Biti žena

Žena je žena čim se rodi. I tata i mama, kad dobiju curicu, pokazuju nadnaravno oduševljenje. Baš smo željeli curicu, baš smo željeli curicu, ma baš smo željeli curicu. Kad je prvo sin oduševljenje je toliko da se to skriva i još se govori kako se željelo curicu. Roditeljima ne treba zamjeriti. Svijet u kome živimo svijet je muškaraca. Za njih je žena mesnata lutka za napuhavanje, kruška za treniranje udaraca rukom i nogom, sluškinja, tješiteljica kad im je teško, odbačena krpa kad im dobro krene.

Dok je djevojčica beba i tata i mama je zabrinuto gledaju. Otac se panično boji da će se bejbiblu oči anđela pretvoriti u tuposmeđe oči njegove punice. Mama gleda u noge. Nije moguće, nije moguće da će ove nogice ostati debele i kratke, da će mamino zlato ličiti na maminu svekrvu. Curica bi morala imati duuuuugačke noge na mamu, da mama nije imala duuuuuuuugačke noge tko zna da li bi u trideset i drugoj našla muža?

Kad curica krene u vrtić u pravilu ima dugu kosu. Na kosici najčešće nosi \”srebrnu\” ili \”zlatnu\” krunu. Sad je \”princeza\”. Liči, hvala bogu, na tatu i to svi oko nje stalno ponavljaju. Kad dijete zaista liči na tatu to je za mamu dokaz da nije kurva. Kad curica nimalo ne liči ni na crnokosog tatu kome su oči gotovo crne ni na tamnokosu mamu kojoj su oči smeđe, kad \”princeza\” ima žarkocrvenu kosu a oči boje mora onda se začuđenoj rodbini spominje pokojni prastric Franjo a mama promijeni boju kose.

Svaka \”princeza\”, kad navrši četiri godine, mora otići na balet, pjevanje, učenje engleskog, ritmiku… Ritmike i baleti će joj pomoći da se na pisti kreće poput kraljice, engleski mora znati ako je na izboru za miss svijeta voditelj bude pitao kako bi ona promijenila svijet. Nahranila bih gladnu djecu, reći će misica na engleskom i zaraditi pljesak debelih, sredovječnih makroa koji su članovi žirija i koji sjede u prvom redu.

\”Princeze\” rastu. U sedmoj godini znaju koji je lak za nokte u điru, kako kod poziranja kad te tata ili mama fotkaju napućiti usne i istaknuti buduće grudi. I dalje plešu, glume, pjevaju, nadaju se da će biti pjevačice, teve voditeljice, manekenke. U osmom razredu sve su \”princeze\” opsjednute žalosnom činjenicom da nikako ne mogu smršati pola kilograma, da su im grudi sitne, da nisu visoke metar osamdeset, da im je kosa rijetka. Trebaju im ekstenzije, gelirani nokti, pušapovi koji će njihove pupoljke pretvoriti u košarkaške lopte.

U srednjoj školi znaju kako sakriti sve mane svoga tijela a pokazati prednosti. One koje imaju sise pokazuju ih svima i na minus dvadeset. Imaju ih i one koje ih nemaju jer je mamin prijatelj estetski kirurg. Sad su one \”cure\”, \”komadi\”, sad su one nešto što mora privući poglede muškaraca koji su netko od rođenja do smrti. Pametne znaju da moraju sakriti pamet. Ženska pamet muškarce kastrira.

O ženi koja diplomira, doktorira ili postane predsjednica Evrope svi će govoriti samo kao o \”lijepoj\” ili \”ružnoj\”. Žena može uspjeti u životu ako vješto puši ili \”puši\” mužjacima koji joj pomažu na putu prema vrhu. Potrebi da svijetu pokaže da je lijepa nije odoljela čak ni Angela Merkel kad je jednom u kazalištu pokazala svoje raskošne, bijele sise.

Mediji ženama svih uzrasta nabijaju osjećaj krivice ako ne izgledaju poput fotošopiranih, napumpanih i gladnih \”ljepotica\”. U posljednje vrijeme posebno su atraktive \”djevojke\” u šezdesetoj. Poruka je jasna. Žena i na samrti mora biti komad. Poznata jugoslavenska \”loto devojka\” koja je danas više devojka nego je to bila pred četrdeset godina ovih dana otkriva gdje je najuzbudljivije voditi ljubav. \”Na stepenicama\”, sigurna je \”devojka\”, a najgore je \”u moru\”.

Treba li na sirotu \”devojku\” koja se danas kreše češće i žešće nego ikad bacati drvlje i kamenje? Ne baš. Možda ona izgovarajući ogromnu količinu gluposti u jedinici vremena i pokazujući stare, gole sise samo krvavo zarađuje kruh? Sirotica je jedna od nas koja se ne predaje. S jednom nogom u grobu pokazuje nam keramičke zube utegnuta u tko zna kakav oklop. Jadno i prejadno stvorenje. Da, treba žaliti i nju i nas.

Ima li nam spasa? Nema.

foto: Garry Knight


Posted

in

by

Comments

35 responses to “Biti žena”

 1. patricia Avatar
  patricia

  Žena je žena…ona zna svoju vrijednost…sve ostalo su stereotipi…
  Bravo Vedrana…čitko …pitko..mal muskima nejasno i drsko…

  1. Prle Avatar
   Prle

   Da. Muško-ženske teme garantiraju čitanost, komentare i klikove.
   I žene i muškarci se pate od rođenja do smrti. Svaki na svoj način.
   Kad to prihvatite, lakše ćete živjeti.
   A po komentarima se vidi ko nije imo sreće sa muškima i da jedva čeka ovakve teme za nabijanje muškaraca na kolac, šarafa u tiplu, il šta već.

 2. rex jesus Avatar
  rex jesus

  Gospođo Rudan mislim da ste došli u onu fazu novinarstva kada samu sebe jebete u vaginu. Morate potražiti neku strućnu pomoć ako postoji u ovoj blesavoj lopovskoj zemlji,ili još bolje nekog kuronju da vas isprči u sve rupe ,,,,,to vam jedino može pomoći u ovoj zemlji bez perspektive ,,,,,,,,,jebite se dok možete……….

  1. ali666 Avatar
   ali666

   REx, duhoviti ste. No, kako u istom dahu mozete reci Rudan da se jb u vaginu i da je kriva lopovska zemlja za njen pogled…?

  2. bodulica Avatar
   bodulica

   Dok postoje takvi kao ti ova zemlja sigurno nema perspektive,

 3. Milorad Avatar
  Milorad

  Nemojte me krivo shvatiti. Bez ljubavi nekako je pusto…

  https://youtu.be/fRkgSPqX7fs

  1. glazb kriticar Avatar
   glazb kriticar

   ovo je jako dobro samo kad pocne refren nekako se raskvasi. mislim, prateci glasovi bi trebali podrazavati boju i ton gavng pevaca. razmislite malo o tome. inace, …š ljubav. ‘ko o tome još prica?

   1. Milorad Avatar
    Milorad

    Hvala na kritici. Snimak je demonac iz 1988.

 4. Masa Avatar
  Masa

  VEDRANA, HVALA STO POSTOJITE. Ne, nema nam spasa. Neke se i pomire pa cuvaju unuke u parku, kuvaju zaposlenoj dece i ne misle kako izgledaju, ali mnoge zene ne mogu da se pomire sa tim da ih vise niko ne zeli, da vise nikad nece doziveti ljubav, da vise nisu lepe. Tesko je to prihvatiti.

 5. Ich Avatar
  Ich

  Necu o ŽENAMA…
  to je TEŽE od svih POLITIČKIH PITANJA zajedno…;))
  i ponovo je SAMO 5% zastupljenih BOLESNIH MEDIJSKIH LUDJAKINJA i LOTO-DJEVOJKI koje ‘ZASTUPAJU GLAS’ OSTALIH NORMALNIH ŽENA…
  tj.
  zbog TAKVIH FOTOŠOPIRANIH ŽENSKIH IDIOTA-svaka NORMALNA(od onih 95%) MORA BITI U KURCU?
  DA,bas…

