Muško širenje

\”Muško širenje\” je u Hrvatskoj totalno nenačeta tema iako je to u civiliziranom svijetu opće mjesto. O čem se radi? Muškarci, u pravilu opsjednuti svojim kurcem, u svako vrijeme i na svakom mjestu osjećaju potrebu da ga pokažu i nekome ponude. To se manifestira širenjem nogu, a posebno dolazi do izražaja kad muškarci sjede. U autobusu, avionu, vlaku, na tribinama. Kad smo već kod tribina, nedavno je u Zagrebu održana rasprava, a o čemu će drugo nego o imenu Trga maršala Tita.

U ovoj je priči Tito nebitan, bitni su muškarci koji su sjedili na pozornici i baljezgali o pokojniku: Puhovski, Hasanbegović, Jakovina, Kosanović. Zanimljivo ih je bilo gledati, naravno da nisam slušala što govore. Hasanbegović je toliko raširio noge da mu kurčić samo što nije iskočio iz hlača. Raskrečeni su bili i Jakovina i Kosanović. Bilo bi zlobno reći da su se Hasanbegović i Jakovina, to su nekakvi historičari, posebno raširili zato jer su muškarci u tijelu dečkića, možda su visoki metar i šezdeset i pet, pa misle da će širenjem nogu i pokazivanjem kurca kompenzirati svoju niskost. Ne, nije to bilo to. Svoje je međunožje na izvol\’te ponudio i novinar Kosanović koji je visok i izgleda kao muškarac.

Puhovski je sjedio pristojno, pitaj dragog boga zašto. Mogu samo nagađati. Čovjek mnogo putuje? Čita? Filozovi su obrazovani? Zna da je širenje nogu i izlaganje svoga đokadina nepristojno i znak mužjačke bahatosti zato jer se druži sa mladim komadima? Ne želim da se ovaj tekst shvati kao seksistički napad na grupu beskrajno dosadnih mužjaka jer ovaj tekst to nije. Ja bih samo željela da Hrvatska uđe u društvo civiliziranih zemalja, a da je to ne košta previše. Naši bi muškarci trebali spoznati da kao što ruke peru nakon pišanja, ako ih peru, ne šire noge na javnom mjestu ma što im se među njima koprcalo. Jednostavno, to se više ne nosi.

Da ne bude, govoriš napamet, glupa pičko ljubomorna što ne možeš pišati stojećki, navest ću nekoliko primjera kako to izgleda van granica ovog Divljistana. U Njujorku odavno postoji znak koji muškarcima jasno daje do znanja da moraju sjediti skupljenih nogu. U Madridu će uskoro u svim sredstvima javnog prijevoza osvanuti naljepnice sa čovječuljkom koji čedno drži noge jednu uz drugu. U Seattleu u Americi već imaju znak, oni su maštoviti, na njemu hobotnica širi svoje krakove više nego treba.

Što pisačica želi reći? Hrvatska je zemlja muškaraca, prostor u kome žene imaju pravo samo na pokazivanje sisa, pičke i nabildane guzice. Sve ostale koje misle da žena nije komad mesa, a ima nas, znaju da se stanje neće promijeniti i da će još dugo, dugo, dugo i predugo o svim temama i u svim medijima raspravljati samo muškarci. Pa kad je tako neka, dok pričaju pizdarije, a jedino to i čine, bar skupe noge. Strašno je kad žena slučajno baci oko na ekran televizije ili kompa pa ugleda nešto sitno obučeno u mišje sivo što vlasnik tura li ga tura oku kamere.

Dečki, to što vi radite stručno se zove menspreading. Prava gospoda se ne šire. To čine samo orangutani. A vi, dečki, niste orangutani, jel tako? Hvala bogu da orangutani neće pročitati ovaj tekst. Popizdili bi. S kakvima ja njih uspoređujem.