Smrt s potpisom

Suvlasnik One2Playa, preciznije, jedan od jačih hrvatskih tajkuna Dejan Maćešić pijan je prošao kroz crveno i usmrtio mladog motociklistu. Za to je na zagrebačkom Općinskom sudu osuđen na dvije godine zatvora iako je minimalna kazna za takvo zlodjelo tri godine.

Neki su se naši mediji zgrozili nad presudom i čudili joj se kao pura dreku. Da li je to moguće? Pijanom i bahatom vozaču uzeti kao olakotnu okolnost kajanje i višemjesečno gutanje antidepresiva… Blablablabla. Kao da to već toliko puta nismo vidjeli.

Siroti novinari. Nije im lako. Oni jednostavno moraju, ako žele zaraditi bijednu plaću, i iz krajnje banalne hrvatske priče izvući Priču. Zato je jedan od njih proučio kakve kazne za isto nedjelo izriče splitski Općinski sud.

Došao je do \”nevjerojatnog\” podatka. Tamošnjim hrabrim sucima i jednoj sutkinji samo su pravda i zakon na umu. Zato su trojicu pijanaca koji su ubili na \”njihovim\” cestama osudili na četiri godine zatvora. Jedan je čak dobio četiri i pol.

Novinar je zaključio, da je pijani Dejan Maćešić ubio u Splitu proveo bi iza rešetaka četiri i više godina a gutanje apaurina ne bi mu bila olakotna okolnost jer nije bila ni jednom od onih Dalmoša.

I taj je pao u depru, čak je shrvan otišao u mirovinu. Uzalud. Splitski sud ga je bez milosti poslao u tamnicu na četiri godine. Blablablabla.

Da li je moguće da novinaru nije jasno da svi sudovi u Hrvatskoj rade po istom principu i da nije nimalo fer uspoređivati kruške i jabuke. U Splitu su na cesti ubijali obični pijanci, u Zagrebu je ubio markirani pijanac.

Hrvatski sudovi strogo vode računa o tome t k o je zločinac. Sam zločin je nebitan. Pogledajmo oko sebe. Hoćemo li istim pogledom gledati na jadnička koji je na sebe navukao majicu kupljenu na tržnici i na gospodina u armaniju?

Ako si u majici odrobijat ćeš četiri godine, ako šećeš u armaniju sve će ti biti olakotna okolnost. Nema razlike među hrvatskim sudovima. Svi nam već preko dvadeset godina poručuju isto: žrtvi bi trebala biti čast kad je ubije neki od dvjestotinjak hrvatskih armanija.


19 Comments

 1. martina
 2. Bijeli Ocnjak
 3. Miki Maus
 4. Miki Maus
 5. boki
 6. MIlorad
 7. Nena Os
 8. ana
 9. v
 10. Domagoj Bogoljub
 11. prolaznik
 12. samoJa
 13. Domagoj Bogoljub
 14. milena
 15. Slaviša Vajner - Čič