 6. Dušan Petrov Avatar
  Dušan Petrov

  E žene nisu viiš samo žene. Danas su vam i muškarci žene a pogotovu oni koji nisu nabildovini ili koji nisu ratoborni i koji nisu ubijali za otadžbinu i oni koji se neslažu sa onima koji su to radili. Danas su ti svi žene ili ti simbol seksualne revolucije ili tačnije rečeno pičke izuzev Kolinde.
  Ona je pičketina, i to zato što je podržala kao žena one muškarce koji su sve to radili i što danas prosjeduju po trgovima i što nisu kao žene čekali da im tamo nekada davno ni ime neizgovaram pokušali nama u lijepoj našoj kažu da smo mi ništavila. Ti neki su isto kao i žene, samo za jebanje, silovanje i maltretiranje.
  Izgleda, da su i oni a i žene samo postali jedne obične pičke!
  Pičke, pička im materina i kada su se rodili i rodile i kada su im, pička im materina palo na pamet da budu žene ili da ih mi vidimo kao žene.
  Svima njima treba jebati mater ili ih lično jebati, i ima onda svi da odu u pičku mater.
  Mater im jebem onako žensku i smrdljivu. Sve su to samo obične pičke!

 7. Dušan Petrov Avatar
  Dušan Petrov

  Uh mater im žensku. Uh. Samo da mi je da ih dohvatim.
  Ma jebo bi ja njih i njihove i sve po spisku ito po sred pičke, pička im materina.
  Pederi jedni.
  Kakvi su, pičke, pička im materina. Da im mater materinu. Pičke jedne.

 8. Dušan Petrov Avatar
  Dušan Petrov

  E.
  Nemogu sad da se smirim zbog ove žene što me naljuti. Ženturača jedna obična.
  Pa zar je mene našl; ovakvu muškarčinu da loži i pali na ženska prava i prava svakog poštenog i zaslužnog pravog Hrvata, koji zna da mrzi iz duše one protjerane pičke.
  Jebo im ja mater kada ih je i spomenula.
  Uvek samo žene, žene, ženska prava.
  Te, imaju dobru guzu. Te, imaju dobre sise. Te, vidi što ima usne za pušenje.
  Prosuo bi joj je ikru u maternicu da vidi šta je pravi muškarac.
  Nije ona dobila pravi pa je stoga frustrirana baba.
  E dodje da te karnem, jedno 2, 3 minuta pa da da vidiš čija baba crnu vunu prede. Unakazio bi te!
  Ženo!
  Idi kuhaj za unuke i čuti a vi što ste otišli, nevraćanja te se inače ćemo vas jebati ali malo duže nego što predpostavljate. Žene jedne obične!

  1. hall Avatar
   hall

   Dušane, meni se čini da ti nisi jebao od ’91.

   1. Prle Avatar
    Prle

    🙂 Hehe, Dule je ozlojeđen. ili je to pak neka Dušanka koja podgrijava komentare i klikove.

 9. dorica Avatar
  dorica

  Relativno sam mlada, ali razumijem o čemu Vedrana priča. Ima nas koje cijenimo sebe.
  Malo, ali nas ima……za ostale nema spasa..

 10. Hazjajka Avatar
  Hazjajka

  Gospođo Rudan, mislim da ste okruženi vrlo primitivnim ljudima.

 11. mali perica Avatar

  Vedrana je, kao i obično, u pravu. Uvijek je bilo teško biti žena, danas posebno jer kako je rečeno – i ako imaju osam banki moraju izgledati mlado. Samo što ne izgledaju mlado već nakazno. Bez obzira što većina muškaraca misli, žena je najzgodnija kad je ima mlade misli, kad je vesela, inteligentna i kad zna voljeti.
  Ali – znaju li ovi mladi danas što je to ljubav i što znači voljeti. Jer to znači biti prijatelj, onaj koji ju podržava kao i ona njega i koji se gadno posvađaju i na kraju izljube.
  Eh, daaaaa! Uspomene na osobu zauvijek otišlu.

