Kako me HEP hepe

HEP se u mom gradu, živim u Rijeci, zove Elektroprimorje. To mi Elektro i Primorje već godinama šalje račune koje ja uredno plaćam jer sam preko debele veze došla do lika koji mi svaka tri mjeseca isporuči deset mrtvih koka.

One su, dok su bile žive, kljucale samo travu zelenu, ekološke crve i kukuruz. Zbog tih sam leševa kupila zamrzivač. A zbog zamrzivača plaćam struju. Umrla bih od užasa kad bi moje tvrde, crknute kokoši crknule još jedanput. Zbog tog zamrzivača strahujem od hepovaca. Baš me briga što ponavljam, zbog, zbog. Nervozna sam. S onim elektrolikovima  imam loša iskustva. Nekad su mi se znali ukazati na vratima sa ogromnim škarama u rukama. Moje zapomaganje i uvjeravanje bešćutnika da ću platiti kad skupim lovu nikad nije pomoglo. Škare bi prerezale moju vezu sa svjetlom i sve bi se oko mene i u meni zamračilo. Ja se hepovaca bojim.

Ovih dana mi je na adresu stigla \”potvrda o izvršenim radovima i zamjeni plombe\” što u kunama iznosi 908,00 kuna. Na potvrdi mi piše da je nekakva ISKRA uklonjena a ELSTER, i jedno i drugo piše velikim slovima, ugrađen. Meni ništa nije bilo jasno pa sam nazvala HEP-ov besplatni telefon 0800-300-412. Odmah mi je ženska rekla da će biti snimljeno sve što govorim pa sam sebi rekla, zaboravi na spolne organe očeva i majki hepovaca i hepovki. I toga sam se držala. Pritisnula sam 0, tako mi je naredila stroga gospođa i čekala da mi se javi \”operater\”. Desetak minuta slušala sam na \”Lijepom plavom Dunavu\”, baš sam se opustila, čak mi je padalo na pamet da 908,00 kuna i nije neka lova. A onda se javila operaterka.

Ženska je bila ljubezna, i ona zna da i nju snimaju pa je i ona zaboravila na spolne organe moje najbliže i daljnje rodbine. Sve mi je objasnila. Meni je riknuo prebacivač tarife ISKRA, gospođa koja prati potrošnju nemoćnika koji imaju posla sa HEP-om i kojekakva rikavanja to radi s vremena na vrijeme, kad joj šefovi narede.  Jednoga je dana hepovka skužila da ja plaćam samo jeftinu struju pa su napisali nalog, pa je netko došao, nisam ga vidjela jer me nije bilo doma, pa je ono uklonjeno a ono drugo ugrađeno. Sve mi je bilo jasno.

Pitala sam gospođu tko je vlasnik brojila, tko je bio vlasnik uklonjene ISKRE, tko je vlasnik ugrađenog ELSTERA. Ne biste vjerovali. Vlasnik je HEP. \”Čekajte malo, gospođo, ako je HEP vlasnih svega što stoji u sandučiću na zidu moje kuće zašto ja moram plaćati kvar?\” \”Zato jer je moglo biti i obrnuto. Brojilo vam je moglo vrtjeti samo skupu struju, nama bi to odgovarala ali bismo ipak uklonili pa ugradili, mogli ste i gore proći, moglo vam je crknuti brojilo i sve stati a vi koristiti struju, tek onda biste bili u frci. Zamislite koliko biste platili da vam je brojilo stalo, a…\”

\”Gospođo\”, rekla sam, \”brojilo je vaše, kvar se dogodio na vašem uređaju, ono što ste ugradili je vaše, zašto ja moram platiti greške na nečemu što nije moje?\” \”Ne razumijete, moglo je biti i obrnuto, brojilo vam je moglo vrtjeti samo skupu struju, mi bismo ipak…\” Blablabla. \”Što će mi se dogoditi ako ne platim kvar na vašem uređaju?\” Htjela sam gospođu pitati zašto ja moram plaćati i struju i vaša sranja ali nisam jer \”imajte na umu da ste snimani.\” Ako ne platim 908,00 kuna onda ću dobiti opomenu a ako ni tada ne platim, onda… Onda će se moje ekokoke pretvoriti u hranu kojom se hrane dječica u zagrebačkim vrtićima. Bandić na svako djetešce troši devet kuna dnevno.

Platit ću. Ali se pitam. Kad pred mojim vratima rikne kanalizacijska cijev koja nije moja dođu neki ljudi, poprave kvar i odu. Ne šalju mi račun za puknutu cijev i ne prijete da ću, ako ne platim, morati srati  i pišati na susjedovoj livadi ili u obližnjem kafiću popiti makjato bez kofeina, deset kuna, da bih se smjela olakšati. Znam da živim u Hrvatskoj i da moram platiti bonuse menedžerima u firmama sličnim HEP-u ali možda netko od vas zna ono što ja ne znam.

Mogu li moje koke ostati okovane ledom uz pomoć neke druge firme?