Mica i Vesna

U hrvatskoj politici ima jako malo bitnih žena. Ženske u Saboru i Vladi su više ili manje skockane papige, na čelu im je bila Kosor, koje slušaju što im dečki kažu. U ovih dvadeset godina otkako naši političari, Katolička crkva i ostale lopine imaju Hrvatsku u prvi plan su ipak iskočila dva prava komada. \”Ugledna sveučilišna profesorica\” Vesna Pusić i manje ugledna Marina Lovrić-Merzel.

Tko je Marina Lovrić-Merzel? Žena je inžinjerka nekakvog prometa ali ne zna naslov diplomskog rada. Kad je pala u nemilost svojih kolega doznali smo da je u mladosti trgovala gaćama koje je švercala iz Turske, tada su je zvali \”Mica\”. Bila je šarmantna, imala je prekrasan osmijeh, maštovito je organizirala svoju svadbu na kojoj su bili svi naši, trenutno, najjači mužjaci. Milanović, Linić, Mrsić…

\”Mica\” je ulaskom u politiku stekla lovu i moć i prestala biti \”Mica\”. Kuće, stanovi, nakit, torbice, porculanski zubi… Sve su to Lovrić-Merzel dali njena borba i dečki kojima je donijela glasove slijepaca iz svoje županije. Naravno da ne mislim da su ljudi iz njene županije posebni slijepci. Znam, znam da Hrvati i Hrvatice na izborima nemaju izbora.

Kad je Lovrić-Merzel opet postala \”Mica\”? Poželjela je sjesti u skupi audi iako je županica presiromašne županije. Netko je odlučio da bi Mici zbog bahatosti trebalo otkinuti glavu. I bi tako. Uostalom, što je Lovrić-Merzel dobroga učinila za svoju županiju? Neka trune u zatvoru Mica koja nije uspjela sakriti da nije mnogo odmakla od trgovkinje turskim gaćama.

\”Ugledna sveučilišna profesorica\” Pusić? Može li se ona usporediti sa Micom? Zašto ne? Zato jer zna naslov svog diplomskog rada. Zato jer je u mladosti bila kći \”uglednog profesora\”.

Zašto da? Zato jer je uz pomoć mužjaka zaplivala političkim vodama. Zato jer se za vrijeme čitave svoje političke karijere vozi u skupim automobilima. Zato jer je uvijek bila okružena što pravomoćno što nepravomoćno osuđenim kriminalcima. Preciznije, njene su stranačke kolege veće lopine od Micinih. Zato jer je u proteklih dvadeset godina učinila ogroman korak za sebe, neki su ga mediji izbrojili u milijunima kuna, a baš nikakav za Hrvatsku.

Ali to nije sve. Vesna je na čelu strančice koja sama nikad ne bi skupila dovoljno glasova za ulazak u seoski dom kulture, o Saboru da se ne govori. Pa ipak… Mica je u zatvoru a Vesna će, za godinu dana, postati šefica Ujedinjenih nacija ili predsjednica svijeta, zaboravila sam što su naši mediji objavili.

Zašto je hrvatska politika prema sirotoj Mici maćeha a prema Vesni majka? Vesna u mladosti nije prodavala gaće? Da, mužjaci, gospodari naši, neracionalna su bića. Zato uvijek povlače tanku crtu između kurve i svetice.

foto: Vlada RH


Posted

in

by

Comments

21 responses to “Mica i Vesna”

 1. Mario Z Avatar

  Vrijeme je da počinjemo lopine i niškoristi stavljati tamo gdje im je mjesto, a ne na čelu ono što bi trebao biti najuglednija demokratska institucija u zemlji. Svaka čast što ih ne štediš.

 2. boki Avatar
  boki

  Bravo Veki, pogodak u sridu!

  Sad kad Lovricka trune u zatvoru, cak je i susjed iz V.Gorice, te zestoki zajednicar Suker brani, zato jer je skuzio da bi 90% njih (lokalnih mocnika) zavrsilo u zatvoru kada bi se poceli primjenjivati ovi kriteriji po kojima je Lovricka pritvorena.

  Nazalost, svi znamo da su ove predstave tipa Sanader i Marina samo jednokratne mjere…

 3. Zagorka Avramov Avatar
  Zagorka Avramov

  Vedrana, ti si apsolutni genije, genijee. Svaka čast za tekst!

