Vedrana Bez Zemlje

Moj djed po majci pred sto je godina nastradao u američkom rudniku. Baka je od Amera dobila brdo love. Kupila je nekoliko tisuća kvadrata zemlje. Obrađivala je zemlju, živjela je teško, bojala se i Talijana i Nijemaca, a onda su došli Tito i partizani i moju baku oslobodili od njene zemlje.

 Moj djed po ocu pred devedeset je godina bio kapetan broda. Godinama je plovio, plovio i plovio, kupio je kuću i sedamdeset tisuća kvadrata zemlje u okolici Mošćeničke Drage. Jednu su mu kćer ubili Talijani, drugu Nijemci. Došli su Tito i partizani. Moga su djeda odmah po dolasku oslobodili od sedamdeset tisuća kvadrata zemlje. Nije se bunio jer nije bio jedini oslobođen. Svi koji su nešto imali ostali su bez svega. Kuća, stanova, tvornica, zemlje…Tito i partizani oslobođenje su shvaćali ozbiljno.

 A onda je došao Titov general Tuđman i demokrate. Mome su ocu vratili oslobođenu zemlju. Ja, moja djeca i od moje djece djeca, očev brat, njegova djeca i od njegove djece djeca, svi smo odahnuli. Aleluja, aleluja, vratilo nam ukradeno.

A onda su došli četnici. Pa u Hrvatskom saboru izglasali Zakon o golfu. Ja, moja djeca i od moje djece djeca, očev brat, njegova djeca i od njegove djece djeca, svi ćemo ostati bez djedovine. Zakon je jasan, ako neki belosvetski razbojnik na našoj zemlji odluči igrati golf naša će zemlja postati njegova. 

 Zašto su četnici u Hrvatskome saboru izglasali Zakon o golfu? Zato jer im njihovi djedovi ništa ostavili nisu. Sve što četnici koji sjede u Hrvatskome saboru imaju stekli su od devedesete do danas. Krađom, laganjem, varanjem, donošenjem Zakona o golfu. Njima nitko ništa oteti neće.

A meni hoće. Zato jer sam civilizirana, mirna osoba poput moga djeda? Zato jer vjerujem u pravdu?  Ili ipak zato jer me paralizira jeza? Mi prevareni, mi bespomoćni užasnuto gledamo što se događa nama i našoj zemlji. Jednoga će nas dana djeca pitati zašto smo samo gledali, zašto nismo učinili nešto?

 Što ćemo jednoga dana reći djeci? Reći ćemo: \”Djeco, ne sudite nam. Bilo je teško, jako teško, bilo je nemoguće prihvatiti istinu, Hrvat je Hrvatu najveći četnik\”.

7 Comments

  1. Primorka 24.04.2010
  2. prolaznik 24.04.2010
  3. Branko 24.04.2010
  4. Slaven Hrvatin 25.04.2010
  5. srerd.bosna 25.04.2010
  6. srerd.bosna 25.04.2010
  7. vav 28.04.2010