stan

Hoću 60 za 110

Ako nekome danas u Hrvatskoj želite opsovati mater, nemojte.  Svome najgorem neprijatelju poželite, dabogda danas u Rijeci kupovao stan!

Kupujemo stan.  Kako to izgleda? Najprije morate znati da uz svaki stan stoji ID i broj. ID se čita aj di. Nazoveš agenciju, javi ti se agent ili agentica koji prodaje aj di koji ti je zapeo za oko. Aj di izgleda poput holivudske gajbe. Skockano kupatilo, blindirana vrata, ludi namještaj. I još je jeftin. Šezdeset kvadrata samo 130.000 eura.

Na to ide tri posto za agenciju i tri posto za državu. Ali, kad digneš kredit na dvadeset i pet godina, kamate su tu negdje oko tri posto, nikad niže, ratu nećeš osjetiti. Što je danas petsto pedeset eura mjesečno za mladi bračni par sa dvoje krasne sitne dječice? Tko se zajebava? Ja?

Moram vam nešto ispričati o bankama. Svi znate, kamate su pale, ali neki su digli stambene kredite uz pet posto, kamata promjenjiva, pa im je palo na pamet da prošeću do banke i zatraže promjenu.

Ha, ha! Ahahahaha! Da su se kamate digle, ne bi nitko trebao šetati. Banke bi ugovor isti čas promijenile. Smanjiti kamatu sa pet posto na tri ili nešto više od tri? Malo morgen! Mi jesmo u Evropi, ali ne toliko da bi nas banke tretirale kao da smo Francuzi koji plaćaju jedan posto, ili Norvežani koji imaju negativnu kamatu.

Moja je prijateljica ušla u banku, zatražila da joj smanje kamatu, to su učinili. Njezina je prijateljica ušla u svoju banku, nju su odjebali. Zato jer joj je plaća danas manja nego kad je dizala kredit. Uzalud je sirotica vrištala: “Baš zato što imam manju plaću, smanjite mi kamatu, aaaaaaaaaaaaaa.” Odvukli su je zaštitari.

Prijatelj one jadnice tražio je isto u svojoj banci. Njemu su rekli da ne može plaćati manje jer je dosad bio “neuredan platiša”. Uzalud je sirotan urlao: “Bio sam neuredan jer nisam imao love, ako mi smanjite kamatu bit ću uredan, aaaaaaaaa.” I njega su zaštitari izvukli iz banke i na njemu primijenili sredstva prisile i još su ga poslali u kurac jer se opirao sredstvima prisile.

Guverner Narodne banke Hrvatske misli da to s njim nema veze, nek’ se građani jebu, ne bi on imao tako veliku plaću, ne bi njemu banke plaćale putovanja diljem svijeta da brine o sirotim ljudima. Guverner Narodne banke Hrvatske treba narodu koliko i impotentnom kurac.

I tako, zovem ja agente i spominjem ajdijeve. Agenti i agentice su uvijek na terenu pa moram čekati da se vrate. Ne mogu znati ajdijeve na pamet, stanove koje im opisujem nisu vidjeli. “Čekajte, gospođo, da se vratim.”

Pa čekam. “Aha, samo malo, što ste rekli ajdi 263, šezdeset kvadrata za sto sedamdeset tisuća eura, to vam je…” “Ali meni piše uz taj ajdi cijena od sedamdeset tisuća eura…” “Samo malo. To je stari ajdi, pomiješale su nam se arhive, da, sad vidim, stari ajdi je u staroj arhivi, novi je u novoj, morat ćemo napraviti najnoviji ajdi pa ćemo biti pametniji. Da, da, pomiješale su nam se arhive. Što vama treba?”

“Mi tražimo šezdeset kvadrata, Belveder, uređen, balkon, nizak kat za jedno sto deset tisuća eura…” “Ahahahahahahaha, oprostite, ahahahahaha…” “Mislite da je to malo što nudimo, vi mi se rugate?” “Ma, ne, gospođo, ne znam što mi je. Jeste li možda našli neki ajdi koji bi vas zanimao?”

“Čini mi se da je lijep stan ajdi 786, šezdeset kvadrata za devedeset tisuća, pogled na more…” “Da, krasan stan, nažalost, kapariran.” “Kad je kapariran?” “Pred pola sata.” “Ali za isti stan u drugoj agenciji, tamo košta sto devedeset tisuća eura, rekli su mi da se još prodaje?” “Da, dobili smo ovog trena krasan stan. Baš za mlade. Šezdeset za sto pedeset, spustili bi na sto četrdeset i osam. Dvanaesti kat, ali nema balkon pa se čovjeku ne zavrti u glavi….”

Da, saznala sam da su fotke ludo uređenih stanova normalne cijene navlakuša. Njih su agencije izvukle pitaj boga odakle. Kad spomeneš aj di koji stoji uz navlakušu kažu da je to prodano, ali… “Imamo vam krasan stan, bez kupatila, struje i vode, ali uz mnogo potencijala…”

Zato! MOLIM VAS K’O BOGA! AKO NETKO ZNA NEKOGA TKO BEZ AGENCIJE PRODAJE 60 KVADRATA U CENTRU RIJEKE ILI NA BELVEDERU, UREĐEN, NEKA MI SE JAVI! vedrana@rudan.info

Dijete mi je bez stana. Uselit će k meni. U POMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOĆ!