Leclerc, moja dežela

Dobila sam poziv iz Slovenije. Neki Edvard Zitnik vodi vanjskopolitičku emisiju \”Globus\” na Teve Sloveniji pa mu je palo na pamet da bih ja mogla Slovencima, naglasio mi je, \”u pet minuta\”, objasniti što se to ovdje događa.

Posebno ga je zanimalo zašto se naši ljudi valjaju cestama, urlaju, zvižde, pište, trube, bacaju jaja i psuju pod prozorima naših političara. Čovjek mi je obećao plaćanje putnih troškova i honorar. Još ako taj Edvard Zitnik, pomislila sam, bude poput našeg Bilića kome svako pitanje traje najmanje četiri minute i pedeset i devet sekundi kud ćeš veće sreće.

Edvard i Slovenci moju će sekundu u zlatu platiti. I neka plate. Ukrali su nam brdo love preko Ljubljanske banke, Sveticu Geru, Savudrijsku valu, Janša je, navodno, u svoj džep strpao milijune maraka provizije za oružje koje su nam Slovenci prodavali kad smo se borili za slobodu i demokraciju.

Odlučila sam, nastupom na Slovenskoj teve naplatit ću bar dio duševnih boli koje su nama Hrvatima nanijeli Janezi. Doduše, dobro sam znala da kruh teve sveznadara ima deset kora. Sekunda na teveu zna trajati poput godine a ja pojma nemam zašto Hrvati po cestama urlaju.

Na putu za Ljubljanu uključila sam Hrvatski radio, možda oni nešto znaju. Da bi riječ rekli. Čula sam samo da su Grcima zločinačke banke osjetno smanjile kamatu i još su im produžile rok otplate dugova. Pred nekoliko sam mjeseci osnovala udrugu nesretnika koji vraćaju kredite u švicarcima, zove se UŠ, sve nas je više. Pisala sam pisma na mnoge adrese, čak sam i na prosvjedima bila iako imam visok tlak i masnoće u krvi. Ništa.

Moja banka obećava kako će nam smanjiti kamatu za 0.25%. Jesmo li mi uši i ostali siroti građani Hrvatske za Bogom kamenje bacali? Zašto Grci bolje prolaze? U čemu je štos? Skužila sam. Dok naš narod baulja ulicama, nosi gaće na štapu, trubi i lupa po zdjelama, loncima i padelama Grci pale sve što im je na putu. Banke, automobile, kuće, kontejnere, razbijaju stakla mrskih državnih ustanova, njihova je policija u mišjoj rupi a specijalci su im otišli na bolovanje. Bolje bolovati nego glavu izgubiti. To je to!

Naš narod i sve naše nacionalne manjine ne bi smjeli, tuleći poput broda u magli, tražiti glavu žene koja glave ne ima. Morali bismo znati da ni oni koji će doći nisu bolji od naše Gospe Od Broša. Rješenje je samo jedno. Svi mi zajebani trebali bismo utjerati strah u kosti razbojnicima koji su nas opljačkali.

Zašto pušimo da su naše kamate na stambene kredite preko sedam posto, a ne dva ili tri, zato jer još nismo u Evropi? Mi nismo u Evropi, da se mene pita nikad ne bismo u nju ni ušli, ali \”naše\” banke tamo su već stoljećima. Rohatinski, preciznije, Narodna banka Hrvatske, ovih je dana \”oslobodila\” 6,9 milijardi kuna i predala ih bankama na milost i nemilost.

Ako je Hrvatska narodna banka \”narodna\” zašto Rohatinski nije \”narodu\” glasno i jasno objasnio što se dešava? Znamo da je \”samostalan\” i da ne mora komunicirati s Vladom ali možda bismo mi sirotani ipak trebali znati koliko će \”oslobođene\” milijarde pomoći Todoriću a koliko \”narodu\”. Ajmo urlati i pod njegov prozor sve dok ne odgovori koliku on kamatu plaća na svoj kredit.

Čitavu sam ovu priču htjela ispričati onom Edvardu u onoj sekundi. Upoznala sam čovjeka. I takvih novinara ima. Ne jeca, ne muca, ne frflja, bio je dopisnik iz Brisela, sad se sprema za Njujork, pitanja su mu trajala manje od sekunde. Osjećala sam se poput jedne od žena Henrika Osmog dok drži glavu na panju. Na teveu gledam jedino \”The Tudors\”.

Šta sam rekla pojma nemam, zapamtila sam da je u emisiju pozvao i Josipovića. Predsjednik je trebao Slovencima reći što se ovdje dešava ali je ponudu odbio zbog ovoga što se ovdje dešava. Isuse i Marijo! Josipović je odbio nečiji poziv? On koji presjeda Odboru za pomoć šepavim žirafama, Organizaciji koja štiti nosoroge od upale sinusa a časne sestre od gljivica… On koji će ovog ljeta biti pokrovitelj trke magaraca u Filip Jakovu…

Taj i takav Josipović ne može za Slovence odvojiti tri minute? Doduše, gospodin na prave teme ne komunicira ni sa svojim građanima iako mu je cijela zemlja na cesti. Čovjek se ne snalazi. Šteta. Da je otišao u Ljubljanu za tri minute bi odverglao svoje pa onda, poput mene, krenuo u Leclerc, najjeftiniji i najveći slovenski market.

Tamo bi on i njegovi čuvari proveli prekrasna dva sata kupujući francuska vina Chateauneuf du Pape, Chablis premier cru i Chateau Margaux, sireve Camembert, Brie i Roquefort, pelene, aceto balzamiko Due Vittorie i Monari Federzoni 1912, i grčku fetu Roussas. Sve mnogo, mnogo jeftinije nego u njegovoj zemlji.

Da je Josipović kod Edvarda ispričao što se ovdje dešava možda bi saznao tko je Todorić i da li će zaista kupiti Mercator. Bilo bi krasno kad bismo konačno doznali kako se od prodavača karanfila postaje car. Moja tetka udovica koja sa mnom živi na tržnici prodaje karanfile, da li će za koji mjesec dvorac Trakošćan postati naš topli dom?

Nikad nam ni Josipović ni oni sa Markova trga otkriti neće tko su zapravo naši prodavači cvijeća. Zato, braćo i sestre, ne valjajmo se cestama i trgovima. Ne urlajmo lopinama pod prozorima. Bacimo oko na Grčku. Zagrijmo vatrom naša srca i gradove. Pa ćemo, kad nas Slovenci budu pitali što se to kod nas dešava, imati jasan odgovor: pale kamate a i rok otplate kredita nam se produžio.


Posted

in

by

Tags:

Comments

10 responses to “Leclerc, moja dežela”

 1. millica, Avatar
  millica,

  Draga Vedrana, jeste li ih pitali sto se desilo sa Ljubljanskom bankom tj novcima pohranjenim u nju ili u cije dzepove i svrhe i sto su rekli? Jesu li imali jasan odgovor ili su vjesto presli na drugu temu zamaglivsi pogled jednoj bistroj glavi koja je upravo gostovala kod njih 5 minuta plativsi je dobro da te pare potrosi u njihovom Leclercu? Najveci kradljivci uvijek imaju zlatne osmjehe a pokradenima jedino ostalo da se ljute. S pravom, kazu ovi iz kuca za zastitu ljudskih prava, da nam olaksaju muke.

 2. Budimir Novakovic Avatar
  Budimir Novakovic

  Ne mogu da se otrgnem utisku (a vi me ispravite ako grešim) da je kod Olje bilo bolje (ovo nije samo zbog rime) Ostaje mi samo dilema ima li tamo razkofeisane kafe? :)))

 3. Michael Shaskevich Avatar

  Dobro spomenuste LJubljansku banku. To je ona koja je pokrala imovinu Srpske banke u Novom Sadu. Grci su pokrali imovinu Srpske banke u Beogradu (To je deo Srpske banke koji je gradila dubrovacka katolicka vlastela). Luj markiz Bona. Livnica u Ljubljani? Da li znate koliko dionicara Srpske banke je iz Dravske banovine?
  Hipotekarna banka Kraljevine Jugoslavije je naplacivla 4% za dugorocne kredite (gradnja kuca, ne stanova!). To je bila prava elita – Sumanovic, grof Kulmer, Ivo Perovic….
  Elitu ste pobili i ostala vam je samo srpkohrvatksa bagra. Na razum ucenih Jugoslovena odgovorili ste nozem.
  Koga moja nozina ubode ne treba mu ni leba ni vode!
  Bog i Hrvati!
  Greh se vraca pociniocu – Sveti Augustin.
  Dorogaja Vedranjuska, kada stignem poslacu ti spisak dioicara Srpsek banke iz Rijeke.
  With love from ugly America
  Ako neko hoce da pobegne iz evropskog raja u americki pakao pomocicu mu.
  Michael
  shaskevich@aol.com
  .

 4. Budimir Novakovic Avatar
  Budimir Novakovic

  Мићко Шашавићу!
  Знаш ли ти за милост? Има ли области у којој те нема. Примећујем да ти креативност опада. Понављаш се са истим текстовима… све ми се чини да користиш Цонтрол Ц+Цонтрол В. Не иде сваки зачин у свако јело. Зар си заборавио значење оне наше пословице : ”У свакој чорби мирођија”! Уживај тамо где си се сместио и искажи поштовање према твом новом фатерланд-у (домаћинима) који су баш зарад таквих као што си ти и измислили слоган: ”Лет’с форгет оур паст, анд фоцус оурселф товвард тхе футуре”. Није уреду да развијаш свој псеудо-родољубив маркетинг на туђ рачун.
  п.с. Пишем ти ћирилицом да други (српско-хрватска багра) не могу да прочитају ову преписку и да америчка багра пролупа покушавајући да дешифрује најсавршенији алфабет на планети.

