Partizani

Pred nešto više od godinu dana čitava je Hrvatska bila na nogama. Tisuće ljudi digle su svoj glas protiv Zakona o golfu. Možda su mnogi zaboravili što nam je HDZ htjela smjestiti. Princip je bio vrlo jednostavan. Kad neki \”investitor\” odluči komad Hrvatske pretvoriti u golf igralište a na tom mu se putu suprotstavi vlasnik komada zemlje koje treba postati igralište, vlasniku se \”izuzme\” livada. Koju će siću dobiti za \”izuzetu\” djedovinu trebali su odlučivati čanovi Vlade, Sabora i ostalih institucija specijaliziranih za deranje kože sa leđa nevinih podanika.

Digla se frka do neba pa je tako tadašnja premijerka Jadranka Kosor 2011. izjavila: \”Vlada mora znati slušati i što je najvažnije čuti.\” Navodno su se tadašnjoj Vladi otvorile uši  uz pomoć Evrope koja je uvjetovala ulazak među svoje redove ukidanjem Zakona o golfu. Odahnuli smo mi \”bogataši\” kojima su djedovi robijajući kao rudari u Americi ostavili šume i livade.

Te su šume mome djedu oteli partizani. Mi unuci nekoliko smo desetljeća čekali na povrat. Neko smo vrijeme bili svoj na svome a onda nam se krenulo prijetiti Zakonom o golfu. Razbojnici iz HDZ-a su odsustali, mi odahnuli. Posebno nas je usrećilo kad je HDZ i formalno izgubila vlast. Sa SDP-om na čelu možda ćemo dočekati dan kad će naša djeca beskućnici i puka sirotinja smjeti na djedovini izgraditi kolibicu od šezdeset kvadrata.

Kad… U veljači će borci za lopovska prava izglasati Zakon o strateškim investicijama koji se u suštini nimalo ne razlikuje od Zakona o golfu ali je mnogo opakiji. Dok se HDZ srcem i dušom borila za prava samo golfera ova se vlast istim žarom bori za prava bilo kojeg kriminalca, uopće ne mora igrati golf, koji je spreman u Hrvatsku \”strateški ulagati\”.

Što je \”strateški\” odlučivat će povjerenstvo koje će imenovati Vlada. Blaženi Zakon o golfu, pokoj mu duši. Opet smo dočekali da uvijek može gore. Na ovome svijetu ima manje golfera nego \”strateških investitora\” tako da ćemo gole guzice ostati mnogo brže sa SDP-om nego bismo to sa HDZ-om.

Sve će se dogoditi po hitnom postupku jer se onima kojima djedovi i bake nikad ništa nisu ostavili, žuri rasprodati hrvatsko more, zemlju, vodu zrak. Moraju osigurati svoje unuke i praunuke. Nećemo se buniti mi kojima će se \”oduzeti privatno zemljište ako budemo stali na put realizaciji strateškog investicijskog projekta\”. Čemu?  Skužili smo. Na ovim prostorima sve crkava osim partizana.


37 Comments

 1. Nada Savic
 2. boki
 3. Dunja Sporer
 4. Dunja Sporer
 5. Advokat
 6. Modiljani
 7. Poncije
 8. Domagoj Bogoljub
 9. Glas razuma
 10. Cukunio
 11. Mimi
 12. Rebelyell
 13. Mihovil
 14. Miki Maus
 15. Domagoj Bogoljub
 16. Sg
 17. vedrana
 18. VLADO
 19. Modiljani
 20. Glas razuma
 21. Običan čitalac
 22. splićanka
 23. Glas razuma
 24. Glas razuma
 25. boki
 26. Rina
 27. Običan čitalac
 28. Diogen Drugi
 29. Kadrovska služba
 30. Advokat
 31. glas razuma
 32. Običan čitalac
 33. branislav