Život bez muža

Ostavio me muž. Čitav sam život govorila kako postoji život bez muškarca i pokušavala to utuviti svojoj kćeri u glavu. Danas ona ima muža a ja ga nemam.

I, što mi fali? Žale me sve moje prijateljice koje nesretne žive sa kretenima. One žale mene? Ja žalim njih! Najzad, nakon dvadeset godina, slobodna. Slobodna!

\"Pas\"
Ostavio me onako kako širom svijeta muževi ostavljaju žene. \”Moram ti nešto reći. Sjedni.\” Smrzla sam se. Vratio se sa pregleda. Pogledala sam na zidni sat. Dvadeset i tri sata i jedanaest minuta.

Rak želuca? Mjesecima se žalio na bolove u želucu, svakoga dana nakon posla obilazio doktore, imao je i jake glavobolje. Rak mozga, pomislila sam dok sam ledena sjedila na kauču, on u fotelji, i buljila u njegove plave, zabrinute oči.

\”Danas se sve liječi\”, veselo sam rekla, \”čemu predaja? Još nisi mrtav.\” Djelovao mi je toliko nesretno da mi je srce gotovo prepuklo.

Odlučila sam, sve ćemo prodati ali odustati od borbe nećemo. Kod nas najboljih lijekova nema ali ih ima u Evropi, Americi, Kubi…Da, Kuba! Kuba je pravi izbor. Tamo liječe svaki rak.

\”Ne brini, otići ćemo na Kubu, ako treba u roku od osam dana. Letovi su jeftini, uplatit ćemo izlet a zapravo otići doktoru.\” Gledao me i postajao sve manji.

\”Ne razumiješ, odlazim.\” \”Sam? Bez mene? Nema šanse!\” \”Odlazim od kuće, napuštam te, našao sam drugu ženu…\” O čemu govori ovo bolesno siroče? Dignuo se, pomilovao me po kosi i nestao.

Sjedila sam na kauču drvena da drvenija mogla biti nisam. To se dogodilo pred tristosedamdeset i četiri sata. Meni? Meni se to dogodilo? Nikad nisam imanje muža smatrala dobitkom na lotu ali sam iz iskustva drugih znala napamet sve znakove koji najavljuju odlazak davitelja. Ni jedan nisam vidjela.

Tuširanje jednom do dva puta dnevno, pouzdan znak, moj se muž tuširao jednom dnevno ali zbog bolesti. Svakodnevno poslovno sastančarenje nakon radnog vremena trebalo bi uznemiriti i ženu sa posebnim potrebama ali ne odlazak liječniku koga mužu organizira vlastita žena.

Mnoge sam gimnazijske kolege, sve su to danas iskusni specijalisti, preklinjala da ga pregledaju za vrijeme dežurstva. Nikad me ni jedan nije nazvao i rekao da svinja nije došla na pregled.

Spolni odnosi tijekom godine samo na Božić i Dan antifašističke borbe najsigurniji su znak da se brak ljulja na krhkim nožicama. A mi smo se uredno kresali jednom u dva tjedna prije nego bih posteljinu bacila u košaru sa prljavim rubljem, subotom u petnaest nula, nula. Onda bi se on istuširao i otišao na pregled.

Ženu napuštaju muževi kojima ona ne kuha. Kuhala sam. Ženu napuštaju muževi ako je zapuštena. Farbam kosu redovito, odlazim na jogu, pedikeru, maseru, kozmetičarki.

Ženu napuštaju sredovječni muškarci koji misle da će uz mladu koku opet postati klinci. Moj muž ima četrdeset i osam godina, ona ima četrdeset i devet i ima sijedu kosu. Ta kuja ima sijedu kosu.

I stalno je u trenirki. I ima psa. A moj muž koji više nije moj muž alergičan je na sve dlake svijeta?! Uz njega sam provela život sa usisivačem u ruci.

Ipak me napustio zbog zapuštene, sjedokose vještice koja svijetom stupa puna dlaka? Kad Joško krene kašljati od alergije vratit će se doma. Ja ću ubaciti kalcij u vodu i tapšati ga po leđima dok se tableta ne otopi…

Nema šanse! Smeće perverzno! Jebeni, isključeni semafor! Osim onih odlazaka liječniku sve je bilo normalno. Ana ju je snimila mobitelom, skupa su u parku čekale sa najlon vrećicom navučenom na ruku da im se psi poseru.

Žena zaista izgleda poput vještice puštene iz ludnice samo preko vikenda. Svaki muškarac koji ostavi ženu zaslužuje baš takvu jednu. Da, da sam mu ja morala birati zamjenu za sebe nju bih mu izabrala.

Svinja! Tako mu i treba! Neka joj miluje sijede kose, neka joj miluje sise kojih nema, neka navlači vrećicu na ruku, neka toplo govno drži u ruci i bespomoćno pogledom traži kantu za smeće a nje nigdje.

Neka pas babetini koja je privremeno odložila metlu pokraj prozora liže uho dok se tucaju. Neka im se popiša u krevet dok se drže za ruke i slušaju Gabi Novak kako pjeva Dobri ljudi. Neka mu sprema rižot od škampa začinjen pasjim dlakama.

Neka ga sluša dok piša i prdi istovremeno a vrata od vecea otvorena. Neka ona izvlači iz sifona njegove dlake i baca ih u vece. Neka ona odgovara na pitanje zašto uvijek u mašinu za rublje baca njegove čarape ali nikad u paru.

Neka njoj pokazuje žulj koji mu je na malom prstu lijeve noge napravila kroksica. Neka njoj njegova mama u slušalicu nabraja što je sve boli i kako se zove novi lijek za tlak. Neka njoj njegov otac govori kako se frigaju ribe.

Neka nju grli dok sjede uz more na Voloskom. Neka njoj ujutro kuha kavu i donosi u krevet. Neka nju zove pet puta dnevno i pita je da li joj nedostaje.

Neka s njom planira izlet u Graz. Neka nju tamo odvede u Palmers i neka nju nagovara da kupi pet pari gaćica a ne samo dva. I neka je još nagovori da kupi svilenu pidžamu na sniženju.

I neka njoj pokaže austrijsku časnu sestru koja u Palmersu odabire čipkaste grudnjake. I neka nju pita što će djevici u šezdesetoj čipka? Neka njoj kupi crvene balerinke, neka njoj…

I ja ću pustiti sijedu kosu! I nabavit ću rotvajlera! I na sebe navući trenirku optočenu masnim mrljama! Šetat ću sa džukelom njihovim stazama! Naletjet ću na njih i on će vidjeti da sam postala bolja.

Umirem. Nedostajeee miiii muuuuž! Pička mu materina!


Posted

in

by

Comments

93 responses to “Život bez muža”

 1. Милена Avatar
  Милена

  ово се исто десило мојој мајци пре годину дана :О са све кучетом , само што је моја мајка процветала после тога 🙂 а од априла је и најлепша бака на свету 🙂

 2. Iva Avatar
  Iva

  Strasno. Postoji li uopste pravilo…? Izgleda da moze i zvezda na celu da vam sija, ali oni ce zeleti promenu, pa makar ona bila i u obliku sede zene u umazanoj trenerci. 🙁

 3. Lo Avatar
  Lo

  Jel ovo zapravo? Ili je odeljak iz knjige? Ja ne verujem…u soku sam 🙂

 4. sanja Avatar

  Zdravo Vedrana,
  ni ja nemam muža, ali ga nisam ni imala, pa mu neću pričiniti to zadovoljstvo da me ostavi zbog neke po defaultu ‘dobre žene’ koja ga razume i sve pravda. Čekaj utorak.. nebitno koji, al to će biti neki utorak, a možda sreda. Kada te bude zvao i pitao, “kako to da me je volela do ponedeljka, trpela, pravdala, sve išla niz dlaku, a onda, u ovaj bedni utorak samo zato što sam blablabla ona me više ne voli.. Vedrana, dušo.. ti si me volela i u ponedeljak i u subotu, čak i na zadušnice, i u sve neradne i državne praznike, nisi se menjala tako naprasno i jednom zauvek..” E vidiš, tad kad se to desi, tebi će i dalje nedostajati muž. Ali ne on. 🙂

 5. Ana Avatar
  Ana

  Nije to nedostajanje, to je navika i povrijeđena taština. Nakon kojeg tjedna slijedi druga mladost. Zvijezde su Vam zapravo naklonjene!

 6. Boris Avatar
  Boris

  Iskreno do kraja. Hvala!

 7. alen Avatar

  Ništa ne razumijem, da li je to izmišljena priča ili istina!?

 8. Мирко Avatar
  Мирко

  Јел ово одломак из нове књиге или из старог живота?

 9. Kristina Avatar

  Hahaha Vedrana, svaka cast. Da sam malo blize sada bih Vas izvela na kavu za ovaj blogpost 🙂

 10. teuta Avatar

  ahhaa,ahhaa, fakat RESPECT , Vedrana:-)))

 11. Nena13 Avatar

  super,i ja se blizim takvom stanju,samo sto je moj muz zaljubljen sam u sebe!!!!Dosta mi ga je,povraca mi se kad ga vidim,i ti nakon 20 godina braka!!!Gdje su mi oci prije bile?Hvala Vedrana vi ste mi pokazali da nisam jedina koja ce postati samohrana (mislim da moram od sada sama sebe hraniti)zena!!!

 12. Jasmina Avatar
  Jasmina

  Iz oka da je ispao ne bih ga želela nazad. Za par meseci sve izgleda drugačije ! Uostalim, nije završen život, samo jedno poglavlje, neko postoji i za drugu stranu, a obično to ispadne MNOGO bolje nego što se imalo ! Samo neka putuju tamo gde MISLE da će im biti bolje, ima vremena…

 13. Rancher Avatar
  Rancher

  Vedrana, iskreno i bez sarkazma: muškarci kad-tad pobjegnu od preinteligentnih žena! Puno je lakše s onima manjeg IQ-a.
  Govorim iz iskustva mnogih muškaraca, a pogotovo svog vlastitog :(((

 14. Bojan Avatar
  Bojan

  A zasto mrzis jadnog psa???
  Koliko shvatam ti sestro slatka mrzis sve pse???
  Mozda te ostavio jel si takva osoba, jer osobe koje mrze pse nisu bas u vinklu…

 15. Sweetatz Avatar
  Sweetatz

  Nikad nije kasno da se muškarac posere na zajednički život i ode. Sreća po žene, najčešće sav smrad i prljavština odu sa njim…

 16. Mirko Avatar
  Mirko

  I dalje nisam načisto da li je ovo istina ili nova priča koja pokazuje zaista čest slučaj u današnjem vremenu.
  Mislili smo da se Vedrani tako nešto ne može desiti, ali eto, niko nije imun…
  Njoj će sigurno biti bolje, jer može da nađe i boljeg muža i da opet voli, to nije problem.
  Međutim, ja znam puno primera gde je bilo suprotno, gde je žena na sličan način ostavila muža posle godina i godina braka. To me i začudi, i razočara, baš kao i ova Vedranina priča.
  Izgleda da živimo u vremenu kada ljubav ima puno kraći rok trajanja.. Čudno. Čudno i tužno.

 17. Medico D Espana Avatar
  Medico D Espana

  Da nisam oženjen – ponudio bih se. Od srca žalim, ali jaka si žena, preguraćeš. Vole te svi pametni, neiskompleksirani muškarci.

 18. Olivera Avatar
  Olivera

  Doći će vreme kada će žene živeti u komunama za odgajanje dece . Organizacija će biti efikasnija … Na smenu će se kuvati, održavati higijena, fleksibilno vaspitavati i odgajati deca u opuštenim uslovima gde su svi nasmejani i srećni . Televizor sa sportskim prenosima neće biti stožer kuće , biće to bazen iz koga pršti smeh i pozitivna energija. Mame i ćerke će povremeno napuštati svoje kibuce u potrazi za ZABAVOM .
  Jedini problem biće : – Kako objasniti deci – čemu služi tata :)))

  To će biti jedina sličnost sa sadašnjim stresnim vremenom gde je forma ( braka ) odavno otesnila za suštinu ljubavi i odgajanja dece …

  Šta to beše porodica ?

  Realno – porodica više ne služi svrsi . Ionako se sve improvizuje..
  Čega je to posledica, više nije ni važo…

  Pravo je čudo da se još uvek prave svadbe, valjda zbog venčanica i cirkusa u trajanju od jedan dan….

  Mislim da bi za prelazni period bilo potrebno smisliti neku fleksibilniju formu za odgajanje dece, ili čak nekoliko oblika… kao za preduzetnike i preduzeća… Sa ograničenom, neograničenom, ortačkom odgovornošću … ili možda se okaniti zakonskog uterivanja prirodnih procesa…

  Razvedenim i ostavljenim ženama : Kad bi samo mogle da zavire par godina unapred, doživele bi svoju suparnicu kao spasiteljku, i to odmah…

  Redefinisanje feminizma – pod pritiskom realnosti…

  Žene prosto više nemaju dostojne protivnike

  :)))

 19. Ljiljana Avatar
  Ljiljana

  Draga Vedrana,
  da sam muškarac, bila bi več sa buketom ruža pred vratima, pračena svim tvojim novim obožavateljicama, kojima šaljem tvoje linkove , pišem naslove knjiga, pričam odlomke i bodrim jih. Neke se bore sa nasilnim muževima, neke majkama, neke terapiraju ružno detinjstvo, nove razlaze, prevare… Tešim, jer sve te ožiljke u sebi nosim. Tvoje knjige pomogle su mi preživjeti poslednjih nekoliko noči, prvu ogromnu pukotinu u novoj, kao uvek na početku ‘prekrasnoj’ vezi. Da znam pisati, napisala bih ti knjigu, koje bi te utešila, kao mi nalazimo utehu u tvojima. Držimo ti palčeve, mislimo na tebe, ne daj se.
  Ljiljana (sa Tvitera) i sve ostale žene

 20. Vreme Avatar

  Drži se, ide novo vreme, život je nepredvidiv!

 21. Ljiljana Avatar
  Ljiljana

  Još to, draga Vedrana…
  mama mi je poslala zbirku svojih novih cipela i tašni (manična šopinjakinja), koje nikad se neče nositi i obuvati, ali to je za tu osobinu značajno. I mogu reči, nije to tako loš lek. Koji broj cipela nosiš? Pomažu i neplanirana, spontana kratka putovanja kod poznatih ljudi, koje recimo nismo dugo videli, pa se rane ne otvaraju tako lako…

 22. ksenija savić Avatar
  ksenija savić

  Sigurna sam da je istina. Čestitam na hrabrosti !!!

 23. Fenomen Avatar

  A zelis li ti biti necija kucka? Iz inata prema tom konju!

 24. Marijeta Avatar
  Marijeta

  Žao mi je.

 25. eleni Avatar
  eleni

  oh,i kod mene se blizi KRAJ,nakon 18 god,ali zelim sto pre i sto bezbolnije da prodje,nemogu vise da ga gledam,svinja prljava i pijana,unistio je zivot i meni i sinu,

 26. Jelena Milosevic Avatar

  Ne znam da li je istina, ali jedno jeste: ako te ne voli , gore je da ostane sa tobom iz bilo kog razloga sem ljubavi!
  Mislim da te vise boli to vreme koje je proveo sa tobom , dok si slusala sve to sto je pominjao, a u isto vreme bio a drugom . Voleci nju a tebe … Prevara, a samim tim i ponizenje -gorak ukus u ustima.
  Ko zna zasto je to dobro, vreme ce pokazati svoje. U svakom slucaju si se oslobodila lazi, sto je najbitnije, ma koliko bolelo.
  Jednog dana ce proci i mocices da udahnes zivot punim plucima sa osecajem slobode i osmehim na licu!
  Videces 🙂
  Na zalost ima i previse onih koji jos uvek nisu imali petlju da ostave zenu/muza, ali zato imaju jednu ili vise ljubavnica/ljubavnika. Da li je to sto bi zelela sebi ili svom detetu?
  Proci ce …

 27. tatjana Avatar
  tatjana

  Licno mislim da je sve u pusenju,slicne vestice su rasturale brakove u mojoj familiji i nakon dugo godina skupila sam hrabrosti da postavim pitanje …zasto su vestice pobedile ?Jednostavno pusile su bolje od mojih tetki ,strini,majki…odgovor mi je bio bedan nisam mislila da je u tome fora…kada je moj brak udario drugu deceniju shvatila sam,ako me ostavi ovaj moj konj to ce biti samo jer je nasao neku jadnicu koja ce mu popusiti,ja odavno nemam volju za oralne radnje nekome tko ostavlja dlake u umivaoniku,prdi i podriguje za stolom,i onda se setim jedne svoje prijateljice Filipinke koja se rastala jer muz nije htio spustati dasku od wc-a,tada mi je bilo smesno sada vise nije,kresanje kao “radna obaveza”odavno mi ne prija,ako budem tvoje srece molim vesticu da mi za Bozic uzme gmaza iz kuce jer ja sama nemam “muda” otici,ako ode sada jos imam sanse upoznati nekoga kome cu sa gustom popusiti ….

 28. Olga Avatar
  Olga

  Ne znam da li je ovo istina, ili samo jedna prica, veoma prepoznatljiva mnogima. Ako je istina, onda i ja kazem da mu p… materina, ali i da ovo potvrdjuje moju teoriju da muzevi skoro UVEK ostavljaju zene zbog nekih odvratnih, srozanih, traljavih zenturaca! Retko koji se zaj…ao, pa nasao neku bolju, lepsu, pametniju…. Muskarci su glupi i odvratni!

 29. Jelena Avatar
  Jelena

  Svaka Vm čast! Svaka Vam čast još jednom! I još hiljadu puta! Moje divljenje!

 30. Angie Avatar
  Angie

  Dodjavola…………iako su svinje, boli djavolski. Picka im materina

 31. ssokolica Avatar
  ssokolica

  Ako se ovo zaista desilo, onda je trebalo puno hrabrosti staviti to na papir (pardon, net) i otvoriti dušu tisućama svojih čitatelja. Zato znam da ćeš ti preživjeti!!! Sutra je novi dan!

 32. milica brus Avatar

  Prica je apsolutno istinita, Vedranina ili neke druge zene. Ja znam bezbroj istovetnih.

 33. Slavica Avatar
  Slavica

  Vedrana, ocekivala sam od tebe nesto originalnije, nesto ‘vedransko-rudansko’, a ti cmizdris za kretenom kao i sve druge napustene zene, i jos prozivas svoje prijateljice koje nastavljaju zivjeti zivot sa svojim kretenima. Kao, one sad treba da ti zavide jer si slobodna… malo morgen!

 34. Slavica Avatar
  Slavica

  Tatjana, tvoj komentar o pusenju je glupost!

 35. Niko Avatar
  Niko

  Mislim da nisu Vedrana i njen brak u pitanju. Spominje se osoba od 40-ak godina, 20 godina braka…
  Sjajan prikaz bračne krize i svega što u poslednje vreme gledam oko sebe u dvodecenijskim brakovima u kojima su žene svojom voljom, neprimetno, postale robinje, žrtve braka, a muževi sebe izdigli na pijedestal mačo lika time što su našli neku nesrećnicu koja bi baš s njim bila.
  Svi ONI imaju tužne priče kako ih žene ne razumeju, a sve ONE imaju još tužniju priču o tome kako su istrošene brakom, decom, obavezama, nedostatkom pažnje… Stoga, lajk za sve vaaše hrabre, životne komentare.

