O sancta simplicitas

Ante Tomić, prvo pero Jutarnjeg lista, uznemirio je Torcidaše jer ih je nazvao \”ološem\” i \”stokom\”. Doduše Tomić se nije obrušio samo na splitsku \”stoku\”, \”stoka\” su svi navijači koji pale tramvaje, razbijaju stolice, bacaju baklje na teren…

Ante misli da \”ološ\” nije samo odgovorna za vatru, dim i krvave glave za vrijeme utakmice i nakon nje nego je \”navijačka neukost iznjedrila Tuđmana i Keruma.\” ??? Da li je moguće da su ti podivljali klinci i klinceze odgovorni za rat i mir na ovim prostorima? Hrabra teza.

 Tomića ne uznemiruje samo navijačka \”stoka\”. Krivci  za stanje na tribinama, igralištima i gradovima su i \”javnost i mediji koji su neshvatljivo dobrohotni\” prema zločinima koje ovoj zemlji čine navijači. Po Tomiću, posebno bi trebalo kazniti teve komentatore, a veliku ulogu u \”organiziranom kriminalu\” koji nakon svake utakmice ruši sve pred sobom igraju i \”praznoglavi sportski novinari\”.

 Što bi bila Tomićeva glavna misao? Hrvatski navijači su ogroman problem ove države. Kako ovu državu učiniti državom bez problema? Jednostavno. Kako jednom reče Šeks:\”Locirati, identificirati, uhititi i transferirati.\” Mislio je na Gotovinu. Gospodin sjedi u Hagu a stanje u Hrvatskoj se ne popravlja? Da li bi nam bilo bolje kad bi svi hrvatski navijači u Lepoglavi pleli košare? Što bi tada radili \”praznoglavi sportski novinari\”?

 Zanimljivo je da su se na Tomića naljutili navijači a \”praznoglavi sportski novinari\” šute. Zato jer su praznoglavi? Zato jer kolega kolegi oko ne vadi? Koliko bilo koji novinar može biti \”praznoglav\” ili \”punoglav\”? Tomić to dobro zna, samo onoliko koliko mu to dozvoli urednik. A urednici? Da li su oni \”praznoglavi\” ili \”punoglavi\”? Tko puni ili prazni njihove glave? Gazda, naravno.

A gazda radi po jednom principu, piši ono što će dignuti tiraž i donijeti lovu.  To su krvave glave, dim do neba, pendreci, krikovi, cipelarenja navijača i nevjerojatno duhoviti tekstovi Ante Tomića. Ante Tomić nije \”praznoglavi novinar\”, on je prije svega pisac čije tekstove volim i kad se sa poantom ne slažem. Kao u ovom slučaju, primjerice.

 Meni se čini da su navijači najmanjih hrvatski problem, lako rješiv kad bi ga Država htjela riješiti. Ali ne želi. Akumuliranu mržnju mladi ljudi koji žive u ovako strašnoj zemlji moraju negdje iz sebe izbaciti. Mnogo je bolje da to učine na stadionima i na periferiji gradova, pod budnom paskom i kontrolom specijalaca, nego da nekontrolirano krenu rušiti sve pred sobom, banke primjerice, zgradu gdje zasjeda Sabor ili veleposlanstva.

 Naravno da u cijeloj priči \”mediji\” igraju važnu ulogu. Narodu treba prodati tezu da su navijači veći\”organizirani kriminal\” od stranih banaka, političara, tajkuna, mafijaša i vlasnika medija. Narod puši priču jer s glavom u kontejneru ne čuje i ne vidi dobro.

 Ako ikad izvuče glavu iz kontejnera možda će krenuti kukom i motikom…Sigurna sam, ne na Torcidu.

One Response

  1. grezy 19.07.2010