicaju. Ne znam zasto Vam je to potrebno. U nekim stvarima ste svakako u pravu ali toliko dovodite stvari do apsurda da gubite na autenticnosti. i jos nesto. Niste ni prrva ni posljednja osoba koja je rodila i odgojila dvoje po svemu ispodprosjecne i priglupe potomcadi koja jednostavno nije uspjela u zivotu. Bilo bi lijepo da se konacno pomirite s tim umjesto da konstantno rigate vatru nad njihovom kletom sudbom i zlim politicarima koji su im onemogucili da uspiju u lijepoj njihovoj.

  1. Vanja Avatar
   Vanja

   A da jednostavno prestanes citati Rudanicu, Zla babo? 🙂

 10. Tempo Avatar
  Tempo

  Budite sretni što niste dobili Skopje 2014…..

 11. Smajli Avatar
  Smajli

  Vedrana odlično napisano za onog ko razume. Zla baba je zla i primitivna.

 12. Kira Avatar
  Kira

  Gledala sam, ali ne spominješ običnog hrvatskog čovjeka, panzionera, koji se zgraža nad tom raskoši i pita ih čovjek, s pravom, tko će platiti svu tu hranu i pijaču. I još ih pita da li ih nije sramota, ali mogu ti reći da sam stekla dojam da nije. A da se rektor znoji, to jest. Usput, neka mu ženska od dragosti briše znoj sa čela. Koliko se taj samo znoji dok jede juhu?

 13. ya Avatar
  ya

  Baba Zlatica…;))
  Pa,osrednjost i mediokritet drzi ovaj sistem cvrsto na mjestu-
  Tj.
  Upravo tu gdje je…
  Kad se na ZIVU VAGU ubaci malo ZLA.tne SREDINE,gdje ce prevagnuti?!
  Iako…
  Pitanje je-sto je to ‘ZLA.TNA/ZLATNA SREDINA’?;))
  ‘VAGA’ moze prevagnuti na-
  Lijevo,Desno…
  A-SREDINA?
  to je RAVNOTEZA oba smjera;))
  To bi trebao biti balans…
  Nekako mi se cini da svi pomalo dodaju ‘na dvije krajnosti…a malo ih je u SREDINI…ili CENTRU?’
  Koji su to CENTRALNI?
  E,takvi nam trebaju;))
  Bas kao Vedrana…
  Vedrana ide u SRIDU,GADJA U SREDINU…
  baba Zlatica kaze da ide u krajnost?
  Mozda VEDRA malo pretjeruje ponekad…!!
  Ali…
  U kompletnoj slici-
  NISTA NIJE NARUSENO…
  bitna je SRZ I SUSTINA STVARI…
  to je kod Vedrane UVIJEK DO GRAMA TOCNO…
  a,manje-vise to sto ponekad DODA NA TEZINI ovisno ‘o RASPOLOZENJU’,vlastitom ukusu,ili sl.,to je na volju pisca-i vrlo individualna stvar
  Dok je SRZ I BIT KOREKTNA i
  ISTINITA/nepromijenjena po iskrivljenom shvacanju-
  SVAKO PRETJERIVANJE JE DOPUSTENO…:))

 14. lejla vidošević Avatar
  lejla vidošević

  Vedrana,klonirat ćemo te ! Kraljica ! 🙂

 15. Vanja Avatar
  Vanja

  “Biti šef “ogledala Hrvatske” ne da je za plakat, to je da se ubiješ, jebote.” 😀

 16. Mil-anica Avatar
  Mil-anica

  A tek u Srbiji …Zamislite da Toma grobar,zameni hobi (pečenje rakije) i zavoli skokove padobranom…šta li bi učinili njegov dupelisci?????Hvala Vedrana za sve satirične članke koji izazivaju smeh, ali kroz suze!!!!

