Fini, mrtvi, mali Palestinci

Mediji ne mogu stalno prodavati iste tople priče iz života jer ljudima koji čitaju i gledaju treba promjena. Više krvi, više krvi, više krvi. Više zločina, više eksplozija ali ne i ista lokacija. Koga briga što se dešava u Bagdadu. Oguglali smo. I Sirija je pomalo dosadna. O Libiji da se ne govori.

\"Izraelski
Jugoslavenska priča definitivno se više ne nosi. Sjetimo se kako je nekad Sarajevo bilo popularno. Raskomadani leševi na tržnici, mrtva djeca razvaljenih usta gledala su nas slijepim očima, snajperisti su ljude ubijali tek kad bi u kantu natočili vodu. Neka umru sretni.

Ode Sarajevo u povijest. Ovih sam dana pročitala da opet nemaju vode. Dvije rečenice u jednom tekstu u jednim novinama. Nakon deset sati uvečer redukcija, ako si u kafiću pa kreneš prema veceu neka ti bog bude na pomoći. Usrani sarajevski zahodi. Može li to biti brejking njuz?

Ovih je dana Gaza postala hit. Najprije je fotka mrtve palestinske djece postala fotka godine a onda je svijet digao na noge Izraelac snajperist koji se pohvalio snimkom nišana svoga snajpera uperenog u potiljak nekog klinca iz Gaze.

E, to je brejking njuzetina! Jes! To! Dječji potiljak, nišan, za sekund, dva ili tri, glavica dječaka postat će raskomadana, krvava bundeva. Jes, jes i opet jes! Čak su se i Izraelci uznemirili. Neš ti vijesti? Kao da su djeca Gaze meta od jučer? Stara vijest a svijet na nogama?

Možda ima logike u tome? S vremna na vrijeme mi civilizirani moramo se sažaliti nad dječicom Gaze kao što skupljamo pomoć za izgladnjelu djecu Afrike, od raka bolesnu dječicu, slijepu dječicu, šepavu dječicu, grbavu dječicu, dječicu bez nogu i ruku, ukratko, dječicu.

Na stare smo leševe oguglali, trebaju nam mali leševi, najbolje su mrtve bebe. To nas, ono, baš u srce gađa. Da li nas gađa? Naravno da nas baš ništa ne pogađa u srce jer ga nemamo. Ljudi smo, nismo mačke. A i ta mrtva palestinska djeca na našim ekranima su ipak samo krvave krpene lutke koje u nama rajcaju suzne žlijezde i stvaraju osjećaj da smo milosti puni? Mi?

Što činimo? Jebeš suze? Što činimo? Što čine Izraelci da bi prekinuli svoje naciste u klanju malih Palestinaca? Zašto Ameri ne kažu Obami da prestane bespilotnim letjelicama ubijati male Pakistance i pitaj boga koje još male?

Zašto Nijemci nisu Hitleru rekli da prestane ubijati male Židove? Zašto su ustaše ubijale male Srbe? Namjerno neću spominjati što su radili četnici. Njihovi zločini ne bi \”nam\” smjeli biti alibi za \”naše\”.

A Hirošima? A… Otkako gmižemo ovom planetom netko ubija nečiju djecu. To je ono što nas čini ljudima. Zato, pustimo onog Izraelca da na miru radi svoj posao.


37 Comments

 1. Buba
 2. mašinac
 3. dusanka erkman
 4. choopo
 5. Domagoj Bogoljub
 6. Miki Maus
 7. MIlorad Ivanić
 8. Andro Mošić
 9. Onaj
 10. Sale
 11. Nataša Gajić
 12. MariLu
 13. S.L.
 14. branislav
 15. Sg
 16. tina
 17. laurra ina
 18. Ninana
 19. mujaga
 20. Miki Maus
 21. Brana
 22. Rudanka - Palestinka i Anti-Židovka
 23. deep9th
 24. Zoran
 25. MILOS KADIC
 26. Oprah
 27. mahotinemaho
 28. Mimi
 29. mahotinemaho
 30. Mimi
 31. Glas razuma