Ne okreći se, sine

Jako volim Zlatka Dizdarevića, kolumnistu Novog lista. Pročitam svaki njegov tekst. Ove je subote u svojoj kolumni objavio tekst velikog književnika Nenada Veličkovića. Volim Zlatka, volim Nenada, volim vas. Pročitajte i vi ono što me oduševilo. Nenadov tekst objavljen je prije dvije godine na radiju \”Deutsche Welle\”.

\”Preokreni se, sine. Slabom sam te opremom na pogrešan put uputio. Pravda, jednakost, sloboda-krupne riječi zveckaju kao praporci na ludinoj kapi. Preokreći se, postani jedan od njih. Pristupi im. Upiši se. Učlani se. Partije su ovdje jedina perspektivna poduzeća. Priđi im ponizno, poljubi ruku s pečatnjakom, sagni se da te pomiluju. Primi njihov jezik, palacaj u klupku.

Preokreći se, sine. Moli se na glas i smiči u tišini. Gazi slabe kao da plešeš tvist. Govori kao janje, čini kao vuk. Imaj tvrdo srce za meke duše. Kuni se u domovinu s dlanom na šlajpeku. Napuni usta demokratijom kao duhanom za žvakanje, stani pred narod kao pred pljuvaonicu. Nosi odijelo kao dres, kravatu kao zastavu, okiti rever značkom kao karanfilom. Otvori račun u njihovoj banci sperme.

Preokreći se, sine. Mudro šuti, neka vođa govori u tvoje ime. Misli njegovom glavom. Kad onijemiš, pjevaj himnu. Hvali post punim ustima. Bolje snob nego rob. Liži domaće. Budi jegulja u zakonu. Imaj mozak od plastelina. Puštaj nokte. Šilji laktove. Naoružaj se pljuvačkom. Kradi u samoobrani.

Preokreći se, sine. Zaboravi Boccaccio, Daviča, Rablea, Zolu, Kiša, Kafku, Manna, ne pali knjige, popišaj se na njih. Udavi Antigonu u urinu. Zatomi Toma Soyera, samo budale svjedoče protiv jačih. Prepusti Gepetta utrobi kita. Neka ishlapi Hlapić. Opali kvrgu Kvržici. Zadavi Pipi čarapom. Sahrani Matildu u kolicima. Ne cmizdri za Nemečekom. Iskaki se na Kekeca. U rošu s Gavrošem. Utuci Korčagina. Kukutni Sokrata. Pometi Prometeja. Budi Karagmazov. Drekula. KraljeviČmarko. Alibaraba. Fukarađoz.

Preokreni se, sine. Hvali gospoda, slijedi Darvinove zakone. U raj se ulazi kroz upravne odbore. Od izborne nema bolje platne liste. za šta si dizao ruku kao čovjek, sada diži nogu kao pas. Miriši njihovim mirisom. Prilagodi korak njihovim stopama. Vjenčaj se po njihovim obredima. Budi modul njihove memorije. Napuni sačmaricu krvnim zrncima. Plači pametno. Laj na komadnu.

Ili idi odavde, i ne okreći se, sine.\”


34 Comments

 1. K.
   • Mujo s onog svijeta
  • ivanka
 2. dam
  • Radmila
 3. Radivoj
 4. milanogr
 5. Vesna
 6. Uskok
 7. Uskok
 8. Robin od qrca
 9. lemi
 10. Bobby Fankhauser
 11. Mihailo Mikic
 12. Nadia
 13. Mil-anica
 14. Ich
 15. DT
 16. suzica
 17. Bobby Fankhauser
 18. Ich
  • xyx
   • xyx
    • Miki Maus
 19. slavica iz SA
  • Miki Maus
   • SIN
 20. Ich
  • Mravko Zdamić
  • SIN
 21. SIN
 22. Nemac