 36. Sanja Avatar
  Sanja

  Dok se ne pocne “disati” opet normalno,bice tacno kao i u prici-smjenjivace se faze razuma,logicnih objasnjenja zasto je bolje bez njega,a onda nakon pola sata ce sve to biti nevazno jer ce on istinski nedostajati,i tako iz dana u dan,dok se jednom ne kaze “E djavlu bilo malo da se ovoliko patim zbog njega” i pocece “narodni” preporod i disanje punim plucima ;))
  Srecno…

 37. Dzeni Avatar
  Dzeni

  Gđo Vedrana,divim se ženama vašeg kova,koje nemaju dlake na jeziku i koje se ne libe da napišu ono što većina misli ,a nema muda da kaže.Trenutno sam u sretnom ,mladom braku,ali nekad se uhvatim da kontam -¨¨sta ako me prevari,nađe drugu,čisto radi promjene¨?Ponos bi mi bio unisten,plakala bih neko vrijeme,ali ne bi bio smak svijeta.Kad sve to prodje ,kad se dovedem u red i shvatim da nisam ja kriva za sve,da ima i drugih muskaraca na svijetu,tad ce sve doci na svoje.Tako cete i Vi,jer znam da ste jaka žena!! Sretan oporavak……

 38. niki Avatar
  niki

  Uzrok svakog razvoda je…brak.
  (po statistici, 100% razvoda je pocelo brakom)
  Brak nije garancija. Ako vam treba garancija kupite peglu.

 39. sssaki Avatar
  sssaki

  Draga, ovo se isto desilo mojoj majci pre 4 godine, nakon 30 god zajednickog zivota, da ne kazem odrastanja. Ostavio nas je zbog zene svojih godina, koja ga je eto, volela. Mi valjda nismo. Posle toga nismo skoro ni bili u kontaktu.
  Umro je pre 2 meseca od raka, a ona ga je jadna, mucenica pozrtvovana, sutnula u staracki dom, da tamo umre sam kao pas. Ah, ta ljubav…

 40. Jaca VA Avatar
  Jaca VA

  Vedrana opet govori o stotinama onih koji pate. Ma koji da je razlog u pitanju. Po obicaju, briljantna je! Veliki pozdrav VR i svim citaocima!

 41. prolazni Avatar
  prolazni

  Opasno je setati kuce u trenerci, moze se naici na nekog “bolesnika” i ostati bez vise pari gacica…:)))))))

 42. maja Avatar
  maja

  Netko je jednom rekao ovako: ponekad, nakon jastoga, zaželiš pojesti sendvić. Ili, prešao je s konja na magarca. Prije 7 mjeseci me zadesila ista sudbina. I što sam napravila? Nastavila dalje kako najbolje znam i mogu. Danas uživam u svojim hobijima, prijateljima, i svemu za što nisam imala vremena kada smo bili skupa. I ne fali mi ništa. Osim neke lopate da tjeram muške koji mi se svakodnevno nabacuju. A ono, što nazivam svojim bivšim se još uvijek potuca sa onom flundrom s kojom me varao, i uz to mi šalje poruke kako mu nedostajem.. stoga da se vratim na početak, dosadi i sendvić. Samo ti uživaj u vremenu koje sad imaš za sebe, a nakon par mjeseci ćeš se ionako pitati bivši who?

 43. Djeno Avatar
  Djeno

  Crko dabogda. Pa ozivio . Pa ti se vratio. ´Ne daj se

 44. Domaci filmovi Avatar

  Da se čovek zamisli…

 45. MSM Avatar
  MSM

  Ucinilo mi se da je naslov “Zivot bez muDa”, kad sam procitala tekst vidim da je tu negdje…ali ti ih imas, i za tebe nije problem!

 46. Violeta Avatar

  Znaci da je vreme za pravu ljubav ! Posle kise Sunce! Uvek je tako posle velike boli, ni ne kapiramo sta nam se desava i vec smo u najsrecnijoj vezi u zivotu. Ima Boga 🙂

 47. Милена Avatar
  Милена

  зато ја својој ћери, иако има тек три месеца, стално причам: само их шутирај у јајца…ваљда ће нешто да јој остане у глави од те моје силне приче

 48. dej@n Avatar
  dej@n

  ”разлика између светлости и таме само је у степенима: обоје су од исте врсте, пошто нема светлости без таме и нема таме без светлости” – Милорад Павић

 49. Informisana Avatar
  Informisana

  Drage dame, Vedrana Rudan ima 63 godine i ovo joj je drugi brak, tako da tekst svakako nije aktuelan.

 50. Ivan Avatar
  Ivan

  Nema odustajanja. Ja bih se na tvom mestu i dalje borio da ga vratim. Ako baš ne bude išlo, znaš da si sve pokušala.

 51. Alma Avatar
  Alma

  Taj lik je fer i korektna osoba. Mnogi se unedogled vucaju a ženi kunu u vječnu ljubav, a on se odlučio reći to i korektno se razići.
  Za izvjesno vrijeme ćeš, kad vratiš film puno, puno unazad, skontati da si živjela sa jako nezrelom osobom. Ko šta traži, to i nađe. Moraš sama proći kroz krizu ali ćeš uskoro biti užasno sretna kad shvatiš da ćeš tražiti i naći sebi ravnog. On nije tvoj broj. To se barem vidi iz njegovog izbora.

 52. verica Avatar
  verica

  Jooooj. Gadna stvar. No, šta je tu je. Svi mi znamo mnogo sličnih priča, ako već neku nismo sami iskusili. Znam bivše muževe koji se bave decom svojih ljubavnica , iako za sopstvenu nisu imali ni minuta vremena, koji žive u stanu sa više mačaka, iako su se godinama gušili u alergijama, i maltretirali sve oko sebe posebnim režimom života, koji vuku sa tržnice desetine kilograma namirnica, ne ropćući pritom nimalo, iako im je prethodnih 20 godina bilo “zabranjeno da ponesu više od pola kilograma iz zdravstvnih razloga”… Niža vrsta. Da bi se brak raspao na ovakav , tj. default-način, nije dovoljno da žena bude pametnija od muža, niti da bude zanimljivija ličnost od njega (i samim tim njemu zamorna i teško razumljiva). Ne. Potrebno je da mu se žena NE DIVI DOVOLJNO. To je to : nedostatak divljenja. Ovo tvrdim nakon decenijskog promišljanja raznih sličnih slučajeva. Ne pomaže ni ako sve drugo funkcioniše savršeno. Dakle, oni su imbecili kojima se moraš diviti da bi bili srećni. Ako im se ne diviš dovoljno, adio Mare, naći će neku drugu, koja hoće. Ta će sigurno biti inferiornija ličnost, biće neobrazovana (što je idealno!), ili će biti sva zarozana i zapuštena (pa naravno da će se iz svoje perspektive diviti imbecilu!), ili će biti u nekoj nezavidnoj životnoj situaciji (pa će imbecil biti vitez na belom konju!). Mora biti tako. Opet po default-u. Jer, prosto nije lako diviti se imbecilu. Za to nije dovoljno biti pritvorna i lažljiva ličnost koja folira divljenje da bi upecala imbecila. Nije, jer se to kad-tad razotkrije. Za to je potrebno biti stvarno inferioran, i biti pomalo i sam imbecil.