 5. Igor Avatar
  Igor

  Zbilja je čovjek (Mihajlo Šaškević, ako je čovjek?) malo pretjerao. Ili se zaljubio u Vedranu (tko se svađa taj se voli), ili je u pitanju dublji poremećaj. Inače preskačem njegove komentare, ali mi je ovaj zadnji ćirilični zapeo za oko, pa sam obratio pažnju i na Mihajlove.
  Znaš, Mihajlo, odslušaj istoimenu pjesmu koja je prije dvije-tri godine bila pravi hit, i pusti već nas Jugiće, Srbiće, Hrvatiće i Bosančiće, ako si ti zbrisao u “raj”ne sjedaj ljudima na žulj. Nekad je ljepše patiti u našim lopovskim krajevima, nego živjeti pod palicom tiranina koji Amerikom vladaju kao što je Hitler vladao Njemačkom, ali se ne eksponiraju već te povlače za nogu već 200 godina, u namjeri da potajno iskoriste sve što mogu, pod izlikom “za ljude” i nametnu 190 zvjezdica umjesto 50 na svoje Starse i Strajpse. Hitler Starog Doba, Hitler Novog Doba, Hitler, i Hitler modernog doba. Znaš li tko bi mogli biti? Svakom svome, no ja bi na tvom mjestu taj, ako ga već imaš, talent i želju za pisanjem preusmjerio u druge kanale. Npr. književnost? Ah pa da, ti imaš nešto protiv na svaki njen post. Budući da prosipamo poslovice i izreke, evo da i ja to učinim, čisto da potrošim karaktere:
  Tabula rasa?
  Sačuvaj nas Bože hrvatske književnosti i srpske Hrabrosti?
  Moramo pustiti prošlost da bi mogli imati budućnost?
  Ich bin ein Berliner?
  Imali smisla? Veze? Nema. Jao baš mi djeluje poznato?

 6. Michael Shaskevich Avatar

  Igore,

  Bist du ein Berliner?

  Zasto mi se ne obratis neposredno, imas moju e-mail adresu.
  shaskevich@aol.com

  Volem da citam tvoja opazanja, jer mi je dojadilo da citam pametne stvari.

  Pozdravi mi Budu.

  Michael

 7. Tatjana Avatar
  Tatjana

  Bravo Vedrana, svaka čast.

 8. Nevenka Garagic Avatar

  Eh, ponekad je i cutanje zlato…

 9. Весна Avatar
  Весна

  ‘Moja tetka udovica koja sa mnom živi na tržnici prodaje karanfile, da li će za koji mjesec dvorac Trakošćan postati naš topli dom?’
  ***
  Хахахахааа…

 10. Michael Shaskevich Avatar

  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=03&dd=23&nav_category=167&nav_id=501375

  sreda 23.03.2011 | 19:33
  Župnik osuđen zbog Prajda u Srbiji
  Izvor: Beta

  Rijeka — Opštinski sud u Rijeci osudio župnika Franju Jurčevića na
  uslovnu kaznu od tri meseca zatvora zbog podsticanja na diskriminaciju
  tokom Parade ponosa u Beogradu.

  Postupak protiv župnika iz Kastava kod Rijeke pokrenut je nakon što je
  objavio tekst kojim je podržao nasilje u Beogradu za vreme održavanja
  Parade ponosa.

  Osuđeni župnik je nazivao okupljene na Paradi pogrdnim imenima i
  osporavao im pravo na okupljanje.

  U obrazloženju presude, koju je Jurčević objavio na svom blogu, navodi
  se da je “javno izneo i proneo zamisli o potčinjenosti na osnovu polnog
  opredeljenja”.

  On je u tekstu napisao da je održavanje Parade ponosa u Beogradu “dokaz
  da moralne nakaze i psihopate sve više ovladavaju sredstvima javnog
  saopštavanja, ulicama, ustanovama, gradovima…”.

  Župnik je u tekstu takođe naveo da su “Beograđani pokazali šta misle o
  tim psihopatama”, kao i da mu je žao policajaca koji su nastradali, ali
  da su morali da se povuku i da dozvole “normalnima da s tim bolesnicima
  malo prodiskutuju”.

  Osim što je dao podršku nasilnicima iz Beograda, župnik je, prema
  obrazloženju presude, podsticao i na nasilje iz mržnje u Hrvatskoj, jer
  je napisao: “Bravo za normalne Beograđane, tako bi trebalo da postupe i
  normalni Zagrepčani kada ovi bolesnici okupiraju javne puteve i javne
  površine”.

  Prijavu protiv župnika Jurčevića podnelo je lezbejsko udruženje Kontra,
  koje je pozdravilo presudu i ocenilo da predstavlja “važnu poruku da se
  podsticanje diskriminacije i nasilja prema bilo kojoj društvenoj grupi
  ne sme tolerisati”.

  Podsetimo, i velikodostojnici SPC poput Amfilohija Radovića su svojim
  izjavama pružili podršku huliganima, ali niko od njih nije sankcionisan
  zbog toga.
  __._,_.___