 12. yugosvaba Avatar
  yugosvaba

  Gospodjo Rudan, sigurno ste procitali ovaj tekst na b92. Molio bih da ga prvom prilikom komentirate.
  Hvala
  http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2015&mm=04&dd=20&nav_id=982708

  1. Brljana Avatar
   Brljana

   Koja odvratna gomila mizoginije u komentarima! Imam neprijatan utisak da sam okružena ljudima koji me mrze i osuđuju samo zato što sam žensko. A sve što imam sama samcita sam pošteno zaradila i nikad nisam bila takvo žensko kakvo svi ovi isfrustrirani bedni umovi opisuju. Da, lako je osuditi pola čovečanstva bazirano na nekom ličnom neprijatnom iskustvu. Živimo u društvu koje je više ženomrzačko nego što je IKAD bilo.

 13. ju_di_ta Avatar
  ju_di_ta

  @ICH,Dorice, nema puno takvih odgovora u muškaraca o njihovih i više 5% budala. Muškaraca i žena, bilo je uvijek svakakvih i uvijek će ih biti. Samo uvijek su vicevi o plavušama? Drolja,kurva, poznato vam je to? Zašto nema sinonima osim peder za muškarce? Kako glasi droljo za muškarca, žigolo, kad to čujete?Na igralištu dečki od 10 pa nadalje kometiraju; a igraš ko pičkica;pa nisi balerina baci tu loptu; jebem ti mater u pičku itd. U tome jest bit. Svaka čast,Vedrana opet pogađaš u sridu. Šaraf misli da je moćan, ali jebeš šaraf bez tiple. Žene se danas snalaze kako mogu i znaju i to je sve, samo su im veće protivnice upravo žene. Tu je najveći problem. Kad budu počele puvati u istu tikvu kao muškarci za sebe, bit će bolje. Nemojmo zaboravit tko odgaja male mudonje i tu je krivica žena. Ali utjecaji koji su ukorijenjeni odavno uz crkvu(muškaraci) koja stoljećima prede protiv žena, teško je iskorijeniti. Stoga odgovornost muškaraca mora bit i tek slijedi. Zanimljivo je da se u vijestima o svim problemima u svijetu uvijek govori u množini, a svi znamo tko nam vodi ovaj vrli svijet. Isto smo svjedoci kad napravi žena jedan problem, naglasak je na njoj/ žena, onda je stave na pijedestal pa drvlje i kamenje na nju, poznato jelda? Jadni smo zato svi skupa, jer dok god djeca/muškarčići i odraslii muškaraci vrijeđaju žene na račun kako ih je priroda stvorila, i način na koji žive, i misle da na to imaju prava, zahebali su se. Zašto smo svi u *urcu? Zato što muškarci i dalje misle da imaju pravo na sve. Molim,tražili ste gledajte!

 14. zgubidan Avatar
  zgubidan

  Eee živote. Eto ni ženama nije lako.

 15. ana Avatar
  ana

  ovako jeste u svetu odvajkada a i danas. to je tabu još uvek. to zašto se žena tako tretira kao sex sembol umesto kao partner. odgovor je jasan. samo pitajte ko dobija time? muškarci? neeeee. bilo bi to suviše jednostavno i besmisleno favorizovati jedan pol na račun drugog kao samom sebi cilj.
  čemu bi to služilo? zapravo, pre odgovora na to pitanje, da li muškarci izgledaju bar malo sretni? isfrustirani trkom za novcem, ženama, bez prave ljubavi, uvek između žene i kruve, na kraju istoršeni i prerano umrli. pre žena – svakako, statistika kaže. ali pravi odgovor se krije u sledećem: onaj koji ZARAĐUJE na sejanju ovakvog stanja neljubavi i neradosti, nebliskosti i usamljenosti izazazvano rasturanjem veza i brakova i porodice degradiranjem žene (jer je prosto lakše) a što sve izaziva enormini skok potrebe i muškaraca i žena za povećanom potrošnjom svega što leči usamljenost i nedostatak ljubavi i poštovanja među polovima, a to je alkohol, droga, kladionice, porno idnustrija i sl, kao i kozmetički preparati…to su ONI koji ovo kreiraju na planeti i koji imaju koristi od toga. a čovek i žena ostaju sami, izolovani, muškarac izmanipulisan a žene se povukle, i eto poznatog scenarija.
  u svemu ovome razlika između žena i muškaraca je što muškarci kao žrtve ove manipulacije nisu ovoga svesni a žene jesu jer to osećaju na svojoj koži. tako da žene svesno prolaze a time, iako ponižene samo u glavama muškaraca, ali u svojima ne, ukoliko to ne žele, ipak sa ovog sveta odlaze svesne. a muškarci jadni umiru ne znajući gde su se to zeznuli kad su u životu imali i novac, i ženu, dete, i švalerke..ali ipak nekakko deluju iznureno, izmučeno, sluđeno i konfuzno. a žene ih samo mirno gledaju, sažaljevajući i njih i sebe. ali barem znaju da one nisu ogovorne za ovu zemaljsku glupost na koju su muškarci naseli. naseli i nikad ne upoznali ni sebe ni ženu ni partnerstvo niti su nekoj ženi dozvolili da do kraja njega upozna. i zavoli takvog kakav jeste.