 53. tatjana Avatar
  tatjana

  Slavice mozda je moj komentar glup ( hahaha) ali Klinton i Monika su ga potvrdili …so f o my dear 🙂 on je rizikovao mnogo vise zbog “nice wet blowjob:))))”

 54. Zika Avatar
  Zika

  Bili smo zaljubljeni u istu osobu,ja u nju ,a ona u sebe.

 55. dimitrije golemovic Avatar
  dimitrije golemovic

  Draga Vedrana,

  Ja necu o problemu iznesenom u ovom eseju, najvise jer verujem u onu “staru” koja glasi: Ko zna zasto je to dobro. Zeleo bih samo da Vam kazem, ako Vam je to neka uteha, da u Vasim tekstovima uzivam, a samnom jos i niz mojih prijatelja kojima sam ih preporucio, a neke od Vasih knjiga cak i sam poklonio. Knjiga o “muskarcima i zenama” je zaista dobra, lucidna, a iznad svaga duhovita… najvise mi se dopada kad se salite na svoj nacin, sto je retka, a time i vredna osobina na nasim prostorima. “Kosturi” su takodje jedna dobra knjiga koja je iako je napisana u maniru pisca “malih formi”, ipak uspela, jer ste nasli nacin da svoje eseje spretno povezete u jednu celinu.

  Cestitam i samo nastavite s pisanjem.

  Dimitrije

 56. danko Avatar
  danko

  Otkud vam ideja da Vedrana piše o sebi?

 57. nada Avatar
  nada

  Godinama se pricalo da samo zene prolaze kroz menopozu a moja pametna majka je uvek tvrdila da muskarci isto idu kroz “change of life”. I sve sto sam starija uvidjam da je to zbilja istina i mnogi muskarci isto kao i zene malo polude u tim godinama. Mnogi od nas mislimo da moramo da dokazemo da se i dalje dopadamo “nekom”. Isto tako uvidjamo da smo smrtni ljudi i da je kraj na horizontu. Mislimo ako promenimo nasu situaciju da ce mo ziveti vecno. Kako se gadno varamo. Vedrana, obdarena si pisanjem i samo produzi. Sve najbolje, zivot ce ti biti laksi bez “bagaza”.

 58. miloš Avatar
  miloš

  ej samo opusteno…klin se klinom izbija…sto znaci pod hitno u grad po frajera…tek sada ćeš da uživaš u životu !!

 59. Duki Avatar
  Duki

  Draga Vedrana, nekada partneri odrade nesto u zivotu pa dodje vreme da se razidju. Ono sto ti toplo preporucujem je da malo preispitas sebe pre svega, ne na nacin da otkrivas da li si pogresila ili ne, nego da prevazidjes to otvaranjem sebe u potpuno novom svetlu. Pocni da otkrivas sve one lepe stvari koje su dugo potisnute u tebi na nacin da si morala da pravis kompromise tamo gde im nije mesto. Voli sebe ali na jedan Bozanski nacin. Pisi i dalje, budi ono sto jesi i bice ti super. Srecu ne mozes stici ako je nisi sreo, samim tim videces da ce se sa vremenom pojaviti neko chiju paznju zasluzujes, ko ce te voleti kao niko do sada. Ali moras voleti sebe i u ovoj situaciji i u svakoj sledecoj. Bez ega, tashtine sujete i posesije, ali moras se voleti tako da drugi primete koliko ih volis bas voleci sebe.
  Samo toliko. Puno volim da citam tvoje tekstove i verujem u iskrenost ali tvoje emotivno telo moras sad malo da spustis na zemlju i uzdignes tvoje duhovno telo. To ti je dato i zato si jaka. Puno ljubavi srece i radosti
  Veliki pozdrav
  Duki

 60. Kostalić Saša Avatar
  Kostalić Saša

  Vedrana,
  za svaku (napisanu) dobru reč…
  od sveg ti srca hvala !

 61. Mlada Avatar
  Mlada

  Iz perspektive devojke koja treba da se uda za mesec dana….ako moj brak mora da se raspadne jednog dana, volela bi da se raspadne na ovaj nacin. Lepih 20 godina, do poslednjeg dana zadovoljna i onda brz kraj (kao flaster kad odlepis).

 62. Mimi Avatar
  Mimi

  Draga Vedrana,
  obrazac je uvijek isti…. Trenutno ti se čini da nećeš moći dalje, ali vjeruj mi da ćeš nakon izvjesnog vremena osjetiti olakšanje. Isto što si ti činila, činila sam i ja… zabrinuta za njegovo zdravlje…..Danas, nakon godinu dana, mislim da mi se bolja stvar nije mogla dogoditi. Nisam više niti ljuta na njega, dapače…. i sjećam se samo lijepih trenutaka koje smo provodili zajedno. Naučit ćeš živjeti sama, istinski uživati u vremenu s kojim možeš činiti štogod želiš i kadgod želiš. Vjeruj mi…

 63. brana Avatar

  јел то онај навијач из прошлих текстова?

 64. Anci Avatar
  Anci

  Respect sister! Nisam jos srela žena koja će, posle svega, reći “Nedostajeeeeee miiii muuuuuuž” I meni moj, ali pička im lepa materina.

