Ubojice i varalice*

Razočarala me gospođa Jadranka Kosor. Premijerka ne bi smjela imati tako tanke živce. Dvojica novinara optužila su je da živi u otetom stanu. Nekad su tamo živjeli Srbi, otac je umro, majka je umrla, dva sina su deložirana u rupetinu, jednome od njih pukao je film pa se bacio kroz prozor, drugi trune u toj rupi bez struje, vode i plina.

Pa šta? Da li je gospođa Jadranka Kosor među hrvatskim političarima i političarkama čudnovati kljunaš pa je zbog toga treba razvaliti u najgledanijoj emisiji Hrvatske televizije?

A zašto se dosad nitko nije sjetio dovući na ekrane djevojčicu koja bi glumila malu Zec pa, recimo, rekla: \”Barba Šeks, da li Vam noću dolazim u san, da li zato što ste moje ubojice pustili na slobodu pijete manje, više ili isto? Meni je u grobu na onom smetlištu bilo jako hladno i bila sam žalosna kad su mi pucali u mamu i moj je tata mrtav, barba Šeks, mislite li ikad na nas? Znam, znam, i vi ste ostali bez djeteta, da li je lakše kad ti dijete umre u Indiji ili bi Vam bilo lakše da ga je netko smaknuo na smetlištu gdje su mene ubili, ipak bi Vam bilo bliže?\”

Ostavlja se na miru i doživotni hrvatski predsjednik u miru. Taj časni gospodin je davne devedeset i neke kao predsjednik Hrvatskoga sabora razriješio dužnosti umorenog gospićkog tužitelja Kalanja jer pet dana nije dolazio mrtav na posao. Nikad, baš nikad nisu na Hrvatsku televiziju dovedena njegova dva sina, Bojan i Draško.

Mi pojma nemamo kako se osjećao mladi Draško, stariji sin, dok je očeve kolege nazivao i preklinjao da mu kažu što se dogodilo njegovim roditeljima, a svi su znali što se dogodilo, i gospodin predsjednik Sabora je znao.  Hrabri teve novinari svakako bi morali izvući iz zaborava i snimak sjednice na kojoj gospodin doživotni hrvatski predsjednik u miru traži od članova Časnoga doma da dignu ruku za razrješenje ubijenoga Kalanja.

Nikad to nećemo dočekati. Kao ni ispriku gospodina doživotnoga predsjednika Hrvatske u miru dvojici Kalanja.  Kao ni pitanje da li je takav jedan lik zaslužio onu rezidenciju u Draškovićevoj ili bi ga trebalo deložirati. Naravno da znamo da on u njoj stanuje \”po zakonu\” ali gdje je tu \”moral\”?

 A nitko tako brzo neće ni Šeksa glumiti na ekranu. Ni gospodina Bajića koga se na Necenzurirano.com direktno dovodi u vezu s Pukanićevim ubojstvom.

 Pojma nemam zašto je gospođa Kosor postala Dežurno Zlo iako ništa posebno nije učinila. Znamo  gdje žive Tuđmani, gdje živi Sanader, stambeni prostori naših političkih moćnika pomalo su izlizana tema. A potpuno je promašeno plakati nad sudbinom Srba u Hrvatskoj.

Jest promašeno ali i jedino moguće. S jedne strane imaš gospođu Kosor koju hrabri novinari najčešće zovu \”Kosorica\” ili \”Kosorača\”, Sanadera nikad nisu zvali \”Sandi\”, bio je previsok, imao je krupne šake, s druge strane je srpska siročad kojoj je \”Kosorica\”, \”Kosorača\”, \”Jaca\”, \”Suzana\” sve otela i još okolo kokodače da je  bilo \”po zakonu\”. Da, bilo je \”po zakonu\”, urlaju pravedni novinari, ali gdje je tu \”moral\”.

 Zaista? Gdje je moral u zemlji u kojoj se krokodilske suze rone nad sudbinom jadnih Srba koje je upropastila \”Kosorača\” a jednu jedinu riječ nikad nećemo čuti o vipovima, zabama, abama, telekomima, konzumima i ostalima koji su bez struje, plina, vode, stana, budućnosti, nade i života ostavili četiri milijuna Hrvata. To je svjetski trend. Jebi političare, sponzore ostavi na miru.

 Sirota gospođa Kosor. Toliko je nebitna da nema onoga tko je ovih dana neće rastegnuti na sve teme. Istovremeno dok se \”Jacu\” nabija na kolac naši pravi neprijatelji od nas ubiru visoke kamate, uručuju nam otkaze, ukidaju nam pravo na liječenje, na vrtiće, na školovanje, na mirovinu od koje bismo mogli platiti struju, vodu, plin i stan.

Pa ipak…Ne znamo tko su oni ni po kojem \”zakonu\”  to rade ali osjećamo da će dovijeka. Umjesto njihovih njuški gledamo lica sirotih Srba, sirotih Roma i sirotih ostalih manjina koje crkavaju u zemlji u kojoj je većina odavno crkla.

*To je Krleža rekao.

One Response

  1. prolaznik 22.03.2010