Najduža noć *

Uvijek se za vrijeme božićnih i novogodišnjih dana osjećam, kako bi rekao moj pokojni prijatelj, \”k\’o ker u bunaru.\” Ne želim prevesti ovo \”ker\” jer je on rekao \”ker\”, nije rekao \”pas\”. Dobri Pap bio je iz Sombora. Svi oko mene se ljube, neki od njih pritišću me uz mlohave ili čvrste grudi i žele mi u idućoj zdravlje i veselje i puno para. Mrzim grljenja i ljubljenja sa ljudima koji mi nisu najdraži.

Ovih dana, pojma nemam zašto, oslušnula sam što mi govore. Jelena mi je preko telefona rekla: \”Volim te.\” Potreslo me to. Oni za koje znam da me vole nikad mi to ne kažu jasno i glasno. Baš sam se dobro osjećala. Ja sam Jeleni promrmljala da i \”mi\” volimo nju. Moja potreba da preveliku intimnost maknem od sebe jača je od mene.

Večeras ću nazvati Mirjanu. To me biće već godinama drogira svojom životnom radošću. Piše, prevodi, nastupa na teveu, čita i luda je za svojom mačkom. Nakon razgovora s njom uvijek mi se čini kako život ima smisla.

Sinoć su kod nas bili prijatelji. Majda nam je ispekla kekse a na svaki keks je utisnula naša imena. Djecu danas još nisam vidjela, zbog toga sam ih pojela. Pojela sam i muža i njegovo dijete. Unuka ipak neću progutati.

Ali to nije sve. Lela, ona Lela koja je doktorirala na kuglofu, sašila mi je večernju haljinu u kojoj ću, ako ne crkne klima, provesti ovu najdužu noć uz \”Prohujalo sa vihorom.\” Da, ne smijem zaboraviti svima koji me čitate napisati koliko mi značite i koliko me usrećujete. Da pišem tekst o stanju u Hrvatskoj, izborima, hrvatskoj bijedi, gladnima, zlima, bešćutnima, tekst o prokletoj banci koja će u idućoj francima udaviti moje dijete lakše bih mlatila po tipkovnici.

Želim napisati, volim vas. Nemoguće je voljeti 140.000 ljudi? Raznih ljubavi ima. Ne voliš na isti način svoga unuka i nepoznatu ženu koja u tri ujutro šalje komentar na tvoj tekst što ne znači da te tih nekoliko rečenica ne može usrećiti jednako kao njegova mala ruka u tvojoj.

Skratit ću. U Novoj vama i vašima želim… Ma, tko sam ja da urbi et orbi šaljem poruke? Pijem pivo u vaše zdravlje.

* Srcedrapateljno? Bilo je jače od mene.


58 Comments

 1. LovoRka
 2. Slq
 3. Marijo
 4. Andro Mosic
 5. mojca
 6. vlado
 7. Daniela
 8. Jadranka
 9. Sandra
 10. Maja Ristić
 11. maja
 12. Alma
 13. Ilija
 14. laura
 15. milos
 16. bistrina
 17. Reno Flander
 18. Predrag
 19. Jadranka
 20. Snjezana Calo
 21. Ramona
 22. petrichiii
 23. Lela
 24. Ich
 25. Milomir
 26. Akrus Acras
 27. Ich
 28. Jaca VA
 29. Mil-anica
 30. patricia
 31. Miki Maus
 32. Zorica Stojadinović
 33. Zorica Stojadinović
 34. Violeta
 35. Dragan Tričković
 36. Milorad
 37. Milorad
 38. Zdenka
 39. vedrana bruketa
 40. Iva
 41. Kira
 42. mahotinemaho
 43. jasna
 44. Zoran
 45. Ksenija
 46. slobodan
 47. TERA
 48. Milorad
 49. Bojan
 50. Maks
 51. Stasa
 52. JP,
 53. Ich
  • mijenjaj stih
 54. Poncije
 55. NESAVRŠEN
 56. Vlad
 57. slavica iz SA