 65. Mimi Avatar
  Mimi

  Ako je lično iskustvo, žao mi je zbog gubitka dobrih godina u nesrećnoj vezi, ako je književna forma, pozdravljam, jer vrvimo od ovakvih iskustava na sve strane, pa je lepo razmeniti mišljenje o ovakvoj situaciji. Svi znamo nekog iz te price. Dešava se i muškarcima i ženama ( takav način ostavljanja). Muškarci žele da žive sa ženama koje su negovane, lepe i pametne dok žene ne dodju u njihov život i novčanik, kada se to desi, nema više izazova, jednostvno zaborave razlog svoje zainteresovanosti, vide samo troškove i dosadu. Ko voli dominantu ženu? (ne odnosi se na seksualnu konotaciju). Mi smo tu dosta kumovale.
  Slušale smo pažljivo njihove pričetine koje nas nikada nisu zanimale dok ih nismo dobile, lovile dok ih nismo ulovile, ili, dozvolile da budemo ulovljene ako smo očajne. Zanele se da ćemo ih večito privlačiti, i izgubile ono tipično za žene – osećaj za meru. Naše žene su se izgubile, sa feminizmom su dobile pravo da odlučuju o svom životu, braku i karijeri, pri tom ne misleći da svakom muškarcu bude muka ako smo uspešnije i bolje. Ali SVAKOM muškarcu. To je hendikep naših mama i nas. Kada su postale “drugarice” dobile su zakonsku jednakost samo na papiru i u priči – normalno ne i u praksi. Jedino pravo u stvari su dobile na besrkrajno crnčenje u firmi koje se nastavljalo posle i u kući.Praksa je pokazala da naši muškarci neće žene koje se mnogo čuju i talasaju, to im jednostavno ego ne dozvoljava, ili ćemo progutati knedlu i svoj ponos i raditi sve one glupe i neinteligente stvari što oni od nas očekuju i praviti se da je to baš tako trebalo, i sa tim hraniti njhovu beskrajnu sujetu ili ćemo biti same i ponosne i živeti svoj život po ukusu onako kako nama odgovara, samo što ima jedan detalj, ženama koje su istinski glupe i neinteligente pristaje da budu neukusne, jer ih ta ista glupost abolira. Ali verujte, posle niza godina naviknete se, prestaje da vam smeta.

 66. Anchyca Avatar
  Anchyca

  Draga Vedrana, da ti kaze Ana, nema muskaraca bez mana. Meni moj pokojni muz uvek & stalno nedostaje, a najstrasnije mi je da nemam konkretnog neprijatelja (suparnicu/suparnika-neki muskarci su latentni gejovi, i takvog sam imala) nego je moju srecu ukrala priroda, genetika, Bog, majanski kalendar………sa kojima ne mogu u klinc da povratim svog muzjaka, a ne mogu ni da mu vratim jos mladjim & sladjim jer ga volim i iza zavese i jedva cekam da mu se pridruzim. Pri tome dobila sam najgoru od svih uloga – uvazena udovica koja je rodila jedino musko……, a uvek sam mislila da cu ako ostanem bez muskarca biti jedna veoma raspustena raspustenica. Ovako ostala sam sama sa dvoje nejaci & nedostatkom novca

 67. Tomislav Avatar
  Tomislav

  draga Vedrana
  iskreno me pogodilo što sam ovde pročitao. slušao sam par tvojih intervjua i znam koliko si ga volela i poštovala. ko nije prošao kroz razvod, koga nisu prevarili posle 15 ili 20 godina braka ne zna kako je to. nema lakih razlaza, nema dobrih razvoda. ostaje samo bol. i tuga. i praznina. ja moju prazninu nisam popunio ni posle 10 godina i sve manje mislim da je to uopšte i moguće. tebi želim više sreće………

 68. Katarina Avatar
  Katarina

  Vedrana, nista nije vecno niti moze da bude! Neiskreno bi bilo da se pravimo da smo iste osobe sada kao i pre dvadeset ili trideset godina, kada smo upoznale “coveka svog zivota”. Be znaci da on TADA to nije bio. I mi idealne za njega, opet tada. Ali sada smo svi drugaciji, imamo vec u razlicitim smerovima razvijene ukuse, navike, potrebe, strahove, ambicije… To su sada razliciti svetovi i nije vazno da li je nasa suparnica bolja, lepsa ili ruznija. Muskarcu je vazno da je drugacija i da zadovoljava njegove sadasnje potrebe.
  Tebe cenim, rado citam tvoje tekstove, odlicna si, necu da te tesim jer ces ubrzo shvatiti da ti to vise i nije potrebno, ali te sestrinski toplo grlim zbog toga sto ti je u ovom trenutku tesko.
  Katarina

 69. Obojena Avatar
  Obojena

  Kako bi bilo da je gospodja lepsa od Vedrane? Da li bi i tada Vedrana napisala ovu gorkasto-sharmantnu ispovest? I sto je najvaznje, ocigledno da njenom, sada vec bivsem muzu, lepota nije bila PRIMA, a to uglavnom pogadja zene koje drze do vanjstine ponasajuci se kao doterane majke umesto kao gospodja – prepustila se prirodnoj tekovini i ne haje za sedu kosu, manikir i ostale trice, ali haje za nesto sto ocigledno nije imala Vedrana, a ima Druga.

 70. Nijaz Duric Avatar
  Nijaz Duric

  Ovo nije Vedranin slucaj. Vedrana ne psuje, psuju njeni likovi.Bar je tako rekla jednom u TV programu.
  Tema je vjecna. Samo su promjene vjecne. Ovo se desava svaki dan i mogu se napisati brda knjiga o tome.

  Evo, za razbibrigu, jedan vic iz Bosne:
  Suljo i Mujo love ribu, sjede na obali, zabacili udice i cekaju…..
  Znas Mujo, odlucio sam da se uskoro zenim, kaze Suljo
  Koja je ?
  Ne znas je.
  Je li lijepa?
  Nije
  Je li bogata ?
  Nije.
  Je li bar pametna ?
  Nije.
  Pa sta onda ima ????
  Ima gliste !!!!!!!!!!!!!!

 71. Advokat Avatar
  Advokat

  Neki unutarnji glas mi kaže da ovo nije lično iskustvo blogerice. To iz razloga što ne mogu pored nje zamisliti neku budalu. Tačno je da naši muškarci, svi listom, ne žele pored sebe pametne i inteligentne žene, ali verujem da ima izuzetaka (mada ja verovatno neću biti te sreće da naiđem na jednog takvog, možda samo u prolazu) i verujem da je čovek sa kojim ona živi def. izuzetak jer sa drugačijim ne bi mogla živeti.
  Sa druge strane, bez obzira da li je lična priča ili ne … svako ima pravo (opet ja o pravu) da odabere sa kim će živeti i koliko će živeti. I to je mnogo poštenije, mada nezrelo, pa makar promenio 3,5 ili 10 ………. partnera za života nego živeti u braku ili kako god sa jednom osobom, viđati se sa drugom i maštati o trećoj …. kako ne želim nikoga da ubeđujem da jesam ono što ustvari nisam, verovatno ću ostati sama (u partnerskom smislu – na duže staze) što me ne čini niti depresivnom niti frustriranom … prihvatam to kao moju stvarnost .. nismo svi došli na ovaj svet sa istim razlogom ..