 16. Mimi-Mini Avatar
  Mimi-Mini

  ” Pametne znaju da moraju sakriti pamet. Ženska pamet muškarce kastrira.” Ja tu ništa ne bi dodala.

  1. Muškarac Avatar
   Muškarac

   Pa nisi morala ni ovo dodati. Čemu onda komentar.
   Al kako bi žena bila žena kad ne bi nešto dodala.

   1. Ich Avatar
    Ich

    Zato si ti tu muško DA ODUZMEŠ?
    A-pa da…
    Muška posla;))

 17. Ich Avatar
  Ich

  Nego,NE POSTOJI NI JEDNA MUŠKA PAMET koju ne bi mogla ODUZETI JEDNA OBIČNA ŽENA;))
  eto…TOLIKO O MUŠKOJ PAMETI…
  nemam NIŠTA ZA DODATI;))
  (ni oduzeti…ni poduzeti-neka se NADODA svaki MUŠKARAC ili žena koji misle drugacije…ili nemoraju;))

  1. Muškarac Avatar
   Muškarac

   Pa eto onda, oduzimajte. Ne znam šta hoćete više.

 18. Jole Avatar
  Jole

  Vic1: Stvorio Bog muškarca- Auuu, što sam ovo napravio? Mogu ja i bolje. I onda napravi savršeno biće- ženu!
  Vic2: Stvorio Bog muškarca- i oduševi se: – Kada sam napravio ovako krasnog muškarca napraviću sada i isto takvu žennu. Ali nije ispalo tako. – Šlušaj draga, reče Bog, nije ispalo kako smo zamislili, imamo jedino jedino rješenje, ti ćeš se CIJELOG života morati šminkati!

 19. Mihailo Mikic Avatar
  Mihailo Mikic

  Sta zaista znaci u danasnje vreme biti zena? Vremena su zla i naopaka. U ime napretka i kulture stari nacin zivota i shvacanja se proglasavaju staromodnim, nepotrebnim i suvisnim. Dosli smo u takvu situaciju da je MATERINSTVO postalo suvisno i nepotrebno, a devicanstvo nasih sestara i kcerki staromodni i zastareli nacin zivota kome se podsmijavaju i momci i djevojke. Poslije naseg “ulaska” u pseudohriscansku Zapadnu Evropu, mnoge ljudske vrednosti svake zene koje su do juce bila svetinje mnogih Hrvatica postale su suvisne i nepotrebne. Na taj nacin Hrvatice su kao zene razgolicene i pretvorene na Zapadu u potrosacku kvarnu robu koju vreme gazi i razara, a da toga mnoge nisu ni svjesne!

  Hrvati kao narod izumiru zajedno sa SRBima, svojim susjedima i umisljenim “neprijateljima” zbog toga sto je malo Hrvatica koje smiju u sadasnjem vremenu da se odluce da postanu majke koje ce u ljubavi radjati svoju djecu. Umjesto toga ako se poneko djete i greskom rodi, ono vise lici na ujaka u Americi nego na svoga oca u Hrvatskoj. Sta mozemo? Takva su vremena dosla. Zbog toga mnogi Hrvati i Hravtice zajedno sa SRBima zajednicki pjevaju: “Uzmi sve sto ti zivot pruza, danas si cvijet sutra uvela ruza”.

