Svećenikova djeca

Gledala sam Brešanov film, jedna sam od sto tisuća gledalaca koja je ušla u kinodvoranu da bi se do suza nasmijala apotekaru, čovjeku koji prodaje u kiosku i otočkom svećeniku koji buše kondome u namjeri da pusti otok pretvore u dječji vrtić. Sadržaj svi znate. Trojac buši li ga buši, sve više mladih žena šeće sa trbuhom do zuba, očajne, očevi čupaju kosu.

\"Svećenikova
Kako? Zašto? Neke su se cure čak i dvostruko osiguravale. On je na njega navlačio gumicu, ona je gutala pilule, uzalud. Ambiciozni apotekar je antibebi pilule zamijenio vitaminima, nitko tko se na otoku tucao mlađi od pedeset i pet nije mogao pobjeći od Božjeg dara.

I sve bi bilo super da je tako ostalo do kraja. Malo Felinija, Brešanov lik koji se popeo na stup nije urlao da \”hoće ženu\” nego je revao pjesme Miše Kovača. Neki dijelovi filma podsjetili su me na dobre, stare, češke filmove. Ma, baš bih se bila dobro zabavila da Brešan bez neke najave nije komediju pretvorio u dokumentarac.

Odjednom ti pred očima sjevne Katolička crkva u Hrvata. U svom punom nakaradnom sjaju.  Pedofili, kriminalci, tajkuni, licemjeri, lažljivci, manipulatori, ubojice…Nešto strašnije na temu Katoličke crkve na ovim prostorima nikad nisam vidjela.

Tko je Brešanu dao lovu za ovaj film? Ako se ikad dozna svi će ti ljudi biti skraćeni za izdajničku glavu. Da li su ti neki znali što će snimiti čovjek koji je ovim filmom zakoračio u povijest hrvatske kinematografije? Baš me briga što nisam filmski kritičar ali ja i \”Tko pjeva zlo ne misli\” držim remek-djelom. Želim reći, možda sam i sad, iako nekvalificirana,  na dobrom tragu?

Odgledala sam film i umjesto da budem sretna što konačno svatko tko želi može vidjeti što nam rade, osjećala sam se odvratno. Kakvi smo mi to ljudi, mi građani Hrvatske? Gledamo svećenike kako nam siluju dječicu, kako nam lažu, kako nas kradu, kako voze skupe automobile, jahte, ne plaćaju porez, dobivaju od države plaću i mirovine, potpisan je ugovor sa Vatikanom, nitko od nas četiri i pol milijuna budaletina pojma nema što u  njemu piše.

I? Ništa se ne dešava. Šutimo a neki od nas plaćaju dečkima pedeset kuna, manji iznos je uvredljiv, kako oni kažu, da bi im lopina ili silovatelj poškropio kuću svetom vodicom. Nema veze. Što je bilo bilo je. Katolička crkva u Hrvata više nikad u percepciji ogromne većine naših građana neće biti ono što je bila. Sveta krava.

Sa te je krave Brešan oderao svu svetost. Na nama je da sada opušteno slušamo njeno mukanje, na jedno uho unutra na drugo van. Dok oni budu mukali sa svojih govornica svi ćemo znati da se glasaju zločinci. Tko ne vjeruje neka pogleda film. Pitam se da li će u ovoj zemlji za mjesec ili dva postojati bilo tko zdrave pameti koji ga neće vidjeti.

Večeras opet idem u kino. Da utvrdim gradivo. Zar je moguće da je sve baš tako, tako, tako strašno?


42 Comments

 1. Sanja Ferari
 2. Marko Mars
 3. adriana
 4. VLADO
 5. Ana Marija
 6. ines
 7. ranka selena kopun
 8. boki
 9. ljubomir stanić
 10. branislav
 11. tara
 12. pepe
 13. Sandra
 14. slavica
 15. mujaga
 16. zed
 17. Dunja Sporer
 18. Miki Maus
 19. maro puccini
 20. malte
 21. splićanka
 22. martin
 23. Sg
 24. Dayavati
 25. Domagoj Bogoljub
 26. Bojan
 27. Domagoj Bogoljub
 28. rade
 29. branislav
 30. Break
 31. Hrca
 32. ranka selena kopun
 33. Hrvoje
  • ranka selena kopun
 34. ZMRKI
 35. Hrvoje
 36. Hrca
  • ranka selena kopun
 37. Hrca

Svećenikova djeca