 72. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  Gospođo Rudan, da li je to novi štos ? Možda je povod strah vašeg muža da ćete ga ma spavanu macare…Na promociji vaše knjige u Domu omladine u Tamo daleko (prernosila je i TV “Happy” ) vi ste rekli nešto da loše muževe treba u… dok spavaju. Spominjali ste – sigurno u šali – neki nož? Da se nije čovjek uplašio. Nikada se ne treba radovati tuđoj neprilici. (Zlobnici bi rekli – dugo je i izdržao). Ja kažem – ni jedan muž, dečko ili žena, cura – NISU VREDNI NI JEDNE SUZE! Za njima – kao ni za autobusima – ne treba trčati – UVJEK DOĐE SLIJEDEĆI. Kogs nema – bez toga se može! Sloooooboda je IN!!!

 73. marina Avatar
  marina

  moja situacija je obrnuta..ja sam njega fizicki ostavila jer nisam vise mogla podneti mentalnu samocu ,te sam sad srecna jer ne moram vise nista da radim sto sam mu radila,,dosta je bilo,,25 godina bila sam sve ,majka,zena,domacica,radnica,,nikakve zahvalnosti,ni razumevanja,,sedi ko duduk za kompjuterom i dopisuje se sa zenicama,kao upoznaje se,,ok ajde samo ti nastavi…sad si slobodan,nazove me pre neki dan i pita za recept za pljeskavicu,ahahaha,zamolo mu rekoh izgooglaj,pitaj tvoje fejsbuk prijateljice,,al nisam,napisah mu recept al rekoh ,,sve sastojeke mozes kupiti al jedan ne,,moju dusu i ljubav sa kojom sam mesila smesu,,i poslah mu mail…nek mu je daleko lepa kuca,dosta je bilo,uopste mi ne nedostaje…Duki divno si odgovorila vedrani,,a ja se pronadjoh u tome,,da da,treba sad krenuti dalje,,,poz divnim ljudima

 74. Mirjana M. Avatar
  Mirjana M.

  Vedrana, pre nekoliko dana ste bili u Beogradu, i rekli da je najpametnija stvar koju ste u životu uradili ta, da ste ostavili muža ( o deci bi mogle da diskutujemo ) i otišli sa ljubavnikom i da već godinama živite u sreći i ljubavi. Zbog toga mi je ovaj tekst ( tako realan, pitak i iskren ) apsolutno čudan. U svakom slučaju mnoge su se žene prepoznale ( možda i po neki muškarac ). Ali opet, moguće je i da je to Vaša priča. Ništa nije večno – na sreću i na žalost. Živ čovek može sve. Oko nas je more tuge, ali i more ljubavi. Moramo naučiti da živimo i sa jednim i sa drugim.

 75. Jelena Avatar
  Jelena

  A sto je svi tesite? Osecam da svi ostali znaju nesto sto ja ne znam 😀

 76. Vanja Avatar
  Vanja

  Pa Vedrana imala si ga 20 godina. Pa sto bi htjela vise. U danasnje vrijeme i to je predugo. A i sjecam se da si mu govorila ako nadjes ljepsu, bolju, mladju idi. Sta si mislila da nece. I mislim da tu nema nista za plakanje. Nego idemo dalje, oslobodjeni od pritisaka koji se neminovno javljaju u zivotu dvoje.

 77. Tanja Avatar
  Tanja

  Ja mislim da je ovo samo šala

 78. Kosta kojot Avatar
  Kosta kojot

  @Mimi Delom si shvatila poentu, ali si jos uvek puna gorcine. Oslobodi je se i ziveces srecno. 🙂
  Vedrana a da svratimo nas par i “hardverski” 🙂 porazgovaramo sa gospodinom. Nema koristi ali ima sitnog zadovoljstva i zabave.
  Zaboravi skota.
  Ostavljenima uvek sleduje mladje i lepse. Govorim iz licnog iskustva 🙂 .
  Sto se tice komentara od zenskog dela citateljki svaka cast. Samo se nadam da ih ima delom iz SR. Premda sumnjam ovde su zene daleko vulgarnije i bezobraznije. Naucile ih mame :). Dok se nisam skrasio odgovorno i sa iskustvom sam tvrdio da bi dao 3 SR za jednu HR. Sada sam u srecnoj vezi i nedam nista na svetu za moju malu. Ali ako nju izuzmete odnos 3:1stoji. A i ona nije bas cista SR :).
  Svaka cast damama zapadnih komsija na stilu i ponasanju cak i kad se pise o ovako teskim stvarima.
  Momci ili decki iz HR negujte vase dame ili vam sleduju ovakve ko nase. Mi drzimo jedno oko ka zapadu pa ako niste fini ….. :_)

 79. tatjana Avatar
  tatjana

  Paranoja !!!! Mogao bi stvarno otici ako vidi da se toliko bojite :)))

 80. Olga Avatar
  Olga

  GRADIVO ZA PONAVLJANJE!!!

  1. Nemoj se zanositi da nešto možeš promeniti na muškarcu. Osim ako ne
  nosi pelene.

  2. Šta uraditi kada ti muškarac zalupi vrata sa spoljne strane? Zaključaj
  ih iznutra. [
  ako su već jednog muškarca poslali na Mesec, morali bi ih moći poslati
  sve!

  4. Ne dopusti da misli tvog muškarca lutaju. Premale su da bi bile same
  napolju.

  5. Uvek izaberi mlađeg muškarca. Ionako nikad ne sazru.

  6. Muškarci su svi isti – imaju različite face samo da bismo ih mogli
  raspoznati

  7. Definicija neženje: muškarac koji je propustio priliku da unesreći neku
  ženu.

  8. Nije istina da žene prave kretene od muškaraca. Većina muškaraca se diči
  motom “Uradi sam!”

  9. Jedini način da muškarca navedeš da nešto napravi je da mu kažeš da
  je prestar da bi to napravio.

  10. Ljubav je slepa, ali brak je iskustvo koje otvara oči.

  11. Ako baš želiš muškarca koji će biti vezan uz tebe, potraži ga u
  bolnici za duševne bolesti.

  12. Sinovi Izraela lutali su pustinjom 40 godina. Eto, i u drevna vremena
  muškarcima je bilo ispod časti da pitaju za put.

  13. Ako te pita jel’ voliš kartanje, reci “da, ali samo s kreditnim
  karticama”.

  14. Zapamti da smisao za humor ne znači njemu pričati viceve, nego
  smejati se njegovim vicevima.

  15. Svi su ljudi stvoreni jednaki. Na nesreću to uključuje i muškarce.

  16. Muškarci su kao keramičke pločice, ako ih dobro postaviš možeš po
  njima gaziti više od 30 godina.

 81. xela Avatar
  xela

  Ove se stvari događaju jakim i samostalnim ženama kojima muževi nisu dorasli. Ovaj je fer i ok i imao je petlje to priznati i otići. Ne vrijedi plakati, zapamti lijepe trenutke i njima se smij a ostale zaboravi. Nek živi sretno sa bilo kojom slijedećom a ti svoju sreću imaš u sebi i svom duhu.

