Lijepa Naša Hakerska

Kinezi, kad nekoga žele prokleti, kažu, dabogda živio u uzbudljivoj zemlji. Što je Hrvatska učinila Kinezima?

Sinoć sam na teveu čula da još nitko od njih nije u Hrvatskoj umro, to je rekla gospođa koja na Mirogoju prodaje cvijeće. Po jednoj teoriji to je zato jer u Hrvatskoj žive samo mladi Kinezi, po drugoj stoga što odlaze umrijeti u Kinu. Po trećoj, to je talijanska teza, Kinezi u Evropi nikad službeno ne umru, kad neslužbeno umru onda se njihovi leševi zalede, slažu u kontejnere pa šalju doma a umjesto njih u Evropu dolaze friški Kinezi koji dobiju papire pokojnih. Bar tako piše u slavnoj knjizi Gomora.

Doduše, vremena se mijenjaju, moj sin uči kineski jer su Kinezi previše bogati da bi trbuhom za kruhom dolazili u Evropu, danas Evropa ide k njima. Ne bi moj sin učio kineski da nije diplomirao dva fakulteta pa ipak ga nisu primili u riječki KBC da radi kao čistačica za dvije tisuće kuna. Nije znao kako glasi šesti članak Ustava Republike Hrvatske.

Mica je primljena zahvaljujući doktoru Zambelliju. \”Skinut ću si dvadesetak godina, dosadilo mi je biti na grbači ove napaćene zemlje.\” Diplomirala je ekonomiju pred petnaest godina. Mica ima trideset i osam. \”Ako ti Zambelli skine dvadeset godina možda će te u KBC-u odbiti jer si maloljetna\”, bila sam zlobna jer bih i ja do
Zambellija ali ne znam kako.

Nakon dva tjedna moja Mica nije bila moja Mica. Visoke jagodice, ni jedne bore, usne pune… \”Šta će ti reći muž kad se vrati iz Italije\”, muž joj vozi kamion a ona je na ljepotu potrošila lovu kojom je trebala platiti struju, plin, pričuvu, karticu…

\”Naći ću novog muža u KBC-u, doktori su ludi za klinkama. Zamby će mi idućeg mjeseca napraviti grudi u obliku suze, djeluju prirodnije nego one poput lopte.\” Dugo sam u ogledalu gledala svoje opuštene obraze i tresnula u depru ponornicu.

Moj muž misli da seks sve liječi, u pet koraka. Prvi korak, sjediti na stolici raskrečenih nogu dvadeset i sedam minuta. U šezdeset i drugoj? \”A zašto ne ideš na fizikalnu\”, rekao je muž. Otišla sam po uputnicu, prijavilo me za deseti rujna 2016. Bar sam se seksa riješila.

Isključili su nam telefon jer nismo platili internet devetsto kuna. Nazvala sam Kradkom. \”Gospođo, u vašoj neposrednoj blizini živi haker koji se uvalio na vaš internet, po cijele noći skida filmove i muziku pa je normalno da vam je račun visok, ako uzmete flat za 160 kuna i još s nama potpišete ugovor na dvije godine možete i vi i vaš haker raditi što vas volja…\”

Muž je popizdio, urlao je: \”Jebali ih hakeri, cijela je Hrvatska zemlja jebenih hakera, imamo li mi potrošači ikakva prava, zašto oni meni ne skinu hakera s vrata, ja svoj račun uredno plaćam…\”

Svi moji prijatelji imaju hakera u svojim neposrednim blizinama i svi su platili flat ali, haker u mojoj ulici… Pokraj nas živi slijepa starica, devet godina čeka da dođe na red za skidanje mrene. Možda je našla vezu, možda je progledala, hakerica jebena!

Sina mi izbacilo iz stana. Doselili su k nama. Oni spavaju u našoj sobi, mi smo u dnevnom boravku, kupili smo kauč preko Micine kartice. Jučer sinu nisam dala pedeset kuna unuku za hulahopke, njegova žena je profesorica, pegla po kućama pet puta tjedno, zašto misli da treba imati slobodan vikend, u moje doba je subota bila radna.

Moj sin kuha, pere, pegla, ne mogu dobiti mjesto u vrtiću jer ni jedno ni drugo ne rade. Kad, za jedno šest mjeseci odu u Peking, odahnut ćemo, najljepše je spavati u svom krevetu.

Mica je na novom radnom mjestu jako, jako zadovoljna. Dok je prala pod na odjelu za venerične bolesti pokraj nje je prošao jedan primarijus i uhvatio je za guzicu. Rastaje se, to joj je rekao u sobici za metle, dok je ona navlačila gaćice. Sobica je bila mračna jer KBC nema love za žarulje.

Mica je ipak malo u frci, ono što joj je Zambelli uvalio u lice djeluje godinu dana a onda opet ispočetka. Tražila je da joj platimo kauč u kešu pa da si uvali dvije lopte, primarijus joj je rekao da mu se lopte sviđaju više od suza. \”Nažalost\”, rekla sam, \”nemamo ti ni za prvu ratu od dvanaest, Mico moja draga.\” Ona se nada da će se primarijus razvesti za četiri tjedna a onda će joj život postati hajlilihajlo, hajlilihajlo.

Ja sam kod Mice skočila na internet da vidim da li KBC Rijeka opet traži čistačice. Da tamo dobijem posao išla bih na fizikalnu preko reda pa bih bez problema mogla biti raskrečena pola sata u nekoj mračnoj sobici, onda će u nju ući ministar Milinović, on voli posjećivati uspješne bolnice a KBC Rijeka je najbolji u Hrvatskoj.

Naravno da ću prije toga skočiti do Zambellija, reći ću mu da ću platiti za mjesec dana. Kad postanem gospođa ministarka Zambelli će mi oprostiti dug. KBC ne raspisuje novi natječaj. Očajna sam. A Mica je doznala da je za guzicu nije uhvatio primarijus nego gospodin koji na kolicima vozi mrtvace.

Kod nje smo čitali mail, poslala joj ga je Lola, ni ona nije dobila posao u KBC-u a diplomirala je građevinu. Čitale smo liječnička otpusna pisma. \”Pacijent je odbio autopsiju.\” \”Pacijent nije vršio samoubojstva u prošlosti.\” \”Pacijent je zaboravio svoja bijela krvna zrnca u drugoj bolnici.\” \”Pacijent je napustio bolnicu osjećajući se mnogo bolje, osim prvobitnih problema.\” \”Drugog dana koljeno je bilo bolje, a trećeg je potpuno
nestalo.\” \”Pacijent tvrdi da ima bol u penisu koji se proteže do nogu.\”

Život bez interneta zaista nema smisla. Uplatit ću onim razbojnicima flat.

2 Comments

  1. Daca 05.03.2011
  2. Пројштина 23.03.2011