Umrla je Whitney

Mali ljudi s ogromnim užitkom čitaju o smrtima Velikih. Kad je umrla Lady Di tvornice papirnatih maramica obarale su rekorde u proizvodnji. Kad je poginuo mladi Kennedy jer nije znao upravljati avionom pa se srušio u more zajedno sa svojom prekrasnom ženom i njenom sestrom bili smo u srce pogođeni.

\"beskućnik\"

 Strašno, strašno, strašno. Nema medija koji nam neće do zadnjeg detalja opisati okolnosti pod kojima je umro, ubijen ili se samoubio Veliki Netko. Ima tu logike. Svaka smrt Nekoga Velikoga nama malima jasna je poruka.

 Sreću ne čine ni novac, ni slava, ni odlazak u šoping u najskuplje dućane, ni spavanje u prekrasnim hotelima…Ne! Ne! Prava sreća je raditi od osam do osam. Imati pauzicu za ručak. Svaka tri mjeseca dobiti plaću. Dva puta godišnje bon od Kunzuma.

A uvečer lijepo sjesti pred teve, ja sam sinoć baš uživala, i gledati  Whitney kako priča Oprah što joj je muž radio dok su skupa živjeli u vili koja košta nekoliko desetaka milijuna dolara.

 Ponižavao ju je, \”samo psihički\”, pljusnuo ju je, \”samo jednom\”, ubijala se drogom jer nije mogla podnijeti status \”ikone\”. Jes! To! Prosvijetlila nas je smrt velike pjevačice na isti način na koji će nas prosvijetliti  smrt milijardera u šezdesetoj. A naša nona u osamdesetoj, mirovina joj dvije tisuće kuna, živa i zdrava žvače trulu salatu i za ručak i za večeru.

 Nije u šoldima sve. Ni u slavi. Ni u privatnim avionima. Veliki umiru u najstrašnijim mukama, Velike Žene mlate mali muževi onako kako nas male mlate naši. A mi žive, dobit ćemo i sutra šaku u oko, a Whitney će za koji sat ili dan postati prah u padeli.

Yes! Yes! Yes! Imala je i lovu i talent i mladost i ljepotu i dijete…Sve nesreće ovoga svijeta zgrabile su je za vrat. Bolje je biti malen ispod zvijezda.

 To je iskonska sreća. Lijepo radiš, radiš, radiš, pa pojedeš sendvič s mortadelom. Pa popiješ pivce. Ako si muško.

Kuhaš, pereš, peglaš, šamarčinu dobiješ samo petkom, skrivećki od sebe kupiš djetetu igračku, ako si žensko. Ili, kad od vlasnika kafića dobiješ tri tisuće kuna koje ti duguje godinu dana, odeš frizerki koja šiša i farba dva kata iznad tebe. Robija? Možda bi metak u čelo ipak bilo bolje rješenje?

 T o je život? Ali ni ono što žive Veliki nije život. Što je život? Pravi život? Ono baš \”pravi\”? Što je sreća?

 Sreća je kad ti na glavu ne padne komad stropa u bolnici u kojoj ležiš a onome u krevetu do tebe je pao. Sreća je kad ti ne pukne proteza koja slavi dvadeseti rođendan. Sreća su nektarinke na \”akciji\” koje se još uvijek dobro drže.

Najveća je sreća ipak kad čuješ da je umrla Whitney. Ode ona. A gle nas? Hodamo cestom, udišemo, izdišemo, gledamo u sunce i u mjesec i znamo, definitivno znamo,  bogatstvo i slava ubijaju.

 Živi ostaju samo sretni ljudi. Nemam za struju, ni za vodu ni za grijanje… Kad će idući Veliki Pogreb?


66 Comments

 1. maja mijić
 2. ANJA
 3. bojana
 4. Bubamara
 5. Jelena Perovic
 6. ljiljana
 7. Itisme
 8. branko.k
 9. Nataša
 10. komentator
 11. vaska
 12. Jasenka
 13. Marijan
 14. Vesna
 15. Mira
 16. reinbek
 17. milica
 18. alan
 19. exGrunger
 20. marko
 21. Sladjana
 22. Sladjana
 23. Nena
 24. Verica
 25. poncije
 26. Zana
 27. Sashoni
 28. Jasna Pančić
 29. Arminka
 30. Rada
 31. Tanja
 32. Mila
 33. Renato
 34. Vladimir
 35. branko.k
 36. milovan
  • Slaven Hrvatin
 37. Neda
 38. NAFAKA
 39. jaca VA
 40. Daca
 41. branko
 42. Jasmina
 43. Eva
 44. bik koji sjedi
 45. HERCEG - NOVI
 46. Tina
 47. Jew World Order
 48. Zorka
 49. Natasa
 50. vodeni
 51. Samurajac
 52. VALA
 53. Milos
 54. Milka
 55. Valentina
 56. vodeni
 57. slucajnaprolaznica