Frljiću, zovi, samo zovi…

Pročitala sam nevjerojatan intervju. Poznati hrvatski kazališni režiser razgovarao je sa novinarkom Novog lista Kim Cuculić i rekao što misli o Hrvatskoj danas. Više manje sve smo to već čuli i čitali. Sander je kriminalac ali ono što je on opljačkao je \”sića\”.

Njegovo uhićenje je zajebancija, služi samo da bi se glupom narodu prodala teza kako se nešto ipak dešava. Frljić u svim svojim predstavama oštro govori o našim kriminalcima na vlasti, ljudi njegove predstave gledaju s velikim užitkom zbog krika i bijesa mladog čovjeka koji pokušava promijeniti svijet. Kritičari ga uglavnom hvale…

Ali ovaj intervju u subotnjem Novom listu… Citiram:

Predstojeći izbori, prijevremeni ili redoviti, ne mogu donijeti nikakvu promjenu. Mislim da bi se u ovoj zemlji promjena mogla dogoditi samo kad bi građani s oružjem krenuli na one koji su ih opljačkali ili, kako to kažu Marx i Engels na kraju \’Manifesta Komunističke partije\’ -\’ciljevi se mogu postići samo nasilnim rušenjem čitavog dosadašnjeg društvenog poretka.\’ Da ne bi bilo zabune, ovo govorim bez ikakve ironije.

Potpuno se slažem s Frljićem. Samo…Tko bi, po Frljiću, prvi trebao krenuti? U intervjuu je rekao da ga \”uvijek iznova čude građani ove zemlje i njihove glupost.\” Možda nam je ovako kako nam jest upravo stoga što su naši građani, kako reče Frljić, \”glupi\”. Ako su \”naši građani glupi\” to nikako ne bi trebalo značiti da mora biti glup i Frljić.

Zašto mlad, hrabar, pametan, zdrav, jak, talentiran dečko ne uzme kalašnjikov u ruke i ne smakne dva, tri, šest ili deset hrvatskih vrhovnika?  Što mu se može dogoditi? Može samo poginuti ali i pokazati \”glupim građanima\” na vlastitom primjeru kako se iz glupog građanina prometnuti u pametnog borca za narodna prava.

Frljić, nažalost,  u intervjuu ničim nije dao naslutiti da čisti pušku ili brusi nož. Ako nije \”glup\”, a nije, što čeka? Frljić je citirao Markxa i Engelsa a meni je, dok sam čitala što je govorio, na pamet pao Mussolini i njegova genijalna rečenica: \”Naoružajmo se i krenite!\” Pa, Frljiću, naoružaj se i kreni. Ovo govorim bez ikakve ironije.

3 Comments

  1. Slobodan 09.01.2011
  2. prolaznik 09.01.2011
  3. Весна Медан 09.01.2011