Uzbuna

Danas Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Dok Hrvati Oluju drže svojom najvećom pobjedom Tadić govori kako je Oluja zločin. Tko je u pravu?

 Odgovor baš i nije tako jednostavan ako uzmemo u obzir da u Sheveningenu sjede čak tri naša olujna generala, Gotovina, Čermak i Markač. Za koji ćemo dan čuti presudu. Nema nikakve sumnje da će dečki biti osuđeni na dugogodišnju robiju.

 Zato jer su pobijedili? Najveći Gotovinin zločin jest  \”prekomjerno granatiranje Knina\”. U modernom svijetu se \”prekomjerno granatiranje\” strogo kažnjava ako granate padaju na Knin. U Hagu ne sjedi nitko tko je bacao granate na Afganistan, Irak, Gazu, a za koji će dan i Iran postati Bagdad.

 Pa ipak, američki i izraelski generali ne moraju se bojati Haga. Amerikanci zato jer ne priznaju Hag nego samo sud svoje partije, a Izraelci zato jer imaju Amerikance i atomsku bombu pa im ni jedan sud ništa ne može. Ako se koje siroče usudi reći da je Gaza koncentracijski logor odmah biva proglašeno \”antisemitom\”.

Današnji \”antisemiti\” osjećaju se kao Židovi u vrijeme Hitlera. Krivi su jer zločin proglašavaju zločinom. Još im je teže jer ni Amerika više nije ono što je bila za vrijeme Hitlera. Teško je, ako si pripadnik malog naroda, objasniti sebi zašto je granatiranje Knina ratni zločin a granatiranje Gaze je sveti rat protiv terorizma.

 Zato pripadnik malog naroda sebi ne postavlja takva pitanja baš svaki dan. Bio bi to preveliki stres. Ali jednom na godinu,  na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i na Dan hrvatskih branitelja svi mi majušni trebali bismo se upitati zašto su oni koji vladaju Hrvatskom odlučili današnji dan obilježiti zavijanjem sirena za uzbunu. A Pravilnik o postupku uzbunjivanja stanovništva NN 47/06 jasno kaže da se sirene uključuju samo \”u slučaju pojave opasnosti\”?

 Kakva je opasnost prijetila svim građanima većih hrvatskih gradova? Ili su nam gospoda koja su ganuto uzdisala u Kninu dugim zavijanjem sirena samo htjela poslati poruku? Što nam poručuju?  Opasnost još nije prošla? Treba se prisjetiti ratnih dana? Pripremiti za novi rat?

 Četnici su mrtvi. Ali nisu Iranci, Afganistanici, Iračani, Palestinci…Pripremite se, Hrvati. Dobili ste bitku ali ne i rat.

4 Comments

  1. prolaznik 05.08.2010
  2. grezy 08.08.2010
  3. Шуменко 20.08.2010
  4. gost 25.08.2010