Nazovi P radi gaća

U Brseču, krasno mjestašce nedaleko od Opatije, živi umirovljeni svećenik M.G. Proslavio je osamdeseti rođendan, ali život mu nije nimalo miran. Stalno mu netko nešto krade. Srećom, hrvatska P koja baš ne izlazi na mjesto zločina ako se ne radi o Zločinu, probleme svećenika M.G. shvaća ozbiljno.

Tako je nedavno svećenik M.G. nazvao P jer mu je gospođa koja je godinama brinula o njegovom kućanstvu ukrala tri para gaća i dva čekića. Gospođa je morala policajcu odgovoriti na mnoga pitanja, sve je odgovore policajac uredno zabilježio.

Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivica pa je tako i gospođa trenutno nevina. Poznavajući strahopoštovanje našeg sistema prema Katoličkoj crkvi zaista bi trebalo pitati Boga hoće li nesretnica biti i pravomoćno proglašena nevinom. Ipak, predmet spora su gaće, ne bilo kakve gaće, svete gaće, i dva čekića kojima bi se moglo… Moglo… Moglo bi se, recimo, udariti osmogodišnje dijete po prstićima ako bez dreke ne pruži svoju riticu popu na gotovs. U ovom kontekstu čekići su simbol Katoličke crkve, nešto kao križ.

Ne, nitko nikad nije rekao za svećenika M.G. da je pedofil, naprotiv. Gospodin, navodno, ima dvoje djece, dakle, normalan je čovjek. Vjerojatno će i optužena gospođa nakon sudskog spora biti oslobođena jer je svećenik M.G. policajcu pri očevidu na licu mjesta, osim krađe gaća i čekića prijavio i kazneno djelo krađe svog osobnog vozila iako je njegovo osobno vozilo bilo parkirano u dvorištu kuće u kojoj svećenik M.G. stanuje.

O ovoj temi ne bih pisala da nisam iz Mošćeničke Drage, najljepšeg mjesta na svijetu koje se nalazi u neposrednoj blizini Brseča. Zovu me prijatelji iz rodnog kraja, boje se ljudi da će svećenik M.G. moj i njihov dragi Brseč dignuti u zrak.  Naime, iz njegove se kuće svakodnevno širi snažan miris plina. Kuća nije njegova, ona je u vlasništvu Crkve, njegova stoji prazna u susjednom selu. Ne kažem, zaista mi to nije namjera, da Brseč dragi Bog ne čuva, ali On ne može stalno čuvati Brseč i Mošćeničku Dragu.

Zašto opet spominjem Mošćeničku Dragu? Zato jer osamdesetogodišnji velečasni M.G. koji je ostao bez gaća, ali ne i vozačke dozvole, svakoga dana sebe odveze u Dragu na kavicu. Mještani nikad ne znaju kad će gologuzi velečasni M.G. sjesti za volan pa ne mogu na vrijeme maknuti sa ceste dječicu, starce i mnogobrojne turiste.

Je li problem rješiv takozvanim normalnim putem, smjestiti svećenika M.G. u neku ustanovu, ili će izluđeni Brsečani i Dražani i dalje čekati Božju volju, zasad zna samo On.