  Takav nacin danasnjeg razmisljanja i zivota odveo je mnoge zene na stranputicu. Sa toga puta koji vodi u propast mnoge se zene nikada vise nece moci vratititi, jer “poslije jeb… nema kajanja. Mnogi hoce da je.. lijepe nase Hrvatice, ali racune za njihovo izdrzavanje poslije dobijenih polnih bolesti – niko nece da placa! Sta da kazem? Nista! Od Boga greota a od naroda sramota!

 20. ju_di_ta Avatar
  ju_di_ta

  Kakve veze ima prijašnje, sadašnje i buduće razmišljanje o kurvama? Oduvijek ih je bilo i bit će dok god je muškog roda.To znači da su muškarci/potražnja isto kurve kao i žene/ponuda, samo muškarci percepiraju to kako oni vole. Zato se muško razmišljanje neće nikad promijeniti, samo su jadni nezadovoljni što se stvari izjednačavaju, cure su postale kao i oni slobodne,”češće se i žešće krešu” pa su sad još veće kurve i ima ih više, a čini se radi ugroze muške dominacije, sad sve kurve. I da poslije *ebanja ima i nema kajanja, kako tko izvoli.

  1. Mihailo Mikic Avatar
   Mihailo Mikic

   U pravu si JU DI TA! Od kada je svijeta i vijeka, zenski i muski kurvi je bilo i bice. Nasa pramajka Eva kada nije imala sa kime da prevari naseg praoca Adama prevarila je tada muza svoga sa palim andejlom Luciferom ili Satanom. Zato se cuvaj dobro. Biti u pravu ne znaci uvijek biti i na srecnom dobitku. Na Balkanu oni koji su u pravu dobiju k…. da izbiju oci!

 21. quieu Avatar
  quieu

  VEDRANA da napise tekst o mlijeku sa 3,5% masnoce, potukli bi se ovdje na ovom forumu.
  Vedrana je most izmedju dobrog i zla, istoka i zapada, tame i sunca.
  Zivim u Njemackoj, ovdje zene zaradjuju oko 20%!!!! manje nego muskarci i sa tim zive i politika i zene. Zamislite: u Njemackoj! Pored jedne kancelarke!

  Koju god temu uzmete, nece se nista rijesiti bez akcije! Pa i Tito (u njegovom sistemu su plate bile iste!!!) se 1965 zaljuljao pa je rekao “studenti su u pravu!”.

  ZATO zene, pederi, Srbi, Romi, cek´ sta jos ima…, eh da, branitelji, aj na cestu!

 22. Brljana Avatar
  Brljana

  Vedrana,
  to je tako bilo 50tih i 60tih godina prošlog veka. Danas je tako, ali samo u medijima. Jeste, mediji caruju, ali još uvek možemo da ih ignorišemo, ili bar da se trudimo da ih ignorišemo. I ja se razjarim kad čitam te “ženske” rubrike u kojima su sve neki saveti za ku(r)vanje, oblačenje, kako mu udovoljiti na 2876 načina, kako ga smuvati i uterati u brak, ko sve ima seksi noge, ko obara dekolteom, ko ima super telo u 45 godini, a ko izgleda fenomenalno bez šminke u 27 godini u retardiranom svetu “selebritija”. Ali naposletku, decu vaspitavamo mi, ako to rade mediji, onda mi grešimo. Muškarci, NORMALNI muškarci, ne traže nafrakanu namontiranu lutku koja ne zna ni da govori ali izgleda ekstra. A ti što traže, pa koji će nam takvi uopšte? Žene su češće te koje merkaju jedna drugu, ocenjuju jedna drugoj celulit i čistoću stana, žena je ta koja će primetiti da ti haljina ne stoji, ili da nisi depilirana… Muško će to da primeti samo ako je bezvezna iskompleksirana cepidlaka (opet, koji će ti taj?). Kad naučimo da ignorišemo medije i njihove budalaštine, kad žene prestanu da budu brutalne jedna prema drugoj i muškarci ne budu razmažene cepidlake (a ko ih je time naučio? pa mamice!), biće nama dobro.
  Sve najbolje!

 23. Jovan Ducic Avatar
  Jovan Ducic

  Samo cu reci

  Jovan Ducic – O zeni (PROCITAJ OBAVEZNO)

  Tu sve lepo pise o zenama, nema potrebe da se razglaba ovoliko!!!

  Gubljenje vremena – citati ovo njeno pametovanje