Potpišite peticiju Udruge Franak!

Ako patite u jarmu dužničkog ropstva, pročitajte sljedeće priopćenje Udruge Franak.

Udruga Franak uputila je Vladi sljedeće prijedloge, koji nude konkretna i provediva rješenja:
Mjera 1
Da donese zakonsku regulativu kojom bi naložila bankama da se izvrši konverzija ostatka glavnice kredita vezanih uz CHF u kune (ili eure) – po tečaju koji je bio važeći u trenutku sklapanja ugovora. Time bi se, bez ulaska u retroaktivne reobračune, omogućilo stabiliziranje glavnice kredita i vraćanje ukupnog duga u prihvatljive okvire.
Mjera 2
Da donese zakonsku regulativu kojom bi se promjenjiva kamatna stopa definirala u obliku promjenjivog dijela (potrošačutransparentnog varijabilnog parametra) i fiksne marže tijekom cijele otplate, koja bi se ugovarala pri sklapanju ugovora i tijekom otplate kredita banka ju ne bi mogla jednostrano mijenjati. Time bi se, i jedino time, ostvarila fer podjela postojećih tržišnih rizika između banke i klijenta.
Mjera 3
Hitno donošenje Zakona o osobnom bankrotu. Time bi se spriječilo da građani i nakon ovrhe, zbog uvećane glavnice ostaju bankama doživotno dužni desetke ili stotine tisuća kuna.
Želimo posebno napomenuti kako je mjera 1 ciljano rješenje problema kredita vezanih uz CHF, dok bi mjere 2 i 3 donijele bolju zakonsku zaštitu svim korisnicima kredita kredita, uključujući one koji imaju kredite u kunama ili s valutnom klauzulom u eurima.
Ministarstvo financija odbacilo je prva dva prijedloga, bez ikakvih argumenata ili protuprijedloga o kojem bismo uopće mogli razgovarati. Ministarstvo se s trećim prijedlogom načelno složilo, no u potpunosti zanemarilo riječ hitno. Ove je godine preko 2000 obitelji ostalo bez doma radi ovrhe kuće ili stana.
Mi od ovih prijedloga ne odustajemo. Podržite ih i Vi!
Puno hvala!
Udruga Franak

Podržite Udrugu Franak potpisivanjem peticije.


26 Comments

 1. Ljubica Filipovic
 2. Martina
 3. Cukunio
 4. Sale
 5. Miša
 6. Cukunio
 7. Miki Maus
 8. Ljubica Filipovic
 9. Filipovic
 10. Diogen Drugi
 11. scorpiorex
 12. scorpiorex
 13. Miša
 14. Miki Maus
 15. Sale
 16. the euro
 17. Glas razuma
  • the euro
 18. the euro
 19. Glas razuma
  • the euro
 20. Glas Razuma
  • the euro
 21. the euro