Moje historijsko DA*

Smatrate li da je vaša odluka o razvodu nakon trideset godina braka zbog 16 godina mlađeg ljubavnika hrabra i nije li pomalo avanturistička?

Ne razumijem pitanje. Nije hrabro rastati se nakon trideset godina, hrabro je živjeti s nekim tolika desetljeća. Ženama nedostaje muške drskosti. Kad pogledate oko sebe vidjet ćete desetine staraca kojima se oko drhtavih nogu motaju sitna djeca dok njihove trideset godina mlađe žene bulje u mobitel i šalju poruke ljubavnicima. Kad se žena u mojim godinama odluči za bijeg onda je to brejkingnjuz. Žalosno! Mislim da bi sve moje vršnjakinje, dakle cure u najboljim godinama, trebale pobjeći od muževa, dok im još ne trebaju ni štake ni pelene, i krenuti s nekim mladim. Naravno da će ga platiti kao što svoje cure plaćaju dečki u sedamdesetoj, ali investicija u mlado meso uvijek se isplati. Što mi se može dogoditi? Mogu umrijeti od sreće. Bolje smrt od sreće nego od dosade.

Što na to kažu vaši prijatelji i prijateljice? Podržavaju li vas?

Prijateljice me podržavaju, muškarci koje sam držala prijateljima više to nisu. Teško je mojim vršnjacima shvatiti da mogu ostati bez kuharice, čistačice, njegovateljice, medicinske sestre. Drago mi je da sam čak dvije prijateljice nagovorila da se presele ljubavnicima. Drugi muškarac, tuđi muškarac, stranac, poznanik, čak i najbolji prijatelj tvoga muža, ako je u punoj snazi, bolji je izbor od davno pročitane knjige. Drago mi je da me razumije i podržava moj urednik iz VBZ-a Drago Glamuzina. Bit će mi kum. Zbog vjenčanja odgodio je promociju moje nove knjige „Puding od vanilije“. Održat će se u Zagrebu prvog srpnja, vodit će je Aleksandar Stanković. Na bračno putovanje idemo u Ploče jer smo ludi za morem i egzotikom. Žene u mojim godinama, sedamdesete su danas nove tridesete, nemaju vremena za gubljenje vremena. Poznata svjetska književnica Isabela Allende ostavila je trećeg muža u sedamdeset i trećoj. Uživa u četvrtom braku. Planira peti. Preda mnom je život. ŽIVOT!

Zašto ste odabrali kao mjesto vjenčanja opatijski park?

Volim romantiku. Tamo sam se prvi put poljubila, bilo je to…Bilo je to…Čini mi se sredinom prošlog vijeka. Nezaboravan doživljaj, on, more, mimoze, borovi, čempresi i neodoljiva potreba da…Nadam se da će ovog utorka biti lijepo vrijeme, da ću sa svojim dragim sjesti ispod starog bora i da neću dobiti upalu mjehura. Ipak ću za svaki slučaj u torbici imati Femidoc, uroexpress. Lijep je osjećaj konačno se moći brinuti samo o sebi. Da sam ostala s bivšim mužem morala bih sa sobom vući dvije dekice, čaj od vrbovice, pomaže kad prostata zakaže, sprej protiv komaraca, jaknicu za popodne, rezervnu majicu za prijepodne, šešir, dva para čarapa. Moj budući muž će sa mnom biti na klupi odjeven u uske, uske, uske traperice i Hermes Terre. Naravno, kad izađemo iz crkve.

Rekli ste da će vjenčanica biti crna s bijelim uzorkom. Zašto i tko će je kreirati?

Ne mogu vjerovati da jedna žena može drugoj ženi postaviti tako, oprostite, glupo pitanje. Jasno vam je da crnina skida kilograme, ne želim na fotografijama i na filmu izgledati poput trudne slonice. Vjenčanje je u životu svake žene Dan sa ogromnim D. Imat ću neke bijele detalje, neću sve otkriti da se ne ureknem. Oni će slati poruku da u meni još uvijek postoje tragovi djevičanstva. Muškarci su vam ludi za djevicama. Ja sam zašla u sedamdeset i drugu, nemojte to pričati okolo, reći ću samo vama i to ofdrekord, sedam sam puta izgubila djevičanstvo. Dečki su bili oduševljeni dok sam se tresla i šaptala, boli, boli, ti si tako velik, zato boli. Vjenčanicu će kreirati Jadranka Šegota, najbolja kreatorica u Hrvatskoj.

Čekate novi madrac. Kakav?

Stigao je Hespo madrac, posebno kreiran za žene koje vole seks, a imaju probleme sa kičmom i zglobovima. Naručila sam ga i zato jer je Hespo hrvatska tvornica, možda jedina, tako ću za vrijeme seksa moći misliti na Hrvatsku i slati joj dobre vibracije. Možda, sirotici, pomogne?

Vjenčat ćete se u crkvi. Znači li to da će ovo biti vaš zadnji brak i da će trajati dok vas smrt ne rastavi?

Nema šanse. Otkad to oni koji se žene u crkvi nemaju pravo na još jedan pokušaj u crkvi? Katolička crkva je moderna i tolerantna. Plati pa se ženi. Ako nas smrt rastavi, udat ću se opet. Udat ću se i ako preživi. Uvijek može bolje. Neudana žena je k’o kava bez kofeina, cigareta bez nikotina, pivo bez alkohola, seks bez orgazma, portal ili novina koji piše istinu i samo istinu.

Ovo je moj ekskluzivni intervju. Dala sam ga za 24 sata dragoj bivšoj kolegici Pauli Bobanović. Godinama dajem intervjue mailom za sve moguće srpske tiskovine. Nikad, nikad, nikad mi se nitko od njihovih urednika nije usudio pomaknuti zarez.

Kad smo već kod mog vjenčanja u utorak u opatijskom parku, održat će se na Dan borbe protiv fašizma. Mnogi me pitaju zašto nisam objavila točan sat održavanje hrvatske svadbe nad svadbama.

Ljudi! U Hrvatskoj fašizam nema radno vrijeme.

 

  • Autorica crvenih zvjezdica: Diana Sokolić