 17. ana Avatar
  ana

  VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

  Na temelju članka 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske (“Narodne novine”, broj 79/94), članka 5. stavak 1. Zakona o koncesijama (“Narodne novine”, broj 89/92) i članka 8. stavak 1. Zakona o cestama (“Narodne novine”, broj 56/91 – pročišćeni tekst, 61/91, 26/93, 109/93, 52/93), Vlada Republike Hrvatske na sjednici odrianoj 21. rujna 1995. godine donijela je

  UREDBU

  O DAVANJU KONCESIJE ZA IZGRADNJU I KORIŠTENJE “JADRANSKE AUTOCESTE”DIONICA DRAGONJA – PULA I KANFANAR-PAZIN – MATULJI”

  Članak 1.

  Koncesionarskom društvu “BINA-ISTRA”, d.d. sa sjedištem u Puli, Ciardini 2/1 (u daljnjem tekst: Koncesionar) daje se koncesija za financiranje i provedbu glavnog izvedbenog projekta, građevinskih radova, upravljanje i održavanje autocesta s naplatom cestarine, dionica Dragonja – Pula i Kanfanar – Pazin – Matulji (I. i II. faza) “Jadranske autoceste”.

  Koncesija prestaje onog dana kada se navrši 28 godina od puštanja u promet prve faze i/ili kada se navrši 14 godina od puštanja u promet druge faze, a najkasnije nakon 35 godina od puštanja u promet prve faze.

  Članak 2.

  Između Republike Hrvatske kao davatelja koncesije i Koncesionara zaključit će se Ugovor o koncesiji sukladan “Nacrtu ugovora o koncesiji za financiranje, građenje, upravljanje i održavanje “Jadranske autoceste – dionica Dragonja – Pula i Kanfanar – Pazin – Matulji” od 20. rujna 1995. godine”.

  Komisija za provedbu natječaja za izgradnju autocesta u Republici Hrvatskoj može s Koncesionarom dogovarati prije zaključenja Ugovora o koncesiji izmjene i dopune u odncsu na Nacrt ugovora o koncesiji iz stavka 1. ovog članka koje ne odstupaju od osnovnog sadržaja ugovora, te usuglašavati priloge uz Ugovor o koncesiji,

  Ugovor o koncesiji u ime Republike Hrvatske potpisat će Ministar pomorstva, prometa i veza.

  Nadzor nad provođenjem Ugovora o koncesiji provodi Direkcija za javne investicije.

  Članak 3.

  Koncesionaru se određuju porezne olakšice tako da se Koncesionara oslobađa plaćanja poreza na dobit, za razdoblje prvih 14 godina koncesionarskog razdoblja, te da se Koncesionara oslobada plaćanja poreza na prihod od cestarine za čitavo vrijeme trajanja koncesije.

  Članak 4.

  Ova Uredba stupa na snagu danom objave u “Narodnim novinama”.

  Klasa: 340-03/95-01/07
  Draga Vedrana, molim Vas, pročitajte ovo,
  s poštovanjem,

  Urbroj: 50301-95-1

  Zagreb, 21. rujna 1995.

  Predsjednik

  Nikica Valentić, v. r.

  1. JPM Avatar
   JPM

   Rodila mamica natprosečno pametnog Koncesionara, sposobnog da uspe u Hrvatskoj a bogami i regionu. Treba je samo pitati da da recept drugim mamama, pa i one da jedu tu hranu. Možda Zla Baba već zna recept, samo neće da kaže?

 18. ZUZI Avatar
  ZUZI

  jebo ih josipović u akademsko dupe.

 19. Lejla Avatar
  Lejla

  “…jer je jedna hrvatska javna kuća platila drugoj hrvatskoj javnoj kući što znači da nitko nije nikome platio. To jest, sve sam ja platila”.

  haha

  Pametnica moja,carica!!!

 20. Lejla Avatar
  Lejla

  Zaboravih da dodam i ovo:
  “Biti šef “ogledala Hrvatske” ne da je za plakat, to je da se ubiješ, jebote”.
  Ovo je za uzrečicu,primenljivo za mnoge pojmove,a ne samo za “ogledalo Hrvatske”.

  Vedraninom bistrom oku ništa ne promiče!