Imate li muža, gospođo?

Ne puknem često, navikla sam na život u Hrvatskoj, no ponekad mi je zaista svega dosta. Pred dva mjeseca moj muž i ja željeli smo otići na put.

\"Logo
Svaki se put osiguramo u slučaju odustanka jer sam ja u godinama kad danas jesi, sutra nisi ili jesi ali ne onakav kakav bi morao biti.

Godinama smo se osiguravali kod Croatije, nikad nismo imali problema iako sam se ja razboljela nekoliko puta prije polaska.

U ovoj je priči vrlo bitno da muž i ja nemamo isto prezime. A kod osiguranja bračni par ima popust. Zato mi je jednom u filijali Croatia osiguranja prišao šef i tihim mi glasom rekao: \”Vi, gospođo, je li, zajedno sa gospodinom već dugo živite u sretnom divljem braku. Pitam vas to jer samo u tom slučaju imate pravo na popust\”.

Rekla sam mu da ne živimo u divljoj vezi, bar ne službeno, nego smo u skladnom braku, bar službeno.

Ovaj put smo se, na moju veliku i preveliku žalost, osigurali preko Allianza. Razbolio se muž. U Kompasu su mu rekli što sve mora odnijeti u Allianz da bi dobio natrag uplaćenu svotu umanjenu za deset posto. Kad nas je osiguravao nije morao odšetati do Allianza.

Ode on ali se tjednima ništa nije dešavalo. Zato se jučer opet uputio u borbu za svoja prava. Kad… \”Imate li ženu, gospodine?\” Gospodin ima ženu ali žena nema isto prezime što Allianzu stvara strašne probleme.

Zato su danas nazvali mene. \”S kim razgovaram? Jeste li vi žena gospodina koji je jučer bio kod nas? Dokažite to! Donesite nam izvod iz matične knjige vjenčanih.\”

Pitala sam gospođu ili gospodičnu zašto se moj muž nije na startu morao izjasniti o svom bračnom statusu. Odgovor nisam dobila. I, što sad? Mi smo se vjenčali pred devetnaest godina u Motovunu. Imam potvrdu o tome, to je bio veliki dan u mom životu, uhvatiti takvog muškarca i još ga privesti u romantični Motovun i prisiliti na potpis… Ali…

Poznavajući Allianz, do sad ga nisam poznavala ali mi malo treba da skužim o čem se radi, oni će tražiti svježi izvod. Malo ljudi skupa provede tolike godine.

Zamolit ću matičarku, ako je još tamo, da mi hitno pošalje izvod. Žena je bila krasna na dan našeg nezaboravnog vjenčanja. Što ako je tamo više nema? Da li će nekome tko nije vidio moju sreću sad već staru devetnaest godina shvatiti da je stvar hitna? Treba sjesti u auto.

Postoji još jedan problem. Allianzu se očito ne žuri ispuniti svoju obavezu. Naš će zahtjev za povrat novca tamo čekati mjesec, dva, deset.

Onda će me opet nazvati gospođa iz Allianza i pitati, imate li još uvijek muža, gospođo? Pa put Istre, plati tunel, plati pristojbu, plati piće na putu, popij apaurin da ne popizdiš…

A na njihovim stranicama smiješi se Ivica Kostelić, od uha do uha i poručuje mi: krenite bezbrižno na putovanje uz svjetski priznato osiguranje. Nema šanse. Bolje je crknuti na putu neosiguran nego dobiti infarkt ganjajući svoja prava od šaltera do šaltera. Allianz? Ne, hvala.

11 Comments

  1. gorčin 06.09.2012
  2. e. 06.09.2012
  3. Ana Ferenčak 06.09.2012
  4. Andro Mošić 06.09.2012
  5. shorty 06.09.2012
  6. likma 06.09.2012
  7. god 06.09.2012
  8. Name :) 07.09.2012
  9. prolaznik 08.09.2012
  10. Miki Maus 11.09.2012