 82. Olivera Avatar
  Olivera

  Jel skupljate nove ideje, sentence, za novo štivo pa Vam trebaju sveža, tuđa razmišljanja na temu razvod, rastanak, posle dugogodišnje veze, braka, da Vam pomognu?
  Ako ne, gore glavu! Jedan se oteg’o, drugi se protego’, govorila je moja baka, nepismena, premudra, šumadijska seljanka. Vi imate zbog čega da volite i poštujete sebe, a i razlog da i dalje živite kvalitetno i ispunjeno pa Vam neko nelojalan nije potreban da Vam ispuni pojedine delove u životu.
  Sa srećom:)

 83. Vesna Avatar

  Možda je ovo samo jedna sjajna priča, a možda je i Vaša priča.
  Kako god, zaboravili ste još jedan čest razlog momenta kada muškarac ostavlja ženu: NE MOŽE DA JE PRATI. Prejaka je za njega. Da nije to ovde u igri?
  Veliki pozdrav!

 84. SKARLET Avatar
  SKARLET

  Tako smo mudre, kad delimo savete drugima… Gde nestane sva ta mudrost, kad se nama desi?! Lako je reći, zaboravi, stavi tačku, idi dalje, sećaj se lepih trenutaka…. E, baš bih volela da vas vidim! Treba to izdržati, kad shvatiš da si ispala glupa, da ti se nešto dešavalo ispred nosa, svi su videli, osim tebe, da, dok si ga ti žalila što je umoran od posla, on, zapravo, bio umoran (ali zadovoljan) od divljeg seksa u kancelariji, popodne….Da te lagao, varao, “radio prekovremeno”, decu nije viđao, živeo paralelni život, uživao, a još tebi prebacivao da nisi dovoljno dobra….. Treba se suočiti s tim da su ti izrasle ogromne magareće uši i da njačeš “Nja, nja, nja…”. dok on odlazi i baš ga briga za tebe.

 85. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  Olga says:
  06:50 on Jun 29th, 2012
  GRADIVO ZA PONAVLJANJE!!! – ili PRIRUČNIK ZA FEMINISTKINJE!!!
  Svako/svatko ima pravo na svoje mišljenje – ali i na svoje zablude. Međutim, to ne znači da im mi moramo da aplaudiramo. Gore pomenuta, a i mnoge koje nisu, učestvuju u jednoj orkestriranoj feminističkoj kampanji punoj predrasuda. Stereotipni model
  muškarca koji je za sve kriv, a žene su uvek u pravu. “Šije mi ga Đura!”
  Otrcane fraze o nartcisoidnim muškarcima je naprosto doveden do apsurda. Pa, psihologija, a to je nauka, je dokazala da su žene mnogo više narcisoidne od muškaraca i zbog toga sve rade da se dopadnu. Žene su po prirodi egzibicionist, a muškarci voajeri. Prema tome, žene su uvek bile sibjekat/objekat obožavanja, divljenja, a ne muškarci i one su te koje traže mnogo više divljenja nego muškarci. To kaže nauka, a Ogla kaže da su svi muškarci isti i da su svi idioti, imbecili…To mi liči na onu predrasudu da su Srbi za sve krivi, a svi ostali su pravi!
  Mirjana M. says:
  21:36 on Jun 27th, 2012
  Vedrana, pre nekoliko dana ste bili u Beogradu, i rekli da je najpametnija stvar koju ste u životu uradili ta, da ste ostavili muža ( o deci bi mogle da diskutujemo ) i otišli sa ljubavnikom i da već godinama živite u sreći i ljubavi. Zbog toga mi je ovaj tekst ( tako realan, pitak i iskren ) apsolutno čudan.

  1. Slaven Hrvatin Avatar

   Ovo mi je fascinantna spoznaja baš zato što sam psiholog i nije mi poznato da je znanost dokazala žensku narcisoidnost. Može link na neku knjigu ili tekst o stručnoj studiji?

 86. Marlena Avatar
  Marlena

  Zeno, kraljice!Obozavam te!

 87. Tolja Avatar
  Tolja

  Poznata prica napisana prepoznatljivim Vedraninim stilom….odusevila me. Istina, moram priznati da sam uzivala i u komentarima kojima sam se od srca ismijala. Izlgeda da vecina ne razumije da pisac moze pisati i u prvom licu.

 88. Olga Avatar
  Olga

  Miki MausE, dragi choveche, da li si chuo za shalu? Ili, prosto, chak i znajuci da je u pitanju shala, nikako ne znash/ne umesh/necesh da pokushash da je primish na svoj (mushki) rachun? Da ti olaksham – niti sam feministkinja, niti sam ja autor pomenutog Gradiva za ponavljanje. Samo sam htela da i vama i Vedrani izmamim malo osmeha na lice. (Znash, Miki, od besa/ljutnje/parola protiv zena dobijaju se bore, one ruznije :))

 89. Stanko Vrazović Avatar
  Stanko Vrazović

  Vedrana, duso. Samo da ti kazem, jedini je on na gubitku, budaletina nijedna…

 90. verka Avatar
  verka

  Uživala sam čitajući. Hvala.

 91. Mirjana Ojdanic Avatar

  Lepa priča, ali teško da je istinita. Nikad nisam videla muškarca koji je ostavio ženu. Postoje samo muškarci koje je uzela druga žena. Pa ako! Neka joj ga. Njih je ionako manje nego nas, pošteno je da ih podelimo među sobom. Zato sam ja sve svoje muškarce potrošila dok smo bili mladi, lepi i imali stida. Tj dok nisu prdeli i pišali istovremeno kraj otvorenih vrata kupatila. I već odavno sam slobodna. Ali onim ženama koje se nisu oslobodile na vreme poručujem; nikad nije kasno za slobodu.
  A kad bi Vedrana napisala i priču te druge žene. Te koja je uzela rabljenoga dilbera naivno vreujući da je još upotrebljiv?

 92. Skykab Avatar
  Skykab

  Nije to priča o Vedrani. Predpostavljam ulomak iz nekog romana ili nečija tuđa priča prenesena u prvom licu. Svakako tužno, ali događa se. Sve više. Najviše kod mladih parova. Jedan od razloga je i sveopće siromaštvo i bijeda. Nesigurnost. Bezizlaznost. Moji roditelji 54 godine u braku. Ali nikad, nikad nitko nije pomišljao otići. Dirljiva je briga koju pokazuju jedno o drugom i sada pod stare dane. Ocu je 83. Majka je mlađa. Iskrena ljubavna priča. Obožavam ih oboje.