 4. ksenija Avatar
  ksenija

  mi takvih problema u srbiji nemamo vise, sve ce to nama nas ON da regulise :))

 5. branislav Avatar
  branislav

  Vasa posla, mislim na Croate, ali vrlo simpaticno skockano.Mislim da to zovu dupli standardi.

  1. Goranin Avatar
   Goranin

   Branislave, standardi su isti, i u Cratiji i u Serviae, i u Macedoniji, i na Kosovu, i Metohu vladike Tome kod Kragijevca.
   neko rece “sve ce to narod “platiti”. Koji narod? Sve jedno, svi iz SFRJ.

 6. branislav Avatar
  branislav

  Nije mi jasno da li je Vesna Pusic ili Puschic.

 7. boki Avatar
  boki

  Branislave, prica je lokalna,a li je u biti ista od Vardara do Triglava, pa i sire.

  Elita stiti elitu!

  Da se ovi kriteriji doista primjenjuju SVAKOG PUTA, 90% politicara bi zavrsilo iza resetaka.

  Zapravo i taj postottak je mali, jer jedini koji ne bi tam zavrsili su ovi novi j mladi gradonacelnici Metkovica, Omisa i onaj ludi iz Primostena, on je bas covjek iz naroda, vozi krntijetinu od prije rata, a ne ko ova “Mica”.
  Neka je u cuzi, zasluzila je.

 8. Jadranka Denning Avatar
  Jadranka Denning

  E svaka Vam cast Vedrana.

 9. Vanja Avatar
  Vanja

  Bravo, Vedrana!! U sridu, kao i uvijek!

 10. Lejla Avatar
  Lejla

  Samo ti umeš da sa malo reči kažeš tako mnogo i da pogodiš pravo u centar naslovljenog.
  Vedrana,pametnice moja…bravo!!

 11. vlasha Avatar

  Vedrana je kraljica, ona je ipak jugoslovenka na kraju krajeva kao sto sam i ja iz crne gore crnogorac ali jugosloven po osjecaju jer sam zdravorazuman a ne ostrascen, kao sto ni neki bavarac nije. Lopine na sve strane, drzave banane, bitno je da smo clanice UN, EU, USA, NATO.

 12. Ljiljana Avatar
  Ljiljana

  Gospodjo Rudan
  Kao i svaki put 1000000000000% u pravu.
  Pozdrav iz daleke Australije

 13. reska Avatar
  reska

  vesna je za razliku od ostalih navedenih gospođa obrazovana intelektualka, inteligentna i mudra

 14. Cukunio Avatar
  Cukunio

  Bravo Vedrana,

  Prekrasna, nadahnuta kratka novela, nažalost i potpuno istinita.

  Vesna je “sofisticiranija” od Mice, ali tu prestaju njezine kvalitete. kad se Vesna pojavila na političkoj sceni – bila mi je simpatična – “obrazovana intelektualka” (što Mica nikad nije bila niti će biti), ali kako je vrijeme prolazilo – iskristaliziralo se jasno da je Vesna sebična isprazna papiga – uglavnom štreberski lojalna prema moćnicima.

 15. slavica iz SA Avatar
  slavica iz SA

  …. . ….. .. … . …. …….., … …. ….!

  P.S. Valjda ću i ja jednom napisati: Vedrana, carice! 🙂

 16. Vedrana Avatar
  Vedrana

  Ma svaka čast! Bravo, VR!

 17. miloš škrbović Avatar
  miloš škrbović

  Situacija je takva da nije daleko dan kada će svi političari linearno biti pohapšeni i osuđeni bez suđenja i prava žalbe. Verovatnoća greške meri se u promilima.

 18. luka Avatar
  luka

  Posto ste veoma dobro obavjesteni, sta znate o zenkama (politickim) u Republici Srpskoj ?

 19. Macedonian(Македончетото) Avatar

  Jebi ga! Prica je univerzalna, po JUS-u, od Vardara pa do Triglava. Nek nam je sa srecom! U Makedoniji postoji “projekat” da ce Vardar biti plovan, Kinezi ce to da plate, pustice vodu iz Dunava preko Morave u Vardar, sve do Bjelog mora. Koja zajebancija i ironija, EU i SAD su sjebali i usrali jednu od najjacih drzava u Europi, i na koncu, pustit ce vodu da operu govna!

 20. millica Avatar
  millica

  Vesna Pusic? Ja pomisli ja.