Nemoć

Jučer sam nazvala  starački dom u Zadru. U slušalici sam čula grubi, ženski glas. \”Dom!\” Ni dobar dan, ni izvolite, ni što vam treba… \”Dom!\” Čovjek rijetko naziva državne ustanove kad nije u frci zato bi državni zaposlenici morali biti pristojni, da nama, siročićima, olakšaju život formalno kad nam ga stvarno uništavaju na sve moguće načine. \”Dom!\” A \”dobar dan\”?

\"Baka\"

Vukovarska škola \”Nikola Tesla\” je odvratan svinjac u koga bi djeca morala ulaziti svaki dan iako su uvjeti u toj zgradi gori nego u koncentracijskom logoru. Ne od jučer. Tek ovih dana roditelji su skupili hrabrost pa  svoju djecu više ne šalju u tu ledenu rupu.

Centri za socijalni rad su ustanove u kojima, kako mediji javljaju, uglavnom rade cinične, lijene, opasne osobe koje uopće nije briga što se dešava sa ljudima o kojima bi morali brinuti. Podvode se maloljetnice, u najstrašnijim mukama umiru bebe, roditelji luđaci prebijaju svoju djecu, alkoholizirani ili trijezni.

Šutimo.

Dječji vrtići su prostori u kojima jedna ili dvije \”tete\” brinu o tridesetoro djece.  Mi koji imamo jedno trogodišnje unuče znamo što znači osam sati paziti da se ne udavi, ubije ili razbije ruku ili nogu. Tridesetoro?!

A stalno skupljamo lovu za jadnu afričku dječicu. Srećom, to će vam reći svaka \”teta\”, postoje kozice, zaušnjaci, prehlade, upale pluća, proljevi, uši, pa te očajnice najčešće vode brigu o \”samo\” dvadesetoro djece. Što te jadnice mogu raditi s tom djecom u tim uvjetima?

Šutimo.

Ako pozoveš hitnu a na podu ti leži osamdesetogodišnji otac koga je pokosio moždani udar, budi na sve spreman. Kad je moja  majka ležala pokraj kreveta samo su je pogledali i vratili se odakle su došli. Da nismo potegnuli vezu nikad nam se liječnik ne bi ukazao na kućnim vratima.  Nisu prepoznali njenu bolest, proglasili su je ludom tako da je umrla od raka u najstrašnijim mukama, a nas su do njenog posljednjeg časa ubjeđivali da je samo dobra glumica koja želi pažnju.

Šutjeli smo.

Bolnice nam izgledaju poput ubožnica iz Dickensovog doba. Nema toaletnog papira, sapuna, posteljine,  žohari opušteno šeću po kolicima kojima se u bolesničke sobe unosi takozvana hrana.

Šutimo.

U osmogodišnjoj školi svi učenici moraju proći sa pet nula ako se žele upisati u srednju školu. Učiteljice i učitelji umrežili su se tako da nema šanse da bez instrukcija naučiš koliko su dva i dva.

Šutimo.

Srednja škola. Opet instrukcije. Fakultet. O njima je već sto puta sve rečeno. Mito, plaćanje ispita širenjem nogu, zna se točno koliko koji ispit u Hrvatskoj košta.

Podnosimo.

Zašto? Zato jer se ministrima i ministricama koji mjesečno više potroše na garderobu i šminku nego prosječna porodica na hranu i režije jebe kako mi živimo. Ne vide ledene škole, ušljivu djecu, gladne bolesnike, usrane starce, jebežljive sveučilišne profesore.

Mi, sluge njihove pokorne, u dvadeset godina nikad nismo digle glas. Ono, da smo baš svi, ma u kom dijelu Hrvatske živjeli, ujedinjenim snagama zaurlali, dostaaaaa višeeeeeee! Zaslužili smo sve što nam se dešava.

Ako nam nije problem vaditi uši iz kosice naše djece, gledati u staračkim domovima gnjile starce, slati djecu u porušene, ledene vojarne neka uče da \”imamo Hrvatsku\”, onda smo dobili što smo zaslužili.

Zato, neka nam nafrakana gospođa ministrica Milanka Opačić u Dnevniku obećava da se više u Hrvatskoj malu djecu neće prebijati, ni curice podvoditi, ni bebe puštati da gladne umru.

Bože, kako je ta žena bila lijepo obučena. Krasno našminkana. I tako ozbiljna i zabrinuta. Nadam se da nije imala problema kad se nakon nastupa kroz snijeg i led našim audijem probijala do…

Gdje oni žive?


55 Comments

 1. Nena
 2. tara
 3. MIlorad Ivanić
 4. prolaznik
 5. tiha-revolucija
 6. ramiza mutapcija
 7. Kata
 8. Referendum za "imamo Kapitalizam"?
 9. S.L.
 10. miki
 11. Domagoj Bogoljub
 12. vesna radovanović
 13. Marko Zecevic
 14. Miki Maus
 15. sanja
 16. vojislav
 17. branislav
 18. Kira
 19. nina
 20. Domagoj Bogoljub
 21. Mimi
 22. Kira
 23. Domagoj Bogoljub
 24. ramiza mutapcija
 25. baki960
 26. Diogen Drugi
 27. Diogen Drugi
 28. Frenki
 29. Običan čitalac
 30. Mimi
 31. dzana
 32. Miki Maus
 33. Jaca VA
 34. Poncije
 35. Nedzad Besic
 36. Glas razuma
 37. Kira
 38. Advokat
 39. Kira
 40. brana
 41. Glas razima
 42. Mimi
 43. ida
 44. Miki Maus
 45. Bo Ian
 46. Dunja Sporer
 47. Sanja Ferari
 48. Običan čitalac
 49. NIkolina
 50. matijavid