Vruće noći na Pelješcu*

Krenuli smo prema Orebiću. Tamo sam s Bivšim provela najljepše dane u životu. Novome i meni trebao je odmor. Novinari su puni zlobe. Stara žena nema pravo držati za ruku mladog muškarca jer sve na njoj visi? Starim muškarcima su međunožja ravna poput autoputa Zagreb – Beograd. Koga briga.

Još kad u borbu za ženska pravu krenu „feministice“. Jedna od najvećih rekla je za poznatu izreku  „Nema džabe ni u stare babe“ da je „seksistička“. Može li tuplje? Nekad su se slavile stare babe, one nisu davale džabe. Živimo u perverznom dobu u kome je nezamislivo da bilo tko išta od stare babe traži, o naplati da se ne govori. Zašto ugledne feministice ne razumiju kurca tebe?

Unuk Krešo konačno je izašao iz razreda. Moj sin, njegov otac, i njegova majka do posljednjeg su časa tjerali Krešu da se javlja da bi popravio ocjene. Kreši ne idu matematika, povijest, zemljopis, hrvatski, likovni, glazbeni i tehnički. Najbolji je u drkanju po mobitelu, srce nonino Kad mi na glavu montira kapetansku kapu, u usta uvali lulu, bradu obraste dlakama… Ljepša sam takva nego ovakva.

Moj sin želi da Krešimir postane predsjednik Evrope. Zbog toga siroče ide na instrukcije iz povijesti. Svi političari jedino znaju lagati i krasti. Kome za to trebaju instrukcije?

Siroti Krešo ima prosjek 4.5 što znači da je prošao kao i svi ostali u razredu, s pet. Roditelji su mu ipak oduzeli mobitel. Pobjegao je. Traže ga preko interneta. Hvala bogu, riješila sam se pakla u kome žive moje vršnjakinje. Na plus pedeset kuhaju djeci svoje djece. Ni bake ni djeca njihove djece ne znaju gdje su bakina djeca. I tako do rujna.

U Orebiću živi Mare Mrgudić. Ona i njezin brat Niko bave se vinima. Ne, njihova vina „Mare“ i „Bura“ nećete naći u Kauflandu. U Njujorku hoćete. Srele smo se u kafiću „Četiri palme“. Dobila sam krasan poklon umotan u bijelo. I dva štapića. Oni mladencima nose sreću.

Kad je Novi izašao iz mora otišli smo u Lovište na ručak kod Mile. Nećete ga naći na Mreži. Jeli smo ispod smokve ono što sam jela s Bivšim. Hrvatsku hobotnicu u umaku od hrvatskog grožđa, hrvatske sipe u umaku od hrvatske sipe, hrvatsku grdobinu, hrvatske orade…

Novi je jeo kao da mu zadnja ura bije, ja sam jela kao da mi je zadnja ura odbila. On je u sebe lijevao pošip Radović. Već znate, to je jedini autohtoni hrvatski afrodizijak. Jedva smo se dovukli do apartmana. Ah, kako bismo bili uživali u seksu i pogledu na more da nismo zaspali snom vuka kome u trbuhu plešu pijana Crvenkapica, bakica i trudna Snježana s perverznim patuljcima.

Kasno popodne proveli smo u konobi Nike Bure. Gospodin Niko organizirao je degustaciju svojih vina samo za nas mladence. Ja sam pila vodu, ne pij kad voziš. Novi je probao dingač „Buru“ i postup „Mare“.  „Mare“ je sustizala „Buru“, „Bura“ ostala vina. Zagrlio me i razdragano rekao gospodinu Niki: “Jeste li čuli onu? Čovjeku je najdraže prvo dijete, druga žena i treći mandat.“ „Ahahahahaha“, smijala sam se onako kako se žena smije starim forama novog muža.

Bivši satima može govoriti o vinima.  Uz njega sam naučila da svako vino ima poseban „buket“. Neko u sebi sadrži buket mošusa pomiješanog s mirisom krvi zaklane koze, u drugom pluta maslinova grančica, bijeli kušin i dalmatinske stine. Ostale sam bukete zaboravila.

Sommelieri znaju biti naporni za popizdit. Gospodin Niko mi je kao svadbeni poklon uručio bocu desertnog vina. Dovezli smo se u apartman. Novi je pao na krevet come corpo morto cade. Njegova batina koja trijezna izgleda kao debeli bambusov štap o koji u vrtu privezujem pomidore, ležala je poput komada užeta. Vlasnik užeta glasao se kao trajekt Sveti Krševan, spaja Orebić s Korčulom. Bivši ne hrče.

Nazvala sam ga. Bila sam osamljena. „Koga trebate“, upitao me mladi ženski glas? „Ja sam…“ „Gospođo, vaš bivši je u vrtu, neka mačorčina je Pepici iskopala oko. Nazovite za koji dan.“

Vratila sam se u sobu. Novi mi se smiješio. Batina mu je stajala poput periskopa na ruskoj podmornici u „međunarodnim vodama“.

Stenjala sam: „AH!“ Stenjala sam: „OH!“ Ponavljala sam: „TVRD JE POPUT TIKOVINE!“ Super sam se sjetila. Ne bih da nismo kupili stol za terasu. Odahnula sam kad je kapetan podmornice uvukao periskop. Blažen bio.

Jebote! Tko je ona žena? Je li Pepica zaista ostala bez oka?

*To be continued